![]() |
Cytat:
Przede wszystkim byłem jeszcze w kolejnych punktach, np. Media Markcie na Bielanach Wrocławskich, gdzie lodówek jest zatrzęsienie. Spodobało mi się tam kilka kolejnych modeli, ale jak chciałem porozmawiać z kimś na ich temat, to jakoś w pobliżu była tylko tak na oko 20-letnia blondynka. Nie że oceniam wiedzę po pozorach, ale miałem pewne obiekcje, czy będzie ona w stanie mi coś konkretnego na temat lodówek powiedzieć. Ale że nie było nikogo innego, to spytałem.. No i właśnie.. To, czego po dłuższych dociekaniach udało mi się dowiedzieć, to że Indesit, Ariston, Argo to firmy włoskie, więc ich produkty są całkiem niezłe. Już nawet nie chciało mi się poinformować jej, że Indesit i Ariston to jeden producent, bo dalsza rozmowa nie miała sensu. Zanotowałem więc tylko ciekawe modele i wyszedłem z zamiarem poszukania czegoś na ich temat na internecie. Kilka dni później musiałem wyjechać do Warszawy, więc tam również pochodziłem po sklepach i znalazłem jeszcze jeden ciekawy model. O nich na końcu. Cytat:
Cytat:
A jeśli chodzi o te modele, nad którymi się teraz waham. 1) Jest to nadal jeden model Indesit, ale mniejszy niż ostatnio - TA AN 2. Wysokość 150 cm, szerokość 60, głębokość ok. 63. Ale wymiary wewnętrzne są całkiem spore i w porównaniu do obecnej lodówki straciłbym w sumie ok. 7 cm wysokości lodówki, natomiast zyskał na głębokości, szerokości i nawet wysokości zamrażalki. http://img367.imageshack.us/img367/3...aan20ou.th.jpg Cena ok. 1100 złotych. W MM 1199 i pewnie ją tam bym kupował, bo za 50 złotych miałbym utylizację starej lodówki, co we własnym zakresie może być problemem. 2) Spodobał mi się jeden model Ardo - SH (ewentualnie AH) 36. Jest wyższa, bo ma 168 cm i to chyba jednak dla nas będzie za dużo (jeszcze dokładnie pomierzę), ale bardzo fajna w środku: http://img294.imageshack.us/img294/5...sh366ia.th.jpg Cena w sklepie wysoka, bo 1699, ale na internecie udało mi się znaleźć za ok. 1200. 3) No i ostatnia, którą znalazłem w warszawskim sklepie Saturn. Jest to Ariston, ale ze starej serii MT AA 291V. Lodówka naprawdę świetna. Najpierw niezależnie podszedłem do niej ja i zatrzymałem się na dłużej, bo cholernie mi się spodobała. Potem to samo zrobiła moja mama i aż zawołała mnie, że znalazła coś naprawdę fajnego ;) A we Wrocławiu wczoraj podobny model tylko wyższy (331) pokazałem ojcu i też bardzo mu się spodobał. Wysokość 150cm szerokość i głębokość po 60, czyli dla naszych potrzeb idealnie. Do tego spora w środku i z wieloma dodatkowymi 'bajerami', jak dodatkowy pojemnik na mięsco, czy wędliny, taka śmieszna 'rączka' na.. właściwie sam nie wiem na co, ale mi pasuje na butelkę ;) Do tego osobny uchwyt na butelki, pojemnik na masło, dobrze zrobiony pojemnik na owocę i warzywa.. Generalnie naprawdę funkcjonalna, dobrze przemyślana lodówka, a do tego bardzo ładna: (na zdjęciach niespecjalnie to widać, ale znalazłem jakieś na internecie, to umieszczam) http://img367.imageshack.us/img367/3...a2912vt.th.jpg Problelem jest tylko.. cena. Ale nie cena w ogóle, bo na modele droższe od początku nie patrzyliśmy. Problem polega na tym, że w tym warszawskim sklepie widziałem ją za 890 złotych, co było ceną rewelacyjną. Nie spodziewałem się, że to jakaś specjalna promocja, albo coś, zwłaszcza że ten człowiek z obsługi (niestety ten sam od pralki Indesita..) mówił, że to nowy model i dopiero przyszedł. W warszawie nie miałem dostępu do internetu, a jak po powrocie sprawdziłem cenę w internetowych sklepach, okazało się, że najtaniej można ją dostać za.. prawie 1400 złotych! I co gorsza, w żadnym sklepie na miejscu, łącznie z Media Marktem (w którym nota bene kosztowała prawie 1500 złotych..) już jej nie ma.. Tak więc tu pojawił się problem, bo zakładając w ogóle, że w tych sklepach internetowych jest ona jeszcze dostępna, to razem z wysyłką wyszłoby koło 1500 złotych, a to o prawie 500 więcej niż planowaliśmy wydać.. Ale że lodówka bardzo mi się podoba, to spróbuję jeszcze zrobić to inaczej. Dzwoniłem już do drugiego punktu Saturna w Polsce (niestety we Wrocławiu jeszcze nie ma tej sieci), który jest w Katowicach, żeby dowiedzieć się, czy mają może ten model. Niestety nie, a szkoda, bo to skróciłoby drogę ewentualnego transportu o dobre 150 km. Będę więc próbował zorganizować jakiś transport lodówki z Warszawy. Pojechałbym sam, gdyby nie to, że lodówek nie można w czasie transportu (i właściwie w ogóle) kłaść pod kątem mniejszym niż 45 stopni. Tak więc po prostu podzwonię po firmach wysyłkowych, żeby się dowiedzieć, czy i ewentualnie za ile mogą mi to stamtąd przywieźć. Znajomych w Warszawie, którzy by to na mniejscu kupili mam, więc z tym nie będzie problemu. A jeśli transport wyniesie do powiedzmy 200- 250 złotych, to i tak cena wyjdzie całkiem przyzwoita. Pomyślę jeszcze. W każdym razie na teraz ten model podoba mi się najbardziej i będę się starał go jakoś za sensowne pieniądze sprowadzić. |
Witam !
Ciekaw jestem czy zakup może już zrobiony - a jeśli tak to jakie wrażenia ;) Cytat:
A ciekaw jestem co słyszałeś o innych polskich firmach ? Bo piszesz, że na kilka trzeba uważać - mam na myśli np. Amicę ?? Prawdę mówiąc, jeśli chodzi o "polskie" lodówki to z trzech znanych mi firm - Polar, Amica, Mastercook najlepszą opinię słyszałem kiedyś jeszcze o Polarze - ale nie wiem czy to się nie zmieniło ostatnio. Z tym, że mają kiepski wybór na dziś - jeśli się nie mylę, należą chyba teraz do Whirpool'a ? Cytat:
Pozdrawiam ro29 |
Witam !
Cytat:
Co nie znaczy, że nie lubię tej firmy - prawdę mówiąc mam nawet jakąś do nich sympatię - ale trochę się naczytałem - i mam też doświadczenia z nabytą rok temu kuchenką oraz ich serwisem - niezbyt dobre ;) - więc stąd moje takie jak na razie zdanie o tej firmie ;) Cytat:
Cytat:
Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
|
jak masz pecha to nawet miele sie zepsuje dosc szybko;)
|
W Media Markcie w końcu wczoraj nie byłem (może jeszcze zajrzę dzisiaj), ale byłem z mamą w EuroAGD i spodobało nam się kilka modeli:
1) Mastercook LC-517A 2) Whirlpool ARC 5722 3) Indesit TAAN3 ... (skończę później, bo muszę wychodzić ;) ) ----- Ok, kończę. Co do tych poprzednich wymienionych modeli, to pomimo ładnego wyglądu wizualnego Mastercook raczej odpada, bo.. to Mastercook ;) Rozmawiałem już w dwóch punktach i potwierdzają się opinię, że lepiej na kilka polskich firm uważać. Raz, że są dość awaryjne, dwa - że jak już się coś zepsuje, to są problemy z serwisie. Tego raczej się nie boję, bo o swoje mogę się kłócić, ale myśl, że lodówka mogłaby się psuć skutecznie mnie do tych firm zniechęca. Whirlpool sam nie wiem. Nie słyszałem na jego temat opinii ani pochlebnych, ani krytycznych. Najbardziej natomiast podoba mi się Indesit - mojej mamie zresztą też i coraz bardziej jestem do niego przekonany. Byłem też przed chwilą w MM i utwierdziłem się w tym przekonaniu. Model TAAN 3 jest bardo fajny, ale wysoki. Ma 185cm wysokości i z tym nie byłoby problemu gdyby nie to, że na lodówce stoi i unas telewizor i raczej chcielibyśmy, żeby tak pozostało. Jest model niższy TAAN 2, który ma 150 cm (szkoda, że nie 155-160). W sumie to nawet idealnie, ale jednak w środku jest zdecydowanie mniejszy. Jeszcze jutro dokładnie pomierzę wymiary wewnętrzne swojej lodówki i porównam z nim, żeby wiedzieć, ile dokładnie byśmy tracili (w cyfrach to ok. 40 litrów na lodówce i 14 na zamrażalce). Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia - na stronie producenta są wymienione dwa modele TAAN 3 (TAAN 2 w sumie też), które nie różnią się niczym oprócz klasy energetycznej. Ponieważ różnice w zużyciu energii nie są aż tak znaczne i biorąc pod uwagę różnice w cenie kupna, którą zaobserwowałem w sklepach (ok. 300 złotych), to zwróci się po przynajmniej 6-7 latach. Dlatego jeżeli to jedyna różnica, to kupuję tańszą, ale jeśli są jeszcze inne, to chciałbym się dowiedzieć. Generalnie na razie jestem coraz bardziej przekonany do jednego z tych dwóch modeli. Jeśli ktoś miał jakieś doświadczenia z tą firmą, to chętnie przeczytam wszelkie opinie :) |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dlatego nie lubię kupować większych rzeczy tak na szybko. To jednak duży wydatek, na dobre kilka lat i jako taki wolę mieć dokładnie przemyślany, żeby potem w praniu nie wyszło coś, na co jednak uwagi się nie zwróciło.. Cytat:
ps: Gdzieś w trakcie pytałeś jeszcze o awaryjność naszej. Mogę spokojnie stwierdzić, że gdyby nie ta 'awaria' teraz to jeszcze pewnie by sporo popracowała, bo nigdy nie było z nią najmniejszych problemów. Ale to są fakty, że kiedyś sprzęt robiono lepszy niż dzisiaj.. a już na pewno bardziej wytrzymały na upływ czasu.. |
Cytat:
|
Cytat:
Bosch -NIE- to juz nie bedzie Amika a dlaczego by nie Whirpool a i Elextrolux osobisci posiadam pare nasie urzedzen whirpoola |
Cytat:
w domu mamy tylko zmywarke - ale chodzi od 3 lat bardzo czesto i ciagle jest bezproblemowa ;) |
Mama chce amice albo boscha. Tylko teraz nie wiem jaki model wybra***263;. Napewno ***322;adowno***347;***263; 5kg i 1200obrot***243;w.
A co my***347;licie o pralkach "***322;adowanych" od g***243;ry? |
Cytat:
Natomiast ja polecam sprzęt od Amici - polski, dobry, niezawodny ;) |
ja mam w domu 2 amiki, jedna ma lat bodajrze 8, druga z 6.
dotychxzas awarii nie bylo zadnych ani na jednej ani na drugiej, a przy duzej rodzinie pralka leci praktycznie dziennie,wiec wytrzymala jest. drugi plus-jest cicha. parametrow technicznych juz nie pamietam,ale jakies specjalnie super nie sa. |
Na obecne czasy whirpool albo Electrolux nie polecam pchać się w Indesita.
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:27. |