Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   XX Zimowe Igrzyska Olimpijskie - Turyn 2006 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/xx-zimowe-igrzyska-olimpijskie-turyn-2006-a-62222/)

andrzejj9 24.02.2006 13:35

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Przed chwila w studio wyraźnie powiedzieli, że dziś nie liczyli na medal ...
Ale to jest sukces i należy się z niego cieszyć. Wszyscy liczyli na Adama, a tutaj młoda Justyna, pokazała, że mamy nową gwiazdę.

Kiedy będzie "pełna" dekoracja ?? Bo tutaj dostały po kwiatkach i bez hymnu ??

A mi się bardzo podobała ta córeczka złotej medalistki - najmłodsza uczestniczka olimpiady - bo ma już akredytację :)

ro29

Niby tak.. ale już zaraz potem puścili film z Justyną w roli głównej, z którego wynika, że zawsze była skazana na sukces, a wszyscy cały czas wierzyli, że zdobędzie medale.. Ehh.. ciekawe, co jeszcze dzisiaj usłyszę..

A ta dekoracja to wydaje mi się, że to już wszystko. Hymn chyba przez chwilę był, jak tak na baczność na podium stały. Ale mogę się mylić, bo medali nie wiedziałem..

Lukash 24.02.2006 13:35

zaraz sie okaze ze na dopingu jakis cud ze medal mamy:)

demek 24.02.2006 13:42

http://sport.onet.pl/1,15,11,1795735...rum_turyn.html
skad sie tacy ludzie biora?

Prezesik 24.02.2006 13:48

Cytat:

Napisany przez demek

ja przylacze sie do tego co juz ktos tam napisal: marna prowokacja

andrzejj9 24.02.2006 14:06

Cytat:

Napisany przez demek

smutna odpowiedź, ale z... Polski...

Też mam nadzieję, że to po prostu głupi dowcip. A jeżeli nie to.. głupi autor i nie warto się nim przejmować.

ps: Już usłyszałem w telewizji, że Justyna to Feniks, który powstał z popiołów ;) Czekam na ciąg dalszy :>

zene_k 24.02.2006 14:29

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
ps: Już usłyszałem w telewizji, że Justyna to Feniks, który powstał z popiołów ;) Czekam na ciąg dalszy :>

Czyżby to komentaż naszego najlepszego sprawozdawcy Włodka Sz.? ;)

ro29 24.02.2006 15:12

Witam !
Cytat:

Napisany przez demek
w tv glupoty gadaja, ze oslabla na finiszu a to go...no prawda
justyna sama to powiedziala, ze musi na podbiegu wyrobic przewage coby jej juz nie dogonili

W części prawda - ona po prostu jest bardzo mocna na podbiegach - tak naprawdę nie jest to chyba typ sprinterki - choć taka koncówka po 30 km to bardzo specyficzny sprint ...
A jeśli chodzi o sam finisz - przede wszystkim cały bieg Justyna rozegrała bardzo dobrze taktycznie. I to ona pociągnęła w końcówce, nie czekała aż ktoś inny zacznie. I opłaciło się - to ją musiały gonić, grupa się rozerwała, zostały 3 i wiadomo było, że będzie się liczyło zarówno to ile kto zachował sił, ale też i trochę doświadczenie. Czeszka pokazała klasę - ani Polka, ani Rosjanka nie miały na końcówce z nią szans. Może tylko troszkę żal tego srebrnego medalu - gdyby Justyna w pewnym momemncie się nie obejrzała, gdyby biegła ile sił ...ale i tak wielki jej sukces :)
Dla mnie naprawdę ten bieg był wielkim przeżyciem - i właśnie wspomniana taktyka Polki, przejęcie prowadzenia - to dla mnie wskazuje na jeszcze większą wartość tego medalu - choć tylko w tym momencie brązowego. Bo inaczej to wyglada, jak zawodnik 10-20 sekund po innych wbiega na metę i zdobywa brąz. Tutaj - to ona poczuła w odpowiednim momencie, że jest silna, że trzeba ruszyć do przodu i walczyć. I kiedy wbiegała pierwsza na stadion to serce mi biła jak dawno.
A niestety - takiej woli walki, chęci wygrania - nie ma u wszystkich naszych sportowców. Oczywiście ważne są umiejętności, zdolności itd. - ale liczy się też wola walki, wiara w siebie itd.

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Niby tak.. ale już zaraz potem puścili film z Justyną w roli głównej, z którego wynika, że zawsze była skazana na sukces, a wszyscy cały czas wierzyli, że zdobędzie medale.. Ehh.. ciekawe, co jeszcze dzisiaj usłyszę..

A ta dekoracja to wydaje mi się, że to już wszystko. Hymn chyba przez chwilę był, jak tak na baczność na podium stały. Ale mogę się mylić, bo medali nie wiedziałem..

Wiesz @andrzejj9 - może i masz trochę racji - ale trzeba na to spojrzeć z dwóch stron. Bowiem jak tu się nie cieszyć, skoro zdobywamy pierwszy (i chyba ostatni :smutny: ) medal na olimpiadzie, a jest to dopiero nasz 7 w historii ZIO !!! Po drugie - jest to jednak chyba najbardziej utalentowana młoda zawodniczka w sportach zimowych - jeszcze nadal juniorka - a okazała się lepsza od wielu starszych, bardziej doświadczonych zawodniczek.

A co do dekoracji - przecież też nie widziałeś medalu - i hymnu ja nie słyszałem - jakoś dziwnie to wyglądało ...

Cytat:

Napisany przez Lukash
zaraz sie okaze ze na dopingu jakis cud ze medal mamy

No tak polskie myślenie - zazdrość sukcesu - a to, że miała wpadkę kiedyś z lekami - każdemu się może zdarzyć.

Cytat:

Napisany przez demek
http://sport.onet.pl/1,15,11,179573...um_turyn.ht ml
skad sie tacy ludzie biora?

Skąd - ... z Polski niestety. Pamiętam, jak Małysz cztery lata temu nie zdobył złota na olimpiadzie, albo wcześniej na MŚ - niektórzy to uznali za wielką porażkę. Smutne to, bradzo smutne. Ale to tak trochę się wpisuje w dzisiejszą mentalność i "wyścig szczurów" - liczą się tylko zwycięscy. A przecież tak nie jest - pozostałe medale to także wielkie sukcesy. A także często i miejsca tuż za podium.

Pozdrawiam
ro29

andrzejj9 24.02.2006 15:18

Cytat:

Napisany przez ro29
Wiesz @andrzejj9 - może i masz trochę racji - ale trzeba na to spojrzeć z dwóch stron. Bowiem jak tu się nie cieszyć, skoro zdobywamy pierwszy (i chyba ostatni :smutny: ) medal na olimpiadzie, a jest to dopiero nasz 7 w historii ZIO !!! Po drugie - jest to jednak chyba najbardziej utalentowana młoda zawodniczka w sportach zimowych - jeszcze nadal juniorka - a okazała się lepsza od wielu starszych, bardziej doświadczonych zawodniczek.

Tylko potwierdzę - ja jej sukcesu w żadnym razie nie ujmuję, bo występ był piękny i osiągnięcie także wspaniałe. Mi chodzi o tą.. sam nie wiem, czy mentalność, czy po prostu falszywość osób, które jeszcze kilka dni temu na niej psy wieszali, a teraz będą ją chwalili pod niebiosa, a na dodatek mówić, że oni zawsze w nią wierzyli, wiedzieli, że zdobędzie medal itp.

To w ogóle trzeba zmienić w naszym sposobie myślenia - takie wręcz gnojenie tych, którzy sukcesów (wielkich) nie osiągają. Niewiele jest sportowców takich, którzy wygrywają zawsze i wszędzie. Większość jest takich, która dąży do celu, ale żeby do niego dojść potrzebuje wsparcia. I dawania tego wsparcia powinniśmy się nauczyć..

Nie jest sztuką być przy zwycięzcy, trudniej wspierać przegranego...

**mondeo** 24.02.2006 16:09

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Mamy medal!

Brązowy, a złoty był tak cholernie blisko....

Ale i tak :spoko:

to i tak super dziewczyna
ale jak pech to pech

Prezesik 24.02.2006 23:47

no to sie Rosjanom dostalo w hokeja :bicz:
Finowie zagrali dobry mecz. Przewyzszali Rosjan o klase <w moim odczuciu>. Byli lepsi w obronie i ataku.. dokladniejsi i bardziej zgrani.. po Rosjanach nie bylo tego widac. duzy indywidualizm, niedokladnosc i nerwowosc odbily sie na koncowym wyniku
zapowiada sie swietny final: Szwecja - Finlandia :)

ro29 25.02.2006 01:08

Witam !
Cytat:

Napisany przez andrzejj9
(...)

A jednak się nie myliłem - dekoracja była około 20.15, w centrum Turynu - nawet ładnie to wyglądało (mały minus dla Justyny, że nie zdjęła czapki jak grali czeski hymn- ale uwzględniając jej młody wiek i tremę - wybaczamy ...)

A wracając do wydarzeń dnia wczorajszego już - czyli medalu naszego "zimowego skarbu narodowego", czyli Justyny - to naprawdę jej bieg był niesamowity. Gdy zaatakowała i rozciągnęła stawkę, a następnie wbiegła na stadion pierwsza - marzyłem o złocie - a z drugiej strony nie wierzyłem, że jednak to się udało. Patrząc teraz na finiszowe metry - widać było, że nie miała już sił - sama to przyznała - ale przecież i tak zrobiła w tym biegu więcej, niż po niej oczekiwano. I zdobywając medal dla nas - dla Polski - wpisała się w tak krótką listę polskich medalistów zimowych olimpiad. A uwzględniając jej młody wiek, wielką ambicję, pracowitość - jeśli tylko nic złego się nie przytrafi - może stać się ona gwiazdą na miarę Adama Małysza. A jest bardzo skromna i sympatyczna - ale z drugiej strony - mimo młodego wieku - widać w jej wypowiedziach dużą dojrzałość.
I dostało się niektórym (szczególnie internautom), że już w nią nie wierzyli :) A ponoć na olimpiadzie trzeba było ją w pewnym momencie "odciąć" od sieci - bo zbytnio przejmowała się tym, co ludzie pisali ...

A co do tego, co mówi się o tym sukcesie w mediach - ano różnie - uśmiałem się, jak w głównym wydaniu wiadomości, prowadząca stwierdziła, że dziś Justyna biegła swoim ulubionym stylem ;) Cóż może po tym medalu, stanie się on, jej ulubionym - ale dotychczas raczej tak ponoć nie było.
A najlepsza była relacja z konferencji prasowej PO - kiedy Justyna biegła po medal, oni już podsumowywali nasz występ na olimpiadzie. Oczywiście - zbyt dobry on nie był - ale z podsumowaniami zazwyczaj wypada poczekać do występu ostatniego zawodnika ;)
Dla mnie wrażenie zrobiło też zachowanie trenera - a konkretnie fakt, jak pokazywali go czyszczącego narty. Cóż w innych reprezentacjach są od tego sztaby ludzi - i jak widać, nie zawsze procentuje to sukcesem ...

Jeszcze raz gratulacje dla Justyny, za medal, za wspaniały bieg !!!

I trzymamy kciuki za jutrzejsze występy naszych sportowców - może ktoś sprawi jeszcze niespodziankę ??

ro29

demek 25.02.2006 10:30

po trzecim strzelaniu mamy medal.....sikora drugi i 1,6s straty do zlota....

**mondeo** 25.02.2006 10:40

a po ostatnim narazie pierwszy
i niech tak BĘDZIE

**mondeo** 25.02.2006 10:47

Haha
SIKORA 2
chwała mu

kraluk 25.02.2006 10:49

Cytat:

Napisany przez **mondeo**
Haha
SIKORA 2
chwała mu

Tak! Mamy srebrny medal! 2. medal w Turynie, a 8. medal dla Polski na zimowych olimpiadach! :piwo:

http://wiadomosci.onet.pl/1268003,12,item.html
http://sport.onet.pl/1268002,wiadomosci.html

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:09.