Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nasi kandydaci na najwyszy stolek RP (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nasi-kandydaci-najwyszy-stolek-rp-53431/)

legion 08.11.2005 12:44

Cytat:

Napisany przez woitas
nie kościoła, tylko kościoła jako instytucji która de facto obecnie bezpardonowo nie kryjąc się z tym żeruje na uczuciach, przekonaniach i portfelach ludzi głęboko wierzących.
a do wiary wcale nie potrzeba świątyń.
czy sam p. jezus do nauczania i modlitw potrzebował przepięknych świątyń?

ale tak zawsze bylo juz nawet w sredniowieczu za odpust placilo sie kase kosciolowi wiec o co ci chodzie wiadomo ze pieniadze rzadza wszystki nawet religia :) chociasz Marcin Luter prawie to zmienil :)

woitas 08.11.2005 12:38

nie kościoła, tylko kościoła jako instytucji która de facto obecnie bezpardonowo nie kryjąc się z tym żeruje na uczuciach, przekonaniach i portfelach ludzi głęboko wierzących.
a do wiary wcale nie potrzeba świątyń.
czy sam p. jezus do nauczania i modlitw potrzebował przepięknych świątyń?

legion 08.11.2005 12:30

ludzie dajcie spokoj z tym kosciolem w kazdej instytucji naszego panstwa czy koscielnej czy spolecznej czy politycznej sa przekrety co myslicie ze nawet dziennikarze sa rzetelni tak samo jak bylo z maybachem :) jezeli tak nienawidzicie ksiedzy lub kosciola to mozecie
podpalic jakis przybytek boski jak we Francji a nastepna sprawa jest to ze koscioly nie mowia wam ile macie dac kasy na tace kazdy z nas wie ze sam jest sobie kowalem losu i wie co dla niego dobre wiec niech sie nie wypowiada za dobrem ogolu jezeli kazdy czlowiek wie co robi jezeli daje na tace nawet osoby duchowne nie sa swiete czarna owca zawsze sie znajdzie :)
podobna gadka jest na temat Pis juz nawet @ed o tym mowil ludzie dajcie im porzadzic
i dopiero potem wypowiadajcie sie co robia zle bo narazie jest niesamowita nagonka na
caly rzad ale co musze przyznac propaganda jak to mowia dziennikarzy ktorzy sa rzetelni :) jest perfekt :D a wystarczy bylo ogladac program na TVP3 "Mlodziesz kontra...." gdzie zaproszony byl pan Zdrojewski z platformy ktory mial odowiedziec na 40 pytan z internetu i wszystkie byly negatywne ale najciekawsze bylo pytanie:"zaluje ze glosowalem na PO bo widze ze sie zachowuje jak male dziecko ktore obrazilo sie i zabralo swoje zabawki....."

demek 08.11.2005 12:05

nam kaza zyc tak a nie inaczej a sami zyja w luksusie

andrzejj9 08.11.2005 08:11

Cytat:

Napisany przez ed hunter
ksiądz ma prawo zarabiać, a ten jak widać zamiast chlać i wydawać na dziwki pomaga rodzinie.

Czy Ksiądz ma prawo zarabiać? Owszem, trochę na pewno - ale raczej tak, żeby starczyło na życie - raczej skromne, które to w pewien sposób sobie wybral, a nie, żeby pławił się w luksusach za, nie ukrywajmy, pieniądze osób, które o podobnych warunkach mogą tylko marzyć (albo modlić się za nie..). Ja osobiście nie zazdroszczę - jednak czuję pewien niesmak, bo to jakby nie ten zawód, żeby dochodzić do dużych pieniędzy i opływać w luksusy.

Calme 08.11.2005 08:08

Cały ten wątek zaczyna się robić największym OT na forum - jeżeli dalej tak pójdzie to szykuje nam się kobyłka roku......

ed hunter 08.11.2005 07:58

Cytat:

Napisany przez woitas
ciekawy artykuł o kryptoreklamie zakładów pogrzebowych podczas mszy św...
link

ps. dlaczego jestem przeciwko kościołowi, jako instytucji w polsce?
powiem wam.
kumpel z podstawówki (gadam z nim sporadycznie - mieszka 4 klatki ode mnie) zostął księdzem.
zanim został księdzem, jego rodzinie nie przelwało się w dostatku, o tym wiedzą u nas wszyscy.
jego ojciec to emeryt, matka nigdy nie pracowała, a siostra nie pracuje.
teraz - eleganckie ciuchy, nowy samochód - golfik 5... a miesiąc temu widziałm, jak wnosili telewizor lcd...

a w tym samym czasie w reszcie polskich parafi modlono się po prostu za zmarłych - ale nie, artykuł gazety ma wyrobić w nas przekonanie, że to norma. :zygi:

druga sprawa - Zazdrościsz???
ksiądz ma prawo zarabiać, a ten jak widać zamiast chlać i wydawać na dziwki pomaga rodzinie.

joujoujou 07.11.2005 22:17

Cytat:

Napisany przez woitas
link

Faktycznie, niezła siara... :|
Cytat:

Napisany przez woitas

[...]

Może w totolotka wygrali? :mruga:

woitas 07.11.2005 22:11

link

powiem wam.
kumpel z podstawówki (gadam z nim sporadycznie - mieszka 4 klatki ode mnie) zostął księdzem.
zanim został księdzem, jego rodzinie nie przelwało się w dostatku, o tym wiedzą u nas wszyscy.
jego ojciec to emeryt, matka nigdy nie pracowała, a siostra nie pracuje.
teraz - eleganckie ciuchy, nowy samochód - golfik 5... a miesiąc temu widziałm, jak wnosili telewizor lcd...

ed hunter 07.11.2005 21:40

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Kredytobiorcy są niezadowoleni, ja akurat przeciwnie, egoizm, wiem, przepraszam. :zawstydz:

turyści są zadowoleni to ja też jestem zadowolony ;)

andrzejj9 07.11.2005 21:10

Taka ciekawostka:

http://wiadomosci.onet.pl/1190992,11,item.html

Decyzja słuszna, ale sposób wydania nie. Ciekawe, jak jedna osoba zaczyna decydować o tym, co teoretycznie leży w kompetencji sądów.\

legion 07.11.2005 19:00

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Proponuje zabierac glos, jezeli wiesz o czym mowisz. Importowi sprzyja silna waluta, eksportowi slaba. Tak wiec zachodnim koncernom NIE PRODUKUJACYM w Polsce (tym samym nie zatrudniajacym Polakow) zalezy na SILNEJ zlotowce, bo oznacza, ze moga sprzedawac taniej z tym samym zyskiem niz krajowe firmy.

A pesymizm rynku jest zrozumialy, bo rzad mniejszosciowy wybrany glosami samoobrony oznacza, ze prezes NBP bedzie wybrany tymi samymi glosami. A Lepper juz od dawna mowi o dodrukowaniu kasy, i uplynnieniu rezerw walutowych. Jezeli PO nie poprze rzadu, to z kalkulacji sejmowej wynika ze MUSI zrobic to Samoobrona i jeden z klubow (LPR lub PSL). Jezeli znowu bedzie jakas burza na scenie politycznej, to inwestycja w fabryke LG moze byc bajka.

PS. Spekulacje na WGPP nie maja wiekszego wplywu na kurs zlotego.

juz mi sie smiac chce jak ty wszystko bierzesz na powaznie moze juz czas zabrac ze soba kamien i skoczyc do Wisly :)

joujoujou 07.11.2005 18:47

Cytat:

Napisany przez Air
Dzięki "zaufaniu" jaki zaskarbił sobie nowy rząd, kursy wszytskich walut idą pięknie w górę.

DZIĘKUJĘ w imieniu wszystkich kredytobiorców w obcych walutach :(

Kredytobiorcy są niezadowoleni, ja akurat przeciwnie, egoizm, wiem, przepraszam. :zawstydz:

pawelblu 07.11.2005 16:46

Cytat:

Napisany przez legion
tak to niewiesz o tym ze chyba bardziej oplaca sie kapitalowi zagranicznemu o slabic zlotowke zeby wiecej i drozej sprzedawac milke :jem: ;)

Proponuje zabierac glos, jezeli wiesz o czym mowisz. Importowi sprzyja silna waluta, eksportowi slaba. Tak wiec zachodnim koncernom NIE PRODUKUJACYM w Polsce (tym samym nie zatrudniajacym Polakow) zalezy na SILNEJ zlotowce, bo oznacza, ze moga sprzedawac taniej z tym samym zyskiem niz krajowe firmy.

A pesymizm rynku jest zrozumialy, bo rzad mniejszosciowy wybrany glosami samoobrony oznacza, ze prezes NBP bedzie wybrany tymi samymi glosami. A Lepper juz od dawna mowi o dodrukowaniu kasy, i uplynnieniu rezerw walutowych. Jezeli PO nie poprze rzadu, to z kalkulacji sejmowej wynika ze MUSI zrobic to Samoobrona i jeden z klubow (LPR lub PSL). Jezeli znowu bedzie jakas burza na scenie politycznej, to inwestycja w fabryke LG moze byc bajka.

PS. Spekulacje na WGPP nie maja wiekszego wplywu na kurs zlotego.

Air 07.11.2005 16:19

Cytat:

Napisany przez legion
tak to niewiesz o tym ze chyba bardziej oplaca sie kapitalowi zagranicznemu o slabic zlotowke zeby wiecej i drozej sprzedawac milke :jem: ;)

Dzięki temu zwiększają sobie koszty produkcji w Polsce. Im droższa złotówka tym wyższe koszty produkcji = mniejsze zyski. Naprawdę zagraniczne firmy nie działają w tak destrukcyjny sposób jak nasz rząd.

Cytat:

Podczas poniedziałkowych kwotowań złoty wciąż znacznie się osłabia. Również papiery dłużne, od otwarcia tracą na wartości. Pesymizm inwestorów wiąże się z niepokojem dotyczącym programu rządu Kazimierza Marcinkiewicza.
:blee:

legion 07.11.2005 15:50

Cytat:

Napisany przez Air
ta, a świstak siedzi i... :\

Air 07.11.2005 15:02

Cytat:

Napisany przez legion
podziekuj za to maniupulata na gieldzie ktorzy spekuluja jak chca a nie rzadowi :D

ta, a świstak siedzi i... :\

legion 07.11.2005 14:56

Cytat:

Napisany przez Air
Dzięki "zaufaniu" jaki zaskarbił sobie nowy rząd, kursy wszytskich walut idą pięknie w górę.

podziekuj za to maniupulata na gieldzie ktorzy spekuluja jak chca a nie rzadowi :D

Air 07.11.2005 13:14

Air 07.11.2005 09:43

Ja wolę się nie wypowiadać bo już kiedyś z Loczkiem miałem wymianę poglądów do 5 rano :)

pawelblu 07.11.2005 09:38

Cytat:

Napisany przez Loczek
Jesteś patriotą ? W którym momencie ? Zachowujesz się jak gówniarz. Nazywasz księdza "czarnym" ? Tak obrażasz ludzi, a jest ich większość, którzy chodzą do kościoła.

Wracając do Twojego patriotyzmu. Pokaż mi gdzie i w jakich momentach jesteś patriotą ? Pomyliło się Tobie. Weź książkę do historii i przejrzyj ją tak od wieku XIII do II Wojny Światowej. Zobaczysz, że prawdziwy patriota żyje w zgodzie z kościołem i to on jest dla niego fundamentem.

Bóg, honor, ojczyzna...

STOP. Z tym sie nie mozna zgodzic. Gdyby tak siegnac jeszcze przed XIII to mielibysmy dojrzale sredniowiecze i potege kosciola pelna geba :)
I o czym to swiadczy? Wlasciwie to o niczym...
Natomiast jakby mieszko nie przyjal chrztu, to moze na sztandarach mielibysmy: Slonce, Honor, Ojczyzna. I co i wtedy bylibysmy gorsi? Mniejszymi pariotami?
To jest dla mnie nie do przyjecia:
'Zobaczysz, że prawdziwy patriota żyje w zgodzie z kościołem i to on jest dla niego fundamentem.'
Jezeli teza bylaby prawdziwa, to dla tego okresu historycznego, a nie do dziesiejszych czasow. Chociaz uwazam ze nawet dla tego okresu historycznego nie jest prawdziwa. Przypominam, ze Pilsudski kariere rozpoczynal w partii socjalistycznej (choc daleki bylbym od nazwania go socjalista), narodowcow (ludzi scisle zwiazanych z religia) mial za swoich najwiekszych wrogow (przyznaje jednak, ze prywatnie o jego religijnosci nic nie wiem).

Loczek 07.11.2005 08:15

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
Czyli ja nie jestem prawdziwym polakiem? Ja sobie wypraszam, jestem patriota ale nie narodowcem/szowinista opetanym przez relgie. Ja szanuje KK za to, ze wzbudzal patriotyzm i dazania niepodlegosciowe - to jest przeszlosc, teraz jest terazniejszosc. Minelo sporo czasu, KK sie zmienil w Polsce nie do poznania. To, ze ludzie gineli za krzyz i Polske Ty tez musisz? Dziadek mi opowiadal, ze jak chodzil z kolegami do ksiedza na korki z matmy, to ten zamiast od kazdego brac kwote, powiedzmy, 20 zl to dzielil te 20 zl przez ilosc uczestnikow. Widzial, slyszal ktos o podobnych czynach serca jakiegos "czarnego"? Utozsamianie katolicyzmu z polskoscia daleko nas nie popchnie. Ja szanuje Twoja religijnosc (fanatyczna, tak to pojmuje) ale nie rozumiem konekcji jej z polskoscia. Dla mnie Polska i krzyz (etc) to rzeczy, ktore nie powinny byc w zaden sposob laczone. BTW pozdrowienia i "blogoslawienstwo" Rydzyka dla nowego rzadu. Dla mnie - paronoja ale dla zachodu utwierdzenie sie, ze Polska to rezerwat katolicyzmu w srodku Europy.

Jesteś patriotą ? W którym momencie ? Zachowujesz się jak gówniarz. Nazywasz księdza "czarnym" ? Tak obrażasz ludzi, a jest ich większość, którzy chodzą do kościoła.

Wracając do Twojego patriotyzmu. Pokaż mi gdzie i w jakich momentach jesteś patriotą ? Pomyliło się Tobie. Weź książkę do historii i przejrzyj ją tak od wieku XIII do II Wojny Światowej. Zobaczysz, że prawdziwy patriota żyje w zgodzie z kościołem i to on jest dla niego fundamentem.

Bóg, honor, ojczyzna...

demek 06.11.2005 22:45

Cytat:

Napisany przez legion
widze ze troche sie zapomnialo co sie dzialo 10 lat(wtedy sie bylo mlodym czlowieczkiem olewajacym rzeczywistosc :) ) temu i prosze powiec mi wypowiec jakich panow ??? slyszales moze z PO :D
PS
i czytac tez nie umiesz czy ja cie porownalem do Leppera raczej chyba do wyborcy Leppera kolego po co ty piszesz w tym temacie jak twoja wiedza rowna jest zeru nie rozumiem takich ludzi jak ty :)

chyba napisalem kogo to slowa prawda?

co mnie obchodzi co mowili 10 lat temu? temat jest o sprawach terazniejszych prawda? i nie odnosilem sie do tego co kto mowil 10 lat temu tylko do rzeczy wypowiadanych niedawno

legion 06.11.2005 22:25

Cytat:

Napisany przez demek
powtorze jeszcze raz - jest to najwiekszy bzdet jaki napisales na tym forum i jestes tylko jednostronny - ale moze jest to usprawiedliwione bo mogles nie widzec wypowiedzi obu panow w tv na ten temat - no ale pozostaje kwestia czy moze nie chciales tego widziec i slyszec

i nie porownuj mnie do leppera bo ja nie robie rozglosu swoja osoba i nie klamie jak on no i nie zajmuje innym majatkow, nie mam rowniez wyroku na glowie

widze ze troche sie zapomnialo co sie dzialo 10 lat(wtedy sie bylo mlodym czlowieczkiem olewajacym rzeczywistosc :) ) temu i prosze powiec mi wypowiec jakich panow ??? slyszales moze z PO :D
PS
i czytac tez nie umiesz czy ja cie porownalem do Leppera raczej chyba do wyborcy Leppera kolego po co ty piszesz w tym temacie jak twoja wiedza rowna jest zeru nie rozumiem takich ludzi jak ty :)

woitas 06.11.2005 20:21

co powiecie na to: Premier Marcinkiewicz w Radiu Maryja :P

na poprawę nastroju dowcip:

Idzie Stirlitz przez las w ciemną, bezksiężycową noc...
- Kaczyńscy tu byli - pomyślał

demek 06.11.2005 18:26

Cytat:

Napisany przez legion
no teraz pokazales swoja wiedze normalnie :spoko: i ty mowisz o ciemnocie luckiej ze wybrali Kaczynskich jak ty jeszcze bardziej ciemny jestes :) od glosujacych na Leppera :)

powtorze jeszcze raz - jest to najwiekszy bzdet jaki napisales na tym forum i jestes tylko jednostronny - ale moze jest to usprawiedliwione bo mogles nie widzec wypowiedzi obu panow w tv na ten temat - no ale pozostaje kwestia czy moze nie chciales tego widziec i slyszec

i nie porownuj mnie do leppera bo ja nie robie rozglosu swoja osoba i nie klamie jak on no i nie zajmuje innym majatkow, nie mam rowniez wyroku na glowie

Banana Coctail 06.11.2005 18:00

Cytat:

Napisany przez czechoj
A dla mnie ksiądz to Koścół a Krzyż to symbol i zajadle bedę go bronił bo Prawdziwy Polak symbole kościelne ma w genach, wessał z mlekiem matki, bo dzięki takim ludziom dziś możesz pisać to co piszesz, czujesz co to wolność bo nie pamiętasz bądź nie znasz strachu naszych ojców czy dziadków. A ja.... "nie zdejmę krzyża z mego serca, nie wyrwę go z sumienia........."

Czyli ja nie jestem prawdziwym polakiem? Ja sobie wypraszam, jestem patriota ale nie narodowcem/szowinista opetanym przez relgie. Ja szanuje KK za to, ze wzbudzal patriotyzm i dazania niepodlegosciowe - to jest przeszlosc, teraz jest terazniejszosc. Minelo sporo czasu, KK sie zmienil w Polsce nie do poznania. To, ze ludzie gineli za krzyz i Polske Ty tez musisz? Dziadek mi opowiadal, ze jak chodzil z kolegami do ksiedza na korki z matmy, to ten zamiast od kazdego brac kwote, powiedzmy, 20 zl to dzielil te 20 zl przez ilosc uczestnikow. Widzial, slyszal ktos o podobnych czynach serca jakiegos "czarnego"? Utozsamianie katolicyzmu z polskoscia daleko nas nie popchnie. Ja szanuje Twoja religijnosc (fanatyczna, tak to pojmuje) ale nie rozumiem konekcji jej z polskoscia. Dla mnie Polska i krzyz (etc) to rzeczy, ktore nie powinny byc w zaden sposob laczone. BTW pozdrowienia i "blogoslawienstwo" Rydzyka dla nowego rzadu. Dla mnie - paronoja ale dla zachodu utwierdzenie sie, ze Polska to rezerwat katolicyzmu w srodku Europy.

Cytat:

Napisany przez Predi
@Banana, nie wysilaj sie na odpowiadanie mi, bo i tak Twoje opinie to jako jedynego na tym forum mam gdzies, bo tekst jaki walnales przy okazji wypadku autobusu z pielgrzymka jak rowniez wiele Twoich innych tekstow jest antykatolickie, a nie jak ty to nazywasz antykleryckie

Przytocz moje jedno zdanie gdzie pisze, ze katolicyzm powinien byc niszczony/zakazany (no chyba, ze jego reforma i krytyka oraz wytykanie mu bledow jest dla Ciebie przejawem nienawisci do tego wyznania). Polecam lekture ze strony www.racjonalista.pl aby zrozumiec istote antyklerykalizmu, no chyba, ze teksty ludzi zwiazanych z lewica sa dla Ciebie nieobiektywne... to pozostaje gazeta "Tylko Polska" i jej podobne.

pawelblu 06.11.2005 17:05

Cytat:

Napisany przez czechoj
Demek tyś się chyba szaleju nałykał, PO stało i stoi jak Cerber na straży komuchów. Przypomnij sobie (o ile jesteś w stanie) rok 1994 i nowo powstały rząd Olszewskiego i propozycje Janusza Korwina Mikke o ujawnieniu teczek. Wtedy to pan TUSK (a jakże) razem z Mazowieckim i Geremkeim + oczywiscie nasz były prezydent Leszek obalili ten rząd bo chciał wprowadzić czystki 11 lat temu.

Obalili, bo Macierewiczowi wladza uderzyla do glowy i na liscie agentow umiescil cala kancelarie Walesy, z Walesa wlacznie :D A komuchy sie nadal smialy...
PO (czy srodowiska liberalne w tamtych czasach) nie staly na strazy komuchow, tylko mowily NIE oszolomom, ktorzy z wielkimi haslami na ustach realizowali wlasne gierki.

polakT 06.11.2005 16:08

Cytat:

Napisany przez legion
no teraz pokazales swoja wiedze normalnie :spoko: i ty mowisz o ciemnocie luckiej ze wybrali Kaczynskich jak ty jeszcze bardziej ciemny jestes :) od glosujacych na Leppera :)

No nie mow, Rolniki wcale ciemne nie so, oni myslo ze lepper to dla niech wszystko, ale oni nie wiedzo ze on dla siebie ;)

legion 06.11.2005 16:01

Cytat:

Napisany przez demek
i tu przy*****es najwiekszy bzdet z twoich dotychczasowych wypowiedzi

za calkowita deczerwonyzacja byl tusk i po
a za deczerwonyzacja w malym stopniu byl lech i jego pis
wiec nie pisz juz nic

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Nie no, przecież podstawowym zadaniem wszelkiego rodzaju mediów jest jedynie dostarczanie nam rzetelnych, obiektywnych informacji.. :>

no zwlaszcza obiektywna gazeta jest wyborcza normalnie mnie rozsmieszyles jezeli tak myslisz to ja sie niedziwie :) twojemu subiektywizmowi :)
Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Co ciekawe przy oglądaniu serwisów informacyjnych już po kilku początkowych słowach można powiedzieć, "po czyjej stronie" jest dana stacja..

no to powiec po czyjej stronie sa stacje w naszym kraju no prosze jestem ciekaw ?

polakT 06.11.2005 15:34

tak se czytam i naprawde mam niezly ubaw, dyskusja zaczyna prazypominac debate: Romuś, Andrzej, Korwin :P

PS. Tak jedziecie po "kapłanach" t nie mwcie ksiadz bo brzmi jak ksiaze ;P ( oile nie pochodzi od tego), odrazu mowcie czarny :>

czechoj 06.11.2005 15:33

Demek tyś się chyba szaleju nałykał, PO stało i stoi jak Cerber na straży komuchów. Przypomnij sobie (o ile jesteś w stanie) rok 1994 i nowo powstały rząd Olszewskiego i propozycje Janusza Korwina Mikke o ujawnieniu teczek. Wtedy to pan TUSK (a jakże) razem z Mazowieckim i Geremkeim + oczywiscie nasz były prezydent Leszek obalili ten rząd bo chciał wprowadzić czystki 11 lat temu.
Po drugie nie wpieraj mi dziecka w brzuch i nie wyciagaj za mnie SWOICH wniosków.

demek 06.11.2005 15:20

Cytat:

Napisany przez legion
tak to czemu poparli PO w ich walce oraz marszu po wladze jasne bo nie byli by tykalni jakby PO wygralo ||

i tu przy*****es najwiekszy bzdet z twoich dotychczasowych wypowiedzi

za calkowita deczerwonyzacja byl tusk i po
a za deczerwonyzacja w malym stopniu byl lech i jego pis
wiec nie pisz juz nic

andrzejj9 06.11.2005 11:18

Cytat:

Napisany przez legion
@andrzejj9
jezeli tego typu wypowiedz jak twoja jest opinia subiektywna po przeczytaniu gazety wyborczej ktora odpoczatku jedzie na PiS a PO chwali pod niebiosa to pogratulowac tylko jezyka :)

Nie no, przecież podstawowym zadaniem wszelkiego rodzaju mediów jest jedynie dostarczanie nam rzetelnych, obiektywnych informacji.. :>

Co ciekawe przy oglądaniu serwisów informacyjnych już po kilku początkowych słowach można powiedzieć, "po czyjej stronie" jest dana stacja..

legion 06.11.2005 10:57

@andrzejj9
jezeli tego typu wypowiedz jak twoja jest opinia subiektywna po przeczytaniu gazety wyborczej ktora odpoczatku jedzie na PiS a PO chwali pod niebiosa to pogratulowac tylko jezyka :)

Cytat:

Napisany przez pawelblu
U nas ideowo liberalny jest tylko SLD i SDPL.

tak to czemu poparli PO w ich walce oraz marszu po wladze jasne bo nie byli by tykalni jakby PO wygralo ||

ed hunter 06.11.2005 02:30

@woitas jak się mają krucjaty krzyżowe i święta inkwizycja do obecnego kościoła - narysować mi musisz, bo pisanego nie pojmę.

ro29 06.11.2005 00:55

Cytat:

Napisany przez Loczek
PO popełniło jeden zasadniczy błąd. Próbowało równać się z "Bogiem" za co zostało ukarane.

Zamiast brać to co mogli woleli się sprzeczać i obstawiać stołki. Zupełnie nie rozumiem dlaczego PO nie chciało wytypować Tuska na marszałka, tylko upierali się przy Komorowskim.

No i na koniec Rokita. Przecież ten koleś zachowuje się jak obrażona dziewczynka. Żądał przeprosin. Chodzi po tym sejmie jakby został szeryfem Warszawy.

Witam !
Dużo w tym racji, niestety...
Ale wina leży też po drugiej stronie w części - jak to w Polsce - lepiej się pokłócić niż dogadać...

ro29

woitas 06.11.2005 00:27

gdyby nie kościół, w polsce jeszcze długo nie byłoby chrześcijaństwa :P
kto wie, jak potoczyłaby się wtedy historia polski.
a tak widmo wojen w imię krzewienia wiary na ziemiach polan zmusiło mieszka I do przyjęcia chrztu.
zapytam coniektórych tak wspaniale obeznanych z historią:
- kto był prowodyrem wojen krzyżowych?
- kto stworzył świętą inkwizycję, z rąk której zginęły setki tysięcy niewinnych ludzi?

pytań mógłbym mnożyć, bo historię uwielbiam.
ale nie o tym tutaj toczy się dyskusja.

nie mam nic do kościoła, ale drażni mnie to, czym obecnie jest kościół - instytucją dążącą do maksymalnej władzy i równie dużych pieniędzy.
dziś obecni kapłani to w sporej części współczesna wersja faryzeuszy z początku n.e.

powtórzę to po raz n-ty: mam głeboko w d...ie, kto i jak rządzi, byleby mi było dobrze.

demek 05.11.2005 23:22

Cytat:

Napisany przez czechoj
co z Ciebie za Polak nawet Stalin wiedział że aby zniszczyć Polskę nalezy zniszczyć jej potencjał intelektualny oraz a może przede wszystkim Kosciół. Mam wrażenie że historii to nigdy nie lubiłeś.

a co ma historia do tego ze nie lubie ksiezy?

i widzisz sam doszedles do wniosku ze wiara w naszym chorym kraju to kosciol a nie wiara w boga

co do szanowania innych wyznan w naszym kraju - wiekszosc ci powie ze im zwisa twoja religia ale prawda jest taka ze spora czesc z tej wiekszosci gdyby tylko mogla wbila by ci noz w plecy za to

andrzejj9 05.11.2005 22:09

Cytat:

Napisany przez czechoj
Nie rozumiem jednego wielu z Was strasznie atakuje Kościół. Chyba zapomnieli (albo nie znaja historii Polski), iż gdzyby nie Wiara i Bóg -> Ojczyzna to być może kolega Demek gadał by dziś po niemiecku (nie wspomnę juz o @andrzejj9) a Pawelblu z całą pewności po rosyjsku. Ludzie Polska jest krajem specyficznym do czego dążymy? Chcecie zachodu i jego świeckości? Zachodu, który dziś martwi się o podstawową komórke społeczeństwa czyli rodzinę? Zachodu, który umiera bo zalewa go fala (wybaczcie określenia) "kolorowych"? Europa, demokracja, świeckość patrzcie co dzieje się we Francji? Ludzie opamietajcie się !!! W 1683 obronił nas Sobieski. Jeśli mogę przyrównać Kaczyńscy mają jedyną szansę być pamietanymi w HISTORII POLSKI jako jej wyzwoleńcy. TUSKOWI do królów daleka droga, oj daleka.

Ja kościoła atakować nie zamierzam, a jeśli ktoś tak sądzi, to proponuję dokładnie przeczytać moje poprzednie wypowiedzi. Natomiast do tego, co piszesz. Podążając za twoim tokiem rozumowania wynika, że jeżeli ktoś kiedyś w przeszłości zrobił coś, co inni ludzie mu zawdzięczają, to usprawiedliwia to wszystkie kolejne jego poczynania, bez względu na ich sens, szczerość, czy uczciwość?

Sorry, ale od takiego myślenia jestem daleki. Przeszłość tak rozumiana nie ma dla mnie znaczenia, a oceniam ludzi i instytucje, po tym, co robią i jacy są w chwili obecnej, a nie co kiedyś stało się ich udziałem. Nawet jeśli jakieś wydarzenia z przeszłości im zawdzięczamy.

andrzejj9 05.11.2005 22:04

Cytat:

Napisany przez legion
dobra dobra czytajcie sobie gazete.pl to jest chyba jedna z najbardziej klimatycznych i klamliwych gazet w Polsce rowna Trybunie Ludu :D i prosze obiektywni ludzie wypowiadaja sie na forum czytajacy wartosci pokroju pan Michnika :blee: normalnie smiac mi sie chce :D i jeszcze @andrzejj9 obiektywnie do tego podchodzi prosze - "s****ysyni, bo inaczej trudno to nazwać.. " jak ladnie s*u*w*yni slicznie az plakac sie chce :( za obiektywizm

Widzisz, niewiele rzeczy jest w stanie wyprowadzić z równowagi i tej również się to nie udało. Jednak mówiąc przysłowiowo nóż mi się w kieszeni otwiera, kiedy widzę, jak kolejni ludzie przychodzą do władzy tylko po to, żeby się nachapać, nie chcą i nie mają zamiaru nic zrobić dla tego kraju i kompletnie nic nie obchodzi ich los innych ludzi. A aby do tej władzy dojść, są gotowi iść po trupach i naobiecywać wszystko to, co spotka się z publiczną aprobatą i może ich do tej władzy doprowadzić, a czego nigdy nie mieli zamiaru zrealizować. To taki stopień zalałszowania i braku wszelkich skrupółów, którego nie chcę i nie zamierzam nigdy tolerować.

A słowo, które napisałem, to jak dla mnie jedyne określenie na osoby, które podpadają pod powyższą charakterystykę. I nie wiem, gdzie i po co doszukiwać się tu obiektywizmu. Wszystko to, co piszę, jest moją własną opinią, a tym samym oczywistym jest, że jest to spojrzenie tylko i wyłącznie subiektywne.

Predi 05.11.2005 21:41

Cytat:

Napisany przez czechoj
A dla mnie ksiądz to Koścół a Krzyż to symbol i zajadle bedę go bronił

:spoko: takie jest tez i moje zdanie

a ze pseudo-ksieza, radio ma ryja kreuja u kogos inny obraz naszego Kosciola to ja mam to gdzies

@Banana, nie wysilaj sie na odpowiadanie mi, bo i tak Twoje opinie to jako jedynego na tym forum mam gdzies, bo tekst jaki walnales przy okazji wypadku autobusu z pielgrzymka jak rowniez wiele Twoich innych tekstow jest antykatolickie, a nie jak ty to nazywasz antykleryckie

ed hunter 05.11.2005 21:05

Cytat:

@ed hunter odwoluje swoje slowa nt ksenfobicznego panstwa. Slowa same sie na usta cisnely. Dla mnie ksenofobia jest strach przed wzieciem przykladu z zachodu i opodatkowania kleru. GW jest nieobiektywna... hmm to moze FiM cie oswieca. Jeden z poslow PiSu na spotkaniu mlodziezowek jego partii i PO powiedzial jasno i wprost, ze ludzie glosujacy na PiS nie mieli bladego pojecia o realiach. Ugrupowanie to nie ma zadnego zamiaru wprowadzac obiecanych reform (duzej ich czesci). Zacytuje jak ich archwium uzupelni sie o przedostatni numer, ktory mama wyrzucila z domu :D

@Predi to jest walka z naduzyciami KK i jego hegemonia w panstwie polskim. Wartosci katolicko/chrzescijanskie nie sa nikomu potrzebne by utrzymac lad w panstwie, rzady zdecydowane i konsekwentne zalatwia sprawe. Wg mnie ultimatum typu: albo skonczycie zamieszki albo obcinamy wam socjal i wkraczamy z wojskiem. Proste, za glupOte sie placi - smiecia w tym przypadku. Tylko idiota by sie kryl w transformatorze.
@czechoj Polska jest zbyt specificzna jak to okreslasz. U nas nie miejsca na innosc typu nie bycie katolikiem. Wszelkie przejawy antyklerykalizmu sa postrzegane jako antykatolickie - zenada. Obecnosc krzyzy w urzedach etc - nie do przyjecie. No chyba poprawimy konstytucje, co ustanowie, ze RP bedzie panstwie jawnie wyznaniowym, wtedy trudno sie powie.

trzeba zwinąć fakty i mity w ścisły rulon. wsadzic sobie dupę i wyjąć i tak wciąż - orgazm gwarantowany - dziewczyny zbędne.

czechoj 05.11.2005 20:48

Cytat:

@ed hunter odwoluje swoje slowa nt ksenfobicznego panstwa. Slowa same sie na usta cisnely. Dla mnie ksenofobia jest strach przed wzieciem przykladu z zachodu i opodatkowania kleru. GW jest nieobiektywna... hmm to moze FiM cie oswieca. Jeden z poslow PiSu na spotkaniu mlodziezowek jego partii i PO powiedzial jasno i wprost, ze ludzie glosujacy na PiS nie mieli bladego pojecia o realiach. Ugrupowanie to nie ma zadnego zamiaru wprowadzac obiecanych reform (duzej ich czesci). Zacytuje jak ich archwium uzupelni sie o przedostatni numer, ktory mama wyrzucila z domu :D

@Predi to jest walka z naduzyciami KK i jego hegemonia w panstwie polskim. Wartosci katolicko/chrzescijanskie nie sa nikomu potrzebne by utrzymac lad w panstwie, rzady zdecydowane i konsekwentne zalatwia sprawe. Wg mnie ultimatum typu: albo skonczycie zamieszki albo obcinamy wam socjal i wkraczamy z wojskiem. Proste, za glupOte sie placi - smiecia w tym przypadku. Tylko idiota by sie kryl w transformatorze.
@czechoj Polska jest zbyt specificzna jak to okreslasz. U nas nie miejsca na innosc typu nie bycie katolikiem. Wszelkie przejawy antyklerykalizmu sa postrzegane jako antykatolickie - zenada. Obecnosc krzyzy w urzedach etc - nie do przyjecie. No chyba poprawimy konstytucje, co ustanowie, ze RP bedzie panstwie jawnie wyznaniowym, wtedy trudno sie powie.

Jak to nie do przyjęcia? jaka zenada. Obrażasz mnie i wielu innych. Twój ateizm w katolickim Państwie jest szanowany, szanuj więc katolicyzm. A dla mnie ksiądz to Koścół a Krzyż to symbol i zajadle bedę go bronił bo Prawdziwy Polak symbole kościelne ma w genach, wessał z mlekiem matki, bo dzięki takim ludziom dziś możesz pisać to co piszesz, czujesz co to wolność bo nie pamiętasz bądź nie znasz strachu naszych ojców czy dziadków. A ja.... "nie zdejmę krzyża z mego serca, nie wyrwę go z sumienia........."

czechoj 05.11.2005 20:38

Cytat:

Napisany przez demek
fajnie
tylko ze ze kosciol w naszym kraju od jakiegos z wiara ma niewiele wspolnego
pozatym do dobrej wiary kosciol nie jest nam potrzebny gdyz mozemy w domu modlic sie wierzyc rownie skutecznie jak w kosciele

do obecnego kosciola mam wiele "ale" a w zasadzie do ksiezy, te prawie 80 milionow zlotych wydawanych co roku na darmozjadow bo mozna te pieniadze przeznaczy na osoby ktore same sie nie sfinansuja a ksieza moga to zrobic sami - nie zapominajmy jeszcze ze zbieraja kase po domach, na tace itp

co z Ciebie za Polak nawet Stalin wiedział że aby zniszczyć Polskę nalezy zniszczyć jej potencjał intelektualny oraz a może przede wszystkim Kosciół. Mam wrażenie że historii to nigdy nie lubiłeś.

Banana Coctail 05.11.2005 20:33

Cytat:

Napisany przez Fakty i Mity

13 powodów dla których Lech Kaczyński nie powinien być prezydentem

Prezydentowi stolicy nic się nie udaje.
Warszawiacy jakby coraz mniej go kochają.
W ciągu ostatnich dwóch miesięcy mieszkańcy stolicy dowiedzieli się, że:

* Obiecanego triumfalnie przez Kaczyńskiego mostu Północnego nie będzie. Przetarg został unieważniony, bo administracja prezydenta Kaczyńskiego złamała zasady bezstronności i anonimowości. To oznacza, że w ciągu najbliższych trzech lat w Warszawie nie powstanie żaden nowy most.
* Przetarg na zabudowę placu Piłsudskiego, tam gdzie stoi Grób Nieznanego Żołnierza, został unieważniony. Urząd Kaczyńskiego postawił inwestorom nierealne warunki. W efekcie miasto straciło 300 tys. zł, bo tyle kosztowała obsługa wynajętej zagranicznej kancelarii prawnej obsługującej przedsięwzięcie. No i miną kolejne dwa, trzy lata, zanim nowy przetarg zostanie rozstrzygnięty.
* Prawdopodobnie przepadnie dotacja z Unii Europejskiej na warszawskie metro, bo miejscy urzędnicy narobili błędów w dokumentach. Błędy były też w dokumentach dotyczących dotacji na modernizację linii tramwajowej w Alejach Jerozolimskich. Koło nosa może przejść ok. 350 mln zł. Błędy powstały, choć miasto wynajęło firmę Price Waterhouse Coopers, której doradcy za jedną godzinę pracy biorą 671 zł każdy.
* W rankingu polskich miast pozyskujących fundusze z UE stolica znalazła się na 8. miejscu. Bydgoszcz, pierwsza w rankingu, w przeliczeniu na głowę mieszkańca zyskała 1158,60 zł, Warszawa wspierana przez kosztowne firmy doradcze ***8211; 97,36 zł.
* Stratę 29 mln zł w 2004 r. na budowę metra zarzucili prezydentowi radni z Platformy Obywatelskiej. Urząd nie wykorzystał pieniędzy z kontraktu wojewódzkiego i nie wyegzekwował należnych kar za opóźnienia w budowie stacji metra przy placu Wilsona. Zresztą stacja nadal ma niedoróbki. Otworzono ją w najgorszym, PRL-owskim stylu ***8211; uruchomiono, przymykając oko na ekipy remontowe poprawiające fuszerki.
* W stolicy panuje bałagan remontowy. Ulicę Czerniakowską wygładzono za 30 mln zł. Pieniądze natychmiast zmarnowano, bo zaraz potem wkroczyli tam remontowcy od wodociągów, ryjąc w świeżo wypolerowanej nawierzchni.
* Na ważnym dla ruchu wiadukcie przy ul. Marynarskiej stwierdzono błędy projektowe. Znów straty pieniężne i opóźnione inwestycje.
Administracja prezydenta Kaczyńskiego, czegokolwiek się dotknie, to s******y. Nie jest w stanie rozwiązać problemu letnich ogródków w restauracjach w centrum miasta czy na pustych nadwiślańskich bulwarach.
W ruinę popada nie tylko warszawska Starówka, ale i Mariensztat. Z planów odnowienia dzielnicy MDM ***8211; nici. Nawet zlikwidować nic Kaczor nie może. Zapowiedziano likwidację bazaru na Stadionie Dziesięciolecia, ale urzędnicy nie sprawdzili, że firma dzierżawiąca obiekt ma umowę do 2007 r. Brak kompetencji i umiejętności prawicowi urzędnicy Kaczyńskiego nadrabiają hucpą i gromkimi oświadczeniami obiecującymi lepszą przyszłość.
W ciągu ostatnich dwóch miesięcy warszawiacy dowiedzieli się też, że prezydent Kaczyński działa niezgodnie z głoszonym w czasie wyborów programem:
* Miały maleć koszty administracji. W roku 2004 wzrosły one w stolicy o 46 mln zł. Lwią ich część stanowiły nagrody prezydenta dla swoich dyrektorów, średnio po 40 tys. zł. Za rządów Kaczyńskiego każdy warszawiak wydał w 2004 r. na administrację samorządową 203 zł. W Krakowie czy Poznaniu takie wydatki nie przekraczają 160 zł. Czy mieszkańcy stolicy czują różnicę w poziomie usług administracji?
Tak, na niekorzyść.
* Prezydent Kaczyński stale podkreśla swoje obrzydzenie do wszystkiego, co komunistyczne. Kiedy jednak chce wywłaszczyć kilka tysięcy mieszkańców stolicy z zasiedziałych przez nich gruntów, zwykle na peryferiach miasta, to sięga po obowiązujący nadal (krytykowany przez PiS) dekret Bieruta.
* W mieście Lecha Kaczyńskiego miały być ostatecznie zablokowane korupcjogenne budowy centrów handlowych, zwanych molami, bo finansowane przez zagraniczny kapitał mole zżerają tkankę polskiego średniego i drobnego kupiectwa. W kampanii wyborczej Lech Kaczyński grzmiał, że nie dopuści do powstania kolejnego hipermarketu. Teraz jego urzędnicy zgodzili się na budowę nowych centrów handlowych na Młocinach i w Wilanowie. Rozbudowywane są istniejące: Reduta, Promenada, IKEA na Targówku, ursusowski Factory Outlet. Tylko w 2004 r. powierzchnia wielkich obiektów handlowych wzrosła o 22,5 proc. Głosujący za Kaczorem polscy kupcy mogą się tylko puknąć w głowę i pomacać pustą kieszeń.
Miało nie być w mieście korupcji i kolesiostwa, a po stolicy właśnie teraz zaczął chodzić cennik za załatwienie sprawy w urzędzie.
* Ewa Holewińska, przewodnicząca dzielnicowej komisji mieszkaniowej, radna z PiS, wykupiła atrakcyjne mieszkanie komunalne, mimo iż ma willę w podwarszawskiej Radości. Lokal zbył jej partyjny kolega Jarosław Zieliński, który długo łączył posadę radnego w Suwałkach z posadą burmistrza dzielnicy Śródmieście w Warszawie. Jak się przemieszczał błyskawicznie z Suwałk do Warszawy, to już tajemnica walczącego o uczciwość PiS.
* Szefem Miejskiego Przedsiębiorstwa Taksówkowego prezydent Kaczyński uczynił Andrzeja Gelberga, byłego naczelnego redaktora ***8222;Tygodnika Solidarność***8221; i prezesa wydawnictwa, który został zwolniony przez solidarnościowców po doprowadzeniu tygodnika na skraj bankructwa. Współpracownicy oskarżyli go też o podwójną księgowość. Teraz Gelberg zdołował MPT. Doprowadził do strajku taksówkarzy przeciwko jego rządom.
* Centralnym punktem swojej kampanii wyborczej Kaczyński uczynił walkę z korupcyjnym układem warszawskim. Kiedy przyszło do głosowania absolutorium prezydenta w Radzie Warszawy, zagrożonemu Kaczyńskiemu mogło zabraknąć paru głosów, bo pokłócił się z koalicjantami z LPR. I nagle stał się cud! Prezydenta Kaczyńskiego poparła radna PO, wyrzucona niedawno z partii za interesowność Małgorzata Ławniczak-Hertel ***8211; symbol tego korupcyjnego układu warszawskiego. Podobno największy wróg Kaczyńskiego w prezydenckiej kampanii wyborczej. Od tamtej pory Kaczyński przestał już walczyć z układem warszawskim.
Prezydentowi Kaczyńskiemu tylko jedno się w prezydenckiej kadencji udało. Wybudował Muzeum Powstania Warszawskiego. Z kłopotami, zatrudniając tam ludzi na czarno. Udało mu się też uskrzydlić stołecznych dziennikarzy, którzy piszą o nim z entuzjazmem. Pewnie jego notowania wzrosną, kiedy na pustym placu Piłsudskiego postawi krzyż ku pamięci Jana Pawła II. To niewiele będzie kosztować, a pokaże, że Lech Kaczyński Wielkim Polakiem jest.
W wywiadzie dla ***8222;Gazety Wyborczej***8221; Lech Kaczyński zadeklarował, że po namaszczeniu go na Prezydenta RP przez wdzięczny naród zajmie się przede wszystkim wystawianiem rachunków krzywd. Od Niemców, którzy zrujnowali Warszawę, od komuchów i od różowych liberałów. Od korupcjonistów. To nic, że z powodu hasła walki z korupcją w stolicy za władania Lecha Kaczyńskiego nie ma żadnej większej inwestycji. To nic, że korupcyjne centrum handlowe Złote Tarasy przekonało prezydenta Kaczyńskiego, że jeśli zdejmie z nich znamię korupcji, to wszystko będzie w porządku. Ot, powstanie kolejne centrum handlowe w centrum miasta, czego w antykorupcyjnych europejskich stolicach nie ma. Ale być może ktoś musi zapłacić za kosztowne prezydenckie spoty reklamowe, za Justynę Steczkowską deklarującą, że urodzi dziecko dla PiS, za sfory estradowców grających dziś dla państwa Kaczyńskich... Itd., itp.

Państwo Kaczyńscy nauczyli się jak nikt od konkurencyjnej elity politycznej, że nieważne jest, jak się rządzi. Ważne, jak cię pokażą w mediach, jak zabełtasz w mózgach elektoratu. Aby pokochał. Na dobre i na złe.

Internauci

pawelblu 05.11.2005 19:34

Przeciez Francja to kraj socjalny (gospodarczo) i liberalny ideowo (czyli najgorzej jak tylko mozna). U nas ideowo liberalny jest tylko SLD i SDPL. Ja jestem ideowo umiarkowanie-konserwatywny (radykalnie-liberalny gospodarczo), ale nie przeslania mi to neutralnego postrzegania rzeczywistosci.

A rosyjskiego uczylem sie w podstawowce, takze na interwencje jestem przygotowany ||

demek 05.11.2005 19:29

Cytat:

Napisany przez czechoj
Nie rozumiem jednego wielu z Was strasznie atakuje Kościół. Chyba zapomnieli (albo nie znaja historii Polski), iż gdzyby nie Wiara i Bóg -> Ojczyzna to być może kolega Demek gadał by dziś po niemiecku (nie wspomnę juz o @andrzejj9) a Pawelblu z całą pewności po rosyjsku. Ludzie Polska jest krajem specyficznym do czego dążymy? Chcecie zachodu i jego świeckości? Zachodu, który dziś martwi się o podstawową komórke społeczeństwa czyli rodzinę? Zachodu, który umiera bo zalewa go fala (wybaczcie określenia) "kolorowych"? Europa, demokracja, świeckość patrzcie co dzieje się we Francji? Ludzie opamietajcie się !!! W 1683 obronił nas Sobieski. Jeśli mogę przyrównać Kaczyńscy mają jedyną szansę być pamietanymi w HISTORII POLSKI jako jej wyzwoleńcy. TUSKOWI do królów daleka droga, oj daleka.

fajnie
tylko ze ze kosciol w naszym kraju od jakiegos z wiara ma niewiele wspolnego
pozatym do dobrej wiary kosciol nie jest nam potrzebny gdyz mozemy w domu modlic sie wierzyc rownie skutecznie jak w kosciele

do obecnego kosciola mam wiele "ale" a w zasadzie do ksiezy, te prawie 80 milionow zlotych wydawanych co roku na darmozjadow bo mozna te pieniadze przeznaczy na osoby ktore same sie nie sfinansuja a ksieza moga to zrobic sami - nie zapominajmy jeszcze ze zbieraja kase po domach, na tace itp

Predi 05.11.2005 19:11

Cytat:

Napisany przez czechoj
Nie rozumiem jednego wielu z Was strasznie atakuje Kościół.

to juz nawet nie nazywa atakowaniem Kosciola, tylko bronieniem innych wyznan ;)

ale tak to juz jest... po Europie Zachodniej doskonale widac co sie dzieje gdy upadna wartosci (np. chrzescijanskie) wide Francja czy Holandia

edit: zapomnialem, nazywane to tez jest "zwalczaniem ciemnogrodu"

legion 05.11.2005 18:53

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Uzywanie brzydkich slow nie musi oznaczac ze nie jest sie obiektywnym. Moze oznaczac: emocjonalne podejscie do tematu co moze sie przekladac na brak obiektywizmu, lub wysoki stopien irytacji, ktory wrogiem obiektywizmu duzym nie jest. Podejrzewam ze chodzilo o to drugie, choc moim zdaniem nie ma sie czym podniecac. Jezeli ktos myslal ze PiS wybuduje 3 mln mieszkan socjalnych (darmowych) to lekko mowiac byl naiwny (to jest 1000 mieszkan dziennie na ktore trzeba zaplacic z gory, jednoczesnie obnizajac dziure budzetowa, o czym tez byly zapewnienia). Bylo oczywiste, ze temat zostanie porzucony zaraz po wyborach.

i widac jak spoleczenstwo i pawel ma krotka pamiec :)
oj zapomnialo sie co naobiecywalo PO jasne :) normalnie teraz Pis rzadzi a to co Tusk naobecywal to juz niema znaczenia zawsze trzeba zwalic niepowodzenia na wygranych ktorzy obiecali ale tak nie bedzie bo opozycja do tego nie dopusci :D

--------------------
@czechoj :spoko:
wystarczy popatrzec co sie dzieje w liberalnej Francji a tak krytykuja Polske i nowy rzad i Kaczynski normalnie to jest czyste zaklamanie i smiech na sali podobnie jak w Polsce :) z udzialem liberalow :)

czechoj 05.11.2005 18:52

demek 05.11.2005 18:29

Cytat:

Napisany przez legion
dobra dobra czytajcie sobie gazete.pl to jest chyba jedna z najbardziej klimatycznych i klamliwych gazet w Polsce rowna Trybunie Ludu :D i prosze obiektywni ludzie wypowiadaja sie na forum czytajacy wartosci pokroju pan Michnika :blee: normalnie smiac mi sie chce :D i jeszcze @andrzejj9 obiektywnie do tego podchodzi prosze - "s****ysyni, bo inaczej trudno to nazwać.. " jak ladnie s*u*w*yni slicznie az plakac sie chce :( za obiektywizm

a wg ciebie co jest obiektywne? radio ma ryja?

pawelblu 05.11.2005 18:27

Cytat:

Napisany przez ed hunter
ciekawi mnie jedno??? jak będzie się nazywała nowa partia-trup stworzona przez ludzi uni wolności? ^_^

To nie musi byc trup, tylko Frasyniuk musi sie zdecydowac, albo on rzadzi partia i robi powazny zwrot, czytelny program i szuka powaznych zwolennikow, albo rzadza cieple baki i gadaja to co zwykle - czyli duzo lania wody. Przeciez Frasyniuk to czlowiek radykalny, dlatego powinien sie oderwac od tych emerytow, ktorzy generalnie nie maja pomyslu na przyszlosc, tylko wiedza jak przypudrowac, zeby ladniej wygladalo. Frasyniuk to radykalny liberal i taka partie powinien stworzyc, startujac w wyborach razem z partia Korwina. Dopoki beda rzadzily cieple baki, partia bedzie tkwila w politycznym niebycie ogrzewajac sie cieplem wlasnych wiatrow. Ludzie chca wyraznych liderow, wyraznych partii.

ed hunter 05.11.2005 17:58

straszna przegrana ogarnęła ludzi PO
drąży ich od środka i na zewnątrz też
cóż to za ból, co za zniewaga
platworma chyba innej demokracji się domaga
takiej gdzie partia, która przegrywa
bierze wszystko, aby być sprawiedliwa
i mając gabinet cieni uważa, że się rządem mieni
będąc w opozycji nie chce dopuścić do strasznej inkwizycji
gdy ci co czerwonym dupę lizali znajdą się jako oskarżeni na sali
ci co brali lub dawali też są niezadowoleni
dla nich światłością jest gabinet cieni
mam w dupie osobiste obrazy, partyjne obietnice, środowiskowe przysięgi
i nie ma różnicy Polak Niemiec czy Żyd - jak jest sukinsynem to wstyd

ciekawi mnie jedno??? jak będzie się nazywała nowa partia-trup stworzona przez ludzi uni wolności? ^_^

pawelblu 05.11.2005 17:47

Cytat:

Napisany przez legion
"s****ysyni, bo inaczej trudno to nazwać.. " jak ladnie s*u*w*yni slicznie az plakac sie chce :( za obiektywizm

Uzywanie brzydkich slow nie musi oznaczac ze nie jest sie obiektywnym. Moze oznaczac: emocjonalne podejscie do tematu co moze sie przekladac na brak obiektywizmu, lub wysoki stopien irytacji, ktory wrogiem obiektywizmu duzym nie jest. Podejrzewam ze chodzilo o to drugie, choc moim zdaniem nie ma sie czym podniecac. Jezeli ktos myslal ze PiS wybuduje 3 mln mieszkan socjalnych (darmowych) to lekko mowiac byl naiwny (to jest 1000 mieszkan dziennie na ktore trzeba zaplacic z gory, jednoczesnie obnizajac dziure budzetowa, o czym tez byly zapewnienia). Bylo oczywiste, ze temat zostanie porzucony zaraz po wyborach.

legion 05.11.2005 17:22

Divxtom 05.11.2005 12:53

W żaden sposób nie wiążą :-o

andrzejj9 05.11.2005 12:49

Cytat:

Napisany przez woitas
pis pokazuje, czym jest tak naprawdę:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...0,3002046.html

s****ysyni, bo inaczej trudno to nazwać..

A czy obietnice wyborcze są w ogóle w jakiś sposób dla partii wiążące? Mówię oczywiście o teorii.

Divxtom 05.11.2005 12:49

Czekajcie aż powstaną komisje ds. prawdy i sprawiedliwości... a potem to już może nawet cenzura w inecie :-o

pops 05.11.2005 12:35

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...0,3001746.html

a oto z kim pis sojusze zawiera.
istne prawo i sprawiedliwosc.

ed hunter 05.11.2005 12:34

Cytat:

Napisany przez woitas

mam na to odpowiadać cytatami z Naszego Dziennika :( - błagam tylko nie GW - obiektywizm Kalego :\

Divxtom 05.11.2005 12:25

Tak wybraliście to teraz macie :O
Ato dopiero początek :klotnia:

woitas 05.11.2005 12:15

pawelblu 05.11.2005 12:12

Cytat:

Napisany przez Predi
Pawel, jedna rzecz..... DASZ MI DO KU*** NEDZY WYEDYTOWAC TEN PIE***OLONY ZAKAZ WSTEPU DO MIASTA NA ZAKAZ GLOSNYCH MODLITW?

i PRZESTANIESZ SIE TEGO W KONCU CZEPIAC?
juz bodajze trzeci post marnujesz na pisanie o moim zekomym antysemityzmie, komentujac te same rzeczy......
czy oprocz tego zakazu wjazu (ktory jak przyznaje byl pomylka wynikla z tego ze jak sie troche pisze to i sie cos zmasci, nie jestem ALFA i OMEGA jak TY) okazalem jakos antysemityzm?

i czy chcesz czy nie..... to JEST czepianie sie za slowka.... przepraszam, jezeli nie umiem pisac tak doslownie i z taka sama bezblednoscia ja ty

ps. tak jak Lepper o Balcerowiczu tak ty "zakaz wstepu", "zakaz wstepu"

Nie ma sie co tak denerwowac. Generalnie chodzilo mi o to, co mogles zrobic juz w nastepnym poscie po napisaniu rzeczy ktorej 'sie czepiam':
'ktory jak przyznaje byl pomylka wynikla z tego ze jak sie troche pisze to i sie cos zmasci'.

Uwazam, ze zakonczylismy sprawe jak nalezy.

I nie wiem dlaczego na tym forum ludziom tak trudno przyznac sie do pomylki. A przeciez to nic zlego - wrecz przeciwnie. Dowodzi tylko tego ze czlowiek potrafi zapanowac nad emocjami i racjonalnie, z dysnsu, spojrzec na to co wyprodukowal wczesniej.

PS. wyedytowac nie moge. Nie moje podworko ||

PS2. Ale jakos PiS nie chce mu (Komorowskiemu) reki podac na zgode - o to sie rozbily rozmowy koalicyjne.

ed hunter 05.11.2005 12:10

pozostający w cieniu :> Jarosław to tęga głowa.

jak u wytrawnego szachisty, zawsze ma przemyślane opcje na kilka następnych posunięć. :D

PO to stołkowa partia :taktak: , najlepszym przykładen jest Komorowski - zawodowy polityk, osoba, która jest najmniej skłonna do zgody (a kiedyś mu rękę podałem i podał bym dzisiaj - na zgodę :) )

legion 05.11.2005 09:08

@Predi
nie ma co sie denerwowac kolego bo to jak grochem o sciane :)

Cytat:

Napisany przez demek
nie no pis jest wspanialy - rozmawiac za plecami z innymi partiami - nic tylko im ufac

ale teraz PO bedzie mialo gabinet cieni wiec o co ci chodzi beda tez rzadzic Polska z cienia :haha:
ps
Pis po prostu wiedzial co robi i wiedzial ze jak zalozy koalicje z PO to beda blokowac wszystkie czystki w panstwie jak to robila kiedys UW wiec to byl przemyslany plan by pokazac co to jest PO jak widac tylko ich obchodzi wladza
a nie to ze ludzia naobiecywali programy na ksero a teraz potrzebuja MSWiA bo tam jest realna wladza :)

Predi 05.11.2005 01:25

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Po to Ci cytowalem zebys mogl sobie przeczytac. Tam jest jasno napisane. To jeszcze raz:

1) Kosciol na lotnisku
2) Ludzie ktorzy uczestnicza w mszy poza obszarem wyznaczonym na kosciol na tym wlasnie lotnisku -> zajmuja obszar losniskowy innego przeznaczenia.
3) Dzwiek mszy (nie na ulicy, tylko na lotnisku).

I jeszcze raz - lotnisko to jest cos wiecej niz ulica, czy chodnik. I jeszcza raz - Andrzej wyrazil swoja opinie, a Ty mowiles o pojsciu do wladz, by zakazaly wjazdu Zydom jako odpowiedz na zastrzezenia Andrzeja.

Oczywiscie ze nie. Obie sytuacje sa rownowazne. Ale nie bylo zestawienia takich dwoch sytuacji - nie wiem skad je wytrzasnales. Akurat tego typu zestawienie jest logiczne, ale niestety nie poslugiwales sie nim.

No to jest juz zenujace. Niestety Twoj tekst o zakazie wjazdu do Lezajska dla Zydow byl tekstem antysemickim, czy Ci sie to podoba, czy nie, czy dalbys mi w pape w realu (tutaj to sie popisales jak nigdy) czy nie - nadal bylby to teskt antysemicki.

Sprawa jest prosta. Jeszcze raz powtarzam. Trzeba liczyc sie ze slowem. Nie ja zaczalem temat o religii i generalnie mam co do religi i narodowosci nastawienie neutralne. Ale nie przechodze obojetnie obok tekstow radykalnych takich jak zakazywanie jakies narodowosci wstepu do miasta. Naprawde zdumiewajace, ze nie widzisz w tym nic zlego.

Odpowiedz do edita:
Tak jak pisalem wczesniej: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=797
Jak to Ci przeszkadza (tzn jakis obrzadek niech Ci bedzie juz ten zydowski wywolal u Ciebie OBRAZE uczuc religijnych) to masz prawo miec zastrzezenia. Nie uprawnia Cie to do dzialan jakie przedstawiles w odpowiedzi na zastrzezenia Andrzeja. On zaprezentowal swoje zastrzezenia. On nie mowil - gnebic katoli, zakazac, tylko przestrzegac prawa (+ w tym przypadku regulaminu tego lotniska i ogolnie tego typu obiektow o podwyzszonym rygorze bezpieczenstwa).

Pawel, jedna rzecz..... DASZ MI DO KU*** NEDZY WYEDYTOWAC TEN PIE***OLONY ZAKAZ WSTEPU DO MIASTA NA ZAKAZ GLOSNYCH MODLITW?

i PRZESTANIESZ SIE TEGO W KONCU CZEPIAC?
juz bodajze trzeci post marnujesz na pisanie o moim zekomym antysemityzmie, komentujac te same rzeczy......
czy oprocz tego zakazu wjazu (ktory jak przyznaje byl pomylka wynikla z tego ze jak sie troche pisze to i sie cos zmasci, nie jestem ALFA i OMEGA jak TY) okazalem jakos antysemityzm?

i czy chcesz czy nie..... to JEST czepianie sie za slowka.... przepraszam, jezeli nie umiem pisac tak doslownie i z taka sama bezblednoscia ja ty

ps. tak jak Lepper o Balcerowiczu tak ty "zakaz wstepu", "zakaz wstepu"

demek 04.11.2005 23:25

Cytat:

Napisany przez legion
jezeli PO bedzie w opozycji to juz jest skonczona jako partia :) ty chyba zartujesz myslisz ze ludzie sa glupi zeby po tym co wyrabia PO glosowac na nich :haha:

nie no pis jest wspanialy - rozmawiac za plecami z innymi partiami - nic tylko im ufac

pawelblu 04.11.2005 23:22

Cytat:

Napisany przez Predi
Andrzejowi nie podobalo sie ze ta msza wychodzi poza obreb tego kosciola, ze ja slychac na zew. a nie o samo istnienie kosciola, (no chyba ze ja czegos nie zrozumialem?)

Po to Ci cytowalem zebys mogl sobie przeczytac. Tam jest jasno napisane. To jeszcze raz:
Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Tu się zgodzę, ale dam przykład czegoś, co dla mnie tego typu atrakiem na odrębność było - kapliczka, a właściwie mały kościół na lotnisku we wrocławiu. Byłem tam swego czasu i jak czekałem na spóźniający się oczywiście samolot, to akurat miała miejsce msza. Ale nie była to kameralna msza w zamkniętym pomieszczeniu, tylko masa ludzi z okolicznych domów, wylanych na pół lotniska, otwarte na ościerz drzwi i oczywiście dźwięk na całe lotnisko... I gdzie w tym momencie zezwolenie na inne wyznania, nie narzucanie się z kolicyzmem itp.. Ja jestem katolikiem (nie praktykującym jednak według "zasad' nauczanych w szkole), ale coś takiego bardzo mi się nie spodobało.

1) Kosciol na lotnisku
2) Ludzie ktorzy uczestnicza w mszy poza obszarem wyznaczonym na kosciol na tym wlasnie lotnisku -> zajmuja obszar losniskowy innego przeznaczenia.
3) Dzwiek mszy (nie na ulicy, tylko na lotnisku).

I jeszcze raz - lotnisko to jest cos wiecej niz ulica, czy chodnik. I jeszcza raz - Andrzej wyrazil swoja opinie, a Ty mowiles o pojsciu do wladz, by zakazaly wjazdu Zydom jako odpowiedz na zastrzezenia Andrzeja.

Cytat:

Napisany przez Predi
edit: wlasnie doczytalem koncowke Twojego posta....
niezle....
ze co, ze jak slychac msze katolicka na zew. to zle, a jak slychac modlitwy Zydow to dobrze?

Oczywiscie ze nie. Obie sytuacje sa rownowazne. Ale nie bylo zestawienia takich dwoch sytuacji - nie wiem skad je wytrzasnales. Akurat tego typu zestawienie jest logiczne, ale niestety nie poslugiwales sie nim.

Cytat:

Napisany przez Predi
(i nie zarzucaj mi ze przez to ze poruszylem temat Zydow to znaczy ze mam cos do nich (oprocz ich brudu) tylko dlatego, ze akurat taki przyklad jest mi z racji zamieszkania

"Generalnie gdybys myslal przed pisaniem antysemickich tekstow a potem ich bronienia przy uzyciu pseudo-logiki, to nie byloby za co lapac."

zastnanow sie co piszesz i co mi zarzucasz bo w realu bys dostal za to zdanie w pape

No to jest juz zenujace. Niestety Twoj tekst o zakazie wjazdu do Lezajska dla Zydow byl tekstem antysemickim, czy Ci sie to podoba, czy nie, czy dalbys mi w pape w realu (tutaj to sie popisales jak nigdy) czy nie - nadal bylby to teskt antysemicki.

Cytat:

Napisany przez Predi
chodzilo mi raczej o to, co wlasnie rozpoczales, czepianie sie tego co nawzajem napisalismy, a odejscie od tematu dlaczego komus niby mialy byc przeszkadzac msze katolickie
zapewne jako modzio zauwazasz ze komonetujemy wlasnie swoje posty zamiast pisac na temat?

Sprawa jest prosta. Jeszcze raz powtarzam. Trzeba liczyc sie ze slowem. Nie ja zaczalem temat o religii i generalnie mam co do religi i narodowosci nastawienie neutralne. Ale nie przechodze obojetnie obok tekstow radykalnych takich jak zakazywanie jakies narodowosci wstepu do miasta. Naprawde zdumiewajace, ze nie widzisz w tym nic zlego.

Odpowiedz do edita:
Tak jak pisalem wczesniej: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=797
Jak to Ci przeszkadza (tzn jakis obrzadek niech Ci bedzie juz ten zydowski wywolal u Ciebie OBRAZE uczuc religijnych) to masz prawo miec zastrzezenia. Nie uprawnia Cie to do dzialan jakie przedstawiles w odpowiedzi na zastrzezenia Andrzeja. On zaprezentowal swoje zastrzezenia. On nie mowil - gnebic katoli, zakazac, tylko przestrzegac prawa (+ w tym przypadku regulaminu tego lotniska i ogolnie tego typu obiektow o podwyzszonym rygorze bezpieczenstwa).

Predi 04.11.2005 22:47

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Andrzej wyrazil swoja negatywna opinie o istnieniu kosciola na lotnisku (teren chyba panstwowy, o podwyzszonym rygorze przestrzegania bezpieczenstwa), do ktorego zwalaja sie rzesze 'wiernych' i zajmuja powierzchnie poza-koscielna (przypominam jest to lotnisko - obszar o podwyzszonym rygorze przestrzegania bezpieczenstwa).

Andrzejowi nie podobalo sie ze ta msza wychodzi poza obreb tego kosciola, ze ja slychac na zew. a nie o samo istnienie kosciola, (no chyba ze ja czegos nie zrozumialem?)

co reszty to tak jak pisalem, nie podejmuje polemiki, mozemy kiedys na czecie pogadac, a nie przerzucac sie cytatami, interpretacjami itd.....

edit: wlasnie doczytalem koncowke Twojego posta....
niezle....
ze co, ze jak slychac msze katolicka na zew. to zle, a jak slychac modlitwy Zydow to dobrze?
(i nie zarzucaj mi ze przez to ze poruszylem temat Zydow to znaczy ze mam cos do nich (oprocz ich brudu) tylko dlatego, ze akurat taki przyklad jest mi z racji zamieszkania

"Generalnie gdybys myslal przed pisaniem antysemickich tekstow a potem ich bronienia przy uzyciu pseudo-logiki, to nie byloby za co lapac."

zastnanow sie co piszesz i co mi zarzucasz bo w realu bys dostal za to zdanie w pape

chodzilo mi raczej o to, co wlasnie rozpoczales, czepianie sie tego co nawzajem napisalismy, a odejscie od tematu dlaczego komus niby mialy byc przeszkadzac msze katolickie
zapewne jako modzio zauwazasz ze komonetujemy wlasnie swoje posty zamiast pisac na temat?

edit: a w calej tej dyskusji chodzi o to, ze Andrzejowi nie podobalo sie ze msza wylazila poza kosciol, ja zasugerowalem, ze w takim razie modlitwy Zydowskie (albo jakiekolwiek inne) tez mi sie nie powinny podobac jezeli slysze je na odleglosc.... dlaczego wiec atakujemy tylko kosciol katolicki, teraz do akcji wkroczylo "lapanie sie za slowka" czytaj zabawa kto kogo wiecej razy zlapie na niescislosci i wyszlo jak jest

pawelblu 04.11.2005 22:09

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Tu się zgodzę, ale dam przykład czegoś, co dla mnie tego typu atrakiem na odrębność było - kapliczka, a właściwie mały kościół na lotnisku we wrocławiu. Byłem tam swego czasu i jak czekałem na spóźniający się oczywiście samolot, to akurat miała miejsce msza. Ale nie była to kameralna msza w zamkniętym pomieszczeniu, tylko masa ludzi z okolicznych domów, wylanych na pół lotniska, otwarte na ościerz drzwi i oczywiście dźwięk na całe lotnisko... I gdzie w tym momencie zezwolenie na inne wyznania, nie narzucanie się z kolicyzmem itp.. Ja jestem katolikiem (nie praktykującym jednak według "zasad' nauczanych w szkole), ale coś takiego bardzo mi się nie spodobało.

Andrzej pisze ze osobiscie mu sie nie podoba to, ze zaistniala taka sytuacja. Ty odpowiadasz tak:

Cytat:

Napisany przez Predi
a z tego co widze nie zgodzimy sie i tyle.... powiedz mi tylko, czy mam isc do wladz miasta Leżajska by zakazaly przyjazu Żydom do niego bo godza w moje uczucia religijne?

Cytat:

Napisany przez pawelblu
To jest antysemityzm. To nie jest wolnosc. Przejawem wolnosci byloby, gdybys zlozyl wniosek do wladz miasta o wyciagniecie odpowiedzialnosci wobec np. organizatorow ulicznego obrzadku religijnego, ktory byl w stosunku do Ciebie natarczywy, ofensywny, obrazliwy.

Cytat:

Napisany przez Predi
jezeli to jest antysemityzm, to ja nazwe to co uwaza andrzejj9 antykatolicyzmem.... logiczne

Cytat:

Napisany przez pawelblu
A z ktorego to miasta andrzej chcial wyganiac katolikow, bo nie doczytalem. Rozumiem ze chodzilo o jakas akcje przesiedlencza i zakaz wstepu do miasta?

Cos chyba nie tak z ta logika, bo ja nie widze gdzie andrzej chcial wyganiac katolikow i zabraniac im wstepu do miasta...

Cytat:

Napisany przez Predi
i to jest wlasnie to lapanie za slowka o ktorym wczesniej pisalem,
chodzi mi o to ze modlitwy Zydow mi nie moga przeszkadzac, a dzwieki mszy katolickiej moga komus przeszkadzac?
jak dla mnie koniec tematu....................................!

Andrzej wyrazil swoja negatywna opinie o istnieniu kosciola na lotnisku (teren chyba panstwowy, o podwyzszonym rygorze przestrzegania bezpieczenstwa), do ktorego zwalaja sie rzesze 'wiernych' i zajmuja powierzchnie poza-koscielna (przypominam jest to lotnisko - obszar o podwyzszonym rygorze przestrzegania bezpieczenstwa).

Ty wyjezdzasz z zakazem wjazdu Zydow do miasta i mowisz ze to na 'logike' to samo o czym pisal Andrzej. Gdyby ktos zakazal wstepu Zydom do miasta bylby to antysemityzm czy Ci sie to podoba czy nie. Zreszta sam fakt poruszenia przez Ciebie tego tematu swiadczy o tym ze masz jakies uprzedzenia co do Zydow, ale to Twoj problem, nie nasz - Twoich rozmowcow.
Natomiast wyrazenie sprzeciwu wobec domniemanej sytuacji ktora mialaby odbyc sie na lotnisku, nie jest antykatolicyzmem, tylko troska o przestrzeganie prawa. Gdyby byli to buddysci, Andrzej pewnie (bo z jego postow wynika neutralnosc swiatopogladowa) mialby te same zastrzezenia.
Usprawiedliwianie Twoich tez logika jest ponizej wszelkiej krytyki. Nie wiem kto Cie takiej logiki nauczyl, ale z prawdziwa logika (czyli nauka zwiazana z matematyka i filozofia) nie ma ona nic wspolnego.
Tekst o lapaniu za slowka jest zalosny. Tzn nie mozna sie odnosic do tekstow napisanych wczesniej, bo sie 'lapie za slowka'? Generalnie gdybys myslal przed pisaniem antysemickich tekstow a potem ich bronienia przy uzyciu pseudo-logiki, to nie byloby za co lapac.
Ja przytoczylem Ci cala dyskusje (tzn caly ciag wazniejszych pelnych fragmentow tworzacych 'ciag dyskusyjny' o ktorym mowa) i wytlumaczylem Ci (mam nadzieje, choc niewielka) dlaczego nie masz racji zestawiajac te 2 sytuacje wyrazania swojego sprzeciwu jako rownorzedne.

Trzeba liczyc sie ze slowem.

PS. Pamietajcie, ze to temat o prezydencie elekcie, prezydencie i przegranych kandydatach, a nie o swiatopogladach, religiach i uprzedzeniach wobec innych narodow. Nie jest rowniez bezposrednio o parlamencie :) Dobrze byloby wrocic do tematu.

legion 04.11.2005 21:27

ale mam dla wszystkich super wiadomoasc bedziemy mieli drugi rzad robiony przez PO tak zwany gabinet cienia :haha: super zobaczym kto bedzie cienie premiera :D pewnie pan Rokita :)

Predi 04.11.2005 21:21

Cytat:

Napisany przez legion
myslisz ze ludzie sa glupi zeby po tym co wyrabia PO glosowac na nich :haha:

niestety zapewne sa.... :| :podbite:

Predi 04.11.2005 21:19

Cytat:

Napisany przez pawelblu
A z ktorego to miasta andrzej chcial wyganiac katolikow, bo nie doczytalem. Rozumiem ze chodzilo o jakas akcje przesiedlencza i zakaz wstepu do miasta?

Cos chyba nie tak z ta logika, bo ja nie widze gdzie andrzej chcial wyganiac katolikow i zabraniac im wstepu do miasta...

i to jest wlasnie to lapanie za slowka o ktorym wczesniej pisalem,
chodzi mi o to ze modlitwy Zydow mi nie moga przeszkadzac, a dzwieki mszy katolickiej moga komus przeszkadzac?
jak dla mnie koniec tematu....................................!

legion 04.11.2005 21:09

Cytat:

Napisany przez demek
niezgodze sie z toba
uwazam ze przy ponownych wyborach wygra PO z duza przewaga a pozostale miejsca zostana bez zmian - moze poza SLD bo ich elektorat rusze dupe jesli takowe wybory beda

jezeli PO bedzie w opozycji to juz jest skonczona jako partia :) ty chyba zartujesz myslisz ze ludzie sa glupi zeby po tym co wyrabia PO glosowac na nich :haha:

ed hunter 04.11.2005 19:31

http://biznes.interia.pl/news?inf=682525 :D

memorando 04.11.2005 18:38

PO PIS bezproduktywnych walk, o przywódctwo dwuch klik. Cóż mia rację Mickiewicz, Polacy muszę być gnębieni, tylko wtedy szanują swoją suwerenność i coś robią.....

pawelblu 04.11.2005 17:23

Cytat:

Napisany przez Predi
jezeli to jest antysemityzm, to ja nazwe to co uwaza andrzejj9 antykatolicyzmem.... logiczne

Cytat:

Napisany przez ed hunter
każdy kandydat PiS na każde stanowisko jest zły - czemu - bo jest z PiS i tyle wystarczy.

Nie - nie wystarczy.

Za to moge odwrocic pytanie - czy kazdy kandydat na kazde stanowisko jest dobry dlatego ze jest z PiS?

demek 04.11.2005 15:51

Cytat:

Napisany przez ed hunter
PiS zronbiła straszną, niewybaczałną dla PO rzecz.

wygrała wybory. tego nie można zaakceptować, mało tego, nie wolno nawet przyjąć do wiadomości!!! :D

każdy kandydat PiS na każde stanowisko jest zły - czemu - bo jest z PiS i tyle wystarczy.

jeśli Platformie uda się doprowadzić do przedterminowych wyborów (dzisiaj już winią o to PiS, argument Leppera przy braku argumentów już pada też) to bardzo będzie potem smutno.

wybory wygra PiS druga będzie Samoobrona na trzecim miejscu LPR a na czwartym skuteczna opozycja PO :haha:

niezgodze sie z toba
uwazam ze przy ponownych wyborach wygra PO z duza przewaga a pozostale miejsca zostana bez zmian - moze poza SLD bo ich elektorat rusze dupe jesli takowe wybory beda

co do nominacj na szefa abw i innych sluzb
jesli nie wybiora kogos mlodszego i nieumoczonego w nic to te sluzby beda tyle warte co moja kupa zrobiona na drugi dzien po ostrym chlaniu

ed hunter 04.11.2005 15:22

PiS zronbiła straszną, niewybaczałną dla PO rzecz.

wygrała wybory. tego nie można zaakceptować, mało tego, nie wolno nawet przyjąć do wiadomości!!! :D

jeśli Platformie uda się doprowadzić do przedterminowych wyborów (dzisiaj już winią o to PiS, argument Leppera przy braku argumentów już pada też) to bardzo będzie potem smutno.

wybory wygra PiS druga będzie Samoobrona na trzecim miejscu LPR a na czwartym skuteczna opozycja PO :haha:

Predi 04.11.2005 15:11

Cytat:

Napisany przez pawelblu
To jest antysemityzm. To nie jest wolnosc. Przejawem wolnosci byloby, gdybys zlozyl wniosek do wladz miasta o wyciagniecie odpowiedzialnosci wobec np. organizatorow ulicznego obrzadku religijnego, ktory byl w stosunku do Ciebie natarczywy, ofensywny, obrazliwy.

pawelblu 03.11.2005 18:24

Znikla opcja edytuj a mamy kolejna ciekawa nomincje. Tym bardziej wymuszona dymisja bylego szefa, ale osoba powolana na to stanowisko nie wydaje sie byc rozsadnym rozwiazaniem.

http://www.wp.pl/r/Bf1156

No i prosze - komendant strazy miejskiej z Warszawy, gdzie rzadzi PiS i Kaczynski zostal szefem ABW ... Merytoryczna nominacja - nie ma co :)

pawelblu 03.11.2005 15:53

Cytat:

Napisany przez Predi
a z tego co widze nie zgodzimy sie i tyle.... powiedz mi tylko, czy mam isc do wladz miasta Leżajska by zakazaly przyjazu Żydom do niego bo godza w moje uczucia religijne?

Cytat:

Napisany przez Predi
ps. a co by bylo gdybym pojechal do Iranu z dziewczyna i nie nosila by ona husty na twarzy? to dlaczego jezeli Iranczyk przyjezdza do Polski to nawet nie moze uslyszec odglosow mszy? nagonka na kosciol i tyle......

Tylko taki maly szczegol - Iran to panstwo wyznaniowe...

A ewentualna obraza Iranczyka przyjezdzajacego do Polski, ktory w mieszkaniu, slyszy dzwony koscielne w oddali, nie jest tu chyba problemem.

PS. Mam nadzieje ze oczywiste jest dla Ciebie ze prawo polskie nie obowiazuje w Iranie i na odwrot ||

Predi 03.11.2005 15:30

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A nie? Mieszkając w akademiku godzisz się na pewne specyficzne warunki, ale mieszkając w "normalnym" mieszkaniu coś takiego na pewno nie byłoby na porządku dziennym i doprowadziłoby do określonej interwencji. Jednak przykład nie jest dla mnie dobry, bo pomiędzy gustami muzycznymi a wyznaniami religijnymi jednak jest pewna (i to niemała) różnica.

Możesz. Ale zdziwiłbyś się, gdybyś porozmawiał z moimi znajomymi, lub nawet osobami, których ja nie znam, a które znają mnie z widzenia, na temat mojej tolerancyjności do różnego rodzaju "odmienności", niedoskonałości itp.

Widzisz, ja jestem tolerancyjny, ale ta tolerancyjność nie powoduje u mnie ślepoty. Zauważam wiele rzeczy, które z egoistycznego niestety punktu widzenia osób, którym są one na rękę, są złe dla wszystkich pozostałych. A to jest jedna z nich. Dla ciebie czy dla mnie słyszalna msza katolicka może nie być żadnym problemem. Dla osoby innego wyznania może to być śmiertelna obraza, albo nawet śmiertelny grzech uczestnictwo w czymś takim (nawet bierne). Oczywiście, wrocławskie lotnisko nie jest światowym miejscem, gdzie spotykają się różne kultury, ale podobno jesteśmy państwem, gdzie wszelkie oblicza dyskryminacji są zakazane. Podobno.

Dla mnie brakiem tolerancji dla innych nie jest zwracanie uwagi na takie niedoskonałości, ale wręcz przeciwnie - nie zastanawianie się nad odbiorem "drugiej strony" określonych zachowań i przedsięwzięć.

Nigdy nie byłem zwolennikiem wszelkiego rodzaju procesji, ale są one już kulturowo zaakceptowane, więc nie widzę powodu, aby się im przeciwstawiać. To tak, jak procesja gejów, która miała odbyć się w Warszawie. Tylko raz w życiu miałem do czynienia z gejem (swoją drogą normalnym, wykształconym człowiekiem), ten "problem" zupełnie mnie w życiu nie dotyczy i jest mi obojętny i na tym właśnie według mnie polega tolerancja, żeby potrafić na coś spojrzeć w ten sposób. Nie interesuje mnie procesja to w danym dniu o określonej porze w to miejsce nie przyjdę. Brak zainteresowania, lub nawet wewnętrzny sprzeciw nie jest jednak wystarczającym powodem, aby innym tego zabraniać.

Natomiast jednak afiszowanie się w miejscu międzynarodowym wiarą, która dotyczy jedynie części ludności świata i nie respektowanie w żaden sposób "inności" (mniejszości) religijnych o innym wyznaniu jest już jednak dla mnie brakiem zarówno tolerancji, jak i po prostu wyczucia dobrego smaku.

Nie musisz komuś bluznąć w twarz, żeby go obrazić. Ton wypowiedzi i odpowiednie ubranie jej w słowa wystarczą. Nie chcę przytaczać ku konkretnych cytatów (a było ich kilka), ale spójrz chociażby na początek:

w tym momencie walisz takie glupoty ze az (nie)milo

Uważasz, że to jest normalna, neutralna wypowedź i wymiana zdań? Dla mnie nie jest.

powiem tak, nie bede sie wdawal w dalsza polemike, bo bedziemy swoje wypowiedzi cytowac w piecdziesieciu fragmentach i kolocic sie o byle zdanie...

a co naskakiwania, to istotnie, powiem ze zacytowane przez Ciebie zdanie na koncu jest ostre (jako jedyne imo) lecz nie uwazam go za naskoczenie.... raczej za OSTRY sprzeciw wobec moim zdaniem gadania glupot rownych tym co gadaja pewne "wyzwolone" ze plod jest czescia ich ciala......

ps. a co by bylo gdybym pojechal do Iranu z dziewczyna i nie nosila by ona husty na twarzy? to dlaczego jezeli Iranczyk przyjezdza do Polski to nawet nie moze uslyszec odglosow mszy? nagonka na kosciol i tyle......

noi taka procesja by mi bardziej przeszkadzala (gdybym byl anty-katolikiem) niz jakies tam dzwieki z kosciola

Air 03.11.2005 15:13

Ziobro już się wziął do roboty

Cytat:

Lew Rywin został zatrzymany do odbycia kary - poinformowała telewizja TVN24, powołując się na rzeczniczkę Służby Więziennej Luizę Sałapę.
"Rywin jest w areszcie śledczym na Mokotowie" - powiedziała Sałapa w rozmowie z TVN24.

pawelblu 03.11.2005 11:28

Hmm - generalnie Tusk to slaby gracz. Rokita moglby go zjesc na sniadanie, bez bekniecia. Rokita jest duzo bardziej wyrachowany i wie jak robic igrzyska. Tusk porusza sie troche jak slon w skladzie porcelany - nie umie grac pod publiczke. Ja Rokity strasznie nie lubilem po tym co pokazywal w komisji Rywina. Robil z siebie gwiazdora, wiekszego niz Ich Troje kilka lat temu. Teraz jednak widze ze tacy goscie sa potrzebni, bo wywalczaja najwiecej. Szczegolnie przydaja sie za granica :)

Jest jeszcze jedna mozliwosc. Obaj graja w 'dobrego i zlego policjanta'. Tzn jeden grozi, a drugi probuje sie ukladac.

Generalnie wielkim bledem PO jest to ze nie akcentuja prawdziwego problemu. Powinni pokazywac duzo wiecej Komorowskiego i Niesiolowskiego, bo to oni zostali zdradzeni przez sojusznikow z PiS. I to jest problem, a nie to ze ktos sie na innego obraza.

ed hunter 03.11.2005 11:04

nie musi - samo się stanie :D

a Tusk jak zwykle dowie się na końcu :D :>

Air 03.11.2005 10:52

Cytat:

Jan Rokita wciąż wierzy w rząd koalicyjny PO-PiS i proponuje zwycięskiemu urgupowaniu rzetelny podział władzy. Jego przekonań nie podziela szef Platformy Donald Tusk, który widzi partię już tylko w opozycji.

Lider PO Jan Rokita podejmuje na łamach "Gazety Wyborczej" próbę ratowania koalicji PO-PiS. Dziennik zamieszcza jego artykuł "Sarmaci przeciw reformatorom?", w którym niedawny potencjalny wicepremier pisze, że "przywódcy PiS powinni rzetelnie podzielić się władzą z Platformą. Tak należy odczytać racjonalną Wolę Narodu wyrażoną w ostatnich wyborach".

Ale szef Platformy Donald Tusk widzi partię już tylko w opozycji. W czwartek zbiera się Rada Krajowa PO, by podjąć decyzję o stosunku do rządu Marcinkiewicza. - Będę rekomendował przejście do opozycji. Oczekują tego miliony naszych wyborców - oświadczył w środę Tusk. Będzie to opozycja wobec - wyjaśnił - "skrajnie prawicowej koalicji" PiS-Samoobrona-LPR.

- PO jest bardziej jednolita niż kiedykolwiek, zapewnił Tusk. Ale nie miał racji, twierdzi "Wyborcza" przywołując artykuł Rokity, w którym przeciwstawia on tradycję sarmacką (uosabianą przez PiS) i reformatorską (PO). Te dwa obozy, jak pisze Rokita, wiele razy w polskiej historii toczyły beznadziejne spory. I dopiero współpraca PO i PiS w ostatniej kadencji parlamentu stwarzała szansę na ich przełamanie i zbudowanie trwałej "syntezy konserwatywno-liberalnej" zdolnej zreformować Polskę.

Rokita skrytykował braci Kaczyńskich za narzucenie w kampanii wyborczej podziału na Polskę liberalną i solidarną, który doprowadził do skłócenia obu formacji. Jego zdaniem PiS potrzebuje silnej PO jako partnera do rządzenia. A Platforma - pisze - nie będzie efektywną opozycją.

Kto przekona Radę Krajową - Tusk czy Rokita? - zastanawia się "Wyborcza". Tusk mówił, że nastroje w partii są niechętne rządowi Marcinkiewicza i "intuicja podpowiada mu", że Platforma uchwali pozostanie w opozycji. Po Sejmie krążą jednak plotki, że reakcją niektórych posłów PO będzie odejście do PiS. - Nie mam takich sygnałów, dementował Tusk
Czyżby JM Rokita roz******ał kolejną partię??

pawelblu 03.11.2005 09:29

Cytat:

Napisany przez ed hunter
nie mam nic przeciwko tworzeniu wcześniej wirtualnego gabinetu, mało tego uważam, że to lepiej, aby Sejm miał jasną sytuacje przed wotum zaufania.

Prokurator krajowy nie jest wirtualny. On jest przeciez nieodwolywalny. Pewnie bedzie na tym stanowisku az do emerytury. Niezaleznie od tego jaki bedzie w koncu rzad, on juz jest pewien swojego stanowiska.

ed hunter 03.11.2005 06:23

nie mam nic przeciwko tworzeniu wcześniej wirtualnego gabinetu, mało tego uważam, że to lepiej, aby Sejm miał jasną sytuacje przed wotum zaufania.

pawelblu 02.11.2005 21:51

Cytat:

Napisany przez ed hunter
moralne prawo itd. itd....

ja czytam Rzeczpospolitą a nie GW więc znam fakty a nie komentarze opiniotwórcze. :\

Wiesz, prezydent tez nie mial obowiazku desygnowac Marcinkiewicza ... to jest po prostu dobry zwyczaj polityczny. Tak samo dobrym zwyczajem politycznym jest niepodejmowanie decyzji personalnych (szczegolnie NIEODWOLALNYCH) przez rzad bez wotum zaufania parlamentu. Podobnie wyglada sprawa z podejmowaniem waznych decyzji przez odchodzacy rzad.

GW widuje tylko zza szyby autobusu w rekach ludzi sprzedajacych prase na skrzyzowaniach. Nie chce zajmowac jakiegokolwiek stanowiska w sprawie obiektywizmu GW, bo gazety po prostu nie znam. Fakt, faktem, widuje ja prawie codziennie. Ogolnie gazet pisanych nie czytuje. W tym roku przeczytalem tylko kilka artow z 'Najwyzszego Czasu' (srednio mi sie podobaly), z Przegladu (wersja Online) - nawet fajne, szczegolnie o prowokacji Miodowicza. Rzepe i Fakt czytalem nad morzem 8 ) bo nie bylo netu i dostep do TV ograniczony - glownie czytalem w Rzepie o Bialorusi, bo wtedy bylo goraco i chyba juz wtdy byly napady na pracownikow placowek polskich w Rosji. W fakcie czytalem glownie *******y, jak wojna jagodziarek z prostytutkami (glosna swego czasu sprawa :) )

Ed - rozumiem wiec ze nie masz nic przeciwko tego typu nominacjom i ten styl rzadzenia akceptujesz?

M@X 02.11.2005 21:44

Nie chce wtracac sie do dyskusji na temat polityki, bo przy Waszych opiniach wypadlbym mizernie. Chce jednak zabrac glos w kwestii tego co napisales, Ed Hunter. Cos takiego jak obiektywne dziennikarstwo zniknelo z chwila, kiedy dziennikarstwo zostalo wynalezione (albo niedlugo potem). Nie ma mowy, aby jakikolwiek tekst nie byl opiniotworczy i choc troche nie reprezentowal stanowiska piszacego, choc czesto jest to dosc skutecznie w tekscie zakamuflowane, wierz mi.

ed hunter 02.11.2005 20:29

moralne prawo itd. itd....

ja czytam Rzeczpospolitą a nie GW więc znam fakty a nie komentarze opiniotwórcze. :\

pawelblu 02.11.2005 16:43

Pytanie do sympatykow PiS:

Dzisiaj minister Ziboro mianowal Prokuratora Krajowego (ktory jest praktycznie nieodwolywalny). Czy uwazacie, ze to normalne ze minister na dzien po zaprysiezeniu, na 8 dni przed glosowaniem nad wotum zaufania (czyli faktycznego zaakceptowania rzadu przez parlament), ktore nie musi zostac przyjete szczegolnie patrzac na to co sie dzieje na scenie politycznej, powoluje Prokuratora Krajowego?

Przypomne ze poprzedni minister sprawiedliwosci kilka tygodni przed dymisja powolal Prokuratora Krajowego i byla z tego ogromna afera (slusznie zreszta). Czy zatem minister Ziobro ma moralne prawo do powolywania Prokuratorow Krajowych przed zatwierdzeniem rzadu (w tym jego samego) przez parlament (przypominam, ze de facto decyzje podjal dzien po jego powolaniu na funkcje ministra)?

Media jeszcze nie podaja tej wiadomosci jako nius, ale wieczorne serwisy pewnie juz o tym wspomna.

Druga sprawa - wiceminister Stasiak zajmujacy sie policja. Raj dla przestepcow || Przeciez temu czlowiekowi nic poza polityczna nominacja na funkcje wiceprezydenta (co rowniez zreszta zmarnowal), nic nie wyszlo.

MQs 02.11.2005 13:06

PO nie tyle nie doceniało Kaczyńskich, co przeceniło inteligencję wyborców :D
A z tym trafieniem w 10 też bym nie przesadzał - jezeli "namacalny" Lepper nie może być argumentem to niech PiS nie wyjeżdża ze swoimi widzi-mi-się.
Z oceną giełdy też poczekajmy. Z resztą, dość mam tej jałowej dyskusji i spierania się z waszymi subiektywnymi odczuciami. PiS jest u władzy - zaczekajmy na rezultaty.

ed hunter 02.11.2005 12:10

Ziemkiewicz ma rację i trafił w 10 z komentarzem :D

może za jakiś czas nieaktualna będzie Polska jaką przedstawił w książce "Polactwo" - gdzie też trafił w dychę ze spostrzeżeniami :spoko:
Cytat:

Napisany przez Ziemkiewicz
Jesteśmy wolnym i autonomicznym krajem. Czy potrafimy z tego korzystać?
W Polsce normą jest nieprzyjmowanie prawdy do wiadomości. Oczywiście tej niewygodnej prawdy. Lepsza ułuda, choć potem zguba?
Jeśli my nie zadbamy o Polskę, a raczej jeśli będziemy dbać o nią tak jak dotąd, wyręczy nas kto inny. Pytanie tylko, kto: Bruksela czy Rosja? I na to wszystko pozwala naród, który od wieków na prawo i lewo mówi o wolności!

legion 02.11.2005 11:23

i tak PO plakalo ze bedzie krach na gieldze a prosze jak WIG do gory poszedl jak rzad powstal i odrazu widac jak ladnie sie spekuluje opinia publiczna :)
--------------
ps
prosze madra opinia :
http://fakty.interia.pl/ziemkiewicz/news?inf=681847

Loczek 02.11.2005 11:00

PO popełniło jeden zasadniczy błąd. Próbowało równać się z "Bogiem" za co zostało ukarane.

Zamiast brać to co mogli woleli się sprzeczać i obstawiać stołki. Zupełnie nie rozumiem dlaczego PO nie chciało wytypować Tuska na marszałka, tylko upierali się przy Komorowskim.

No i na koniec Rokita. Przecież ten koleś zachowuje się jak obrażona dziewczynka. Żądał przeprosin. Chodzi po tym sejmie jakby został szeryfem Warszawy.

ed hunter 02.11.2005 10:03

Cytat:

Napisany przez MQs
A ja napisze inaczej - Jeżeli ktoś jest wewnętrznie skłócony to świadczy to tylko o tym, że ma dylematy i rozważa różne możliwości (przeciwieństwo wspomnianych gdzieś "klapek na oczach").
Tusk chce Kaczyńskiego na premiera? - Ja też chcę, bo spodziewana (przeze mnie) porażka rządów PiS nie będzie wtedy rozłożona na kilka, teoretycznie innych gabinetów. (Bardziej obrazowo: Kapitan statku nie powinien rozkazywać ze stałego lądu.)

niedocenianie Kaczyńskich kosztowało PO i Tuska przegrane wybory.
ale nic nie nauczyło. :nie:
ja bym się nie martwił porażką rządów PiS - ja bym się zastanowił na miejscu Tuska, Schetyny, Komorowskiego i Gronkiewicz-Waltz ilu im się ludzi uda przy sobie zatrzymać :taktak:

MQs 02.11.2005 09:48

A ja napisze inaczej - Jeżeli ktoś jest wewnętrznie skłócony to świadczy to tylko o tym, że ma dylematy i rozważa różne możliwości (przeciwieństwo wspomnianych gdzieś "klapek na oczach").
Tusk chce Kaczyńskiego na premiera? - Ja też chcę, bo spodziewana (przeze mnie) porażka rządów PiS nie będzie wtedy rozłożona na kilka, teoretycznie innych gabinetów. (Bardziej obrazowo: Kapitan statku nie powinien rozkazywać ze stałego lądu.)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:02.