![]() |
Ilość załączników: 1
Nie popieram Husajna ale to w końcu ich kraj i sprawa a nie Ameryki.
Jestem przeciwny wojnie. A jak chcecie coś wiedzieć na temat wojny w 1991 roku to proponuje poczytać załącznik ( w Power Point). Myślę że jest się nad czym zastanowić. |
Cytat:
Co do ropy to prawda, zgadzam sie... ale tak czy siak jestem za wojna!! |
Ja tez jestem za wlasnie wyszly na jaw niecne i brudne interesy Rosji z Irakiem , tak bardzo nie popierajacej tego konfliktu, no i kto jest jeszcze najglosniejszym przeciwnikiem, a Niemcy i Francja, ciekawy jestem jakie zabojady tam interesy robily, a jakie szwaby, bo Rosja juz wiadomo sprzedawala bron Irakowi.
|
Cytat:
Co to za bzdury!! Kto wymyślił że cena baryłki ropy w 1991r, to 15$ a po wojnie 42$. Najpierw sprawdź co wrzucasz na Forum bo robisz z siebie pośmiewisko. Widzę ze mamy na Forum kolejnego zwolennika spiskowej teorii dziejów. Pewnie słuchasz Radia Maryja co koleś? A tam w Iraku giną żołnierze żebyś ty mógł spokojnie kożystać z sieci i cieszyć się wolnością,słowa też. Tacy jak ty powinni zamieszkać w Iraku pod butem Saddama i sami dośwadczyć dobrodziejstw reżimu.Albo w Afganistanie Talibów zasmakować islamskiego prawa. |
Cytat:
Myślę że w reszcie jest dużo prawdy Cytat:
Toruń przeprasza za Radio Maryja !!! Cytat:
Kto ich tam pchał ? Czy to Irak zatakował Amerykanów na SWOJEJ ziemi Cytat:
I wtedy walczyliśmy z "najeźdzcą" może nie z karabinami , ale po to abyś Ty teraz kolego : mógł spokojnie kożystać z sieci i cieszyć się wolnością,słowa też Pozdrawiam |
Mam mieszane uczucia co do tej wojny, ale mimo wszystko ją popieram.
Ponieważ problemem nie jest Irak, tylko Saddam i pytanie brzmi jak rozwiązać ten problem. Bardzo podobna sprawa była z Jugosławią. Amerykanie chcieli zbombardować Belgrad i mieli bardzo zaciekły opór ze strony Niemiec i Francji. Zrobili to po 2 latach, przez ten czas wybuchła następna wojna (albo dwie) na terenie byłej Jugosławii. Po bombardowaniach minęło kilka miesięcy i Milosevic znalazł się w Hadze i może niedługo go osądzą, bez bombardowań pewnie ukrywał by się do dzisiaj. Szkoda, że amerykanie nie zbombardowali Belgradu 10 lat wcześniej, nie byłoby kilku wojen i wielu ofiar. |
Cytat:
Nie bądź śmieszny.Jesteś starszy odemnie o rok. W 1981 miałeś 11 lat i gdzie walczyłeś?W szkolnym kiblu z paczką radomskich(takie stare papierosy)? W 1987 miałeś 17 lat i gdzie walczyłeś?Na trzepaku z chłopakami z butelką cienkiego winka? Tylko proszę nie mów mi że jako nastolatek walczyłeś z komuną. Rozrzucanie ulotek z okien i chodzenie na niepodległościowe marsze 11 listopada nie czyni ze mnie kombatanta. Narka. |
Co do ropy to prawda, ale na wojnie najlepiej zarabiaja zaklady zbrojeniowe. Pamietam jak czytalem rapoty, to przez przypadek (w 1991 r.) wojska Amerykanskie natknely sie na dywizje Iracka wyposazona w Abramsy. Wiec Amerykanie tez tam sprzedawali sprzet.
Co do broni chemicznej, nie potrzeba nie wiadomo jakch zasobow by ja produkowac, wystarczy zakupic polprodukty i proces przetwarzania w bron jest krotkotrwaly, malo kosztowny. Gorzej jest z bronia biologiczna ktora o dziwo najwiecej sie produkowalo w Polsce. Kazdy rodzaj broni mozna kupic pod warunkiem ze ma sie pieniadze. Kazdy kraj sprzeda oczywiscie, bez wzgledu na konsekwencje. Swego czasu polacy po cichu sprzedawali elektoronicznie sterowane czlogi przeciw lotnicze. U nas w armii jest ich niewiele, ale inne kraje je posiadaja. |
Cytat:
( było na forum o wieku ). Nie wiem czemu atakujesz z taką zajadłością ? Nie znasz mnie a robisz ze mnie pijaka . Po co ? Trzymaj się swojego zdania a ja bede trzymał się swojego. To jest demokracja. |
Cytat:
Ale kilka warunkow - wojna krotkotrwala, i nie niosaca za soba strat na wlasnym terytorium. Zreszta co powiesz na to ze dolar sie wzmocnil po rozpoczaciu wojny?? Teraz troche stracil na wartosci ale jestem pewien ze po - wygranej - wojnie skoczy na poziom znacznie wyzszy niz byl przed nia. Ogolniej... pomysl sobie ze bardzo wiele przelomowych wynalazkow 21 wieku "zawdzieczamy" badaniom wojskowym prowadzonym na potrzeby wojny. Taki skok na pewno by sie nie dokonal bez przeznaczenia wiekszosci budzetow na sprawy socjalne itp jak to ma miejsce w czasach pokoju. Taki jest fakt i trudno z tym dyskutowac. Zreszta USA wlasnie dlatego ze ze same nie poniosly strat (w sensie zniszczonego przemyslu u siebie w kraju) staly sie taka potega po wojnie. A co do Iraku to jestem za i bardzo jestem ciekaw jak ludzie motywuja obrone rezimu Saddama - pamietajcie o tym ze jego wladza nie jest tylko zagrozeniem dla zagazowywanych Kurdow i okolicznych krajow (patrz Kuwejt); miesiac jego rzadow (do spolki z morderczymi synkami) kosztuje Irak wiecej zabitych niz najprawdopodobniej pochlonie cala wojna. Zastanowcie sie zanim zaczniecie bronic czlowieka pokroju Hitlera (za ostro? spytajcie zagazowanych Kurdow!) |
O ile pamiętam Saddam ur. się w 1937r. i wg wielu źródeł jest chory na raka, pewnie wiele mu nie zostało, tylko czy dalej byłby powód do wojny? Amerykanie informują, że ropa dzisiaj jest nie ważna, ale będzie najistotniejszym elementem zaraz po zakończeniu wojny!
Dlaczego raport o zbrojeniach złożony przez dyktatora Saddama ( 11tys stron tekstu ) został przez USA utajniony ? Rosjanie przyznają, że kupowali od Iraku ropę i od razu informują, że odsprzedawali ją USA, dodają jednocześnie, że Irak za pośrednictwem Rosji był 4 co do wielkości dostawcą ropy do USA i Amerykanie o tym wiedzieli. |
Cytat:
Stąd moje obliczenia. A zajadłość to widać w treści pliku dołączonego przez ciebie. Te bzdury o baryłkach i rurociągach musiał stworzyć jakiś nawiedzony zwolennik ogólnoświatowego spisku z USA na czele. Wrzucając coś na Forum musisz brać za to odpowiedzialność. Rozpowszechniasz głupoty i teraz zbierasz tego owoce. Narka. |
forum nie dopuszcza daty urodzin wczesniejszej niz 1.1.1970 - stad wynika czesc nieporozumien...
to ze na wojnie ktos zarabia to jest prawda - zniszczenia trzeba odbudowac, rope trzeba pompowac - ktos to robic musi i calkiem legalnie na tym zarabiac - ale czesc tez przytoczonych w tym 'artykule' pozbawila mnie tchu |
Cytat:
Ukraina też była "nasza"? ...A może Mazowsze jest nasze? :chytry: |
Cytat:
A tak ogólnie bardzo dobra wypowiedź jednego gostka: jak wyglada prawda ? (74) Antonio <czat na wp.pl, kanal "towarzysk> (2003.03.23 15:23) powoli mam tego dosyc... duzo ludzi pisze tutaj co mysli, to dobrze, zyjemy w demokracji i kazdy ma na to prawo. a wiec kilka faktow dla tych ktorzy widocznie niezbyt czesto czytaja gazety lub uzywaja internet do szukania stron XXX... oczywiscie ze nie zapomnimy 11.09.2001. ale skoro juz przypominamy to sobie bez przerwy to moze do konca... powiedzmy to tak, 3 minuty ciszy dla 3 000 ofiar tego zamachu. nastepnie 13 minut ciszy dla 130 000 ofiar civilnych w wojnie prowadzonej przez G.Busha w 1991, nastepnie 20 minut ciszy dla 200 000 ofiar 1 wojny na golfie prowadzonej co prawda przez irak ale bronia i pieniedzmi z USA, tak na marginesie, Georg Bush byl wtedy dyrektorem CIA... nastepnie 15 minut ciszy dla ofiar zabitych przez Taliban ktorzy rowniez dostali sie do wladzy dzieki broni z USA i szkolenia CIA, do tego moze jeszcze 10 minut dla ofiar civilnych w Hiroshimie i Nagasaki. moze jeszcze kilka minut (nie chce mi sie juz liczyc) dla 2 000 000 ofiar civilnych w vietnamie ktorzy umarli w plomieniach napalu lub zgineli pod wplywem broni chemicznej "agent orange", jeszcze dzisiaj rodza sie w vietnamie dzieci z znieksztalconymi czesciami ciala. Moze jeszcze kilka minut dla ofiar wojen w Chile, Argentyni, Uruguay, Boliwi, Guatemala, El Salvadore (tylko kilka z nich wymienilem) gdzie zad USA byl glownym sponsorem tych wojen. jak dlugo milczelismy ? hmm... czy niektorzy z was wiedza ze dziadek Busha, Prescott S. Bush zarobil milliony na interesach z hitlerem i z 3 zesza? gdyby nie pieniadze z USA hitler nigdy by tak daleko nie zaszedl ! zad USA nigdy nie interesowal sie wolnoscia innych krajow, mieszal sie tylko tam, gdzie obiecywal sobie korzysc. Dla USA jest wazne tylko USA ! nie jestem pacyfista, sam bylem na wojnie w kosovie jako ofizer wojska niemieckiego. (mieszkam w niemczech). NIE JESTEM ZA SADDAMEM ! jest on dyktatorem ktory od lat morduje swoich przeciwnikow i wrogow. ale ta wojna jest bezprawiem ! na terenach srodkowego wschodu znajduje sie 75% calej ropy ktora znajduje sie na swiecie ! a USA musi importowac 60% codziennie zuzywanej ropy w ameryce. jesli OPEC powoduje podwyzke cen za barrel to USA nawoecej na tym traci. 5 lutego spotkaly sie firmy amerykanskie z prezydentem USA i podzielily miedzy soba kto gdzie bedzie wydobywal rope. wszyscy ktorzy teraz siedza w bialym domu zarobili milliony na ropie ! 26 czerwca 1945 zostal podpisany pakt UN ktory teraz zostal zignorowany przez USA. robia co chca bo wiedza ze nie mozemy nic przeciwko temu zrobic. jak w roku 2006 system przeciw rakietowy bedzie gotowy do dzialania i USA bedzie miala wladze nad najwiekszymi polami naftowymi to moze wtedy otworza sie oczy tym wlasnie ktorzy teraz krzycza "hurra USA". Dla USA jest tylko wazny USA, nic wiecej. a patriotyzm w tej wielkosci przypomina mi 3 rzesze w 1935... internet daje mozliwosc nauki i myslenia... po niektorych ktorzy tutaj powiedzieli co mysla nie widac tego. a jesli chodzi o Terroryzm, to jest to inna historia, przypomne moze UCK w kosovie. w 1997 byli to terrorysci szukani przez listy goncze, w 1998 zostali trenowani przez CIA zeby walczyli z Milosoviczem i juz nie byli terrorystami a "zolniezami wolnosci kosowa". a teraz ? nazywaja sie TMK, sa regularna armia kosova i najwieksi zbrodniaze z 1997 sa w polityce ! moze niektorzy z was otworza oczy i zaczna myslec ! NIE JESTEM ZA SADDAMEM ale mam pytanie, kto jest wiekszym zagrozeniem dla swiata ? irak ? czy usa ? niech kazdy odpowie te pytanie sobie sam. USA jest jedynym krajem ktory uzyl juz bronie A, B i C... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:12. |