Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LG GMA-4020B\GSA-4040\408x\4120\416x B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lg-gma-4020b-gsa-4040-408x-4120-416x-b-25338/)

mariusz01 08.09.2003 12:18

LG GMA-4020B\GSA-4040\408x\4120\416x B

Witajcie,

mam w planie zakup nagrywarki DVD. Zastanawiam się, którą wybrać.

Powiedzcie mi co sądzicie o LG GSA-4040B. W testach wypada nieźle. A może polecacie coś innego? Musi ona obsługiwać plusiki i minusiki.

Czekam na odpowiedzi.

PS. a może w sieci jest jakiś test nagrywarek DVD? (oprócz tego co jest na www.cdrinfo.pl)

fido2001 08.09.2003 17:43

A ile mozesz wydac na wypalarke, to postaram sie doradzic najlepiej i najobiektywniej jak umiem...

PS. Napisz Jak czesto zmieniasz takie zabawki, czy masz ja np. na rok, czy wolalbys cos dolozyc i miec na dluzej ??

Pozdrawiam. Rafal.

prafalp 08.09.2003 20:22

Testy DVD LG GSA-4040B

Mam ten model tj. DVD LG GSA-4040B i trudno mi coś powiedzieć na jej temat.
Jeden problem którego nie umiem rozwiązać:
Nie udało mi się nic nagrać na płyty EMTEC 4,7 GB DVD+RW x2,4.
Czy może ktoś ma jakieś sugestie?

SEBAW 08.09.2003 20:26

Wydaje mi się, że ta płyta nie jest wpisana w baze nośników znajdujących się w biosie i dlatego nie możesz na nią nic nagrać. Musisz chyba poczekać na aktualizacje biosu. ;)

prafalp 17.09.2003 18:09

Wykonałem upgrade softu do ver. A300 - niestety brak poprawy.
Wydaje mi się, że nośnik DVD+RW 4,7GB EMTEC x2,4 nie jest najnowszym hitem.:P

Parametry nośnika z DVD INFO:
Media Information
Region information N/A not a DVD-VIDEO
Media code/Manufacturer ID
Format Capacity 4.38GB(4.70GB)
Free Blocks 0
Book Type DVD+RW
Media Type DVD+RW
Media Id Code Speed Unknown
Available Write Descriptor CLV 2.4x 3324KBps
BG Format Status Suspended
Data area starting sector 30000h
Data area end sector 23053Fh
Linear Density 0.267um/bit
Track Density 0.74um/track
Number of Layers 1

Pozdrawiam, Rafał.

Maquick 19.09.2003 09:50

Co do nagrywarki- zero problemow, z wyjatkiem... DVD+RW Emtec 2,4x. Po wypaleniu niewiele ponad polowy plyty sie wyklada twierdzac, ze to prawdopodobnie wina nosnika. Natomiast cala reszte (jaka mialem okazje sprawdzac) pali bez najmniejszych problemow i bledow- generalnie nagrajke polecam i niech ktos cos zrobi z tymi Emtecami :cisza:.

BTW- co do nosnikow to Lead Data DVD-R sa tanie i pala sie x2 oraz bardzo ladnie czytaja sie w stacjonarnym DVD (Yamaha). No i co najwazniejsze- nie sprawiaja zadnych problemow przy nagrywaniu.

Braders 20.09.2003 20:32

LG GSA-4040b

Mam od wtorku wieczor i .... nie miala kiedy tylko w weekend musiala pasc. Jestem uziemiony bo bez rekordera jak bez reki. Chyba pojde w slady Huberta Urbanskiego i rzuce sie na tory ... zaczynam nie lubiec LG i Ich Troje.

Jabba the Hutt 20.09.2003 22:37

Re: LG GSA-4040b

Cytat:

Braders napisa***322;(a)
Mam od wtorku wieczor i .... nie miala kiedy tylko w weekend musiala pasc. Jestem uziemiony bo bez rekordera jak bez reki. Chyba pojde w slady Huberta Urbanskiego i rzuce sie na tory ... zaczynam nie lubiec LG i Ich Troje.
Bez desperacji - zanieś do serwisu... A inna rzecz,że "tanie mięso psy jedzą".

Jabba

P.S. Lubiłeś Ich 3 ? Naprawdę, to juz lepiej Jennifer Lopez ;)

Braders 21.09.2003 07:47

Re: Re: LG GSA-4040b

Cytat:

Jabba the Hutt napisa***322;(a)
Bez desperacji - zanieś do serwisu... A inna rzecz,że "tanie mięso psy jedzą".

Jabba
W poniedzialek leci na serwis. Od razu poprosze ich o wymiane firmware. Teraz nawet nie chce probowac czy wgranie A300 pomoze bo na moje oko to problem jest z mechanika. Od poczatku ruchy lasera byly bardzo glosne. Silnik jest cichutki (nie slychac go) ale poruszanie sie lasera po szynach bylo bardzo glosne.

Tak przy okazji to za 1000 zl moglem kupic dowolnego lite-on'a, teac'a, tdk i etc. Zalezalo mi na maksymalnej kompatybilnosci ze standardami, a tego konkurencja nie oferuje.

Cytat:

P.S. Lubiłeś Ich 3 ? Naprawdę, to juz lepiej Jennifer Lopez ;)
W zyciu ich nie lubilem! Chwilowo mam wrazenie, ze jakosc ich muzyki jest taka sama jak jakosc produktow LG.

plplacek 06.10.2003 20:15

Jak jestesmy przy tym LG GSA 4040B (A300) to mam ptyanie czemu Nero 6 Ultra pokazuje ze ta nagrywarka pali DVD-/+R z max prdkoscia 2x/2,4x skoro powinna 4x (to na pewno nie wina plytek)? Tak samo DVD Decrypter oznajmia chec nagrania tylko z 2x predkoscia. Czy cos trzeba specjalnie ustawic?
Sory nie dzialaja mi polskie znaki.

plplacek 07.10.2003 17:21

LG GSA 4040B (A300) zapis DVD-R max 2x a nie 4x. Dlaczego?!!!

Moze ktos wie o co chodzi z ta nagrywarka?
LG GSA 4040B (A300) w kilku softach do nagrywania pokazuje mi, ze maksymalna predkosc zapisu dla dvd-/+r to 2x/2,4x a powinno byc 4x.
Dodam ze to nie wina plytek.

Val 07.10.2003 18:21

Spróbuj użyć płyt Verbatim 4x. Podobno narazie tylko na nich ta nagrywarka nagrywa z prędkością 4x. Problem ma być rozwiązany wraz z nowym biosem. Coś takiego wyczytałem na jakimś innym forum.

plplacek 07.10.2003 18:30

Dzieki
Ale mimo ze nie ma zadnej jescze plytki w napedzie to i tak w informacji np w Nero o napedzie jest maksymalny zapis 2x. To chyba nie wina plytki.

Val 17.10.2003 09:16

Wyszedł nowy firmware A109/A301. Może to rozwiąże problem.

cypher 18.10.2003 19:08

Problem z LG GSA 4040B (WriteDVD 5 5 error)

Na poczatku wszystko dzialalo OK. Wypalilem tak 4 filmy.
Moj naped: LG DVDRAM GSA 4040B bios rev. A300 - update orginalny (rev. A104) Ripowalem programem DVD Shrink 3.0 na HDD i wypalilem tak 4 filmy programem CLONEDVD. Teraz podczas proby nagrania plyty DVD+R Verbatim x4 4.7GB na samym poczatku mam komunikat
"WriteDVD 5 5 -error". Plyta jest na poczatku nadpalona i nic nie mozna z nia zrobic. Probowalem nagrac pliki EasyCD Creatorem 6 i wszystko dziala dobrze czyli ta nagrywarka jeszcze nagrywa. Przeinstalowalem XP z obrazu (Drive Image 2000) Zainstalowalem CLONEDVD 3.0 i jest tak samo nastepna plyta do kolekcji ;/

Config:
PII 700 AMD Duron + Motherboard Soltek KV 75+ (VIA)

IDE 0 - [Master] 60GB IBM 7200 UDMA66
- [Slave ] 100GB IBM 7200 UDMA66
IDE 1 - [Master] 20GB Segate 5400 UDMA66
- [Slave ] LG DVDRAM GSA 4040b (rev. A300) UDMA33

Pozdrawiam cale FORUM ;)

SEBAW 18.10.2003 19:40

Podepnij nagrywarke na kanale Secondary jako Master. Jeżeli posiadasz drugi napęd np. CD-ROM lub DVD to podepnij go również z nagrywarką, ale jako Slave. Wgraj również sterowniki ASPI lub ForceASPI (o których mówią, że są lepsze). Jeżeli posiadasz płyte główną z czipsetem VIA to wgraj stery do VIA. Jeżeli to nie pomoże to pokombinujemy czegoś innego... ;p

cypher 18.10.2003 20:30

wg zalecen...

Przerzucilem nagrywarke ze [SLAVE] na [Master] na IDE1.
Zaistalowalem ForceASP V1.7
Updatowalem BIOS nagrywarki z (rev. A300) do (rev. A301)
Zainstalowalem dosc nowe stery do mojego solteka na VIA Ver. 4.48
Uruchomilem CLONEDVD i po wrzuceniu Verbatima 2.4x lub 4x DVD+R mam znowu "write error..."

cypher 18.10.2003 20:35

a moze...

Jakim innym programem mozna wypalic pliki (*.VOB) zrippowane DVD Shrinkiem oprocz CLONEDVD 3.0 ? Probowalem Easy CD Creatorem 6 ale
rozbija mi projekt na 2 plyty DVD ;/

cypher 18.10.2003 22:19

Chyba juz poznalem przyczyne "write error :P"

Zainstalowalem "nowego" CloneDVD 1.3.10.1 i tez mam write error :) ale tym razem okienko dialogowe wysiwetla komunikat ze "material dvd przekracza dopuszczalna wielkosc" wyrzuca mi DVD+R Verbatmika ale nie nadpala :))) hih Plyta jest cala a wine ponosi DVD Shrink 3.0.5 Beta ktory nie ma w PREFERENCJACH jednej wazej opcji manowicie
w Target DVD Size wybierasz tylko 4.7GB ale nie ma ustawienia granicy bledu...w MB ;/ (wersja 2.3 ma) i jezeli program zle obliczy DVD-RIPa (walnie sie lekko:P) to CloneDVD 3.0.1.1 sprobuje wypalic i wyrzuci "write error + nadpalona plyte ;/..." W nowszej wersji (1.3.10.1) jest juz OK dalej mam blad ale nie nadpala :)

>>> Tak to jest jak sie zaczyna uzywac programu od wersji beta ;/ <<<

BrinX 29.10.2003 22:06

LG GSA-4040B warto czy nie

Witam chce kupic LG DVD+-R/RW + CD-R/RW (GSA-4040B) BOX ale zastanawiam sie czy nie ma z nia problemow. interesuje mnie czy nagrywa np. na esperanzach dvd-r i czy nie robi jakis bledow chce ja wykorzystac do palenia dvd-video i divx mixow na dvd [ np. 6 filmow ] wiec prosze o opinie jej uzytkownikow z gory big tHX

cypher 31.10.2003 13:50

LG GSA-4040B warto czy nie?

Cytat:

BrinX napisa***322;(a)
Witam chce kupic LG DVD+-R/RW + CD-R/RW (GSA-4040B) BOX ale zastanawiam sie czy nie ma z nia problemow. interesuje mnie czy nagrywa np. na esperanzach dvd-r i czy nie robi jakis bledow chce ja wykorzystac do palenia dvd-video i divx mixow na dvd [ np. 6 filmow ] wiec prosze o opinie jej uzytkownikow z gory big tHX
:) Nie ma z nia problemow, jedynie przy upgrade biosu wszystko
poszlo ok ale nie wyswietlil mi sie komunikat ze nagrywarka skonczyla
upgrade biosu buehehe :) Nie wiem jak bedzie sie sprawowac na nosnikach Esperanza poniewaz uzywam tylko "Verbatimow". Pamietam ze kiedys nagrywalem CDR na Verbatimkach i nie mialem wiekszych przygod wiec nie szukalem niczego innego na DVD+R :)
Do palenia uzywam tych progrow 8-) :
- Nero 6 [dziala super]
- Easy CD Creator 6 [jw]
- CloneDVD 1.3.10.1 [dopiero w tej wersji jest mozliwosc wyboru
szybkosci nagrywania x2.4 lub x4]
- DVD RIP "DVD Shrinkiem" bardzo ladnie scina.

Ogolnie jestem przecietnym userem i nie robilem nia zadnych testow.
W sumie moim celem jest zrobienie troche kopii DVD :))) i uzycia ich pozniej do wyswietlania w projektorze :) Niestety projektora jeszcze nie mam ale powoli odkladam na to cudenko. Droga zabawka szczegolnie w poslce ceny sa astronomiczne. U mnie mozna za 1500F znalesc przyzwoity sprzet tylko to dla przecietnego polaka astronomiczna suma :( nie ma co ukrywac dla mnie tez jest to okolo 2 miesiecy pracy.

Wiecej info na temat LG GSA 4040B znajdziesz tutaj:
http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=3219192613
http://www.cdrinfo.pl/cdr/hard/LG_GSA-4040B/1.php - test nagrywarki

Braders 31.10.2003 19:38

Dostala rekomendacje Toms Hardware Guide wiec chyba o czyms to swiadczy.Ja mam i nie narzekam. Na esperanzach nie pale i nigdy nie bede - na cdr sie przejechalem i nie mam zamiaru tego powtorzyc. Zalosny nosnik. Szczegolnie, ze za 10 zl mozna miec Verbatim x2 lub TDK (-/+) x4. Nie mowiac o Princo -r za 6 zl x4. Czy platinum +r x4 za 8 zl.

sebikolo 01.11.2003 10:18

ja tez mam zamiar kupic te nagrywarke ale slyszalem ostatnio niepochlebne opinie o wszelakich nagrywarkach LG. Dlatego teraz sie zastanawiam. A jak z plytkami nagranymi przez LG radza sobie stacjonarne odtwarzacze? Nie ma z tym problemow?

Braders 01.11.2003 12:45

Cytat:

sebikolo napisa***322;(a)
ja tez mam zamiar kupic te nagrywarke ale slyszalem ostatnio niepochlebne opinie o wszelakich nagrywarkach LG. Dlatego teraz sie zastanawiam. A jak z plytkami nagranymi przez LG radza sobie stacjonarne odtwarzacze? Nie ma z tym problemow?
To jest moj kolejny LG wszystkie sa wyjatkowo trwale (w przeciwienstwie do Teac'a i LiteOn'a) i u mnie wyrobily sobie BARDZO pozytywna opinie.

Jesli chodzi o mozliwosci odczytu w stacjonarnych to ciezko mi cos powiedziec bo nie mam DVD :( Nie potrzebuje, te 300 zl to caly tydzien balowania po lokalach ;) W tescie na THG masz tabelke dotyczaca odczytu nagranych plyt. Obejrzyj sobie i wybierz odpowiedniego rekordera do Twoich potrzeb.

sebikolo 01.11.2003 13:17

ja mam nagrywarke LG x16 i DVD-ROM tez LG. Jestem z nich zadowolony, nigdy nie zrobily mi nie miłej niespodzianki. Tak wiec z wlasnych doswiadczen jestem ZA ale opinia innych tez jest dla mnie istotna. Podaj mi prosze adres THG.

Braders 01.11.2003 14:22

Cytat:

ja mam nagrywarke LG x16 i DVD-ROM tez LG. Jestem z nich zadowolony, nigdy nie zrobily mi nie miłej niespodzianki. Tak wiec z wlasnych doswiadczen jestem ZA ale opinia innych tez jest dla mnie istotna. Podaj mi prosze adres THG.
http://www.tomshardware.com/
http://www6.tomshardware.com/storage...027/index.html <-test nagrywarek.

Poczytaj tez opinie na www.dvdrhelp.com

W sumie rzadko zdaza sie zeby ktos na te nagrywarke narzekal. Co prawda moja padla po 5 dniach ale wymieniona na nowa nie sprawia zadnych niespodzianek. Na dzis dzien kosztuje nieco ponad 800 zl wiec prawie 300 mniej niz gdy ja na poczatku wrzesnia kupowalem - i za ta stara cene bylo warto! Sam dolaczony do niej nosnik DVD-Ram kosztuje blisko 50 zl.

BrinX 01.11.2003 15:40

dzieki za opinie :D

znalazlem jak sparwuja sie nosniki wiec dam tu jak by ktos procz mnie potrzebowal

Kod:

VD Media comments for this DVD Writer (click on the link to read the comments):
1 CompUSA DVD-R (PRINCO......) comments, 0 good, 1 mixed, 0 poor.
1 Cursor DVD-R (GSC001......) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
1 Datawrite DVD-RW (PRINCO......) comments, 0 good, 0 mixed, 1 poor.
2 E3Works Pearl Discs DVD-R (LEADDATA01..) comments, 0 good, 1 mixed, 1 poor.
1 eProformance DVD+R (PRODISC.R01) comments, 0 good, 0 mixed, 1 poor.
1 Fortis DVD-R (Auvistar....) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
1 Generic/Unbranded DVD-R (SONY........) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
1 Generic/Unbranded DVD-R (TDKG02000000) comments, 0 good, 0 mixed, 1 poor.
1 Generic/Unbranded DVD-R (LONGTEN 001.) comments, 0 good, 0 mixed, 1 poor.
1 H2O DVD-R (MXL RG01....) comments, 0 good, 0 mixed, 1 poor.
1 HP DVD+RW (RICOHJPNW01) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
1 Imation DVD-R (CMC MAG. AF1) comments, 0 good, 0 mixed, 1 poor.
1 Imation DVD-RW (OPTODISCK001) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
1 Infosmart DVD-R (INFOSMART01.) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
2 IOTA DVD-R (PRINCO......) comments, 2 good, 0 mixed, 0 poor.
1 Jamba! DVD-R (MBI.........) comments, 0 good, 0 mixed, 1 poor.
1 Lead Data DVD-R (LD..........) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
1 Legacy DVD-R (RITEKG04....) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
1 Legacy DVD+RW (RICOHJPNW01) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
2 Legacy DVD-RW (PRINCO......) comments, 1 good, 1 mixed, 0 poor.
1 Legacy DVD-R (PRINCO......) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
1 Legacy DVD-R (PRINCO......) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
1 Magnex DVD-R (OPTODISCK001) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
1 Matrix DVD-R (............) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
2 Maxell DVD-RW (JVC/VictorT7) comments, 2 good, 0 mixed, 0 poor.
1 Maxell DVD-R (MXL RG01....) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
1 Maxell DVD+R (RICOHJPNR01) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
1 Maxell DVD-RAM All (MXL8) comments, 0 good, 0 mixed, 0 poor.
3 Memorex DVD+RW (RICOHJPNW01) comments, 2 good, 0 mixed, 1 poor.
2 Memorex DVD-RW (ProdiscDVDRW) comments, 0 good, 0 mixed, 2 poor.
3 Memorex DVD+R (RICOHJPNR01) comments, 2 good, 0 mixed, 1 poor.
1 Memorex DVD-R (CMC MAG. AF1) comments, 0 good, 1 mixed, 0 poor.
1 Optodisc DVD-R (OPTODISCK001) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
1 Optodisc DVD-R (OPTODISCK001) comments, 0 good, 0 mixed, 1 poor.
1 Pine DVD-R (AN30........) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
1 Primeon DVD-R (VDSPMSAB 01.) comments, 0 good, 1 mixed, 0 poor.
1 Princo DVD-R (TDKG02000000) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
4 Princo DVD-R (PRINCO......) comments, 4 good, 0 mixed, 0 poor.
1 Ricoh DVD+R (RICOHJPNR01) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
1 RiDATA DVD-RW (RITEKW01....) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
1 Samsung BeAll DVD-R (BeAll G00001) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
2 SmartBuy DVD+R (PRODISC.R01) comments, 1 good, 0 mixed, 1 poor.
1 Storquest DVD-R (MXL RG01....) comments, 0 good, 0 mixed, 1 poor.
1 Sunstar DVD+R (CMC MAG.F01) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
1 TDK DVD+RW (MCC.....A01) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
2 TDK DVD-R47A DVD-R (MXL RG01....) comments, 2 good, 0 mixed, 0 poor.
2 Traxdata DVD-R (RITEKG04....) comments, 2 good, 0 mixed, 0 poor.
1 Verbatim DataLife (Plus) DVD-R (CMC MAG.....) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
2 Verbatim DataLifePlus DVD+RW (MCC.....A01) comments, 2 good, 0 mixed, 0 poor.
2 Verbatim DataLifePlus DVD-RW (MCC 00RW11N9) comments, 2 good, 0 mixed, 0 poor.
1 Verbatim DataLifePlus DVD+R (MCC.....002) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.
1 YS Power DVD-R (RITEKG04....) comments, 1 good, 0 mixed, 0 poor.

cypher 01.11.2003 19:20

Cytat:

Plyty DVD+R z filmami sprawdzalem na stacjonarnym odtwarzaczu DVD u kolegi. Player byl z dolnej polki cenowej (kosztowal 300zl). Obsluguje DVD+/-R(W) , MP3, VIDEO CD, CDRW, nie pamietam nazwy (odtwarzacz mial nazwe z tylu na obudowie tylko :) Drugi na ktorym wszystko bylo OK to Toshiba za 1tys. :)

wiesmus 25.11.2003 13:56

Recenzje LG GSA 4040b

Szukalem na forum, ale wlascieciele tej nagrywarki najlepiej wypowiedza sie na temat tego sprzetu. Opinie roznych serwisow oceniaja go jako srednie w odniesieniu do innych produktow

M@X 26.11.2003 10:17

Posiadam. Jestem w pelni zadowolony, pzoa jednym faktem - nagrywa 2x zamiast 4x i nie wiem z jakiego powodu :-(. Ale nie s******yla mi jeszcze zadnej plytki i chwala jej za to. Bardzo dobry sprzet!

wiesmus 26.11.2003 13:24

Lg

Jesli chodzi o LG to sa wybredne o chlamowate nosniki.
LG zaleca uzywanie frmowych
KOLEDZY NAGRYWAJACY nie uzywajcie chlamu szkoda waszej pracy,
bo po 3 miesiacach moze sie okazac, ze macie podstawke pod filizanke.
pozdrawiam i prosze o wpisy

dinozaurek 21.12.2003 20:25

LG GSA 4040B a pliki o rozszerzeniu .gi

Witam !
Mam mały problem z LG 4040B i plikami o rozszerzeniu .gi . Można je oczywiście nagrać programem Record Now Max , ale ten programik nie widzi tej spawary . Może ktoś na forum zna jakiś inny program obsługujący te pliki i tą spaware ?

dinozaurek 23.12.2003 14:31

Dzięki wszystkim za pomoc . To forum naprawde zamienia się w grupę dyskusyjną Liteona . A dla wszystkich którzy będą mieli ten sam problem DVD Decrypter rozpoznaje pliki o rozszerzeniu .gi .

ja_jonasz 20.01.2004 21:57

błedy podczas nagrywania plytek DVD - prosze o rady

Witajcie.
Z gory dziekuje za wszelka pomoc oraz za zainteresowanie moim postem.
Posiadam nagrywarke DVD LG GSA 4040B. Nagrywam w Nero 6 przy predkosc 2x. Jednak od jakiegos czasu nie moge nagrac zadnej plytki DVD. Ale po kolej.

Nagrywalem na dvd-r esperanza oraz mediastore. Na poczatku wypalal dobrze i wszystko dzialalo. Teraz jednak (z...balem okolo 10 plytek) filmy sie nie nagrywaja. Jak wlaczam film (Power DVD) to albo w momencie kiedy wybiore start filmu - nie wlacza sie, albo w drugiej polowie filmu obraz i dziwek zaczynaja sie psuc, a klatki przeskakuja co 2-3 sekundy. Czy jest to moze wina ustawien Nero?

Prosze o pomoc.
Mam jeszcze kilka pytan:

1. Czy format DVD-video to to samo co opcja w Nero ISO/UDF?
2. W instrukcji nagrywarki nie jest napisane ze obsluguje ona format DVD-video. Czy jesli nagram plytke z danymi UDF/ISO i folderami AUDIO_TS oraz VIDEO_TS to bedzie to to samo co DVD-video?
3. Czy musi byc folder AUDIO_TS - jest on zawsze i tak pusty.
4. Moj firmware to A300 - wie ktos moze skad moge sciagnac jego nowsza wersje?
5. W zkladce UDF jest opcja wyboru systemu plikow. UDF 1.02, 1.50, 2.00 oraz 2.01. Ktora z nich jest najlepsza oraz na czym one polegaja?
6. Interesuje mnie jakis program diagnostyczny, ktory wysywietla dane o nosnikach dvd. Niestety na cdrinfo znalazlem kilka takich, jednak zadnego nie moglem sciagnac (Flash gate) - wyskakiwlo mi ino ze nie ma tego pliku na serwerze. Bylbym wdzieczny za info skad go moge sciagnac (w P2P tez szukalem)

Byc moze jestem laikiem, ale kazdy z nas nim byl w kazdej dzieidzinie zycia.
Z gory dziekuje za pomoc

sydney5 21.01.2004 11:28

To jest link na stronę LG ,są tam nowe firmware i updaty
do oprogramowania:
http://pl.lgservice.com/index_b2c.jsp

ja_jonasz 21.01.2004 15:19

aktualizacja firmware

Witajcie.
Jestem laikiem w dziedzinie kopmuterowej od czesci technicznej, jednak uwazam ze m.in. wlasnie po to jest to forum.
Chcialem aktualizowac firmware w Lg gsa 4040b. Sciagnalem plik, jednak w opisie pisze, aby sprawdzic czy nagrywarka jest podlaczona do "the secondary IDE channel as a master drive alone. Do not touch or interfere with the drive while the FIRMWARE is being upgraded".
Nie znam sie zbyt dobrze na angielskim, jednak mam pytanie w zawiazku z tym tekstem.
Jak poznac czy nagrywarka jest podlaczona do drugiego kanalu IDE jako master. Gdzie sprawdzam czy jest ona master oraz po czym poznac ktory jest drugi?

Z gory dziekuje za odpowiedz i pzdr

ja_jonasz 21.01.2004 21:34

PILNE - LG GSA 4040B - kompatybilnosc - prosze o pomoc

Posiadam nagrywarke LG GSA 4040B. Plytki nagrywam w programie Nero 6, przewaznie na Esperanzach, pomimo ze sie naczytalem iele niedobrego o nich. Mam zamiar to zmienic, jednak problem dotyczy wlasnie ich.

Bylem u znajomego z kilkoma filmami (wszystkie na Esperanzach). Jedne chodzily, drugie nie. A on ma stacjonary rowniez firmy LG. Dlaczego? Wszystkie nagrywalem x2. Te ktore chodzily - chodzily sprawnie. Natmiast reszta tez dzialala, ale obraz skakal przez caly czas trwania filmy. Czego to moze byc przyczyna. A co najciekawsze nagrywalem filmy zarowno w systemie UDF i UDF/ISO. I jedne chodzily a drugie nie (z kazdego z systemow).
Prosze o pomoc.
Mam jeszcze kilka pytan - bylbym bardzo wdzieczny za odpowiedz:
1. Jaki system jest najlepszy: UDF, UDF/ISO czy moze DVD-VIDEO
2. Moja nagrywarka nie obsluguje formatu DVD-VIDEO. Czy to znaczy ze nie nagra takiej plytki, skoro format DVD-VIDEO zawiera foldery AUDIO_TS i VIDEO_TS
3. Czy zawsze musi byc folder AUDIO_TS?
4. W zakladce UDF w nero mam do wyboru kilka systemow plikow - czy one sie roznia (1.02, 1.50, 2.00, 2.01)?

JayKay 21.01.2004 22:46

Mogę delikatnie pomóc jedynie w punkcie szóstym:
http://www.dvdinfopro.com/

t_e_l 22.01.2004 10:25

Nagrywarka LG GSA 4040B nie obsługuje formatu DVD-VIDEO???
Bardzo ciekawe bo moja obsługuje, a mam taką samą.

t_e_l 22.01.2004 11:44

Opcja w Nero ISO/UDF to nie jest to samo co format DVD-video.

nagrywarka DVD LG GSA 4040B obsługuje format DVD-video, poprostu wszystkie pliki z filmem (VOB,BUP,IFO) należy zapakować do folderu VIDEO_TS, a folder AUDIO_TS zostawić pusty.

Ja tak robie i wszystko jest ok.

dj_anion 22.01.2004 14:49

Sposobów jest kilka. Nie wiem jakiego systemu używasz bo to można sprawdzić np. Menedżerem urządzeń. Można też sprawdzić narzędziem Nero Info Tool (jeżeli masz zainstalowane Nero).
Można również po prostu wejść do BIOS-u i zazwyczaj w pierwszym menu możesz zerknąć jakie urządzenie jest wyświetlane przy pozycji: Secondary Master.

dj_anion 22.01.2004 14:56

Najlepiej od razu w Nero wskazać projekt typu DVD-Video. Musisz mieć taką opcję w Nero 6.
Folder AUDIO_TS lepiej zostawić. Gdy go nie ma niektóre stacjonarki bywają grymaśne.

Jeszcze mała sugestia odnośnie nośników - unikaj Esperanzy, Datexów i innych takich. Większość na forum zgodnym chórem twierdzi, że - jeżeli chodzi Ci o dobrą jakość nagrania filmu DVD i później trwałości zapisu - najpewniej wypalać na markowych płytach (TDK, Verbatim).
Zresztą - poczytaj przyklejony post o nośnikach.

ja_jonasz 22.01.2004 15:00

dzieki serdeczne za rady - jakos sobie poradzilem i udalo sie

ja_jonasz 22.01.2004 15:02

t_e_l - nie obsluguje, poniewaz nic nie pisze w jej instrukcji aby obslugiwala. Natomiast nagralem plytke wybierajac opcje DVD-VIDEO i plytka sie nagrala, jednak nie dzialala. Chcialem sie dowiedziec czy jest to moze wina plytki, czy moze tego ze nagrywarka ta (niby) nie obsluguje tego formatu.
Pzdr

ja_jonasz 22.01.2004 15:08

t_e_l - dzieki za wszelka pomoc.
Powiedz mi jeszcze - tak nagrana plytka chodzi na wielu odtwarzaczach? Mam znajomego, u ktorego plytka UDF nie chodzila, a chodzila UDF/ISO. Natmiast mam wielu znajomych, u ktorych UDF dzialaja.

Maras2 22.01.2004 16:55

Tutaj:http://www.lge.pl/products.asp?group...&productid=379 poczytaj co twoja nagrywarka obsługuje, a co nie. Jeżeli nagrywasz w nero 6, to wybierz od razu DVD-Video, potem otwórz plik VIDEO_TS i skopiuj do niego pliki. Plik AUDIO_TS zostaw, bo niektóre odtwarzacze stacjonarne go wymagają. Jeżeli dalej będzie ci źle nagrywać , to zmień nośniki. Ja używam TDK i Verbatim. Nie ma z nimi żadnych problemów. Czasami kupowanie tańszych nośników, to niestety tylko oszczędność pozorna. Moja wypalarka, to LG GSA 4040B.

t_e_l 22.01.2004 17:41

ja_jonasz - jeszcze się nie spotkałem z tym, aby u moich znajomych nie chodziła płytka którą nagrałem. Filmy nagrywam na płytkach z "+". Spróbuj ponagrywać filmy na DVD-RW i posprawdzaj u znajomych. Jeszcze jedna sprawa, nie nagrywaj na tanich nośnikach typu esperanza, lepiej zainwestować z jakiś dobry nośnik.

ja_jonasz 22.01.2004 20:18

dziekuje za wszelkiego rodzaju odpowiedzi - mam jeszcze pytanie - czy wybierajac opcje w Nero DVD-VIDEO nie musze nic zmieniac w ustawieniach na zkladkach?
Pzdr

tomslu 22.01.2004 20:22

nie musisz

ja_jonasz 22.01.2004 20:22

gdzie mozna w miare najtaniej kupic plytki dvd - interesuja mnie glownie plytki luzem
bo w marketach nie mam zamiaru kupowac

ja_jonasz 22.01.2004 20:26

a czy u wielu z was nero zle nagrywa plytki? I, jesli wiecie, czemu tak sie dzieje?

AK 23.01.2004 08:15

LG GSA-4040B Problem

Witam!
Moja nagrywarka nie widzi płyt CD większych niż 703Mb. Większe nośniki odczytuje jako 703MB. Nero (5) pokazuje, że overburning obsługiwany a test (jeszcze na starym Biosie) pokazał granicę czasu 94min. Bs Gold5 (kitowy) widzi te wieksze nośniki jako max 719Mb.
Upgrade Biosu na A302, odinstalowanie drivera RAM nie pomogło.
Zestaw Win XP pro, PIV 2,6HT.
Co za licho?
Dzięki za sugestie.

ja_jonasz 23.01.2004 14:52

z tego co ja wiem to overburning nie jest obslugiwany przez lg gsa 4040b, jak i przez wiekszosc ich modeli.
Ja tez mam ta nagrywarke. Jak tobie dziala? I z ciekawosci - jakich plytek uzywasz?

AK 23.01.2004 21:16

Cytat:

Napisany przez ja_jonasz
z tego co ja wiem to overburning nie jest obslugiwany przez lg gsa 4040b, jak i przez wiekszosc ich modeli.
Ja tez mam ta nagrywarke. Jak tobie dziala? I z ciekawosci - jakich plytek uzywasz?

Hej!
Weług Nero GSA obsługuje ovb. Speed test pokazuje możliwość nadpalenia płyty. Różne źródła różnie piszą o ovb w GSA. Jesli nagrywarka obsłuży większe CD niż 700Mb to ovb nie jest mi potrzebny. W praktyce nie mogę wypalić CD ponad 703Mb bo nawet płyta 870Mb jest widziana jako 703Mb!
Co do nośników:Emtec dvd-+RW, Panasonic, Maxell dvd-RAM, Xdisc dvd-R(po 5 zł). CD-Esperanza, TDK, Mmore bez problemów. DVD wypalane ponad 4 Gb z maksymalnymi dostepnymi prędkościami na końcu płyty odtwarzały się w stacjonarnym DVD (Panasonic S-35) z błędami. Zmniejszenie prędkości załatwiło problem. DVD-RAM z nagranymi plikami video odtwarzały się w S-35 z błędami i dlatego RAM na razie odpuściłem. Dostepne prędkości nagrywania niższe niż podaje LG. Ale mam starszego Nero i może to przyczyna. Jestem początkującym "nagrywaczem" i dopiero poznaję ten dział. Na razie główny problem to bariera 703 Mb dla CD w Nero. Co ciekawe Bs Gold5 pokazuje w tym wypadku 719Mb.
Jakie Ty masz spostrzeżenia do GSA?
Może jeszcze mi coś podpowiesz.
pozdrawiam

ja_jonasz 23.01.2004 21:41

witam ponownie
Jesli chodzi o plytki - nie proponuje ci esperanzy, datexow. Lepiej wydac troche wiecej kaski, a kupic lepsza plytke, mp. verbatim albo tdk i miec pewnosc ze bedziesz ja mial przez lata. Poczytaj na forum o esperanzach - ja bylem zaskoczony. Juz wiecej ich nie kupie.
Jesli chodzi o firmware nagrywarki - jesli go nie uaktualniales - to uaktualnij do A302. Wejdz na strone www.lge.pl, wybierz opcje sterowniki, a nastepnie opcje cd-rw. Tam bedzie na gorze sterownik A302 do 4040b.
Nie wiem czy znasz ang, ale napisze jak go zainstalowac. W napedzie nie powinno byc zadnej plytki, a nagrywarka musi byc podlaczona jako master pod drugie IDE - jesli nie wiesz jak jest podlaczona - sprawdz w biosie. Dopiero potem mozesz zainstalowac nowy firmware.
Ja tak zrobilem. Wczesniej nie mogle nagrywac z predkoscia x4 - teraz moge.
Jesli masz jakies pytania - pisz. Jesli bede potrafil do pomoge

Kojot 24.01.2004 11:56

cześć ALL

mam pytanie troche z innej beczki, mianowicie czy biosy oznaczone jako A112 i A302 przeznaczone są do tych samych modeli czy puścili dwie serie (np. box i oem) ? oczywiście LG GSA-4040B ;)

ps' i czy ktoś miał (prucz mnie) jakieś doświadczenia w tym temacie ?

Kojot aka Mayo

Kojot 24.01.2004 12:05

Kojot

trudno powiedzieć, czy to wina płytek .... ? pale na wszystkim co się nawinie i nie mam problemów z odpaleniem (czy to stacjonarki, konsole czy kompy).

dinozaurek 24.01.2004 15:20

Mója LG 4040 też ma złe doświadczenia z Nero filmy nim wypalone cieły się na stacjonarkach i były problemy ze szczytaniem ich na dysk . Teraz uzywam Clone DVD i Disc Jugglera i wszystkie problemy znikneły . Czytając posty na forum często przewija się motyw Nero jako złego programu do nagrywania DVD nie ma się co rozwodzić czemu tak jest tylko używać innego softu .

ja_jonasz 24.01.2004 22:55

ja zainstalwalem 302, kupilem wersje BOX. Dziala wysmienicie.
Ale przed zmiana biosu musisz sie dobrze zapoznac z instrukcja zmiany - inaczej mozesz popsuc nagrywarke
Pzdr

Kojot 25.01.2004 00:02

czy jednak słyszałeś o A101 , A109 i A112 ? ....np. esperanza dvd-rw x 2 widziana jest przy A302 jako ....uwaga :) DVD-r i niestety podmiana na A112 nie zmieniła tego stanu.
Emtec A112, A301 widziały ale nie dało się nic zapisać, dopiero A302 ;) ...... czy miałeś jakieś jaja z płytami i przekłamaniami przy odczycie nominalnych parametrów ? .......

co do zmiany i wszelkiego gmerania :) czytam ile się da zanim cokolwiek zrobię .... sądze ze jeśli jednak coś skaszanie, poradze sobie ;) ...ale dzięki za obawy ...choć by na zaśke ;)

ja_jonasz 25.01.2004 09:36

plyty mi wszystkie zawsze widzialo (czyste). Po nagraniu niektor eplytki (datex, esperanza) bylby czesto zle odczytywane zarowna przez kompa jak i stacjonarne. Przed zmiana na 302 plytki zapisywalo max x2. Teraz - x4.

benii 26.01.2004 20:18

X4

[QUOTE=ja_jonasz]plyty mi wszystkie zawsze widzialo (czyste). Po nagraniu niektor eplytki (datex, esperanza) bylby czesto zle odczytywane zarowna przez kompa jak i stacjonarne. Przed zmiana na 302 plytki zapisywalo max x2. Teraz - x4.[/QUOT
mi niestety nawet pozmianie softu na 302 nie pomoglo, niemoge nagrywac plytek x4. i zawsze mam jakies problemy z plytkami(wyupalonymi). nie mam pojecia czy to moze wina plyt zrodlowych. zawsze gdzies mi sie film przytnie przy ogladaniu na stacjonarnym, a na kompie wywala ze jakis tam blad i dysk chyba brudny.

AK 28.01.2004 21:22

Witam:))
Z uśmiechem, bo problem rozwiązany. Przyczyna prozaiczna ale dzięki Waszym sugestiom zwróciłem na to uwagę. GSA 4040B była podłaczona jako master na 1 IDE. Po przełączeniu na 2 IDE problemy overburningu i zapisywania płyt CD ponad 700Mb zniknęły:))) Działa na nawet na starszym Nero (5.5.10.54). Dobrze, że obudowa PC-ta została zdjęta bo przy okazji wyszło, że stopka uchwytu radiatora z wentylatorem ma ułamane jedno ucho i trzyma się tylko na trzech. Procesor był więc zagrożony (PIV 2,6HT). Radiator z wentylatorem trochę ważą i myślę, że Intel odwalił tu lipę. Podobno to częsta usterka w tych prockach.
Na koniec pytanie: Czy overburning też możliwy w przypadku płyt DVD?
Przynajmniej mój GSA tego nie potrafi.
pozdrawiam, dzięki za pomoc
AK

misiaczek 07.02.2004 17:24

GSA 4040B -> GSA 4081B

czy jest mozliwy upgrade nagrywarki LG GSA 4040B na GSA 4081B poprzez zmiane softu tak jak to jest z liteonem 401 na 411???

t_e_l 07.02.2004 22:08

Cytat:

Napisany przez misiaczek
czy jest mozliwy upgrade nagrywarki LG GSA 4040B na GSA 4081B poprzez zmiane softu tak jak to jest z liteonem 401 na 411???

Dobre pytanko:spoko: Też chciałbym wiedzieć.

Yogiii 14.02.2004 13:02

DVD LG GSA 4040B - czy to dobry wybór ?

DVD LG GSA 4040B - czy to dobry wybór ?

Bardzo mocno zastanawiam sie nad kupnem tego modelu nagrywarki bo niestety cenowo jest to jedna z ciekawszych propozycji ( w warszawie na gieldzie okolo 550zl moze troche taniej ) jesli mowimy o wersjach box i nie bierzemy pod uwage LiteOn'ow - ktore nie ciesza sie dobra renoma na tym forum
myslalem rowniez o innych modelach jak Pionieer i NEC, TEAC ale ich wersje box sa bardzo drogie a ja nie chce za duzo wydawac
wiec bardzo prosze o rade i jakies opinie

PILNE !!!

Maras2 14.02.2004 23:11

Moim zdaniem tak. Zobacz wyniki ostatniej sondy na cdrinfo, lg jest na drugim miejscu po liteonach, ale tych, sadząc po opisach na forum raczej nie polecam. Mam tę nagrywarkę-żadnych problemów. Jeden warunek, uzywaj dobrych nośników: np. verbatim, tdk. Radzę nie eksperymentowac z tanimi, bo to szajs.

t_e_l 14.02.2004 23:29

Ja też uważam że to dobra nagrywarka.
mam ten model ok. 2 miesięcy i nie miałem z nią jeszcze żadnego problemu.
A co do płytek to jeszcze nie spotkałem nośnika którego by moja nagrywarka nie nagrała.

LOBO^^ 14.03.2004 22:24

Nagrywarka DVD LG GSA-4081B [problem x2]

Witam
otoz kupilem ww.nagrywarke i maksymalnie moge nagrywac dvd z predkoscia x2 (i to nie - i + tylko wszystkie, bo bez wlozenia dvd-r nero rozpoznaje x2,
a wlasciwie x2.4 bo update'owalem firmware i ZANIM cokolwiek wlozylem tak rozpoznawal..)
domyslam sie ze to wina XP'ka i prawdopodobnie ASPI Layer'a, (chociaz przed
i po instalacja najnowszego ASPI nic to nie zmienilo btw.testowalem oba ASPI tzn.oryginalny adapteca 4.71a i force aspi 1.7 i ani to ani to nie zmienia nic, oczywiscie tryb DMA mam ustawiony)
jeszcze jedno: testowalem dvd-ram, tutaj z kolei nero wykazal x3, ale nagrywal ~x1.5 (plytka dvd-ram byla oryginalnie dolaczona do nagrywarki)
jesli chodzi o konf.sprzetowa to spelniam wszystkie wymagania producenta ;)
jesli ktos spotkal sie z podobnym problemem bede wdzieczny za kontakt
pozdrawiam
Marcin

Y@nkee_PL 14.03.2004 22:32

mysle, ze koledzy z dzialu DVD bardziej sie w tym orientuja, przenosimy ;)

M@X 15.03.2004 22:14

01. Zapodaj nowy firmware
02. Uzywaj lepszych nosnikow

scalak77 15.03.2004 23:12

mam taki sam problem z LG GSA-4040B firmware jest najnowsze A303 ae dalej wypala sie DVD+R i DVD-R tylko 2x natomiast co do DVD+RW jest wszystko ok, używam róznych nośników włącznie z TDK i nie pomaga nic

SIDI 15.03.2004 23:39

To jest bardzo ciekawe, bo ja mam 4081B i oryginalnie nie obsługiwała Esperanz 4x (innych wtedy nie próbowałem). Załadowałem bios 101 w od tego czasu gra i buczy.

LOBO^^ 16.03.2004 09:51

jak juz pisalem: firmware updateowalem wlasciwie na samym poczatku, wydaje mi sie jednak ze to wina nosnika, bo po kupieniu tdk dvd+r rozpoznal normalnie x4 (jeszcze nic nie wypalilem, wiec to ze rozpoznal nie swiadczy wcale o tym, ze z taka predkoscia nagra - tak jak to bylo w przyp.dvd-ram)
no nic, pozostaje probowac innych nosnikow, skoro datexy sie nie sprawdzaja, a swoja droga czy to swierzosc produktu czy tez umowy producentow, ze nagrywarka obsluguje w pelni plyty tylko okreslonych producentow?
pozdrawiam

SIDI 16.03.2004 10:36

Możliwe że to nośnik, ale moje esperanzy + i - R (chyba wiele lepsze od datexów nie są) chodzą na 4x bez problemów. Co do dvd-ram to nagrywarka rzeczywiście się dziwnie zachowuje czasami i długo jej to idzie, ale najczęściej przechodzi po zainstalowaniu DVD-RAM Driver (albo podobnie) z płytki z softem.

rafal. 18.03.2004 10:51

Nowy bios dla LG GSA-4040B

Od kilku dni jest już nowy bios dla LG GSA 4040B.

http://www.cdrinfo.pl/download2bios....723&baza=biosy

Oznaczony jest symbolem D303
Dlaczego jest D a nie jak do tej pory A ???
Czy mogę go wgrać do nagrywarki w której siedzi juz wersja A302.

rafal. 21.03.2004 11:59

Czyżbym był tu jedynym użytkownikiem takiej nagrywarki ???

mirasksu 03.04.2004 19:11

nagrywarka lg dvd gsa 4040b dlaczego pali tylko x2

POMOCY !! :help: kupiłem nagrywarkę dvd lg gsa 4040b i pali mi płyty tylko x 2 tz.widzi niektóre cd tylko x2 i pali x2 a te które widzi x4 pali także x2 (tdk verbatim) co z tym fantem zrobić??? może mi ktoś już rozwiązał ten problem albo się z nim spotkał bardzo proszę o pomoc jak najszybciej:):)

czopochrup 03.04.2004 21:06

update frimeware (o ile jest) a jak jest to update now! :D

M@X 04.04.2004 00:25

To wina nosnikow.. Zrobilem update, ale jedyne nosniki jakie nagralem x4 do tej pory to TDK!

puchat 05.04.2004 19:21

Nowy firmware do LG GSA 4040B - A303

Wyszedł nowy firmware do tej nagrywarki. W pliku Readme stoi, cytuję:

"This firmware update is for drives with original firmware versions below 302"

Czy to znaczy, że jak mam wgrany A302 to nie mogę wgrać A303????

puchat 06.04.2004 09:00

kurde, nikt nie słyszał o nowym biosie do LG 4040b??

mirasksu 07.04.2004 09:42

witam rozmawiałem przed chwilą z serwisem lg (działem napędów) i pytałem o ten nowy bios do gsa 4040b a303 można go wgrywać pońieważ bios a 302 też jest orginalnym oprogramowaniem do tej nagrywarki:) ps skąd zassałeś nowy bios ? bo sam bym go sobie wgrał bo mam tą samą nagrywarkę także z a 302 daj znać na mój nr gg 3000954

kwgecb 13.05.2004 10:42

Cytat:

Napisany przez SIDI
Możliwe że to nośnik, ale moje esperanzy + i - R (chyba wiele lepsze od datexów nie są) chodzą na 4x bez problemów. Co do dvd-ram to nagrywarka rzeczywiście się dziwnie zachowuje czasami i długo jej to idzie, ale najczęściej przechodzi po zainstalowaniu DVD-RAM Driver (albo podobnie) z płytki z softem.

Skoro poruszyłeś temat "Esperanza vs GSA 4081B",to miałeś jakieś przygody z esperanza DVD-RW?

puchat 13.05.2004 13:26

Tak jak już pisałem wcześniej - u mnie nagrywa LG 4040B wszystko x4, oprócz (ostatnia płytka jaką nagrywałem) Vakossa DVD-R. Jak kupiłem nagrywarkę to miałem firmware A301, potem wrzuciłem jej A302, trochę polepszyło prędkości nagrywania, ale jeszcze sporo płyt łapało x2. Odkąd zainstalowałem A303, te płytki, które mi wykrywało x2, zaczęło wykrywać x4 i tak też je nagrywa. Nagrywam głównie na Verbatimach oraz na AXE (ale zwykłych, nie ECONOMY). Z tego co pamiętam to Economy mi wykrywało x2 (bios A302 wtedy chyba jeszcze miałem). Nie wiem jak teraz, bo dawno nie miałem tych płyt w ręku. Ale tak jak mówię - aktualizacja firmware dużo mi pomogła.

PITERon 23.05.2004 00:01

gsa 4040 b

czy ktoś już przerabiał 4040b na szybszą

rafi_pl 23.05.2004 23:09

a jest taka mozliwosc??

PITERon 23.05.2004 23:25

w sieci mowia ze tak

AleX69 23.05.2004 23:29

spotkal slepy kulawego ... wymien to bedzie latwiej

rafi_pl 23.05.2004 23:40

z tego co wiem to nie ma takiej mozliwosci. poszukaj na forum http://forum.rpc1.org pozdrowka

PITERon 24.05.2004 10:41

na cd freaks byl taki news

PITERon 25.05.2004 11:17

jak u was sa wypalane esperanzy 4 u mnie 2 razy firmware a 303 cdrw ezperanzy wcale nie pali mowa o plytach dvd-

PITERon 25.05.2004 11:55

lg czy warto

witam
chce kupic na aleegro lg gsa 4040b czy warto zalezy mi na dvd ram

puchat 25.05.2004 13:30

hmm.. powiem ci tyle.... mam tę nagrywarę od marca i zwaliła mi narazie tylko 2 płyty dvd - raz esperanzę, z niewiadomych mi przyczyn i raz dysana - komp się zwiesił. Poza tym już kilka setek płyt z niej wyszło i wszystko jest ok (głównie TDK, Verbatimy, Axe i Dysany). A odkąd sobie uaktualniłem firmware na a303 prawie wszystko mi nagrywa x4 (pewne słabe płytki tylko x2 wykrywa, jak np Vakoss lub Mediastore). Jak narazie wszystkie nagrane filmy odtwarzają się w każdym DVD zarówno stacjonarnym jak i na kompach. Poza tym jest cicha - zarówno podczas odczytu, jak i otwierania tacki. Z wad - nienajlepsza korekcja błędów - czasami ma problemy z odczytem mocniej porysowanych płytek, ale do tego mam inny napęd. Płyt DVD-RAM jeszcze na niej nie nagrywałem. I to tyle. Ja jestem zadowolony. Zależy w jakiej cenie możesz ją zakupić. Ja kupiłem za 469 zł. Teraz powinna być tańsza. Jeżeli ktoś będzie chciał więcej to poszukaj w innym miejscu.

PITERon 25.05.2004 13:49

dzieki troche jestem madrzejszy

PITERon 25.05.2004 13:57

a co z biosami a101 a102 a103

AleX69 25.05.2004 18:58

ten problem pojawia sie na kazdym forum ... do tej pory nie ma 'taniego' rozwiazania na szybsze nagrywanie tanich nosnikow ...

latet 25.06.2004 13:29

Jak okiełznać DVD-RAM? (LG 4082B)

Witam,

O ile dobrze zrozumiałem manual, to DVD-RAM nie może być używany normalnie, jak plytki DVD***177;RW do nagrania plików pod np. Nero.
Z tego co piszą musi być sformatowany i wtedy używa się go bezpośrednio, jak dużej dyskietki.

Ale aby to było możliwe - trzeba zainstalować driver (dostarczony z napędem).
I tu pytanie - czy driver ten nie spowoduje jakichś efektów ubocznych? Pytam, bo mam fatalne doświadczenia z driverem InCD (do obsługi płytek CDRW w locie).

Inna sprawa - ja sformatować DVD-RAM?
Do wyboru jest UDF1.5, UDF2.0 i FAT32.
Ponieważ zamierzam nagrywać tylko dane i nie będę tego odczytywał poza pecetami, to może jednak FAT32?

Jeśli wybiorę UTF, to czy taki DVD-RAM da się odczytać u kogoś, kto powiedzmy ma napęd DVD-ROM (czytający DVD-RAM), ale nie ma zainstalowanych driverów UTF (wiem, że były potrzebne do czytania CDRW UTF). Być może przy formatowaniu do UTF zostają one nagrane na płytkę i w razie czego można je u kogoś zainstalwać (ale jak pisałem - widziałem wiele problemów z powodu takich driverów....eeee.... moment.... chyba nie samych driverów, tylko pełnego InCD).

Tak czy inaczej - mam wiele wątpliwości i nadzieję, że ktos je rozwieje.

Dzieki!

latet

kwgecb 02.07.2004 14:46

Cytat:

Napisany przez latet
Witam,

O ile dobrze zrozumiałem manual, to DVD-RAM nie może być używany normalnie, jak plytki DVD&plusmn;RW do nagrania plików pod np. Nero.
Z tego co piszą musi być sformatowany i wtedy używa się go bezpośrednio, jak dużej dyskietki.

Ale aby to było możliwe - trzeba zainstalować driver (dostarczony z napędem).
I tu pytanie - czy driver ten nie spowoduje jakichś efektów ubocznych? Pytam, bo mam fatalne doświadczenia z driverem InCD (do obsługi płytek CDRW w locie).

Inna sprawa - ja sformatować DVD-RAM?
Do wyboru jest UDF1.5, UDF2.0 i FAT32.
Ponieważ zamierzam nagrywać tylko dane i nie będę tego odczytywał poza pecetami, to może jednak FAT32?

Jeśli wybiorę UTF, to czy taki DVD-RAM da się odczytać u kogoś, kto powiedzmy ma napęd DVD-ROM (czytający DVD-RAM), ale nie ma zainstalowanych driverów UTF (wiem, że były potrzebne do czytania CDRW UTF). Być może przy formatowaniu do UTF zostają one nagrane na płytkę i w razie czego można je u kogoś zainstalwać (ale jak pisałem - widziałem wiele problemów z powodu takich driverów....eeee.... moment.... chyba nie samych driverów, tylko pełnego InCD).

Tak czy inaczej - mam wiele wątpliwości i nadzieję, że ktos je rozwieje.

Dzieki!

latet

Cześć !!
Po kolei:
1.DVD-Ram driver nie powoduje żadnych problemów(chyba że spowoduje ale wtedy stawiałbym że to wina Windows)
2.Formatowanie pod dane to rzeczywisćie sugeruję formatować na FAT 32.
3.Z tego co wyczytałem to niezależnie od formatu nośnika DVD-RAM,w każdym czytniku DVD-RAM odczytasz taka płytę(a nawet w stacjonarnych czytnikach DVD-ram,naturalnie są wyjątki jak zwykle).
InCd to zupełnie coś innego niż DVD-RAM(fakt że działa podobnie)ale DVD-RAM jest zdecydowanie sprzętowym rozwiązaniem.Zapis pakietowy(InCd)jest rozwiązaniem programowym mocno ingerującym w system operacyjny stąd Twoje kłopoty.
W razie pytań,pisz
pozdrawiam
Krzysiek

latet 02.07.2004 22:45

Cytat:

Napisany przez kwgecb
1.DVD-Ram driver nie powoduje żadnych problemów(chyba że spowoduje ale wtedy stawiałbym że to wina Windows)
2.Formatowanie pod dane to rzeczywisćie sugeruję formatować na FAT 32.

Jesli dobrze rozumiem, to driver ten potrzebny jest do zapisywania (pakietowego!) na DVD-RAM, no i do formatowania, ale jesli tylko chce odczytac plytke zapisaną u kogos, to nie musze stosowac drivera? (np. na nagrywarce Pioneer, ktora czyta DVD-RAM, ale nie umie go zapisać).

Czy jest sens stosowac plytke DVD-RAM inaczej niz do zapisu pakietowego? Czyli normalnie ją wypalać wielosesyjnie w nero, tak jak sie robi z DVD***177;RW?

Z drugiej strony - jakie są doświadczenia osób bawiących się w zapis pakietowy na DVD***177;RW? Jesli stosują InCD, to domyslam sie, ze niektore doswiadczenia mogą być przykre.

Dzieki,

latet

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:42.