![]() |
Cytat:
|
Cholercia, to jak kuię LiteOn'a SHM-165P6S to wypadne z obiegu ;) bo nie będe "trendi" czy jak to się teraz mówi :)
Cytat:
ps. nawet dzisiaj kolega dał mi płyte "sky" DVD-R x4 i twierdzi stanowczo, że są świetne bo nagrywa na swojej nagrywarce (a ma BENQa -tylko nie wie jakiego :D) "i mu filmy superowo chodzą" oczywiście o PI, PIE Qscan nigdy nie słyszał :D |
Cytat:
A który to? Cytat:
Ale gwoli ścisłości - jest jeszcze 5%. I oni - tzn, my :) - naprawdę z zainteresowaniem czytają twórczość Sławka. I doceniają. Ale przy zbyt ryzykownych tezach... no cóż. |
Cytat:
|
Cytat:
Poddaj swój pomysł producentom nagrywarek, to jedni zaczną produkować sprzęt do odczytu, drudzy do zapisu, trzeci do testów itd. itd. itd. Dopiero wtedy wyciągną od ludzi kasę. Nie każdego stać na więcej niż jeden napęd i w zasadzie nie widzę potrzeby posiadania więcej niż jednego. Tylko mi nie pisz zaraz, że jam mam więcej niż jeden napęd, bo ja mam dlatego, że tak mi się podoba, a nie dlatego, że taka jest konieczność. Wybacz, ale to juz zakrawa na lekki obłęd. :piwo: |
Jakośc zapisu zależy od metody zapisu i rozwiązań OPU napędu.
Nie trzeba wnikliwych testów (choć one potwierdzają), które napędy mogą mieć najlepszy zapis. Obecnie seria BenQ 1620-55, Pioneer 110-111L, Plextor 755-760 i Nec 4550-70 to czołówka napędów. Każdy ma inne rozwiązania, każdy wybrane nośniki zapisuje bardzo dobrze lecz z inną ilością błędów. To niewielkie różnice ale występują. Nie ma obecnie ideału. Rozwiązaniem optymalnym jest posiadanie kilku napędów. Jeden drugiego uzupełnia. Zawsze podkreślam, że dla mnie najważniesza jest jakość zapisu płytek DVD. Ważna jest również możliwość testowania zapisanych płytek. Wszystkie wymienione napędy taką możliwość mają, największe możliwości posiada Plextor. Obecnie mam dwa BenQ 1620-40, Nec 4551A, Pioneer 110 a wkrótce dołączy Plextor 760. :) |
ja jeszcze jedno do slawka..sluchaj w któryms temacie (chyba tutaj) ktos pytałm w stylu "to co ja mam teraz kupic jesli BenQ niby jest złe a Pioneer dobry"...a Ty slawku na to "o jakosc zapisu sie nie martw na BenQ, nam chodzi o odczyt testow"...
i teraz pomysl..sam sobie przeczysz :niepow: jesli wg. Ciebie na BenQ zapis jest bardzo dobry to w takim razie dlaczego chcesz na siłe udowodnic ze progs Pioneera lepiej ocenia stan płytki niż Nero?? dlaczego pioneer ma problemy z odczytem tej plytki tu pokazanej wyzej w nero w tescie odczytu a BenQ nie?? benQ ponoc bardzo dobrze zapisuje tak?? no i to właśnie pokazuje w tescie odczytu..z tego by wynikało ze Pioneer ma po prostu problemy z odczytem plytek z BenQ..ale to nic nie znaczy!!! |
Witam.
Śledzę topic od początku, nie odzywałem się, bo po co, ale przychodzi taki dzień w życiu królika, że i lwu trzeba w mordę dać. Kilka lat temu przecież, gdy zaczynała sie wielka kariera Liteonów (czy dzisiaj ktoś uwierzy jakie to świetne napędy były?) i KProbe, obowiązywało inne podejście do testów - "testy służa do tego by PORÓWNAĆ jak dana płyta została nagrana w napędzie X i odczytana w napędzie Y..." - luźny cytat. A na wyniki mogło wpłynąć włączenie światła w łazience... Chwała tutaj propagatorom świetnych napędów - Sławek przecież wylansował BenQ, pomógł przy promowaniu "ostanich wielkich" Liteonów 812 i 832, teraz Pioneer - oki, ludziska, na przykład, napędów pewnej firmy na S nie kupią... Jednak mam wrażenie, że amatorski napęd za 200 zeta, w połączeniu z np. darmowym czy shareware'owym oprogramowaniem, żadną miarą nie mogą rościć sobie prawa do bezbłędności i "swiadczyć o "wyższości świąt BN nad świętami W"... Nie powiem - zabawa w testy świetna, ale czy bez laboratium za miliony zieleńców nie powinniśmy raczej uznać WIELKIEGO przyblizenia wyników... A wtedy, czy to BenQ, czy Pionek powiedzą tylko czy płyta dobra czy do bani... A o to chyba chodzi? Pozdrawiam. Pioneera i tak kupię... może DVR-111... |
Testowana płytka była wielokrotnie i zawsze BenQ odczytywał z prędkością 4x. :spoko:
Sprawa zależności korekcji i odczytu jest znana. Należy jednak rozróżniać "wagę" błędów. Przy bardzo wysokim PI płytka będzie odczytana poprawnie, a wystarczy rysa i będzie problem. Przykład: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=3694 Pioneer okazał się lepszym czytnikiem. Następny... prośba o przeczytanie całego tematu :taktak: http://cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=2568 99% czyta płytkę a BenQ 1650-55 i Philips 1660 P1 oparty na BenQ nie czyta. Pioneer bez problemu przeczytał. :spoko: Zwracanie błędów PI/PIF nie może być zależne od korekcji. :) |
Cytat:
a tak wogóle wczoraj się troszke podłamałem :smutny: "dla jaj" sprawdziwłem nagrywaną 2 lata temu płyte DVD Verbatima...na BenQ od mniej wiecej 3/4 mnóstwo PIF (do 300) bledy PO itp..końcówka płyty nie dała sie zgrac na dysk :blee: ale podłączyłem swojego LiteONa na którym te płyty były nagrywane..też duże PIF ale bez błędów..płytka zgrana na dysk LiteONem!!! (oczywiscie kupie nowe płytki i poprzegrywam) i czego to dowodzi?? że Liteon po prostu ma lepsza korekcje..tak samo jak w tym temacie..BenQ ma lepsza korekcje niz Pioneer i już..a że w jakichś wymyslonych programach Pioneer pokazuje swoje wyimaginowane dane na temat płytek to inna sprawa |
To jak napęd odczytuje zależy od OPU napędu i korekcji.
To dla mnie od początku jest oczywiste. I :spoko: o Pioneera. Prośba o dokładne przeczytanie tematu i analizę testów. Przykład: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...8&postcount=81 Pioneer odczytał dwukrotnie szybciej płytkę od BenQ. Całkowicie błędne rozumowanie Kolegi nie poparte żadnymi faktami. :) |
@slawekj
Cytat:
To tyle.....ale pewnie i tak to do ciebie nie trafi. |
???
Nikt nie kwestionuje korekcji a zatem odczytu i płynnego transferu na BenQ. Dzięki bardzo dobrej korekcji płytka została odczytana. Transfer to jedno a błędy PI/PIF to drugie. Ta dobrze niby zapisana płytka przy słabszej korekcji już tak płynnie nie odczytała się. A powinna. Jakość na BenQ 96/100. Same sprzeczności. :taktak: Test transferu zależny jest od korekcji. Pomiar błędów PI/PIF nie może być zależny od korekcji. Powinna być podana rzeczywista ilość błędów PI/PIF. Tego oczekuję od testującego napędu. :taktak: Cytat:
:) |
Ilość załączników: 2
a ja tak przy okazji zamieszcze test zrobionej przed chwilka płytki..nagrana 2 lata temu (prawie) przez LiteONa 451S..Pioneer pewnie by odpowiedział że jest nie do odczytu :niepow:
TDK 4x BOX RICOHJPN palony 4x http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=29641&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=29642&stc=1 |
Cytat:
Tyle tylko, że wszystko to jest o kant tyłka :wsciekly: Bo rozdzielamy tu programy i napędy na jakieś dopasowane pożądane tandemy Albo robimy to na jednym programie z jednakowymi parametry albo wcale Bo w ten sposób pomału dojdziemy, że jednak Ziemia jest płaska || Znakomity przykład - test transferu - czyli to co interesuje nas najbardziej - bez - jak pisałem jakichś domysłów i błędów domysłów ??? Test transferu - jeden program - jednakowe parametry :czytaj: Różnice widoczne? :> Dla obiektywizmu jestem jeszcze za tym żeby zrobić test transferu w DVDInfoPRO Jeżeli takowy tam istnieje Będziemy mieli potwierdzenie lub zaprzeczenie - aczkolwiek czystą kwintesencję odczytywania płytek przez napędy :czytaj: :tak!: BTW I nie pozwalajmy napędom oceniać wypalonych przez nas płytek! :nieee: :czar: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:53. |