![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Płyta gł. + Procesor + RAM, do 1500zł - co kupić?
Witam,
Z uwagi na awarię płyty głównej zaszła potrzeba modernizacji komputera (Athlon XP 1700+, Soltek 75-KAV, SDRAM). Myślę nad kilkoma wariantami: I. zakupić gdzieś płytę główną z Socket A (+ DDR RAM). Minusy: absolutnie nieprzyszłościowe rozwiązanie, ale komputer będzie działał. II. Przesiąść się na nową platformę. I tu pojawia się problem. Co wybrać? 1. Płyta główna Socket 754 + procesor S754 + DDR RAM. Minusy: rozwiązanie bez przyszłości (tak wszyscy mówią i piszą). 2. Płyta główna Socket 939 + procesor S939 + DDR RAM. Minusy: na dzisiaj nie ma, ale w związku z tym artykułem: http://www.benchmark.pl/artykuly/tec.../strona-1.html wydaje się być już na starcie nieprzyszłościowem rozwiązaniem. 3. Socket 755? To już Intel ![]() Kwota do dyspozycji na 3 podzespoły + chłodzenie, to ok 1500zł. Chciałbym wydać je jak najlepiej. Komputer służy do pracy w środowisku CAD, i jedyne czego po nim oczekuję to stabilność skały, i w miarę rozsądna szybkość pracy, tzn. "współczesna, z możliwością ulepszenia za np 2, 3 lata". Warto wchodzić w S939? Wymagania konieczne, to wg mnie w płycie głównej gniazdo AGP oraz obsługa AMD x2 (na przyszłość). Poproszę o opinie. Pozdrawiam
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
I have got my own WORLD..
Data rejestracji: 03.11.2002
![]() |
co do wielkich przelomow (artykul jaki podales z benchmarka...) to wszyscy z doswiadczenia wiemy ze to co nowe nie zawsze oznacza ze sie utrzyma i bedzie takie fajne...
tak jak Twoj wariant II s754 byl nowoscia ale szybko ta nowosc sie skonczyla... wiec na Twoim miejscu tez kupilbym tak jak powiedzial Ormianin dobra tania plytke pod sprzeta do jakiego zostaly Ci podzespoly... wyjdzie niedrogo... mozna by wrecz powiedziec ze wyjdzie bardzo tanio... a co do wiekszej modernizacji to jak myslisz tak przyszlosciowo to poczekaj juz na ten przelom i zobaczymy co sie bedzie dzialo...
![]() |
#4 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
skoro masz grafike na agp, ramy starsze, inne podzespoly rowniez, to moze poczekaj troche, kup moze t***261; sam***261; plyt***281; skoro byla stabilna (a ze zepsula sie...coz...bywa). Poczekasz i potem przesznaczysz wieksza kwote i jzu w plyte z pci-e itp.
![]() |
#5 |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Platforma s939 wbrew pozorom ma przyszlosc bo sobie za 2 lata mozesz wsadzic procka X2 4800+ ktory teraz kosztuje prawie 3k. Na AGP dalej wychodza karty graficzne wbrew tendencjom do PCI-E.
![]() |
#7 |
Guru
Data rejestracji: 28.07.2002
![]() |
Mog***281; z czystym sumieniem wystawi***263; rekomendacj***281; p***322;ycie ASRock 939Dual-SataII(w podpisie
![]() ![]() ![]() ![]() P***322;yta kosztuje co***347; oko***322;o 220z***322; wi***281;c zostaje sporo kasy na procka i du***380;o ramu + ch***322;odzenie polecam !!!
![]() |
#8 | |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Cytat:
Jeśli jednak z drugiej strony masz te 1500 zł i chcesz je przeznaczyć na modernizację komputera - to czemu nie ![]() W kwestii doboru platformy niezbyt Ci doradzę - chcę tylko powiedzieć tyle, że nie za bardzo warto patrzeć, czy coś jest bardzo przyszłościowe czy nie - bo w takim przypadku albo nie można by kupować wcale komputera, albo brać tylko najnowsze i najdroższe podzespoły ![]() Oczywiście myśląc o rozbudowie warto zwrócić uwagę na trendy itd. - ale bez przesady ![]() Pozdrawiam ro29 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Guru
Data rejestracji: 28.12.2002
![]() |
Cytat:
![]() Nigdy w zyciu ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Guru
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nie ma na chwile obecna przyszlosciowej podstawki
![]() 754, 939 nie beda juz raczej rozwijane bo wchodzi am2 775 dalej bedzie ale...conroe czyli nowy proc intela nie bedzie chyba dzialal z obecnym plytami i to nie ze wzgledu na niekompatybilnosc chipsetu tylko samo zasilanie procka z plyty skoro potrzebujesz kompa do cada to w gre wchodzi tylko athlon i pentium. najtanszy athlon na 939 to koszt ok 500zl czyli tyle ile dwurdzeniowy intel 805. nawet jesli grasz to roznicy miedzy nimi duzej nie ma a np w Q4 czy trd3 pentak radzi sobie lepiej bo te tytuly potrafia dzialac na 2 rdzeniach. nie mowie juz o komforcie jaki mamy przy takim rozwiazaniu moja propozycja jest taka plyta asus p5ld2 430zl proc PD 805 514zl 2x512 goodram 667 ok 300zl ~1200zl jesli masz zamiar krecic to przyda sie mocny zasilacz np topower SPW-480W EZA za 255zl jesli nie masz zamiaru tego robic do zostaje ~300 na grafe na pci-e - ale zasilacz przydalby sie jakis markowy (modecom/forton styknie) edit widze mini wojne o ascrocka ta plyta jest bardzo udana, stabilna, krecic mozna niewiele ale za te pieniadze jest bardzo OK ![]()
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Guru
![]() |
@demek tylko z jednym si***281; nie do ko***324;ca zgodz***281;
Cytat:
![]() ps. zadnej wojny nie ma, po prostu chcia***322;em przeczytac jakie***347; konkretne konkrety ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
na dzien dzisiejszy procek ktory zrobi 2700 na 1,55 to perelka
selekty sprzed niemalze roku tyle beda chodzic, ale mowimy o prockach kupowanych na dzien dzisiejszy przez krecenie nie mam na mysli tylko procka ale rowniez pamieci a bh-5/bh-6 na tym nie pokrecisz mocno wiem, ze wojny nie ma ale nie moglem znalesc odpowiedniego slowa ![]()
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Guru
Data rejestracji: 28.12.2002
![]() |
Cytat:
Asrock to niestety niskobudzetowa plyta i zawsze byly z nia problemy. Nie nalezy do czolowki. Wolalbym doplacic 30-50zl i kupic o wiele stabilniejszego Gigabyte'a na nForce4... badz tez MSI czy Asusa EDIT: Jesli chodzi o krecenie procka i pamieci... no to Ascrock sie do tego raczej nie nadaje ![]() Ostatnio zmieniany przez rosol : 17.04.2006 o godz. 15:40 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Guru
![]() |
@rosol dalej nie widze konkret***243;w tylko wyklad z historii, i troche plotek jak jak to by***322;o kiedy***347;, a tak do ko***324;ca to nie wiem o jakiej p***322;ycie m***243;wisz
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ps. wojny nadal nie ma ![]() pozdrawiam
Ostatnio zmieniany przez rork : 17.04.2006 o godz. 16:01 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|