Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zbliza sie chlodny okres - ogrzewanie (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zbliza-sie-chlodny-okres-ogrzewanie-57278/)

Stef 01.12.2008 22:24

tylko mnie zastanawia jeszcze jedno..
zaley jakie masz zawory w kaloryferach...
jesli nowe- to pompka bezwglednie musi byc- tak przynajmniej mowilo kilku znanych mi fachowcow montujacych C.O.
u nas w domu sa tylko nowe zawory i pompka jest, choc jest tez zrobione taki bypass pompki, ze jakby cos, to mozna puscic bez...
ale zdecydowanie lepiej jest jednak z pompka.
pompki sa 2- jedna do pieca weglowego, druga do gazu...
obydwie to przywiezione na poczatku lat 90-tych pompki firmy Grundfoss. maja juz swoje lata i ZERO awarii.
a jaka jest woda w obiegu gdy grzeje sie weglem- lepiej nie mowic..... najczystsza w kazdym razie nie jest.

prometeusz 15.12.2008 11:22

No i po 10 latach termet mi robi w zimie numer. Wylacza sie dziad jeden. A serwis mam dopiero na jutro.
Bylo nie bylo 10 lat bez awari - pozawymiana tej rorki co to kiedys sam uszkodzilem przy wymianie manometru chodzil rewelacyjnie

Diabolique 15.12.2008 23:27

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 976924)
do dolnego naczynka lejemy wodę, wkładamy sitko na kawę, odlewamy nadmiar, tak aby sitko było puste, sypiemy dość grubo mieloną kawę (ja dodaję trochę cukru - jest wtedy łagodniejsza i bardziej aromatyczna), lekko ubijamy, mocno skręcamy maszynkę, stawiamy na pomarańczowy gaz :haha:, delektujemy się DOBREM. Oczywiście przykrywka powinna być zamknięta, bo nam nachlapie w końcówce parzenia. A, grzejemy, aż się mocno zabulgocze i pójdzie para. Wtedy wyłączamy gaz.

u mnie jest cos nie tak, bo woda, a raczej magiczna substancja :) nie wyplywa pod wieczko. kawa sie przypala czy cus a nektaru nie widac. wode nalalem :) help!

ed hunter 15.12.2008 23:33

a uszczelka jest i dobrze całość skręcona?

Diabolique 15.12.2008 23:58

wlasnie, brak uszczelki. oczywiscie nie bylo jej w zestawie. uroki lidla :/ bez uszczelki nie pojdzie? glupie pytanie, bo nie idzie, cholera by wziela.

nimal 16.12.2008 02:58

tak, reklamuj
bo kawa z tego dobra wychodzi
ale MUSI byc grubo mielona - inaczej utrzymuje za wysokie cisnienie i jest za gorzka

ed hunter 16.12.2008 07:02

uszczelki kradną drodzy klienci, więc trzeba sprawdzać...:]

prometeusz 16.12.2008 09:57

:idea: zawsze mozesz nalac wody, wsypac kawe, skleic poxipolem i miec jedno razowego uzytku.
No co w koncu tanie bylo :szczerb:

Prezesik 16.12.2008 13:09

Ogrzewanie gazowe.
Rachunki za gaz to samo ZŁO.

Diabolique 16.12.2008 18:45

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 987390)
uszczelki kradną drodzy klienci, więc trzeba sprawdzać...:]

zeby sprawdzic, trzeba o jej istnieniu najpierw wiedzieć. czego mozna sie doszukać dopiero w instrukcji. nie lubie otwierać i zagladać do pudełek bo sam nie lubie widoku juz otwartych rzeczy, wypitych napojow, perfum itp. powinno sie ludziom za to łapy ucinać i w soli konserwować!

prometeusz 16.12.2008 20:35

Cytat:

Napisany przez prometeusz (Post 987061)
No i po 10 latach termet mi robi w zimie numer. Wylacza sie dziad jeden. A serwis mam dopiero na jutro.
Bylo nie bylo 10 lat bez awari - pozawymiana tej rorki co to kiedys sam uszkodzilem przy wymianie manometru chodzil rewelacyjnie

Winny okazal sie sterownik pieca - jakies zwarcie sie w nim robilo i nie zalaczal pompy:sciana:

ed hunter 16.12.2008 23:08

Cytat:

Napisany przez Prezesik (Post 987440)
Ogrzewanie gazowe.
Rachunki za gaz to samo ZŁO.

Przesadzasz. Bpierzesz w kieszeń rulon pieniędzy i płacisz. :sciana:
Cytat:

Napisany przez Diabolique (Post 987485)
zeby sprawdzic, trzeba o jej istnieniu najpierw wiedzieć. czego mozna sie doszukać dopiero w instrukcji. nie lubie otwierać i zagladać do pudełek bo sam nie lubie widoku juz otwartych rzeczy, wypitych napojow, perfum itp. powinno sie ludziom za to łapy ucinać i w soli konserwować!

A uszczelka tam solidna jest - silikonowa, wytrzyma pewnie cały, długi żywot czajniczka.
Też nienawidzę grzebaczy i złodziei w supermarketach - kiedyś babcia kupiła mojej córce rozkradziony komplet lego, wymienili bez gadania, ale co dziecko przeżyło to...po obcięciu rąk kikuty w soli złodziejom konserwować :wsciekly:
Cytat:

Napisany przez prometeusz (Post 987522)
Winny okazal sie sterownik pieca - jakies zwarcie sie w nim robilo i nie zalaczal pompy:sciana:

Samo życie... :]

Prezesik 16.12.2008 23:24

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 987562)
Przesadzasz. Bpierzesz w kieszeń rulon pieniędzy i płacisz. :sciana:

Podeślę Ci rachunki, bierzesz rulon i płacisz. :sciana:

nimal 16.12.2008 23:35

q
5znakow

ed hunter 17.12.2008 07:04

Cytat:

Napisany przez Prezesik (Post 987565)
Podeślę Ci rachunki, bierzesz rulon i płacisz. :sciana:

Przyślij rulon. Rachunków nie musisz. Mam swoje. :]

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:11.