Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DLA NOWYCH USEROW !!!! z pytaniem co kupic za nagrywarke DVD!!!!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dla-nowych-userow-pytaniem-co-kupic-za-nagrywarke-dvd-44017/)

legion 06.12.2004 11:17

DLA NOWYCH USEROW !!!! z pytaniem co kupic za nagrywarke DVD!!!!!!

Panowie piszcie tu jaka nagrywarke chcecie kupic jak niechce wam sie szukac bo ciagle pytania w nowych tematch sa zbedne a tu dostaniecie odpowiedz !!!!!

AleX69 06.12.2004 11:27

btw ... mylisz legion@ ze to powinno wystarczyc :>

VIZZARD 06.12.2004 11:32

Ilość załączników: 1
Oh Yeah ....

Zadaj tylko pytanie :taktak:

A zespół ekspertów już wprost nie może doczekać się

Żeby pomóc :>

nimal 06.12.2004 11:44

nawet jak bedzie pzyklejone to i tak nastepny temat bedzie: lg czy liteon ^_^

legion 06.12.2004 11:51

zobaczymy czy pomoze ale to juz robi sie nudne :D

icemac 06.12.2004 12:06

a ja kcialek kupic Benq 1620 i co o tym somdzita koledzy ???

:> pytanie powazne moze troche po polskiemu ||

AleX69 06.12.2004 12:22

Cytat:

Napisany przez icemac

ja bym bral ... BenQ DW1620 (vB7P9)
za przemawia:
- po tym co pislal slawek@
- cdrinfo.com editor's choice
- 2 MIEJSCE CHIP POWER
- dobra cena i pewne zrodlo na allegro po 269,90zł

icemac 06.12.2004 12:31

no w AB chyba jeszcze taniej bo to dystrybutor ;)

moze mikolaj cos podrzuci pod to uschniete drzewko :)

terpilowski 06.12.2004 12:52

Cytat:

Napisany przez nimal
nawet jak bedzie pzyklejone to i tak nastepny temat bedzie: lg czy liteon ^_^

no wlasnie, zawsze dreczylo mnie to pytanie.
spytalem zony jaka nagrywarke kupic.
zona nie miala watpliwosci: u syna w pokoju jest monitor nec-a.
kupilem nec-a.
i teraz sie pytam - czy warto sluchac sie zony ?

Vizzard twierdzi, ze dla prawdziwych meżczyzn to plextools tylko.
ale czy prawdziwy mezczyzna slucha sie zony ?
ja wam powiem: jak chce dostac kanpaki do pracy to nie mam wyjscia.
kanapki albo nec 3500 ; wybor nalezal do mnie !!

ale to juz stara historia :)

nimal 06.12.2004 12:56

Zony sluchac sie trzeba!
tak tak juz ide wyniesc smieci Kochanie, odluz ten walek do ciasta, czyzbys chciala pierozki zrobic mezusiowi?

terpilowski 06.12.2004 13:47

Cytat:

Napisany przez nimal
Zony sluchac sie trzeba!
tak tak juz ide wyniesc smieci Kochanie, odluz ten walek do ciasta, czyzbys chciala pierozki zrobic mezusiowi?

ech, od razu widac kto jest kawalerem a kto nie.
kto jest single niech kupuje palnik bez dual layer
kto jest double ten niech bierze z DL

a babski kprobe to wykrywacz klamst. albo co gorzej detektor srodkow pienieznych na koncie. ech. :)

legion 06.12.2004 16:34

Cytat:

Napisany przez icemac

mozesz kupic czy wiecej userow bedzie go mialo tym wiecej wad oraz pozytywow mozna bedzie opisac tego palnika jak narazie slawek pokazuje ze ladnie pali :D

VIZZARD 06.12.2004 22:26

Tak czytam i czytam ten wątek i inne :czytaj:

Idea całkiem słuszna, zresztą kolejna :taktak:

Kiedyś taka próba Barteza spełzła na niczym :\

Myślę, że trzeba by było założyć taki dział: Co kupić?

A w nim rozgraniczyć na przykład:

- Nagrywarka tak do 150zł

- Nagrywarka tak do 200zł

- Nagrywarka tak do 250zł

- Nagrywarka tak do 300zł

- Nagrywarka tak do 350zł

- Nagrywarka tak do 400zł

- Nagrywarka tak do 450zł

- Nagrywarka tak do 500zł

- Nagrywarka tak powyżej 500zł

- Nagrywarka najcichsza (tu kolejne działy katalogujące decybele)

- Nagrywarka pod kątem zabezpieczeń (tu kolejne działy katalogujące wersje łamanych zabezpieczeń)

- Nagrywarka najmniej prądożerna (tu ... - waty)

- Nagrywarka pod kątem koloru diody (tu ... - kolory)

- Nagrywarka pod kątem jakim odbija światło (tu ... - stopnie)

- Nagrywarka Market's Choice (tu ... - markety)

- Nagrywarka pod kątem temperatury wypluwanych nagranych płytek (tu ... - stopnie)

- Nagrywarka pod kątem przebarwienia nagranych płytek (tu ... - kolory i średnice)

- Nagrywarka pod kątem najdziwniejszych odgłosów przez nie wydawanych (tu ... - kakofonia)

- Nagrywarka ...

I tak do białego rana :\

I myślę, że to wszystko na nic się zda :nieee:

Bo już jutro od samego rana:

"Jestem tak zielony jak moja choinka. Co dokupić do tercetu?" ???

:wesswiat:

^_^

AleX69 06.12.2004 22:29

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Tak czytam i czytam ten wątek i inne :czytaj:

Idea całkiem słuszna, zresztą kolejna :taktak:

Kiedyś taka próba Barteza spełzła na niczym :\

- Nagrywarka pod kątem zabezpieczeń (tu kolejne działy katalogujące wersje łamanych zabezpieczeń)

- Nagrywarka pod kątem temperatury wypluwanych nagranych płytek (tu ... - stopnie)

- Nagrywarka pod kątem przebarwienia nagranych płytek (tu ... - kolory i średnice)

- Nagrywarka pod kątem najdziwniejszych odgłosów przez nie wydawanych (tu ... - kakofonia)

- Nagrywarka ...

I tak do białego rana :\

I myślę, że to wszystko na nic się zda :nieee:

Bo już jutro od samego rana:

"Jestem tak zielony jak moja choinka. Co dokupić do tercetu?" ???

:wesswiat:

^_^

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ... :rotfl:
reputacja w drodze ... :D

legion 07.12.2004 22:34

no widze ze temat troche upada :D

icemac 08.12.2004 07:37

jak upada ???

zrobmy czatowisko o userach ktorzy zadaja pytania z zupelnie innej beczki ;p

legion 08.12.2004 11:02

Cytat:

Napisany przez icemac
jak upada ???

zrobmy czatowisko o userach ktorzy zadaja pytania z zupelnie innej beczki ;p

jezeli tak to ok :D dobry pomysl :D

legion 10.12.2004 22:20

nie pomoglo dalej tematy co kupic :(

zorg 11.12.2004 02:09

temat ciagle aktualny !!

bo i nagrywarki ,wyrastaja nowe jak grzyby po deszczu !!

a roznice miedzy nimi sa tak male , ze nie ma sesu nikogo przekonywac do tej czy innej

bardziej ciekawy jest temat soft. i media !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kl-damian 11.12.2004 11:34

Cytat:

Napisany przez legion
nie pomoglo dalej tematy co kupic :(

pewnie ze beda powstawaly, koro to jest temat jaki kupic palnik dvd to napiszcie wyraznie co oplaca sie kupic np.do 350zl. a co do 500zl.a nie jakies *******y

Cytat:

Idea całkiem słuszna, zresztą kolejna

Kiedyś taka próba Barteza spełzła na niczym

- Nagrywarka ...
brawo jeden czlowiek co wie co zrobic :piwo: .trzeba zrobic cos takiego i przykleic

pykson 11.12.2004 13:31

Cytat:

Napisany przez kl-damian
(...)
brawo jeden czlowiek co wie co zrobic :piwo: .trzeba zrobic cos takiego i przykleic

:>

Turboni 11.12.2004 13:49

Cytat:

Napisany przez kl-damian

ze o co ci chodzi z ta wypowiedzia :>

slawekj 11.12.2004 15:12

Cytat:

Napisany przez Turboni
ze o co ci chodzi z ta wypowiedzia :>

Kolega @kl-damian wskazuje na Kolegę @Vizzard i jego post.
Wniosek: Kolega @Vizzard opisze kolejno wszystkie napędy w/g wymienionych kategorii.
I dla wszystkich będzie jasne co kupić ? :spoko:

:)

Turboni 11.12.2004 15:17

Cytat:

Napisany przez slawekj
Kolega @kl-damian wskazuje na Kolegę @Vizzard i jego post.
Wniosek: Kolega @Vizzard opisze kolejno wszystkie napędy w/g wymienionych kategorii.
I dla wszystkich będzie jasne co kupić ? :spoko:

wiem slawek :)
ale to troche przegiecie bo moze jeszcze trzebaby kupic za nich naped i nagrywac plytki :>

slawekj 11.12.2004 15:23

Cytat:

Napisany przez Turboni
wiem slawek :)
ale to troche przegiecie bo moze jeszcze trzebaby kupic za nich naped i nagrywac plytki :>

Zbliżają się święta. Parę prezentów nie zaszkodzi. :taktak:

Turboni 11.12.2004 16:32

Cytat:

Napisany przez slawekj
Zbliżają się święta. Parę prezentów nie zaszkodzi. :taktak:

swieta swietami a lenistwo lenistwem :>

legion 11.12.2004 23:18

@kl-damian
to mogles napisac co cie interesuja a tu bys dostal odpowiec :D i o to biega na forum zadaje sie pytania a nie gotowe odpowiedzi ale jak tematy sie powtarzaja po stokroc wiec jest to denerwujace :D

Isil 12.12.2004 12:06

Mam nadzieję że zapytowuje się w dobrym poście :mruga: A więc zastanawiam się nad kupnem nagrywary DVD, no i pytanie jest oczywiste. Chciałem wydać do 300zł ale jak bedzie mniej to też dobrze. Nie chcę jakiejś wypasionej na maxa z bajerami których nigdy nie wykorzystam tylko taką którą wypale dane i filmy bez problemowo. Jest dużo postów o konkretnych modelach ale problem tkwi w tym że nie mam pojęcia o tych sprawach.

Berion 12.12.2004 12:23

A mówiliscie, że nikt i tak nie będzie szukał i bedzie zakładał nowy temat. A tu prosze ;)

@Isil
Od kilku tygodni jestem posiadaczem Pionka 107D. Odtwarzacz mi czyta filmy, konsola gry, dane też mi nie zginęły :] ... Tagże narazie jestem zadowolony. I do tego cena 260zł (OEM rzeczjasna).

Porobię parę testów i dodam na forum...

rycho 12.12.2004 12:36

Ja z kolei od kilku tygodni mam NEC 3500AG i chwalę swój wybór.Pali,odtwarza,czyta co nagrał.

Czyta nawet nagrane na innych nagrywarkach.Czego więcej potrzeba?

legion 12.12.2004 12:49

Cytat:

Napisany przez Isil
Mam nadzieję że zapytowuje się w dobrym poście :mruga: A więc zastanawiam się nad kupnem nagrywary DVD, no i pytanie jest oczywiste. Chciałem wydać do 300zł ale jak bedzie mniej to też dobrze. Nie chcę jakiejś wypasionej na maxa z bajerami których nigdy nie wykorzystam tylko taką którą wypale dane i filmy bez problemowo. Jest dużo postów o konkretnych modelach ale problem tkwi w tym że nie mam pojęcia o tych sprawach.

no i za to pozytyw :D
Berion napisal o pionierku 107(nie 106) a ja dodam ze to ciekawa propozycja ale za 269 zl kupisz nowego litka 1653 (bardzo dobra korekcja bledow)ktory jest podatny bardzo na roznego rodzaje modowania oraz mozesz modyfikowac strategie dla nosnikow oraz w przyszlosci modowac go na wysze modele nie lubi szajsowatych plytek i raczej plusy ale minusy tez ladnie pali:D.
Nec 3500 275zl nagrywa nawet na tanich nosnikach dobrze obojetnie czy plusy czy minusy problem z odczytem wiec zalecane jest dokupienie dvd-romu(nie koniecznie) problem z zabezpieczeniem sd oraz problem z cd-r
Pionek 108 329 zl ale wydaje sie najciekawsza propozycja tylko ze troche droszy.
Jeszcze Benq1620 ale jest temat w ktorym wiecej info znajdziesz :D
P.S
ale wszystkie wymienione nagrywarki maja zblirzone parametry palenia :D

kl-damian 12.12.2004 13:13

chce kupic nagrywarke dvd i nie wiem jaką, wybralem trzy które wydawaly mi sie dobre, ta , ta ale chyba wezme, a inne firmy jak stoja?... doradzcie bo ja sie nie znam, te trzy(lg lite-on i nec) sam je wybieralem wiec tym sie nie sugerujcie, ja z tego jestem zieliny a chce kupic dobrą nagrywarke tak jak moj 3 letni LG, chodzi mi zeby byla dobra jakosc nagranych cd/dvd i byla w miare szybka do 350zl

ps czy nie pogryzie sie z moja LG 16x10x40?
ps2 czym sie różni DVD-R od DVD+R? i ktore lepsze?

Berion 12.12.2004 13:13

Cytat:

Napisany przez legion
[...] Berion napisal o pionierku 106 a ja dodam ze to ciekawa propozycja ale za 269 zl kupisz nowego litka 1653 [...]

DVR-107 ;)

Nie wiem jak sobie radzi z safedisc'ami i tego typu "duperelami" (nie jest mi potrzebne)

Cytat:

Napisany przez kl-damian
[...] czy nie pogryzie sie z moja LG 16x10x40? [...] czym sie różni DVD-R od DVD+R? i ktore lepsze? [...]

Co rozumiesz poprzez pogryzie? Ja mam GCE-8400B i DVR-107D sie nie gryzą (co prawda nie na jednej taśmie, ale "w locie" płyt nie przegrywam, więc pewnie by im niezaszkodziło :))
DVD+R mają dodatkową korekcje błędów...

Isil 12.12.2004 13:28

Cytat:

Napisany przez legion
no i za to pozytyw :D
.... ale za 269 zl kupisz nowego litka 1653 (bardzo dobra korekcja bledow)ktory jest podatny bardzo na roznego rodzaje modowania oraz mozesz modyfikowac strategie dla nosnikow oraz w przyszlosci modowac go na wysze modele nie lubi szajsowatych plytek i raczej plusy ale minusy tez ladnie pali:D.

Mam do wyboru dwa modele 1653

-LITEON DVD 16/12xR/4xRW/4xDL SOHW-1653-01-C OEM

-LITEON DVD 16/12xR/4xRW/4xDL SOHW-1653S BLACK OEM

VIZZARD 12.12.2004 13:53

Cytat:

Napisany przez Berion
A mówiliscie, że nikt i tak nie będzie szukał i bedzie zakładał nowy temat. A tu prosze ;)

@Isil
Od kilku tygodni jestem posiadaczem Pionka 107D. Odtwarzacz mi czyta filmy, konsola gry, dane też mi nie zginęły :] ... Tagże narazie jestem zadowolony. I do tego cena 260zł (OEM rzeczjasna).

Porobię parę testów i dodam na forum...

Zobacz TUTAJ :czytaj:

Całkiem nie tak dawno Czołgista, który posiada właśnie Pionka 107D

Skreślił kilka słów na jego temat

I jest bardzo zadowolony

Potwierdził to zresztą kilkoma testami :D

Czołgista!

Pozdro dla ciebie! :piwo:

VIZZARD 12.12.2004 14:04

Cytat:

Napisany przez Isil

Na twoim miejscu brałbym 1633 :taktak:

Bardziej sprawdzony, trochę mniej problemowy i na 1653 przerobić można :taktak:

Zresztą

Na początku z 832 też tak było

Więc twój wybór :mruga:

A to co napisałeś - to są oznaczenia sklepowe wersji retail i bulk

Musisz sprawdzić - bo tam chyba dodatkiem śrubek, kabelka i oprogramowania mogą się różnić :taktak:

legion 15.12.2004 12:16

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Na twoim miejscu brałbym 1633 :taktak:

Bardziej sprawdzony, trochę mniej problemowy i na 1653 przerobić można :taktak:

Zresztą

Na początku z 832 też tak było

Więc twój wybór :mruga:

A to co napisałeś - to są oznaczenia sklepowe wersji retail i bulk

Musisz sprawdzić - bo tam chyba dodatkiem śrubek, kabelka i oprogramowania mogą się różnić :taktak:

no fakt 1633 bylby najlepszym wyjsciem :D

filipe46 15.12.2004 18:43

Chciał bym wtrącić swoje 3 grosze.
Może zabrzmi to dość brutalnie ale fakt jest taki iż znakomita większość Userów, a ja myślę iż zaliczam się w 100% do grona osób które wypalają płytki w sytuacjach gdy zapcha im się dysk twardy, wypalają może 3 płyty na tydzień , dało by to 12 na miesiąc ( i tak bardzo dużo ) 12xliczmy 4GB średnio dało by Nam 48 GB danych - jakie łącze (oprócz sieci lokalnych) dostarczy w warunkach domowych blisko 50 GB nowych danych co miesiąc. ?? [ celowo pomijam sieci lokalne albowiem to są warunki `laboratoryjne` a wiadomo ,że wszystkiego co Nam wpadnie w odchłań dysku wypalać nie będziemy]
Konkluzja brzmi dość wyraźnie i sądzę iż przeciętny czytelnik zdołał pojąć - mianowicie - po co zastanawiać się nad nagrywarkami za kilka set złotych o parametrach na dobrą sparwę różniących się o sente procent. ( załorzę się ,że większość mechaniznów jest identyczna ) ?
Mówiąc najogólniej mam nagrywarkę Samsung (Toshiba??) TS-H552B i jestem z niej zadowolony i nie uważam aby była taka bardzo zła. Jeśli bym wypalał 100 płyt miesięcznie to zapewne i kupił bym sprzęt za 1tyś zł (a jest taki w ogóle? - napewno).
Dla ludzi wypalających płytki, normalnych userów myślę iż powinni kierować się ceną, OCZYWISCIE nie kupować badziewia (taki istnieje? -zapewne). To że nagram płytkę w 10 min zamiast w 5 ? who cares , zrobię sobie herbatkę w tym czasie , przeżyję to. Gdy chcę porządne transfery to podłączam HDD przez firewire i tam mam 10 x to co na DVD i w dodatku 100% pewne.

nimal 15.12.2004 19:34

swiete slowa...
najwazniejsza jest jakosc nagrania
no, ale w testach najwazniejszy parametr to predkosc... bo miedzy 6:15 a 6:25 to faktycznie roznica :|

majkel24 15.12.2004 22:17

Zastanawiam sie nad kupnem nagrywarki dvd Lg 4163B. Co o niej sadzicie ? jak mozecie to pomozcie znalezc jakies testy -najlepiej po pl. Dzieki.

VIZZARD 16.12.2004 01:03

Cytat:

Napisany przez majkel24
Zastanawiam sie nad kupnem nagrywarki dvd Lg 4163B. Co o niej sadzicie ? jak mozecie to pomozcie znalezc jakies testy -najlepiej po pl. Dzieki.

TU coś jest :czytaj:

Tyle, że nie po pl :nie:

legion 16.12.2004 09:57

@filipe46
Niby masz racie ale tu chodzi o to zeby plyta byla nagran jak najlepiej i wtrzymala jak najdluzej a nie wszystkie nagrywarki daja dobry poziom nagrania co powoduje ze po jakims czasie stacjonarka zacznie sie dalawic na plytce ktora wczesniej chodzila i tu szczegolnie sa wazne elementy typu czy posiada ona zmiane (+) na Dvd-rom czy nagrywa plusy jak i minusy z jak jakoscia.
Ja naprzyklad pale bardzo duzo plyt dziennie wychodzi jakos po 10 plyt prawie tyle co ty miesiecznie nie tylko filmy ale takze dane itp..
Tez musze przyznac ci racie jezeli ktos nie pali duzo to nie potrzebuje kupowac super wypalary wystarczy nawet palnik "no name" :D

Grabasz 16.12.2004 14:50

Cytat:

Napisany przez Isil

-LITEON DVD 16/12xR/4xRW/4xDL SOHW-1653S OEM mialem ten model przez cale 2 dni, bo nie czytal kompletnie plytek CD-r, ale mozliwe ze to wina byla tego jednego egzemplaza bo panowie w serwisie dziwnie sie patrzeli na mnie jak ja reklamowalem :D.

To moze zadam pytanko jaka jest dobra nagrywarka DVD ktora da rade SD (wszystkim wersja) i ogolnie dobrze wypala z zabezpieczeniami??

legion 16.12.2004 20:40

Cytat:

Napisany przez Grabasz

To moze zadam pytanko jaka jest dobra nagrywarka DVD ktora da rade SD (wszystkim wersja) i ogolnie dobrze wypala z zabezpieczeniami??

liteon 812/832 najlepiej radzi sobie z sd :D

zalev 16.12.2004 20:58

SD? Słyszałem że Toshiba SD-R5372, ale nie miałem tego napędu w łapach więc nie gwarantuję. Potwierdzeniem może być tutaj przyznanie ekstremalnego wyniku w postaci 4 owieczek na http://www.clonyxxl.net/moderatori/l...676d15b2ba8172

sight 16.12.2004 22:26

Cytat:

Napisany przez kl-damian
chce kupic nagrywarke dvd i nie wiem jaką, wybralem trzy które wydawaly mi sie dobre, ta , ta ale chyba wezme, a inne firmy jak stoja?... doradzcie bo ja sie nie znam, te trzy(lg lite-on i nec) sam je wybieralem wiec tym sie nie sugerujcie, ja z tego jestem zieliny a chce kupic dobrą nagrywarke tak jak moj 3 letni LG, chodzi mi zeby byla dobra jakosc nagranych cd/dvd i byla w miare szybka do 350zl

ps czy nie pogryzie sie z moja LG 16x10x40?
ps2 czym sie różni DVD-R od DVD+R? i ktore lepsze?

wez sobie lg (wiem ze sie nie "pogryzie")

mlody81 19.12.2004 19:46

dobra panowie dopiero co sie zarejestrowalem i nie czytalem duzo tematow ale mam problem bo nie dawdno kupilem nagrywarke dvd lg GSA-4120B i nie moge w alkoholem 120% przegrac plyty z zepsutym sektorem bo nie moge ustawic tam funkcji "szybkie pomijanie blednych sektorow" bo jest tam na pisane ze nie wszystkie napedy to obsluguja.Czy moj naped tego nie obsluguje czy to jakis blad programu bo jak zaznacze te funkcje to po kliknieciu ok nie pamieta mi profilu safedisk 2/3 np,jaka wobec tego mam kupic nagrywarke? :)
z gory dzieki za pomoc

legion 20.12.2004 08:33

jezeli chcesz lamac zabespieczenai sd (safedisc) to najlepszy do tego jest liteon 812/832 :D ale wysze modele tez sobie dobrze z nim radza :D
P.s
sprobuj jeszcze w clonecd :)

mlody81 20.12.2004 11:37

tzn wyskakuje mi blad crc i chyba jakis bledny sektor z tego co pamietam, i tak dla przykladu ustailem sefedisk2/3 ale nawet gdy ustawie recznie ze ma pomijac sektory i ignorowac bledy to program mi nie pamieta tych ustawien,pytanie DLACZEGO?czy to wina napedu czy programu alkohol wersja free trial,koles ma alkohol i jego ustawienia pamieta:(

sowa85 20.12.2004 20:54

Witam :)

Odrazu przyznam sie bez bicia, ze nie czytalem wiele postow, ale mam malo czasu wiec pokornie sie spytam jaka nagrywarke DVD byscie polecali tak do 360 zl? Oczywiscie by sie przydalo aby potrafila dobrze kopiowac zabezpieczone plytki, bo przeciez 3ba sobie robic kopie zaposowe... 8 )
Na poczatku myslalem o LiteOn'ie 1633s bo on wygrywal w ankiecie na cdrinfo.pl przez uzytkownikow, potem zobaczylem ze istnieje cos takiego jak 1653s (ale z tego co wiem sa prawie identyczne...) i teraz juz sam nie wiem co kupowac - litki podobno glosne sa i maja problemy z plytkami roznymi... Ludzie polecaja inne z tego co widze - np Benq, Toshiby, a moze jakis Ausus czy co tam jeszcze jest, juz sam nie wiem co wybierac :|
Ogolnie chodzi o nagrywarke w tym przedziale cenowym jaki podalem z DL, mozliwoscia nagrywania zabezpieczonych plyt i w miare kompatybilna z roznymi nosnikami :D
Heh, z tego wyszla prawie wypalarka idealna.....

Z gory dzieki i licze na wyrozumialosc w ze slabym przejrzeniem topicow...brak czasu a jutro bym chcial cos kupic jak sie da... :mruga:

zalev 20.12.2004 21:19

Wypalarka idealna według moich spostrzeżeń nie istnieje.
Najbardziej według mnie zbliżony do ideału i mieszczący się w niskim przedziale cenowym jest BenQ 1620 (ciężko zdobyć ostatnio)
Ma problem z kopiowaniem SafeDisc'a 2.9 wzwyż ale od czego są cukierki? :taktak:
Kompatybilność nośników bardzo bardzo duża, możliwość overspeedu na prawie wszystkich nośnikach (wypalanie powyżej zalecanej prędkości przez producenta), wysoka jakość zapisu itp.

I proszę od razu nie mieszac mnie z błotem. Nie mam tej wypalarki a moje opinie są tylko i wyłącznie wywnioskowane z analizy testów na stronach ogólnoświatowych i z opinii użytkowników.

RA6 20.12.2004 21:29

Chciał bym dołączyć się do proźby osoby o nicku sowa85. Potrzebuję idealnej nagrywarki, będzie jedna obsługiwała CD\DVD więc musi czytać i nagrywać najlepiej jak potrafii 8 )
Oto kryteria:
1) czyta dobrze CD i DVD,
2) nagrywa dobrze DVD,
3) nie musi być szybka,
4) nie musi być cicha
5) musi bdb zgrywać zabezpieczenia,
6) może być z DL, ale nie musi :P
7) najważniejsze dobrze spisywac sie pod linuxem ||

zalev 20.12.2004 21:34

Toshiba SD-R5372 idealnie łamie zabezpieczenia, dobrze nagrywa DVD (nie lubi tanich nośników), świetnie czyta DVD, trochę gorzej (ale również dobrze) czyta CD, co do Linuxa nie mam pojęcia... najbardziej jednak kolą w oczy bardzo długie czasy rozpoznania. czasami potrzebuje aż 30 sekund żeby rozkręciła czystą płytkę DVD! może ten nowy firmware coś poprawi. ma być za kilka dni :taktak:

legion 22.12.2004 00:21

Cytat:

Napisany przez RA6
Chciał bym dołączyć się do proźby osoby o nicku sowa85. Potrzebuję idealnej nagrywarki, będzie jedna obsługiwała CD\DVD więc musi czytać i nagrywać najlepiej jak potrafii 8 )
Oto kryteria:
1) czyta dobrze CD i DVD,
2) nagrywa dobrze DVD,
3) nie musi być szybka,
4) nie musi być cicha
5) musi bdb zgrywać zabezpieczenia,
6) może być z DL, ale nie musi :P
7) najważniejsze dobrze spisywac sie pod linuxem ||

litka ktos testowal na linuxsie i wyszedl bardzo ladnie a co do zabezpiecze
radzi sobe z nimi dobrze :)

karel48 23.12.2004 01:52

Witam,ja również proszę o radę dotyczącą zakupu pierwszej nagrywarki DVD.Po przeczytaniu wielu wątków z tego forum na placu boju pozostawiłem (nie wiem czy slusznie) dwie: Pionek108 oraz Benq 1620 (troche boje sie wynalazków).Wiem ,że benq ma problemy z zabezpieczeniami,natomiast nic mi w tym względzie nie wiadomo na temat Pioneera.zależy mi w dużej mierze na kompatybilności nagranych filmów z odtwarzaczami stacjonarnymi oraz na odczycie starszych plytek z divixami nagrywanych jeszcze przez teaca 16x (z tego drugiego powodu odpadł nec).posiadam litka 5238s oraz weterana pionka DVD-116.Litków obydwu nie biorę pod uwagę ze względu na multum postów typu:help-mój litek palił no i ...chalupe spalił.Prosze o rady,pozdrawiam wszystkich starych wyjadaczy,z góry Thx.
Ps.Szkoda ,że kolega Sławekj nie miał w swoich rękach pioneera, trzeba by podrzucić.

VIZZARD 23.12.2004 10:48

Cytat:

Napisany przez karel48
Witam,ja również proszę o radę dotyczącą zakupu pierwszej nagrywarki DVD.Po przeczytaniu wielu wątków z tego forum na placu boju pozostawiłem (nie wiem czy slusznie) dwie: Pionek108 oraz Benq 1620 (troche boje sie wynalazków).Wiem ,że benq ma problemy z zabezpieczeniami,natomiast nic mi w tym względzie nie wiadomo na temat Pioneera.zależy mi w dużej mierze na kompatybilności nagranych filmów z odtwarzaczami stacjonarnymi oraz na odczycie starszych plytek z divixami nagrywanych jeszcze przez teaca 16x (z tego drugiego powodu odpadł nec).posiadam litka 5238s oraz weterana pionka DVD-116.Litków obydwu nie biorę pod uwagę ze względu na multum postów typu:help-mój litek palił no i ...chalupe spalił.Prosze o rady,pozdrawiam wszystkich starych wyjadaczy,z góry Thx.
Ps.Szkoda ,że kolega Sławekj nie miał w swoich rękach pioneera, trzeba by podrzucić.

No to bierz TDK 1616 i problem z głowy :taktak:

:D

Conti 23.12.2004 11:14

Wiecie,ta Toschiba SD-R5372 coraz bardziej mi się podoba, ma obsługę formatu MountRainer, nagrywa wszystko, cena przystępna......... Moze ktoś ma namiary na jakąś obszerną reckę tego sprzętu ??
To: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=42179 sobie właśnie czytam......
No to sobie poczytałem............... Czyli jest dobra, ale nie aż tak, żeby zmieść konkurencję .......

slawekj 23.12.2004 11:38

Cytat:

Napisany przez karel48

BenQ 1620 to nie wynalazek.
To przemyślana konstrukcja. Wszystko w temacie.
Obecnie wszystkie serwisy i magazyny uznały BenQ 1620 za najlepszy napęd.
To jest naprawdę napęd dwu systemowy a nie raz minus czy plus.

Jakość to metoda zapisu a nie nazwa napędu.
Czas się zmienia. Faworyci odchodzą. Pojawiają się nowi. :taktak:

karel48 23.12.2004 17:47

Dzieki za pierwsze rady,mam jeszcze pytanie o możliwość korzystania z zapisu pakietowego w tych nagrywarkach(pioneer,benq) i prosze usera pioneera o wypowiedz na temat kopiowania zabezpieczonych płyt (oczywiście w celu uzyskania kopii zapasowych).
Ps.Zaczynam się kierować w stronę benka-Sławek jest aktiv no i cena lepsza.

Berion 23.12.2004 20:25

A ja trochę off topic... ...
Można by przykleić ten temat na stałe. Co o tym myślicie?

KiNDer 23.12.2004 22:11

Witam, od paru miesięcy nosze się z zamiarem kupna nagrywarki, myślałem o LiteOnie jakimś, w sumie miałem na oku model SOHW 1655/53, ale..no własnie..

Nagrywarki DVD zamierzam używać raczej do odtwarzania filmów na DVD i czasem do zrzucenia jakiegoś zbioru danych na DVD-R (czy tam DVD+R, nie znam się :P), ale jak zobaczyłem test SOHWa 1633s tutaj, to przeraził mnie tak słaby odczyt tłoczonych płyt DVD!!!

Pomozcie i doradzcie :( Nie mam pojecia co teraz wybrac, a chcialbym jutro wybrac sie do sklepu i a nuz mi sie uda kupic...kwota, ok 300 zł, przeznaczenie tak jak wyzej, no i obowiazkowo odtwarzanie 16x i nagrywanie DVD+/-R 16x

VIZZARD 23.12.2004 23:52

Cytat:

Napisany przez KiNDer
chcialbym jutro wybrac sie do sklepu i a nuz mi sie uda kupic...kwota, ok 300 zł, przeznaczenie tak jak wyzej, no i obowiazkowo odtwarzanie 16x i nagrywanie DVD+/-R 16x

Ja widzę to tak ...

Koniec roku

Inwentaryzacje

Pustki w magazynach

Pustki w hurtowniach

Pustki w sklepach

Jak chcesz koniecznie coś kupić

To kupisz to co jeszcze zostało

A nie to co chcesz :nie:

:czar:

KiNDer 24.12.2004 00:00

Viz - powiedzmy, ze jest koniec stycznia 2005. ~~ Co mam wybrac? Czy ten wynik w odtwarzaniu DVD w tym tescie to tylko liczby, a tak naprawde film bedzie lecial okay etc?

VIZZARD 24.12.2004 01:58

Cytat:

Napisany przez KiNDer
Viz - powiedzmy, ze jest koniec stycznia 2005. ~~ Co mam wybrac? Czy ten wynik w odtwarzaniu DVD w tym tescie to tylko liczby, a tak naprawde film bedzie lecial okay etc?

Nie wiem co w teście - powiem szczerze, że nawet nie przeglądnąłem go jeszcze :nie:

Gdyby nie te prędkości palenia (x16)

To z czystym sercem poleciłbym ci Litka 832 :taktak:

Mam, używam i jest spoko

Do tych zastosowań co podałeś - nadaje się idealnie :D

Ale jeżeli jeszcze ma być odczyt i zapis x16 :idea:

Do 300zł :idea:

Weź sobie 1633 :mruga:

Jeden z najlepiej czytających napędów

A jak coś z nim będzie nie tak - to wymienisz na drugi :taktak:

icemac 24.12.2004 08:22

i pozniej kolejny :D

P.S. to zart :mruga:

litek to dobryu sprzecior

legion 24.12.2004 09:10

Cytat:

Napisany przez Berion
A ja trochę off topic... ...
Można by przykleić ten temat na stałe. Co o tym myślicie?

tez jestem za :)

VIZZARD 24.12.2004 09:46

Cytat:

Napisany przez icemac
i pozniej kolejny :D

P.S. to zart :mruga:

litek to dobryu sprzecior

I na kolejny ...

I tym sposobem ciągle masz nowy ... :D

:mruga:

icemac 24.12.2004 10:44

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
I na kolejny ...

I tym sposobem ciągle masz nowy ... :D

i wesolych swiat VIZZARD i samych dobrze wypalonych plytek

VIZZARD 24.12.2004 10:52

Cytat:

Napisany przez icemac
i wesolych swiat VIZZARD i samych dobrze wypalonych plytek

No nie inaczej icemac

And 4 U 2 :taktak:

:przybij5:

KiNDer 24.12.2004 15:30

W 4 sklepach był SOHW 1655, a w jednym nawet SOHW 1633.

Najważniejsze, że ten pierwszy działa bez zarzutów dla filmów DVD. A co do wypalania..to już inna histo(e)ria ;) [tzn: nie próbowałem yet]

Wesołych wszystkim!

legion 25.12.2004 15:42

Cytat:

Napisany przez KiNDer
W 4 sklepach był SOHW 1655, a w jednym nawet SOHW 1633.

Najważniejsze, że ten pierwszy działa bez zarzutów dla filmów DVD. A co do wypalania..to już inna histo(e)ria ;) [tzn: nie próbowałem yet]

Wesołych wszystkim!

chyba mowisz o 1653 ale jak chcesz kupic nagrywarke litrona to wstrzymaj sie i po nowym rolu kup sobie 1673 http://www.liteonit.com/ODD/English/..._sohw1673s.asp

KiNDer 25.12.2004 15:45

1653, racja.

Za późno.

Nic nie mów(cie):P

legion 25.12.2004 15:49

Cytat:

Napisany przez KiNDer
1653, racja.

Za późno.

Nic nie mów(cie):P

jak kupiles to tez dobrze bo przerobisz 1653 na 1673 bez problemu:)

wiiiiesiiiio 25.12.2004 20:47

@legion
"Nec 3500 275zl nagrywa nawet na tanich nosnikach dobrze obojetnie czy plusy czy minusy problem z odczytem wiec zalecane jest dokupienie dvd-romu(nie koniecznie) problem z zabezpieczeniem sd oraz problem z cd-r"
czy mógłbyś przybliżyć mi o co chodzi z problemem z cd-r oraz z zabezpieczeniem sd ??

Turboni 25.12.2004 20:49

plextor 716 tez nagrywa ladnie na tanich plytach nie wazne czy to + czy - :)
i czyta bez zajakniecia wszystko wiec :)

legion 25.12.2004 20:59

Cytat:

Napisany przez wiiiiesiiiio
@legion
"Nec 3500 275zl nagrywa nawet na tanich nosnikach dobrze obojetnie czy plusy czy minusy problem z odczytem wiec zalecane jest dokupienie dvd-romu(nie koniecznie) problem z zabezpieczeniem sd oraz problem z cd-r"
czy mógłbyś przybliżyć mi o co chodzi z problemem z cd-r oraz z zabezpieczeniem sd ??

to ze ich nie czyta i nie nagrywa dobrze albo wogole i nie lamie zabezpieczen safedisck

piotr_as 26.12.2004 01:02

Panowie, co wybrac?
NEC DVD+/-RW ND-3500A

czy

Pioneer DVD+/-RW DVR-108

Prosze o konkretne odpowiedzi osob majacych doswiadczenie z tym sprzetem, bez wykladow typu nec ma dynks x, a pioneer dynks y.

Potrzebuje solidnego sprzetu do archwizacji danych, od czasu do czasu wypalic jakas kopie.

VIZZARD 26.12.2004 01:16

Cytat:

Napisany przez piotr_as
Panowie, co wybrac?
NEC DVD+/-RW ND-3500A

czy

Pioneer DVD+/-RW DVR-108

Prosze o konkretne odpowiedzi osob majacych doswiadczenie z tym sprzetem, bez wykladow typu nec ma dynks x, a pioneer dynks y.

Potrzebuje solidnego sprzetu do archwizacji danych, od czasu do czasu wypalic jakas kopie.

No dobra!

A co z dynksem z ? :idea:

piotr_as 26.12.2004 01:21

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No dobra!

A co z dynksem z ? :idea:

Dynks z tez mnie nie interesuje :P

VIZZARD 26.12.2004 01:40

Cytat:

Napisany przez piotr_as
Dynks z tez mnie nie interesuje :P

No to bedzie ciężko ...

Bo polemiki Nec vs Pioneer nie są znane od dziś

I wzbudzają sporo emocji

Ale jeżeli do tych zastosowań co mówisz

To równie dobrze możesz rzucać monetą :D

Zarówno Nec jak i Pioneer to solidny sprzęt

Jednak ze wskazaniem na Neca

Który trochę lepiej nagrywa :mruga:

Zofer 26.12.2004 21:52

Coż, zaczynam się rozglądać za nagrywarką DVD. Myślałem mocno o NEC ND-3500A, a po przewertowaniu forum także o BENQ 1620. Na forum znalazłem także trochę informacji o Pioneer DVR-108 tylko, że on jest droższym napędem. Wiem, że to nie łatwo wybrać z tej trójki i ogólnie napędy są mniej więcej na tym samym poziomie, ale są tu użytkownicy którzy mieli w swoich rękach kilka napędów i mogą coś poradzić. Nagrywarka będzie służyła głównie do archwiwizacji danych, czasem skopiowania filmu. Aha i będzie także od czasu do czasu wypalać płyty CD. Jeżeli ktoś chciałby podzielić się jakąś refleksją będe wdzięczny. Dzięki i pozdrawiam!
P.S. Czy warto jest czekać na NEC'a 3520?

Morris 27.12.2004 02:00

Cytat:

Napisany przez Zofer
Coż, zaczynam się rozglądać za nagrywarką DVD. Myślałem mocno o NEC ND-3500A, a po przewertowaniu forum także o BENQ 1620. Na forum znalazłem także trochę informacji o Pioneer DVR-108 tylko, że on jest droższym napędem. Wiem, że to nie łatwo wybrać z tej trójki i ogólnie napędy są mniej więcej na tym samym poziomie, ale są tu użytkownicy którzy mieli w swoich rękach kilka napędów i mogą coś poradzić.

Żadnego z nich nie miałem, ani nie mam, ale wybrałbym NEC. Dlaczego? Bo zanim kupiłem swoją, to trochę szperałem tu i tam, popytałem na forum i NEC wybijał się stosunkiem możliwości do ceny.
No cóż... dla mnie wyżej wybił się LiteOn ^_^

zorg 27.12.2004 07:35

jako ze czas na SATA!!

polecam Plextora 716SA

karel48 27.12.2004 15:23

Bardzo proszę o odpowiedzi na pytania dotyczące 2 nagrywarek:pioneer i benq:
1.obsługa zapisu pakietowego incd (mount rainer chyba?)
2.łamanie zabezpieczeń (np.safe Disc,keyaudio)
3.bitsetting dla sl i dl
Proszę o konkretne odpowiedzi ,ponieważ chciałbym coś wreszcie kupić a po lekturze tego forum (czytam od paru dni) to już zupelnie jestem skołowany. :\
Zaznaczam,że nie interesują mnie już inne modele palników(tyle zdolalem osiągnąć przez te kilka dni).Z góry THX. :)

Xanagaz 27.12.2004 20:57

Witam!,
Mam problem z wyborem nagrywarki do 300zł,-. Przeczytałem dość dużo testów na temat niektórych nagrywarek i w miarę czytania ich byłem coraz bardziej zdezoriętowany. Każda nagrywarka ma swoje plusy i minusy. Chciałbym abyście mi pomogli w wyborze tej jedynej.

Nagrywam bardzo dużo filmów DivX, XviD. Od czasu do czasu wypalę jakiś obraz gry .bin, .ccd czy jakiś inny. Mniejsza o to ;) Płyt audio w ogóle nie ripuje, od czasu do czasu nagram "trochę" MP3. Nagrywarka nie musi być jakaś super cicha. Nie musi nagrywać też szybko, ma nagrywać dobrze - czyli przyzwoicie, aby się dało odczytać to co nagrałem na innych napędach. To chyba na tyle. Mam tutaj kilka ofert, które udało mi się znaleźć na Allegro.pl
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38387204
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37974831
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37905560
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38129928
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37935810
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37808133
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38016902
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38393300
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37749494

Chyba nie dałem dużego wyboru :D

morok 27.12.2004 21:18

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38393300 :ysz: --> LiteOn 1673S jest juz w sprzedaży ??

mensir67pl 27.12.2004 21:27

Cytat:

Napisany przez morok
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38393300 :ysz: --> LiteOn 1673S jest juz w sprzedaży ??

Dla wszystkich zdezorientowanych nie pisac juz co kupic

KUPOWAC NAJNOWSZY LITEON DVDRW 1673S!

nie ma innej alternatywy ;)

karel48 27.12.2004 21:37

Czyżby był tak wspaniały?I czy aby napewno już w sprzedaży w Polsce?

Xanagaz 27.12.2004 22:32

W czym jest lepszy od "innych" :O
?

VIZZARD 27.12.2004 22:51

Cytat:

Napisany przez Morris
Żadnego z nich nie miałem, ani nie mam, ale wybrałbym NEC. Dlaczego? Bo zanim kupiłem swoją, to trochę szperałem tu i tam, popytałem na forum i NEC wybijał się stosunkiem możliwości do ceny.
No cóż... dla mnie wyżej wybił się LiteOn ^_^

@Morris!

W końcu masz jakiś "ludzki" avatar :taktak:

Ależ ten rower mnie wkurzał :zly:

Eliasz 27.12.2004 23:04

Dobra, wybrałem firme - LiteOn, tylko teraz model.
1633 czy może 1653 ??
1653 chyba niewiele droższa więc chyba ją wezme. Co o tym sądzicie?

karel48 27.12.2004 23:18

Teraz to już calkiem zgłupiałem - znowu mam wybor między trzema palnikami:
1.Pionek108
2.Benq1620
3.Litek1673 - a litka już odstawiłem i nagle jak boomerang powrocil z innym numerkiem (pewnie z1633 i1653 też by był 1673 ale cena kusi) może nawet bardziej dopracowany.

karel48 27.12.2004 23:21

Cytat:

Napisany przez Eliasz
1633 czy może 1653 ??

znam przypadki że 1633 jest droższa od1653 ale ja bym brał 1673 gdybym w końcu zdecydowałsię na litka

legion 27.12.2004 23:26

Cytat:

Napisany przez Eliasz
1633 czy może 1653 ??

biesz 1653 da sie przerobic na 1673 bo przerobienie 1633(1673) moze byc nie mozliwe :D albo tak jak mowi @karel48

EDIT:
Ale z drugiej strony jak sie da 1633 na 1653 to moze uda sie codeka ale cos nosem kreca :D

karel48 28.12.2004 00:46

Legion a co ty byś wybral z tych 3 palnikow
ps.Dopiero teraz zerknąłem na czas - porządni ludzie pracy już pewnie śpią a ja sie urlopuje

kiewas 28.12.2004 04:08

Ja nie Legion, ale też odpowiem :)
1653 bym brał, co za różnica, pare piwek mniej :)

fiskomp 28.12.2004 08:00

Cytat:

Napisany przez Eliasz
1633 czy może 1653 ??

Witam.

Nie wiem, czy to wina wadliwego egzemplarza, ale Litk'a to ja teraz obchodzę szerokim łukiem, kupiłem 1653 i miałem same problemy, a to źle wypalił (z błędami - i uprzedzając nagrywałem na TDK i Verbatimach), TDk 8x, wypalał dobrze z prędkością 4x, 8x krzaczył, oraz parę innych "Michałków".
Kumpel testował Gigabyte'a, który jest oem'em Litka, na 3 wypalone DL (do testów) wszystkie trzy poszły do piachu, z czego jedna była odczytywana w tej nagrywarce, ale tylko w niej, bo inne napędy i stacjonarki jej nie mogły odczytać.
Dlatego zmieniłem na NEC'a 3500A i mam spokój.

Litek zaczął być za dużą "masówką", do tego dochodzi przecież produkcja dla innych firm i sprzedaż pod ich szyldami. Na czymś musieli zaoszczędzić i podejrzewam, że na jakości :(

Ale jak mówię, to moja subiektywna opinia i inni mogą być bardzo zadowolieni ze swoich palników.

pozdrawiam,

legion 28.12.2004 08:26

Cytat:

Napisany przez karel48
Legion a co ty byś wybral z tych 3 palnikow
ps.Dopiero teraz zerknąłem na czas - porządni ludzie pracy już pewnie śpią a ja sie urlopuje

No jak jest w sprzedazy 1673 to ja bym bral ale jak komus sie spieszy niech weznie 1653 i jak sie znudzi to mozna ja wymienic na 1673 wiec dla mnie to bez roznic bo to te same napedy(1653=1673 a 1673=1653) :).

Ja jako jedyny (moze znajdze sie jeszcze ktos) mam 812 przerobiona na 832 ani razu jej nie wymienialem bo pali bardzo dobrze wykresy mozna zobaczyc na forum a co do nec'a to mam mieszane uczucja jest dobrym naped ale ja bym kupil pionka(lepsza optyka:)) jak juz mialby byc chip nec'a :D
Jeszcze jedna rzecz litki mozna modyfikowac do woli poprawiajac samemu osiagi by palil jeszcze lepij a z nec czy pionkiem tego nie zrobicie a takze wiele mozna sie przy litkach nauczyc :)
Uwaga litek nie jest dla nerwowych ludzi :D

Conti 28.12.2004 14:03

No właśnie . :peace: Nie dla nerwowych !!!
Dlatego zastanawiam się nad tośką a może i nad pionkiem bo niedługo może się zdarzyć, że 812-tka zostanie mi odebrana :buu:
Co ciekawe ta sztuka chodzi najrówniej na biosie US0Q i on jak na razie zostaje....
Jakoś o tych wszystkich litkach 16XX coś za dużo nieciekawych rzeczy ludzie piszą. Kumpel kupił sobie w listopadzie 1633 i ma już problemy z drugą (pierwsza padła po parunastu płytach)

icemac 28.12.2004 14:10

wszystko zalezy od egzemplarza na ktory traficie :tak!:

jeden jest lepszy inny gorszy, a trzeci calkiem super :mruga:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:25.