![]() |
No generalnie IMO nie zasluguje on na dzialanie typu "wyciecie nozykiem po wydrukowaniu nakladu", natomiast ten fragment mogla zredagowac lepiej (choc powtarzam IMO nie posuwa sie on jeszcze tak daleko zeby fizycznie ciac wydrukowane gazety).
Cytat:
|
Pe***322;ny tekst wyci***281;tego nozykiem felietonu z Sukcesu
Cytat:
|
Mi sie podobalo jak sie wczoraj Lapinski tlumaczyl w "Teraz My". Widac bylo ze go niezle przytkalo. Najpierw sie tlumaczyl ze przeslanki byly spelnione wiec nie mozna bylo odmowic, a potem zaczal sciemniac ze to byla pomylka i ktos dal zly papier do podpisania. Hmm, ale jakos to dziwne, ze od jednej "pomylki" mozna dac komus panstwowe odznaczenie. To chyba przechodzi przez kilka instancji. Poza tym tych odznaczen chyba nie ma az tak duzo, wiec wydaje mi sie dosc naturalne, to ze asystent podajac serie dokumentow do podpisania najpierw mowi czego ogolnie dotycza, a potem podajac kazdy z nich mowi z imienia i nazwiska kogo ten konkretny dotyczy.
Tak czy inaczej podejrzewam ze kogos z hukiem wywala z kancelarii, a potem ta osoba zrobi konferencje i wtedy bedzie wiadomo jak to bylo :) Albo nic ni zrobia i sie rozejdzie po kosciach, a general moze za jakis czas znowu cos dostanie, chociaz zeby komus cos zabierac, chyba lepiej zaczac od tego zeby mu przestac dawac :) |
Cytat:
|
a moze to jest tylko mydlenie oczu, najpierw troche daje, usypia czujnosc by potem zaskoczyc:) i zniszczyc
:nie: |
Cytat:
pięknie Panie Prezydencie :ysz: może ktoś w kancelarii zacznie papierki na głos czytać? :czytaj: |
No to pan prezydent Kaczysnski pokazal klase odznaczyl Jaruzelskiego LOL normalnie czy ten kraj kiedys bedzie normalny :)
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.ht...1143628376.566 |
Ilość załączników: 1
:) to wszystko przez tego diabla :D heheh
|
ja szczerze m***243;wi***261;c nie pami***281;ta***322;em ju***380;, ***380;e jest co***347; takiego jak 'Sukces'...
dzia***322;a jak ka***380;da reklama - pozostaje w pami***281;ci rozpoznawalna marka i jak cz***322;owiek to zobaczy w sklepie/kiosku to sobie przypomni. sugerowanie, ***380;e to cenzura Kacz***324;skich jest komiczne. jak ju***380; co***347; to zwala***263; na Dorna - on nawet za Gierkowskie zapory wodne jest winny :P |
Cytat:
|
No zaraz - najjasniejszej rodziny nie mozna ruszac ?? A dziadek Tuska to co - niesmiertelny ??
Punkt widzenia jak zwykle zalezy od punktu ... chyba juz lezenia. Wogole dzisiejszy dzien to rzeczywiscie parodia, ale IMO nie z powodu konferencji PO. Oto smerf wazniak Urbanski wyszedl i mowi ze kardynal Dziwisz to chociaz spedzil ponad 20 lat jako osobisty sekretarz papieza w Watykanie, niebardzo wie co mowi o wizycie papieza i ze papieza to zaprasza prezydent (moze z tego powodu bedzie papiezowi nowil kiedy moze przyjezdzac a kiedy nie, ale wydaje mi sie ze moze sie rozczarowac). Znajac konserwatyzm stolicy apostolskiej wydaje mi sie, ze jezeli przeglosowany bedzie majowy termin wyborow to na 101% pielgrzymki nie bedzie. I madrosci Urbanskiego niewiele tutaj pomoga. Sprawa "Sukcesu" wyglada dosc dziwnie. Oczywiscie jezeli babka byla albo wulgarna, albo skrajnie bezczelna, czy swiadomie klamala, to artykul nie powinien sie pojawic, jednak zaciekawia mnie fakt wyciecia go po oddaniu wydania do druku. To jest bardzo nietypowe i wyjatkowe (precedensowe w ostatnich latach) zachowanie. Dodaje to calej sprawie dosc tajemniczego wydzwieku. Rownie dobrze jednak moglo byc to swiadome dzialanie naczelnego po to by o tytule zrobilo sie glosno - niewazne z jakiego powodu. Poza tym dzisiaj media zyly wczorajszym wydazeniem czyli negocjacjami PO-prezydent, czyli w rzeczywistosci PO-PiS. Nie trzeba bylo byc specjalnie bystrym zeby zobaczyc z jaka mina wchodzil kaczynski na to spotkanie i jak zachowywal sie w pierwszych chwilach kiedy byla obecna telewizja. To zachowanie i mina przypomina sytuacje w ktorej ojciec dowiaduje sie od goscia w jego wieku, ze ten ma dziecko z jego corka. Oczywiscie na sam koniec wyszedl drugi socjotechnik IV RP (Lapinski) i powiedzial ze PO jest skrajnie nieodpowiedzialna i prezydent jest tym zaskoczony (choc chyba na spotkanie przyszedl juz zaskoczony patrzac po jego zachowaniu). We Francji coraz gorecej, na Bialorusi wszystko zaczyna wracac do "normy". Taki byl dziesiejszy dzien. |
naprawd***281; nikt z was jeszcze nie za***322;apa***322; o co chodzi z tym wyci***281;ciem kartki z Sukcesu?
chodzi w***322;a***347;nie o sukces :idea: wydajemy miesi***281;cznik, kt***243;ry s***322;abo si***281; sprzedaje jak ka***380;de s***322;owo pisane, wycinamy kartk***281; i m***243;wimy, ***380;e w wydaniu za miesi***261;c b***281;dzie wszystko. oczywi***347;cie rozp***281;tujemy histeryczn***261; burz***281;, bazuj***261;c na historyjce jak to Kaczy***324;scy chc***261; wprowadzi***263; cenzur***281;. kto zgadnie jak si***281; sprzeda nast***281;pny numer? bior***261;c pod uwag***281; to jak zareagowali ludzie na tym forum i gdzie indziej, musz***281; stwierdzi***263;, ***380;e to dzia***322;a. |
Cytat:
|
|
Cytat:
Cytat:
Dopiero jak przyszli bracia Kaczynscy i Pis zaczynaja wprowadzac cenzure niemoge ale skwituje to tak buhahaha :haha:. P.S Juz sie nie pamieta co wyrabiala poprzednia ekipa rzadzaca wiadomo Polak ma krotka pamiec :spoko: |
Sam bym artyku***322; ch***281;tnie zobaczy***322;, ale obawiam si***281;, ***380;e dost***281;p do niego zostanie skutecznie ograniczony. Chyba, ***380;e rzeczywi***347;cie pojawi si***281; w kolejnym numerze 'Sukcesu' w co jednak w***261;tpi***281;.
No c***243;***380;, trudno ocenia***263; sytuacj***281; na podstawie wybi***243;rczych informacji, ale te***380; mam niepokoj***261;ce wra***380;enie (i to ju***380; wcze***347;niej), ***380;e pewne zacz***261;tki cenzury jednak si***281; pojawiaj***261;.. |
legion - ja nie czyta***322;em artyku***322;u o kt***243;rym mowa, dlatego si***281; zapyta***322;em, czy kto***347; z Was ma jakiego***347; linka do niego. ***379;eby to jako***347; obiektywnie oceni***263;, trzeba to przeczyta***263;. Mnie zadziwi***322;a sama akcja.
PS. Czy ja co***347; o poprzednim rz***261;dzie w swoim po***347;cie napisa***322;em i cenzurze? :czytaj: |
dzisiaj na Regionalnej Trójce będzie konferencja prasowa schizoli z gabinetu cieni - Monty Python wysiada :haha:
|
Cytat:
ps z reszta wiadomo ze na kazdym kroku chca osmieszyc Kaczynskich :) naprawde robi sie to komiczne a dziennikarze w Polsce juz sami siebie przechodza i jacy oni biedni sa bo cenzura przyszla a za SLD i prezydenta Kwacha to jej nie bylo tak wystarczy przypomniec jak ladnie blokowali spraw Alganowa czy Kuny i Zagla przyjaciol pani bylej prezydentowej ktora mowila ze ich wogole niezna :D heheheh gadanie ze cenzura przyszla jest naprawde komiczne :haha: |
http://wiadomosci.onet.pl/1296546,327,item.html
Pocz***261;tek cenzury? :wow: Nie czyta***322;em opisywanego artyku***322;u Gretkowskiej, mo***380;e kto***347; ma jakie***347; linki? |
Cytat:
Poza tym właśnie "Pan" Urban napsiał, że żyje po to by (przepraszam za wyrażanie ale muszę...) "s****ić Polaków" - nóż się sam w kieszeni otwiera. Jeden z największych peerelowskich bandytów, wyniesiony przez naszego forumowicza do rangi Przewodnika - guru - życiowego. |
Taki, ze za nieprawde, znieslawienie mozna wytoczyc proces i zarzadac odszkodowania => zmiejszenie zaufania czytelnikow => likwidacja gazety ze wzgledu na nierentownosc.
|
A jaki jest związek między istnieniem tej gazety (i jakiejkolwiek), a mówieniem prawdy? Żadnego. Wystarczy pisać to czego oczekują czytelnicy.
Pozdr. |
Cytat:
|
Cytat:
Nie chodzę do kościoła i nikt jeszce mnie nie wyklął. To są typowe brednie własnie z rodzaju urbana, który jeszcze chyba słowa prawdy nie powiedział. A czasy peerelu i jego wypowiedzi jeszcze pamiętam. POzdr. |
Cytat:
http://www.mimuw.edu.pl/~mikon/effatha.html |
@pawelblu watpie zeby dla studentow dziala oaza - predzej KIK - Klub Inteligencji Katolickiej.
|
Dokładnie Paweł jest jak mówisz. Nic na siłę... jeśli ktoś nie chce nie musi. Wszystko zależy od ludzi.... Martwi mnie po prostu uogólnianie co ćwiczą w niniejszym temacie poniektórzy - skądinąd wyśmienity materiał na przyszłych pieniaczy społecznych czy politycznych - czyż kłamstwem nie byłoby stwierdzenie, że kolega @banana czy tez Ja SAM reprezentujemy poglądy polityczne całego forum cdrinfo? Mamy jedą wspólną cechę zamiłowanie do komputerów i na tym podobieństwo sie kończy.
|
Tylko ze religia w szkole nie ma charakteru politycznego, tylko charakter spoleczny i nie uwazam zeby z gory miala kogos do czegos zniechecac. Wszystko zalezy od czlowieka po jednej i po drugiej stronie.
Druga sprawa - u nas na wydziale dziala jakas oaza i jest tam kilku doktorantow informatyki, wiec generalizacja o spotykaniu sie z ograniczonymi ludzmi mi sie nie podoba - czesc pewnie jest ograniczona, ale to jest normalne w zyciu, ze czesc ludzi z ktorymi sie spotyka jest ograniczona, z tym ze nawet w takiej oazie spotykanie ich jest bezbolesne, natomiast w zyciu (codziennym) moze miec przykre konsekwencje. Ja nie chodze do Kosciola (nie widze powodu zeby sie tym chwalic, ale juz zeszlismy na ten temat) i bardzo dobrze zyje z tutajszym ksiedzem. Jak robilem biezmowanie 'po czasie', bo jakos wczesniej nikt tego w szkole nie przypilnowal i bylo to moje pierwsze powazniejsze spotkanie 'z parafia' (bo sie przeprowadzilem w obecne miejsce dosyc niedawno) to nie sprawial ZADNYCH problemow, tylko dal mi jakas ksiazeczke i sobie o niej rozmawialismy - generalnie ja przedstawialem mu swoje uwagi i przemyslenia nt. tamtych tekstow. No i jakos naprawde nie czuje sie wyklety ... wrecz uwazam ze to jeden z najmilszych gosci jakich spotkalem - mimo ze nie chodze do kosciola ... |
nic Tylko gratulować ideałów...........
|
Podpisanie konkordatu = religia w szkolach = zniechecenie mlodziezy do religii. Dzisiaj ksiadz grzmial z ambony jak to coraz mniej jest mlodziezy w oazach etc. Ja sie nie dziwie - nie kazdy chce miec pranie mozgu i spotykanie sie z ograniczonymi ludzmi, lecz znam przypadki ze dzieki kosciolowi czesc biedniejszych dzieci pojechala do Wloch na wycieczke, gdzie ich rodzicow normalnie na to nie byloby stac. To jest takie jakby kupowanie dusz.
Osobiscie znam moze 3 osoby gleboko i autentycznie wierzace w prawdy objawione i rzeczy wieczne, reszta to wybiorczo robi lub tylko dla spokoju. Presja spoleczenstwa jest podobna do tej z czasow PRL, gdy sie chodzilo do kosciolka bylo to karane, teraz za niechodzenie jest sie wykletym - nie o to chodzi w cywilizowanym spoleczenstwie. Narzucanie sie Krk tu i tam robi odwrotny skutek. Mlodziez nie lubi ciemnoty i ograniczen. Nie przecze, ze czesc nauki kosciola jest sluszna (pare przykazan z dekalogu, ktorego nie umiem z pamieci wymienic) a reszta to sa skisniete poglady powleczone plesnia sredniowiecza. @ro29 - jezeli rozdzialem Krk od panstwa nie zajma sie trzezwi katolicy, to pozostaja wojujacy ateisci. Nie obrazam sie za stwierdzenie faktu, bo to nie jest nic zlego. Wlasnie drukuje postulat do samorzadu o zdjecie krzyzy w szkole. Moge sie pochwalic, ze jeden moj kolega przyrownal mnie do Urbana (dumny jestem z tego). |
Cytat:
|
Dyskusja nie na temat.
Kosciol katolicki jest w tym kraju dosc wazna instytucja, jednak nie uwazam zeby byl zbyt wazna niz powinien ani za malo wazna. Jest dobrze. Panstwo w bardzo znaczym stopniu jest swieckie (choc niektore ostatnie wydazenia wprowadzaja niesmak - limuzyna Jurgiela, konferencja "paktowa" Trwam exclusive) i tak powinno pozostac, oczywiscie walczac przy okazji ze zlymi incydentami jak przedstawione wyzej. Sama instota Kosciola odgrywa coraz mniejsza role. Ja widze ze Koscil jest raczej instrumentem walki - zarowno prawej strony (J.Kaczynski w sejmie kilka dni temu mowil cos w stylu ze liberalowie zabiegaja o wolnosc sex-shopow i walcza z Kosciolem, chociaz dyskusja byla zupelnie na inny temat i taka klamliwa teza udezala tym bardziej ze zostal w nia wmieszany Kosciol), jak i lewej strony (chociaz centro-lewica niespecjalnie juz interesuje sie Kosciolem - w zasadzie tylko jak centralnie ktos chce kase wydac na Kosciol poprzez jakis nowy wydatek, natomiast ultra-lewica w tym kraju jest marginalna). Na sam koniec, Kosciol powinien w Polsce pelnic role SPOLECZNA, nie powinien i nie moze pelnic roli POLITYCZNEJ. Niestety prawa strona probuje Kosciol wmieszac w sfere polityczna, a lewa pomniejszac jego role SPOLECZNA. Kosciol generalnie sie przed tym dosc skutecznie i slusznie broni, jednak istnieja jednostki ktore wykorzystujac dobre wiatry mieszaja sie w polityke. A to jest woda na mlyn srodowisk, ktore chcialyby ograniczyc rowniez spoleczna role Kosciola. Wiec osoby Koscielne mieszajace sie w polityke nie prowadza do zwiekszenia roli Kosciola, tylko w dluzszej fali do jego destrukcji wewnetrznej i zewnetrznej. |
Cytat:
|
Cytat:
Co do wybiórczości to zarówno moja jak i twoja wypowiedź była bardzo ogólna i bardzo upraszcza rzeczywistość. Cytat:
Cytat:
Czy księża ślubują życie w ubóstwie, czy nie - pewną moralność posiadać powinien każdy człowiek. |
@czechoj tylko do tej czarnej stonki od upadku komuny coraz mniej ludzi chodzi. Ciekawe czyz nie? Ruch socjalistyczny niepodleglosciowy tez istnial - spoko, bez kleru bysmy sie obeszli.
|
Cytat:
PS Pałac kultury nie jest powodem do dumy tym bardziej ze wzniesiono go z tysięcy cegieł pochodzących z rozbieranych po wojnie zabytków architektonicznych. Cytat:
Cytat:
|
Witam !
Cytat:
A jakby nam ktoś z 10 lat temu powiedział, że sanitariusze z pogotowia będą uśmiercać ludzi i brać pieniądze od zakładów pogrzebowych - uwierzył byś ?? Bo ja nie. Wiem, że to przykład z innej zupełnie strony - ale mi ta afera uświadomiła, że ludzie są do wszystkiego zdolni ...a przy tym zbiórka na cmentarzu nie wydaje się jeszcze taka straszna ... Cytat:
Cytat:
Nie obrać się @Banana Coctail, ale taka jest prawda Cytat:
Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
|
Cytat:
Natomiast co do płacenia podatków - ty płacisz i chcesz, żeby część została przekazana na twoją religię. Podobnie może chcieć wyznawca innej wiary i średnio będzie mu się pewnie widzieć, że jest sponsorem budynków religii, która go nie interesuje (czy też może nawet jest sprzeczna z jego wyznaniem). Z innych kwestii - kościoły owszem, muszą się z czegoś utrzymywać, a i prąd nie jest za darmo. Ale utrzymanie kościoła to jedna sprawa, a dobre samochody i świetne warunki bycia niektórych księży inna. I może mi ktoś zarzucić, że odbieram im prawo do komfortowych warunków życia.. I w sumie tak, częściowo - ze względu na ich własne decyzje drogi życiowej - im to odbieram. Jakoś mimo wszystko nie widzi mi się ksiądz milioner, a przynajmniej mniej od biznesmena milionera. Takie moje osobiste przekonanie.. |
To dofinansowanie i uprzywilejowanie wynika z nielegalnego podpisania konkordatu przez Polske, ktory jest de facto niezgodny z konstytucja Najjasniejszej. ok 65 mld zl poszlo z budzetu panstwa na rzecz Krk (Kosciol rozkradajacy kraj ;) ) a ta juz kwota znaczna. Zamiast 480 mld zadluzenia mozna by miec 415 mld zadluzenia (w zl). O zlych ksiezach mozna czytac nie tylko w (znakomitaj wszakze) gazecie "NIE" badz tez "FiM" jak rowniez, w regionalnych niskonakladowych pismach (vide "tygodnik podchalanski"). Mimo, iz smy sa biali - Polska pograzona jest przez czarnych.
|
Cytat:
masz rację, nie muszę, ale o tym akurat nie decyduję ja tylko osoba umierająca, nie ? jeśli ktoś sobie zażyczy żeby go spalić i wysypać do wisły to będziesz na siłę go pchał do kościoła bo Tobie się tak podoba i Ty wierzysz w "jeden kościół powszechny", czy jakoś tak, i Twoim zdaniem to jedyna droga do zbawienia ? a wiedzy nt księży nie biorę z gazet, tylko z doświadczeń własnych (sprostowanie). a jak chcesz poznać moje doświadczenia z "następcami św. piotra" to już na pw. |
Cytat:
PS. Co do Twojego obeznania ze stastystyką powołań nie dziwię się, że kalkulujesz na poziomie 1% skoro Twoje zaangażowanie w życie kościoła jest zerowe a czytasz o złych księzach w czasopismach typu "Nie" (domniemanie). |
Cytat:
Cytat:
Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
Cytat:
|
Witam !
Cytat:
A co do opisanej sytuacji - zazwyczaj na Mszach za zmarłego zbierają na tacę (bo chyba nie miało to miejsca na pogrzebie) i masz rację, że jest to tak trochę nie w porządku - ale cóż (u nas nawet jak ksiądz święci samochody to za nim idzie ministrant z koszyczkiem na ofiarę i obrazkami) - a co do reszty - ja zmarł mój Dziadek - to nikt w łapę nie musiał dawać, normalnie się złożyło ofiarę za Mszę pogrzebową, organista grał mimo iż nikt mu nie zapłacił dodatkowo (ma przecież pensję), kościelnego u nas nie ma (są siostry zakonne). Jedynie byliśmy przygotowani na zwyczajową małą ofiarę dla księdza na cmentarzu - ale przyjechał nasz z parafii więc i to nie było konieczne. Oczywiście nie zawsze i nie wszędzie wygląda to tak dobrze. Szczególnie na wiejskich parafiach ;) Cytat:
Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
|
@mp666 i @Burt myslalem, ze w tej kwestii jestem osamotniony. Dzieki za wsparcie
|
Cytat:
PS Zapytaj administratorów tego forum czy i ile kosztuje utrzymanie. Do tego dolicz, że nikt nie jest filantropem bo za cos trzeba sobie chociaż jedzenie kupić. |
Cytat:
Cytat:
Przeczytaj definicję słowa EGALITARYZM a następnie odnieś ją do realiów obecnej, komunistycznej czy średniowiecznej Polski (lub też każdego innego kraju), w żadnym ustroju za wyjatkiem czystego Socjalizmu (nie znam przykładu) Egalitaryzm nie istnieje (i nigdy nie istniał) bo niszczy go kapitalistyczne dążenie do zarabiania. Ekonomia zabija ludzkie odruchy, emocje, wiarę... czego Ty jesteś najlepszym przykładem. Cytat:
No, no egzalitaryzm powiadasz a bezdomnych w parkach chcesz umieszczać? Może stworzyć dla nich rezerwaty? Czyżby istniały elity? Przeciez to elitaryzm przeciwieństwo demokracji. |
Cytat:
Pamiętam , że na pogrzebie dziadka też kościelny zbierał kase i miałem takie same odczucia jak ty. A wydawanie naszych pieniędzy z podatków na ''świątynie pychy'' to skandal. :taktak: |
Cytat:
ja ostatecznie stałem się przeciwnikiem kościoła po pogrzebie mojej babci, na którym, nie dość, że ksiądz dostał w łape, kościelny dostał w łape, organista dostał w łape i grabaż dostał w łape, to jeszcze chodził jakiś cymbał i zbierał na tace !! no bez przesady !! na pogrzebie !! myślałem, że mu tą tacą w morde przywale !! |
Cytat:
Co do blokowisk - spokojnie niedlugo wszystkie runa, wiec beda gruzy zamiast ohydnych reliktow PRL. Kosciol to malo ciekawe urozmaicenie krajobrazu - parki by sie bardziej przydaly (i ladnie wygladaja i bezdomni mieliby gdzie mieszkac). |
Witam !
W kwestii dofinansowania budowy Świątyni Opatrzności Bożej (pośrednio - bo tak naprawdę dofinansowano muzeum), to też jestem raczej przeciwny. Bo jeśli już - teoretycznie finansować - to buduje się w Polsce wiele kościołów, brak pieniędzy na ich dokończenie - a tutaj wielką sumą się jedną budowlę dofinansowuje. Z tym, że w sytuacji braku pieniędzy na inne ważniejsze cele - jak napisał @andrzejj9 - nie powinno się w ogóle dofinansowywać nowych budowli sakralnych . Natomiast w kwestii obiektów sakralnych zabytkowych - tutaj Państwo powinno pomagać - szczególnie, że ich stan jest często bardzo zły - i te 20 milionów przydało by się tutaj zdecydowanie bardziej !!! Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
|
A dla mnie wszelkie dotacje na budowe jakichkolwiek obiektow wiary przez panstwo jest niedopuszczalne. Mozliwe jest jedynie dofinansowanie (czesciowe) konserwacji zabytkow wysokiej klasy (jednak wraz z nadzorem wydawanych pieniedzy). Zdanie ludzi w tym momencie nie liczy sie, wazna jest konstytucja i statut malzoleum glempa.
|
Cytat:
|
Cytat:
dawno temu, jak był u nas szał na kasety wideo, miałem z giełdy, nagrywaną z rtl i przetłumaczoną na polski bajkę pt. "żółwie mutanty, rycerze ninja", teraz by można nakręcić: "kaczki mutanty rycerze ninja". i jeszcze mi się przypomniało co możemy zawdzięczać kaczorom: dali ileśtam milionów pln na budowę kościoła !!! z podatków !! dziękujemy kaczki !! w końcu będę się miał gdzie modlić !! jak bym spotkał któregoś z nich to bym padł na kolana i całował jego stopy !! to nasi wybawiciele !! |
Cytat:
|
Witam !
Oglądałem tylko w części wczorajsze wystąpienia w sejmie i ...mam mieszane uczucia - a prawdę mówiąc to nie wiem już co mam o tym myśleć. Z jednej strony trochę PiS przegina tak atakując Bank Centralny - bo przecież za sprzedaż banków odpowiadały RZĄDY - najpierw SLD, później AWS z UW, a następnie znów SLD (na marginesie - zawsze byłem temu przeciwny - żeby tak wysprzedawać - szczególnie, że banki - w przeciwieństwie do np. niektórych firm - były w bardzo dobrej kondycji z olbrzymimi dochodami - a mówienie o potrzebach nowych technologii - to przecież śmieszne - to nie fabryka, gdzie trzeba zbudować nowoczesny silnik, na co potrzeba wielkich pieniędzy - może się nie znam, ale kilku ekonomistów do tego paru informatyków i można stworzyć dość nowoczesny bank - pokazuje to np. przykład Eurobanku, który został - jeśli się nie mylę - stworzony tylko przez Polaków). A wracając do tematu głównego - z drugiej zaś strony PiS chce ukrucić te machinę korupcji itd. Tylko, że coraz bardziej widać, że ekonomia i gospodarka to dla nich drugi plan - sam wiem, jak np. zwolennicy wielcy PiS'u - jak widzą wiadomości gospodarcze w TV, to zmieniają kanał, a potrafi i stwierdzić, - co to ich obchodzi. A niestety gospodarka to podstawa ... W kwestii przemówień - każdy wczoraj przeginał i tyle - i Kaczyński trochę i Tusk dość mocno i cała reszta ... Ale z drugiej strony w każdym przemówieniu było mniej lub więcej prawdy - także w tym Tuska czy Rokity ... Coraz gorzej to zaczyna wyglądać - a co gorsza - skoro zaczyna się już pisać o naszych sprawach w złym świetle na pierwszej stronie największego finansowego czasopisma - gazety - to już zaczyna być lekko niepokojące ... Nadal jestem zwolennikiem PiS - ale coraz mniej ich poczynania zaczynają mi się podobać ... :( Pozdrawiam ro29 |
zmasaktował kaczkę? - raczej się ośmieszył po raz kolejny. ale liberał wstydu nie ma.
|
Cytat:
|
Andrzej, 2 lata temu Kurski - gdy należał jeszcze do LPR - zdjął spodnie przed kolegami z LPR by udowodnić, że ma napletek i nie jest Żydem, wiadomość za Neewsweek'iem.
|
Cytat:
>zmasakrował kaczkę<.. to mi się podoba ;) |
dawno nie widziałem Donalda w takiej formie, właściwie to zmasakrował Kaczkę. Kurski jest juz skończony jako polityk po tym zdejmowaniu spodni na życzenie :rotfl: :D :haha:
|
Cytat:
widzi to nawet mój 80-letni dziadek który był wielkim zwolennikiem kaczek przed wyborami, teraz sobie pluje w brode i przeklina, że głosował na tych populistów. |
przemówienie Kurskiego było dobre :D kilka razy przegiął, ale jakoś mi nie szkoda tych co im się dostało. druga strona poczuła jak to jest być oskarżanym o wszystko.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
a teraz Kurski mowi :D a PO sie zmylo :) |
Nie wiem, czy oglądacie obrady sejmuj, ale warto było zobaczyć dzisiejszą przemowę Tuska. Obejrzałem ją niejako przez przypadek i wcale nie zamierzałem słuchać, ale jak zacząłem to już wyczekałem do końca bo warto było. Jeśli gdzieś na internecie umieszczane są teksty przemów, to polecam lekture.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
"Były prezydent Aleksander Kwaśniewski rozpocznie od wiosny wykłady na Uniwersytecie Georgetown w Waszyngtonie, jednej z najbardziej prestiżowych wyższych uczelni amerykańskich.
Jak poinformowała PAP rzeczniczka uniwersytetu, Andrea Sarrubi, były prezydent będzie na uczelni uczył studentów Edmund A.Walsh School of Foreign Service, szkoły kształcącej od pokoleń amerykańskich dyplomatów. Poprowadzi tam seminaria o współczesnej polityce europejskiej, stosunkach transatlantyckich i demokracji w Europie Środkowej i Wschodniej." hahaha seminaria o demokracji a co on ma z nia wspolnego:) |
Witam !
Cytat:
Aczkolwiek @mallow i @Banana Coctail mają trochę racji - oprócz kiepskich fabryk, były i niektóre dobre na poziomie, w czasach PRL'u - niestety dziś już prawie nic z nich nie zostało ... Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
|
Wg mojego dziadka istnialy b. dobre fabryki mebli, ktore szly na eksport do m. in. Szwecji - on w swoim biurze mial zestaw z odrzutow. Faktem jest to, ze wiele dobrych firm po przemianie poszly w zapomnienie.
|
chociazby fabryki elektroniki, ktore nalezaly do najlepszych w europie i juz ich nie ma, a teraz wszystko z chin i japoonii, nawet glupi kondensator czy opornik...
|
Cytat:
|
Za komunizmu (chociaz wole okreslenie poststalinowskie rzady totalitarne) bylo zle, a teraz jest jeszcze gorzej ;)
|
Cytat:
15,5 roku |
Witam !
Cytat:
Tak samo z kominizmem - część osób nadal nim żyje, chce go rozliczać i zwala wszystko na tamten okres. Wiesz - z jednej strony to tak ładnie wygląda - za komuny prawie każdy miał pracę itd. Tylko, że to tak pięknie nie wyglądało - i @Zetoxa ma tutaj sporo racji. Ja też mam wspomnienia z komuny z dzieciństwa - i w sumie złe nie są ;) Jak popatrzę jakby moje dzieciństwo mogło wyglądać dzisiaj - to może i było by gorzej - choć to nikt nie przewidzi Oczywiście jak ktoś był dobrze ustawiony to żyło mu się nieźle ... A prawdę mówiąć temat jest jak rzeka ... Pozdrawiam ro29 |
Tylko ze Norwegia tego ze ma tyle kaszy dla tego funduszu nie zawdziecza gospodarce wolnorynkowej, tylko zlozom ropy i gazu.
|
No i mamy dyskusje.
Mówiąc ,że mieliśmy 45 lat komunizmu chodziło mi o to,że nie wytworzyły się w tym kraju mechanizmy wolnorynkowe to trzeba nadrobić.NIe da się przeskoczyć 45 lat zastoju w dziesięć piętnaście lat- z tego ostatnie 4 lata to neosocjalizm.A tak na marginesie to w Polsce nie można było bez zgody Moskwy robić niczego , nawet produkować samochodów ,czy elektroniki .A Polacy nie są gorsi od innych i nie powinni tak o sobie myśleć czas prowadzić politykę międzynarodową na miarę 39 milionowego marodu a nie Białorusi. |
Cytat:
Ustawiony? Czyli co masz na mysli? Czy to ze: 1. mial bony PKO do PEWEXu? 2. Jezdzil do Niemiec i pracowal na budowie a za zarobione marki kupowal stare mercedesy (12-letnie), ktore tutaj uchodzily za samochody super-luxusowe, albo przywozil ze szperu stare AGD i chwalil sie wszem i wobec ze ma luxus? 3. mial znajoma sklepowa co zostawiala mu co piatek wieczor mieso za lada? 4. Kupil sobie telewizor kolorowy marki Rubin i szpanowal? 5. Byl wysoko postawionym partyjnym i mial talon na trabanta? 6. Handlowal na Wegrzech koralikami z modeliny? 7. Byl przodownikiem pracy i mial mnostwo orderow na marynarce... itp. Banana ile ty masz lat, co tak naprawde pamietasz z PRLu? |
i są tacy, co Polakom cały czas tłumaczą, że jest z nami coś nie tak, ale to nie wina komunizmu, wtedy było cool... :zygi:
są tacy i to nie przypadek, którzy wyrabiają w nas poczucie, że jesteśmy gorsi, żyjemy w chorym kraju, tylko narzekamy, że nam źle, jednym słowem mamy mieć kompleks niższości. a cieszyć się mamy z hipermarketów, zagranicznych banków, tunelu pod Wisłostradą :P.... to tyle z rana, przed kawą, pozdrawia DJ ED ;p |
@Zetoxa zalezy kto jak byl ustawiony wtedy (teraz rowniez).
|
... uwierz mi Burt, mam trochę lat i powiem ci, że komunizm był niestety straszny.
|
Cytat:
Pamiętam trochę komunę,uczyłem się w szkole ''Na barykady'' i stałem w kolejce za kawą.To co nasi ojcowie wybudowali przez 50 lat,kolejne demokratyczne rządy sprzedały w 15.Nie wiem czego teraz uczą w szkołach ale komunizm nie był taki straszny , żeby nie można było się z niego otrząsnąć przez 15 lat. Osobiście to co pamiętam z tamtych lat budzi miłe wspomnienia.(no ale wspomnienia z dzieciństwa są zawsze miłe). :) |
Widzieliście jak się "pięknie" wypowiadał nasz Pan Prezydent po premierze filmu o Janie Pawle Drugim? Tego się słuchać nie dało... już mój najmłodszy brat potrafi ładniej się wypowiadać. Kompromitacja....
|
ogladal kotos wczoraj konfrontacje tvp2 normalnie szok przezylem :) ze taki program mial miejsce w telewizi publicznej lol
"Czy służby mają wpływ na media?" http://www.itvp.pl/konfrontacja/odci...cat/84/lp/1620 jeszcze niema w arichiwach tego odcinku ale polecam obejrzec naprawde :) |
bo Norwegia nie miała 45 lat komunizmu
|
No tak ... jeden norweski fundusz ma na starcie tyle co 3letni polski produkt krajowy brutto ||
|
Miło przeczytać, że gdzieś coś się robi dla obywateli :)
http://biznes.interia.pl/news?inf=722760 Przy okazji podoba mi się jeden komentarz - wypowiedzmy wojnę Norwegii i się od razu poddajmy ;) |
> 1.Fanatyków religijnych to masz w Teheranie
To tak. Ja takoż i nie twierdzę że PiS to fanatycy religijni. Daleko im do tego. Postrzegam ich raczej jako naśladowców Tartuffe'a (Świętoszek), którzy chcą wyglądać na bogobojnych ale którzy takimi naprawdę nie są. > 2.Misia robiło sie w Moskwie Carter robił misia z Breżniewem, a poza tym nie chodziło mi o fizyczny pokaz miłości Busho-Kaczej. W USA załatwia się to inaczej. Wróciłby Kaczor z obietnicami jakichś wielkich amerykańskich inwestycji, podpisanoby umowy o współpracy w różnych dziedzinach. Nawet w sprawie słynnych wiz nie jest tak że Bush nie może niczego zrobić. Amerykanie dają darmowe wizy jeżeli sami kogoś zapraszają, wystarczyłyby więc umowy o współpracy i odpowiednia amerykańska instytucja rządowa wystawiałaby takie zaproszenie; ktoś z Polski podróżujący do USA służbowo nie musiałby płacić za wizę. Byłby to jakiś sukces bez zmiany amerykańskiego prawa. A tu nic. Kopa w dupę, a raczej w kuper. > 3.Kaczyński nie da się sterować jak Kwaśniewski No cóż. Poniekąd tak to jest. Kwaśniewski jest w zasadzie pragmatykiem i oportunistą więc nie trzeba nawet nim bezposrednio sterować - wystarczy stworzyć odpowiednie warunki a sam znajdzie drogę do takiego celu jak ktoś chce. Porównałbym Kwaśniewskiego do kury, która podąża za rozsypanym ziarnem, a Kaczyńskich (pomimo nazwiska) do psa który wiernie pilnuje domu ale nie wiadomo kiedy strzeli mu do głowy żeby ugryźć listonosza (lub sąsiada), rzucić się i zagryźć kota, czy nawet kurę. Obcy może rozsypać ziarno i kura sama przyjdzie do niego. Do takiego psa można gadać, rzucać mu kości a i tak się go nie przekona bo ten pies ma swojego pana w Toruniu. I nie znaczy to że ten pies nie może kiedyś tego swojego pana też ugryźć - taki to bowiem pies. |
Witam !
Cytat:
Nie śledziłem zbyt dokładnie relacji z wizyty Prezydenta w USA - ale z tego co słyszałem i czytałem wypadła ona nie najgorzej - to było bądź co bądź ich pierwsze spotkanie. Dla mnie natomiast pozytywnym aspektem było spotkanie Prezydenta z Polonią w Chicago (i nie tylko chyba). Może nie wszystko było tam zorganizowane jak trzeba (kwestia biletów itd.), ale sam fakt, że po raz pierwszy urzędujący Prezydent odwiedził tak wielką Polonię amerykańską - to plus. Bo niestety - nie zdobył się ani na to Prezydent Wałęsa, ani Kwaśniewski - który przez dwie kadencje urzędowania w USA bywał wielokrotnie. Cóż to coś świadczy o podejściu do Polaków ... Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
ja widziałem, że się panowie prezydenci "obwąchiwali" ostrożnie - pierwszy raz się widzieli, niechęć??? bzdura na kaczych łapach, tak jak i cała Twoja wypowiedź. |
1.Fanatyków religijnych to masz w Teheranie
2. Misia robiło sie w Moskwie 3.Kaczyński nie da się sterować jak Kwaśniewski |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:43. |