Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór pralki, lodówki, odkurzacza, itp. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-pralki-lodowki-odkurzacza-itp-64529/)

- Deckard - 22.01.2019 18:54

Zmywarka , nigdy nie miałem , teraz moja mam chce kupić [dla dwóch osób] .
Od znajomego dowiedziałem się ,że zmywarki dzielą się na te niby szwabskie bosh ,electrolux , siemens wyposażone w pompo-grzałki
i resztę zmywarek to podobno włochy ,gdzie szlag trafia programatory .
Nie wiem ile w tym prawdy ,nigdy nie miałem doczynienia ze zmywarkami , miejsce to max 60 cm . Co kupić ? I czy brać rozszerzona gwarancję ?

loki7777 22.01.2019 19:13

Mam boscha i polecam. Pytanie ilo doplacic masz do tej gwarancji?
Jak juz ja bedziesz mial to juz nigdy nie pomyslisz o recznym zmywaniu naczyn;)

grzeniu 22.01.2019 20:21

Zacytuję ś.p. rycha i powiem "bierz najtańszą z najdłuższą gwarancją". Wszystko to jeden kit, w środku składanka z tego samego. Płacisz na nazwę, kolor, to co widzisz z zewnątrz.
Wymiana tej pompo-grzałki cenowo zmusi cię do zakupu nowej zmywarki. Całość to plastykowa jednorazówka, która ma wytrzymać gwarancję (tam nawet łożysk nie ma). A programatory to myślisz, że kto robi? Niemiec? Włoch? :rotfl:
Faktem jest, że jak się zżyjesz ze zmywarką, to już nikt nie chce wracać do zlewozmywaka i ludwika :D

joujoujou 22.01.2019 20:50

Wymiana pompogrzałki wcale taka droga być nie musi - dwa lata temu mi wymieniali, kosztowało 1/5 ceny nowej zmywarki. Tragedii nie ma. :]

ed hunter 22.01.2019 21:10

Kiedy by jej wuj nie strzelił, to i tak zwróci się na oszczędności wody, a wygoda ogromna.

grzeniu 22.01.2019 21:27

Największą wygodą to jest, że robi za schowek wszystkiego co brudne i nie wala ci się to po oczach. Włączasz jak jest pełna, np. na noc i rano masz czyste. A wada taka, że trzeba naczyń/sztućców mieć więcej niż normalnie potrzeba.
Grzanie wody w zmywarce prądem też drożej wychodzi niż np. z junkersa, ilość zużytej wody też zależy kto jak zmywa....no ale to już takie drobiazgi. Ogólnie bardzo sensowna maszyna.

loki7777 22.01.2019 21:39

To wy za wode placicie??

grzeniu 22.01.2019 21:49

A chcesz wpie*dol? :mruga:
Owszem - za wodę i ścieki wg tego samego licznika k***a

Jarson 22.01.2019 22:53

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1416988)
To wy za wode placicie??

Cicie, cicie.

Kiedyś mieszkałem w osadzie leśnej, gdzie płaciło się ok. 7 zł... za 3 m-ce. Własne ujęcie, koszt prądu. Teraz osada jest już przełączona na wodę gminną, bo... nie opłacało się utrzymywać ujęcia. Noż kurna, jak się nie opłacało, skoro woda kosztowała 7 zł za 3 m-ce?? Ba - jaka czysta była...

Nie interesowałem się za bardzo, być może weszły jakieś przepisy o obowiązkowych badaniach, uzdatnianiu, whatever? Jeśli tak to się nie dziwię. Jeśli nie, to dziwię się bardzo, nawet jeśli były jakieś dodatkowe koszty utrzymania, trzeba je było rozbić na mieszkańców i podejrzewam, że i tak byłoby taniej :hmm:

- Deckard - 22.01.2019 22:54

Dobra ,to pojadę w łikend coś tam kupię tańszego , dodatkowa gwarancja do zmywarki za 1300zl to 400 zł .. tak na szybko Mietek mi policzył w tym sklepie co wszystko tną
A zmywarka dla rodziców ,u mnie miejsca nie ma . Ale pewnie jak się sprawdzi u rodziców to moja lepsza połowa zacznie temat zakupu...bo przecież jest jedna mała szafka gdzie wejdzie 45
A ja wiem czym to pachnie .. nowy zlewozmywak, mniejszy , nowe meble , lodówka większa bo przecież rodzina większa ,pomieszczenie odświeżyć.....
Temat tykajaca bomba

joujoujou 22.01.2019 23:16

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1416988)
To wy za wode placicie??

Ty też płacisz. W postaci PAYE i PRSI. Myślisz że co, że Varadkar z własnej wypłaty utrzymuje całe państwowe wodociągi? :P

Zetoxa 22.01.2019 23:34

moja amica za 1100zł, hula 4 lata, a czasem myje 2x dziennie,
raz dziennie to standard.

loki7777 23.01.2019 12:32

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1416995)
Ty też płacisz. W postaci PAYE i PRSI. Myślisz że co, że Varadkar z własnej wypłaty utrzymuje całe państwowe wodociągi? :P

Ale nie jako dodatkowa oplate a podatek dochodowy(i inne skladki) w Pl tez placa i do tego za wode/scieki.

joujoujou 23.01.2019 13:17

Nie ma się z czego cieszyć - mając to jako konkretną opłatę przynajmniej masz choćby minimalny wpływ na jej wysokość (choćby i oszczędzając wodę). A tak, tylko widzisz jak podatki rosną i rosną. ;p

grzeniu 23.01.2019 13:37

Prawda stara jak świat. Ludzie płacąc za wodę wg licznika nie marnują jej.

Inna całkiem sprawa, to ceny. Te co rusz idą w górę, bo np. powstał kolejny urząd zajmujący się szumnie gospodarowaniem zasobami wodnymi. Oczywiście wody z tego nie przybywa, za to iluś kolejnych swojaków ma dobre posadki. A to podniesiemy ceny, a to jakieś koncesje wymyślimy, inne ograniczenia. Dla ludzi staje się to swoistym podatkiem, w którym swobodnie grzebią rządzący, bo z żadnymi faktycznymi kosztami nie ma to związku.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:26.