Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wojna w Iraku (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wojna-iraku-18826/)

-=KoWaLiK=- 20.03.2003 19:10

Cytat:

Weron napisa***322;(a)
Wszyscy sa przeciwni a stosunek glosow jak glosowalem jest 9:9
Hehe.

Wiec ja powiem, jestem za wojna.
A raczej za obaleniem rezimu Sadama Husajna.
A jedyny sposob to wlasnie wojna.

...ja tak nie kliklem...
...ale nie bylo odpowiedzi "i tak i nie"...
...a czy nasze odpowiedzi cos zmienia??...
...panowie i szlachta w dupe sie ugrysta...
...klamka zapadla...
...:boks: :'( ...

...pozdr...

Ormianin 20.03.2003 20:55

Obserwuje TV i slucham radia... na razie nic ciekawego nie ma :)

oldgringo 20.03.2003 21:10

Jak najbardziej jestem za wojną.
Mój bardzo bliski znajomy pojechał tam(już jakiś czas temu)na ochotnika.I mogę tylko napisać że nie jest z jednostki chemicznej.

pepperman 20.03.2003 21:31

w nawiazaniu do niektorych komentarzy. wojna nie napedza gospodarki. jest destrukcyjna na calej linii i to bez dwoch zdan. jedyne co zaczyna sie szybciej krecic to przemysl zbrojeniowy. bynajmniej nie chodzi tu o rowniez rope (probujcie sie zdystanswowac od tych wypowiedzi i spojrzec na to trzezwo) choc nie da sie ukryc, ze za kazda wojna stoja rowniez brudne interesy (np. podczas II wojny Swiatowej nie byly bombardowane w Niemczech fabryki gdzie byl kapital przeciwnikow Hitlera), ale o tym malo sie mowi. dlatego skonczmy z komentarzami w onetowskim i lepperowskim stylu... takie komentarze glosza tylko Ci co sa przeciwni wojnie, ale nie maja na to innych argumentow i slepo powtarzaja to co glosza inni...

PS. sam jestem przeciwny wojnie, ale nie przepadam za Husseinem i chyba raczej nie bylo innego wyjscia tyle tylko, ze nikt nie chcial brudzic sobie rak. watpliwosci mam co do calkowicie szczerych intencji Amerykanow. jakos pusto w ich ustach brzmi slowo WOLNOSC :(

-Sid-The-Rat=> 20.03.2003 21:32

nie pytam czy grom czy agentura - podziwiam odwage tego czlowieka...

nie podoba mi sie jedno w tej wojnie - ze nasze kochane wladze wysylajac teraz tych 200 zolnierzy postawilo nas w jednym szeregu z USA i WB - straszne rzeczy gadaja o nas w arabskiej telewizji - ze my zaatakowalismy Irak...

przypominam ze jest to pierwszy od bardzo dawna przypadek ze nasz kraj kogokolwiek atakuje - Pilsudzki byl wyjatkiem (ale Litwa byla nasza...) - wczesniej trzebaby siegac do - juz sam nie wiem do kogo -krzyzakow?...

kraj patriotow i OBRONCOW stal sie agresroem - WSTYD mi za to

ps. sprawa z ropa to wyglada wg. mnie zupelnie inaczej - ropy amerykanie maja BARDZO duzo - od wieeelu lat tworza wlasne sztuczne zloza pompujac kupowana w olbrzymich ilosciach rope w warstwy roponosne w centralnych stanach - wiec tu nie o rope chodzi - zwlaszcza ze irak nie jest monopolista - daleko mu do tego - stawialbym na zyski plynace z odbudowy zniszczonego kraju - OLBRZYMIE pieniadze jakie trzeba bedzie wlozyc z rozwoj calego regionu

pepperman 20.03.2003 22:01

calkowicie sie zgadzam z Sidem. Amerykanie maja dosc wlasnej ropy. pisalem kiedys, ze bezposredni zysk beda mialy amerykanskie firmy, ktore beda najblizej kontraktow na odbudowe Iraku. swoja droga slyszalem juz komentarze, ze po to Amerykanie chca irackiej ropy, zeby rozruszac swoja gospodarke... rece opadaja

andrzejj9 20.03.2003 22:33

nie nie nie

a wojna niestety napedza gospodarke, i to nie tylko przemysl zbrojeniowy

pepperman 20.03.2003 22:45

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
nie nie nie

a wojna niestety napedza gospodarke, i to nie tylko przemysl zbrojeniowy

no co Ty powiesz... kazde moze miec wlasne zdanie jasne, ale kiedy przeczy prawdom...
wyobraz sobie co sie dzieje z gospodarka w czasie wojny. rosnie inflacja - dodrukowywane sa pieniadze bo rzad potrzebuje pieniedzy na zbrojenia (wlasnie dlatego min. UE posrednio jest gwarantem bezpieczenstwa w Europie: dlaczego, odpowiedz sobie sam)), pieniadz, papiery wartosciowe traca na znaczeniu, w gore ida ceny alternatywnych dobr, w ktore mozna lokowac kapital jak np. zloto, kapital krotkoterminowy ucieka ze strefy zagrozenia itd. czyli kurs waluty danego spada, ludzie wycofuja na gwalt swoje oszczednosci co tez nie sprzyja walucie. dalej chcesz plesc bzdury? na wojnie zyskuja spekulanci, przemysl zbrojeniowy i Ci, ktorzy produkuja cokolwiek na potrzeby wojska. szkoda slow :(

grzeniu 20.03.2003 23:09

Dodalbym tylko ze wojna jest swietnym sposobem na pozbycie sie zapasow przestarzalej broni, nie trzeba tego magazynowac i potem niszczyc co jest dosc kosztowne, no i okazja do wyprobowania nowych rodzajow uzbrojenia - nie ma to jak wojenny poligon.

andrzejj9 20.03.2003 23:14

Cytat:

pepperman napisa***322;(a)
no co Ty powiesz... kazde moze miec wlasne zdanie jasne, ale kiedy przeczy prawdom...
wyobraz sobie co sie dzieje z gospodarka w czasie wojny. rosnie inflacja - dodrukowywane sa pieniadze bo rzad potrzebuje pieniedzy na zbrojenia (wlasnie dlatego min. UE posrednio jest gwarantem bezpieczenstwa w Europie: dlaczego, odpowiedz sobie sam)), pieniadz, papiery wartosciowe traca na znaczeniu, w gore ida ceny alternatywnych dobr, w ktore mozna lokowac kapital jak np. zloto, kapital krotkoterminowy ucieka ze strefy zagrozenia itd. czyli kurs waluty danego spada, ludzie wycofuja na gwalt swoje oszczednosci co tez nie sprzyja walucie. dalej chcesz plesc bzdury? na wojnie zyskuja spekulanci, przemysl zbrojeniowy i Ci, ktorzy produkuja cokolwiek na potrzeby wojska. szkoda slow :(

Twoje tlumaczenia sa prawdziwe i zgodne z moja ekonomiczna wiedza (studiuje marketing). Jednak stwierdzenie, ze wojna napedza gospodarke nie jest do konca nieprawdziwe. Owszem, w okresie przejsciowym sytuacja moze sie pogorszyc, ale na dluzsza mete dzialania wojenne moga przerwac np stagnacje w gospodarce.

sobi1 21.03.2003 00:21

A ja slyszalem, ze amerykanie odkryli w Iraku nowe zloza ropy, ktore starcza na ok. 120 lat!!.
Poza tym amerykanie chca poruszyc swoja gospodarke i do tego potrzebna im jest ta ropa.

-Sid-The-Rat=> 21.03.2003 06:07

a powiedz mi na co im ta ropa? w momencie kiedy problemy gospodarki (mowimy oczywiscie o nowoczesnych krajacha nie afryce) biora sie z faktu ze nie pojawil sie ostatnio zaden nowy wynalazek na ktory ludzie chetnie wydawaliby pieniadze... (jak komputery przez ostatnie 10 lat) - i mamy NADMIAR wszsytkiego - rak do pracy, geb do wyzywienia i problemow do rozwiazania...

oldgringo 21.03.2003 07:43

Cytat:

sobi1 napisa***322;(a)
A ja slyszalem, ze amerykanie odkryli w Iraku nowe zloza ropy, ktore starcza na ok. 120 lat!!.
Poza tym amerykanie chca poruszyc swoja gospodarke i do tego potrzebna im jest ta ropa.

Gdzie słyszałeś?
Wędkarze nad Wisłą mówili?
A może Goździkowa w aptece się chwaliła?

Ormianin 21.03.2003 08:27

Cytat:

oldgringo napisa***322;(a)
Gdzie słyszałeś?
Wędkarze nad Wisłą mówili?
A może Goździkowa w aptece się chwaliła?

Dodatkowe zrodla ropy to kryja sie pod panstwiem zydowskim

pepperman 21.03.2003 13:14

Cytat:

sobi1 napisa***322;(a)

wlasnie takie komentarze mnie przerazaja. wlasnie na takie czekalem :(.
a co do wojny i gospodarki... rzeczywoscie moze przerwac stagnacje bo po stagnacji bedzie juz tylko pustynia chyba, ze przyjmie sie taka polityke jak w Szwajcarii podczas II Wojny Swiatowej.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:27.