![]() |
Cytat:
Na dobry początek: - mysz - dysk zewnętrzny - aparat lub czytnik kart pamięci - każde inne zewnętrzne urządzenie z pamięcia wewnętrzną (kamerka samochodowa, kamera sportowa, telefon, tablet itp. itd.) - monitor zewnętrzny - nie wiem czy apple to już też wykastrowało, ale na wszelki wypadek dodam - słuchawki. Z czego pierwsze trzy i ostatnie używam non stop. I teraz brak normalnego portu USB ciągle jeszcze czyni notebooka nieużywalnym, ale jeden jak się szybko okazało też jest za mało. Musiałem za każdym razem odłączać mysz, żeby zgrać zdjęcia z karty (bo brak czytnika kart), nie mówiąc o podłączeniu dysku zewnętrznego. Dla mnie to nie jest praca tylko użeranie się ze sprzętem, a tego nie znoszę. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Netbook do internetu średnio się nadaje, przynajmniej taki nie supernowy. Strony są teraz tak budowane, by zżerały jak najwięcej zasobów - bez sensu, ale tak jest. Na swoim netbooku wyłączyłem np. domyślny styl gmaila, bo wczytywał się wieki całe.
Z lepszych wiadomości - zacząłem pod siebie konfigurować tego precisiona co go ostatnio nabyłem - maszyna jest megamocna w porównaniu z moim zabytkiem, ale przerzucenie wszystkiego potrwa wieki. Tak czy inaczej, przeglądarka już jest, więc spamować można. :taktak: |
Laptopy sie dobrze maja. Wszystko zalezy glownie od tego do czego go potrzebujesz, jak tylko do netu to notebook czy inny chromebook.
|
Ja tam nic wymmienego nie widze , po prostu na rynku zostaly gluwnie badziewiaste notebooki a laptopy sa od nielicznych producentow
|
Dzisiaj oba określenia stosowane są wymiennie, ot taki detal :P
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
A ja wiem, taki fajny autor :taktak: , co go znamy i lubimy ale palcem wytykac nie ladnie ;)
|
Dobry temat, ciekawe kto założył. :>
Mam wino, ciasteczka na amerykańską nutę, ze słonym karmelem, a drugie z masłem orzechowym, siadłem wygodnie i czytam. :D toast2 :jem: |
Cytat:
|
Cytat:
- IEEE 1394 - zbędne, przez 6 lat raz tego użyłem, do kamery analogowej. A kto teraz używa kamer na kasety... - lan - to się zgodzę, tego mi brakuje w mac'u, ale przejściówka załatwia temat Te porty, to era lat minionych, jak kiedyś napęd dyskietek. O właśnie, może dolicz do swojej listy napęd dyskietek 5,25 cala, przecież to niezbędne :haha: |
Cytat:
|
Cytat:
- Na jacka - Kartę sieciową przewodową - Czytnik kart pamięci - Na normalnego USB Więc takiej strasznej tragedii nie ma z tymi przejściówkami. Cytat:
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to karta pamięci / kamera analogowa. O ile karta pamięci to przejściówka, o tyle taka kamera analogowa wymagać będzie już dodatkowego urządzenia. |
Cytat:
|
Cytat:
Tutaj dla porównania Matebook X Pro, który był lepszy od Apple'a pod praktycznie każdym względem był o ponad połowę tańszy. A i tak moim zdaniem trochę za drogi. Cytat:
Dodam, że po dwóch tygodniach próby przyzwyczajenia się do tego oddałem laptopa. Nie po to płacę ponad 7 tys. za notebooka, żeby się wkurzać przy każdej konieczności skorzystania ze sprzętu zewnętrznego. A Apple.. Apple pod tym względem jest tak upośledzone, że trudno mi to traktować jako sprzęt do jakiejkolwiek pracy.. (mówię o laptopach). |
Cytat:
Co mi się zdarza - jak się gdzieś pojedzie :) |
Cytat:
|
Cytat:
To ma być intuicyjne w obsłudze, ładnie wyglądać i umożliwić awaryjną pracę oraz konsumpcje treści. Wydajność to ma się na stacji roboczej. Co nie zmienia faktu, że wygląda obłędnie - a praca na mac'u czy obsługa gestów to czysta przyjemność - ale do renderowania w 4k modelów z SolidWorks'a czy 3DSmax się nie nada zupełnie - o grach nie wspinając. Bo kto przy zdrowych zmysłach kupuje Apple do gier. |
Ja na to licze ze wszystko poprzezucaja , ale watpliwe bo rynek UK jest bardzo chlonny i jest smacznym kaskiem dla koncernow ;)
|
Zobaczysz oni sie jeszcze z tego wycofaja, zreszta juz jest glosno i chca kolejne referendum. NI tez nie jest zadowolona no a my bedziemy jak zawsze w czarnej dupie(zwlaszcza jak beda jeszcze twarde granice) - chyba ze wszystko przerzuca do nas(np amazon;).
|
Dobrze że nie w kwietniu lub później, bo już w UK mogliby nie naprawić. :nieee:
|
Alez oczywiscie ze tak jest. Da sie naprawic tanim kosztem ale trzeba chciec.
I kupujac cos za 20k zl wymagal bys raczej aby dzialalo dluzej niz do konca gwarancji. Kupilismy w PL wyciskarke wolnoobrotowa Philipsa - wytrzymala cale 5 dni zanim padla jej plyta glowna:) Dobrze ze gwarancja europejska to naprawili nam to w UK. |
A co byś pan chciał, żeby działało jak pralka Wiatka, 20 lat? Fachman ocenił mojego łirpula jeszcze na pół roku, a co było? Sygnalizacja spalonej grzałki. A co naprawdę? Luty wujowe, przelutował płytkę, pralka chodzi. To nie OT, z laptokami tak samo.
|
Da sie naprawiac ale nie w centrum jablka bo oni pol lapka wymienia:)
Ale nie oszukujmy sie 2-3 lata jak cos ma gwarancje to ma podzialac a potem nowy. |
Sie wie :taktak:
|
Ale to przecież o to właśnie chodzi żeby umarł jak najprędzej, szczególnie jeśli coś nienaprawialnego - można więcej kasy z klienta wydoić, bo kupi następny.
|
Cytat:
|
Akurat USF 4 to gra z 2014 roku wiec szalu nie ma, bo rownie dobrze mozna napisac ze w Quake 3 ma 500+;) Wiec grafa glowy nie urywa:)
Procesor to ciut inna bajka, chyba dosc rzadko spotykany w laptopach. ALe mysle ze obecnie kazdy i7 M czy HQ robi w czasie ponizej rzeczywistego. TU maly tescik i wiekszosc robi 1,5 klatki na sekunde https://www.anandtech.com/show/11859...ial-numbers/10 Cienki lapek to fajna rzecz i tu raczej nie ma sie do czego przyczepic. |
Nie, no ta grubość, to jednak ważna, bo jakby było więcej jak pół pięciozłotówki, to porażka. :rotfl:
|
Ilość załączników: 2
Cytat:
A to wszystko przy grubości mniejszej niz połowa pięciozłotówki. Sztos i tyle. |
Cytat:
O i to jest zlota mysl :spoko: P.S. nie jest to atak na naszego M@X-a tylko generalizacja z uposledzeniem , ludzie uzywajacy jablek sa uwazani jak to ujac delikatnie :hmm: jako 'uposledzeni' technologicznie przez producenta i producent ich taktuje z dystansem twierdzac ze nie sa wstanie myslec za siebie i poradzic sobie z prostymi rzeczami traktuje ich jak w/w ludzi ot tyle ;) |
Tanie wina są dobre, bo są dobre i tanie.
|
Cytat:
Że nie ma pierdylion portów - które i tak nikomu potrzebne nie są, albo dedykowanej grafy pokroju GTX 1060 / 1070 która i tak do gier nadaje się jak konsola do pisania pracy magisterskiej :rotfl: |
BO drozsze sie mniej psuja?:)
|
Dajcie spokój z takimi komentarzami. Każdy robi ze swoimi - ciężej lub lżej (czego każdemu życzę) zarobionymi pieniędzmi co chce. Jego sprawa.
A wy, czemu jeździcie droższymi autami, jeśli moglibyście tanimi? To też upośledzenie? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
To popatrz sobie jak sprawuje się w Final Cucie - trimowanie dotykiem to jest nowa jakość kompletnie :)
|
Cytat:
|
TouchBar to mistrzostwo świata!
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
:spoko:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cena bardzo fajna, nawet biorąc pod uwagę to, że wszystkie laptoki DELLa z jakimi się spotkałem, odstawiły zgon w trzecim roku, ale może to zbieg okoliczności i niemiarodajna grupa pięciu sztuk.
|
Na całe szczęście sprzedają. :spoko:
|
To jeszcze sprzedają z Windows 7 :hmm:
|
|
Cytat:
|
Jednak 15***8217;***8217; :spoko:
|
No to kupa. Muszę kupić tego precisiona.
|
No coz:)
|
:fiu: na takie rarytasy nie ma szansy ;) sam bym przygarnol :D
|
Jak masz jakies na czesci E6530 lub mniejszego brata lub L501x/L502x z della rowniez to bym przygarnal jak ci zalega:)
|
wdrapalem sie z deli to sa jakies zlomki ale juz starocie jak inspiron 1501/6400 sa jakies toshiba satellite jakies hp i troche gruzu 10 calowego jak samsung czy hp , dzialajace cos sie z tego wydrapie i cos do kupy skleci ;) kwestia czy takie dziadki spasuja
|
Z parcelmotelu już od dawna nie korzystam. Raz, że za daleko, dwa że przesyłki giną, trzy że to co dochodzi, to dochodzi czasem z dwutygodniowym opóźnieniem, a cztery, że customer's service tam po prostu nie istnieje. Szkoda, bo kiedyś to był przyzwoity serwis. Od kiedy UPS kupiło Nightline'a, ten ostatni schodzi mocno na psy.
Baw się dobrze i trzeźwiej bezboleśnie. :mruga: |
Sprawy sobie niezdajecie ile tego juz powywozilem na recykling , w zasadzie to sie ciesze ze ktos to chce :D , a masowo rozbieralem na czesci jutro zajrze bo to na strychu jest a niedlugo wychodze na urodziny w gosci , laptopowego gruzu do spamowania to mam na kilogramy, do grania sie nie nada ale zaspamowac forum to i owszem ;)
P.S. kasy nie chce a jak masz parcel motel to sobie odbierzesz gdzies tam kolo siebie ;) |
Ja się muszę z Misiozolem bliżej zakumplować, on rozdaje fajne rzeczy :rotfl:
|
Bardzo chętnie. :)
Sprawdź poproszę jak możesz najprędzej, to zakup odłożę, a do Ciebie na paypal pójdzie ile trzeba za towar, fatygę i wysyłkę. :spoko: |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Ja się ostatnio coraz bardziej skłaniam do całkowitego wywalenia stacjonarki, a to ze względu na trzy czynniki: zużycie prądu, głośność, małą ilość miejsca. Tyle, że w takim razie laptop będzie podłączony do monitora, a wówczas optymalne jest, żeby miał tę samą rozdzielczość co monitor. Mam co prawda jednego notebooka, ale o wydajności takiej jak pisał jujek: Cytat:
Ale najważniejszy argument dla mnie jest taki: spójrzta na swojego smartfona i odpowiedzta sobie na pytanie: "ile un kosztował?" Jak nie jesteście wariaty, to nie będzie to kwota 2,5-5 k zł, ale to i tak zapewne nie będzie ani 300, ani 600 zł, tylko trochę, albo i dużo więcej. Ten sprzęt wystarcza na dwa lata, po których się psuje, a laptopa kupuje się raczej na sporo więcej, zwykły user na co najmniej 5 lat. No to warto - żeby po jakimś czasie nie denerwować się wolną pracą - wydać na niego raz a dobrze ;) |
Na advertsie nic nie ma interesującego (dwie słabsze sztuki w kosmicznych cenach). :P
Co do tego umarlaka - Inspiron 1520 (10-11 lat AFAIR), matryca MATOWA 1280x800, 15 cali. Wymiary widocznej części matrycy: 332x210mm. Alledrogo udało mi się z ogromnym trudem uruchomić (na IE! :wow: ) i znalazłem takiego sztrucla: https://allegro.pl/dell-m4700-i7-384...491087543.html Budżet przekroczony o 200 zeta. |
a nie lepiej zganac cos z adversta ? moze sie trafi na miejscu , a cena tego della z linka to nie powala co prawda to stacja robocza ale drogo ;) jego zaleta ma slot express 54 i da rade uzywac egpu ;)
|
|
Jakoś nie mam spadu do Della i nie wiem jak to u nich, a o dużych różnicach pisałem odnośnie lenovo. Tak pi razy drzwi 700 za 14 (T430), a 1000 za 15 (T530). Przy i5 i bez windy (winda +100).
Za 670 dostałem 'igłę' T430, dołożyli mi stację dokującą i torbę całkiem fajną. |
Precisiony są bodaj tylko w 15,coś i 17 cali. :)
|
Niestety, za 15 cali wołają dużo więcej niż za 14. Dopiero co kupiłem T430 na i5/8/500 za 670pln rozdz. 1600x900 w stanie jak nowy. Chodzi bez zastrzeżeń. Różnica za duża dla tego jednego cala.
|
Dzienx.
Się kolo ceni troszkę. ;p |
Musi być Dell? A może być lenovo, np. taki
https://allegro.pl/lenovo-thinkpad-t...611450580.html A jeśli Della, to masz tu przykład, ale trzeba dopłacić do dysku https://allegro.pl/dell-m4700-i7-374...599940765.html |
Pilnie potrzebuję "nowego" DTR, czyli używanego w bdb stanie. :mruga:
Dell (precision M4700 albo podobny), minimum 15 cali, matowy ekran, minimum 1080p, sprawny napęd optyczny, core i7 na poziomie 2.8 GHz, windows 7. W tej chwili jestem zmuszony korzystać z tak powolnego netbooka że przeprowadzenie wyszukiwania na allegro zawiesza przeglądarkę. |
Cos sensownego jest raczej w cenie min 3k zl , mozna kupic taniej ale to trupy beda w zasadzie starocie i gruz , lepiej w tej cenie poszukac aukcji na ebay wazne zeby nie przesadzic bo sie latwo zapomniec i wybierac tylko platnosc paypal i zawsze kase odzyskasz jak cegla przyjdzie ;)
|
Max 2500
|
Mariusz, może tego ThinkPada, Morele mają porządne gwarancje :spoko:
https://www.morele.net/laptop-lenovo...10-pro-980269/ |
:P niech ze ci bedzie ,a jaki fundusz na to przewidujesz ? bo jest w czym przebierac tylko pytanie ile kasy ?
|
Moje dziecko ma 32 lata :)
|
dziecko i nie gry ? ten lapcio to chyba dla ciebie :D
|
Lapcio "uniwersalny". Szybko wstający, office, odtwarzanie multimediów.
|
A do czego to dziecko chce uzywac tego laptoka ?
|
Pomóżcie!!
|
Co z tych sprzętów ma najlepsze proporcje cena/jakość?
Dziecko chce sobie kupić :) https://amso.pl/pol_m_Poleasingowe_L...em-i7-231.html |
Cytat:
|
Jest małe, bo to coś jest tak cienkie, chu wie po co, chyba, żeby lepiej się łamało, że normalne by nie weszło, cała tajemnica. :haha:
|
No przecie jest usb co to ma za znaczenie jakie , przeciwienstwo do japka i ich wymyslanych portow o ktorych tylko ich fanatycy slyszeli i kupia adaptery po 100euro od kabelka lol2
|
http://pclab.pl/news76624.html
Szkoda, że andy odszedł :-(. Tak się pom pował na XPSa, a tu się okazuje w aktualnej generacji ze Apple jednak miało rację i pełnowymiarowe USB jest reliktem. Przyznam szczerze, że ten złoto-biały jest całkiem całkiem, no ale Windows :-< |
A to nie do końca tak... są dystrybucje co zapłaciły MS i działają z secure boot
|
Większym problemem od prawie bezużytecznych ReactOS czy innych Haiku, o których uruchomieniu M@X na pewno marzy, są dystrybucje Linuksowe - w roli rescue media. Mi za takowe służą zwykły Mint i Parted Magic. Przecież wszyscy wiemy że Windows popełnia samobójstwo, a przywracając z recovery nadpisze swoją partycję razem z danymi użytkownika (w Redmond jeszcze nie nauczyli się czym jest recovery, jak powinien działać lub chociaż jak separować dane systemu od tych użytkownika).
|
Cytat:
No chodziło o macOS Secure Boot - teoretycznie czuwa by bootloader od systemu nie został zmieniony przez rotkity itd. Więc jak zostanie zmodyfikowany taki bootloader system się nie uruchomi - a my dostaniemy odpowiednie ostrzeżenie i możliwość naprawy bootloader'a. Z jednej strony fajna sprawa, z drugiej problem jak nie chcesz komercyjnych rozwiązań i szukasz systemów alternatywnych z niszowej półki.. bo ich nie zainstalujesz - jak tego nie wyłączysz. Problem dotyczy cześć systemów np. niektórych systemów z rodziny UNIX tych mnie znanych czy systemów alternatywnych jak ReactOS, czy innych wynalazków, oraz programów narzędziowych bających na niszowych dystrybucjach UNIX'a |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Włączony niewyłączalny SecureBoot skreśla ten produkt.
|
Po przeczytaniu tego zdania ja M@xa całkowicie rozumiem :D
Cytat:
|
Cytat:
|
Uorzejmie donoszę, że rozważam przesiadkę z Apple'a. :wow:
http://www.spidersweb.pl/2017/07/sur...-recenzja.html |
Zdecydowanie wygrywa dell i hp w leasing .
|
Tez wole lenovo od hp;)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:47. |