![]() |
mam male pytanko do was i prosilbym o jak najszybsza odpowiedz...
Czy plyta wyposarzona w konrtoler SATA obsluzy dysk SATA II ? pozdro ;) |
Cytat:
Wydaje mi się, że bez problemu dałbym radę złożyć komputer za te 8-9 tysięcy - po prostu wystarczy wziąść najnowsze podzespoły typu procesor, płyta, grafika, z 2GB pamięci itd. Tylko jaki jest tego sens ?? Praktycznie takiego komputera potrzebują naukowcy - inżynierowie (skomplikowane obliczenia itd.), no i totalni fanatycy gier - symulatorów itd. Bo dla normalnego użytkownika - czyli jak dla mnie z min 95 % populacji - taki komputer - jak napisał @andrzejj9[B] - za max 3-4 tysiące będzie wystaczający aż nadto !!! A na koniec - to jeśli ja nawet trafiłbym szóstkę w Lotto to bym chyba nie kupił tak drogiego komputera - wolałbym taki za 2,5 - 3 tysiące plus monitor itd., a za rok dla zabawy bym go modernizował || ro29 |
OK
Wiem, że miałem mały kontakt - 2 x Intel, 3 x 3Com X x Realtek. Realtek to hmmmm..... Intel i 3Com są znacznie lepsze, ale lepiej zachowują się Intelki. Szczególnie te opóźnienia przy początku przeglądania zasobów sieciowych. Z zastrzeżeniem, że jest to dla przeciętnego użytkownika. 3Com jak już pisałem daje dużo więcej możliwości konfiguracji. Sam byłem zaskoczony, bo myślałem, że 3Com to najlepsze co może być wśród ogólnie dostępnych kart sieciowych. |
To ile masz tych kart INTELA na podstawie 1 sztuki piszesz ze lepsza ........ ;)
nie mowie ze nie lepsza byc moze w tym konkretnym przypadku .......... nie badzmy drobiazgowi na miligramy i setne sekundy ;) |
Cytat:
Dodatkowo w pracy mam 7 kompów spiętych w sieć. Realtec sprawuje się okropnie częste problemy (4 kompy), 3Com śmiga dobrze (2 kompy), ale najszybciej dogaduje się ze wszystkimi innymi komp z sieciówką intela. Dlatego też do domu sobie wziąłem jednocześnie 3Com i Intela, po tygodzniu pracy z każdą został Intel. 3Com jest wyposażony w znacznie większą ilość opcji konfiguracji i daje w sumie większe możliwości niż Intel, ale dla mniej zaawansowanego użytkownika - jednak Intel. P.S. Modeli nie pamiętam, ale są to podstawowe karty w cenie koło 100zł. |
Jak juz kupujemu to siecowke 3COM ;)
|
Chociażbym się bardzo starał, to nie dałbym rady znaleźć tych podzespołów takich, żeby zapłacić za nie 8-9 tysięcy... Pomijając już fakt, że na moje oko to tak do 3-4 tys. kupi się bardzo wydajny komputer, a wszystko więcej to już tylko strata pieniędzy.
A co do samej konfiguracji to mniej więcej zgadzam się z powyższym. Może poza tą kartą sieciową, ale ja nigdy nie miałem z nimi problemów. |
Krótko mówiąc WOW.
Takie krótkie raczej wskazówki: Płyta główna - (500 - 900zł) - DFI nF4 SLI INFINITY, DFI LanParty nF4 SLI-DR; Asus A8N-SLI Premium nForce4 SLI; Microstar K8N SLI Diamond nForce4 SLI; Gigabyte GA-K8NXP-SLI nVidia nForce4-SLI. W przypadku ambicji o/c z naciskiem na DFI. Procek: jeśli koniecznie dwurdzeniowy to AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX (Socket 939) (1600zł), ALE jeśłi chodzi o gry to lepszym wyborem będzie AMD Athlon 64 4000+ BOX (Socket 939) San Diego (1500zł) Ram minimum 2GB aby to miało sens - dual 2 x 1GB CL2,5 Grafa: Radeon X1800XL Sapphire 256MB VIVO (1800zł) Dysk min. 250GB - polecam nowe maxtory serii 10 z 16 mb cache Karta muzyczna - Creative Sound Blaster X-Fi Platinium (750zł) Zasilacz - jeśli ma być cicho to Tagan U22 480W Obudowa Chieftec BigTower - a który model to już sobie pooglądaj. DVD+RW - Benq / LG / Nec / Pioneer Koniecznie Windows XP - znikomy cenowo dodatek. Jeszcze co do karty sieciowej. Dobrym rozwiązaniem jest dokupienie karty sieciowej PCI Intela (nie jakieś realteci i inne - TYLKO Intel). Na poprzedniej płycie spaliła mi się wbudowana, więc dokupiłem intelkę - zupełnie inny komfort. Przy nowej płycie też wsadziłem intelke. Polecam też dokupienie UPS - wydatek jakieś 700zł za APC Back-UPS RS 800VA. Nie ma nic gorszego jak chwilowa przerwa w prądzie :blee: |
Zamierzam kupic komputer, kwote szacuje na ok 8 - 9,5 tys zl. Licze na wasza pomoc. Moje wymagania:
- AMD Athlon 64 bit (najchetniej dwurdzeniowy X2 czy jakos tak) - porzadne mobo, z przyzwoitym wyposazeniem (USB 2.0, sieciowka, kontroler SATA, RAID, cos jak DUAL BIOS etc) - duzo RAMU >1 GB - grafika na PCI-E (ale nie biore pod uwage SLI czy CrossFire) - nagrywarka DVD - obudowa z dobrym chlodzeniem (taka, zeby 3 dyski do niej spokojnie weszly) - dysk SATA ok 120 GB - karte muzyczna z bajerami typu: zew. panel etc - silny, stabilny zasilacz - chce rowniez aby komp byl raczej cichy, prosze wezcie to tez pod uwage - bajery typu dodatkowe oprogramowanie, nie kieruje mna w zakupach. Dyski, myszke, klawiature, monitor, glosniki mam. Tylko co wyzej jest mi potrzebne. Kwota 9,5 tys to maks, wolalbym dac nieco mniej ale jak nie da rady to nie :D |
|
Zapytałem sie jakis czas temu na forum jaki dysk polecacie..nikt nie odpisał ...
:D ( w innym temacie) . Wiec tak kupiłem samsunga 200 GB 8 MB cache ata 133 :> a mojego maxtora 120 chce wsadzić do kieszeni usb 2.0 i teraz któa byscie polecili tak do 130 zł ?! ja myslałem nad tymi 1 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21161 lub 2 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12742 ? |
Cytat:
"...zupełnie przyzwoita konfiguracja..." - || dla mnie jest naprawdę dobra, albo bardzo dobra - szczególnie, że to komputer do pracy biurowej - to praktycznie zbyt dobra.... ;) Pozdrawiam ro29 |
ja sam co 12 lub 6 miesiecy modyfikuje prawie calkowicie pieca
ale znajac realia kowalskiego kupujacego kompa na 2-3 lata ... http://img176.imageshack.us/img176/5...ueprice5an.jpg ... jest to zdrowe value2price na allegro za gotowke oczywiscie taniej ... :mruga: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71230756 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70231091 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71037132 |
Co do monitora to nie wiem czy będzie chciał tyle kasy wydawać (1500-1600), sam pracuję w pracy na monitorze LCD ( 2xBelinea 102005 - źle mi się na nich pracuje, ale co zrobić praca i tam się nie wybiera co dają), tego Samsunga wybrałem, bo wiem jak na nim się pracuje, w rodzince 3 osoby go mają i bardzo sobie go chwalą zarówno w grach i filmach jaki ipodczas surfowania po internecie i w czasie pisania np. w Wordzie.
Pivot jest przecież wykorzystywany przede wszystkim do pisania np. w Wordzie, a w 99% wypadków pisze się na wprot monitora więc małe kąty nie będą przeszkadzać. Arepo co do dysku masz rację mała różnica w cenie a duża w GB więc dysk będzie zwiększony, sam mam samsunga dysk i jestem z niego bardzo zadowolony więc taki wpisałem, siła przyzwyczajenia ;) |
Witam
Zgadzam się w 100% z tym co napisał kolega Conti. Sam mam LCD 17***8221; i przy standardowych 96 dpi rzeczy na ekranie są po prostu za małe. Można oczywiście zmienić na 120 dpi, ale powoduje to różne problemy, z których najbardziej denerwujące to zniekształcanie aplikacji, polegające na znikaniu kawałka okna, na którym są np.: przyciski czy jakieś opcje (przykład to choćby KProbe). Druga sprawa to dysk. Nie ma sensu kupować urządzenia 120 GB skoro 160 GB jest droższe tylko o 16 złotych (komputronik). W przypadku dysku 160 GB wybierałbym między Samsungiem SATAII, a bardzo udanym modelem WD 160 GB również na SATAII (dokładnie WD1600JD). Pozdrawiam |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:56. |