![]() |
Oj wiesz zależy jaki to silnik. Ja mam wtedy 2000rpm i to jeszcze ujdzie jeżeli nie jest mocno pod górkę.
Jak ktoś ma coś mocniejszego i dłuższe przełożenia to będzie mu mało. |
@andrzej
budowac drogi trzeba ale solidnie. tyle, ze nie ma sie co oszukiwac, ze w tym kraju wiekszosc tak robiona nie jest. firmy patrza jak tu cos na boku dorobic, sie troche zwiru sprzeda, podsypki, mniej betonu da itd. a jest na to prosta metoda obowiazkowa gwarancja na 5 lat. od kilku lat wlasnie tak wygladaja przetargi na drogi u mnie w miescie. efekt? 3 lata temu otwarli nowy odcinek drogi, duze natezenie ruchu, tiry itd nie ma ani jednej dziurki, nic na niej nie kleili, nie ma kolein. wykonawca wiedzial, ze nie moze przygrac w wala bo bedzie problem @sobrus bo polacy tak sie ucza jezdzic, instruktor swoje a oni swoje po zdaniu, bo co on tam wie, a pozniej mamy co mamy. widze jak ludzie wyprzedaja 80% robi to...niebezpiecznie dla innych |
No niestety.
Kierowcy są bez wyobraźni, a drogi są fatalne - to złe połączenie. Z gwarancją na nawierzchnię już kilka razy o tym pisałem. Prosty zapis i gigantyczne oszczędności - ale chyba komuś się nie opłaca... Bo nie wierze, żeby tam na górze nie mogli na to wpaść. |
Wygląda na to, że każdy przetarg - również na remont - to porządne pieniądze 'na boku'. Dlatego ani wykonawcom, ani zlecającym nie opłaca się, żeby zbudować raz a dobrze. Innego wytłumaczenia nie widzę..
|
bo od razu firmy pare baniek dorzucaja do ceny...ci, ktorzy nie mieli zamiaru od poczatku tego zrobic uczciwie
czasem ktos od przetargow dostanie w lape a czasem nie i nie majac pojecia, ze wykonawca edzie oszukiwal wina i tak sie ich obarcza @andrzej owszem, sa pieniadze na boku w wiekszosci przypadkow dlatego mamy co mamy (przez bok rozumie materialy sprzedawane z budowy) ale co sie dziwic jesli podaje sie zanizone koszty? pozniej skads trzeba pieniadze wyczarowac to sie sprzedaje co popadnie |
Bo głupie prawo wymaga by wygrywała najtańsza oferta.
Tak jak z tymi alfami 159 dla Policji. Wycenili to na stalowych felgach a potem się okazało, że takich w ogóle do 159 w ofercie nie ma. Ale przetarg wygrali. Insignia była niewiele droższa. A sądząc po jakości wykonania Vectry C brata na pewno byłaby trwalsza. |
czy ja wiem? kolega ma 159 z 2006r, kupil w salonie, najmocniejsza wersja diesla wtedy (200km) i sie nic nie dzieje. w necie jest duzo opini pewnie...
ale i clio ktore mielismy 7 lat mialo sie psuc bo francuzy to gowno ale sie nie psulo, podobnie teraz z nowa meganka... a ile sie nasluchalem, ze ten mial, tamten mial... |
Wiem, ja lubie Alfy a 159 zwłaszcza.
Co nie zmienia faktu że ich silniki benzynowe są do dupy (wariator), silnik 1.75 Turbo jest co najwyżej nie sprawdzony (nowość), plastiki potrafią trzeszczeć w nowym aucie, a zawieszenie jest tak drogie że wszyscy się z niego wycofali. http://en.wikipedia.org/wiki/GM/Fiat_Premium_platform Zdecydowanie nie jest to coś co kupiłbym na radiowóz, który ma być tyrany po polskich drogach. |
wracajac do tematu drog
kolo mnie wlasnie jest jeden z odcinkow remontowanych, zerwali juz nawierzchnie itd, ulozyli krawezniki, wczoraj w nocy szedlem tamtedy i poziom nowego chodnika jest 50-60 cm wyzej niz obecnego i zastaawiam sie co z tym zrobic - zadzwonic do urzedu czy co? bo taka roznica nie jest normalna |
To jakaś plaga. W Lublinie też robią dużą przebudowę głównej drogi łączącej wschód i zachód miasta (Tysiąclecia aka Solidarnosci).
I też krawężniki wysokie jak cholera. Może wreszcie zrobią to więc porządnie, bo ta droga ciągle jest robiona i ciągle się rozsypuje. |
wszystko fajnie ale zeby az tyle wyzej? szczegolnie, ze droga tam byla solidnie zrobiona (przystanek autobusowy)
|
no dziwne... :hmm:.
To co oni ślepi? |
no wlasnie nie wiem
choc z drugiej strony to sie tak rzuca w oczy, ze to moze nie byc pomylka...wiec dlatego sie dziwie, po cholere az tyle wyzej |
To normalne - obserwowałem to lata temu w moim rodzinnym Gdańsku - każda przebudowa podnosi poziom. :mruga:
Zresztą to nie tylko przez ostatnie dziesięciolecia - pogadajcie z historykami (nawet nie to - przewodnicy po mieście wystarczą, byle mieli jaką taką wiedzę) w którym miejscu setki lat temu był "oryginalny" poziom gruntu - AFAIR widać to świetnie przy którymś z zabytków na krakowskim rynku. |
ale ten przypadek jest inny bo...robili od razu kanalizacje, jest wykopane duzo glebiej, nowy poziom jest w jakims celu. bylem zerknac jeszcze raz, podniesione jest celowo na taka wysokosc
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:43. |