![]() |
W sumie nigdy nie zastanawiałem się nad tą kwestią, ale może faktycznie jest to problem. Osobom w trudnej sytuacji życiowej na pewno państwo powinno pomagać. Ale jeśli ta pomoc dla niektórych (i to nie tych faktycznie potrzebujących) staje się sposobem na życie to coś jest nie tak. Pytanie, czy: a) sposoby i zasady przyznawania tej pomocy są u nas w ogóle jakkolwiek kontrolowane (i czy wszystko nie zależy np. od widzimisie odpowiedzialnego urzędnika), b) czy istnieją sensowne przepisy to wszystko regulujące. Zakładając nawet optymistycznie, że przepisy dobre są, mam duże wątpliwości, czy - jak wiele innych rzeczy w Polsce - nie są po prostu na papierze, a rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej.
Dobrze byłoby dokładnie określić (to raczej nie problem) jakie sumy są na te cele wydawane, a następnie zastanowić, czy nie jest to za dużo. Tylko, że raczej żaden rząd nie będzie miał chęci i odwagi, żeby to zrobić. Już chyba łatwiej podnieść podatki, np. Vat.. |
Heavymetalowcy bez piwa. "Bo muzyka satanistyczna"
Na koniec wakacji jasielski ratusz zafundował mieszkańcom Dni Wina, gdzie alkohol lał się strumieniami, a kilka dni temu nie wydał koncesji na sprzedaż piwa na festiwalu muzyki metalowej. Dlaczego? - Zespoły są satanistyczne, a na koncercie będą narkotyki - usłyszeli organizatorzy. Zespoły które wystąpiły: Tim "Ripper" Owens - min. były wokalista satanistycznego Judas Priest Monstrum - jeden z nielicznych przedstawicieli heavy metalu w Polsce Access Denied - mały metalowo/rockowy zespół z Gdańska Day to Come - hard rock z Rymanowa Krusher - rock/metal/thrash z Krosna I znowu ciemnota. |
Cytat:
Chodzi o to aby ilość kasy na osobę nie spadła poniżej granicy ubóstwa. Wiem że ciężko zrealizować takie założenia, że co będzie jeśli się nie podporządkują - czy zabierać im dzieci, za które państwo musi płacić. Ale dzieci z rodzin biednych nie pracują na nikogo, z mojego poPGRowskiego otoczenia, rodziny wielodzietne siedzą dalej razem, ojciec, matka 3 synów po 40 lat, młodsi gdzieś biedę klepią maja po 5-6 dzieci i żyją z zasiłków i 1ha ziemi. Tu trzeba pewnej aktywacji tych ludzi. Jak się nie zarejestrujesz w urzędzie pracy, nie dostaniesz kasy, odmówisz pracy, tracisz kasę (zasiłki i świadczenia socjalne także). Poszedłeś do roboty, ale obijałeś się i nie chcieli ciebie jako pracownika. Trudno, nie dostaniesz kasy az nauczysz się pracować, masz tu chlebek i makaron byś miał co jeść. Następnym razem pracuj lepiej... Są próby zrobienia porządku z socjalem, ale dawanie kasy komuś bo nie wykazał dochodu... (np. rolnicy kupujący sprzed za setki tysięcy złytych dostający zasiłek rodzinny + zywienie dzieci w szkole i jeszcze wiele innych. ) Powinno być tak, że po złożeniu wniosku idzie kontrola i sprawdza czy rzeczywiście dotacja się należy. Jeżeli urzędas da się przekupić, powinien stanąć przed sądem - kwestia odpowiednich regulacji prawnych. Tak takie zabawy będą kosztować i to nie małe pieniądze. Ale czy napewno nie będą to mniejsze pieniądze niż dotychczas jest wydawane na tych którym się nie NALEŻY (należy się tym którzy pracują) A może lepiej zwolnić z płacenia podatku jeżeli nie osiągasz pewnego progu - tylko tu pojawia się okazja do nadużyć u prywaciarzy - nie ma podatku na umowie będzie 1000 a na reke 2000. Polskie cwanitctwo wyłazi wszędzie. Czasem szkoda czasu na kombinowanie jak uzdrowić społeczeństwo... aż nachodzą człowieka czarne myśli o emigracji, mimo że Polska wcale taka zła nie jest... |
Oj ci straszni prywaciarze, no i jeszcze straszniejsi kułacy... :]
=================== Szwecja ***8211; pierwszy kraj, w którym będzie można płacić tylko kartą Cytat:
Cytat:
:blink: To ci dopiero będzie permanentna inwigilacja, teraz można wyśledzić gdzie człowiek był po logowaniach do przekaźników telefonicznych, jak będą tylko karty, to będzie wiadomo ile gumek zużyłeś i ile piw wychlałeś. Prepaida anonimowego też nie kupisz, a o pożyczeniu stówy od sąsiada, to całkiem zapomnij... Jakiś absurd totalny, Orwell to pikuś... |
I bardzo dobrze, niech im tak zrobią... i niech cały ten system się zawiesi w pi..du. :D
|
@ed już jakiś czas temu pisałem o tym. Oprócz powodów wymienionych przez Ciebie były jeszcze inne.
"Rok 1984" zbliża się coraz szybciej ;) |
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...wedzkiego.html
a Jarek pewnie pilnował wówczas taborów, zamiast prowadzić na Sztokholm :sciana: |
[QUOTE=ed hunter;1119191]
Szwecja ***8211; pierwszy kraj, w którym będzie można płacić tylko kartą/QUOTE] Gdzie tu absurd? Obieg pieniadza to tylko uzupelnianie okienek winien/ma na nieco wieksza skale... Od dawna postuluje by moc placic wylacznie elektronicznie i uwolnic sie od tego fenickiego, przestarzalego przywiazania... No bo jaki jest sens w 2010 roku nosic portfel nabrzmialy od blaszanych krazkow i zadrukowanych papierow...? |
Cytat:
Wybór - słowo klucz. Kto chce nosi kartę, a kto chce - worek z monetami. Ale uszczęśliwianie kogoś na siłę, które tak naprawdę jest efektem działania lobby bankowego, nie jest dobrym pomysłem. Państwo lobby ulega, bo dzięki temu jeszcze łatwiej demokratycznie kontrolować obywateli. Ja sam praktycznie wszędzie płacę kartą. Często nawet denerwuję się, że nie wszędzie mogę kartą zapłacić, a nie mam przy sobie gotówki. Jednak całkowita rezygnacja z gotówki, to tzw. przegięcie pałki. W drugą stronę oczywiście. |
No i do VATU 22 (3..) % dochodzi w tym momencie kolejny 'podatek' w wysokości 2%. Tyle, że płacony prywatnym firmom (bankom). Dostajemy więc już podatek w wysokości ponad 1/4 wartości każdego towaru za który płacimy. Dla mnie to jest absurd..
|
Cytat:
U nas bodajże to jest 2% od płatności kartą. |
90% sklepów wrzuca ten podatek i tak w cenę produktu, więc nie odczuwasz tego (najczęściej tam gdzie możesz płacić kartą jest i tak taniej niż tam, gdzie kartą zapłacić nie możesz)
|
Zgadza się. Ale pamiętasz, jakie były problemy, kiedy wprowadzali obowiązkowe taksometry taksówkarzom? Nie wiem, jak jest w Szwecji, ale gdyby coś takiego zechcieć wprowadzić w Polsce, to terminale płatnicze (bezprzewodowe w dodatku) musieliby wprowadzić taksówkarze, kioskarze, sprzedawcy na targowiskach, czy osoby prowadzące publiczne zbiórki pieniędzy (WOŚP chociażby). Koszty takiej powszechnej cyfryzacji środków płatniczych byłyby ogromne i oczywiście wiadomo, kto by za to musiał zapłacić. Podejrzewam, że w Szwecji sytuacja nie różni się aż tak bardzo od naszej, żeby coś takiego dało się tanio wprowadzić.
|
Szwecja jest sto lat przed murzynami,
a ci z kolei sto przed nami, więc...:sciana: |
Zetoxa, ale my tu terminalach płatniczych rozmawiamy, a nie o rewolucji seksualnej :D
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:05. |