Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wycieczka do Czernobyla (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wycieczka-czernobyla-57809/)

Jarson 10.01.2011 17:40

Żeby było naprawdę bezpiecznie, musiałby być jeden pedagog na jedno dziecko :P

Pamiętam szkolną wycieczkę do Instytutu Badań Jądrowych w Świerku. Pół wycieczki jako jedyny cel obrało sobie znaleźć najbardziej niebezpieczny obiekt, do jakiego można się zbliżyć - oczywiście w rozumieniu takich dzieciaków. Rzecz jasna najlepszym punktem wycieczki był sam reaktor, choć mam wrażenie, że gdyby co niektórzy wiedzieli, gdzie jest skład paliwa do niego, albo chociaż zużytego paliwa, to natychmiast spróbowaliby się tam dostać, żeby przekonać się, czy będą świecić w nocy :P

W Świerku promieniowanie było żadne (a pamiętam, jakie były emocje, jak dostaliśmy jasne plakietki i poinformowano nas, że jeśli staną się czarne, to znaczy że otrzymaliśmy śmiertelną dawkę promieniowania :)), ale w Czarnobylu od razu pewnie byłby konkurs, kto znajdzie najbardziej skażoną kępkę mchu...

andy 10.01.2011 16:30

Cytat:

Taa, świetny pomysł, żeby gimnazjaliści łazili po strefie. Wierzysz w to, że niczego by nie niszczyli i zostawali wszystko w takim stanie jaki zastali? Nie brali by pamiątek? No way...
No i dochodzimy do kwestii organizacji wycieczki, tego że nauczyciele/opiekunowie musieli by ich pilnować. Wystarczy odpowiednia ilość pedagogów i można na takim terenie upilnować całą grupę - np. podział na kilku uczniów + pedagog.
Aby bardziej zainteresować uczniów tematem można zorganizować jakiś konkurs. Kto odpowie na zadawane pytania poprawnie otrzyma punkty - ileś punktów to np 5 z danego przedmiotu. Wszyscy na tym korzystają, nauczyciele bo przekażą trochę więcej wiedzy, zainteresują historią swoich podopiecznych, oraz uczniowie którzy przeżyją super wycieczkę oraz będą mogli zdobyć kilka łatwych ocen - poprawią sobie sytuację z danego przedmiotu.

Qbi@k 10.01.2011 16:21

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1138591)
Czy ja wiem. Fajnie by było gdyby szkoły z PL organizowały takie wycieczki - oczywiście do stref gdzie jest bezpiecznie. Świetna lekcja historii, chemii oraz fizyki w jednym ;)

Taa, świetny pomysł, żeby gimnazjaliści łazili po strefie. Wierzysz w to, że niczego by nie niszczyli i zostawali wszystko w takim stanie jaki zastali? Nie brali by pamiątek? No way...

andy 10.01.2011 16:08

Cytat:

IMHO takie filmiki szkodzą Strefie. Zaczyna się z tego robić kurort turystyczny, który zostanie zniszczony przez odwiedzających.
Czy ja wiem. Fajnie by było gdyby szkoły z PL organizowały takie wycieczki - oczywiście do stref gdzie jest bezpiecznie. Świetna lekcja historii, chemii oraz fizyki w jednym ;)

Qbi@k 10.01.2011 14:12

IMHO takie filmiki szkodzą Strefie. Zaczyna się z tego robić kurort turystyczny, który zostanie zniszczony przez odwiedzających.

SpeedFreaK 10.01.2011 14:09

Z tego co widzialem na tych fotkach, to sa miejsca gdzie mozna lazic normalnie, bez kombinezonow antyradiacyjnych czy innych wynalazkow :D

Berion 10.01.2011 13:26

Ja przyznam, że też. Tyle, że nie właziłbym nigdzie powyżej "dopuszczalnej dawki" i wolałbym coś zawczasu przywdziać. :P

SpeedFreaK 10.01.2011 12:57

Ja bym se pojechal do tego Czarnobyla :D

Oktawian89 07.01.2011 16:38

:D Lol fajnie mają chłopaki :D

Ktoś się za dużo w stalkera nagrał xD

Kris 07.01.2011 11:43

A Mózgozwęglacz wyłączyli? Spełniacza życzeń szukają? :szczerb:

MacGyver 06.01.2011 22:03

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1137850)
Odkopię bo może warto. Ciekawy teaser filmu (dokumentalnego?):
>> http://www.youtube.com/watch?v=Q259E...layer_embedded

Na stronie autora teaser'a jest kilka (konkretnie 5, z lat 2008-2010) relacji z wypraw do Czernobyla.

Cytat:

Zastanawiam się czy ta ekipa nie wybrała się na podróż samobójczą. Wleźli w miejsca gdzie podobno świszczy po 900 radów...
W niektórych miejscach to im się wieszały liczniki Geigera.

DejaVu 06.01.2011 21:41

Ten ''młyn'' można ''zobaczyć'' w grze Call Of Duty4 ;) są i inne gry żerujące na tej tematyce :sciana:

Berion 06.01.2011 21:17

Odkopię bo może warto. Ciekawy teaser filmu (dokumentalnego?):
>> http://www.youtube.com/watch?v=Q259E...layer_embedded

Zastanawiam się czy ta ekipa nie wybrała się na podróż samobójczą. Wleźli w miejsca gdzie podobno świszczy po 900 radów...

oddwor 24.10.2005 18:53

Teren zamknięty - nie wpuszczają bez specjalnej przepustki, albo zorganizowane wycieczki z przewodnikiem za skromną opłatą :)
BTW. Zdjęcia tej dziewczyny sugerują, że ona też była na wycieczce z przewodnikiem.
Zauważyliście, że wszystkie te samochody są porozkradane?
Może ktoś kupił u nas na bazarze radioaktywny silnik, akumulator lub inny sprzęt?
Może tylko oddali to na złom i teraz "świecą" komuś sztućce od wschodnich sąsiadów?

RiT2 24.10.2005 18:23

Dzieki Berion za podanie tego linka. Wyjatkowo ciekawa (dla mnie) strona

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:22.