Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   AUDIO x48 (https://forum.cdrinfo.pl/f2/audio-x48-16237/)

memorando 08.03.2003 11:54

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
Denon - choc tam kolumny byly sonus faber akurat (i pare innych do wyboru) - jest to poprostu jedyny znany mi tai sklep gdzie mam 'chody' i moge sobie zaaranzowac godzinke, dwie w samotnosci na rozmyslania przy DOBREJ muzyce

ja mam slabosc do lamp, do polskich tonsili (te ostatnie modele to byly male dziela sztuki), do technicsa - choc wiem ze to srednio-niska polka, do rotela i do sonus faber...

Polska firma hi end wyprodukowala wzmacniacz lampowy ktory w swojej klasie cenowej do 8000 pobil wszystkie ( struss chyba?) nie pamiętam nazwy ale fenomenalny wzmacniacz cudwony. Sonus Faber? Zolera są najlepsze w tej klasie cenowej cudowne brzmienie a sonus jest super jeszcze mają sonus faber cudowne wysokie zaokrąglone i miękie sonus faber są dobre do sluchania Bacha J>S zoler solution do sluchania Beethovena i Brahmsa

-Sid-The-Rat=> 08.03.2003 09:05

Denon - choc tam kolumny byly sonus faber akurat (i pare innych do wyboru) - jest to poprostu jedyny znany mi tai sklep gdzie mam 'chody' i moge sobie zaaranzowac godzinke, dwie w samotnosci na rozmyslania przy DOBREJ muzyce

ja mam slabosc do lamp, do polskich tonsili (te ostatnie modele to byly male dziela sztuki), do technicsa - choc wiem ze to srednio-niska polka, do rotela i do sonus faber...

memorando 08.03.2003 04:59

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
zapis bitowy (cyfrowy) jest identyczny - sorry chyba nie spodziewales sie ze bedzie inaczej

problem w tym ze sprzet audio czyta to jakby analogowo - nie liczy sie dla niego wartosc bitu [to caly czas przenosnia] tylko sposob w jaki czytnik go odczyta - na plytach tloczonych - problem jest najmniejszy - obszary sa wyraznie odgraniczone - bo to fizycznei grki i dolki - na plycie CDR nie ma dolkow - sa tylko obszary mniej lub bardziej utlenionego barwnika - jesli barwnik potrafi utlenic sie szybko nie ma problemu - ale obecne predkosci zapisu sa tak duze ze przy wiekszych speedach barwnik jest utleniany sabiej - i jego kontrast spada, obszary zachodza na siebie, nastepuja jakies przesuniecia - wszytko niby w granicach normy (bo komp do czyta) ale czytnik audio zaczyna juz sie zastanawiac czy jest tak a nie inaczej

teraz dlaczego sa roznice - sprzet audio ma do jednego bitu jedno podejscie - odczytuje to 'co mu sie wydaje' (nie upewnia sie) i posyla to dalej - im wiecej niepewnych informacji (szybciej nagrana plyta, gorszy nosnik, kurz, rysy) tam bardziej sygnal z audio-cd robi sie losowy - czasem nawet zmiany staja sie ukierunkowane - najczesciej dotykaja wyzszych tonow (jitter ma tu tez cos do gadania)

caly urok czytnika audio wlasnie w tej losowosci - bo muza zrzucona na dysk z cdr i tloczonej bedzie ta sama - i odtworzona potem w winampie bedzie taka sama

czesc nowych odtwarzaczy cd-audio ma juz lepsze mechanizmy korekcji - zblizone do komputerowych cdrom'ow - ale to wysoka polka cenowa

podpowiem ze taka sala odsluchowa - z ktorej nieraz po znajomosci korzystalem jest salon firmy DENON przt trasie Lazienkowskeij (kolo Riviery) maja tam calkiem zgrabny 10m pokoik z moze nienajwyzszej klasy - ale 5cyfrowym - sprzetem - polecam wizyte - przezyjesz szok

Sid Denon? szok maly Mark Levinson lepszy. Sluchalem muzyki z chesky records w niemczech na sprzęcie Mark Levinson I dalbym się zamordować za uslyszenie raz jeszcze tego sprzętu

Ormianin 22.02.2003 00:57

Cytat:

Proxymity napisa***322;(a)
stary jak chcesz miec taka jakosc i stawiasz takie wymagania to kup sobie oryginal profesjonalnie nagrany (chyba po to jest tylu fachowcow) i po sprawie - a od amatorki nie mozna za wiele wymagac
jesli o mnie chodzi... to brzemienie dobre bardzo sobie cenie... i mam takiego philipsa 2x i tam audio sobie nagrywam, zloto plyty... ale jak ktos chce szybko (znajomi, znajomych znajomi) lece te nawet 40x na Lite-onie

tak to jest :)

ale swoja droga odsluchuje to potem aby ktos nie mial do mnie jakis pretensji... to chodzi ok... moze powinienem wsluchac sie w dzwieki, nie wiem... w kazdym razie rozrozniajmy subiektywizm i obiektywizm audio... wiele z tego jest takie ze z gory narzucamy sobie rzeczy ktorych wcale nie jestesmy w stanie zweryfikowac... jasne, moge sie mylic

pozdrawiam:)

Proxymity 22.02.2003 00:56

a po za tym jak sie zydzi kase na oryginal to trzeba cierpiec...

Proxymity 22.02.2003 00:52

stary jak chcesz miec taka jakosc i stawiasz takie wymagania to kup sobie oryginal profesjonalnie nagrany (chyba po to jest tylu fachowcow) i po sprawie - a od amatorki nie mozna za wiele wymagac

paput2000 22.02.2003 00:20

Albo chodzą - do czasu.

Marius_The_Mad 22.02.2003 00:13

To, że płyta w ogóle daje się odtworzyć, nie jest żadnym wyznacznikiem tego, że daje się odtworzyć tak, jak powinna. Poczytaj sobie o budowie sektorów audio i procedurach odczytu takich płyt. Czasami płyty nagrywane szybko chodzą ok, ale czasami chodzą, ale do ok to wiele im brakuje.

Proxymity 21.02.2003 23:37

Witka

Ja tam sobie mysle ze jak ktos syfiasty sprzet grajacy to faktycznie musi sie bawic w jakies predkosci nagrywania. Ja nagrywalem muze na Hawkach z predkoscia 32x (bo 40x moj LG nie chcial brac tych plyt) i hula jak zloto nic sie nie wiesza nie ma zaciec, trzaskow (wieza Sony i Denon). Jeszcze moze Sony nie jest high endowe ale nikt mi nie powie ze Denon nie jest. Oczywiscie nie mowie ze plyty byly dla audiofila. Takze panowie przejdzie sie do sklepu rtv i rozejrzyjcie za dobrym sprzetem grajacym. To jest troche tak jak ci domorosli muzycy co robia muze na kompie i dodaja basow trebli reguluja przejscia wyciszaja miksuja i robia to i odsluchuja na glosniczkach komputerowych ale pelny profesjonalizm he he :) Smiech na sali....

Marius_The_Mad 21.02.2003 19:52

Mniej więcej. Gdybym miał cokolwiek szybszego, niż x12, to nie spojrzałbym na nowe x52. Mam x32, więc też nie spojrzę. :)

impio 21.02.2003 16:43

Generalnie wszyscy piszą - im wolniej nagrywasz tym lepiej ------ a wic po co kupowac nagrywarki x40 ??? tylko do gierek??? a pasjonaci muzyki niech kupuja x2??????

Marius_The_Mad 21.02.2003 15:40

Jeżeli nie sprawdziłeś, czy wyłapiesz, to nie da się powiedzieć. A co do słuchania muzyki, a nie dźwięków... Nie zawsze się da. Po takim np. King Crimson oczekuję dobrego brzmienia, bo brzmieniem można równie dużo przekazać, co rytmem i innymi aspektami muzyki.
Jeśli dla Ciebie brzmi ok, to w porządku. Ale nie każdemu będzie to odpowiadało, więc nie każ ludziom słuchać muzyki zamiast dźwięków, bo dźwięków też się słucha. ;)

Ormianin 21.02.2003 10:55

Cytat:

impio napisa***322;(a)
czyli czytajac to wszystko lepiej sobie nagrywac powoli aby pozniej miec dluzsza przyjemnosc??? dobrze rozumie?
No dobra a ja tam sie nie pierdziele... nagrywam te 24x, jest ok, wiadomo adiofilem nie jestem, sprzet mam HI-FI i wysokiej klasy, slucham sobie tego rano i wieczorem, glosno i cicho i zadowolony jestem... coz oscyloskopem nie bede sie bawil bo po co? jesli wystapia niuanse w postaci przesuniec w prawo czy w lewo jakiegos kiloherca... czy ja to wylapie? Sluchajcie muzyki a nie dzwiekow

pozdrawiam:)

impio 20.02.2003 21:20

czyli czytajac to wszystko lepiej sobie nagrywac powoli aby pozniej miec dluzsza przyjemnosc??? dobrze rozumie?

echoo 19.02.2003 22:54

Niestety coś za coś. :( Trzeba wybrać: więcej a gorzej lub mniej a lepiej. Tak jest ze wszystkim. :(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:11.