Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Siatkówka (https://forum.cdrinfo.pl/f5/siatkowka-53694/)

andy 12.07.2005 15:47

Może z tymi tygodniami przesadziłem. Ale mocne go serwisu można się nauczyć.

Cytat:

Napisany przez michal_zb
to jak już są zawodowcami to muszą być bezbłędni w każdy elemencie?

Mi nie chodzi o to że popełniają błedy. Wkońcu nie jesteśmy maszynami. Ale mogli by przynajmniej serwować na takim poziomie jakim są. A nie leciutko do zawodnika drużyny przeciwnej tak żeby mógł ją bez żadnego problemu odebrać.

michal_zb 12.07.2005 15:33

Cytat:

Napisany przez @ndy
ale zauważ, że oni są zawodowcami! Więc trzeba od nich czegoś wymagać

to jak już są zawodowcami to muszą być bezbłędni w każdy elemencie?
Cytat:

Napisany przez @ndy
Kilka tygodni treningu...

TYGODNI ??? bez komentarza...

andy 12.07.2005 15:01

@para pewnie bym nie trafił ale zauważ, że oni są zawodowcami! Więc trzeba od nich czegoś wymagać. A mocnego serwisu można się nauczyć. Kilka tygodni treningu...

Burak_PL 12.07.2005 14:17

no pomylił sie troche :P

michal_zb 12.07.2005 13:54

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ale polscy siatkarze często mają problem z trafieniem w prostokąt 9 na 6 m czy ile tam boiska do siatkówki mają ;)

każda połowa boiska do siatki to jest kwadrat 9 x 9 :)

andrzejj9 12.07.2005 12:53

Cytat:

Napisany przez para
To masz na myśli chyba gimnazja sportowe.
Narysuj na parkiecie kwadrat 1m x 1m i zaserwuj w niego po kolei 3 razy to zobaczymy

Ale polscy siatkarze często mają problem z trafieniem w prostokąt 9 na 6 m czy ile tam boiska do siatkówki mają ;)

Ale serio - patrząc teraz obiektywnie to serw zawsze był bardzo słabą stroną naszych graczy. Wystarczy popatrzeć na statystyki jakiekogolwiek meczu, a widać, że pod względem ilości punktów w ten sposób straconych dwu lub trzykrotnie wyprzedzamy drużyne przeciwną. Gdyby tak te punkty w każdym meczu liczyć, to często okazuje się, że gdyby nie one, przegrany mecz mógłby zakończyć się naszym zwycięstwem. A to już jest problem..

para 12.07.2005 12:43

To masz na myśli chyba gimnazja sportowe.
Narysuj na parkiecie kwadrat 1m x 1m i zaserwuj w niego po kolei 3 razy to zobaczymy

andy 12.07.2005 12:34

Taki serwis jaki prezentują niektórzy siatkarze reprezentacji Polski występuje w gimnazjum 2-3 klasa. Żeby siatkarz na takim poziomie nie umiał mocno zaserwować to jest parodia :|
Takie jest moje zdanie.

Pozdro

demek 12.07.2005 12:27

Cytat:

Napisany przez michal_zb
W to nie wątpie, bo on tylko te piłki przebijał, ale pokazał wiele innych zagrań, o których możesz tylko pomarzyć (no chyba że się mooocno mylę to przepraszam)

rozmawiamy o servisie a nie o innych zagraniach.........:)

michal_zb 12.07.2005 07:54

Cytat:

Napisany przez mp666
a co do kadziewicza i serwowania, to wierz mi, tak jak on w meczu z kuba to ja tez potrafie, chcesz sie przekonac to przyjedz na zlot, zalatwie siatke i zorganizujemy mecz. nie wiem moze Ty jakis inny mecz ogladales ?

W to nie wątpie, bo on tylko te piłki przebijał, ale pokazał wiele innych zagrań, o których możesz tylko pomarzyć (no chyba że się mooocno mylę to przepraszam)

Burak_PL 12.07.2005 05:19

Cytat:

Napisany przez demek
2ga i 3cia strona tego tematu:) pozatym cos malo osob na liscie bo tylko 12 ..... a chcialbym zeby andrzej9 jechal bo ma pojecie o siatce i umie grac:D byle by 6 osob do grania bylo i bedzie dobrze :) po 3 sie gra super :D

chętnie bym pojechał z wami pograć ale nie mam możłiwości a i jeszcze jedno gdzie będzie zlot bo nie czytałem topicu o zlocie :)

demek 12.07.2005 00:50

2ga i 3cia strona tego tematu:) pozatym cos malo osob na liscie bo tylko 12 ..... a chcialbym zeby andrzej9 jechal bo ma pojecie o siatce i umie grac:D byle by 6 osob do grania bylo i bedzie dobrze :) po 3 sie gra super :D

pops 12.07.2005 00:28

no to ktos jeszcze ze zlotowiczow pisze sie na meczyk ?
zeby potem nie bylo, ze tylko ja i demek bedziemy odbijac.

demek 12.07.2005 00:19

siatke ja mam:) na zlocie bede :D

pops 12.07.2005 00:11

Cytat:

Napisany przez michal_zb
sory, ale możesz sam tam stanąć i zacząć servować... Wszyscy (prawie) tylko potrafią krytykować... mówić jacy to oni są do dupy, bo oddali "wygrany mecz"...itd

ej no chlopie, nie napisalem nigdzie, ze oni sa dupy i nigdzie tez ich nie skrytykowalem, wprost przeciwnie, uwazam, ze dobrze sie stalo, bo lozano mial okazje zobaczyc "polska specjalnosc" w calej krasie i teraz bedzie mogl odpowiedznio zareagowac, wciaz o nim mysle, ze jest jednym z najlepszych fachowcow na swiecie i mam nadzieje, ze bedzie potrafil "uleczyc" naszych siatkarzy.
a co do kadziewicza i serwowania, to wierz mi, tak jak on w meczu z kuba to ja tez potrafie, chcesz sie przekonac to przyjedz na zlot, zalatwie siatke i zorganizujemy mecz. nie wiem moze Ty jakis inny mecz ogladales ?

michal_zb 11.07.2005 23:10

Cytat:

Napisany przez Predi
mala poprawka - czwarte miejsce na turnieju ale nie na swiecie :| :D

Fakt - pomyłka... chociaż PRAWIE wszystkie najlepsze drużyny spotkały się w tym roku w LŚ. Liczę na to, że w Rzeszowie zaprezentują się z jak najlepszej strony i będziemy mogli świętować
:polska::fala::polska:

demek 11.07.2005 23:10

Cytat:

Napisany przez michal_zb
sory, ale możesz sam tam stanąć i zacząć servować... Wszyscy (prawie) tylko potrafią krytykować... mówić jacy to oni są do dupy, bo oddali "wygrany mecz"...itd
czwarta drużyna na świecie, to chyba nie jest źle ???
owszem, drugie miejsce było na wyciągnięcie ręki, no ale w końcu wygrywa lepszy - jak widać Serbowie są lepsi od nas i, niestety, to im należało się 2 miejsce

zagrywka wcale nie musi byc z wyskoku zeby byla trudna......

ro29 11.07.2005 22:29

Cytat:

Napisany przez michal_zb
owszem, drugie miejsce było na wyciągnięcie ręki, no ale w końcu wygrywa lepszy - jak widać Serbowie są lepsi od nas i, niestety, to im należało się 2 miejsce

Witam !
Trochę w tym racji - tylko, że tam grali nie amatorzy i za niezłe pieniądze - i od nich oczekiwać można poświęcenia i zaangażowania od pierwszej do ostatniej minuty.
A niestety nasi za szybko uwierzyli, że są już w finale - i nie potrafili się skoncentrować, wydobyć z siebie wszystkich umiejętności.

Tak ja to widzę

Pozdrawiam

ro29

Predi 11.07.2005 22:28

Cytat:

Napisany przez michal_zb

mala poprawka - czwarte miejsce na turnieju ale nie na swiecie :| bedzie to widac podczas turnieju w Rzeszowie, gdzie zaloze sie wcale nie bedzie widac tej klasy i czwartego miejsca :|

podobnie bylo przeciez z siatkarkami - mistrzynie europy, ale juz na drugi dzien zaczely tylko mecze w plecy grac :| wiec gdzie sie ulotnila ta ich klasa?

juz porownywalem mecz siatki do rzutu moneta i zdania chyba nie zmienie :D

michal_zb 11.07.2005 22:13

Cytat:

Napisany przez mp666
bylo, minelo, teraz mamy nowy mecz i jak widze jak serwuje kadziewicz to mi ziemniaki w piwnicy gnija.

demek 10.07.2005 20:08

ja ogladalem bo chcialem zobaczyc ze sie pomyle i ze wygraja:) ale sie nie pomylilem i nie zaluje ze ogladalem:)

a teraz im brazylia dupska zlala w 3 setach:D

Damianos L 10.07.2005 20:07

heh, dobrze zrobilem ze zamiast ogladania meczu Polakow wyszedlem na rower :)

nie mam czego zalowac.....

Burak_PL 10.07.2005 19:33

no nie znów porażka ale brawa chłopakom się należą :D swoje pograli sam awans do finałów :cool:

demek 10.07.2005 19:31

ladny brazylijczycy dostali wp....ol w pierwszym secie........

andrzejj9 10.07.2005 19:26

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Tak czy siak - nie jest zle ... to w koncu 4. miejsce, ale nie da sie ukryc ze moglismy miec conajmniej 2.

... zycie ...

Tak, czwarte miejsce to całkiem nieźle, ale biorąc pod uwagę, że od momenty zakwalifikowania się to już... miejsce ostatnie, to już nie tak wspaniale..

Poza tym gdyby po prostu nic więcej nie było do osiągnięcia.. A przecież zarówno trzecie miejsce, jak i w najgorszym wypadku drugie były na wyciągnięcie ręki...

rosol 10.07.2005 19:26

Ale nawet sie ciesze z 4 miejsca. Co prawda nie jest to miejsce medalowe ale od czegos trzeba zaczac. Teraz zobaczymy za tydzien jak sobie poradza w kolejnych rozgrywkach i Mistrzostwach Europy z Włochami i Rosja. Ja na pewno bede im kibicowal nawet jakby przegrywali

Predi 10.07.2005 19:20

ja nawet nie ogladalem... i widze ze zaoszczedzilem czas i nerwy :|

Y@nkee_PL 10.07.2005 18:59

no i niestety Polacy znowu pokazali jak przegrywać wygrany mecz :\
mam tu oczywiście na myśli mecz z Serbią

rosol 10.07.2005 18:47

ale kaszan... brak mi slow :|

Hinks 10.07.2005 18:32

Mi też sie nudziło i ...
No niestety...
Na początku jakoś jeszcze grali ale później już kicha

pawelblu 10.07.2005 18:28

Tak czy siak - nie jest zle ... to w koncu 4. miejsce, ale nie da sie ukryc ze moglismy miec conajmniej 2.

... zycie ...

andrzejj9 10.07.2005 18:21

No mi niestety się nie znudziło i oglądałem. A szkoda...

demek 10.07.2005 18:21

no i mialem racje:)

georg 10.07.2005 18:16

Cytat:

Napisany przez pykson
pieknie, 5-ty set

niewiele mnie juz obchodzi czy wygraja czy przegraja

znudzilo mi sie juz ogladanie

zgadzam się całkowicie :)

pykson 10.07.2005 18:06

pieknie, 5-ty set

niewiele mnie juz obchodzi czy wygraja czy przegraja

znudzilo mi sie juz ogladanie

pops 10.07.2005 16:59

bylo, minelo, teraz mamy nowy mecz i jak widze jak serwuje kadziewicz to mi ziemniaki w piwnicy gnija.

Burak_PL 10.07.2005 15:13

Cytat:

Napisany przez ro29
tak, tak
a następnie końcówka tego seta 1-8 dla Polski ((

ro29

juz mi nie przypominajcie (( (( ((

na onecie wyliczyli ile stracili kasy ta porażka :P

ro29 10.07.2005 14:27

Cytat:

Napisany przez demek
17 - 22 bylo nawet:)

tak, tak
a następnie końcówka tego seta 1-8 dla Polski ((

ro29

demek 10.07.2005 14:17

17 - 22 bylo nawet:)

Burak_PL 10.07.2005 08:55

mam nadzieje ze Polska ten braz zdobedzie ale żeby 2:0 i wygrywać 22-18 i przegrac (( (( (( (( (( (( ((

P.S jest tu jakis kibic speedwaya??

demek 10.07.2005 01:36

w11 to porazka masz racje :) ........ koniec OT:)

pawelblu 10.07.2005 00:20

Cytat:

Napisany przez demek
@pawelblu

ale chyba stare odcinki zawady leca...:)

Nie wiem, ale z obliczen wynika ze jutro przed faktami obejrze powtorke ... Jak na produkcje TVN to nawet niezle im wyszlo ... W przeciwienstwie do tego zalosnego do szescianu W11 ... normalnie mega padaka i porazka na calej linii.

demek 09.07.2005 23:53

@pawelblu

ale chyba stare odcinki zawady leca...:)

pawelblu 09.07.2005 23:15

Moze lepiej bylo ogladac komisarza Zawade ...

No ale coz ... w sporcie tak bywa, to tylko gra. Caly czas jest realna szansa na braz, a to dla nas tez jakies osiagniecie ... Wiadomo ze to nie to samo co srebro jakie bysmy mieli po sklepaniu nas przez Brazylie, tym bardziej ze doslownie wlos dzielil nas od gwarantowanego srebra, a tak mamy jedynie szanse na braz, ale to tez cos ... Chlopaki licze na ten braz (tylko chodzi mi o brazowy medal || )

Za to jutro ciekawe bedzie wdeptanie w ziemie jugoli przez brazylie ... mecz od 18 lat :D

Predi 09.07.2005 23:15

Cytat:

Napisany przez demek
i wlasnie to jest w siatkowce piekne ze kazdy moze wygrac z kazdym :D

no nie wiem :| tak jest w kazdej dyscyplinie... tyle ze tylko w siatkowce zamiast meczu moznaby rownie dobrze rzucic moneta

demek 09.07.2005 23:09

na wlasne to nie ale na zyczenie serbow owszem :)

Burak_PL 09.07.2005 23:02

niestety przegrali na własne życzenie :(

demek 09.07.2005 22:54

Cytat:

Napisany przez Predi
niestety... po dzisiejszym meczu definitywnie przestaje kibicowac polskiej siatkowce... szkoda nerwow... co z tego ze mamy dobrego trenere jak te kiepy za duzo mysla, a jak juz sobie pomysla to taki kit.... w trzecim secie juz sobie zaczeli myslec i co... gowno.... tyle z turneju bo z Kuba tez przegraja, nie ma co sie ludzic... "myslenie" dziala i jeszcze go wystarczy na nastepny mecz....

przykladem na myslenie moze byc turneij kilka lat temu kiedy to w grupie wygralismy z najsilniejszym przeciwnikiem - Rosja i zaczeli myslec..... i tak inntensywnie mysleli ze z dwoma gorszymi zespolami przegrali noi.... Okecie wita.... w dupe ich.....

edit: siatkowka to jest jedyna taka gowniana dyscyplina gdzie kazdy wygra z kazdym... nie ma takiej drugiej zeby mozna bylo zaobserwowac takie cos jak np. w sobote wygrana z Rosja 3:0 a w niedziele przegrana 0:3.... jezeli to nie jest loteria to co?.... np. w pilke nozna albo wygrywaja albo przegrywaja.. zalezy od okresu... a tu ni ciul nie przewidzisz....

i wlasnie to jest w siatkowce piekne ze kazdy moze wygrac z kazdym :D

Predi 09.07.2005 22:51

Cytat:

Napisany przez @ndy
Dzisiaj nie przegrali z Serbią tylko z własną psychiką... Poczuli się za pewnie. I to ich zgubiło.
Ale mecz i tak był na wysokim poziomie.

i to jest wlasnie to... poczuli sie za pewnie... szmaciarze ze Zdupowic pod Wachockiem :| pewnie to sie moga czuc Brazylijczycy... ale Polacy zawsze byli lepsi i przez to przegrywamy...

andy 09.07.2005 22:46

Dzisiaj nie przegrali z Serbią tylko z własną psychiką... Poczuli się za pewnie. I to ich zgubiło.
Ale mecz i tak był na wysokim poziomie.

rosol 09.07.2005 22:44

No i stalo sie... przegralismy i to tak nieladnie ... jutro chyba tez bedzie porazka ... Kuba jednak jest dobrym zespolem z ktorym o maly wlos nie przegralismy... wiec nic tylko plakac [niestety nie z radosci]

Predi 09.07.2005 22:42

niestety... po dzisiejszym meczu definitywnie przestaje kibicowac polskiej siatkowce... szkoda nerwow... co z tego ze mamy dobrego trenere jak te kiepy za duzo mysla, a jak juz sobie pomysla to taki kit.... w trzecim secie juz sobie zaczeli myslec i co... gowno.... tyle z turneju bo z Kuba tez przegraja, nie ma co sie ludzic... "myslenie" dziala i jeszcze go wystarczy na nastepny mecz....

przykladem na myslenie moze byc turneij kilka lat temu kiedy to w grupie wygralismy z najsilniejszym przeciwnikiem - Rosja i zaczeli myslec..... i tak inntensywnie mysleli ze z dwoma gorszymi zespolami przegrali noi.... Okecie wita.... w dupe ich.....

edit: siatkowka to jest jedyna taka gowniana dyscyplina gdzie kazdy wygra z kazdym... nie ma takiej drugiej zeby mozna bylo zaobserwowac takie cos jak np. w sobote wygrana z Rosja 3:0 a w niedziele przegrana 0:3.... jezeli to nie jest loteria to co?.... np. w pilke nozna albo wygrywaja albo przegrywaja.. zalezy od okresu... a tu ni ciul nie przewidzisz....

ro29 09.07.2005 22:38

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Co już przegralismy ?

Niestety, już dawno
:O

Cóż jak się prowadzi 2-0 i w trzecim secie 22-17 i się przegrywa mecz to ......
I co najgorsze - w jakim stylu ???
Jak na to patrzyłem, to albo Serbowie sobie pierwsze sety odpuścili (chyba niemożliwe), albo mieli cudowne przebudzenie, albo ....po prostu my już myślami byliśmy w finale.

Mam mimo wszystko nadzieję na pokonanie jutro Kuby, ale znając psychikę Polaków, mało w to niestety wierzę.

ro29

Piterniel 09.07.2005 22:25

Co już przegralismy ?

andy 09.07.2005 22:24

No i stało się :( Ehhh.......

Burak_PL 09.07.2005 22:23

NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE! CZEMU??????????/ to teraz na ET :D

demek 09.07.2005 22:23

i do widzenia 4 te miejsce bedzie bo nie lodzmy sie ze jutro wygraja

andrzejj9 09.07.2005 22:21

13:8 dla Serbii.. jakoś wynik nie budzi już moich wątpliwości...

Pamiętacie, jak mówiłem o psychice zepołu polskiego?

Piterniel 09.07.2005 22:19

Ile jest nie mam TVP3 :)

pops 09.07.2005 22:18

ten mecz mnie, delikatnie mowiac, irytuje.

Burak_PL 09.07.2005 22:07

uuuuuuu ale nerwy :/

pawelblu 09.07.2005 22:05

Goraco mi ... tie-break

Burak_PL 09.07.2005 21:51

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Kurde.. teraz to nam dają popalić...

stopniała przewaga Serbów.......oby to wygrać

andrzejj9 09.07.2005 21:47

Kurde.. teraz to nam dają popalić...

Burak_PL 09.07.2005 21:14

jeden set jeden jedyny :D

andrzejj9 09.07.2005 21:12

Ale im tyłki łoimy :D

pawelblu 09.07.2005 20:09

Od poczatku widac ze miazdzymy ich psychologicznie mimo iz graja u siebie ||

Wydaje mi sie ze wygramy bez wiekszych problemow ...

EDIT: Qrwa nie ma wizji !!!

Burak_PL 09.07.2005 12:15

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Oj wymeczyli to zwyciestwo z Kuba, wymeczyli ... choc ogolnie grali niezle. Na tyle dobrze ze mecz moglby sie skonczyc przed 5 setem.

oni teraz mogą wygrac albo przegrać na własne życzenie :D nawet Brazylia jest w zasięgu :D

pawelblu 09.07.2005 00:32

Oj wymeczyli to zwyciestwo z Kuba, wymeczyli ... choc ogolnie grali niezle. Na tyle dobrze ze mecz moglby sie skonczyc przed 5 setem.

Burak_PL 09.07.2005 00:18

Cytat:

Napisany przez demek
chcialbym:)

wszyscy by chcieli :D

demek 08.07.2005 23:18

chcialbym:)

Burak_PL 08.07.2005 23:04

Cytat:

Napisany przez demek
wiadome bylo ze serbowie dostana bo chcieli grac z nami.....oby im sie to czkawka odbilo:)

3:1 dla Polski moj typ :D

demek 08.07.2005 22:36

wiadome bylo ze serbowie dostana bo chcieli grac z nami.....oby im sie to czkawka odbilo:)

Burak_PL 08.07.2005 22:30

Polska ma wielką szanse na medal z Serbiawygrali 2 razy a 2 razy rpzegrali na własne życzenie oby teraz wygral i:D

andrzejj9 08.07.2005 22:20

Ze zwycięstwa Polaków się cieszę, chociaż nie mogłem oglądać. Natomiast widziałem dzisiaj przez kilka minut jakiś mecz USA - Tajlandia (bodajże) kobiet i... tak właściwie to szkoda to komentować.. nie wiem, co to za rozgrywki były, ale chyba też jakieś ważne, a tak gra była po prostu żałosna. To byle jaka rozgrywka szkolna lepiej wygląda niż to.. Brak bloku, odbioru, kiepski atak i tragiczna zagrywka na poziomie już nawet nie szkolnym.. Ja naprawdę nie rozumiem, jak takie drużyny mogły ze sobą grać niby na poziomie światowym. Co to było??

Burak_PL 08.07.2005 22:09

ja licze na porażke Serbii i zwycięstwo potem Polski z nimi :D

rosol 08.07.2005 21:24

POLSKA vs. KUBA 3:2 !!!!!!!!!!!!!

Oj... gdyby nie nasz przodowy zawodnik Mariusz Wlazły marnie by było z nami, ale na szczescie pokonalismy Kube i teraz ciekawe z kim jutro zagramy. Nie zapominajmy o innych dobrych zawodnikach takich jak Grzyb, Świder, Szymański, Gruszka. Oni tez w dużym stopniu przyczynili sie do wyniku meczu.
Zapomnialem jeszcze o fatalnej zagrywce naszych zawodnikow. Przez takie pukanie pilka na druga strone boiska tracimy bardzo duzo punktow i to sie zemsci w finale badz polfinale. Chlopaki powinni sie wreszcie nauczyc porzadnie serwowac !!

Czy ktos ma jakies aktualne wyniki meczu BRAZYLIA vs. SERBIA?? Bo nie mam aktualnie kablowki ani satelity tylko siatkowke a na necie nic nie znalazlem...

EDIT:
BRAZYLIA vs. SERBIA 3:1
Jutro gramy z Serbami.

Piterniel 05.07.2005 17:17

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
No rzeczywiście chyba masz problem.. Ale to nie na forum z tym, tylko do odpowiedniego specjalisty ... ;)

[joke, joke, joke ;) ]

;p
Strasznie mi się ten fryz podobał :P. Teraz tylko kwestia znaleść jego foto :)

andrzejj9 05.07.2005 16:45

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Słuchajcie i mam problem ;)
W ostatnim meczu Polska-Argentyna grał taki Pan w długił włosach - dość młody. Ułozone miał zelem chbya numer 7 - nie pamiętacie jak się nazywał. Najbardziej zalezy mi na zdjeciu jego fryzury :P

No rzeczywiście chyba masz problem.. Ale to nie na forum z tym, tylko do odpowiedniego specjalisty ... ;)

[joke, joke, joke ;) ]

andrzejj9 05.07.2005 16:39

Cytat:

Napisany przez para
Zgadzam się z tobą w 100%, ale może podasz jakieś konkrety.
Bo jak trenować siłę, wytrzymałość, skoczność to wiem, ale psychikę to nie mam pojęcia.

Pozdrawiam

Tylko dużymi ogólnikami, bo jednak wszystko zależy od konkretnej sytuacji, związanych z nią potrzeb i - przede wszystkim - osób, z którymi ma się do czynienia, a ja nie znam na tyle polskich siatkarzy w sensie ich osobowości i pewnych indywidualnych cech, żeby móc od razu stwierdzić, co w ich przypadku byłoby skuteczne.

Natomiast generalnie - relaksacja, wizualizacja i - w odpowiedniej formie i ilości - medytacja. Generalnie zacząłbym od stworzenia pozytywnego wariantu całego spotkania i - po przećwiczeniu go w praktyce - jego zrealizowanie w myślach. Nie chcę tutaj wdawać się w szczegóły, bo nie o to chodzi, ale już dawno temu badania naukowe udowodniły, jaką siłę mają nasze myśli. Ma to miejsce to tego stopnia, że jesteśmy w stanie na przykład wytrenować doskonałą celność przy rzutach w kosza, nie trenując w rzeczywistości.

Do takiego ćwiczenia dodałbym bardzo ważny, a jednocześnie bardzo skuteczny element - tzw. "gest mocy". To technika stworzona przez Anthony Robbinsona, raczej nie stosowana jeszcze w siatkówce, ale według mnie wręcz idealna do tego. Siatkówka to gra gestów - czasami w celu przekonania sędziów do swojej racji, czasami po prostu, żeby poczuć jedność drużyny, zmobilizować się do dalszej gry - walki. I tu rewelacyjnie można by zastosować właśnie ten gest mocy. Sprawić, aby mimowolne już u siatkarzy gesty i zachowania, dodatkowo mobilizowały ich do gry i wywoływały w ich myślach poczucie zwycięstwa.

To da się zrobić, a opiera się na mechanizmach podobnych do tych zaobserwowanych już przez Pawłowa (ekpseryment z psem). Trzeba tylko posiadać odpowiednią wiedzę na ten temat i nie bać się jej zastosować, a tego... szczerze mówiąc nie sądzę, żebym się w polskiej siatkówce doczekał ;)

Piterniel 05.07.2005 16:38

Słuchajcie i mam problem ;)
W ostatnim meczu Polska-Argentyna grał taki Pan w długił włosach - dość młody. Ułozone miał zelem chbya numer 7 - nie pamiętacie jak się nazywał. Najbardziej zalezy mi na zdjeciu jego fryzury :P

para 05.07.2005 15:02

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Nie wiadomo, jak ją trenować?? Kurde, to dajcie mnie na trenera, bo o psychice ludzkiej i sposobach motywacji wiem całkiem sporo. Ale, że trener siatkarski ze mnie żadny, to mogę wskazać osoby, które znają się na sporcie, mają doświadczeniem trenerskie i dodatkowo wiedzą, jak sprawić, żeby psychika była dodatkową siłą wspomagającą umiejętności, a nie blokadą nie pozwalającą wygrywać..

Psychika.. w sporcie przynajmniej 50% sukcesu (naturalnie u zawodników, którzy posiadają już pewne umiejętności) stanowi psychika. Coraz częściej jest to zauważane, ale w Polsce jeszcze niestety niewystarczająco doceniane. A bez jej udziału w treningu, nie można osiągać zwycięstw...

Zgadzam się z tobą w 100%, ale może podasz jakieś konkrety.
Bo jak trenować siłę, wytrzymałość, skoczność to wiem, ale psychikę to nie mam pojęcia.

Pozdrawiam

andrzejj9 05.07.2005 14:59

Cytat:

Napisany przez para
To widać, że psychika stanowi problem, tylko niestety nigdy nie wiadomo jak ją trenować?

Pozdrawiam

Nie wiadomo, jak ją trenować?? Kurde, to dajcie mnie na trenera, bo o psychice ludzkiej i sposobach motywacji wiem całkiem sporo. Ale, że trener siatkarski ze mnie żadny, to mogę wskazać osoby, które znają się na sporcie, mają doświadczeniem trenerskie i dodatkowo wiedzą, jak sprawić, żeby psychika była dodatkową siłą wspomagającą umiejętności, a nie blokadą nie pozwalającą wygrywać..

Zresztą, żeby nie szukać daleko - dlaczego Małysz zaczął nagle osiągać sukcesy? Nagle stał się rewelacyjnym skoczkiem? Owszem lata treningów w pewnym momencie zaczęły przynosić rezultaty, ale było tu coś więcej. Poza tym.. dlaczego nagle przestał osiągać sukcesy?

Psychika.. w sporcie przynajmniej 50% sukcesu (naturalnie u zawodników, którzy posiadają już pewne umiejętności) stanowi psychika. Coraz częściej jest to zauważane, ale w Polsce jeszcze niestety niewystarczająco doceniane. A bez jej udziału w treningu, nie można osiągać zwycięstw...

para 05.07.2005 14:09

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ich największą słabą stroną, co powtarzam do znudzenia, jest psychika. Jeśli uwierzą, że mogą wygrać, zrobią to. Jeśli pojawi się widmo porażki, najczęściej nie potrafią się tego pozbyć i przegrywają...

To widać, że psychika stanowi problem, tylko niestety nigdy nie wiadomo jak ją trenować?
Komentatorzy często mówią brak koncentracji, tylko nie podają jak tę koncetrację utrzymać, może ktoś zna receptę?
Sam grałem przez ostratnie parę lat w lidze miejskiej i w mojej firmie (taka liga międzyzakładowa) i dobrze wiem, że inaczej ocenia się mecz z boiska a inaczej z ławki i jak puszczą nerwy to najlepsi zbijacze walę po lamperii lub w siatę.

Pozdrawiam

demek 05.07.2005 14:02

ale w 5 secie z argentyna uwierzyli:)

a jesli ktos nie pamieta oto wyniki z ligi swiatowej z 2002 roku:

Brazylia - Polska 0:3 (21:25, 22:25, 25:27)
Brazylia - Polska 3:2 (30:28, 22:25, 21:25, 25:10, 15:9)
Polska - Brazylia 3:2 (25:23, 20:25, 22:25, 25:23, 15:13)
Polska - Brazylia 3:2 (25:22, 23:25, 27:25, 21:25, 15:12)

wiec da sie jak sie chce :D

andrzejj9 05.07.2005 11:10

Cytat:

Napisany przez Burak_PL
no ale patrz trafiaan Brazylię to powalczą ale cudów nie zwojują a jak na Serbię?? Powinni wygrac ale to gospoadarze znow pradu braknie albo cuś.....

Widzisz.. ale to też niekoniecznie tak, bo cholera... Polaków stać i na zwycięstwo z Brazylią. To nie jest tak, że oni nie umieją grać, a ja sobie twierdzę, bo to Polacy, że wszystko wygrają. Oni są naprawdę nieźli technicznie i mają momentami takie przebłyski, że aż miło się patrzy. Ich największą słabą stroną, co powtarzam do znudzenia, jest psychika. Jeśli uwierzą, że mogą wygrać, zrobią to. Jeśli pojawi się widmo porażki, najczęściej nie potrafią się tego pozbyć i przegrywają...

Burak_PL 05.07.2005 10:04

Cytat:

Napisany przez demek
a jak nazwiesz czlowieka ktory wierzy i mysli ze moze wygraja ale glosno tego nie mowi?:)

cichomista ?? ;) ;) ;) ;) ;)

demek 05.07.2005 09:59

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Realista to tylko inna nazwa na pesymistę ;)

a jak nazwiesz czlowieka ktory wierzy i mysli ze moze wygraja ale glosno tego nie mowi?:)

Burak_PL 05.07.2005 07:01

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

no ale patrz trafiaan Brazylię to powalczą ale cudów nie zwojują a jak na Serbię?? Powinni wygrac ale to gospoadarze znow pradu braknie albo cuś.....

andrzejj9 05.07.2005 06:11

Cytat:

Napisany przez demek
bo niektorzy sa realistami:)

demek 04.07.2005 23:39

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A gdzie Twój patriotyzm? To Polacy są faworytami ;)

bo niektorzy sa realistami:)

Burak_PL 04.07.2005 14:01

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

tak tylko Serbowie cos "poszumuglowali" z regulaminem tak by na Brazylię trafić w finale a co do POLSKI TO WYGRA TO PEWNE :)

demek 04.07.2005 12:58

polacy maja drugi bilans zaraz po brazyli:/

andrzejj9 04.07.2005 11:58

Cytat:

Napisany przez Burak_PL
Brazylia jest faworytem :)

Lukash 04.07.2005 10:46

dlatego Serbia sobie pierwszy mecze z Brazylia ustawila bo nawet jak przegraja to trafia na Kube lub Polske w półfinałach wiec bedzie łatwiej:>

Burak_PL 04.07.2005 10:17

Brazylia jest faworytem :)

rosol 04.07.2005 01:32

No i wygralismy!! 3:2 dla Polski !! Juz myslalem ze bedzie tak jak z Serbia i Czarnogora ... wygrywalismy 2:0 a przegralismy 2:3, ale na szczescie ten scenariusz sie nie spełnił. Czekam teraz na mecze finałowe :)

demek 04.07.2005 00:36

gralem dzis 5 godzin w plazowke........stopy mi chca odleciec:)

Burak_PL 03.07.2005 04:10

na TVP1 o 22:55

demek 03.07.2005 00:24

www.tvp.pl tam powinienes znalesc info bo ja nie wiem:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:12.