![]() |
Ja bym zasugerował monitor 19". Naprawdę poprawia to komfort pracy. Rozdzielczość jest ta sama co na 17" ale pixele są troche większe - dzięki temu masz większe ikonki, czcionki itp. Pracowałemtroszke na 17" i na 19" - zdecydowanie większy komfort na 19". A monitor kupuje się na pare lat. Za ~ 1500zł można kupić Philipsa 19" [Philips 190B6CS] z pełną 3-letnią gwarancją obejmującą także wszystkie pixele. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19159
P.S. Pivot przy matrycy TN to średnio przydatna rzecz, niestety :( . B. widoczne stają się ograniczenia kątów widzenia szczególnie od dołu (w normalnej pozycji) |
Witam, kolega prosił mnie o złożenie kompa, dawno już nie interesowałem się hardwarem komputerowym (jakieś 8 miesięcy) i wypadłem z obiegu. Ale coś tam poszukałem i oto co wyszło:
Procesor AMD Sempron 3000+ BOX (Socket 754, 64-bit) 379.00 Płyta główna Asus K8N4-E Deluxe nVidia nForce 250 zawiera: karta muzyczna, karta sieciowa 364.00 Pamięć RAM Kingston DDR 512MB PC-400 CL2.5 224.00 Dysk twardy IDE/SATA Samsung SpinPoint 120 GB (8MB cache, Serial ATA II) 337.00 Obudowa Modecom Debut - czarno-srebrna - 350W 200.00 Napędy optyczne BenQ DVD+/-RW DW1640 bulk black + soft 180.00 Klawiatura Logitech Internet PRO Keyboard black OEM 50.00 Myszy Logitech Black Label Mouse OEM Black (M-BJ58) 45.00 Stacja dysków FDD 1,44MB 3,5" - black 36.00 Karta graficzna GeForce 6600 Gigabyte GV-NX66128DP 128MB (128-bit) TV/DVI bulk (PCI-E) 439.00 suma: 2254 (komputronik.pl) - kupował będę w http://ptr.pl więc będzie ok 100 zł taniej + Monitor LCD 17" Samsung SyncMaster 713N silver-black (z pivotem) 1219.00 Cena bez monitora 2000-2400 Jeżeli macie jakieś poprawki do tej konfiguracji z chęcią im się przyjrzę Z góry dzięki za pomoc pzdr |
Witam
Powracam na chwilę do mojego postu nr 109. Wybaczcie, że odpowiadam z takim opóźnieniem, ale ostatnie dni nie pozwalają mi na aktywne uczestnictwo w życiu forum ... Cytat:
Cytat:
Znajomy ostatecznie dołożył jeszcze 200 zł do puli i za trochę mniej niż 1600 zł nabył zestaw jak poniżej. Nie wiem dokładnie jaką obudowę kupił (nie byłem z nim w sklepie), znając środki poradziłem, aby wybrał tą, która mu się najbardziej podoba ;), postanowił także nabyć nagrywarkę DVD. Finał to coś takiego : Procesor : AMD Sempron 2600+ (S754 64-bit) + Pentagram Freezone QV-100 AlCu Plus Płyta : Asus K8N-E Deluxe (nForce3) Pamięć : DDR-SDRAM DIMM DDR400 512MB Kingston Grafika : Radeon 9550 Gigabyte 128MB DDR, TV&DVI Dysk : Samsung 80 GB /7200 /SATA-II NCQ /8MB Nagrywarka DVD : DVD-RW LiteOn SOHW-1693 Obudowa + zasilacz (nie wiem dokładnie jaki) Jak na komputer do pracy biurowej to zupełnie przyzwoita konfiguracja za tą cenę. Z czasem można dokupić lepszy zasilacz lub większy dysk (choć jak się nie zabierze za grzebanie z filmami to nie koniecznie). Dziękuję jeszcze raz za wypowiedzi i wszelką pomoc. Pozdrawiam |
naprawde ten chlopaczek nie ma ciagotek do gier,jakos go to nie ciagnie ;)
|
Cytat:
Jeśli już to polecam płyte Gigabyte k8nsc-939 (280zł), mam ją w zespole z Venice 3000+ - ślicznie i bezproblemowo śmiga. (Ewentualnie msi K8n Neo2 - ale jest droższa a niewiele wnosi) Cooler boxowy wystarcza, jak nie box to kup jakiegoś Spire za 45 zł - te procesory się nie grzeją. A jeśli chcesz więcej wydać na chłodzenie to Arctic Freezer 64 za jakież 75 zł - najlepsza ponoć bestia dla amd. Ram ok - dla kręcenia przy a64 nie ma większego znaczenia. Tutaj pamięci NIE chodzą "synchronicznie", tylko inaczej ;) ... no cóż to już dłuższa pogawędka. (oczywiście byle jakie / noname nie wchodzą w grę. Ja mam kingstony 2x512 dual cl3 - spokojnie chodzą 1T i cl2,5) HDD - ok ALe uważam, że pakując się w Venice i agp przepłaciłem (co prawda mam 9800pro i nie chciałem go też wymieniać). Obecnie kupiłbem jakiegoś semprona 64 2800/3000+ z płytą Epox 8KDA3I rev. 3.2 albo z płytą Gigabyte k8ns (s754) rev 1,1 (ewentualnie rev 2,0 ) Na koniec uwaga - firmowy zasilacz min 350W z mocną linią 12V. |
Cytat:
Postaraj się aby w konfiguracji był chociaż radek 9550 od gigabyte'a za te 200zł. Co do zestawu, wybór masz praktycznie tylko między AMD na socket A i 754. A i jeszcze jedno, ostatnio z kumplem próbowaliśmy złożyć coś sensownego do 2000zł z monitorem lcd włącznie i powiem krótko: nierealne. W moim przypadku chodziło dodatkowo o jako-tako komputer do gier, więc kiszka. Albo gry albo lcd... ;) Chyba że naprawdę zrezygnujesz z grafy i wpakujesz się w zintegrowaną. To już Twoj wybór, ale mysle ze chłopak byłby potem wdzięczny za możliwośc gry w cokolwiek... EDIT QBI@k mnie wyprzedził :) trochę długo się kumulowałem z napisaniem tego posta a jak juz coś wypocilem to sie okazalo ze ktoś myśli podobnie :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
a ja potzrebuje komputer do 2000 zl +-200 zl z monitorem lcd. komouter bedzie wykorzystywany w typowo domowych zastosowaniach. bedzie to komputr dla 11 latka,wiec zadne gry raczej nie wchodza w rachube(z tego powdu mysle o jakiejs zintegrowanej grafice na mobo). pomozecie mi cos wybrac?
|
Szkielet kompa - prosze o komentarze
Jestem na kupnie szkieletu komputera, zdecydowalem sie na cos takiego:
Procesor: AMD Athlon 3200+ Venice s.939 OEM ADA3200DAA4BW - 510 zl (no niestety rev.E6 co z O/C nie slynie, ale innego nie dostane w Katowicach) Cooler: Pentagram Freezone QVC-100CU+ - 105 zl MOBO: Asus A8V Deluxe WIFI - 399 zl (PCIE nie potrzebuje bo mam GF4 Ti4200 AGP ktory do wszystkiego mi wystarcza) RAM: Geil 2 x 512MB CL2.5 Dual - 389 zl ewentualnie: Kingmax Hardcore 2 x 512MB DDR500 BGA - 2 x 249 zl (tu niestety sie zastanawiam czy jest sens ladowac kase w taka pamiec skoro proc nie zapowiada wysokiego taktowania, a Geil powinien mu wystarczyc) HDD: WD Caviar 160GB SATA - 295 zl Wiecej mi do szczescia nie potrzeba bo posiadam reszte podzespolow (80GB+40GB, DVDRW, PSU Chieftec 420W...) Prosze Was forumowicze o komentarze i ewentualne sugestie. Calosc bede kompletowal w tygodniu po niedzieli. |
Cytat:
@ Arepo Ma ją w sumie dopiero niewiele ponad tydzień, więc na razie można tylko zgadywać, ale przez te kilka dni nie było żadnych problemów :) |
Cytat:
|
Cytat:
@Pierwszy dobrze napisał. Jeden z fortonów jest przeznaczony na procki zasilane z +5V (ma mocniejszą tą linie) a drugi z +12V (ta sama zaleźność). Co do zestawu Arepo. Obudowe wybierz jakąś najtańszą ale jeżeli budżet na to pozwoli wybierz coś z ModeCom'a. Troszkę lepsza jakość w porównaniu do codegenów i tym podobnych obudów. A jeśli chodzi o zasilacz. Może to być forton z allegro (zdarzają się używane, naprawiane, bez gwarancji, zakurzone) lub całkowite nóweczki ale jeżeli chcesz być pewny i nie grać na tej loteryjce możesz wziąść modecom'a 350GTF. Jest to wypisz wymaluj forton w innej puszce i z inną naklejką ale za to z gwarancją i innymi gadżetami. Obecnie kosztuje okolo 80zł w komputroniku, więc myślę ze znajdziesz go taniej. PS Byłbym zapomniał. 350GTF ma też lepsze okablowanie :> |
ja kupowałem u tego sprzedawcy - jego aukcja skończyła się dzisiaj w nocy - zapewne niedługo wystawi ponownie.
Aktualnie TA aukcja ale jest znacząco drożej... Jest jeszcze Fortron FSP350-60THA-P, który będzie lepszy do konfigów nowszych zasilających procesor z linii 12V. FSP350-60MDN Rev.A będzie lepszy do starszych konfigów zasilających proc z linii 5V - tak gdzieś wyczytałem (chyba na tweaku...) |
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:44. |