![]() |
Trzeba by zbada***263;, czy wyprodukowanie energii dla tego samochodziku nie by***322;oby dro***380;sze/bardziej szkodliwe dla ***347;rodowiska ni***380; benzyna, podobnie z wodorem.
:mruga: |
To zale***380;y gdzie.
Przy elektrowni atomowej mamy autko nuklearne. W Polsce trzebaby nie***378;le w***281;glem brunatnym napali***263;. Miejmy nadzieje, ***380;e za 50 lat zrobi***261; wreszcie reaktory termonuklearne. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
to cos spuszcza becki lamborghini, a nawet profesjonalnym samochodom wyscigowym ;) http://www.wrightspeed.com/x1.html lepsze akumulatory to tylko kwestia czasu. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
mozesz wolec lac benzyne, pod warunkiem, ze bedziesz mial co lac i cena bedzie na akceptowalnym poziomie. to co zreszta dzeje sie od dziesiatkow lat to glupota, przez miliony i wiecej lat natura magazynowala co2 w kopalinach, a teraz my to uwalniamy. Cytat:
nie wybuchly? a co mialo wybuchnac? przeciez nei silnik :P. nie wiesz jak taki samochod bedzie zachowywal sie podczas wypadku. wyjsciem bylyby zbiorniki od srodka wzmacaniane np. kevlarem, ale to podniesie koszty. |
Cytat:
To musze go 2 razy ladować, a to trwa kupe czasu w porównaniu do zalania baku do pełna. Moja podróż zamiast 18 godzin trwa ponad dobe. Z tego względu nie widzę przyszłości dla samochodów, które będą wymagały podpięcia do źródła energii w celu ich "naładowania". To będzie raczej rozwiązanie niszowe, samochód do miasta, bo raczej nikt normalny sie tym gdzieś dalej nie wybierze. Kwestią otwartą jest zastosowanie innych metod pozyskiwania energii dla silnika elektrycznego. Baterie słoneczne (tylko jak nie ma słońca to mamy problem), odzyskiwanie energii przy hamowaniu (teoretycznie mozliwe, ale czy wystarczy?). Jest jeszcze jedno rozwiązanie... najprostsze ze wszystkich, choć nie tak ekologiczne... a nazywa się biodiesel :D |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Nikt tu nic nie pisze o silnikach hybrydowych a to spraw***281; zasi***281;gu rozwi***261;zuje. Wiem, samochody takie s***261; drogie, ale przy galopuj***261;cych cenach paliwa mo***380;e to przesta***263; by***263; takie wa***380;ne...masowa produkcja te***380; zmniejsza koszty.
Biopaliwa budz***261; kontrowersje, bo silniki nie s***261; pod nie budowane. Turbo Diesel o ma***322;ej pojemno***347;ci plus silnik elektryczny to by by***322; niez***322;y zestaw, ale nikt chyba nie pokaza***322; czego***347; takiego na razie... |
Widzia***322;em w TV test hybrydowej Hondy... wcale nie wygl***261;da***322;o to tak zaj*bi***347;cie.
Owszem, w mie***347;cie by***322;o pieknie. Ale w trasie, bior***261;c pod uwag***281; specyfike jazdy w Polsce, z bardzo cz***281;stymi gwa***322;townymi przyspieszeniami... akumulatory si***281; wy***322;adowywa***322;y i zostawa***322; silnik spalinowy... o ***347;miesznej mocy, kt***243;ry musia***322; da***263; sobie rade z 1.5 tonowym autem... efekt... jazda ca***322;y czas na czerwonym polu obrotomierza i spalanie wy***380;sze ni***380; standardowy 2.0 litrowy benzyniak :D |
Cytat:
|
Niejaki Edison, co ***380;ar***243;wk***281; zrobi***322; w USA, mia***322; pomys***322;, aby na ka***380;dym rogu sta***322;a elektrownia na pr***261;d sta***322;y...straszne co?
|
Cytat:
Wiesz.. koncerny paliwowe, czy tym bardziej wydobywające ropę mają bardzo dużą siłę przekonywania :> Zresztą już od bardzo dawna, mimo że są to tylko moje niczym nie poparte przypuszczenia, uważam, że alternatywne źródła energii już dawno mogłyby być powszechnie używane. A jedynym powodem, dla którego się to nie dzieje, jest właśnie odpowiednia, nie zawsze zgodna z prawem, 'argumentacja' tych, którym na takim obrocie spraw najmniej zależy. A jak ktoś ma przychody liczone w miliardach (miesięcznie), to może na niektóre rzeczy dość skutecznie wpływać. Cytat:
Zresztą nie dalej jak miesiąc temu czytałem o telefonie komórkowym, w którym bateria starcza na rok czuwania i kilka dni rozmów. Jeśli rzeczywiście są już tak wydajne akumulatorki (a według mnie technologia na to pozwala), to przeniesienie ich do innych urządzeń jest tylko kwestią czasu. Cytat:
Cytat:
[qupte] Kwestią otwartą jest zastosowanie innych metod pozyskiwania energii dla silnika elektrycznego. Baterie słoneczne (tylko jak nie ma słońca to mamy problem), odzyskiwanie energii przy hamowaniu (teoretycznie mozliwe, ale czy wystarczy?). [/quote] Baterie słoneczne to ciekawe rozwiązanie, choć nie wiem, czy w przypadku samochodów realne (ze względu na dość małą powierzchnię, na której można by 'zbierać' światło). O brak słońca natomiast bym się nie obawiał, bo wbrew pozorom nie musi ono bezpośrednio na kolektory padać. Czytałem kiedyś, że przy jakieś powierzchni (już nie pamiętam szczegółów) kolektorów na dachu, nawet w pochmurny dzień można mieć w kranie letnio ciepłą wodę. Kwestią jest tylko magazynowanie energii. |
Agata Mr***243;z nie ***380;yje
http://sport.onet.pl/0,1248721,1762056,wiadomosc.html |
|
Czy wiesz co jesz ?
Jeśli smakują Ci wędliny i inne wyroby mięsne, wcale nie muszą być one zdrowe.
http://wiadomosci.onet.pl/1762403,11,item.html |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:11. |