![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 | |
Guru
Data rejestracji: 28.12.2002
![]() |
Cytat:
Ja plyty glownej tej firmy nigdy nie kupie. Mialem plyty na roznych chipsetach, ale dopiero jak kupilem plyte na nforce3 zobaczylem co to jest stabilnosc. A jesli chodzi o wykupienie firmy produkujacej chipsety ULI... no to juz jest marketing i nie bede sie zaglebial w ten temat. nvidia eliminuje wszystkich konkurentow, a najwiekszym jej konkurentem od zawsze jest intel wraz z jego procesorami. A ja osobiscie mam uprzedzenia do firmy Asrock, nigdy nie kupie plyty niskobudzetowej, mialem taka i tak jak napisalem: nigdy w zyciu! Plyta glowna to podstawowy komponent komputera i musi byc conajmniej sredniej jakosci. Ale kazdy ma swoje zdanie. Ja wyrazilem swoje ![]() |
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
wypowiedzcie sie o tym co ja napisalem a nie robcie OT
![]()
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
(na szybko) dopowiedziec moge: rozwazam tylko wspomniane 3 komponenty. Zasilacz wytrzyma wszystko - Tagan 480 U22. Krecenia zadnego nie bedzie. Nie gram. Licza sie tylko CAD i stabilnosc.
Z moich obecnych rezultatow szukania wynika, ze plyt S939 z AGP juz praktycznie nie ma. Jedynie zostaly modele z chipsetem nForce3, oraz VIA: Abit AV8, Gigabyte GA-K8V Ultra-939 Via K8T890, Microstar K8T Neo2-F Via K8T800. To sa raczej stare konstrukcje, bo nie maja SATA2, a takze nie ma przy wiekszosci plyt S939 AGP oznaczen, ze beda dzialaly w nich takze procesory X2 (jedynie Athlon 64 i Athlon 64 FX). Nie ukrywam ze dylemat mam spory, poniewaz wiem, ze moge kupic taka sama plyte (tyle ze uzywana, Soltek SL-75KAV) i przeczekac ten rok czy dwa (jesli tyle wytrzyma). Ale z drugiej strony taka konfiguracja dziala juz od kilku lat, i przydaloby sie go troche unowoczesnic. Moge dolozyc wiecej np do najnowszej plyty glownej na s775, zeby zakupic obecnie tani procesor, i za dwa lata zmienic go na kilka razy szybszy model (ale musi pasowac do tej plyty w ktora zainwestowalem majatek). Moge tez kupic np polecanego wyzej Asrocka (co ja pisze - Asrock ![]() Tylko najwiekszy problem jest zeby podejsc do sprawy przyszlosciowo.
![]() |
#19 |
ZnakJaworznickiegoBikera
co do plyt glownych to tak jak pisalem wczesniej za 2 lata to wsadzisz w nia procki, ktore sa dostepne obecnie
aczkolwiek intel wlasnie wypuscil nowa rewizje plyty, ktora juz oficjalnie wspiera conroe wiec to jest wybor na ten moment najbardziej przyszlosciowy asus juz niedlugo zrobi to samo co do mojego poprzedniego zestawu - dalem plyte, ktora wspiera obecne procki te 90nm jak i 65nm posiada sata2, raid i inne niektorym niepotrzebne rzeczy no i co dwa rdzenie to nie jeden a najtanszy dwurdzeniwoy amd kosztuje ponad 1100zl wiec w zestawie do intela masz cpu + plyta i 3/4 ramu ![]()
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
jedno jest pewne. Jak kupisz nowa plyte to napewno pamieci razem z nimi, bo juz plyty pod sdram (w przypadku kupno innej platformy niz t***261; co miales) mija sie z celem.
![]() |
#21 |
Guru
Data rejestracji: 28.07.2002
![]() |
Osobiscie jak kupowa***322;em tego asrocka te***380; mia***322;em dylemat, bo wcze***347;niej u***380;ywa***322;em raczej "markowych" p***322;yt g***322; np. ostatni***261; by***322;a abit nf7s, ale chcia***322;em athlona64 i mia***322;em wyb***243;r p***322;yta z PCI-E (dodatkowe koszty zakupu karty graficznej - i wyboru pod PCI-E te***380; nie bylo zbyt du***380;ego tzn albo chlam
![]() ![]() ![]() ps. co do prock***243;w za 2 lata to z intelem jest r***243;***380;nie jak to ju***380; demek napisa***322;,niby gniazdo to samo ale pr***261;dowo nie wyrabia i nici z modernizacji (ewentualnie procki z drugiej reki), z AMD te***380; mo***380;e by***263; r***243;***380;nie chocia***380; procesory pod 939 pewnie b***281;d***261; dost***281;pne jeszcze d***322;ugo.
![]() |
#22 |
ZnakJaworznickiegoBikera
nie chodzi o pradowe niewyrabianie tylko o samo zasilanie proca
ale fakt jest taki, ze na obecnych mobo nowe proce nie pojda ale moda mozna zrobic samemu i intel powie dokladnie co i jak
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Guru
![]() |
Troche upro***347;cilem
![]() ![]()
![]() |
#24 |
ZnakJaworznickiegoBikera
no wlasnie o to chodzi, ze bedzie
intel zaczal ostra batalie z amd o rynek - ceny - wydajnosc yonah/merom/conroe
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Guru
![]() |
Oby to by***322;a prawda, konkurencja jest dobra dla uzytkownik***243;w, bo np. cenowo to intel wr***281;cz szaleje, szczeg***243;lnie celerony s***261; tanie jak barszcz cho***263; i PIV jest tanie.
![]() |
#26 | |
Guru
Data rejestracji: 11.05.2003
![]() |
Cytat:
![]() ![]() osobiscie kupil bym do tej plyty glownej jakiegos rama np: pdp kh i jakiegos ATi na pcix ![]() co do socketow to zalerzy jak sie patrzy;/ ten 754 jest rozwijany w wersji mobile wiec przyszlosciowy do O/C ![]() 939 - niby ze spox (dual chanel i te sprawy ![]() najnowsza podstawka AMD AM2 to nie wiem ;/ z testow ktore sa w necie wynika ze to to samo co 939 a nawet czasmi slabiej wypada ![]() ![]() EDIT: a moze zestaw Sempron 939 + Gigabyte ?? ![]() Ostatnio zmieniany przez adbok : 17.04.2006 o godz. 20:46 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A jest w ogóle sens tak znacznej rozbudowy komputera przy takich wymaganiach?
Kupić płytę do tego, co jest, żeby działała. Co najwyżej wymienić procesor na szybszy (chociaż niekoniecznie), a przede wszystkim dużo pamięci, a do tego nie potrzeba innej platformy. Teraz zobaczyłem, że obecnie masz SDRAM-y. To najwyżej kupić płytkę pod DDR, do tego dokupić 1GB albo więcej i już. Ja szedłbym w tym kierunku.
![]() |
#28 |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Przez kilka lat komputer nie byl modernizowany, wiec pomyslalem ze wartoby troche go uwspolczesnic. Jednak jak widze, producenci tak sie bija, ze naprawde nie ma co kupic. Najprawdopodobniej poszukam taka sama plyte jaka ulegla awarii, i komputer przeczeka moze z rok lub poltora az producenci znormalnieja i cos sie wreszcie wyjasni. W tym przypadku inwestycja odbedzie sie pod haslem "naprawa", nie zas "modernizacja", i powinna zamknac sie w 100zl.
Dziekuje za wszystkie powyzsze rady i wypowiedzi. Dzieki nim zdalem sobie sprawe jak beznadziejnie wyglada obecnie sytuacja na rynku procesorow / platform. Pozdrawiam
![]() |
#29 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
troche za bardzo kombinujesz ...
jak przeczytasz na koncu artykulu nie wiadomo jak bedzie i kiedy - to "nowe" i nie wiadomo czy lepsze od tego co jest ... s939 ja bym i sie nie zastanawial nad przyszloscia - tak za bardzo bo jesli poprzednim razem tez sie nad nia zastanawiales to sam widzisz ze nic dobrego teraz z tego nie masz ... reka w nocniku osczedzac i wymieniac trzeba systematycznie ![]()
![]() |
#30 | |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
![]() Plyta w tym komputerze byla bardzo przyszlosciowa. Najpierw byl w niej Duron 800MHz. Pozniej Athlon 1,1GHz. Nastepnie Athlon 1,3GHz, i na koncu Athlon XP 1700+. Wszystko to na przelomie kilku lat (czego patrzac na S939 moja wyobraznia nie potrafi zobrazowac). Dlatego obecnie patrze przyszlosciowo. Kupujac s939 lub s775 juz dzisiaj widze maksymalny procesor jaki bede mogl w nie wlozyc (widze, mimo ze nie kupie go od razu ze wzgledu na cene). Natomiast gdy plyta dzialala z Duronem 800MHz nie bylem w stanie wyobrazic sobie, ze bede mogl wlozyc do niej Athlona 2600+ lub szybszego (bo moge), gdyz szczytem osiagniec bylo wtedy 1300MHz.
![]() |
![]() |
|
|