![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
mam nadzieje, że się odnajdę w nowym sprzęcie (soft, drivery itp.) płyta główna ma zintegorwany dźwięk, karte sieciową... nie miałem jeszcze takiej płyty. |
Cytat:
OK. ***8211; przejrzałem trochę sieć i muszę chyba przyznać rację tym, którzy mi zarzucali, że mylę się, tak źle oceniając dyski Samsunga. Może to racja, że po prostu firma ma niezbyt dobrą renomę i to się przenosi. I jak ktoś napisał ***8211; dyski te były awaryjne może jakiś czas temu, teraz jest chyba lepiej. A wracając jeszcze ogólnie do firmy, to dużo zależy od własnych doświadczeń - mam kolegę, który jak usłyszy Samsung (a także Philips), to nic dobrego o nich nie powie. Bo jak napisałem w moim poprzednim poście ***8211; tak naprawdę dużo zależy od tego, co się trafi i jakie ma się doświadczenia ***8211; chyba niewiele jest (albo prawie nie ma ) firm, o których wszyscy wypowiadali by się dobrze. A co do zaproponowanego zestawu ***8211; to niezły ***8211; sam bym taki (lub nawet gorszy) chciałbym mieć. A co do integracji - wiem, że różnie to bywa - mogą być z tym problemy (np. jak zechcesz włożyć lepszą kartę muzyczną), ale może też być OK. I to tyle Pozdrawiam wszystkich ro29 |
Cytat:
|
Cytat:
w sumie :) chyba bedzie 120 :) dla Ciebie ed ;) |
Cytat:
edit: Samsung SP1203N 120GB 7200rpm 305,00 zł Samsung SP1213N 120GB 7200rpm 8MB cache 317,00 zł Samsung SP1604N 160GB 7200rpm 328,00 zł Samsung SP1614N 160GB 7200rpm 8MB cache 348,00 zł |
Cytat:
Po 1. MoBo napewno bym zmienil na model Asus K8N-E Deluxe NForce3-250Gb S.754 (25zl roznicy) a mysle ze lepiej miec mobo na chipsecie nforc3 niz via800. Plyta bardzo fajnie wyposazona i z duzymi mozliwosciami. Tasiemki dostaniesz dwie wiec nie bedziesz musial dokupywac;) Chodz sam sie do niej zrazilem przez tam jeden mankament ktory raczej ciebie nie dotyczy ;> wiec jesli chcesz zostac przy ASUSIE to bardziej polecam ten modelik. Jesli nie ASUS to MSI K8N Neo Platinum- u mnie jak kazda poprzednia MSI swietnie sie sprawuje i zadnych problemow z nia i tez o duzych mozliwosciach. Po 2. Pamiec OKI tez zostal bym przy tym no chyba ze masz pieniazki to 2x512 :> Kingston or TwinMos or OCZ lecz one trochu drogawe ;) Po 3. HDD Wiem ze firme ci nie zmienie bo ja lubisz ;) i moze to dobrze bo tak jak napisal jeden z ziomkow trudno obecnie jednego faworyta tu wskazac. Zastanow sie nad 120GB... Im sie ma lepszy sprzet tym rzeczy naniego sie wsadza co wiecej zajmuja i ani sie obejrzysz i bedzie full ;) Mysle ze duzej tu roznicy nie bedzie w cenie a jednak te 40gb wiecej mysle ze sie przyda. Osobiscie polecam SEGATE z technologia NCQ.... Po 4. Grafika. Zawsze bylem zwolennikiem GF wiec polecal bym cos jak FX 5500 i wyzej. No ale to co wybrales tez bedzie GIT wiec moze zostac;) Po 5. TOWER+Zasilka. Jesli chodzi o obudowe to ja swoja wybieralem zeby miala ladnusi wyglad i kolorami pasowala do reszty ;) Aha no i zeby miala USB z przodu bardzo sie to przydaje zwroc na to uwage ! No tak jak pisales podobaj ci sie te wskazniki inne no jesli znajdziesz cos z nimi taniego to czemu nie chodz dla mnie to zbedne... Jesli chodzi o zasilacz napewno trzeba jakis dobry. Chodz wszyscy narzekaja na CODEGEN to ja nie moge zlego slowa powiedziec gdyz mam od ponad roku Codegena 350W i juz trzeci zestaw na nim obecnie : MSI K8N NEO Platinum+ Sempron 2600 S754+GF FX 5700+2x512MB 400Mhz Kingston+2x160Gb 8MB Segate+Pioneer 108+ LG 8520B+HP 1215 i wszystko smiga bez przerwy swietnie wiec nie moge zlego slowa powiedziec o tym zasilaczu wiec polecam rowniez.... Mam nadzieje ze w jakism stopniu pomoglem ci w dokonaniu finalnej decyzji i bedziesz zadowolony z twego nowego PC. Bedzie GODNY !!! :> Daj znac jak juz maszynka bedzie chulac na pelnych obrotach :> :piwo: |
Frog skąd ty tą płyte wynalazłeś i czym ona się tak znacząco różni?
Nikt mi takiej nie polecał :) Czytając różne zestawienia w internecie do AMD64 polecana była przeważnie ta która widnieje w moim zestawieniu. Nie wiem... |
Płytka sie różni przede wszystkim tym, że jest na o wiele lepszym chipsecie, a mianowicie nForce 3 250.
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13999 Ciapek a nie lepiej dolozyc te 100 zl i wziac na S.939?? |
W najnowszym CD-Action jest ciekawy artykuł odnośnie składania kompa. Co prawda myślę, że do tego wyboru tutaj już raczej się nie przyda, niemniej jednak może warto się z nim zapoznać. Ma dwie strony, więc i w Empiku, czy gdzieś można na szybko przejrzeć.
|
@Ciapek
Tutaj jest link do opisu płyt na 939: http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=108869 Tutaj na 754: http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=125013 A tutaj porównanie Epox'a i MSI na 754 :D http://pcarena.pl/a-297.html |
Ciapek tak jak napisal kolega rosol najwazniejsza roznica to chipset plyty. Nie via800 tylko tu jest Nfoce3 250 co chyba wiekszosc przyzna ze lepszy iwarto miec mobo na nforsie...
cyt. "...Wprowadzając na rynek nową wersję chipsetu nForce3 oznaczoną przyrostkiem 250, nVidia wyeliminowała kilka niedociągnięć poprzednika, czyli nForce3 150. Nowa rewizja daje już pełne wsparcie dla HT 800MHz. Niektóre jej wersje nawet 1000MHz (Ultra). Posiada również zintegrowany kontroler SATA z RAID oraz ośmiu portów USB 2.0. Dodatkowo w wersji nForce3 250Gb mamy do czynienia ze zintegrowanym kontrolerem Gigabit Ethernet, co stanowi zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż komunikacja chipsetu z kontrolerem za pomocą magistrali PCI. Jest to ogólnie rzecz biorąc układ znacznie wydajniejszy i dający większe możliwości. ..." Plytka ta naprawde jest naprawde godna polecenia. RAIDY we wszystkich mozliwych konfiguracjach obsluguje. SATA podajze 6 wejsc. Karta dzwiekowa 8 kanalowa (rozne wejscia audio optyczne cyfrowe zwykle), sieciowka tak jak pisze Gigabit Ethernet, FireWire, zreszta zobacz na komputronik opis. Mysle ze tutaj napewno warto dodac te grosze w proline roznica 25zl miedzy ta twoja a ta co ja polecam.... Zobacz opis na komputroniku http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13999 tylko tam troche z cena przesadzaja ;) |
Cytat:
Jesli Ciapek nie zasysa non stop z p2p, nie ma kamery cyfrowej itp to w zupelnosci 80GB wystarczy, a roznice zaszwe mozna przeznaczyc na dodatkowa pamiec RAM, ktorej nigdy za wiele :> Ja dalej jade na 46GB IBM i miejsca mi wystarcza. Nie korzystam z p2p. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:43. |