![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
moje zdanie...
|
Co do wojny to nie było innego wyjścia. Trzeba było obalić wujka Saddama. Zresztą, żeby nie wojna 12 lat temu i akcja lotnicza Izraela w latach 80 - tych to Saddam miałby już bron nuklearną i wszyscy obchodzili by się z nim, jak z jajkiem podobnie, jak teraz robią z Kim Dzong Ilem. A Saddam udoskonaliłby Scudy i Europa robiłaby w gacie ze strachu, że może nam zrobić superCzarnobyl. Fakt, że przede wszystkim chodzi o ropę i Amerykanie dobrze wiedzą o tym, że każdy to kuma. Nie mniej, jednak przy okazji zrobią trochę porządku na Środkowym Wschodzie i pokaża pozostałym fanatykom Dżihadu, że z nimi to nie przelewki.
Co do pacyfistów to proponuję spojrzeć w historię. W 1933 roku, jak Hitler doszedł do władzy to wszyscy to bagatelizowali i olewali. Potem w imię pokoju za wszelką cenę Hitler zdobył bez wystrzału pokaźną część Europy. Potem Francuzi nie chcieli umierać za Gdańsk i Paryż też. Efekt wszyscy znamy. A poza tym szlag mnie trafia, jak słysze tych żabojadów, jak trują o pokoju, chociaż chodzi im o ambicje, a Chiracowi zdaje się, że jest nowym Napoleonem. Jak ich interesy byłyby w Iraku naruszone to gnaliby tam bez wachania. Ich komandosi i spadochroniarze, co chwila latają do Afryki, jak coś jest nie po myśli Francji. Francuzi resztek odwagi wyzbyli się za Napolena. |
Cytat:
|
Cytat:
wyobraz sobie. 21 wiek. Bushowi przychodzi do glowy pomysl: "wiecie co, malo nam ropy. zaatakujmy Irak bo ci maja wiecej od nas, ale bedzie jazda." takie komentarze to na onet. slepo powtarzane komentarze w stylu leppera. czysta demagogia. chyba nie ma po co dyskutowac. z lepperem tez sie nie da (( |
Cytat:
A jak na razie jest to najpopularniejsze zrodlo energi stosowane w przemysle motoryzacyjnym. Czyz nie? |
Cytat:
wlasnie takie komentarze mnie przerazaja. wlasnie na takie czekalem :(. a co do wojny i gospodarki... rzeczywoscie moze przerwac stagnacje bo po stagnacji bedzie juz tylko pustynia chyba, ze przyjmie sie taka polityke jak w Szwajcarii podczas II Wojny Swiatowej. |
Cytat:
|
Cytat:
Wędkarze nad Wisłą mówili? A może Goździkowa w aptece się chwaliła? |
a powiedz mi na co im ta ropa? w momencie kiedy problemy gospodarki (mowimy oczywiscie o nowoczesnych krajacha nie afryce) biora sie z faktu ze nie pojawil sie ostatnio zaden nowy wynalazek na ktory ludzie chetnie wydawaliby pieniadze... (jak komputery przez ostatnie 10 lat) - i mamy NADMIAR wszsytkiego - rak do pracy, geb do wyzywienia i problemow do rozwiazania...
|
A ja slyszalem, ze amerykanie odkryli w Iraku nowe zloza ropy, ktore starcza na ok. 120 lat!!.
Poza tym amerykanie chca poruszyc swoja gospodarke i do tego potrzebna im jest ta ropa. |
Cytat:
|
Dodalbym tylko ze wojna jest swietnym sposobem na pozbycie sie zapasow przestarzalej broni, nie trzeba tego magazynowac i potem niszczyc co jest dosc kosztowne, no i okazja do wyprobowania nowych rodzajow uzbrojenia - nie ma to jak wojenny poligon.
|
Cytat:
no co Ty powiesz... kazde moze miec wlasne zdanie jasne, ale kiedy przeczy prawdom... wyobraz sobie co sie dzieje z gospodarka w czasie wojny. rosnie inflacja - dodrukowywane sa pieniadze bo rzad potrzebuje pieniedzy na zbrojenia (wlasnie dlatego min. UE posrednio jest gwarantem bezpieczenstwa w Europie: dlaczego, odpowiedz sobie sam)), pieniadz, papiery wartosciowe traca na znaczeniu, w gore ida ceny alternatywnych dobr, w ktore mozna lokowac kapital jak np. zloto, kapital krotkoterminowy ucieka ze strefy zagrozenia itd. czyli kurs waluty danego spada, ludzie wycofuja na gwalt swoje oszczednosci co tez nie sprzyja walucie. dalej chcesz plesc bzdury? na wojnie zyskuja spekulanci, przemysl zbrojeniowy i Ci, ktorzy produkuja cokolwiek na potrzeby wojska. szkoda slow :( |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:51. |