Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nasi kandydaci na najwyszy stolek RP (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nasi-kandydaci-najwyszy-stolek-rp-53431/)

demek 14.09.2005 23:34

Cytat:

Napisany przez Predi
Yahol,
wyjasnij mi mozna popierac jego rezygnacje? co to jest za Polityk? on mowiac doslownie wydymal tych ktorzy chcieli na niego zaglosowac, oraz, co gorsza lewice.... jak sie tonie, to trudno, kapitan schodzi ostatni... a on sobie zrezygnowal i w ten sposob lewica jest na totanym wymarciu i bez jakichkolwiek juz szans.... trzeba bylo przed kampania zrezygnowac jak sie mialo grzeszki

dlaczego nie ma tak "wulgarnej prostackiej kampanii negatywnej" przeciw innym kandydatom? i ciekawe... pewnie sie z powietrza to wszystko wzielo, sam sobie zaszkodzil a wlasciewie Komisja Sledcza mu przeszkodzila bo ujawnila co nieco z jego matactw...

ps. wycofal sie ale dzieki temu i tak jest wygranym :rotfl:

a bedac obiektywnym w tej sprawie - odpowiedz mi na pytanie co mu udowdnili?

Jabba the Hutt 14.09.2005 23:38

Dobrze,ze nie ma już Cimoszka. Ciekawe czy ubezpieczył się na okoliczność odejścia ? Tak jak radził dotknietym powodzią w 97 zdaje się. Moze wreszcie otoczenie Prezia zadrży i skończy się Bizancjum w pałacu Prezydenckim.

Predi 14.09.2005 23:41

Cytat:

Napisany przez demek
a bedac obiektywnym w tej sprawie - odpowiedz mi na pytanie co mu udowdnili?

co? trudno stwierdzic co bo jedni mowia ze dana rzecz swiadczy na prawdziwosc tego co gada Cimoszka inni ze na niekorzysc, sedzia nie jestem i nie znam akt sprawy

jasne jest ze jakbym ja sie tak "pomylil" "niechcaco" przy zeznaniach podatkowych to bym mial powazny problem, jak rowniez uwaznie by sie przygladneli co robilem na gieldzie jezeli bylyby jakies podejrzenia, dlaczego Cimoszko nie pokazal dzisiaj tych papierkow co mial je pokazac?

a nawet jesli zalozymy, ze Cimoszko jest czysty to ja nie chce takiego prezydenta co sie bedzie tak mylic (vide zenania podatkowe)

ps. gwoli obiektywnosci do jeszcze nie zdecydowalem na kogo bede glosowac, przed tym calym cyrkiem mialem wybor miedzy Kaczka a Cimkiem i Cimek mial powazne szanse by w "moim malym glosowaniu na kogo glosowac" wygrac... teraz za Cimka wchodzi Tusk...
w sumie moze to i dobrze, bo chlopina mizerny, jak go wybiora to podje sobie i przytyje jak Kwasniok :D

pawelblu 15.09.2005 00:06

Akurat komisje sledcza Cimoszewicz mial w tzw. glebokim powazaniu i to zademostrowal. Podobnie mysli o tego typu prowadzonej kampanii i strategii mediow, ktore afery przedstawiaja w dosc specyficzny plytki i powierzchowny sposob.

Moze wywola to chwile zadumy w zacietrzewionych zwolennikach Tuska (na ktorego sam mam, choc coraz mniej, zamiar glosowac) i kaczora. Ani Tusk, ani kaczor nie potepili Miodowicza i Wassermana, ktorzy najbardziej sie skompromitowali w aferze przeciwko Cimoszewiczowi. Zreszta jakos wszyscy zapomnieli, ze to oni na podstawie ksera sfalszowanego dokumentu (do tego nie podpisanego, tylko opatrzonego faksymile), chcieli juz stawiac pod sciana Cimoszewicza.

Natomiast jestem pewien ze wyborcy Cimoszewicza jego decyzje zrozumieja i zapewne nie pojda do wyborow, o czym pisalem wczesniej.

Zgadzam sie z Cimoszewiczem, ktory stwierdzil, ze w wyborach nie ma nikogo godnego uwagi ktoremu moglby przekazac glosy. Borowski tylko polowal na jego zwolennikow i po jego rezygnacji zachowal sie dosc prostacko, a reszta byla mu wyjatkowo nieprzychylna (tak naprawde Borowski tez sie do nich zaliczal).

Moim zdaniem wielkim skandalem na ktory nikt poza Cimoszewiczem nie zwracal uwagi jest DIAMETRALNA ROZNICA zadan ktore zostaly postawione komisji w uchwale sejmowej powolujaca komisje (Orlenowska i pozostale), a realnym wachlarzem rozpatrywanych spraw. Akcje Cimoszewicza NIE SA SPRAWA KOMISJI, w momencie kiedy ten zeznal, ze nikt nie dysponowal glosami z nimi zwiazanymi przez caly okres ich posiadania na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy PKN Orlen.

Natomiast Pani Jarucka powinna sie powaznie wyspowiadac ze swoich i nie tylko swoich grzechow. Wtedy media by mialy dopiero pole do popisu.

I prosze nie mylic ZEZNANIA PODATKOWEGO i OSWIADCZENIA MAJATKOWEGO, to tak jakby mylic losia z lososiem.

demek 15.09.2005 00:08

a po co ci znajomosc akt? jesli umozyli to pozostaje nam wierzyc ze jest niewinny i faktycznie sie pomylil
co do papierow z gieldy to ma je prokuratura - zobaczymy czy mu postawia zarzuty

MQs 15.09.2005 05:08

@pawelblu - nic dodać nic ująć

Ps. Komisja zajmuje sie wszysktim, bo nie chce stracić statusu komisji śledczej na rzecz innej, nowej komisji. Pewnie się Jarucką też zajmą nie zważając na to że zajmują się już sami sobą... hahaha....Giertych sam siebie będzie przesłuchiwał i udowodni (jego zdaniem), że jest kryształowo czysty... łoł, ale pojechałem

Ziele 15.09.2005 19:03

C.I.M.O.S.Z.E.W.I.C.Z. -- skrót rozszyfrowany

Cichaczem Inwestycje Maklerskie Orlenu Specjalnie Zataił , Elektorat Wyrolował I Czternastego Zrezygnował

Predi 15.09.2005 19:12

Cytat:

Napisany przez Ziele

Cichaczem Inwestycje Maklerskie Orlenu Specjalnie Zataił , Elektorat Wyrolował I Czternastego Zrezygnował

:rotfl: reputa jak nic :)

legion 15.09.2005 19:15

Cytat:

Napisany przez Ziele

ladnie sie rymuje :)
i tak juz dawno umoczyl sie w wielu innych sprawach wystarczy powodz we wrocku a zwlaszcza piekna piaskowa tama imienia cimoszewicza przed rynkiem :) i tu sie dziwie ze dawno nie zrobili dekomunizacji tak jak w Czechach wtedy by nie bylo niby tak brudnej kampani w mniemaniu pana WC ktory jest beszczelnym arogantem oraz primadonna robiaca laske(nie mylic z czyms brzytkim :) ) ludzia ze jakiego to wspanialego prezydenta traca a w buraki z nim :D

Ormianin 16.09.2005 11:11

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Akurat komisje sledcza Cimoszewicz mial w tzw. glebokim powazaniu i to zademostrowal. Podobnie mysli o tego typu prowadzonej kampanii i strategii mediow, ktore afery przedstawiaja w dosc specyficzny plytki i powierzchowny sposob.

[...]

Cóż: ja podsumowałbym aferę Jaruckiej nastepująco: SB spartoliło sprawę.
Wiedzieli że z zeznaniami Cimoszewicza jest coś nie w porządku, ale zamiast
rozpracować co, zmontowali aferę aby Cimoszewicza jak najszybciej wykończyć. A skończyło się tak że prowokacja wyszła na jaw, wątki prowokacji zmieszały się z wątkami rzeczywistymi i w ten sposób również ewidentne winy Cimoszewicza zaliczone zostały na karb prowokacji. W efekcie doszło do czegoś w rodzaju uniewinnienia z braku dowodów
winy - a to nie jest to samo co stwierdzenie że złamania prawa nie było.

Szaleni sa tacy co ciea się że Cimoszewicza zgnębiono tak że powiedział że on ma to w dupie. Teraz wielu jego zwolenników będzie miało Polskę w dupie. Co zrobię ja? Pójdę na wybory, skreślę wszystkich kandydatów. Nieistotne że będzie to głos nieważny - zagłosuję zgodnie z własnym sumieniem.

Nieistotne są dla mnie te różne prawdziwe i nieprawdziwe afery - pokaż mi polityka który niczego nie ma na sumieniu. Może Giertych jedynie ale akurat tego faceta zupełnie nie trawię. Więc jeżeli mam wybierać z polityków muszę zaakceptować pewną dozę kanciarstwa. Natomiast to co Cimoszewicz zrobił to piaskownica. Wybierzemy go to potem coś mu się nie spodoba, obrazi się i zaszyje w Hajnówce, przestanie pełnić obowiązki głowy państwa jednak nie rezygnując ze stanowiska. I co wtedy robić? Prodecura impiczmentu trwa trochę, a jaki w tym czasie byłby rozgardiasz, jakie rozróby?

Teraz do gry na pewno wejdzie kandydat Marek Borowski ale nie wróżę mu
sukcesu większego niż trzecie miejsce. Część nie pójdzie, część zagłosuje na Tuska (aby przypadkiem nie był Kaczynski), część zagłosuje na Leppera, może ktoś na Henrykę Bochniarz itd itp. Borowski byłby godny uwagi gdyby nie to że on i Cimoszewicz osobiście koty drą. Borowski odszedł z SLD m.in. dlatego że miał dość Cimoszewicza.

Loczek 16.09.2005 11:28

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Nieistotne są dla mnie te różne prawdziwe i nieprawdziwe afery - pokaż mi polityka który niczego nie ma na sumieniu. Może Giertych jedynie ale akurat tego faceta zupełnie nie trawię.

Ormianin poczytaj to - Praca dla teściowej

Ręce opadają. Pamiętam jak siedząc w którejś tam komisji, krzyczał - dość z prywatą !

pawelblu 16.09.2005 12:20

Przeciez Roman to typowa kanalia. A kto na Jasnej Gorze rozmawial z duchem Kulczyka ??
To jest najbardziej zaklamany czlowiek w polskiej polityce. Zgrywa swietoszka, a robi takie akcje za ktore innych stawialby przed trybunalem stanu.

demek 16.09.2005 12:40

final tego bedzie taki ze za 4 lata lewica wroci do wladzy jak narod zobaczy co narobi lpr, pis i po
sadze nawet ze ten parlament nie doczeka konca kadencji (no chyba ze prezydent nie bedzie mial jaj i go nie rozwiaze)
polska polityka to chory sport bo coby ktos nie zrobil to jest zle
przyklad: kwach nie rozwiazal parlamentu to bylo zle ale gdyby to zrobil to by powiedzieli ze chcial dluzej posiedziec na stolku

wspomniany wczesniej romek g. dlaczego nie podal do sadu kulczyka ze klamie mowiac ze spotkania u dominikanow nie bylo ? a no z prostej przyczyny - to spotkanie sie odbylo i janek by to udowdnil - i lepiej tak bo slepo zauroczeni romkiem ludzie (nie wiem czym moze wielkoscia jego stop i nr 50?) beda wierzyc w to co mowi chocby klamal w zywe oczy. co do artykulu to roman oczywiscie zaprzeczyl! a jak! i tak jak w poprzednim przypadku na droge sadowa zapewne nie wystapi bo nie jest na tyle glupi zeby pokazac ze klamie...

nie bronie tutaj lewicy (bron boze?) bo walki byly ale nie da sie powiedziec ze nie zrobili nic bo gornikom przez ostanie 4 lata naprawde sie lepiej powodzi i nie mowie o chorym pomysle z ich emeryturami tylko o zarobkach przyklad sasiad z mojej klatki wiek 21 lat pracuje pol roku na dole i zarabia prawie 2000 na reke (zle?) hutnicy tez zarabiaja lepiej, przykladow jest pewnie wiecej ale tego nie sledze

reasumujac
gratuluje prawnikom i politologow z MW (gdzie wiekszosc czlonkow mw to wlasnie te 2 zawody) zrobienia sobie wody z mozgu a ludziom slepo popierajacym romana g. klapek na oczach

para 16.09.2005 12:56

Powiem szczere, że trudno mi zrozumieć te wypowiedzi alarmujące, że jak prawica dojdzie,
to będzie koniec świata (ciekawe co wtedy będzie z programem na jutro).
Pamiętam u mnie w pracy jakie były wielkie nadzieje związane z nowym rządem po fatalnych rządach AWS.
Wiele osób wtedy mówiło: będzie sprawny rząd, dobra machina, mało afer itp. ogólnie pozytywny nastrój, no i najważniejsze,
że władza będzie słuchała ludzi i nie będzie arogancka.

Niestety nastąpiło rozczarowanie, co ciekawe nawet wśród twardych zwolenników SLD, były sekretarz wydziałowy nie krył rozczarowania
(jest to jedyny człowiek jakiego znam , który nadal obecnie używa pojęć typu walka klas itp. jak widać szkolenia w młodości poskutkowały).

W każdym bądź razie jest to przynajmniej dla mnie powód aby nie głosować na nikogo z tego obozu, ale jak komuś żal,
że Cimoszewicz się wycofał, to nie widzę problemu został Borowski i Lepper, dwóch lewicowców.

Przypominam jeszcze o apelu Cimoszewicza o głosowaniu na SLD, jeżeli ktoś jest zadowolony z czterech lat ich rządów.

pawelblu 16.09.2005 12:59

Ja juz prorokuje jak to bedzie w nastepnej kadencji:

(jezeli PO nie zdobedzie samodzielnie wiekszosci glosow)
Najpierw bedzie koalicja POPiS - nie dluzej niz rok. OKAZE SIE NAGLE ze maja zupelnie inne pomysly na system i organizacje podatkow. Koalicja sie rozpadnie.

(jezeli po rozpadzie w sejmie beda demokraci i razem z PO beda mieli tyle glosow zeby rzadzic)
PO dostaje kluczowe stanowiska, demokraci glownie wiceministrow i wprowadzaja podatek liniowy rzedu 17% i inne hybrydy programu PO i demokratow. Rok pozniej dochodzi do rozlamu w PO. Okazuje sie ze grupa prawicowcow w PO nie godzi sie na wspolprace z demokratami wsrod ktorych jest Belka i Hausner i czesc PO formuje nowy klub parlamentarny cos w stylu liberalnej prawicy ala UPR. W PiS juz jest po rozlamie. Mojzesowicz podburzajac czesc poslow ktorzy nie byli zadowoleni ze wspolpraca z PO przez pierwszy rok sejmu stworzyl swoja grupe prawicowych sojalisto-populistow.

Ostatni rok sejm wegetuje, dociagajac na zadyszce do konca kadencji z klubami: PO, nowym ala UPR oderwanym od PO, PiS, nowym prawicowych sojalisto-populistow pod wodza Mojzesowicza i reszta: LPR, SLD, Samoobrona i demokratami.
Nastepny rzad po wyborach za 4 lata, szykuje sie lewicowo-socjalistyczno-populistyczny.

demek 16.09.2005 13:05

LPR bedzie mocny (w gebie) do pierwszej mocniejszej porazki

Banana Coctail 16.09.2005 16:40

@pawelblu podpisuje się dwiema rękami pod tym. Jeszcze się okaże po ich rządach, że dług Polski powiększył się 2x :D Tragedia to będzie po następnych 4 latach... ale cóż trzeba się cieszyć tym co jest.

andrzejj9 16.09.2005 17:22

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
@pawelblu podpisuje się dwiema rękami pod tym. Jeszcze się okaże po ich rządach, że dług Polski powiększył się 2x :D Tragedia to będzie po następnych 4 latach... ale cóż trzeba się cieszyć tym co jest.

nawet jeżeli, jak w przypadku polskiej polityki, jest tego mało.. tak bardzo mało.. tak cholernie miało... tak niewiarygodnie mało..... tak niewyobrażalnie mało... tak.. ;)

pawelblu 16.09.2005 17:25

Cytat:

Tego to bym sie nie bal. PO predzej obetnie socjal i administracje, nawet gdyby mialoby to byc glupsze niz podniesienie dlugu. A tego dlugu nie mamy znowu tak duzo ... wszystko w normie.

Ormianin 19.09.2005 10:17

Cytat:

Napisany przez para

Przypominam jeszcze o apelu Cimoszewicza o głosowaniu na SLD, jeżeli ktoś
jest zadowolony z czterech lat ich rządów.

SDPL ma kandydatów na posłów milszych mi i bardziej utożsamiam się z ich poglądami. SLD zrobiło jakąś woltę ze zmianą pokoleń - moim zdaniem zrobili to zbyt późno. Kto to jest Olejniczak? Mam głosować na królikawyciągniętego z kapelusza? A potem jeszcze okaże się że to szwagier synalka Millera. Z drugiej strony głos na SDPL może być głosemzmarnowanym - mają duże szanse nie wejść do Sejmu.

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Ostatni rok sejm wegetuje, dociagajac na zadyszce do konca kadencji z klubami: PO, nowym ala UPR oderwanym od PO, PiS, nowym prawicowych sojalisto-populistow pod wodza Mojzesowicza i reszta: LPR, SLD, Samoobrona i demokratami.
Nastepny rzad po wyborach za 4 lata, szykuje sie lewicowo-socjalistyczno-populistyczny.

Mniej więcej zgodzę się z Tobą, tylko przewiduję że rozpad POPiS nastąpi już wiosną 2006, a do końca wakacji nastąpi rozpad w PO.

Jeżeli prezydentem będzie Tusk, będzie niewydolny rząd resztek PO aż w końcu przyspieszone wybory. Jeżeli prezydentem będzie Kaczor, powierzy misję utworzenia rządu swojemu braciszkowi i będzie Kaczorów Dwóch, potem na polowaniach na czarownice maskujących zwykłe kradzieże i grabież dokonywane w imię prawa (przez małe P) i sprawiedliwości (przez małe S) dojedzie to do następnych wyborów, które albo będą sfałszowane albo nie. Jeżeli będą - cała władza będzie w ręce Kaczorów i będziemy mieli faszyzm. Jeżeli nie - po brudnej kampanii będziemy znowu mieli do czynienia z gangiem wybranym wedle hasła "Wracaj Leszek, będzie kwita, lepszy złodziej niż bandyta."

demek 19.09.2005 10:48

Ormianin
na potwierdzenie twoich slow powiem ci co chca zrobic Kaczor i Tusk jak zostana prezydentem jak i ich partie

w chwili obecnej prezydent powoluje sedziego do sadu ale nie moze go odwolac - natomiast po i pis chca to zmienic zeby prezydent mogl ich odwolywac...:)

pawelblu 19.09.2005 11:35

Cytat:

Napisany przez Ormianin
...

Ale to wyzej to nie ja napisalem :)

Ormianin 19.09.2005 11:50

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Ale to wyzej to nie ja napisalem :)

pomykla, czlowiek w biegu... juz poprawione

legion 20.09.2005 09:14

no dobrze ale i tak nie bedzie ciekawie bo juz sa zniesnacki miedzy PISm a PO najlepszym scenariuszem bedzie to ze Tusk bedzie prezydentem i wszystko bedzie vetowal czyli twarde ustawy Kaczynskich ale jak Kaczuchy beda mialy wiekszosc w sejmie (w koalicji np.LPR) veto prezydeta nic nieda :) ale takze moze tak byc ze PO bedzie w koalicji z PISm jak koledzy wyzej mowia bedzie to nastepna ciekawa koalicja z tych co juz widzielismy na przelomie paru lat a moral z tego taki ze nic sie nie zmieni i nastepne 4 lata ciemnogrodu :D

icemac 20.09.2005 10:15

a tu macie gierke na temat troche nie najwyzszego kandydata ale i tak do koryta :> - moze nie bylo

http://www.gra.mkombinat.com/gra/

Lukash 20.09.2005 12:49

fajna gierka, na czasie:D

pawelblu 20.09.2005 13:05

A gdzie inne partie ??

Strzelalem do wszystkich, jednak zaczeli sie masowo wbijac i bez atomowki bylem bezsilny :(

legion 21.09.2005 15:07

no panowie powoli zbliza sie dzien debaty miedzy Kaczucha a czlowiekiem z "nocnej zmiany" panem Tuskiem jestem ciekaw jak bedzie wygladac ich konfrontacja :) narazie ci panowie ostanio zaczeli sie straszne rzucac miedzy soba jak zabraklo WC :)

andrzejj9 21.09.2005 15:19

Kiedy dokładnie jest ta debata?

legion 21.09.2005 16:10

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Kiedy dokładnie jest ta debata?

podobno w piatek ma byc :)

demek 21.09.2005 17:40

raczej bedzie miedzy kaczorem i donaldem ;P a inni chca swoja zrobic i tak np Roman G. dogadal sie z Olejniczakiem z SLD i robia sobie sami....debate

pawelblu 29.09.2005 19:08

Temat sie odlezal, a kampania teraz sie na dobre zaczyna. W zwiazku z desygnacja przez PiS na stanowisko premiera K. Marcinkiewicza zamiast J. Kaczynskiego, kraza pogloski, ze jak Lech Kaczynski wygra wybory prezydenckie, to zamiast niego, urzad bedzie sprawowal Przemyslaw Gosiewski .

||

andrzejj9 29.09.2005 19:22

Idźcie w cholerę z tym nowym "rządem".. Wiedziałem, że bajzel będzie, ale że tak się od razu żreć zaczną to się nie spodziewałem.. I takie klauny mają naszym krajem rządzić..?

Lukash 29.09.2005 20:12

mnie to smieszy ze takie rozmowy transmituja:) przeciez wiadomo ze sie nie dogadaja bo musza udawac pod publike, bez kamer sie rozmowy prowadzi wtedy cos moze wyjdzie..

MQs 30.09.2005 09:12

Kampania prezydencka...ehhh...Dużo by pisać, ale chodzę wkur... od dnia wyborów do parlamentu - jedna z największych szans dla polskiej gospodarki ostatnich 10 lat przeszła koło nosa a ja musze "teatrzyki" oglądać. Na miejscu PO odpuściłbym sobie te cztery lata i zajął się dialogiem ze społeczeństwem, a nie z PiS - poważni ludzie zawsze wyjdą na sztywniaków obok kogoś kto śmieszniej i więcej gada.

Air 30.09.2005 09:21

Fajny cyrk wczoraj nam POPiS zorganizował :D

para 30.09.2005 09:34

Prawdziwy cyrk się zacznie niedługo. Jak do tego wielkiego namiotu przybędą nowi błaznowie. Czyli wybrany przez nas kwiat narodu.

Loczek 30.09.2005 12:08

PO to strasznie pewna partia. Tacy ułożeni, wyształceni, obyci i kulturalni.

Dlaczego chcieli tak szybko, aby PiS wybrał nowego premiera ? To był jedyny sposób, aby odtrącić Kaczyńskiego od stołka premiera. PO bało się, że może być tak, że bracia Kaczyńscy obejmą najważniejsze stanowiska w państwie.

Moim zdanie Kaczyński zachował się w porządku odstępując od premierostwa.

Za to Tusk i cała PO zachowują się jak wieśniaki.

legion 30.09.2005 13:32

bo PO mysl ze oni wygrali wybory i jak zawsze matacza wiec mysle ze ta koalicja niema sensu :(

wogle to szlak by trafil ten kraj bedzie tak jak bylo i nic sie nie zmieni :)

pawelblu 30.09.2005 13:37

Cytat:

Napisany przez Loczek
Za to Tusk i cała PO zachowują się jak wieśniaki.

LOL. Jasne.

Przypomne co sie wczoraj dzialo - widze ze widziales tylko urywki w serwisach informacyjnych, ja ogladalem cale negojacje.

Rokita mowi, ze chce gwarancji iz rzad Marcinkiewicza ma pelne poparcie PiS na budowanie IV RP nie do konca wyborow prezydenckich, w ktorych jezeli przegra Lech Kaczynski, to on lub brat Jaroslaw stanie sie nowym kandydatem na premiera.

Jarus odpowiada mu na to ze chca budowac IV RP z Macinkiewiczem jako premierem i ma on pelne poparcie PiS, jednak gwarantem budowy IV RP jest Lech Kaczynski jako prezydent.

No i tu jest tekst Rokity ktory jest powtarzany w mediach, ze nie przyjmuje tej tezy, bo dyskryminuje to kandydata PO, a dla niego obaj kandydaci sa rownie wazni dla budowy IV RP.

Oprocz tego wczesniej Rokita zwrocil uwage Jaroslawowi, kiedy to uzyl sobie negocjacji jako kampanii prezydenckiej i powiedzial, ze w przeciwienstwie do niektorych kandydatow Lech chce Polski solidarnej, a nie liberalnej. Rokita ripostowal ze nie wolno przeciwstawiac Polski liberalnej, Polska solidarna, bo jest to nieuczciwy zabieg.

Ze swojej strony moge napisa tak:
IV RP to kompletny bezsens. Kolejny numerek ktory tak naprawde nic nie znaczy. Do zmiany konstytucji nie potrzeba zadnego nowego numerka, a panowie z POPiS i tak nie maja wiekszosci konstytucyjnej. I co - zmienia kilka ustaw i to bedzie IV RP - zarty ?? Gdyby wprowadzic np. system prezydencki, to rzeczywiscie bylby sens mowienia o IV RP, ale jezeli poprawki maja byc tylko lokalne a nie systemowo-globalne, to jest to tylko poprawiona III RP.

PiS nie ma organizacji ministerstw, a PO byla przygotowana na to, ze personalia bedzie ustawiala w jasnej sytuacji, tzn znajac ramy dzialania kazdego ministra - narazie nie wiadomo nawet jakie beda ministerstwa - ktore polacza, ktore wywala, a moze jeszcze jakies nowe beda. Wydaje mi sie bledem to, ze przed wyborami koalicjanci nie dogadali sie czego KONKRETNIE beda wymagali od zwyciezcy. No ale PiS zaskoczyl nawet wyborem premiera z kapelusza, wiec pewnie te ustalenia i tak nie mialyby wiekszego znaczenia.

Poza tym nie ma drugiego elementu ktory jest niezbedny do obsadzenia stanowisk - programu rzadu. Dlaczego Marcinkiewicz mowi najpierw program rzadu a potem personalia, a gdy powtarza to Rokita, to Jaroslaw odpowiada mu ze program rzadu, to program przedwyborczy PiS. Kto tu tak naprawde bedzie premierem i kto bedzie ustawial polityke rzadu. Kolejna sprawa - dlaczego przy negocjacjach w sprawie utworzenia rzadu, nowy premier mowi tyle co Dorn, czyli malo, za to Jaroslaw nawija jak najety i ustawia cala prace i tryb tworzenia rzadu ??

Mam dziwne przeczucie ze PiS liczy na to, ze delegacja spotakalaby sie kilka razy nic nie ustalajac, potem rozbiloby sie to wszystko na kilkanascie stolikow z kilkudziesiecioma osobami negocjujacymi i caly program rozmylby sie pozostawiajac jedynie czysto techniczne sprawy typu lekarz w kazdej szkole. PiS odtrabilby sukces, ze tak jak zapowiadal najpierw plan rzadzenia (ktorego de facto by nie bylo, oprocz oczywiscie zbioru kilkudziesieciu oderwanych szczegolow, typu wspomniany lekarz w szkole) a potem personalia. Brak natomiast byloby meritum - czyli globalnej organizacji dzialania rzadu.

PO tez nie jest bez winy. Rozmowa powinna byc krotka - macie program rozporzadzen i zasady dzialania nowych ministerstw, to dajcie, a my powiemy ktore pkty bysmy zmienili. Jak nie macie to my wam damy swoj a wy naniesiecie swoje uwagi. A nie gadanie co kto powinien miec, co powinien przedstawiac, jak to powinno wygladac. PO powinno byc partia otwartego umyslu i przygotowana na koniecznosc inicjatywy - na tym polega liberalizm. Jednak jak dlugo mozna robic dobra mine do zlej gry ? Jak dlugo mozna przechodzic obok dykredytujacych partnera spotow ? Jak dlugo mozna tolerowac wypowiedzi w oficjalnych i bardzo powaznych negocjacjach, ze jedynie jeden kandydat jest gwarantem sukcesu dzialania rzadu i jest to kandydat bedacy glowym konkurentem naszego ?

PiS balansuje na granicy wyrozumialosci wladz PO i od dawna traci na tym wlasnie PO. Jednak balansowanie na granicy charakteryzuje sie tym, ze czasem mozna ja przekroczyc i do uformowania rzadu wogole nie dojdzie, lub bedzie to PiS+Samoobrona+PSL. A to oznacza, ze straca obie partie, i to tyle, ze nie bedzie sensu proawdzenia ich dalej tylko zmiany szyldu i zaczynania na nowo.

EDIT: Legion - zmniejsz podpis.

Loczek 30.09.2005 15:04

Cytat:

Napisany przez pawelblu
LOL. Jasne.

Przypomne co sie wczoraj dzialo - widze ze widziales tylko urywki w serwisach informacyjnych, ja ogladalem cale negojacje.

Przykro mi, ale nie oglądałem transmisji z negocjacji. Brak czasu.

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Rokita mowi, ze chce gwarancji iz rzad Marcinkiewicza ma pelne poparcie PiS na budowanie IV RP nie do konca wyborow prezydenckich, w ktorych jezeli przegra Lech Kaczynski, to on lub brat Jaroslaw stanie sie nowym kandydatem na premiera.

Jarus odpowiada mu na to ze chca budowac IV RP z Macinkiewiczem jako premierem i ma on pelne poparcie PiS, jednak gwarantem budowy IV RP jest Lech Kaczynski jako prezydent.

Przyznaję racje. Polityk powinien umieć ustąpić dla dobra ogółu. Upieranie się przy tym, iż tylko Lech Kaczyński jest gwarantem IV RP jest nieprzemyślene.

Polityka powinna opierać się na ustępstwach i rozmowach. Gdyby nawet Tusk został Prezydentem to nie widzę problemu, aby odbudowywać Państwo ze zniszczeń.

Obie partie są w końcu prawicowe i niestety ale, obie partie walczą o ... władzę kosztem społeczeństwa.

Cytat:

Napisany przez pawelblu
No i tu jest tekst Rokity ktory jest powtarzany w mediach, ze nie przyjmuje tej tezy, bo dyskryminuje to kandydata PO, a dla niego obaj kandydaci sa rownie wazni dla budowy IV RP.

Oprocz tego wczesniej Rokita zwrocil uwage Jaroslawowi, kiedy to uzyl sobie negocjacji jako kampanii prezydenckiej i powiedzial, ze w przeciwienstwie do niektorych kandydatow Lech chce Polski solidarnej, a nie liberalnej. Rokita ripostowal ze nie wolno przeciwstawiac Polski liberalnej, Polska solidarna, bo jest to nieuczciwy zabieg.

Zgadzam się ze słowami Rokity - nikt nie może być dyskryminowany. Także kandydat na Prezydenta.

Twierdzenie, że dobro jest tylko po jednej stronie jest błędne.

Pawelblu mógłbyś to rozwinąć - "przeciwstawiac Polski liberalnej, Polska solidarna, bo jest to nieuczciwy zabieg".

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Ze swojej strony moge napisa tak:
IV RP to kompletny bezsens. Kolejny numerek ktory tak naprawde nic nie znaczy. Do zmiany konstytucji nie potrzeba zadnego nowego numerka, a panowie z POPiS i tak nie maja wiekszosci konstytucyjnej. I co - zmienia kilka ustaw i to bedzie IV RP - zarty ?? Gdyby wprowadzic np. system prezydencki, to rzeczywiscie bylby sens mowienia o IV RP, ale jezeli poprawki maja byc tylko lokalne a nie systemowo-globalne, to jest to tylko poprawiona III RP.

"IV RP" to dla mnie chwyt marketingowy. Gdyby tak się stało, oznaczałoby to tylko jedno. Brak pomysłów polityków na lepszą Polskę.

Człowiek wierzący że, zmiana literki pomoże w odbiciu Państwa od dna jest w głębokim błędzie.

Przypomina mi się wykład z prof. administracji. Facet ma 79 lat. Nosi przy sobie dwie wersje konstytucji. Jedna to ta właściwą, a druga to jego osobista wersja ze zmianami.

Więć jak ktoś chce IV RP niech sobie zmieni flamastrem z III na IV.

Cytat:

Napisany przez pawelblu
PiS nie ma organizacji ministerstw, a PO byla przygotowana na to, ze personalia bedzie ustawiala w jasnej sytuacji, tzn znajac ramy dzialania kazdego ministra - narazie nie wiadomo nawet jakie beda ministerstwa - ktore polacza, ktore wywala, a moze jeszcze jakies nowe beda. Wydaje mi sie bledem to, ze przed wyborami koalicjanci nie dogadali sie czego KONKRETNIE beda wymagali od zwyciezcy. No ale PiS zaskoczyl nawet wyborem premiera z kapelusza, wiec pewnie te ustalenia i tak nie mialyby wiekszego znaczenia.

Nie możnaby poczekać do rozstrzygnięcia wyborów prezydenckich ? Pośpiech jest złym doradcą. Tu wychodzi jak bardzo PO chce zdążyć przed wyborami.

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Poza tym nie ma drugiego elementu ktory jest niezbedny do obsadzenia stanowisk - programu rzadu. Dlaczego Marcinkiewicz mowi najpierw program rzadu a potem personalia, a gdy powtarza to Rokita, to Jaroslaw odpowiada mu ze program rzadu, to program przedwyborczy PiS. Kto tu tak naprawde bedzie premierem i kto bedzie ustawial polityke rzadu. Kolejna sprawa - dlaczego przy negocjacjach w sprawie utworzenia rzadu, nowy premier mowi tyle co Dorn, czyli malo, za to Jaroslaw nawija jak najety i ustawia cala prace i tryb tworzenia rzadu ??

Marcinkiewicz to tylko pionek. Dlaczego nikt nigdy o nim nie słyszał. Z relacji telewizyjnych od razu można wywnioskować, kto jest tak naprawdę przewódcą. Nie będzie dla mnie zaskoczeniem jak to, potajemnie Jarosław K. będzie manipulować Marcinkiewiczem na arenie politycznej.

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Mam dziwne przeczucie ze PiS liczy na to, ze delegacja spotakalaby sie kilka razy nic nie ustalajac, potem rozbiloby sie to wszystko na kilkanascie stolikow z kilkudziesiecioma osobami negocjujacymi i caly program rozmylby sie pozostawiajac jedynie czysto techniczne sprawy typu lekarz w kazdej szkole. PiS odtrabilby sukces, ze tak jak zapowiadal najpierw plan rzadzenia (ktorego de facto by nie bylo, oprocz oczywiscie zbioru kilkudziesieciu oderwanych szczegolow, typu wspomniany lekarz w szkole) a potem personalia. Brak natomiast byloby meritum - czyli globalnej organizacji dzialania rzadu.

PO tez nie jest bez winy. Rozmowa powinna byc krotka - macie program rozporzadzen i zasady dzialania nowych ministerstw, to dajcie, a my powiemy ktore pkty bysmy zmienili. Jak nie macie to my wam damy swoj a wy naniesiecie swoje uwagi. A nie gadanie co kto powinien miec, co powinien przedstawiac, jak to powinno wygladac. PO powinno byc partia otwartego umyslu i przygotowana na koniecznosc inicjatywy - na tym polega liberalizm. Jednak jak dlugo mozna robic dobra mine do zlej gry ? Jak dlugo mozna przechodzic obok dykredytujacych partnera spotow ? Jak dlugo mozna tolerowac wypowiedzi w oficjalnych i bardzo powaznych negocjacjach, ze jedynie jeden kandydat jest gwarantem sukcesu dzialania rzadu i jest to kandydat bedacy glowym konkurentem naszego ?

Krótko. Końca zabawy nie widać, a dzieciaki bawią się doskonale.

Cytat:

Napisany przez pawelblu
PiS balansuje na granicy wyrozumialosci wladz PO i od dawna traci na tym wlasnie PO. Jednak balansowanie na granicy charakteryzuje sie tym, ze czasem mozna ja przekroczyc i do uformowania rzadu wogole nie dojdzie, lub bedzie to PiS+Samoobrona+PSL. A to oznacza, ze straca obie partie, i to tyle, ze nie bedzie sensu proawdzenia ich dalej tylko zmiany szyldu i zaczynania na nowo.

Myślałem już o tym. Typowałem, że jeśli PO i PiS dogadają się i wszystko ułoży się pomyślnie, wtedy Samoobrona, SLD i reszta utworzą przeciwwagę dla rządów PO/PiS. Znając polityków Samobrony nie byłby to pierwszy raz. Za kadencji poprzedniego Sejmu były chwile, kiedy Samobrona zbliżała się do SLD.

Pozostaje nam tylko być dobrej myśli i wierzyć, że porozumienie PO/PiS dojdzie do skutku.

PS.
Pawelblu, ale ty Się rozpisujesz... ale za to jest o czym poczytać.

MQs 30.09.2005 15:44

Z tym "liberalny" kontra "solidarny" to tak jak z "PO" przciwko "słuszność" - jest to narzucanie ról i prawnicy (z PiS) o tym dokonale wiedzą (z PO też wiedzą, ale "wieśniaki" widocznie nie są tak perfidne). Poza tym, także zdają sobie sprawę że słowo liberalny działa na ludzi jak płachta na byka (głupi byk prawda?).
Zdają sobie też sprawę czego oczekuje PO od negocjacji (nawet ja słyszałem), a mimo to nie spełniając oczekiwań zwołuje je w towarzystwie kamer (także przypisanie roli tego, kto nie chce negocjować - mniejsza z tym, że nie ma czego), ale to PiS inicjował te "negocjacje" i jest odpowiedzialny za "szopki". PiS przed wyborami chwalił się, że oprócz pięknej książeczki z programem ma już wręcz gotowe projekty ustaw - dobry start do negocjacji, ale niestety nie przedstawia ich... na razie jest ostra walka o brata-prezydenta.
Reasumując PiS zachowuje się tak jak Lepper tylko subtelniej i z wyrachowaniem - i dlatego szanuje jednak bardziej Leppera niż PiS (Lepszy honorowy wróg niż chytry przyjaciel).

pawelblu 30.09.2005 15:45

Cytat:

Napisany przez Loczek
Pawelblu mógłbyś to rozwinąć - "przeciwstawiac Polski liberalnej, Polska solidarna, bo jest to nieuczciwy zabieg".

Tak naprawde to tego typu zdanie tez jest troche marketingowe. Wiadomo, ze jezeli chodzi o wyznaczanie torow gospodarczych i spolecznych, to w glownej mierze jest to rola sejmu i rzadu, a nie prezydenta. Generalnie chodzilo o to, ze Tusk z naturalnej racji przynaleznosci do partii liberalnej ma takie poglady, natomiast Kaczynski nalezy do partii konserwatywno-socjalnej (powiedzmy ze to socjalnej uzywa sie w pewnym uproszczeniu), ktora w kampanii ochrzcila sie mianem partii solidarnego swiatopogladu. W samym programie chyba tego nie maja, ale w dyskucjach wyborczych wiele razy podnoszona byla kwestia Polski solidarnej wg. PiS.

Cytat:

Napisany przez Loczek
Nie możnaby poczekać do rozstrzygnięcia wyborów prezydenckich ? Pośpiech jest złym doradcą. Tu wychodzi jak bardzo PO chce zdążyć przed wyborami.

Oj z tym to sie nie zgodze. PiS dal okreslony czas na utworzenie rzadu - do 19 pazdziernika. Tusk w tej sprawie odpowiedzial tak:
http://wybory2005.wp.pl/kat,1329,wid...wiadomosc.html

Sytuacja jest bardzo niezdrowa i mozna nawet powiedziec tak: poczekajmy az bedzie prezydent i wtedy zaczniemy wszystko od poczatku - dla wszystkich tak bedzie lepiej. Niestety, czasu nie starczy na to wszystko (najpierw program, potem personalia), bo konstytucja mowi, kto kiedy powinien byc powolany (premier, caly rzad, itp.). Jezeli terminy nie zostana dotrzymane to bedzie katastrofa... niestety wpadlismy we wlasna pulapke :(

Fantomas 02.10.2005 20:39

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Teraz zastanawiam się, na kogo przejdą potencjalni wyborcy Cimoszewicza? Tusk czy Kaczyński..?

Na Tuska oczywiście - to ich człowiek (prawie) - szczegóły znajdziecie (ponownie) w dodatku na płycie dołączonej do Naszego Dziennika we wtorek - trzeba tylko iść z samego rana bo poprzednim razem już o 6;45 wyszystkie egzemparze były wykupione.
Kaczyński bardzo im nie pasuje. Podobnie zresztą było na początku - swoim kazali głosować na Mazowieckiego, a on im się odwdzięczył "grubą kreską" - wiem o tym bo tak mówił I sekretarz byłego woj. toruńskiego i tak powiadali działacze partyjni w zakładach pracy.
Zresztą wystarczy popatrzeć na sytuację - Tusk jest lansowany w prawie wszystkich mediach, a Kaczyńskiego się na ogół stawia w niekorzystnym świetle. To nachalne promowanie kandydata PO jest nazbyt widoczne.
Kwaśniewski wiedział co robi - rozdzielił wybory do sejmu i prezydenckie, żeby przypadkiem PIS obu nie wygrał i w ten sposób również wybadał preferencje wyborcze Polaków. Dał czas na nagonkę na Kaczyńskiego i lansowanie jego kontrkandydata.
Oj wielu boi się likwidacji starych układów. Dobrze pamiętają czasy ministra sprawiedliwości Kaczyńskiego.

Dodam tylko tyle, że nawet jeśli nie zgadzacie się z moją wypowiedzią, to zachęcam abyście ten dodatek obejrzeli - ma liczną rzeszę "bohaterów", którch byście się nawet nie spodziewali tam ujrzeć. I to jeszcze w jakich okolicznościach... :wow:

ed hunter 02.10.2005 21:26

Nasz Dziennik jest dla mnie tak samo wiarygodny jak NIE. :|

a głosować będę na Kaczyńskiego, bo ostry i zdecydowany gość.

jak nawet wygra Tusk to niech poczuje, że nie było to łatwe i wie, że jest dużo ludzi, którym się nie podoba.

Weron 02.10.2005 21:32

Kaczynski ma charyzme, a Tusk jest nijaki. Przynajmniej tak mi to wyglada. Jakbym bral udzial w wyboracjh to oddalbym glos na Kaczynskiego.

Fantomas 02.10.2005 21:52

Cytat:

Napisany przez ed hunter

jak nawet wygra Tusk to niech poczuje, że nie było to łatwe i wie, że jest dużo ludzi, którym się nie podoba.

Ed, ja wcale nie jestem pasjonatem tego wydawnictwa, ale tylko tam widziałem sensowne wywiady z członkami PiS - przecież nie będę czytywał T. Lisa czy M. Olejnik, skoro jawnie stoją za Tuskiem i PO
W zasadzie chodziło mi o zachęcenie do obejrzenia tego materiału filmowego - bo to jest po prostu nagranie spotkań, faktów, które wydarzyły się w naszej historii, i ewentualne wyciągnięcie wniosków.
Z tym porównaniem do NIE to mimo wszystko wydaje się przesadą.

A na Kaczyńskiego też będę głosował :)
PS. Jakiś sondaż widziałem - ta nachalna promocja Tuska przynosi efekty - własnie mu spadło poparcie gdzieś o ok. 4% :D

legion 02.10.2005 22:04

Cytat:

Napisany przez ed hunter

no moze gazeta nie jest pierwszej prawdy ale wystarczy ogladnac "Nocna zmiane " widac odrazu jaki Tusk jest wspanial i czysty jak osobie mowi :) co jest nie prawda
ps
po ogladnieciu tego filmu powiem tak ze po 89 komuna byla bedzie i nigdy nie zginie bo platforma z Tuskiem naczele wszystko zrobi zeby agenci pozostali dalej u wladzy bo niema szans na dekomunizacje tego panstwa wystarczy popatrzec na sasiadow oni to zrobili i odrazu sie polepszylo :)

ed hunter 02.10.2005 22:08

mam Nocną Zmianę od kiedy się pojawiła w sieci, zaraz trzasne DVD, bo na kompie wymiękłem po wstępie a przed telewizorem najwyżej usnę :D

pawelblu 02.10.2005 23:35

Nie wiem co jest zlego w odsuwaniu takich ludzi od wladzy jak Macierewicz i niestety Olszewski, ktory gdyby nie wplyw Macierewicza, moglby reprezentowac rozsadna prawice. Niestety - Macierewicz sie skompromitowal, a co za tym idzie skompromitowal Olszewskiego. Nazwiska ktore sie pojawily na drugiej liscie Macierewicza (krorej powstanie bylo bezposrednim wynikiem odwolania Olszewskiego - ale o tym w filmie 'Nocna Zmiana'), byly smieszne. Znajdowali sie na nich tacy ludzie jak m.in. Walesa, a podstawa do uznania winy mogl byc mikrofilm (czasami zaginiony mikrofilm - wiec juz kompletny brak dowodow) na ktorym zapisane byly zniszczone dokumenty.

Sam zaglosowalem na Olszewskiego do senatu, ale nie wierze juz w niego sluchajac jego 'radio-maryjnych' wypowiedzi.

Co do stonniczosci TVN - nie da sie ukryc ze w lepszym swietle stawiaja Tuska, ale nie zgadzam sie z teza, ze alternatywa dla lekko tuskowego TVN jest propagandowy Nasz Dziennik ktory jest ultra prawicowy, a sam Rydzyk otwarcie popiera Kaczynskiego.

Banana Coctail 02.10.2005 23:37

Kaczor to Ein Furher przyszły. Niedość, że mały, żonę ma tępą to jeszcze ma źle wykonaną protezę, przez co mówić ładnie nie potrafi.

MQs 03.10.2005 08:46

Ja, jako prezydenta nie chce na przykład ostrego i zdecydowanego gościa jak @Ed, bo mi to pachnie brakiem rozwagi i obiektywności.
"Nasz Dziennik" - "słowo prawdy w twoim domu"? - nie czytałem (może na forach Onetu), ale jeżeli jest coś co dyskryyminuje Tuska jako prezydenta to prosze chociaż jedną rzecz, bo dwie półprawdy nie dają całej jak w matematyce.
A pogoń za dawnymi komunistami ? - nie obawiam się dawnych komunistów - mniej niż tych którzy za nimi gonią, bo przechwalanie się tym, kto lepiej "goni" jest już propagandą i wychodzi na to, że bardziej niż skutek liczy się subiektywny cel goniącego jakim jest popularność. (Jeżeli sie obawiam otrucia to nie patrze na jedzenie tylko na tego kto je podaje)

legion 03.10.2005 10:50

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Nie wiem co jest zlego w odsuwaniu takich ludzi od wladzy jak Macierewicz i niestety Olszewski, ktory gdyby nie wplyw Macierewicza, moglby reprezentowac rozsadna prawice. Niestety - Macierewicz sie skompromitowal, a co za tym idzie skompromitowal Olszewskiego. Nazwiska ktore sie pojawily na drugiej liscie Macierewicza (krorej powstanie bylo bezposrednim wynikiem odwolania Olszewskiego - ale o tym w filmie 'Nocna Zmiana'), byly smieszne. Znajdowali sie na nich tacy ludzie jak m.in. Walesa, a podstawa do uznania winy mogl byc mikrofilm (czasami zaginiony mikrofilm - wiec juz kompletny brak dowodow) na ktorym zapisane byly zniszczone dokumenty.

Sam zaglosowalem na Olszewskiego do senatu, ale nie wierze juz w niego sluchajac jego 'radio-maryjnych' wypowiedzi.

Co do stonniczosci TVN - nie da sie ukryc ze w lepszym swietle stawiaja Tuska, ale nie zgadzam sie z teza, ze alternatywa dla lekko tuskowego TVN jest propagandowy Nasz Dziennik ktory jest ultra prawicowy, a sam Rydzyk otwarcie popiera Kaczynskiego.

Nikt tu nie sieje propagandy radio maryja czy naszego dzienika ale mi wystarcza nagrania vhs z tajnego spotkania gdzie podczas tej sielanki Pawlak powiedzial ze to "gansterski chwyt" a piekny Tusk wypowiedzial wspaniale slowa na miare bandziora z Pruszkowa :) jezeli Polska wyglada dalej tak jak to spotkanie i ciagla blokada dekomunizacji to nie ma co nazekac nie bedzie lepiej
wystarczy popatrzec ile afer a jaka piekna mielismy prywatyzacie.
Moim zdaniem Maciarewicz sie nie skompromitowal tylko zostal celow skompromitowany i zmieszany z blotem bo chcial dekomunizacji prosze co sie stalo szybko to zalatwili wciagu jednego dnia panowie agencji zostali a list Maciarka :) zostala zdemetowan i stwierdzono ze to mistyfikacja.
Cytat:

Kaczor to Ein Furher przyszły. Niedość, że mały, żonę ma tępą to jeszcze ma źle wykonaną protezę, przez co mówić ładnie nie potrafi.

jasne moze tak Arnolda na prezydeta Polski :D
Ja niewiem czy to wazne jak prezydent wyglada ludzie to jest jakas paranoja moze Linda by pasowal bardzie czy to sa jakies wybory mis uniwersum czy co :D
jednak metalnosc Polska nigdy sie nie zmieni a takie teksty "Ein Furher" sa naprawde prostackie :taktak:

Fantomas 03.10.2005 16:27

ciekawy głos: http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/...tyka_a_11.html

Chciałem jeszcze napisać o tym, że dziennikarzom nie wolno pisać pozytywnie o PiS w znanych dziennikach i mówić w ten sposób w telewizji, bo mogą wylecieć z roboty - nawet znalazłem rano jakieś wypowidzi o tym kilku dziennikarzy zastraszanych, ale oczywiście już zdjęto to. Został tylko materiał taki: http://www.wirtualnemedia.pl/document.php?id=358195 a to akurat dotyczyło chęci spotkania z Tuskiem i zadania kilku - pewnie niewygodnych - pytań.

demek 03.10.2005 17:34

Cytat:

Napisany przez ed hunter

jesli "NIE" jest niewiarygodne to czemu ich jeszcze nie zamkneli? chcialbym zwrocic uwage ze urban od 15 lat raz tylko musial kogos przeprosic ze sklamal w gazecie

MQs 03.10.2005 17:36

O PO też nie mogą pisać pozytywnie (wyjątek: Rydzyk-Media). Czy słyszałeś, aby któryś z dziennikarzy powiedział, że PO jest lepsze o PiS albo kto ma rację w ich którymkolwiek sporze?
Dziennikarz nie ocenia - przedstawia fakty - rzeczywiście to może on jedynie manipulować nimi (np. dzięki temu topic'owi przyjrze mi dokładniej się przyjrzeć telewizji TVN, bo być może próbuja "wmanewrować" mnie na Tuska).
A wypowiedź pani profesor? Dla mnie kolejny głos do dyskusji która zamiast "kto zaczął bijatykę, kto i po co sprowokował" ma tytuł "kto się niepotrzebnie bije".

pawelblu 03.10.2005 19:13

Cytat:

Napisany przez Fantomas
ciekawy głos: http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/...tyka_a_11.html

Chciałem jeszcze napisać o tym, że dziennikarzom nie wolno pisać pozytywnie o PiS w znanych dziennikach i mówić w ten sposób w telewizji, bo mogą wylecieć z roboty - nawet znalazłem rano jakieś wypowidzi o tym kilku dziennikarzy zastraszanych, ale oczywiście już zdjęto to. Został tylko materiał taki: http://www.wirtualnemedia.pl/document.php?id=358195 a to akurat dotyczyło chęci spotkania z Tuskiem i zadania kilku - pewnie niewygodnych - pytań.

Bardzo dobrze - rodzina polityka to nie sa osoby publiczne (choc trudno jest postawic te granice) i mozna je pokazywac tylko za ich zgoda, tak samo jak Ciebie czy mnie. Jezeli byli w reportazu ukazani w zlym swietle, to mogli zaprotestowac przeciwko publikacji. W koncu wybieramy Prezydenta. Pierwsza dama, a tym bardziej reszta rodziny formalnie nie sprawuje zadnej funkcji w panstwiei i to nie ich wybieramy. Na tym polega demokracja, do ktorej ma prawo rowniez rodzina polityka.

A co do poprzedniego tematu - czasy prezydentury Walesy to byly czasy porabanej ordynacji do sejmu (wiec porabanego, rozdrobnionego skladu sejmu) i klimat parlamentarny w czasie tej prezydentury byl dosc specyficzny. Ja jakos gangsterskich tekstow Tuska podczas tej rozmowy nie slyszalem za to widzialem ze przedtawicielem Solidardosci na spotkaniu byl Stefan Niesolowski, ktory w przyszlej kadencji bedzie senatorem z PO. Jest on chyba ostatnia osoba ktorej mozna zarzucic zaprzedanie idealow, a jednak uznal ze miejsce w partii Tuska nie bedzie mu wadzic. Wydaje mi sie ze oceny ludzi w stosunku do wydarzen zawartej w tym filmie sa przesadzonie krytyczne. Dla mnie po prostu zdjeli bande zacietrzewionych prawicowych fanatykow z rzadu.

Natomiast dekomunizacja byla potrzebna i Janusz Korwin Mikke mial absolutna racje inicjujac te akcje, jednak sposob w jaki Macierewicz za przyzwoleniem Olszewskiego kompletowal liste, oskarzajac ludzi bez zadnych istotnych dowodow wypaczyla ten proces.
Trzeba bylo dac mozliwosc dzialac prawicowym liberalom z UPR to bysmy mieli porzadna dekomunizacje oparta na solidnych dowodach a nie zbior pomowien przygotowany przez prawicowych fanatycznych cwaniaczkow typu Macierewicz.

ed hunter 04.10.2005 15:15

Maciej syn Jędrzeja, ojciec Romana zrezygnował z kandydowania - będzie mówił, że nie przegrał :D

pykson 04.10.2005 17:43

Cytat:

Napisany przez ed hunter
Maciej syn Jędrzeja, ojciec Romana zrezygnował z kandydowania - będzie mówił, że nie przegrał :D

jeszcze jakies 2 tygodnie temu byl pelen optymizmu, twierdzil ze wygra wybory
coz, 2 tygodnie to kawal czasu, wiele sie moze zmienic

Loczek 04.10.2005 21:51

Cytat:

Napisany przez ed hunter

Jestem ciekam, który z kandydatów zyska najbardziej na rezygnacjii Giertycha. Czy głosy przejdą na Kaczyńskiego, Tuska a może na innego kandydata. Zaczyna robić się ciekawie.

EDIT.

Czy ktoś oglądał te wypowiedzi radnej Warszawy na temat Lecha Kaczyńskiego ? Ja widziałem fragment na TVN24, ale babka dała popis. Typowa zagrywka przedwyborcza.

Air 05.10.2005 10:10

Cytat:

Napisany przez ed hunter

teraz Kaczka napewno już wygra :(

Weron 05.10.2005 10:52

Wedlug dzisiejszych sonadazy Tusk znowu idzie do gory. Takze nic jeszcze nie jest pewne.

Air 05.10.2005 11:08

Cytat:

Napisany przez Weron
Wedlug dzisiejszych sonadazy Tusk znowu idzie do gory. Takze nic jeszcze nie jest pewne.

sondaże są dla mnie jakieś naciągane. Raz zdarzyło się że Tusk miał ponad 50 % poparcia a na następny dzień badania wykonał inny Instytut i Tusk miał popracia 43 %

demek 05.10.2005 11:44

wg sondazy sld mialo miec4-6% a lpr ponad a jak sie skonczylo? wierzcie dalej w sondaze...

Weron 05.10.2005 11:50

Jesli chodzi o sondaze. To jak zwykle zalezy gdzie sa przeprowadzane, na jakiej grupie spolecznej, w jaki sposob itp. Na pewno te internetowe sa malo wiarygodne to fakt.

demek 05.10.2005 12:19

uwazam ze internetowa sa bardziej wiarygodne niz te zwykle - eliminujac oszustwo oczywiscie

Weron 05.10.2005 12:24

Zakladam, ze internetowe sa przeprowadzane na uzytkownikach internetu. Wiec sila rzeczy nie moga byc wiarygodne.

para 05.10.2005 13:52

Ale przynajmniej będzie pożytek z kampanii:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...5,2952395.html

pawelblu 05.10.2005 15:19

Cytat:

Napisany przez demek
uwazam ze internetowa sa bardziej wiarygodne niz te zwykle - eliminujac oszustwo oczywiscie

Nie - nie sa. W internetowych wygrywa PO, dosc daleko za nim PiS, potem SLD. PJKM (UPR) wchodzi bez problemu do sejmu, natomiast Samoobrona i demokraci.pl balansuja na granicy, a LPR dostaje zwykle ponizej progu.

Tyle mowi internet.

Loczek 09.10.2005 16:42

Dziś wybory. Może by tak zrobić ankietę ? Co Wy na to ?

demek 09.10.2005 17:01

to zrob:)

wojtas74 09.10.2005 17:09

Cytat:

Napisany przez Loczek
Dziś wybory. Może by tak zrobić ankietę ? Co Wy na to ?

A cisza wyborcza (20.00) ^_^ 8 )

demek 09.10.2005 17:31

ankiete wolno :)

Loczek 09.10.2005 17:37

Cytat:

Napisany przez wojtas74
A cisza wyborcza (20.00) ^_^ 8 )

Nikt nie nawołuje, nie zapraszam do głosowania, nie puszcze spotów reklamujących kandydatów. To samo robi TVP i stacje komercyjne podając przybliżone wyniki. To samo Robi radio.

wojtas74 09.10.2005 17:41

demek to miał być żart :haha:

wojtas74 09.10.2005 17:44

Loczek więc gdzie ta ankieta ???

Ok.CIAPEK

CIAPEK 09.10.2005 17:47

Cytat:

Napisany przez wojtas74

wojtas74 edytuj posty jak możesz, a nie post pod postem
pzdr

Loczek 09.10.2005 17:49

Cytat:

Napisany przez wojtas74

Ankiety nie będzie. Kandydatów jest 12, a ja jako użytkownik mogę dać max 10 pozycji. Nie chciałbym więc wybierać kogo mam wyrzucić z listy, a kogo zostawić.

Jednak wrzucam listę nazwisk.

Henryka Bochniarz
Marek Borowski
Leszek Bubel
Liwiusz Ilasz
Lech Kaczyński
Jarosław Kalinowski
Janusz Korwin-Mikke
Andrzej Lepper
Jan Pyszko
Adam Słomka
Donald Tusk
Stanisław Tymiński

legion 09.10.2005 18:13

Cytat:

Napisany przez Loczek
Ankiety nie będzie. Kandydatów jest 12, a ja jako użytkownik mogę dać max 10 pozycji. Nie chciałbym więc wybierać kogo mam wyrzucić z listy, a kogo zostawić.

Jednak wrzucam listę nazwisk.

Henryka Bochniarz
Marek Borowski
Leszek Bubel
Liwiusz Ilasz
Lech Kaczyński
Jarosław Kalinowski
Janusz Korwin-Mikke
Andrzej Lepper
Jan Pyszko
Adam Słomka
Donald Tusk
Stanisław Tymiński

Henryka Bochniarz :wsciekly:
Marek Borowski ||
Leszek Bubel :glaszcze:
Liwiusz Ilasz ;)
Lech Kaczyński :idea:
Jarosław Kalinowski :niepow:
Janusz Korwin-Mikke :blee:
Andrzej Lepper :help:
Jan Pyszko :bla:
Adam Słomka :uklon:
Donald Tusk :wazuuup:
Stanisław Tymiński :ph34r:
:ban: :D

polakT 09.10.2005 18:25

Henryka Bochniarz :niepow:
Marek Borowski :niepow:
Leszek Bubel :niepow:
Liwiusz Ilasz :niepow:
Lech Kaczyński :niepow:
Jarosław Kalinowski :niepow:
Janusz Korwin-Mikke :niepow:
Andrzej Lepper :niepow:
Jan Pyszko :niepow:
Adam Słomka :niepow:
Donald Tusk :niepow:
Stanisław Tymiński :niepow:

jak cisza to cisza ;)

Banana Coctail 09.10.2005 18:40

A ja powiem, że nie zagłosuję bo nie mogę:)

ed hunter 09.10.2005 19:42

a ja powiem, że zagłosowałem na małego populistę, duży mi się nie podoba ;)

demek 09.10.2005 20:00

a ja zaglosowalem tak jak chcialem :D

MOdy 09.10.2005 20:10

No i mamy 2 turę.

CIAPEK 09.10.2005 20:11

TUSK!! Będziemy dumni z Polski :)

Jak słucham w wystąpieniu Kaczyńskiego to mi się żygać chce! Gada jak FASZYSTA ******ony!

Calme 09.10.2005 20:18

Tusk - w koncu ktos normalny ;)

andrzejj9 09.10.2005 20:20

Kurde.. zacząłem nawet oglądać wieczory wyborcze, ale na TVN takie show zrobili, że zacząłem mieć wrażenie, że jakieś reality show znowu leci.. Idę obejrzeć "The house of flying daggers".. Mam wrażenie, że będzie to przyjemnie spędzenie wieczoru..

wojtas74 09.10.2005 20:23

Jeszcze dogrywka za dwa tygodnie ||

ed hunter 09.10.2005 20:27

Cytat:

Napisany przez CIAPEK

Jak słucham w wystąpieniu Kaczyńskiego to mi się żygać chce! Gada jak FASZYSTA ******ony!

a Tusk gada jak z taśmy puszczony :D

jak wygra będzie miał 50 doradców, którzy przez głosowanie będą ustalać jego poglądy :taktak:

Calme 09.10.2005 20:35

1 kaczor wystarczy - niech Donald tez ma cos od zycia :)

pawelblu 09.10.2005 20:53

Janusz Korwin-Mikke nie przejdzie do drugiej tury (rowniez nie wygral w pierwszej) :( choc wyprzedzil Henryke i mial wynik podobny do pupilka PSLu ktory w telewizorze pokazywal sie duzo czesciej.

W drugiej turze wybiore wizje mi blizsza, bez zaplecza Ojca Rydzyka i bez maskowania Polski socjalnej Polska solidarna. Niestety jest to opcja w ktorej kariere zrobil plk. sluzb specjalnych nadal utrzymujacy kontakty z tymi sluzbami - Pan Miodowicz - no ale trzeba to przelknac i poniesc to poswiecenie dla wiekszej idei.

PioWit 09.10.2005 21:23

Cytat:

Napisany przez CIAPEK

Zapytam. Z czego lub kogo, chcesz byc dumnym? Z czlowieka, ktory swojego czasu wypowiedzial te slowa:

Cytat:

Napisany przez Donald Tusk
Polskość to nienormalność (...)Polskość wywołuje u mnie niezmiennie odruch buntu(...)Piękniejsza od Polski jest ucieczka od Polski tej na ziemi, konkretnej, przegranej, brudnej i biednej(...)- tak Donald Tusk wypowiadał się w 1987 roku w wywiadzie dla czasopisma "Znak". Wypowiedzi kandydata na prezydenta RP, Donalda Tuska na temat Polski i polskości przypomina "Nasz Dziennik"

"...husarie i ułani, powstańcy i marszałkowie, majaczą Dzikie Pola i Jasna Góra, dziejowe misje, polskie miesiące, zwycięstwa i klęski. Zwycięstwa? Jak wyzwolić się z tych stereotypów, które towarzyszą nam niemal
od narodzenia, wzmacniane literaturą, historią, powszechnymi resentymentami? Co pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej cały ten wzniosło-ponuro-śmieszny teatr niespełnionych marzeń i nieuzasadnionych urojeń? Polskość to nienormalność - takie skojarzenie narzuca mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu. Polskość wywołuje u mnie niezmiennie odruch buntu: historia, geografia, pech dziejowy i Bóg
wie co jeszcze, wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam specjalnej ochoty dźwigać... Piękniejsza od Polski jest ucieczka od Polski tej na ziemi, konkretnej, przegranej, brudnej i biednej. I dlatego tak często nas ogłupia, zaślepia, prowadzi w krainę mitu. Sama jest mitem."

Z czlowieka tak pelnego zasad, ze miesiac przed wyborami bierze slub koscielny (po 27-iu latach malzenstwa), zeby ladniej wygladalo?

Czlowieka, ktory bral czynny udzial w obaleniu rzadu Jana Olszewskiego, dzieki czemu czerwoni trzesa wszystkim w naszym kraju? Z tego chcesz byc dumnym? To gratuluje znajomosci who is who w Polsce.

Zastrzegam. Nie jestem zwolennikiem PIS, PO czy innego ugrupowania politycznego, startujacego w tych wyborach. Jednak jasna krew mnie zalewa, jak widze taka argumentacje. Osobiscie uwazam (i to jest moje swiete prawo) Tuska, za miernote polityczna i czlowieka, ktory utrzyma dotychczasowy stan rzeczy.

Pozdrawiam

uuk81 09.10.2005 21:24

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Janusz Korwin-Mikke nie przejdzie do drugiej tury :(

Przed wyborami do parlamentu (jak to brzmi ;) ) urządzali jakieś idiotyczne
debaty przed tłumem pod gołym niebem, i pamiętam jak sie wkurzyłem gdy
zaczęli pytać o wycofanie naszych wojsk z Iraku. Wszyscy ******yli
bez sensu, i tylko Korwin odpowiedział jak na polityka przystało, że to zależy
od okoliczności. I co? Został wyśmiany przez tłum i prowadzącego :smutny:

Calme 09.10.2005 21:29

Cytat:

Napisany przez PioWit
Z czlowieka tak pelnego zasad, ze miesiac przed wyborami bierze slub koscielny (po 27-iu latach malzenstwa), zeby ladniej wygladalo?

Do tego co drukuje Nasz Dziennik to zbyt mi to pachnie partią moherowych beretów i ogólną manią prześladowczą zwaną antysemityzmem.

Banana Coctail 09.10.2005 21:36

Dla mnie ten POPiS to będzie iście cyrkowy. Mam cichą nadzieje, że wygra Kaczor (nie jestem jego zwolennikiem) i wtedy się władzą udławi, co do tego Ein Volk, Ein Reich, Ein Furher - to zobaczycie, że niewiele się pomyle jeżeli on wygra.
A pan Tusk szanowny, wziął dopiero teraz ślub kościelny? Ma nieślubne dzieci, nieślubnie uprawiał seks, tak nie może być po prawej stronie!
Widziałem debate z ich udziałem w piątek, do ledwo usiedziałem na miejscu ze śmiechu. Obaj mieli gadane ale ogólnikowo, żadnych konkretów. Nie mają pojęcia o gospodarce ani stosunkach zagranicznych. Nie znają nawet angielskiego, czyżby mieli misje polonizacji świata?;) Od nich padają wielkie słowa, czyny też będą wielkie - brzemienne w skutkach dla przeciętnego polaka... sam sobie naród polski taki los zgotował to sam go musi przecierpieć.
@Calme, to nie jest manipulacja ani żaden antysemitzm ze strony ND (nie bronie ich ale prostuje), sama Tuskowa powiedziała o tym w programie na TVN Style (oglądałem).

Calme 09.10.2005 21:38

Powiem tak - podchodze do tego calego cyrku zupelnie na luzie - a wiecie dlaczego - bo zycie nauczylo mnie jednej ale bardzo istotnej zasady, ktora polecam takze innym - jezeli sam nie zadbasz o swoje dupsko to nie licz tym bardziej, ze zrobi to ktos inny :)
Niestety w naszym pieknym kraju zbyt wiele osob nadal pozostaje w krainie basni mlekiem i miodem plynacej...... dream on !

Banana Coctail 09.10.2005 21:42

@Calme ale od tego czy dobrze sobie o dupsko zadbasz (legalnie) zależy po częsci od rządu.

Calme 09.10.2005 21:46

Cytat:

@Calme ale od tego czy dobrze sobie o dupsko zadbasz (legalnie) zależy po częsci od rządu.

;) powiedzmy, ze mam na ten temat inne zdanie (legalne oczywiscie :serdusz:)

mallow 09.10.2005 22:11

Nie widzialem kandydata na prezydenta polski w wyborach w tym roku, ale poszedlem na wybory.
Teraz tym bardziej go nie widze, i nie mam zamiaru glosowac w 2. turze. Nie chce byc odpowiedzialny za wybor prezydenta ktory ma na imie Donald. nie z powodu samego imienia, ale jak na ironie losu, gada jak kaczor z kreskowki. Nie mam zamiaru byc odpowiedzialny za wybor rezimowca ktory bedzie w polsce urzadzal III rzesze niemiecka... Nie mam zamiaru byc odpowiedzialny, za wybor prezydenta, ktory nie umie mowic po angielsku, pisania nie wymagam.
Pozdro

legion 09.10.2005 22:12

e tam i tak to nic nieda :D teraz to beda sie ze soba kluci zrobia jeszcze wieksze bagno niz bylo :(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:30.