Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Fotografia (https://forum.cdrinfo.pl/f42/)
-   -   Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp (https://forum.cdrinfo.pl/f42/wybor-aparatu-co-kupic-osprzet-filtry-obiektywy-itp-55075/)

Calme 04.08.2005 21:20

Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp

Otwieram post, w który wrzucamy pytania o tematyce jak tytuł wątku.

ed hunter 05.08.2005 13:48

Kupić Canon S1 IS czy S2 IS? (czy warto dopłacić 500 zł?)

Canon S1 IS czy S2 IS?

Mam już prawie całkowite przekonanie, że będzie to jeden z tych dwóch modeli.

Mam pytanie do osób znających się na rzeczy, czy do amatorskiej fotografii z lekkimi fiksacjami w stronę trochę ambitniejszych zdjęć warto kupić S2 czy wystarczy S1?

a może inne pomysły? :>

S1 IS

S2 IS

rycho 05.08.2005 19:25

Cytat:

Napisany przez ed hunter

a może inne pomysły? :>

S1 IS

S2 IS

Jak ktoś tak dobrze je i pije to nie powinien iść na "maliznę" z fotoaparatem.
Kup coś na swoją miarę.:)

Pawel_k 05.08.2005 20:38

a tak sie spytam brzydko: cos ponizej 1k zł w przyzwoitej jakosci by sie znalazlo ???

Calme 05.08.2005 20:48

Pawel
Do 1000 mowisz - ale jakie glownie przeznaczenie aparaciku ?
Przy takich finansach ja osobiscie zastanawialbym sie nad:

Canon PowerShot A520
Canon PowerShot A95 - tu dokladka 100 zl ale warto - znajomy ma i naprawde niezly sprzet - moge Ci wyslac linka do jego fotek tym aparacikiem
Olympus C-765 UltraZoom - tez ciekawy aparat dokladka niecale 50 zl
jak nie to ewentualnie - ale to juz dla mnie w dalszym rzedzie zostaje np:
Nikon Coolpix 5600
Sony DSC-S90
----------------- --

Ed
moim skromnym zdaniem nie ma sie co juz pakowac w S1 jezeli chcesz Canona to bierz S2
a inne propozycje - osobiscie wstrzymalbym sie z zakupami do wrzesnia - wejda nowe modele Fuji (bardzo interesujace - Fuji FinePix S9500) i Panasonica (Panasonic Lumix DMC-FZ30) - obecne ceny spadna i wtedy bedziesz mogl kupic np Panasa Lumix DMC-FZ20 w dobrej cenie ponizej 2000 takze moze warto poczekac ?

Pawel_k 05.08.2005 22:09

Cytat:

Napisany przez Calme
Pawel
Do 1000 mowisz - ale jakie glownie przeznaczenie aparaciku ?

glownie zwykle fotografowanie, czasami na wycieczkach jakby sie gdzies bylo, chodzi o to zeby jak sie zrobi z tego powiedzmy odbitke 15*10 to zeby to jakos wygladalo w albumie ;)
Cytat:

Napisany przez Calme
Przy takich finansach ja osobiscie zastanawialbym sie nad:

Canon PowerShot A520
Canon PowerShot A95 - tu dokladka 100 zl ale warto - znajomy ma i naprawde niezly sprzet - moge Ci wyslac linka do jego fotek tym aparacikiem
Olympus C-765 UltraZoom - tez ciekawy aparat dokladka niecale 50 zl
jak nie to ewentualnie - ale to juz dla mnie w dalszym rzedzie zostaje np:
Nikon Coolpix 5600
Sony DSC-S90
----------------- --

dzieki za typy, wybralem Canon PowerShot A95 vs. Sony Cyber-Shot DSC-S90
tego drugiego chyba ostatnio ogladalem w sklepie, zdaje sie ze ma tez duzo gratisow ;)

Calme 05.08.2005 22:29

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
dzieki za typy, wybralem Canon PowerShot A95 vs. Sony Cyber-Shot DSC-S90

W tym wątku
po wybraniu pod wskazanym linkiem producenta a następnie modelu - możesz obejrzeć przykładowe fotografie robione tymi aparatami :)

Eliasz 06.08.2005 12:45

A tutaj jest strona z opisem dużej ilości aparatów, pokazany jest także wygląd danego aparatu (z kazdej strony;)) i przykładowe zdjęcia (a także filmiki)

http://www.steves-digicams.com/hardware_reviews.html

ed hunter 06.08.2005 12:58

Cytat:

Napisany przez Calme
[...]
Ed
[/b]moim skromnym zdaniem nie ma sie co juz pakowac w S1 jezeli chcesz Canona to bierz S2
a inne propozycje - osobiscie wstrzymalbym sie z zakupami do wrzesnia - wejda nowe modele Fuji (bardzo interesujace - Fuji FinePix S9500) i Panasonica (Panasonic Lumix DMC-FZ30) - obecne ceny spadna i wtedy bedziesz mogl kupic np Panasa Lumix DMC-FZ20 w dobrej cenie ponizej 2000 takze moze warto poczekac ?

dzięki za odpowiedź.

do września...

no może i się wstrzymam jak tak Mówisz.

zobaczę, bo muszę szybko porobić troche zdjęć na stronkę - jakość mało istotna - może na razie pożyczy mi aparat kumpel a ja zaczekam???
-----------------------------------------------------------------------------------
byłem w MM zobaczyć w jakiej cenie mają S2 IS i się ubawiłem.

2399 zł ^_^

no ale tłum przy stoisku z aparatami taki, że się w sumie nie dziwie.

wariackie ceny dotyczą wszystkich aparatów.

raty 0% a procenty w cenie produktu. :D

był moment, że MM miał normalne ceny na większość asortymentu, ale chyba wszystko wróciło do normy. :|

rosol 06.08.2005 19:09

chyba zaczeli placic podatek ;D ... bo przez 5 lat byli zwolnieni z placenia :P

Calme 06.08.2005 21:37

Cytat:

Napisany przez ed hunter
byłem w MM zobaczyć w jakiej cenie mają S2 IS i się ubawiłem. 2399 zł ^_^

No to faktycznie się popisali :|
W miarę przystępne ceny oprócz Allegro widziałem na niego na:
Agito
1974 PLN
Fotorimex
2000 PLN
U Grosmana też pewnie będzie w przyzwoitej cenie po urlopie bo narazie widzę, że na magazynie nie mają nawet teraz....

ed hunter 07.08.2005 04:36

@Calme dzięki za edycję.

w Agito za cenę MM jest taki zestaw :spoko: czyli minimum co i tak trzeba kupić.

http://www.agito.pl/index.php?pid=12133&instant=222

andrzejj9 08.08.2005 14:09

Ja tak w sprawie formalnej. Patrzę na podział w dziale o fotografii i mam pewne wątpliwości co do zbytniego rozdrobnienia. Jeśli chodzi o kategorie zdjęć, to jeszcze to dokładniej poprzeglądam, ale na przykład ten temat byłby chyba zbytnim "zgrupowaniem". Łatwo sobie wyobrazić, co będzie w nim za rok lub dwa, jeśli pozostanie w takiej postaci. Będą tu pytania odnośnie różnych aparatów, sprzętu do nich itp. i w praktyce doprowadzi to prawdopodobnie do tego, że nic nie będzie można znaleźć.

Proponuję więc jednak w kwestiach sprzętowych zakładać osobne wątki. Wydaje mi się, że będzie to czytelniejsze i praktyczniejsze w przyszlości.

Calme 08.08.2005 17:10

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ja tak w sprawie formalnej. Patrzę na podział w dziale o fotografii i mam pewne wątpliwości co do zbytniego rozdrobnienia. Jeśli chodzi o kategorie zdjęć, to jeszcze to dokładniej poprzeglądam, ale na przykład ten temat byłby chyba zbytnim "zgrupowaniem". Łatwo sobie wyobrazić, co będzie w nim za rok lub dwa, jeśli pozostanie w takiej postaci. Będą tu pytania odnośnie różnych aparatów, sprzętu do nich itp. i w praktyce doprowadzi to prawdopodobnie do tego, że nic nie będzie można znaleźć.
Proponuję więc jednak w kwestiach sprzętowych zakładać osobne wątki. Wydaje mi się, że będzie to czytelniejsze i praktyczniejsze w przyszlości.

Szczerze mowiac nie rozumiem Cie do konca - rozdrobnienie kategorii zdjec wg mnie jak najb wskazane - pomysl wlasnie co tu by sie dzialo za rok lub dwa gdyby wszyscy zaczeli wrzucac jak leci swoje wypociny - zreszta jesli chodzi o dzialy wzorowalem sie na sprawdzonym schemacie z Cyberfoto gdzie wszystko dziala juz od bardzo dawna i to calkiem sprawnie :) No ale jesli uzytkownicy beda chcieli zmian to czemu nie :) w koncu to im ma to jak najlepiej sluzyc.
Co do tego dzialu mozna go rozbic na mniejsze > wybor aparatu / obiektywy / filtry / akcesoria - sam nie wiem mam mieszane uczucia > jak narazie chyba nie ma az takiej potrzeby bo dzial nalezy do najmniej obleganych poki co.

nimal 08.08.2005 18:34

bedzie trzeba to watek podzielimy - jest nas trzech na tak maly (na razie mam nadzieje) dzial wiec rece do klikania sie znajda ;)

andrzejj9 08.08.2005 19:08

Cytat:

Napisany przez Calme
Szczerze mowiac nie rozumiem Cie do konca - rozdrobnienie kategorii zdjec wg mnie jak najb wskazane - pomysl wlasnie co tu by sie dzialo za rok lub dwa gdyby wszyscy zaczeli wrzucac jak leci swoje wypociny - zreszta jesli chodzi o dzialy wzorowalem sie na sprawdzonym schemacie z Cyberfoto gdzie wszystko dziala juz od bardzo dawna i to calkiem sprawnie :) No ale jesli uzytkownicy beda chcieli zmian to czemu nie :) w koncu to im ma to jak najlepiej sluzyc.
Co do tego dzialu mozna go rozbic na mniejsze > wybor aparatu / obiektywy / filtry / akcesoria - sam nie wiem mam mieszane uczucia > jak narazie chyba nie ma az takiej potrzeby bo dzial nalezy do najmniej obleganych poki co.

Nie no, jeśli chodzi o kategorie zdjęć to jak najbardziej zgadzam się, że muszą one być, bo inaczej rzeczywiście powstanie bajzer. Po prostu nie jestem do końca przekonany, czy jest to najtrafniejszy podział. Na Cyber Foto może on zdawać egzamin, ale nie zapominajmy, że tamto forum jest typowo fotograficzne, a tutaj fotografia jest jedynie dodatkiem. Nie twierdzę, że tak jak jest, jest źle, ale po prostu trzeba tak jak piszesz, sprawdzić, jak będzie się to sprawdzać w praniu i wtedy zdecydować.

Co do osobnych wątków przy wyborze sprzętu to jednak podtrzymuję swoje zdanie. Dla mnie jeden wątek dla wszelkich problemów sprzętowych, to mniej więcej tak, jak temat o humorze, który owszem - wniósł sporo uśmiechu do forum, ale teraz dla nowego użytkownika (zresztą dla przeglądających go na bieżąco również) jest kompletnie nieczytelny, a chęć znalezienia tam czegoś konkretnego można przerównać do szukania maluutkiej igiełki w bardzo dużym stogu siana. Boję się, żeby tutaj nie zrobić czegoś podobnego.

Calme 08.08.2005 19:10

Ok to podzielmy te sprzetowe sprawy w jakis sensowny sposob :)

andrzejj9 08.08.2005 19:13

Ok, jeden problem na jeden temat, może być? ;)

A serio - na razie i podział nie jest potrzebny. Zostawmy tak jak jest, a jak w którymś momencie temat zacznie być nieczytelny (do czego wcale nie musi dojść) to zastanowimy się nad dobrym podziałem (mając już pewne doświadczenia związane z tematem).

s_tuden_t 08.08.2005 23:07

a czy jest ktos posiadaczem kodaka z 740?
mocno zastanawiam sie nad kupnem tego aparatu...

byl bym bardzo wdzieczny za informacje o tym aparacie (szczere!), inne niz mozna znalezc w sklepach i na ulotkach reklamowych, spostrzezenia, uwagi.
moze ktos wrzuci jakies zdjecie?!?

z gory wielkie THX!!

nimal 08.08.2005 23:11

napisz do czego chcesz go uzywac - czy beda to tyklo zdjecia "u cioci na imieninach" czy np widoczki z wycieczek, moze ptaki jakie widzisz na polowaniu albo robale z pobliskiej laki
co glownie a co zadziej... poczytamy specyfikacje i cos doradzimy, a w miedzyczasie pewnie znajdzie sie jakis user tego aparatu albo jakiegos jego kuzyna ;)

s_tuden_t 08.08.2005 23:47

Cytat:

Napisany przez nimal
napisz do czego chcesz go uzywac - czy beda to tyklo zdjecia "u cioci na imieninach" czy np widoczki z wycieczek, moze ptaki jakie widzisz na polowaniu albo robale z pobliskiej laki
co glownie a co zadziej... poczytamy specyfikacje i cos doradzimy, a w miedzyczasie pewnie znajdzie sie jakis user tego aparatu albo jakiegos jego kuzyna ;)

generalnie chce go uzywac do uwieczniania wszystkiego co mnie zachwyci i tu glownie beda to widoczki z wycieczki ale zdjec u cioci na imieninach tez nie bedzie malo!
czasami chcialbym tez zrobic jakies makro ale to juz dla wlasnej satysfakcji i przyjemnosci!

...
dzieki!

edit: chyba ze ktos uzywa innego sprzetu, ktory mozna nabyc za kwote do 1500 pln, ktory jest godny polecenia...?
nie jestem ukierunkowany jedynie na tego kodaka wiec kazda opinia jest mile widziana!

jeszcze raz dzieki!

nimal 09.08.2005 07:53

hm, aparat tani, mozna go nabyc za okolo 1100pln + przesylka, choc pewnie na allegro jeszcze taniej (czyli do 1500 doposarzysz go w pozadna karte pamieci, aku, ladowarke i jakis statywik z dolnej polki)
tu masz niezly opis, niesety (jak to zwykle bywa) w j ang http://www.megapixel.net/reviews/kod...0/z740-gen.php
zaleta jest stosunkowo duzy zakres czulosci i, dla niektorych - ba np ja wogule nie kozystam, duza ilosc profili tematycznych
ewidentna wada jest brak stopki do lampy, ale to element stosunkowo zadko kupowany przez zwyklych uzytkownikow (zreszta zawsze mozna kupic lampe z fotocela i nie ma problemu)
kolejna wada jest brak stabilizacji obrazu (chyba ze nie zauwazylem w specyfikacji...)
natomiast stosunek jakosc/cena wypada niezle

do zalet dopisze jeszcze przyciski do kontrli funkcji aparatu bezposrednio - troche ich jest
do wad - tylko 4 zdjecia w serii... ale to nie kazdy uzywa, ja tak i by mi przeszkadzalo

ze zdjec testowych zamieszczonych na powyzszej stronce widac pare tendencji:
niesety bez zadnych dodatkowych szkile na duzych ogniskowych pokazuja sie male aberracje (strach pomyslec co bedzie po zalozeniu tanich filtrow) i nawet na iso100 tendencja do zaszumiania zdjec na dlugich czasach
imho w klasie cenowej jednak jest dobrze i rczje n acodzien tych wad nie uswiadczysz

jako ze kazdy chwali swoje, to rozwaz zakup minolty z3 (koszt to okolo 1300 pln) ktora nie ma zadnej z powyzszych wad kosztem 1 mega piksela i max iso 400 a nie 800
niesety tez ma tendencje do zaszumiania, ale tylko na wyzszych iso
no i ma metalowe elementy obudowy w miejscach mocowania akcesoriow, w dodatku dosc tanich ze wzgledu na popularnosc aparatu
ale to tylko propozycja - nie sugeruj sie tylko wczytaj w specyfikacje

Calme 09.08.2005 09:40

No tak kazdy chwali swoje wiec czemu ja mam nie pochwalic - w tej cenie Fuji S5500 byloby tez niezlym rozwiazaniem :)

s_tuden_t 09.08.2005 09:49

bylo by super gdyby kazdy proponujac jakis sprzet napisal o nim kilka slow odnosnie jakosci zdjec, roznorodnosci funkci, obsludze etc.

fakt kodaczek spodobal mi sie bardzo ale nie jest powiedziane ze na 100% zostane jego szczesliwym posiadaczem, rozwaze wszelkie propozycje...!

THX!!

Calme 09.08.2005 11:03

Cytat:

Napisany przez s_tuden_t
bylo by super gdyby kazdy proponujac jakis sprzet napisal o nim kilka slow odnosnie jakosci zdjec, roznorodnosci funkci, obsludze etc.

Zalety:
- szybkość, jeden z lepszych kompaktow jaki mialem w rekach do focenia w ruchu
- zoom , 10x dobrze sie spisuje, przeszkadza tylko brak stabilizacji no ale w tej cenie to w sumie zrozumiale - zreszta od czego statyw
- RAW, super opcja zapisu w RAW'ie czyli tzw. zrzut z matrycy bez rzadnej kompresji
- celownik laserowy, dzieki któremu możemy spokojnie robić ostre zdjęcia w ciemności.
- obudowa, świetnie się go trzyma - dopracowana
- tulejka w zestawie, nie musisz dokupywac np pod Raynoxa :)

MINUSY
- makro - jak chcesz miec naprawde duze zblizenia to bez dopalaczy sie nie obedzie - jezeli robisz cos w stylu jak zaby, slimaki to ujdzie

- lcd tylko 1,5" cala mogliby dac wiekszy - natomiast dosc dobrze sobie radzi na sloncu - ma opcje dodatkowego mocnego podswietlenia

- MF ciezko go ustawiac bo robi sie to kombinacja 2 klawiszy - nie jest to zbyt wygodne

-

s_tuden_t 09.08.2005 12:14

Cytat:

Napisany przez Calme
No tak kazdy chwali swoje wiec czemu ja mam nie pochwalic - w tej cenie Fuji S5500 byloby tez niezlym rozwiazaniem :)

fuji S5500 zerkalem na jego parametry i procz matrycy 4 milionow pikseli jest o.k.! zdjecia tez robi dobre! i gdyby nie ta matryca bylby miodzio :)

od kilku dni porownuje rozne modele aparatow, parametry, jakosci zdjec, opinie uzytkownikow i przed chwila wpadl mi w oko kodak DX 7590...

co lepsze? kodak Z 740 vs. kodak DX 7590 ? ktos sie orientuje??

nimal 09.08.2005 12:30

co do wielkosci matrycy
jakie chcesz powiekszenia robic? do typowych 10x15 wystarcza 2mgepiksele z zapasem
z 4mega zrboisz powieszneia A4 w jakosci foto a wikesze plakaty i tak robi sie w gorszych jakosciach albo bardzo drooogo
i 5mega a 4 mega to niewielka roznica - A4 wyjdzie tak samo, A0 ani z tego ani z tego w jakosci foto nie zrobisz, a jak zrboisz to zbankrutujesz...
zreszta np minolta z5 ma juz 5mega matryce, ale upchnieta na tej samej powiezchni co 4mega w z3 - spotkalem sie z opiniami ze podnioslo to poziom szumow (nie mam mozliwosci tego potwierdzic empirycznie), wiec nie zawsze wiecej pikseli oznacza lepsze zdjecia - moze byc odwrotnie

kodaka DX7590 rozwazalem sam jak kupowalem minolte- odpadl ze wzgledu na mniejsza popularnosc (drozsze akcesoria wobec tego) i niestatndardowy akumulator - jesli bedziesz chcial dokupic zapasowy to sporo zabulisz
jednak 7590 jest jakby o pol klasy wyzej od z740 sadzac po specyfikacjach...

s_tuden_t 09.08.2005 22:13

Cytat:

Napisany przez nimal
co do wielkosci matrycy
jakie chcesz powiekszenia robic? do typowych 10x15 wystarcza 2mgepiksele z zapasem
z 4mega zrboisz powieszneia A4 w jakosci foto a wikesze plakaty i tak robi sie w gorszych jakosciach albo bardzo drooogo
i 5mega a 4 mega to niewielka roznica - A4 wyjdzie tak samo, A0 ani z tego ani z tego w jakosci foto nie zrobisz, a jak zrboisz to zbankrutujesz...
zreszta np minolta z5 ma juz 5mega matryce, ale upchnieta na tej samej powiezchni co 4mega w z3 - spotkalem sie z opiniami ze podnioslo to poziom szumow (nie mam mozliwosci tego potwierdzic empirycznie), wiec nie zawsze wiecej pikseli oznacza lepsze zdjecia - moze byc odwrotnie

faktycznie, az tak duzych odbitek nie bede robil. ale z drugiej strony aparat za takie pieniadze (przynajmniej dla mnie) nie bedzie inwestycja na miesiac czy nawet rok, mam zamiar cieszyc sie nim o wiele dluzej wiec wolalbym juz matryce 5 megapikseli. moze akurat machne sobie kiedys plakacik z moja dziewczyna! :)

nimal 09.08.2005 23:14

jeszcze jedno a propos rozdzielczosci
za jakosc foto na dzien dzisiejszy uwaza sie 300dpi czyli ze majac do dyspozycji 2000 pikseli na dluzszym boku zdjecia mozesz zrobic odbitke o boku 6 i 2/3 cala czyli ponad 16cm
to teoria
a praktyka... 150dpi wystarcza z zapasem przy naswietlaniu klisz (mam z tym do czynienie moze nie na codzien, ale w kazdym razie zawodowo i czesto) do profesjonalnego druku w tym proofow
oczywiscie warto miec wieksza rozdzialke - to chyba nie ulega niczyjej watpliwosci
ale roznica 4 a 5 nie powinna miec wplywu na wybor aparatu - porownaj zdjecia! to daje Ci obraz sytuacji
za pare dni odzyskam sluzbowy komp (remont mam w biurze) to dam linka do sprawdzania foto testowych
jesli chcesz pogladac zdjecia z fuji @Calme i mojej minolty to przejzyj topiki w tym dziale - jest tego sporo

nie pisze tego zeby Cie zniechcecic do z740, ale zebys bardziej swiadomie spojzal na wybor aparatu - nie dal sie zapedzic w kozi rog przez marketingowcow (tym akurat zajmuje sie na codzien ;) ) wciskajacych nam ze liczy sie tylko liczba na ulotce, reszta jest niewazna
czemu z740 ma wicej megapikseli od z3 a jest tanszy? :>

ed hunter 10.08.2005 08:04

no właśnie @nimal ja się dalej bije z myślami i portwelem pomiędzy Canonem S1 IS a nowym S2 IS...
do drugiego brakuje mi trochę kasy aby kupić komplet z ładowarką i dużą kartą....

i do końca nie wiem czy warto kupować S2 :|

nimal 10.08.2005 08:30

ed, porownaj zdjecia
ale ja bym raczej odczekal jeszcze miesiac albo odzalowal troche piwa i kupil S2
jedynie mialbym dylemat czy nie braz Nikona 8700 - cena identyczna (niestety jest to model zastapiony juz przez 8800 wiec nie latwo znalesc nowke, ale nowka jak juz jet to kosztuje tyle co S2)
oba aparaty ksoztuja miedzy 1900 a 2050 zaleznie od sklepu
jesli masz mozliwosc jechac do niemiec albo znajomego tam to pewenie dasz rade zaoszczedzic kolejne 300plnmniej wiecej (moze nawet wiecej - jak trafisz promocje)

ale przedewszystkim porownaj zdjecia, choc w tej cenie S2 nie powinno szumic ich za bardzo...
swietna Minolta A200 jest niestety poza zasiegiem w tej kategorii cenowej...

ed hunter 10.08.2005 08:43

przemyślałem wszystko: nie piję piwa, jem chleb z masłem i pomidorem, kupuję S2 :D

a na poważnie to jazda do Niemiec nie jest zbyt opłacalna dla mnie (tylko 1 chętny by się znalazł po Sennheisery HD 595)

zadzwonię do kuzynki w Berlinie, ale czarno to widzę...

dzięki za odpowiedź.

Calme 10.08.2005 10:30

Ed
a moze jednak A200 - znajomy kupil na allegro za niecale 2200 aparat jest wspanialy dzis mamy go testowac :) mysle, ze pod koniec tygodnia napisze cos wiecej o nim i moze jakies foty zapodamy

ed hunter 10.08.2005 15:57

no i po robocie. mała pożyczka i S2 IS jest mój (1900 zł)

jedna z pierwszych (auto)

edit: mam jeszcze coś do zrobienia a potem idę się bawić :D

pepperman 10.08.2005 16:06

Cytat:

Napisany przez ed hunter

w zyciu bym za niego tyle nie dal

nimal 10.08.2005 16:27

Cytat:

Napisany przez pepperman
w zyciu bym za niego tyle nie dal

prosze o uzasadnienie
dlaczego nie - w czym jest gorszy albo co jest od niego lepsze albo tansze a porownywalne
posty nic nie wnoszace (jak ten) moga ulec naglej kasacji ;)

ed - GRATULACJE
prosimy o recenzje i oczywiscie jak najwiecej super zdjec :) ktorymi mam nadzieje sie z anmi podzielisz :D dzail o aktach jest np pusty :serdusz:

*Vojtas* 10.08.2005 19:21

Cytat:

Napisany przez ed hunter

jedna z pierwszych (auto)

edit: mam jeszcze coś do zrobienia a potem idę się bawić :D

Ed bardzo dobry wybór. Życzę jak największej liczby udanych fotek :)

pozdr.

Calme 10.08.2005 20:19

Ed
gratulacje :piwo:

ed hunter 10.08.2005 22:25

ciesze się jak kiedyś z kolejki elektrycznej :D

El kurczako 13.08.2005 21:05

eh widze, że wogóle nie wzieliście pod uwagę fotografii analogowej a szkoda ... ale jak już jesteśmy przy cyfrowej to lepszym wyborem moim zdaniem jest Fuji FP S5500 lub Nikon Coolpix 5400 ... bo cena taka sama a jednak te są lepsze :P ale to oczywiście moja opinia ... ale od canona trzymałbym się zdala jeżeli zamierasz kiedykolwiek zająć się od bardziej profesionalnej strony fotografią ...

ja raz skusiłem się na Canon Powershot Pro1 potocznie zwanym cepem :p i się zawiodłem, może dlatego iż w światku fotograficznym uchodzi iż canon ma mnóstwo bajerów i mocną elektronikę ale o wiele gorzej jest z optyką... najbardziej widoczne to jest w lustrzankach ale i tak wybiegłem poza temat ...

tak czy inaczej s2 nie był złym wyborem... może poprostu nienajlepszym ...

andrzejj9 13.08.2005 21:15

Cytat:

Napisany przez El kurczako
eh widze, że wogóle nie wzieliście pod uwagę fotografii analogowej ...

Czy ja wiem, sam napisałem, co mam ze sprzętu analogowego.

El kurczako 14.08.2005 11:02

chodziło mi o ed huntera :)

ktoś tu napisał że na allegro można kupić taniej :| pierwsze słysze ... nie opłaca się kupować nawet jak w normalnym sklepie internetowym bo najczęsciej cena aparatu plus przesyłka jest równa rzeczywisctej cenie, kupując używany aparat narażamy się na ryzyko zakupienia bubla... który może być po przeglądzie a tak naprawde traci większość swoich walorów...

ja proponuje zawsze poszukać sklepu z komisem ... we Wrocławiu najlepszy jest Number 1 ... gdzie dostaje się gwarancję oraz wystawiany jest sprawdzony sprzęt po atrakcyjnych cenach ... pozostaje także giełda na dworcu którą bym odradzał początkującym ...

myśle że fajnie byłoby jak każdy by podał lokalizacje takiego komisu w swoich okolicach ... bo allegro to zły wybór ... może niektórym szczęście dopisało ale wkońcu zakup sprzętu nie powinien na szczęściu się opierać ...

A teraz mam sam pytanie: Która waszym zdaniem lustrzanka cyfrowa jest najlepsza ?? Najlepsza oznacza stosunek ceny do oferowanej za nią jakość ...

ed hunter 15.08.2005 08:56

pomysł zamieszczania sprawdzonych sklepów nie jest zły, tylko chyba powinny być w osobnym temacie?

http://www.fotoit.pl/

sklep internetowy w którym kupiłem aparat, sprzedaje też "do ręki". (adres w KONTAKT)

nie wygląda co prawda jak normalny sklep, ale liczy się cena. (jak się przyjdzie osobiście, zawsze można podyskutować ;) )

S2 w MM kosztuje 2399, w Fotojoker to samo, ja zapłaciłem 1900.

więc jakie porównanie, koszty przesyłki to maksimum kilkadziesiąt złotych.

nimal 16.08.2005 07:48

El kurczako
po pierwsze na allegro wiele skleow wystawia swoja oferte - ja w ten sposob kupilem - poszukalem najtanszego sklepu w poznaniu, zadzonilem i ponegocjowalem, po czy,m pojechalem kupic
oczywiscie nowke, komis w moim przypadku sie nie oplacal - roznica ceny byla smieszna, a nowka to nowka
pytasz jaka cyfrowka jest najlepsza? ale nie podajesz granicy cenowej
wiec krotko - Canon EOS1 Mark II || tylko kogo na niego stac...
jego stosunek jakosc cena nie dotyczy - bo jako0sc jest na zupelnie innym poziomie niz reszta oferty (ma chyba tylko jednego konkurentan ktory ma ta sama zalete - matryca wielkosci 36x24)

para 16.08.2005 08:25

Nie ma takiej cyfrówki Canon EOS1 MarkII - jest Canon EOS 1D Mark II lub Canon EOS 1Ds MarkII (chybą o tę ci chodziło).

Cytat:

Napisany przez El kurczako
ale od canona trzymałbym się zdala jeżeli zamierasz kiedykolwiek zająć się od bardziej profesionalnej strony fotografią ...

ja raz skusiłem się na Canon Powershot Pro1 potocznie zwanym cepem :p i się zawiodłem, może dlatego iż w światku fotograficznym uchodzi iż canon ma mnóstwo bajerów i mocną elektronikę ale o wiele gorzej jest z optyką... najbardziej widoczne to jest w lustrzankach ale i tak wybiegłem poza temat ...

tak czy inaczej s2 nie był złym wyborem... może poprostu nienajlepszym ...

Co do Canona jestem obecnie posiadaczem już czwartego modelu zaczynałem od EOS 1000, EOS 5, EOS 300,
obecnie D60 i mam bardzo dobre zdanie na temat produktów tej firmy - oczywiście mam na myśli lustrzanki.
Zaciekawiły mnie te uwagi ze świata fotograficznego co do jakości obiektywów - może byś podał źródło. Z ciekawością przeczytam.
Najtańsze obiektywy są rzeczywiście słabe optycznie oraz mechanicznie, a to dotyczy każdej tanizny, ale jak wydasz parę złotych więcej to nie będziesz zawiedziony.
Obecnie mam EF 17-40mm f/4L USM, EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM oraz EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM i nie podzielam twojej opinii.

Pozdrawiam

nimal 16.08.2005 08:35

oczywiscie masz racje
mea culpa - piaslem z pamieci zamiastk kuknac na liste modeli... ale wole sie nie stresowac tym apratem :) ostatnio jak go ogladalem kosztowal 31000... w promocji...

icemac 23.08.2005 08:39

a ja tam i tak kupe sobie sobie canona a510, bo jest tani i wyczytalem ze dobry ;)

a chcialbym canona 300D, lub 350D, lecz z powodu brakow finansowych (cos musze kupic na wyjazd na wczasy w pazdzierniku) kupuje to powyzsze :D

para 23.08.2005 08:49

Cytat:

Napisany przez icemac
a ja tam i tak kupe sobie sobie canona a510, bo jest tani i wyczytalem ze dobry ;)

a chcialbym canona 300D, lub 350D, lecz z powodu brakow finansowych (cos musze kupic na wyjazd na wczasy w pazdzierniku) kupuje to powyzsze :D

No i dobrze, nie zawsze można sobie na wszystko pozwolić.

nimal 23.08.2005 08:54

bardzo dobry wybor na poczatek, Ice :)
pouzywasz go rok, dwa i wtedy bedziesz wiedzial czego bardziej potrzebujesz - nastepny aparat kupisz juz swiadomie, chocby 350D (znaczy jego nastepce) ze szklami odpowiednimi do Twoich zastosowan :) po co kupowac tele o stalym swietle robiac glownie krajobrazy? albo rybie oko fotografujac dziecko w piaskownicy :)

icemac 23.08.2005 09:48

@nimal

swiadomie to kupilem lustrzanke eos 300 i jestem bardzo zadowolony a taraz "zabawka" a510 to mi na jakis czas wystarczy :tak!:

CIAPEK 23.08.2005 09:53

Cytat:

Napisany przez icemac
@nimal

swiadomie to kupilem lustrzanke eos 300 i jestem bardzo zadowolony a taraz "zabawka" a510 to mi na jakis czas wystarczy :tak!:

sam kupiłem kilka dni temu A510! dokupiłem jeszcze 512 MB Kingston zwykly speed bo po co high w tym aparacie, statywik i futerał no i czekam na nowe accu.
wyczesany sprzęt :spoko: tylko dużo chce jeść ;) wiadomo czego baterii!

icemac 23.08.2005 09:55

karte mam od mp3playera ;) tez SD Kingstona 512 :D

a z bateriami to na ile stykaja ??

CIAPEK 23.08.2005 11:05

Cytat:

Napisany przez icemac
karte mam od mp3playera ;) tez SD Kingstona 512 :D

a z bateriami to na ile stykaja ??

mistrzu ja czekam na nówki Duracellki 2300 i na szybszą ładowarke z funkcją rozład i mam nadzieje ze zrobie na jednej parze z połowe karty.
Teraz ładowałem 600 i starszą ładowarką bez żadnych wskaźników to para stykała mi na jakies 20 zdjęć i troche zabaw w manualu więc rzeźnia.
Więc również obiektywnie nie powiem Tobie ile ujade na tych 2300 bo jeszcze nie wiem :) ale powiem.
Dołączone do zestawu alka Panasonica wystarczyly na kilka godzin zabawy i z 30 zdjęć i padły :/
Ogólnie czytałem na różnych stronkach to aparat lubi jeść i nieźle się nagrzewa (to już zdążyłem zauważyć). Kumpel ma Soniacza i do niego Sony accu chyba 800 i aparat jest super ekonomiczny, ale za Sony to ja dziekuje chyba że kamery to jak najbardziej.
pzdr

_bakupl_ 23.08.2005 12:57

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
mistrzu ja czekam na nówki Duracellki 2300 i na szybszą ładowarke z funkcją rozład i mam nadzieje ze zrobie na jednej parze z połowe karty.
Teraz ładowałem 600 i starszą ładowarką bez żadnych wskaźników to para stykała mi na jakies 20 zdjęć i troche zabaw w manualu więc rzeźnia.
Więc również obiektywnie nie powiem Tobie ile ujade na tych 2300 bo jeszcze nie wiem :) ale powiem.
Dołączone do zestawu alka Panasonica wystarczyly na kilka godzin zabawy i z 30 zdjęć i padły :/
Ogólnie czytałem na różnych stronkach to aparat lubi jeść i nieźle się nagrzewa (to już zdążyłem zauważyć). Kumpel ma Soniacza i do niego Sony accu chyba 800 i aparat jest super ekonomiczny, ale za Sony to ja dziekuje chyba że kamery to jak najbardziej.
pzdr

Tez mam te Duracell 2300mAh....czy coś takiego... zarówno HP 435 jak 717 zrobie cała 256MB karte....z..troche mniej niż polową zdjęc z lampą błyskową...

andrzejj9 23.08.2005 14:39

To chcecie powiedzieć, że te aparaty są na zwykłe baterie, a nie specjalne akumulatorki? Przecież to rzeczywiście byłby pożeracz baterii...

icemac 23.08.2005 14:52

no tak
a510 jest na dwa akumulatorki AA lub dwie baterie AA

a co ??

CIAPEK 23.08.2005 15:47

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
To chcecie powiedzieć, że te aparaty są na zwykłe baterie, a nie specjalne akumulatorki? Przecież to rzeczywiście byłby pożeracz baterii...

dwa słowa: nie czaje :|
domyślam się, ża napisałeś to żartem bo Twoja wiedza na temat fotografii jest dość głęboka jak sądze

andrzejj9 23.08.2005 16:58

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
dwa słowa: nie czaje :|
domyślam się, ża napisałeś to żartem bo Twoja wiedza na temat fotografii jest dość głęboka jak sądze

Wiesz, że to nawet nie był żart..

Owszem, dawno dawno temu, kiedy miałem jeszcze najzwyklejszego "głupola" to był on na zwykłe paluszki.. Ale potem już Pentax IQ-Zoom na te specjalne baterie fotograficzne (nie pamiętam symbolu), które mają o niebo większą pojemność, i podobnie kolejny aparat - lustrzanka Pentax MZ-6. I na tego typu aparaty to w zupełności wystarczało - na mniej więcej 10 rolek filmu, czasami o kilka więcej.

Ale kiedy kupiłem sobie cyfrówkę, w niej już był specjalny rodzaj akumulatorka, która ładuje się w specjalnej ładowarce. A ponieważ cyfry ze względu na wszelkie dodatkowe funkcje (chociażby kilkucalowy jasny ekranik, nagrywanie filmów i inne..) żrą baterię strasznie i zdarza się, że starcza ona na dosłownie 2 - 3 godziny intensywnej "zabawy" to do głowy by mi nie przyszło, że można do tego typu aparatu dać zwykłe baterie.. A jeśli tak jest, to jestem naprawdę zaskoczony..

Dlatego mimo wszystko powtórzę to pytanie - i nie w formie żartu - są aparaty, do których nie dołączane są specjalne akumulatorki?

CIAPEK 23.08.2005 17:46

no wiem o co chodzi
accu po prostu muszą być
Powtórze jeszcze raz... do mojego Canona dołączono dwa paluszki: Panasonic LR6-AA Industrial Alkaline (not for retail trade) czyli jednorazowe. Producent wyszedł z założenia że klient w swoje baterie accu musi zaopatrzyć się sam i tak też jest w moim przypadku. Jade na wlasnych accu i chyba zwykłej ładowarce.
pozdrawiam

ed hunter 23.08.2005 19:15

do Canona S2 wchodzą 4 AA, starczają na kilka dni (kilkaset zdjęć/zapełnienie 512MB)

kupiłem sobie ładowarkę BILORA taką jak na obrazku tylko z akumulatorami 2500 - ładuje je 3 godziny.

http://www.bilora.de/08_produkte/5_e...geraet/581.jpg

andrzejj9 23.08.2005 19:36

Dziwne.. dla mnie po prostu dziwne.. Widać trafiłem na producenta (Panasonic), który troszczy się o klienta i uznałem to za pewnik..

Przy okazji zrobię komórką zdjęcie tego akumulatorka, który mam w Panasonicu, to zobaczycie, o co mi chodziło.

nimal 24.08.2005 08:19

andrzej - troszczy jak troszczy - dodatkowe aku do spory wydatek, a jak ide w teren/jade gdzies na pare dni to wole miec "zapas mocy" ze soba z przyczyn osobistych
przy wyborze aparatu jego niedostosowanie do pracy na paluszkach uznawalem za wade - moja minolta chodzi na 4 baterie AA - mam dwa komplety aku, kazdy o pojemnosci 2300 czyli na raz aparat ma prawie 10000mAh do skonsumowania - starcza na kilkaset (ciezko powiedziec ile dokladnie - ponad 500, moze 700? zdjec - a duzo robie z lampa)
no i jak aku padna to w kazdym kiosku moge kupic zwykle paluszki i pstrykac dalej - oczywiscie to sytuacja awaryjna jaka mi sie na razie nie trafila - w futerale zawsze lezakuje naladowany drugi komple aku

andrzejj9 24.08.2005 08:49

Cytat:

Napisany przez nimal
andrzej - troszczy jak troszczy - dodatkowe aku do spory wydatek, a jak ide w teren/jade gdzies na pare dni to wole miec "zapas mocy" ze soba z przyczyn osobistych
przy wyborze aparatu jego niedostosowanie do pracy na paluszkach uznawalem za wade - moja minolta chodzi na 4 baterie AA - mam dwa komplety aku, kazdy o pojemnosci 2300 czyli na raz aparat ma prawie 10000mAh do skonsumowania - starcza na kilkaset (ciezko powiedziec ile dokladnie - ponad 500, moze 700? zdjec - a duzo robie z lampa)
no i jak aku padna to w kazdym kiosku moge kupic zwykle paluszki i pstrykac dalej - oczywiscie to sytuacja awaryjna jaka mi sie na razie nie trafila - w futerale zawsze lezakuje naladowany drugi komple aku

To argument za i nie chcę go negować. Jednak za specjalnym akumulatorkiem przesądza jego trwałość (pojemność). Napisałem wcześniej, że zdarzało się, że i po dwóch trzech godzinach trzeba go było ładować. Owszem, ale przy maksymalnym wykorzystaniu aparatu - oglądanie filmów z właczonym dźwiękiem, używanie zoomu itp. Natomiast przy użytkowaniu zwykłych to.. dam przykład - byłem teraz na trzytygodniowym wyjeździe, na którym aparat łącznie (używało go kilka osób) zrobił ponad 1,5GB zdjęć. Jedno średnio zajmuje ze 2MB, więc załóżmy, że było to z 700 zdjęć. I w czasie tego pobytu akumulator ładowany był tylko 3 razy. Tak więć na 200 - 300 zdjęć wystarczy z powodzeniem, a pewnie i sporym zapasem, a to jest przecież prawie 10 przeciętnych rolek filmu! Dla mnie osobiście większa wydajność nie jest potrzebna (patrząc z punktu widzenia krótszego wyjazdu bez dostępu do prądu).

frog 28.08.2005 08:58

Koledzy doradzcie bo stoje przed zakupem cyfrowki.Do tej pory mialem HP735 i w sumie bylem zadowolony. Wybredny nie jestem ;) Co po niej oczekuje hmmm :

1. Glownie bede robil zdjecia w dyskotekach czyli ciemnie miejsca. No i jakies takie z zycia codziennego oraz z wakacyjnych wojazy...
2. Tak samo jak te fotki w DYSKOTEKACH chcialbym krecic filmiki w nich. Do tej pory HP nagrywal mi w 320x240 20 FPS. Wiec chcialbym aby w tym nowym aparacie tez byla mozliwosc nagrywania filmow bez ograniczen czasowych i z ladnym dzwiekiem no i z lepszymi parametrami niz te ktore mialem w HP. Generalnie FPS zeby byl te 20FPS nie nizej no i rozdzielczosc jak bysie dala wiecej bylo by super.
3. Milo by bylo jak by mial ta funkcje SEPHI czy cos co ten czarnobialy efekt robi ;)
4.w HP ekranik straszne ze tak powiem LAGI mial zaciagal jak sie obracalo aparatem. Tego bym juz nie chcial.
5. CENA no to chyba najwazniejsze ;) Raczej nie chcialbym przekroczyc 1tys. No moze ciut wiecej ale raczej wolalbym nie;)

W MM teraz jakies szalenstwo cenowe jest czy cos. Moze tam znajde cos ciekawego...

ed hunter 31.08.2005 10:00

Cytat:

Napisany przez nimal
[...]

paluszki muszą być alkaliczne.

na czerwonych Wonder'ach http://www.comedplus.cz/obrazky/baterie/ukazka_wred.gif Canon A85 zrobił cztery zdjęcia :O

CIAPEK 31.08.2005 10:17

Cytat:

Napisany przez ed hunter
paluszki muszą być alkaliczne.

na czerwonych Wonder'ach http://www.comedplus.cz/obrazky/baterie/ukazka_wred.gif Canon A85 zrobił cztery zdjęcia :O

oł men :wow:
baterie pełne mocy, aż nie wierze :)

kizio 05.09.2005 14:13

Chce kupić cyfrówkę, moje typy to
1. Konica Minolta Dimage Z20
2. Konica Minolta Dimage Z3
3. Technaxx X8

Który będzie najlepszy. Chyba że polecacie coś innego do 1100zł. Aparat ma służyć do takich zwykłych zdjęc rodzinnych, na wakacje itp.

nimal 05.09.2005 14:20

eee... pytanie retoryczne, prawda? :> oczywscie ze numer 2 czyli Z3
w tym zestawieniu bezkonkurencyjna
Z20 to uboki kuzyn - brak polowy menu || i paru "dodatkow" typu antyshake...
a ten technaxx - to chyba dowcip rumunskich specow od aro
3MPx, staloogniskowy obiektyw o marnym swietle, menu musi byc "zabawne" (chocby fajna funkcja usuwania ostatniego zdjecia lub wszystkich... hm, orginalne podejscie)
slowem - aparat powinien kosztowac jakies 150pln i moc pracowac jako kamera internetowa - to by nie byl taki zly ||

edit:
ale naprawde sie zroftlowalem :rotfl: jak przeczytalem 12MPx i 16x zoom... maja ludzie fantazje :bicz:

para 05.09.2005 14:44

Z tymi 12 MPx to rzeczywiście przesadzili, zapomnieli napisać, że chodzi o interpolację.
Tak to mogę sobie intepolować choćby 100 MPx.

andrzejj9 05.09.2005 14:59

Cytat:

Napisany przez nimal
a ten technaxx - to chyba dowcip rumunskich specow od aro

oj uważaj, bo jak kiedyś będzie przetarg na kupno cyfrówek dla policji, albo coś, to...

A co do aparatu, to kurde - wciskają ludziom bzdury jaki to wspaniały aparat itp. i przez to każdy potencjalny klient będzie po kupnie tylko sfrustrowany, a można by szczerze napisać, jakie są jego parametry, a jako podstawową zaletę, zgodnie z prawdą podać cenę..

kizio 05.09.2005 18:20

Kupiłem Konica Minolta Dimage Z3. Mam nadzieję że zdjęcia będą ładne :)

B@rtek 06.09.2005 22:26

Możecie mi doradzic jaki zestaw ochronny wybrac do Olympusa C765?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61695052
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61818669
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61963304
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62758313

Czy lepiej kupować wszystko osobno?

Tzn. tulejkę, filtr UV, dekielek?

:help:

nimal 06.09.2005 22:35

z podanych przez Ciebie sklepow kupowalem w eltec oraz w systembank
oba sklepy polecam - swietna obsluga, wsio szybko i fachowo, w systembanku jakis czas po zakupie dodatkowo dali mi rabat na dalsze zakupy (z czego juz nie omieszkalem skozystac - dziala :) ) no i przesylka jest gratis
co do tulej - tam ciezko cos zepsuc :) wiec skoncentrujmy sie na filtrach - dwa sklepy oferuja D&J - nie znam, jeden oferuje Kinga - same zle opinie o tej firmie, Systembank oferuje Matina - szklo z niskiej polki, ale ponoc dziala
co kupic - ciezki wybor
Systembank co chwila robi promocje - wrzuca zestwy zaawansowane na aukcje od 1pln
w ten sposob kupilem swoj zestaw - tulejka, dekil, filtrUV, filtrCPL oraz filtr ND4 - wsio za 40pln z przesylka gratis! normalnie wartosc to okolo 150-170pln
wiec ja bym radzil poczekac i codziennie przegladac aukcje na allegro - w koncu trafisz (mam nadzieje)
chyba ze na dniach wyberasz sie w gory (tam UV to koniecznosc)

B@rtek 06.09.2005 22:42

@nimal nie spieszy mi się, więc mogę wypatrywać dobre aukcje :)

Na statywie nie ma co przepłacać chyba?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63080894

Nie rozleci sie po tygodniu?

andrzejj9 06.09.2005 22:46

Akurat na statywie ja bym nie oszczędzał, bo kupić coś kiepskiej jakości, co nie będzie nawet stabilnie stało, mija się z celem.. Ale ten, co podałeś, wygląda w sumie całkiem sensownie. Ja też nie kupiłem nie wiadomo jak drogiego (chociaż jednak trochę droższego bo za ok. 120 złotych w Fotojokerze) i sprawuje się bardzo dobrze. Z tym, że ja go sobie dokładnie przed kupnem obejrzałem, a na Allegro to raczej niemożliwe..

nimal 06.09.2005 22:52

statyw akurat kupilem w eltecu - tez za prawie 40pln
podbny do tego co zalinkowales - mi wystarcza a pozatym jest lekki (0,6kg moj w futerale)
ocywiscie zapomnij o olejowym lozysku czy kulowej glowicy... ale po co takie zeczy noramalnie?
wiec ja bym bral
rozleciec sie nie powinien :)

B@rtek 06.09.2005 22:52

Krótko mówiąć zaczynam swoją zabawę z fotografią :D :)

Kiedyś to tylko tak o na wakacjach... ale mi sie to spodobało :)

Narazie zestaw ochronny + statyw lub jak mi sie uda to taki zestaw jaki kupił @nimal :D

A co do jakości samych filtrów to jak wypadaja te od Hamy?

B@rtek 08.09.2005 21:43

Sorry za PPP, ale nie odpowiedzieliście na ostatnie pytanie :(

Jak wypadaja jakościowo filtry UV i CPL od Hamy?

nimal 08.09.2005 22:29

dobrze :) ale drozej - polka srednia
ja uzywam Mora (nizsza polka) i nie narzekam

CIAPEK 09.09.2005 01:36

tak przegladam sobie te zestawy ochronne do mojego A510 i sam sie zastanawiam, ale z drugiej strony aparat jest po to aby z niego korzystać co będzie to będzie i na pewno nie stawiam, że pierwsze co padnie to zabrudzony obiektyw albo uszkodzony bo to juz trzeba miec pecha pozatym co najczesciej sie dzieje z obiektywem to defekt (tzn. brud ;) ) usuniemy ściereczką.
Jedyne co by mnie interesowało to "szare filtry" bo tego mi brakuje, często jest za jasno.

Przeglądam i przeglądam i pieje w twarz ludziom którzy piszą takie kur** bzdury:

"Wreszcie na Twoich zdjęciach niebo będzie niebieskie , a nie białe"

... do ch*** przykręć sobie gościu przysłone, zmniejsz czas naświetlania i masz niebo niebieskie bez Twoich chińskich filtrów.

Sory za słówka, ale jak czytam jak lamery sprzedają lame.rą tanie teksty to mnie :klnie:

B@rtek 15.09.2005 21:23

Statyw już mam i się nie zawiodłem :)

Nic nie lata i pewnie stoi :D

Teraz jeszcze filtr UV i tulejka :taktak:

para 16.09.2005 09:41

Ja również przymierzam się do zakupu statywu ale tylko teoretycznie.
Praktycznie zamierzam go kupić w listopadzie lub grudniu.

ed hunter 18.09.2005 11:30

kupiłem sobie dzisiaj czytnik kart i namawiam wszystkich - świetna sprawa za całe 44.90

działa pod USB 2.0, czyta karty SD/MMC

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=25708&stc=1

widziany jest tak:

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=25709&stc=1

więc można karty również nagrywać, odzyskiwać skasowane zdjęcia...

dla posiadaczy Canon'ów obowiązkowy gadżet :D

andrzejj9 18.09.2005 11:35

Rzecz przydatna, to prawda, ale trochę drogo dałeś. Czytniki kart 8in1 albo i 16in1 chodzą po 20 - 30 złotych.

ed hunter 18.09.2005 11:37

widziałem jakieś noname w takich cenach, ale pomyślałem, że jak mi takie g.. spali kartę to dopiero oszczędzę :O

a ten ładnie się nazywa ||

;)

a jeszcze plus, że ma kabelek (można też jako klucz wsadzać)

CIAPEK 08.10.2005 08:52

Czy ktoś już zakupił zestaw ochronny do A510 z filtrem UV?????
Czekam na opinie i o wskazanie zestawu.

/edit... Czym zasadniczo różni się filtr UV od POLARYZACYJKNEGO kołowego?
thx

ed hunter 08.10.2005 09:04

ja do S2 na razie nie kupiłem, ale mam zamiar chyba tu http://www.eltec.alpha.pl/index.php

memorando 08.10.2005 09:23

Cytat:

Napisany przez ed hunter
ja do S2 na razie nie kupiłem, ale mam zamiar chyba tu http://www.eltec.alpha.pl/index.php

dopłac 300 i kup d300 canoniera

ed hunter 08.10.2005 09:26

Cytat:

Napisany przez memorando
dopłac 300 i kup d300 canoniera

aparat już mam, chodzi mi o tulejkę, filtr UV, filtr polaryzacyjny i namiocik bezcieniowy na początek... :hmm:

piotrek123 08.10.2005 14:58

Cytat:

Napisany przez ed hunter

W tym sklepie są dosyć tanie ładowarki, ciekawe czy są coś warte :aparat:

ezaq 13.10.2005 01:07

Witam!
Mam pytanie dotyczące kart pamięci. Jaka jest różnica między kartą SD a MMC ??? (oczywiście oprócz ceny ;) )
Zamierzam kupić Canona A510 (zgodnie z waszymi sugestiami ;) ). I chcę dokupić do niego jedną z tych kart (preferowana przeze mnie kolejność):
- 512 MB Secure Digital KINGSTON x 50 HIGH SPEED Elite Pro
- 512 MB SD Kingston
- MMC+ 512 MB KINGSTON
Którą powinienem wybrać ??? A może polecacie coś innego.

Czekam na podpowiedzi. Z góry dzięki.

Pozdrawiam.

Aszej 13.10.2005 02:26

Na SD możesz zabezpieczyć przed skasowaniem. Kup zwykłą SD, bo Canon i tak szybciej nie zapisze/odczyta, chyba że np. zgrywasz w czytniku to będzie trochę szybciej.

rafalkam 17.10.2005 20:34

Szukam aparatu cyfrowego do około 1100 zł z dość dużym wyświetlaczem i coś około lub ponad 4 mln pikseli. Aparat będzie służył do robienia zdjęć przedmiotom do sklepu internetowego ale też do robienia zdjęć np. na wycieczkach.
Czy możecie mi powiedzieć o co chodzi z tą matrycą interpolową?

nimal 17.10.2005 20:57

interpolacja to obliczanie brakujacych danych na podstawie posiadanych
w tym przypadku chodzi o zwiekszanie obrazka
czyli aparat np robi zdjecie 3 miliony pixeli, kazdy bok obrazka jest zmozony x2 i mamy... 12 MPix :D w duzym skrocie o kant d*py takie cos
nie patrz na interpolacje chocby nie wiem jak ja zachwalala ulotka czy sprzedawca - liczy sie tylko i wylacznie rozdzielczosc fizyczna
to samo dotyczy zooma - wazny jest tylko optyczny, cyfrowy to rownie dobrze moze byc x400 (zdaza sie w kamerach :D maja wyobraznie :D ) bo nic nie daje

co do cyfrowki - wazne sa gabaryty? jak nie to wez np kodaka 7590 - swietny sprzet ale duzy i ciezki
jak cos mautkiego to w tej cenie kupic Minolte X60 (prawie sie misci w przedziale cenowym) albo poprzedni model tejmionlty z 4 MPix zamiast 5 - kosztuje juz 700PLN wiec dasz rade dokupic wielka karte pamieci :) te aparaciki sa malutkie i wg zalozen wytarcza :) ale na powazna zabawe sie nie nadaja (za to mozna je nosic jako bryloczek an szyi albo w kieszeni koszuli - co jest nipodwazalna zaleta)

Banana Coctail 17.10.2005 21:12

A jaki aparat-bryloczek byście polecali w kwocie do 600 zł? Zdjęcia głównie z automatu ew mile widziana możliwość wyłączenie lampy.

ed hunter 17.10.2005 21:32

mały OT

moja kamera ma zbliżenie optyczne 25x i cyfrowe 700x :haha:

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26411&stc=1

a oto efekt takiego zbliżenia ^_^

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26412&stc=1

to dopiero trzeba mieć wyobraźnie aby coś poznać :bicz:

8 )

nimal 17.10.2005 22:07

banana - za ta cene to za granica :( bo my jestesmy bogatym spoleczenstwem i takie zeczy kosztuja wiecej - polska paranoja
na allegro kupisz importowanego, ale karty juz nie zmiescisz w 600 pln
no i te najtansze potrzebuja tez baterii i ladowarki - te za okolo 1000 maja to w komplecie

andrzejj9 17.10.2005 22:35

Cytat:

Napisany przez nimal
interpolacja to obliczanie brakujacych danych na podstawie posiadanych
w tym przypadku chodzi o zwiekszanie obrazka
czyli aparat np robi zdjecie 3 miliony pixeli, kazdy bok obrazka jest zmozony x2 i mamy... 12 MPix :D w duzym skrocie o kant d*py takie cos

Właśnie ostatnio na Allegro takiego specjalistę znalazłem, który sprzedawał aparat "12mpix" za 300 złotych ;)

rafalkam 25.10.2005 16:58

A czym się różni kodak "dx 7590" od "z 7590" ?

DrunkenMaster 30.10.2005 10:58

Chciałbym kupić aparat cyfrowy tak do +/- 1000 zł. Zastanawiam się nad Nikonem Coolpix L1 http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=9870 Czy ktoś ma taki aparat i może coś o nim napisać? A może polecacie jakiś inny? To będzie mój pierwszy aparat cyfrowy :)

Z góry dzięki za odpowiedź

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:52.