![]() |
Cytat:
|
mylicie sie :) adam nieprzerwanie mistrzem polski jest od 2002 roku bo w 2001 chyba mateja wlasnie wygral:)
|
Cytat:
wracając do tematu Olimpiady. ja ze swojej strony chciałem tylko powtórzyć słowa reporterów z radiowej "Trójki", którzy sukcesy na Olimpiadzie Estonii czy nawet Australii porównali do polskich "wyczynów" i stwierdzili: "bo oni mają sportowców, a my mamy działaczy sportowych.." trudno nie przyznać racji temu stwierdzeniu i odnieść go można nie tylko do sportów zimowych, ale ogólnie do sportu w Polsce.. nie odbierajcie tego, tak jak bym negował sukcesy Justyny Kowalczyk czy Tomka Sikory.. nie chcę po prostu by ich sukcesy przysłoniły fatalne występy reszty naszej ekipy.. |
"koniec wieńczy dzieło"
Witam wszystkich ! I tak oto ponad trzy godziny temu, zgasł ogień olimpijski. Skończyły się XX Zimowe Igrzyska Olimpijskie w Turynie. Ceremonia zamknięcia była jedyna w swoim rodzaju - a czy ładna ? To na pewno kwestia gustu - w moim odczuciu wypadla nieźle, choć gorzej od pięknej ceremonii otwarcia - trochę za dużo było tutaj cyrku oraz nagłych "przejść" z oficjalnych momentów, do np. kolejnych pogoni za sprzedawcą kwiatów. Jakby trochę zapomniano, czego to było zakończenie ... I nadszedł już czas, aby choć w skrócie podsumować występ naszych reprezentantów na tych igrzyskach. Jaki on był ?? Przed chwilą słyszałem opinię prezesa PZN Tajnera - który bardzo dobrze ocenił nasz występ. Czy jednak słusznie ?? Chyba jednak nie ... Tak naprawdę wszystko zależy jak na to spojrzymy. Z jednej bowiem strony - zdobyliśmy dwa medale - czym dorównaliśmy do naszych najlepszych występów. Dodatkowo - zdobyliśmy chyba najwięcej w historii miejsc punktowanych. I to na pewno są plusy. Tylko, że oczekiwania były dużo, dużo większe - i to nie tylko na medale, ale też na dobre, a choćby przyzwoite wystepy, tak licznej jednak reprezentacji. Na pewno na pierwszy plan wysuwają się nasi medaliści - Justyna Kowalczyk - którą pochwalić trzeba nie tylko za medal, ale też za dobre 8 miejsce w pierwszym występie, oraz fakt, że pozbierała się i mimo problemów, pokazała, że jest naszą nadzieją na przyszłe lata. Także Tomkowi Sikorze należą się brawa - za dobry występ, szczególnie w ostatnim biegu i srebrny medal. Ten utytułowany już zawodnik pokazał, że nadal należy do światowej czołówki - i miejmy nadzieję, że pozostanie w niej przez kolejne jeszcze kilka lat - a może do kolejnych igrzysk ?? Szkoda tylko, że w pozostałych biegach - głównie przez fatalne strzelanie - nie odegrał znaczącej roli. A co można powiedzieć o pozostałych naszych reprezentantach ?? Na pewno o niektórych trochę dobrego. Przede wszystkim o skoczkach - mimo iż wielu liczyło na medal - to jednak uwzględniając aktualną dyspozycję Adama Małysza - zaprezentował się On naprawdę dobrze - szczególnie podczas pierwszego konkursu, oraz występu drużynowego. Także naszym pozostałym zawodnikom należą się gratulacje za oba te występy - 5 miejsce w konkursie drużynowym, to naprawdę dobry wynik. Szkoda, że konkurs na dużej skoczni, wypadł dość mizernie ... Słowa uznania należą się także niektórym pozostałym naszym reprezentantom - Krystynie Pałce za bardzo dobre - 5 miejsce w pierwszym biegu, naszej drużynie biatlonowej Pań za 7 miejsce, Katarzynie Wójcickiej za niezłe występy w łyżwiarstwie szybkim, parze sportowej w łyżwiarstwie figurowym, dla której był to pożegnalny występ na olimpiadzie, oraz jeszcze kilku reprezentantom, którzy plasowali się w drugiej dziesiątce, a ich występ był po prostu przyzwoity. Niestety są też dyscypliny - i zawodnicy, którzy albo zdecydowanie zawiedli pokładane w nich nadzieje - a patrząc na wyniki np. z PŚ - można było oczekiwać zdecydowanie więcej - mam na myśli głównie całą ekipę snowbordzistów, oraz np. narciarzy alpejskich - którzy tak naprawdę, niewiadomo po co pojechali do Turynu, czy też większą część ekipy łyżwiarzy szybkich. Ogólnie więc nasz występ - w uproszczeniu - można ocenić na trójkę z dużym plusem. Na pewno nasi medaliści zasłużyli na zdecydowanie lepszą ocenę - a także część wymienionych zawodników. Niestety reszta ekipy, albo wystąpiła na swoim - niskim poziomie - albo po prostu zawiodła. I stąd też taka całościowa ocena. Za cztery lata kolejne igrzyska - oby tylko ten czas nie był zmarnowany. A za dwa lata spotkamy się w Pekinie - mam nadzieję, że mimo wszystko Polacy zaprezentują sie tam lepiej niż w Atenach - a igrzyska te będą światowe, a nie Chińsko - światowe ;) Pozdrawiam wszystkich ! I jeszcze raz gratulacje dla Justyny i Tomka - za uratowanie honoru i sprawienie nam wiele nerwów, ale też bardzo radosnych chwil !! ro29 |
@ro29,ale ty piszesz posty :respect: .Palce ci odpadną. ||
|
a jak Wam się podobała uroczystość zamknięcia?
mi oboiście się podobała bardzo, nawet bardziej niż otwarcia.. ciekawy pokaz, chociaż zepsuty nieco Ricky'm <dzikim> Martin'em.. ale to wszystko rzecz gustu. najbardziej mnie "uderzyło" <w pozytywnym znaczeniu> to jak mer Vancouver przejął flagę olimpijską.. emanowała od niego ogromna pogoda ducha.. i rzecz w tym najistotniejsza - człowiek niepełnosprawny pełni ważny urząd.. u nas niestety coś takiego jest nawet nie do pomyślenia.. a to przykre.. a jest naprawdę pełno osób niepełnosprawnych, które spisywałyby się dużo lepiej w urzędach niż ludzie dotychczas je zajmujący.. trochę odskoczyłem od tematu.. za co przepraszam, ale uznałem to za dosyć ważne.. |
ale o niektorych zawodnikach nie mozna powiedziec, ze zawiedli lub wystapili slabo bo wystapili na swoim poziomie
oczywiscie jagna zawiodla na calej linii i nie ma co tutaj dyskutowac bo tak niestety jest i kolejna sprawa "niespodzianki" medal tomka sikory dziwi polakow...tylko nie wiem dlaczego. wiekszosc serwisow zagranicznych typowala go przed igrzyskami do walki o medale. jeden z redaktorow tvp powiedzial "to chyba najwieksza niespodzianka tych igrzysk" - widac jakie ma gosc pojecie o biatlonie. braz justyny tez nie jest niespodzianka (przynajmniej dla mnie) bo wszyscy wiedzieli na co ja stac. moja ocena tych igrzysk to 4 |
Witam !
Jak już napisałem w moim poprzednim poście, podsumowującym olimpiadę - ceremonia zamknięcia, mi osobiście podobała się średnio. I akurat odwrotnie niż Tobie @Prezesik - dla mnie ceremonia otwarcia wypadła w tym porównaniu lepiej - jakoś bardziej była ułożona, oraz więcej wagi przyłożono w niej do sportowców - tutaj jakby zeszli na dalszy plan. Z tym, że nie oznacza to, że ten cały cyrk był zły - powiem szczerze, że nawet ogólnie te nawiązanie do karnawału itd. się udało. Chyba najbardziej nie podobało mi się w całości to, że pomieszano oficjalne momenty - wystąpienia, hymny itd. razem z tym cyrkiem - trochę to wyglądało jakby wyśmiewano się z flagi, hymnu - wiem, że może nie taki był cel - ale dla mnie tak to wyglądało :( Po prostu lepiej by było, gdyby np. w środku tego show, była wyraźnie wyodrębniony czas na te poważniejsze sprawy. A w kwestii przejęcia flagi przez Mera Vancouver - trochę mnie zdziwiło, że nie dostał On tej flagi z masztu, tylką inną - wydawało mi się, że podczas poprzednich igrzysk, zawsze zdejmowano i składano tę główną flagę - ale mogę się mylić (skleroza nie boli ;) ). Natomiast masz rację @ @Prezesik - człowiek na wózku, a tryskający energią, uśmiechem - i piastujący taki wysoki urząd. Nie mam nic przeciw - liczy się wiedza, zdolności organizacyjne itd. - a nie tylko wygląd i "pełnosprawność". Ale niestety w Polsce nadal są z tym problemy - chociażby aktualnie wybrani posłowie na wózkach mają problemy z poruszaniem się w sejmie - a co gorsza, część pozostałych parlamentarzystów - i nie tylko - patrzy na nich ze zdziwieniem i jakby pytaniem - czego oni tutaj szukają ?? Ale cóż - do tego musimy "dorosnąć" w społeczeństwie - i nie tylko likwidując bariery, organizując koncerty, czy społeczne reklamy - ale głównie zmieniając naszą mentalność ... Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
Ale.. mam nadzieję, że się mylę ;) |
Witam !
Cytat:
Ale jeśli nasz zawodnik wypada z trasy, czy też przybiega gdzieś w okolicach 40-50 lokaty - to trzeba się nad tym zastanowić, czy nie było to znacznie poniżej jego możliwości. I co najgorsze - jeśli część zawodników - a o tym mówiono nie raz - mówiła wprost, że jedzie tam dla nauki, dla treningu, prawie że dla zabawy - to w tym momencie, ja się pytam - czy to była olimpiada, czy też jakieś pierwsze lepsze zawody np. pucharu świata ? ;) Cytat:
A jak widać Twoja ocena Igrzysk, jest zbliżona do mojej :spoko: Cytat:
Przeczytałem dziś dużo artykułów w "Przeglądzie Sportowym" (co prawda mam o tej gazecie niezbyt dobre zdanie - ale cóż - to jedyny dziennik sportowy w Polsce) - i z tego co widzę, to Włosi nie popisali się organizacyjnie. Tak sobie myślę, jakby ta olimpiada odbyła się w Zakopanym ;) Chyba sobie tego nie wyobrażam :nie: Jeszcze nam bardzo, bardzo daleko do tak wielkich imprez - jakieś mistrzostwa w jednej dyscyplinie to jeszcze - ew. uniwersjada - ale nic większego ... niestety ... Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
Nie chciałbym zabierać zawodnikom możliwości mierzenia się z najlepszymi, bo wiadomo, że to jest właśnie najlepszy sposób rozwoju swoich umiejętności, ale trzeba też jednak patrzeć realnie. Jeżeli na dany moment zawodnik nie osiągnął jeszcze poziomu olimpijskiego to powiedzmy sobie szczerze - nie powinien się tam wybierać. Cytat:
Cytat:
To jest niesmaczne nawet jak na dowcip.. |
Witam ponownie !
Cytat:
A z drugiej strony - jak zawodnik jedzie i robi "życiówkę" to oznacza, że jest postęp itd. - i że nie traktuje uczestnictwa w tej imprezie jak treningu czy przygody. Oczywiście inną kwestią jest sprawa, którą Ty poruszyłeś - czy jeśli ta jego życiówka jest i tak zdecydowanie gorsza niż nawet przeciętne światowe wyniki ... Cytat:
Cytat:
Natomiast część problemu, to także mentalność - nie wiem, czy słyszałeś - ale np. z wytyczeniem tras do biegów narciarskich (treningów) - co jak wiadomo w porównaniu do innych dyscyplin, wymaga niewielkich nakładów - są problemy - bo po prostu ludzie się nie godzą, aby trasa biegła przez ich tereny. Cóż ... może jakby im zaplacili ... Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
|
Witam !
Cytat:
ro29 |
Cytat:
(a jej nawet nie kojarzę - nie znam nazwisk wszystkich naszych reprezentantów na olimpiadzie) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:42. |