Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Kościół, wiara.... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kosciol-wiara-78403/)

Banana Coctail 31.01.2011 02:10

Odpakuj cebule-juz!

Wy tu wszyscy baju baju, a szariat czeka.

mystery 30.01.2011 05:34

Ilość załączników: 1
A o autostrzyżeniu słyszeliście?

nimal 29.01.2011 15:52

co ja bede klawiature zuzywal: PRAWDA

siwymariusz 29.01.2011 13:15

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1142205)
Bo sklerozę to trzeba rozpuszczać. :piwo:

Owieczek do strzyżenia ubywa, więc te co się stada trzymają trzeba mocniej wystrzyc...

Ed chyba masz racje , coś w tym musi być ? z tym strzyżeniem oczywiście :)

ed hunter 29.01.2011 07:08

Bo sklerozę to trzeba rozpuszczać. :piwo:

Owieczek do strzyżenia ubywa, więc te co się stada trzymają trzeba mocniej wystrzyc...

grzeniu 29.01.2011 00:13

A to ciekawe.
Ja X lat temu byłem X razy mądrzejszy.
A pamiętam, jak mi mama już we wczesnym dzieciństwie powtarzała: "im starszy, tym głupszy..." Kto by pomyślał, że prorocze to były słowa :sciana:

joujoujou 28.01.2011 23:16

X lat temu byłem X razy głupszy. :glupek:

:D

Patrix 28.01.2011 23:13

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1142136)
Ślub to przeżytek.

Powiedziałbyś tak swojej przyszłej teściowej X lat temu ? :wow::D

joujoujou 28.01.2011 22:44

Ślub to przeżytek.

Reetou 28.01.2011 20:52

A z moich, że jak trudniej, to i smakuje lepiej.

Jarson 28.01.2011 20:36

Z moich osobistych doświadczeń wynika, że z Bożą pomocą łatwiej. Co nie znaczy, że bez niej człowiek jest skazany na porażkę.

Jakbyś się zrobił na pieknakrychę, to kto wie, kto wie ;)

Reetou 28.01.2011 20:18

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1142086)
A przede wszystkim oni są ze sobą naprawdę szczęśliwi, co dużo rzadziej zdarza się u innych małżeństw.

Jeśli ludzie się szanują, dbają o małżeństwo, jest im ze sobą dobrze, to są szczęśliwi i wiara nie ma nic do tego.

PS. Jarson, podoba mi się Twój sposób argumentowania i lubię z Tobą dyskutować. Szkoda, że jesteś zajęty, bo bym się chyba Ci oświadczył... ;)

Patrix 28.01.2011 19:43

Cytat:

Rewolucja w Kościele - ciężarne nie dostaną ślubu?
Po wystąpieniu papieża Benedykta XVI na temat zaostrzenia rygorów zawierania sakramentu małżeństwa polscy hierarchowie planują wielkie zmiany. Dłużej będą trwały nauki małżeńskie, narzeczeni będą musieli przejść dokładne badania psychiatryczne, a kobiety w ciąży ślubu mogą nie dostać wcale! - informuje "Super Express".
c.d. na: http://media.wp.pl/kat,1022943,wid,1...wiadomosc.html

Przeginają przeginają a jak przegną, to ludzie pomyślą,
że im kościelny do szczęścia niepotrzebny (bo to i w sumie prawda) :haha:

[edit: właśnie zobaczyłem dyskusję w innym temacie na ten temat -klik-]

Jarson 28.01.2011 19:31

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1142077)
Ech Dżarson... To może inaczej: Bóg dał ludziom wolną wolę, sakrament małżeństwa natomiast to połączenie mężczyzny i kobiety wobec Boga. Czarny jest co najwyżej świadkiem tego połączenia i mistrzem ceremonii. Czy zatem kler nie naraża się na gniew Boży uzurpując sobie prawo do oceniania wolnych ludzi i zabranianiu ich połączenia? Gdzie się mylę?

Tak, to prawda, to małżonkowie przysięgają sobie przed Bogiem miłość, wierność i uczciwość małżeńską, a ksiądz jest jedynie świadkiem tego sakramentu (choć wiele kobiet, a nawet mężczyzn to na księdza patrzy, składając przysięgę małżeńską :P). Ale to ksiądz potwierdza, że sakrament miał miejsce.

Innymi słowy: jeśli podczas tej przysięgi na przykład on będzie świadomie kłamał, to cały sakrament jest nieważny. Tak, jakby go w ogóle nie było. W związku z tym wspólne pożycie tych osób będzie dla małżonka grzechem śmiertelnym (dla żony nie, gdyż nie jest świadoma grzechu). Ksiądz jest odpowiedzialny za swoich wiernych przed Bogiem, więc jeśli potwierdzi nieważny sakrament, nie dopełniając obowiązku upewnienia się, że wszystko jest w porządku, będzie współodpowiedzialny za jego skutki. Czy zatem kler naraża się na gniew Boży, zaniechując oceny wolnych ludzi i nie zapobiegając takiemu małżeństwu? Tak, w rzeczy samej.

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1142078)
Tak, tak Jarson, badania psychiatryczne przez "biegłych kościelnych" wystarczą i wszystko załatwią. Będzie pięknie, wszyscy po ślubie będą się kochali, nie będzie zdrad, pijaństwa, przemocy, rozwodów itp. itd.

Co do dojenia... ja znam też inne przypadki. Za samo to zaświadczenie z innej parafii ksiądz zażądał kilkaset złotych od mojej koleżanki z pracy (nazwał to półślubek bodajże) bo on i organista nie zarobią na samej ceremonii. Ale nie mam zamiaru dyskutować na ten temat.

Co do pieniędzy - z pewnością masz wiele racji. Jak i wśród choćby lekarzy, tak i wśród księży znajdują się i tacy, którzy są bardzo łasi na pieniądze. Ja na miejscu Twojej koleżanki nie zastanawiałbym się długo, spróbował u innego księdza, a jeśli nic to by nie dało, przemeldował tymczasowo do narzeczonego (tymczasowo, żeby nie trzeba było zmieniać dokumentów) i w ten sposób ominął owego księdza.

Co do patologii w małżeństwie - według badań związki, w których oboje współmałżonków jest głęboko wierzących i dba o formację małżeńską, rozpadają się w niecałym 1% przypadków. Znam co najmniej kilka takich małżeństw i widzę, że to się naprawdę sprawdza. A przede wszystkim oni są ze sobą naprawdę szczęśliwi, co dużo rzadziej zdarza się u innych małżeństw.

Kris 28.01.2011 18:53

Tak, tak Jarson, badania psychiatryczne przez "biegłych kościelnych" wystarczą i wszystko załatwią. Będzie pięknie, wszyscy po ślubie będą się kochali, nie będzie zdrad, pijaństwa, przemocy, rozwodów itp. itd.

Co do dojenia... ja znam też inne przypadki. Za samo to zaświadczenie z innej parafii ksiądz zażądał kilkaset złotych od mojej koleżanki z pracy (nazwał to półślubek bodajże) bo on i organista nie zarobią na samej ceremonii. Ale nie mam zamiaru dyskutować na ten temat.

Reetou 28.01.2011 18:47

Ech Dżarson... To może inaczej: Bóg dał ludziom wolną wolę, sakrament małżeństwa natomiast to połączenie mężczyzny i kobiety wobec Boga. Czarny jest co najwyżej świadkiem tego połączenia i mistrzem ceremonii. Czy zatem kler nie naraża się na gniew Boży uzurpując sobie prawo do oceniania wolnych ludzi i zabranianiu ich połączenia? Gdzie się mylę?

Jarson 28.01.2011 18:21

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1142065)
A widzisz... Jednym wystarczy, a innym nie. Mojej żonie jako osobie wierzącej nie wystarczył. A przez to czarni zmusili mnie do tych "nauk" i podpisywania zobowiązań. Jakby mi kazali iść do psychiatry, to bym ich wyśmiał.

To Twoja żona może się cieszyć, że trafiła na normalnego. Tylko, że nie każdy ma tyle szczęścia.

Przypomina mi się kilka takich przypadków, z czego ostatni jest sprzed dwóch miesięcy, a w pewien sposób dotyczył mojej znajomej. Jej kolega wpadł ze swoją dziewczyną i postanowili wziąć ślub (ze względu na jej namowy, on to miał z grubsza rzecz biorąc gdzieś). Jak zobaczyłem tego człowieka, to od razu wiedziałem, że coś z nim jest nie tak, ale ona tego rzecz jasna nie widziała.

Wzięli ten ślub, ale okazało się, że on jeszcze tuż przed nim próbował ją zdradzić (właśnie z ową moją koleżanką). Nie wyszło mu co prawda, ale zaraz po ślubie, choć zamieszkali u jej rodziców, zaczął nie wracać na noc, a jego zainteresowanie żoną jest na tyle duże, że jak teściowa do niego zadzwoniła i poradziła (mając go najwyraźniej za osobę nieco lepszą niż nią jest w rzeczywistości i myśląc, że to kwestia jakiejś kłótni), żeby po prostu kupił kwiatka, dał go żonie i pogadał z nią - co może i gość by zrobił, ale (cytuję za koleżanką, która ma z nim zajęcia) "nie chciało mu się iść do bankomatu".

Dodam, że przed ślubem udawał, że bardzo tego ślubu pragnie, zarzekał się przed przyszłymi teściami, a w kościele zrobił wszystko jak trzeba, nawet idąc do spowiedzi i zapewne kłamiąc jak z nut.

Nie ma najmniejszych wątpliwości, że albo ta dziewczyna będzie nieszczęśliwa, albo to małżeństwo się rozpadnie. W tym drugim przypadku ona nie będzie już miała możliwości ponownie wyjść za mąż, o ile nie rozpocznie trudnego i czasochłonnego procesu stwierdzenia nieważności małżeństwa (w tym przypadku ze sporą szansą na powodzenie, gdyż gość ewidentnie świadomie skłamał przy przysiędze - na dzień przed pisał zresztą do koleżanki, którą "bardzo kochał", że będzie jej wypatrywał w kościele).

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1142066)
Bo niektórzy wierzą w Boga, ale mają w dupie Kościół i chcą ślubować przed Bogiem w Domu Bożym. A Kościół sam sobie bata na siebie kręci.

I tak twierdzę, że jeśli to wejdzie, to tylko po to, żeby wiernych jeszcze bardziej wydoić.

Bóg jest wszędzie. A jeżeli ktoś chce wziąć ślub w kościele rzymskokatolickim, to musi być wiary rzymskokatolickiej.

Co do dojenia. Mogliśmy z żoną mieć ślub za 20 zł (bo trzeba było wziąć zaświadczenie z jej parafii, gdyż ślub braliśmy w mojej; jak zapytałem, ile to będzie kosztować, ksiądz powiedział co prawda, że przyjęła się kwota stu zł, ale do koperty nie zajrzał, więc i 20 by starczyło). W mojej parafii mogliśmy dać tyle, ile uważamy za stosowne, albo nie dać nic.

Kris 28.01.2011 18:04

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1142064)
(...)
Po co komuś, kto nie wierzy w Boga i ma w dupie Kościół ślub kościelny? Niech weźmie cywilny i wystarczy.

Bo niektórzy wierzą w Boga, ale mają w dupie Kościół i chcą ślubować przed Bogiem w Domu Bożym. A Kościół sam sobie bata na siebie kręci.

I tak twierdzę, że jeśli to wejdzie, to tylko po to, żeby wiernych jeszcze bardziej wydoić.

Reetou 28.01.2011 18:03

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1142064)
Po co komuś, kto nie wierzy w Boga i ma w dupie Kościół ślub kościelny? Niech weźmie cywilny i wystarczy.

A widzisz... Jednym wystarczy, a innym nie. Mojej żonie jako osobie wierzącej nie wystarczył. A przez to czarni zmusili mnie do tych "nauk" i podpisywania zobowiązań. Jakby mi kazali iść do psychiatry, to bym ich wyśmiał.

Jarson 28.01.2011 17:49

No i właśnie w tym utrudnianiu nie widzę nic złego.

ed hunter 28.01.2011 17:42

Pomysł z psychiatrami nie jest głupi, bo jest ogromna rzesza psychiatrów związanych z czarnymi. Lodziarnia będzie jak na cmentarzu.

Reetou 28.01.2011 17:24

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1142056)
Ułatwianie ludziom na siłę zawarcia związku małżeńskiego to jakby skracać szkolenia i znosić egzaminy dla kierowców[...]

Chyba się nie zrozumieliśmy: czarni nie chcą ułatwiać, tylko na siłę utrudniać :P

Co prawda ślub brałem 18 lat temu, ale już wtedy te ich pogadanki przedmałżeńskie były chore. A pomysł z psychiatrami pokazuje li tylko na ich chorobę psychiczną. Poza tym nie mają do tego prawa.

Jarson 28.01.2011 16:52

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1141996)
Dobre, dobre. Już teraz te nauki są chore i niewiele mają wspólnego z rzeczywistością. Niech dalej utrudniają. Ostatnio gdzieś czytałem/słyszałem, że 1/5 dzieci w PL rodzi się w związkach pozamałżeńskich. Takie coś na pewno nie poprawi tych statystyk.

Nie musi. Obecne zezwalanie na ślub każdemu, kto chce, żeby się jego mamusia odpi*rdoliła i przestała wreszcie mleć jęzorem nad uchem, że tak trzeba, tylko psuje statystyki - tylko że nie ślubów, a rozwodów (trzeba tylko kilka lat poczekać).

Małżeństwo z powodu dziecka to jakieś nieporozumienie. Co innego, jeśli dana para i tak zamierzała się pobrać, a ona zaszła w ciążę - ale wówczas to nie dziecko jest powodem tego małżeństwa.

Ułatwianie ludziom na siłę zawarcia związku małżeńskiego to jakby skracać szkolenia i znosić egzaminy dla kierowców, "żeby już ci ludzie mogli jeździć legalnie po ulicach, a nie tylko przemieszczać się bez prawka". Owszem, prawo jazdy daje się osobom, które nie jeżdżą jeszcze idealnie, będą mieli się jeszcze czas nauczyć. Ale jeśli ktoś potrzebuje prawka tylko do CV, a nie ma najmniejszego zamiaru nauczyć się elementarnych podstaw, to żeby podchodził sto razy - nie zda.

Dlaczego tak samo nie ma być z sakramentem małżeństwa? Co innego, gdyby to w czymś szkodziło - takie osoby nie mogłyby wziąć kredytu na mieszkanie itp. Ale ten problem nie istnieje - pod względem prawnym ważny jest ślub cywilny, a nie kościelny.

SpeedFreaK 28.01.2011 16:24

I bardzo dobrze :D

Zetoxa 28.01.2011 14:48

w zeszłym roku w Polsce urodziło się poza związkami małżeńskimi 20% dzieci,
czyli Polacy mają coraz bardziej w dupie śluby i inne przyrzeczenia :spoko:

rycho 28.01.2011 13:49

Kocham pana.
Panie Sułku.
Jedyny.

Reetou 28.01.2011 13:32

IMO badania psychiatryczne są wskazane, ale nie narzeczonych, tylko księży i nie okazyjnie, ale co roku.

Obowiązkowych!

Może wtedy mniej byłoby afer z jakimiś pedofilami w sukienkach...

Kris 28.01.2011 13:14

Łeee tam... do czego to się będzie sprowadzać? Co łaska większa, to i badania przejdzie i kurs ukończy i bez brzucha i brzuchata.

Bez brzucha: pińcet.
Z brzuchem: tysiąć pińcet.

Bartez 28.01.2011 13:12

Dobre, dobre. Już teraz te nauki są chore i niewiele mają wspólnego z rzeczywistością. Niech dalej utrudniają. Ostatnio gdzieś czytałem/słyszałem, że 1/5 dzieci w PL rodzi się w związkach pozamałżeńskich. Takie coś na pewno nie poprawi tych statystyk.

Reetou 28.01.2011 12:47

Cytat:

Po wystąpieniu papieża Benedykta XVI na temat zaostrzenia rygorów zawierania sakramentu małżeństwa polscy hierarchowie planują wielkie zmiany. Dłużej będą trwały nauki małżeńskie, narzeczeni będą musieli przejść dokładne badania psychiatryczne, a kobiety w ciąży ślubu mogą nie dostać wcale!
Ja mam taką teorię - oni noszą za wąskie koloratki! Uciskają w szyję, krew do mózgu nie dochodzi i szara masa obumiera...

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1371,tit...osc_prasa.html

Reetou 04.01.2011 09:59

E, tam wykładnia...

Ja do kościoła nie biegam, a mimo to wiem, że Biblię należy traktować jako całość, a nie wyrywać jakieś fragmenty i robić z tego sensację tylko po to, żeby zaistnieć na szerszym forum. Z takimi de***ami, to nie ma co nawet dyskutować, bo nie ma o czym.

Banana Coctail 04.01.2011 02:43

Jest watykanska wykladnia Biblii, tak jak jest antyrewizjonistyczna wykladnia marksizmu.

Tyle, ze ta druga nie klamie.

http://lewica.pl/?id=23151 - kolejny zamach na kieszenie Polakow i dojenie ostatnich bastionow polskosci!

polakT 02.01.2011 02:02

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1136899)
A po chińsku nic nie było?

wiesz, było, nawet ale te ichniejsze znaczki mnie zniechęciły. Chociaż jak czytam to co wkleiłem, to widzę literki które rozumiem, układają się w pojedyncze słowa których znaczenie znam, ale w całości przekaz jaki ktoś próbuje wtłoczyć mi do głowy jest całkowicie jakby po chińsku właśnie...

ed hunter 02.01.2011 01:33

Cytat:

Napisany przez polakT (Post 1136812)
Nie śledzę tego tematu zbyt dokładnie, jednakże przeglądając jedną z "publicznych skrzynek" znalazłem takowego maila:

powiedzcie, skąd oni się biorą ...

A po chińsku nic nie było?

Zetoxa 01.01.2011 15:53

troszkę nam dziś łep napie**ala :ysz:

rycho 01.01.2011 13:27

Nie będziemy dzisiaj czytać takich długich...
To przekracza możliwości.

polakT 01.01.2011 13:24

Nie śledzę tego tematu zbyt dokładnie, jednakże przeglądając jedną z "publicznych skrzynek" znalazłem takowego maila:

Cytat:

Jestescie wszyscy oszukiwani kazdego dnia. Kosciól odbil bardzo daleko od nauk Jezusa Chrystusa, nie ma juz nic wspólnego z BOGIEM i Pismem Swietym. Nikt z was nie jest ochrzczony. Jezus Chrystus dzieci nie chrzcil. Ratujecie sie póki macie czas.

Watykan zabrania mówic "Jahwe" Papiez Benedykt XVI zmienil imie Boga.

Koniec z Jahwe i Jehowa. Papiez zdecydowal sie zmienic imie Boga. Od teraz ksieza podczas mszy musza uzywac imienia Adonai, co po hebrajsku znaczy Pan - donosi "Tygodnik Powszechny". Wszystko, dlatego, ze Watykan uznal - po wielu latach - ze trzeba przychylic sie do hebrajskiej tradycji, mówiacej, ze imienia Boga wymawiac nie mozna.

1. Jedynym posrednikiem miedzy Bogiem a ludzmi jest Jezus Chrystus.

List do Tymoteusza 2:5, Biblia Tysiaclecia

"(5) Albowiem jeden jest Bóg, jeden tez posrednik miedzy Bogiem a ludzmi, czlowiek, Chrystus Jezus, (1

A wiec, po co modlic sie do Matki Boskiej czy wszystkich swietych?

2. Imie Boga JAHWE ma sie swiecic.

(Ew. Mateusza 6:9, Biblia Tysiaclecia)

(9) Ojcze nasz, który jestes w niebie, niech sie swieci imie Twoje!

3. Biskup powinien miec zone.

(2) Biskup, wiec powinien byc nienaganny, maz jednej zony, trzezwy, rozsadny, przyzwoity, goscinny, sposobny do nauczania.

4. Trzeba czcic dzien ukrzyzowania Jezusa Chrystusa.

(1 list do Koryntian 11:24, Biblia Tysiaclecia)

(24) i dzieki uczyniwszy polamal i rzekl: To jest Cialo moje za was [wydane]. Czyncie to na moja pamiatke!

A my chodzimy swiecic swieconke. Wszyscy zapomnielismy, co dla nas zrobil.

5. Teraz najlepsze. Oltarz.

(Ks. Wyjscia 20:25, Biblia Tysiaclecia)

25) A jesli uczynisz Mi oltarz z kamieni, to nie buduj go z kamieni ciosowych, bo zbezczescisz go, gdy przylozysz do niego swoje dluto.

(Ksiega Wyjscia 20:26, Biblia Tysiaclecia).

(26) Nie bedziesz wstepowal po stopniach do mojego oltarza, zeby sie nie odkryla nagosc twoja. Dalej Ksiega Wyjscia (23) Nie bedziecie sporzadzac obok Mnie bozków ze srebra ani bozków ze zlota nie bedziecie sobie czynic. (Ks. Wyjscia 20:23, Biblia Tysiaclecia)

Kazdy z nas wie, jak wyglada oltarz w kosciele. Oj, Oj sciagamy na siebie gniew Boga JAHWE.
Ks. Kaplanska

(4) Nie zwracajcie sie do bozków. Nie czyncie sobie bogów z lanego metalu. Ja jestem Pan, Bóg wasz!

Na kazdej wsi stoi Bozek z plastiku, betonu, drewna lub metalu. Jakas tam mala swiatynka.

6. Glówne cechy bestii, narzedzia szatana.

(4) A Niewiasta byla odziana w purpure i szkarlat, cala zdobna w zloto, drogi kamien i perly, miala w swej rece zloty puchar pelen obrzydliwosci i brudów swego nierzadu. Kazdy z was wie, kto nosi takie kolory.(Apokalipsa (Objawienie) 17:4, Biblia Tysiaclecia).

(9) Tu trzeba zrozumienia, o majacy madrosc! Siedem glów to jest siedem gór tam, gdzie siedzi na nich Niewiasta. (Apokalipsa (Objawienie) 17:1-18, Biblia Tysiaclecia).

Rzym miesci sie na siedmiu wzgórzach. A co jest w Rzymie?

Tego jest cala masa w Pismie swietym.

Ludu mój, wyjdzcie z niej, byscie nie mieli udzialu w jej grzechach i zadnej z jej plag nie poniesli: (Apokalipsa (Objawienie) 18:4, Biblia Tysiaclecia)

Napisalem to, abyscie wiedzieli. Aby pózniej nie bylo gadania, a ja nie wiedzialem! Teraz juz wiesz.

Szatan przesunal lekko wszystkie swieta i nakazy Boga. Zmienil imie Jahwe na pan Bóg. I teraz, nikt juz z powodu tradycji nie swieci zadnych swiat nakazanych przez JAHWE. Sam mam sprany mózg przez lata i myle sie piszac Bóg a nie JAHWE.

Teraz, nie ma, co sie dziwic, ze nasze modlitwy nie sa wysluchiwane. Bo kierujemy je pod zlym adresem. Do tego mamy rzady, wojsko, podatki, ustawy, przepisy. Wystarczajaco zniewolimy sami siebie. Szatan juz nie musi nic dokladac.
powiedzcie, skąd oni się biorą ...

ed hunter 05.12.2010 11:52

Zasiarczone węgielki, a w kotle nie będzie wody...

pali 05.12.2010 11:33

Najfajniej to wybrnął Olek Kwaśniewski: oznajmił, że jest deistą (bóg istnieje, ale nie wtrąca się).

Osobiście mam nadzieję, że jednak za czas jakiś, będzie Boruta kuł Olka widłami w dupę i drewka pod palenisko podkładał.

ed hunter 05.12.2010 11:16

Agnostycyzm za to objawia się wiarą w cuda. :haha:

Qbi@k 05.12.2010 10:50

Religia to fake.

ed hunter 05.12.2010 00:15

Pisząc słowo Żyd już jesteś antysemitą, dawno temu wbiła to do głów gazeta Adasia, o Żydach można mówić tylko piejąc z zachwytu, albo wcale. :haha:

pali 04.12.2010 01:58

Jak myślisz, jakie to wady?

BTW Aż się boję o tym rozmawiać... Dziwnej maści "narodowców" się znowu narobiło... A z drugiej strony kiedyś wyleciałem z pewnego lewicowego portalu za rzekomy antysemityzm. Wszcząłem awanturę, bo zbanowali i skasowali teksty człowieka, który bardzo ciekawie opisał '68 rok z punktu widzenia wówczas młodego członka PZPR i świadka tamtych wydarzeń. Zarzucili mu antysemityzm, zupełnie bezrozumnie i kretyńsko - a On bezstronnie pisał tylko o przyczynach wydarzeń i o tym jak z punktu widzenia prowincjonalnego sekretarza PZPR to wszystko wyglądało - kompletnie nie zrozumieli jego przekazu, wolą żyć w świecie bajek. Na dodatek czynili te zarzuty tacy goście, którzy wcale moim zdaniem nie są Żydami, a tylko dorabiają sobie takie pochodzenie, aby być cool. Nie wytrzymałem tego towarzystwa i poprosiłem o pokazanie siusiaków - joke nieco chamski, ale na nich jedyny możliwy... No i dostaję bana nawet na komentarzach, gdy tylko domyśli się któryś, że ja to ja. Pies im mordę lizał.

Zetoxa 04.12.2010 00:08

znalazłoby się wiele innych wad braku Żydów w Polsce:(

pali 03.12.2010 21:28

Jakiegoś folkloru festynowego też nie lubię, zawsze to zajeżdża czymś na maxa sztucznym, ale kiedyś tak sobie pomyślałem, że jedną z największych wad opuszczenia Polski przez Żydów, jest kompletna głuchota rodaków (jesteśmy najmniej muzykalnym narodem Europy).

Przed wojną w prawie każdym polskim miasteczku było Żydowskie Towarzystwo Muzyczne; uliczni kataryniarze, grajkowie i śpiewacy to też w większości byli biedni Żydzi; nie wspominając o artystach scenicznych, operowych, teatralnych...

ed hunter 03.12.2010 17:55

Jakieś pikniki tam urządzają od czasu do czasu, to myślałem, że i na Chanuka...

Tańce nie podobają mi się, wycie udające śpiew tym bardziej, ale sporo potraw żydowskich zasługuje na najwyższe uznanie.

pali 03.12.2010 17:48

Niestety nie wiem. A co tam jest żydowski restaurant czy coś okazjonalnego?

Koło synagogi na Twardej był sklepik z importowanym żarciem z Izraela. Były też tam dobre, koszerne kurczaki od Pazgana. Były wyśmienite, niedrogie warzywne pasty kanapkowe.
Ale chyba go przenieśli, bardzo dawno tam nie byłem, nie wiem.
Muszę odnaleźć kontakty do znajomych Żydów z Warszawy, jakoś rozluźniłem je po wyprowadzce na wieś.
Znam tylko takich z Hajfy, zapraszają, a jakoś pojechać nie ma za co i kiedy :(

ed hunter 03.12.2010 12:50

Można coś dobrego zjeść na Próżnej?

pali 03.12.2010 12:20

Trwa żydowskie święto świateł, Chanuka.

icemac 03.12.2010 09:55

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1131588)
Poza tym rosyjski pilot Gagarin również był w kosmosie i Boga nie widział.

to nie jest potwierdzone :D

sobrus 03.12.2010 09:44

Cytat:

Podanie o studiach Jezusa z Nazaretu w Indiach bierze początek z rewelacji rosyjskiego podróżnika i dziennikarza, Nikołaja Notowicza, który miał odnaleźć w tybetańskim klasztorze Hemis starożytny rękopis dotyczący Jezusa (Isa) przebywającego w świątyniach buddyjskich. Notowicz włączył tłumaczenie tego manuskryptu do wydanej w 1894 roku swojej głośnej książki "Nieznane życie Jezusa Chrystusa". Faktem jest, że nie istnieją żadne wiarygodne źródła mówiące o życiu Jezusa między 13 a 29 rokiem życia. Zdaniem Notowicza miał w tym okresie przebywać w Indiach, gdzie studiował nauki hinduizmu i buddyzmu. W 1896 roku prof. Archibald Douglas podobno udał się do klasztoru w Himis, aby osobiście sprawdzić prawdziwość tych opowieści. Po powrocie zapewniał, że indagowani lamowie nie znają Notowicza, ani nic nie słyszeli o rękopisach przez niego publikowanych. Opowiadanie według niego okazało się mistyfikacją. Mimo to tezy Notowicza są powtarzane, zwłaszcza w kręgach związanych z gnozą i New Age.
źródło http://pl.wikipedia.org/wiki/Jezus_w_Indiach

New Age i wszystko jasne ;)
Poza tym rosyjski pilot Gagarin również był w kosmosie i Boga nie widział.

ed hunter 02.12.2010 20:11

To będzie nowa książka Browna! :D

joujoujou 02.12.2010 17:26

A ja zawsze myślałem, że to kosmici... :hmm:

Reetou 02.12.2010 13:04

Cytat:

Zgodnie z treścią manuskryptu odkrytego przez Notowicza w klasztorze Himis, to nie faryzeusze i uczeni w Piśmie chcieli śmierci Nazarejczyka. Pragnął jej Poncjusz Piłat. Do śmierci Mesjasza jednak nie doszło, bo ukrzyżowanie było tylko inscenizacją, mającą na celu uratowanie Jezusa. Uczniowie Nazarejczyka odurzyli go narkotykiem, a gdy stracił przytomność ogłoszono Jego śmierc. Potem ocucono Jezusa za pomocą specjalnej odtrutki. Spisek ten zorganizował znany z kart ewangelii Józef z Arymatei. Pomagał mu w tym medyk Nikodem. Potem zainscenizowano zmartwychwstanie Jezusa, ten zaś wrócił do Indii, gdzie dożył sędziwego wieku.
http://niewiarygodne.pl/kat,1017181,...wiadomosc.html

Banana Coctail 29.09.2010 22:08

durny kler, ze daje swoja pozycje wsrod mlodych podkopywac.

ed hunter 29.09.2010 05:04

Kuratorium durne, że uczęszcza?

simian raticus 28.09.2010 22:33

To nie młodzież głupia, że na religię uczęszcza tylko kuratorium durne jest i taka jest prawda!

Banana Coctail 24.09.2010 21:56

Stop zamachom na ostoje polskosci!

Qbi@k 23.09.2010 10:56

Ciekawe czy to będzie tylko wierzchołek góry lodowej? Dopiero teraz dobrali się do tego, o czym mówi się od lat.

Może w końcu Komisja Majątkowa trafi przed trybunał.

ed hunter 23.09.2010 10:27

Upiory przeszłości

Uwaga! Wildstein! :>

Cytat:

Aresztowanie Marka P., byłego funkcjonariusza SB, pełnomocnika zakonów i parafii przy kościelno-rządowej Komisji Majątkowej, to kolejna afera, w której udział biorą reprezentanci Kościoła i ludzie dawnych służb komunistycznych.

SpeedFreaK 19.09.2010 21:27

Czarna mafia ma sie dobrze :]

Qbi@k 19.09.2010 21:01

Artykuł jest sprzed prawie roku, toteż jestem ciekaw jak wygląda teraz sytuacja tego policjanta. Niestety źródło jest jakie jest. Z tego co jednak wiem to historia jest prawdziwa.

Oktawian89 19.09.2010 20:38

Chcesz mi powiedzieć, że to dzieje się tu i teraz ?!

Wiesz nie można opierać się tylko na jednym artykule ... ale już sama jego zawartość daje do myślenia :|

Qbi@k 19.09.2010 14:48

Policjant uwięziony po dąsach przewodniczącego episkopatu polski
http://iskry.pl/index.php?option=com...504&Itemid=115

:wow:

Banana Coctail 10.06.2010 18:10

Akurat obaj jestesmy wybitnie poprawni politycznie. Taki ex aequo primus inter pares.

ed hunter 10.06.2010 18:06

Skasowałem posta, bo mi się wszystko poplątało przez dzwoniący co chwilę telefon,

Przemyśleń, to ja mam wiele, nie wszystkimi chcę się dzielić, chociaż są całkiem poprawne politycznie... niektóre...

Banana Coctail 10.06.2010 17:42

@ed jak mozna przekonac kogos, kto nie slucha i nie przemysla tego co uslyszal? nie kasuj postow-nie fair.

yahol 10.06.2010 17:41

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1101721)
Yaholu, więc będąc nauczycielem historii, jakbyś wyjaśnił dzieciom sposób odróżnienia barbarzyńcy od szlachetnego odmieńca? Pytanie wcale nie złośliwe, jeślibyś tak pomyślał.

Gdybym, nie daj Panie, został nauczycielem, dajmy na to synów Miłościwie Nam Panującego, to dość łatwo i wprost, wykazał bym różnice miedzy odmieńcem, wygnańcem za wiarę i przekonania, od czerni szukającej poprawy warunków bytowania kosztem moich przyszłych poddanych.
Co więcej,owego odmieńca bym chronił i wspierał, natomiast barbarzyńską tłuszcze, odprawił bym od bram,nie mając litości.

Cytat:

Na marginesie, niekoniecznie chcę z Tobą spierać się, co do samej obecności Azjatów w Polsce. W przypadku Wolniewicza chodziło mi raczej o język używany przez profesora. Jeśli zaczniemy szczekać jak psy, jadem pluć - to czego my mamy bronić przed "barbarzyńcami", jakich wartości? Owszem, nie chciałbym, abyśmy tu mieli drugą Francję, ale też nie chciałbym aby ton nadawali ludzie posługujący się takim językiem.
Nie wdając sie w szczegóły, profesor Wolniewicz, jest etykiem chrześcijańskim, a to tłumaczy wiele,a nawet wszystko.
Ma poglądy kontrowersyjne, i zgodne z tradycyjnymi wartościami katolickimi, co widać, słychać i czuć.
Żeby było zabawniej, z niektórymi tezami, profesora, zgadzam sie częściowo, lub w porywach nawet całościowo.
Z tezami nie implikacjami wynikającymi z owych tez.
Co stanowi pewna drobna, ale istotna różnice.

Cytat:

Napisany przez ed
Komunizm ma za to argumenty wykreowane na daną chwilę, jak się nie da inaczej, to się je bagnetem wycina w masie wiernych przygłupów.

Nie chwytam:
-komunista nie jestem - jeżeli juz to zgniłym liberałem z odchyleniem monarchistycznym.
-przygłupem tez nie - raczej ujął bym to jako - nieszkodliwy wariat.

ed hunter 10.06.2010 17:37

biją w dzwony najpierw o w pół do siódmej a potem a wpół do ósmej...

Banana Coctail 10.06.2010 17:37

@ed chcesz skuteczny przyklad komunizmu-patrz wspolnota pierwotna.
Komunizm pozniej nie zaistnial-w tym od trockistkow, przez stalinistow do zdroworozskadkowych ludzi, ktorzy choc troche lizneli Marksa, panuje zgoda.

Odchodzenie od tematu jest typowe przy braku rzeczowych argumentow.

@Jarson zalozenia sluszne, stosowanie sie do nich i ich ewentualne uaktualnianie pod wplywem doswiadczen-nie; chocby WPRK.

Kosciol funkcjonuje, poniewaz jest elementem nadbudowy wplywa na organa wladzy (jednoczesnie biorac profity) i szeroko pojeta swiadomosc dajac odtrutke i usprawiedliwiajac nieludzkie warunki zastane oraz gwarantujac lepszy zywot po smierci, a odwoluje sie to lekow wyniakajacych z ulomnosci swiadomosci czlowieka(jako wytworu ewolucji) i jego nieumiejetnosci poradzenie sobie z brakiem odpowiedzi czy niemoznosia poniesienia konsekwencji za czyny-co jest prostszym sposobem rozumowania niz wglebienie sie w walke klas. Wiele prac powstalo nt czym jest religia z punktu widzenia walki politycznej i psychologii-nie ma sensu ich tu cytowac to raz, dwa ze przekonanych sie nie przekona inaczej niz olowiem.

pali 10.06.2010 17:18

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1084716)
Gdybyś bardziej uważał na lekcjach historii, albo nieco poszerzył swoja wiedzę historyczna, to wówczas byś wiedział, ze od 3 tysięcy lat, pewne hasło, nie tylko nie straciło swej aktualności, ale nawet staje sie coraz bardziej aktualne.
Brzmi ono:
Nie wpuszcza sie barbarzyńców w granice imperium.
(...)

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1101653)
Gdybyś się przykładał na lekcjach historii, to z cala pewnością byś wiedział, ze największą potęga i rozwój przypadały na czas największej religijnej tolerancji w Polsce.
I wiedział byś, ze ponad 70 procent tej tolerancyjnej szlachty, mieszczaństwa i ludzi oświeconych to byli kalwini, luteranie i podobni.
(...)

Yaholu, więc będąc nauczycielem historii, jakbyś wyjaśnił dzieciom sposób odróżnienia barbarzyńcy od szlachetnego odmieńca? Pytanie wcale nie złośliwe, jeślibyś tak pomyślał.

Na marginesie, niekoniecznie chcę z Tobą spierać się, co do samej obecności Azjatów w Polsce. W przypadku Wolniewicza chodziło mi raczej o język używany przez profesora. Jeśli zaczniemy szczekać jak psy, jadem pluć - to czego my mamy bronić przed "barbarzyńcami", jakich wartości? Owszem, nie chciałbym, abyśmy tu mieli drugą Francję, ale też nie chciałbym aby ton nadawali ludzie posługujący się takim językiem.

nimal 10.06.2010 16:13

Kosciol tez ma mnostwo krwi na swoim sumieniu, mnostwo klamstw itd
wiec co mialo na celu odwolanie do komunizmu?

Jarson 10.06.2010 14:44

Ed, słuszna paralela, ale jakoś nie sądzę, żeby jej słuszność się do czegokolwiek tu przyczyniła.

Kościół Katolicki od dwóch tysięcy lat całkiem nieźle funkcjonuje. Owszem, raz było lepiej a raz gorzej (też przeczytałem w swoim życiu kilka książek historycznych i daleki jestem od idealizacji tej instytucji do której należę), ale porównując to z eksperymentami zwolenników komunizmu... no cóż...

Tylko, że choćby to nie było wiele skaz, ale choćby jedna w historii Kościoła, to i tak byłaby wyliczana na poły z całkowitą niepamięcią całej reszty. Ale niepowodzenie absolutnie i bez wyjątku każdej próby wprowadzenia komunizmu jest całkowicie ok, bo można przecież tłumaczyć, że raz zawiodło to, raz tamto, a raz coś jeszcze innego... To, że przy każdej następnej też coś zawiedzie, bo założenia tej ideologii są całkowicie nierealizowalne - to przecież nieważne, śnijmy dalej.

ed hunter 10.06.2010 14:13

Patrząc we wstecz i szeroko, to nie było jednego przypadku komunizmu, co by się nieszczęściem nie skończył. Wszystkich noszących koszulki z Che Guevarą zapędzam na przymusową lekcję (nawet w Wikipedii) kto to był ten morderca.

Qbi@k 10.06.2010 13:49

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1101645)
Chciwość, zakłamanie i hipokryzja, to nieodłączne atrybuty Kościoła Katolickiego.

Powtórka z historii ;) O Konfederacja targowickiej na pewno wszyscy słyszeli. Nie kto inni, jak biskupi sprzedali Polskę. Z radością przyklaskiwali na takie rozwiązanie. Sam Pius VI był zwolennikiem konfederacji. Wystarczy poczytać. To nie jest nic nadzwyczajnego.

:czytaj:

Banana Coctail 10.06.2010 13:41

@edu sprawdz kto nie byl przychylny Ustawie Rzadowej z dnia 3 maja, a pozniej wzial ja w poczet celebrowanych swiat.

O ile sie nie myle to wielki Polak, ktorego czci opcja 'patriotyczna' dla ktorej 'najwazniejsza jest Polska' nie byl rzymskim katolikiem oddanym, a nawet rozganial kler watykanski.

Patrzac wstecz i szeroko to namiestnicy ostatniej obecnie monarchii absolutnej w Europie, mieszali nie dla dobra narodu z ktorego sie wywodzil, a patrona zza granicy-trzeba o tym pamietac i nie dac sobie oczu zamydlic pustymi frazesami o pomocy i uczestnictwie w zyciu narodowym. Historia pokazuje, ze te nacje, ktore odrzucily supremacje Watykanu wyszly na tym dobrze; sposob odrzucenia byl rozny: od calkowitego do tworzenia narodowych kosciolow; odrzucenie to jest droga, ktora nalezy podazac; a watpliwosci jak w tych czasach mozna tworzyc nowe zwiazki wyznaniowe, odpowiem: kiedy tamte powstawaly tez lecialy gromy z nieba i ziemi a i tak zrobiono to, co nalezalo zrobic. Miedzynarodowki to dobra rzecz, ale nie na wzor watykanski.

yahol 10.06.2010 12:40

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1101651)
Nie wiem czy są na to plasterki...

Katolików się chowa w tym kraju po katolicku,

No a jak sobie wyobrazasz inaczej?
Cytat:

dzięki Bogu, taki to kraj z taką historią i takim narodem, co się polskości nigdy nie wyparł.
Mylisz katolicyzm z polskością.
Gdybyś się przykładał na lekcjach historii, to z cala pewnością byś wiedział, ze największą potęga i rozwój przypadały na czas największej religijnej tolerancji w Polsce.
I wiedział byś, ze ponad 70 procent tej tolerancyjnej szlachty, mieszczaństwa i ludzi oświeconych to byli kalwini, luteranie i podobni.
I żaden Król Jegomość, biskup, czy inny jezuicki fanatyk nie mógł podskoczyć.
Ten katolicki fanatyzm i potęga kościoła zrodził się z kontrreformacji.
Zauważ, ze upadek Rzeczpospolitej Obojga Narodów (a dokładnie Rzeczpospolitej Trojga Narodów) zaczął sie od kontrreformacji i trwa nadal.

(nawiasem, nawet za patrona mamy zdrajce i oszusta -Sw. Stanisław. O innych nie wspomnę)

ed hunter 10.06.2010 12:26

Nie wiem czy są na to plasterki...

Katolików się chowa w tym kraju po katolicku, dzięki Bogu, taki to kraj z taką historią i takim narodem, co się polskości nigdy nie wyparł.

yahol 10.06.2010 12:13

Cytat:

Napisany przez Qbi@k (Post 1101631)
Siedmiu podejrzanych z Komisji Majątkowej
Według prokuratury zakon elżbietanek otrzymał grunty w Białołęce na podstawie sfałszowanego orzeczenia Komisji Majątkowej. Zarzuty postawiono siedmiu osobom, w tym członkom Komisji i rzeczoznawcom, którzy wyceniali grunt - dowiedziała się "Rz"

Chciwość, zakłamanie i hipokryzja, to nieodłączne atrybuty Kościoła Katolickiego.
To co tu opisują, to wierzchołek góry, bardzo wielkiej góry.
Ale to nie jest groźne, naprawdę groźne jest zawłaszczanie funkcji państwowych i reprezentacji państwa, przez kler (vide uroczystości pogrzebowe pary Prezydenckiej)
Staliśmy się zakłamanym, zinstytucjonalizowanym państwem qwazi religijnym.

Qbi@k 10.06.2010 10:53

Siedmiu podejrzanych z Komisji Majątkowej
Według prokuratury zakon elżbietanek otrzymał grunty w Białołęce na podstawie sfałszowanego orzeczenia Komisji Majątkowej. Zarzuty postawiono siedmiu osobom, w tym członkom Komisji i rzeczoznawcom, którzy wyceniali grunt - dowiedziała się "Rz"

Banana Coctail 09.05.2010 18:57

@yahol marksisci znaja historie i wiedza jak ja interpretowac.
Co do socjalistow i wszelkich prawicowcow-nie mam zamiaru sie w ich sprawie wypowiadac.

Qbi@k 09.05.2010 17:31

mihumitsu 01.03.2010 00:28

A ja powiem tak każdy kto staje się moim wrogiem czyni to na własne życzenie
tak było i będzie. A tak poza tym co są winni niewinni to systemy są nieludzkie i nie obliczalne więc jedyne co mi przychodzi do głowy to miłość wolność i anarchia
w pozytywnym tych słów znaczeniu.

Sunna 28.02.2010 21:11

Polecam obejrzenie Sleeper Cell. Pierwszy sezon.

yahol 28.02.2010 20:41

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1084407)
nie jestem zwolennikiem pozwalania "obcym" na wszystko, ale takich sprzymierzeńców jak Wolniewicz mieć nie chcę

Gdybyś bardziej uważał na lekcjach historii, albo nieco poszerzył swoja wiedzę historyczna, to wówczas byś wiedział, ze od 3 tysięcy lat, pewne hasło, nie tylko nie straciło swej aktualności, ale nawet staje sie coraz bardziej aktualne.
Brzmi ono:
Nie wpuszcza sie barbarzyńców w granice imperium. Przynoszą oni bowiem zamieszanie i nieustannie rosnące zadania. Prowadzące do destrukcji podstawowych wartości państwa.
(vide Francja,.... )
Niestety, nasi ulubieńcy, politycy od 7 boleści, socjaliści, marksiści, EUROPEJCZYCY!- nigdy historii sie nie uczyli, a jeżeli nawet, to niczego sie nie nauczyli

Banana Coctail 28.02.2010 20:03

Sie oplacalo Zydow czy wyznawcow Mahometa trzymac-teraz juz za kupcow nie robia; a kapitaly z ich rodzinnych krajow sa bardziej szkodliwe niz przydatne; z reszta jak kazde zagraniczne.

Zachod musi sie okreslic bo radykalne religie nie odpuszcza; albo agresywny ateizm/katolicyzm/wandalizm/kubizm/potwor spaghetti lub totalna spolegliwosc i dostosowanie sie do silniejszego.

mihumitsu 28.02.2010 01:07

Zdolności bezinteresownego s,,,,,,a są nieograniczone.

Tak Polska wielu narodów ktoś to pamięta ?

Banana Coctail 27.02.2010 23:03

Zburzyc wszystkie swiatynie lub na dyskoteki przerobic.

ed hunter 27.02.2010 20:35

Czasy wrzeszczących staruszków mają się dobrze. :]

W Warszawie jest jeden mały meczet na Mokotowie, czy powinien powstać następny? Jak są chętni to musi. Zabranianie budowy, jak i budowa w pokrętnej tajemnicy, to najgorsze co mogę sobie wyobrazić.

Jarson 27.02.2010 19:01

Bez dwóch zdań. Forma wypowiedzi jak najbardziej nie na miejscu, nie powinna taka być moim zdaniem. Tylko od razu przychodzi na myśl kwestia - a co by było, gdyby tak w kraju muzułmańskim katolicy zechcieli wybudować swoją świątynię?

Dialog, współistnienie - jak najbardziej, czemu nie? Tyle, że to musi działać w dwie strony - jeśli likwiduję płot z sąsiadem to dobrze, będziemy oboje mieli więcej miejsca i nie trzeba będzie naokoło chodzić do siebie, ale jeśli to wygląda tak, że na moim podwórzu sąsiad coś buduje, a jak ja zacznę coś na jego budować, to krzyczy, to już nie jest w porządku...

czechoj 27.02.2010 18:51

no niestety... ale profesor ma dużo racji... już raz ratowaliśmy europe przed Turkami

Zetoxa 27.02.2010 18:35

no proszę, od dwóch wieków antysemici straszą Żydami,
a tymczasem...:sciana:

pali 27.02.2010 17:46

nie jestem zwolennikiem pozwalania "obcym" na wszystko, ale takich sprzymierzeńców jak Wolniewicz mieć nie chcę

NeoFighter 27.02.2010 17:32

powbijałbym takich idiotów na pal

pali 27.02.2010 17:13

prof. Bogusław Wolniewicz, filozof religii,
o meczecie w Warszawie, terrorystach, inwazji islamu itp

"My sobie tu żadnych meczetów ani minaretów nie życzymy"
"To są obcy, proszę pani"
"To jest inwazja islamu na Polskę obcej nam cywilizacji, cywilizacji terrorystycznej"
"To są wahabici."
"Wpuszczanie wroga muzułmańskiego do Polski wymaga dyskusji międzynarodowej."

TVPInfo, youtube

icemac 31.12.2009 13:49

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1070971)
:spoko: skąd wiedziałeś

przecież TECZKI na każdego ma :>

Zetoxa 31.12.2009 13:40

:spoko: skąd wiedziałeś

rycho 31.12.2009 13:36

We w tej wsi Mogiła jest tylko jeden...

prometeusz 31.12.2009 13:34

Bedzie chodzil inny ;)

Zetoxa 31.12.2009 13:29

u mnie nie będzie chodził,
obraził się,
w kopercie rok temu było za mało :sciana:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:36.