![]() |
Zabronili używania termometrów rtęciowych.
Zakazli obrotu tradycyjnymi żarówkami, dajac na ich miejsce "ekologiczne" które... mają rtęć! Logika ZSRE powala :szczerb: |
nie, to nie jest logika, to ma na celu sprzedawania czegoś co nie idzie, z termometrem rtęciowym trzeba było obchodzić się jak z jajkiem dlatego jeden wystarczył na lata. Żarówki pewnie nie schodziły bo były drogie więc "ekobum" tradycyjna żarówka jest szkodliwa... wszystko to ma na celu wyciśnięcie jak największej kasy z ludzi...
|
Energooszczędne to także LEDowe, te rtęci nie mają. I na pewno nie wróciłbym już do tych, które opisujesz (nie wiem jak się nazywają, halogenowe?), szczególnie że jedna mi dosłownie wybuchła. Obie nie dają pełnego spektrum, ale ciągną 10W, a nie 80, a do tego ledowe są zawsze ciepłe (nie parzą). Ile czasu włączona jest taka żarówka, 5h, w zimę 8h? Nie sądzę aby mój wzrok się od nich w takim czasie degradował, tym bardziej że za 5-10 lat mają już produkować grafenowe o pełnym spektrum.
Cytat:
I niech w dupę się pocałują. Póki co nie ma lepszych termometrów, a gdybym takowy zbił to zawsze jest pod ręką siarka... Jak byłem mały zdarzało mi się bawić rtęcią, a pierwszy władca Cin pił ją regularnie przez 30 lat zanim ześwirował. :szczerb: |
siedzę, sobie w Dębinie, pije piwo łebskie,
w cieniu mam 21 stopni i tak sobie myślę, że mi okropnie zazdrościcie :taktak: |
Tego piwa, to chyba nie, za bardzo szuwarowe.
|
Ilość załączników: 2
Ciekaw jestem - na Ukrainie ostatnio padało, czy spuszczano wodę ze zbiorników retencyjnych? Tak przedstawia się obecny stan wody w Bugu 50 km "nad" Włodawą:
Załącznik 72308 A tak kolejne ok. 100 km dalej: Załącznik 72309 Tendencja spadkowa utrzymywała się na Bugu co najmniej przez ostatnie trzy tygodnie - tyle czasu śledzę uważniej poziom. W Kryłowie do zrównania historycznego rekordu zabrakło jednego centymetra i gdyby nie ten nagły wzrost to pewnie już, a najdalej jutro rano ten rekord zostałby pobity. Ciekawe, jak wysoki będzie obecny wzrost i jak długo się utrzyma, jeśli nadal nie będzie padać. |
a ty co elektrownią wodną zarządzasz.
|
@Jarson skąd te dane bierzesz?
Są też dla innych rzek? |
|
GUSIN (151210050) - Strefa stanów niskich
× Rzeka: Wisła (2) Województwo: mazowieckie Aktualny stan wody: 16 cm (2015-08-13 06:30 UTC) Poprzedni stan wody: 16 cm (2015-08-13 06:20 UTC) Stan alarmowy: 420 cm Stan ostrzegawczy: 370 cm To już wiem dlaczego chcą tu Afrykanów sprowadzić. :sciana: |
Wczoraj na tej stacji automat wskazał temperaturę wody 35 stopni ;)
|
zbliża się ochłodzenie :)
|
Kot się roztopił, świece się roztopiły...
http://static.pokazywarka.pl/i/59064...4/rozlany1.jpg http://static.pokazywarka.pl/i/59064...7/rozlany2.jpg http://static.pokazywarka.pl/i/59064...8/rozlany3.jpg |
U nas co prawda 31,1, ale za to po raz pierwszy od dwóch tygodni lekko pochmurno. To już są prawie komfortowe warunki :szczerb:
|
Nie wiem ile jest stopni i skąd się ta wilgoć wzięła jak były chmury, ale już 2 razy wylewałem wodę z klimatyzatora, a trochę czasu mnie nie było. Rano oblodził się tak, że prawie nie chłodził, tylko wydawał dziwne dźwięki, postał z pół godziny wyłączony, to włączył się alarm, że za dużo wody w zbiorniczku.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:08. |