![]() |
Witam !
Cytat:
Może się mylę, ale ma to w pewnym stopniu związek z niską "kulturą" sportową w naszym kraju - porównując np. do USA - tam w szkołach są kluby, zawody, a znaczna część mistrzów zaczyna swoją karierą lub nawet rozwija w klubach uniwersyteckich. U nas co prawda mamy AZS'y - albo jest to jakby dodatek - i tak naprawdę liczą się głównie uczelnie sportowe, gdzie studiują w większości sportowcy. Nie wspominając tutaj już o liceach czy jeszcze niżej - tam nadal wf jest traktowany jak "kara boska" (może nie wszędzie - ale w wielu szkołach niestety tak). Cytat:
Natomiast co do dyscyplin, w których można szybko zdobyć medal - to może i masz rację, że chyba skoki to dyscyplina w której występ pojedyńczego zawodnika trwa najkrócej ;) - eliminacje, I, II seria - patrząc na same skoki - to nawet nie minuta. I nie wiem, czy jakaś dyscyplina może mu dorównać - choć są i też takie, które trwają dość krótko - np. wyścigi saneczkarzy, czy choćby ta słynna "rura" w snowboardzie - też przejazd pojedyńczy trwał może z 20-30 sekund. A chyba hokej jest znowu najdłuższy - choć dorównuje mu - albo nawet przewyższa ...curling - dokładnie nie pamiętam, ale tam mecz trwa chyba nawet dwie godziny (mogę się mylić). Pozdrawiam ro29 |
fakt, zupelnie zapomnialem o curlingu!
:D :piwo: |
a wie ktos moze na czym dokladnie polega carling?
zartobliwie sie do tego podchodzi, jako zamiatanie lodowiska i slizganie czajnika.. a tak na serio, to o co w tym chodzi? |
Cytat:
Chodzi o to, żeby po wszystkich rzutach krążek danej drużyny znajdował się jak najbliżej środka. A właściwie, żeby jak najwięcej krążków się tam znajdowało. I tak za każdy najbliżej środka dostaje się jeden punkt, jeśli więcej krążków jest bliżej od krążków przeciwnika to tyle punktów, ile ich jest. Liczy się tylko krążki znajdujące się w obrębie najbardziej zewnętrznego koła. Te, które zostaną z niego wybite już nie biorą udziału w grze. I to chyba wszystko, wbrew pozorom zasady są banalne. To w czasie gry trzeba na ich podstawie opracowywać pewną strategię. |
wiecej o zasadach tutaj ;)
|
Cytat:
to faktycznie nie jest takie glupie, jakby sie wydawalo na pierwszy rzut oka. |
Cytat:
|
Mamy medal!
Brązowy, a złoty był tak cholernie blisko.... Ale i tak :spoko: |
gdyby meta byla pod gore to by jej rady nie daly!!
ale bedziemy miec z niej jeszcze nie raz pocieche!!! |
ogladaliscie bieg Justyny Kowalczyk? Fantastycznie walczyla!a.. nareszcie jakis medal - braz, a zloto bylo tak blisko. naprawde Justyna pokazala klase :)
za Jej sukces :piwo: |
Witam !!!
Cytat:
Bieg oglądałem od 10 km - to było to na co czeka każdy kibic, Polak - kiedy serce zaczyna bić coraz szybciej ... Wspaniale rozegrała ten bieg taktycznie, była silna - bardzo silna - jakby chciała pokazać, że te dwa ostatnie niepowodzenia to był przypadek itd. A tak niewiele zabrakło do złota :smutny: Ale brąz to i tak wielki sukces naszej młodej zawodniczki !!! Jeszcze raz wielkie gratulacje !!!!!! ro29 |
Wszystko super (jak napisałem wyżej ;) ), ale już po 10 minutach mi się niedobrze robi, jak słyszę te opiewania w zachwyty w telewizji.. Dość szybko zapomnieli, jak jeszcze dwa dni temu jechali ją od góry do dołu..
Ehhh.. to jednak jest smutne i takie pozostanie - że doceniamy tylko zwycięzców natomiast wyjątkowo paskudnie gardzimy brakiem sukcesów.. Tak czy inaczej gratulacje jeszcze raz i cierpliwości dla mnie, jak będę dzisiaj we wszystkich stacjach słuchał, jak to oni od samego początku w nią wierzyli, wiedzieli, że zdobędzie medal itp. itd.... ;) |
Cytat:
Przed chwilą w studio wyraźnie powiedzieli, że dziś nie liczyli na medal ... Ale to jest sukces i należy się z niego cieszyć. Wszyscy liczyli na Adama, a tutaj młoda Justyna, pokazała, że mamy nową gwiazdę. Kiedy będzie "pełna" dekoracja ?? Bo tutaj dostały po kwiatkach i bez hymnu ?? A mi się bardzo podobała ta córeczka złotej medalistki - najmłodsza uczestniczka olimpiady - bo ma już akredytację :) ro29 |
w tv glupoty gadaja, ze oslabla na finiszu a to go...no prawda
justyna sama to powiedziala, ze musi na podbiegu wyrobic przewage coby jej juz nie dogonili |
Cytat:
Polityków i bierzmy pod uwage;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:57. |