Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

andrzejj9 09.04.2011 17:38

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1155444)
A cycki pokazała? Obejrzałem z wyłączonym dźwiękiem. Po minucie cycków nie było, to wyłączyłem. k***a

teoretycznie to trzynastolatka.. :fiu:

Kris 09.04.2011 17:49

A, no to jeszcze cycków nie ma.

Banana Coctail 09.04.2011 21:45

Żydowskie kłamstwo, masoński spisek czy rzeczywistość niezauważalna?
Klik

pali 09.04.2011 21:47

Jako byk, oświadczam że chcę trzynastolatkę.

Kto bez grzechu, niech kamieniem rzuci.

SpeedFreaK 09.04.2011 22:01

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1155254)
I dlaczego ja od czasu do czasu stwierdzam, że ludzie to idioci...

Piosenka warta miliard dolarów!
http://muzyka.onet.pl/10172,1641323,wywiady.html

http://www.youtube.com/watch?v=CD2LRROpph0

miłego słuchania...

Jasna dupa. Moje uszy ^^

Banana Coctail 09.04.2011 22:23

Gładź i PCW tylko tu.

Pierwszy 10.04.2011 12:36

Ciekawy dokument leciał dziś na TVN CNBC o 9:00 z cyklu "zrozumieć świat".
Tematem filmu jest planowane starzenie produktów, a tytuł to "The Light Bulb Conspiracy" (można znaleźć w sieci ale o napisy pl ciężko...).
Prawdopodobnie powtórka będzie dziś o 14 i 21, ale nie jestem pewien, bo ciężko znaleźć dokładną rozpiskę tego kanału. TUTAJ info kiedy cykl jest powtarzany.
W każdym razie POLECAM warto obejrzeć!

ps. PROŚBA :help: gdyby ktoś mógł to nagrać i wrzucić w sieć byłbym wdzięczny :taktak:

polakT 10.04.2011 21:54

Pyramids of Waste AKA The Light Bulb Conspiracy (2010) - a to nie jest to ?

widzę w sieci takie coś krąży od dawna, jeśli możesz potwierdź czy to to

EDIT: (po sugestii Banana Coctail)
http://dotsub.com/view/aed3b8b2-1889...ms_ss=twitthis <-ang tłumaczenie fragmentów w innych językach

Banana Coctail 10.04.2011 21:58

Rozchodzi się o brak angielskich/polskich napisów do całości.

+ 8 minut na 60 to nie zbyt dużo.

polakT 10.04.2011 23:16

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail (Post 1155790)
Rozchodzi się o brak angielskich/polskich napisów do całości.

+ 8 minut na 60 to nie zbyt dużo.

w sumie, nie ma całości z napisami, ale część po angielsku jest nietłumaczona ( a może bardziej nie zamieszczona w napisach), reszta do końca filmu jest przetłumaczona. Ogólnie kto ze słuchu rozumie język angielski + podpisy we fragmentach nieanglojęzycznych da rade obejrzeć i zrozumieć ten dokument ;)

te 22% odnosi się właśnie do całej listy dialogowej, a nie fragmentów czasu trwania

Banana Coctail 10.04.2011 23:34

Pobieżnie popołudniu to przeglądałem. Najwyraźniej zbytnio. Dzięki! PS Te teorie to za słabe są ;)

polakT 10.04.2011 23:51

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail (Post 1155813)
(...)Te teorie to za słabe są ;)

Tyle że nie są, zajmuję się naprawą urządzeń, i widzę codziennie, jak coś mogłoby działać dużo dłużej, ale producent sztucznie ograniczył żywotność. Prosty przykład drukarki. Zastosowano mechanizm zależny. Czyli zużycie jednego elementu unieruchamia drukarkę, ale.. wystarczy kawałek plasteliny, odrobina cyny, cokolwiek do obciążenia i ze 100 000 wydruków robimy kolejne 200 000 - 300 000, tak naprawdę nie ingerując w konstrukcję ani elementy mechaniczne. Jednak usterka taka, dla osoby niewtajemniczonej jest ciężka do zdiagnozowania. Serwisy takie drukarki uznaje jako nienadające się do naprawy.

Kolejny przykład - stosowanie bardzo dziwnych rozwiązań, mających na celu ograniczenie ilości wydruków poprzez blokowanie się drukarki po określonej ilości cyklów drukowania (kwestia wgrania wyzerowanego wsadu do eepromu).

Czy jako przykład można uznać stosowanie w konstrukcjach kondensatorów konkretnej firmy, które po ok 2-3 latach tracą swoje właściwości - praktycznie widząc niesprawną płytę z kondensatorami producenta X, wymieniam je (czasem nawet nie ma na nich oznak uszkodzenia) i płyta ożywa. Jeśli płyta jest z wyższego segmentu rynku (high end) nie są stosowane kondensatory producenta X.

Ale każdy, kto ma do czynienia ze sprzętem wie, że każdy model ma własne usterki wynikające z niewiadomych przyczyn, czasem mówi się o błędach produkcyjnych, tylko dlaczego rev. 1, rev, 2 a potem i rev 7 czy 9 dalej mają tę usterkę - sprzęt produkowany na przestrzeni 9 lat (ten konkretny model, a usterka występuje w praktycznie każdym modelu opierającym się na tej zasadzie działania).

Powyższe są TYLKO i WYŁĄCZNIE MOIMI SPOSTRZEŻENIAMI i nie muszą być zgodne z rzeczywistością - może jedynie mam szczęście do takich sytuacji.

Tak naprawdę trzeba tu wprowadzić podział zwolennicy teorii spiskowych, serwisanci, i zwykli użytkownicy. Ciężko tak naprawdę stwierdzić na ile argumenty zawarte w filmie są prawdziwe, niemniej jednak nie można przejść obok nich obojętnie.
Nie oszukujmy się, że producenci sprzętu są filantropami. Oni produkują by zarobić. Niekiedy sprzęt robiony jest po kosztach, a zysk to części zamienne i materiały eksploatacyjne - stąd ograniczenia w gwarancjach odnośnie używania zamienników - czy to samochód, czy drukarka, czy cokolwiek innego.

Banana Coctail 10.04.2011 23:58

Zrozumiałeś mnie zbyt dosłownie :] Te teorie świata nie zmienią, są zbyt słabe. Należy odwołać się do dobrych wzorców, znanych z przeszłości jak postępować z burżuazją kompradorską i światową, żydostwem i innymi mendami.

polakT 11.04.2011 00:16

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail (Post 1155819)
Zrozumiałeś mnie zbyt dosłownie :] Te teorie świata nie zmienią, są zbyt słabe. Należy odwołać się do dobrych wzorców, znanych z przeszłości jak postępować z burżuazją kompradorską i światową, żydostwem i innymi mendami.

odpisałbym, ale to zrobię jutro, bo dziś już nie jestem w stanie (nic nie piłem :>), zwłaszcza ze za 6 godzin pobudka i do pracy :)...

Ale powiem jedno, nie bardzo jest do czego się odwołać, to co w przeszłości dla jednego było dobre, dla innego taki być nie musiało.

Kris 11.04.2011 11:30

My tu gadu-gadu... a tymczasem *****e w UE...

Diesel mocno zdrożeje

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:04.