Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   DVD2DVD-R Instrukcja (https://forum.cdrinfo.pl/f13/dvd2dvd-r-instrukcja-20630/)

Gelo_5 01.05.2003 17:03

DVD2DVD-R Instrukcja
 
Ilość załączników: 1
Kontynuując drobne rozpisywanie się proponuję następną instrukcję.Tym razem na tapetę idzie DVD2DVD-R.Jest to program do ripowania na dysk płyt DVD, w szczególności polecany tym którzy chcą zmieścić na jednej płycie DVD materiał zawierający więcej niż 4,7GB.Potrzebny do uruchomienia soft to:
1.DVD2DVD-R do pobrania np. stąd http://kickme.to/dvd2dvdr
2.IfoEdit o.95 do pobrania np. stąd http://www.filemirrors.com/
3.CCE/Cinema Craft Encoder/ do pobrania z linku 2 /oczywiście wersja trial- ponieważ jest to program płatny, ale chyba..../
Ja osobiście pracuję na ver.1.4.4 DVD2DVD oraz ver.2.66.01.07 CCE.
Zaczynamy: Po uruchomieniu DVD2DVD-R ukaże się nam taki ekran

Gelo_5 01.05.2003 17:07

Ilość załączników: 1
Należy teraz przejść do zakładki SETTINGS (pkt.1) i zaznaczyć ptaszkami pola EXPERT-MODE (pkt.2) oraz FORCE ENCODING (pkt.3)

Gelo_5 01.05.2003 17:12

Ilość załączników: 1
Następnie przechodzimy do zakładki MPEG ENCODER (pkt.4) a w niej naciskamy przycisk BROWSE (pkt.5) i wskazujemy gdzie na naszym dysku znajduje się Cinema Craft Encoder

Gelo_5 01.05.2003 17:22

Ilość załączników: 1
Po zaznaczeniu ptaszkiem (jak w pkt.2) pozycji Expert Mode nasz ekran zmieni się na taki jak niżej tzn. będziemy widzieli całą strukturę płyty.Teraz możemy "ptaszkować" to co nam jest potrzebne np.tylko dźwięk DTS, tylko napisy polskie itd.Pojawia się także zaznaczona na czerwono pozycja AUTOSTART.Tytaj możemy ptaszkiem zaznaczyć /ale nie musimy/ np. to aby płyta startowała z polskimi napisami i dźwiękiem DTS (będzie się tak działo odrazu po włożeniu płyty do odtwarzacza)

Gelo_5 01.05.2003 17:27

Ilość załączników: 1
Kiedy już wiemy czego oczekujemy od naszego filmu /to co wyptaszkowaliśmy/ naciskamy przycisk "GO" i zaczyna się ripowanie.

Gelo_5 01.05.2003 17:30

Ilość załączników: 1
Natępnie tworzenie DV2

Gelo_5 01.05.2003 17:34

Ilość załączników: 1
Multiplexing (pkt.7) i zmiana informacji poszczególnych VOB-ów (pkt.8)

Gelo_5 01.05.2003 17:45

Ilość załączników: 1
Najdłuższą trwającą nawet kilka godzin operacją jest kodowanie CCE (ale za to z jaką jakością!).Jeśli zaznaczymy "ptaszkiem" pkt.9 Shut down after.... spowoduje to wyłączenie komputera po zakończeniu kodowania /nie radzę/.Teraz tylko czekamy, czekamy .....

Gelo_5 01.05.2003 17:53

Ilość załączników: 1
Przy ripowaniu będą nam "wyskakiwały" i "zamykały się" okna.To robota IfoEdita.PAMIĘTAJ w pewnym momencie będzie się wydawało,że to już koniec operacji i NIECH CIĘ reka BOska chroni od zamknięcia Ifoedita /sam się zamknie/, ale jeżeli nie jesteś pewien czy to już koniec zajrzyć na LOG.Powinno tam być wyraźnie FINISHED!.Jeśli zamkniesz wcześniej może to spowodować np.pojawienie się zielonych napisów/subtitles/.

Gelo_5 01.05.2003 18:03

Ilość załączników: 1
Jak już szczęśliwie doczekałeś końca ripowania- tak powinien wyglądać TWÓJ zripowany film na dysku.Możesz wykasować wszystko oprócz podfolderu DVD (pkt.10).Teraz wystarczy uruchomić np.Nero i przeciągnąć znajdujące się w folderze DVD wszystkie pliki z VIDEO_TS do VIDEO_TS w Nero.Początkujących informuję,że w folderze DVD znajdują się podfolder VIDEO_TS i Audio_TS (jest PUSTY).PALIMY!!!!!, ale na nagrywarce DVD a nie CD (to żart).

CobraVerde 01.05.2003 21:38

świetna robota :)
mam tylko pare uwag:
- Ifoedit nie trzeba ściągać dodzielnie, jest w zaszyty w instalatorze i znajduje się w katalogu programu.
- Multiplexing (tworzenie plików DVD) odbywa się w zasadzie na końcu, po tym jak CCE przekoduje obraz
- i odradzam stosowanie ustawienia "Upper field first" (Mpeg Encoder), które jest defoltowo zaznaczone. może to powodować problemy przy odtwarzaniu filmów - obraz może skakać na skutek złego oznaczania pól obrazu przez program. kiedyś się na tym przejechałem i przeczytałem potem o tym bugu na forum Doom9 - od tamtej pory rezygnuję z tego ustawienia i wszystko gra.
pozdrawiam

Gelo_5 01.05.2003 22:08

Oczywiście masz rację.Robiąc zrzuty pomyliłem kolejność/widać ,że są to 2 różne płyty-Guns i Jarre/.Z Ifoeditem też masz rację jest "zaszyty".Aż miło,że zwróciłeś uwagę-dziękuję.Myślę,że będzie to podstawą do ewentualnej dyskusji.Co do "Upper field first", również jej nie zaznaczam - cociaż po wgraniu programu z defaultowymi ustawieniami, to pole nie było zaznaczone.

fido2001 03.05.2003 02:00

Gelo_5, czy mozesz opisac i wyjasnic dodatkowe opcje w zakladce MPEG Encoder ?? Co to sa te zig-zagi, czy warto wlaczyc PROGRESIVE, itd....
chcialbym sam poeXperymentowac, ale wole wczesniej wiedziec za co odpowiadaja poszczegolne opcje.

Pozdrawiam.

fido2001 03.05.2003 02:19

Podam dla scislosci opcje o wyjasnienie ktorych prosze :

1. MPEG Encoder/Encoder Options :
Progressive frames
Linear quantizer scale
Zigzag scaning order

2. Jaki najlepiej zastosowac algorytm iDCT ( posiadam Athlona XP )
3. DC Precision ?? czyzby 10 - bylo najlepiej ??
4. AVS Script : MPEG2DEC2.DLL czy moze MPEGDecoder.DLL ????
5. Bitrate / Calculation MODE : czy zawsze opcja NORMAL jest najlepsza ??

Wlasciwie to narazie wszystko, no chyba ze macie jeszcze jakies uwagi od siebie...

Pozdrawiam.

Gelo_5 03.05.2003 13:13

Odpowiem Ci zaczynając od pytania 2 i tego co wiem napewno
2.iDCT (inverse Discrete Cosine Transformation)-w wolnym tłumaczeniu -odwrotna dyskretna transformcja kosinusowa)Dla Athlona najlepsze byłoby AMD x87 -takie zoptymalizowane 3DNow,które w stosunku do MMX ma dużą przewagę jeśli chodzi o szybkość działania- MMX przeznaczone jest dla Pentium III, a MMX SSE dla Pentim IV.Zresztą wszystkie algorytmy tego programu są przeznaczone dla Pentium (również Reference i Floating Point).Ja używam MMX 32 bitowego i uważam,że spisuje się nieźle. Mam ATHLONA 2600xp+
4.Przeczytałem gdzieś na forum, jak to pewien francuz przeprowadził test z równymi dekoderami na Athlonie 2000XP+.Użył MPEGDecoder i MPEG2Dec3- we wnioskach napisał,że dla AMD szybszy o 40% jest MPEGDecoder.Pewnie porównie 1 2 i 3 wypadnie tak samo, więc proponuję MPEGDecoder.
5.Nie zawsze.Sam możesz ustawić jakie ma być minimale i maksymalne.Zależy jakiej jakości film chcesz otrzymać.Automat to wszystko uśrednia.
Pyt.5 Sam w której dyskusji napiałeś,że 10-krotny przebieg daje lepsze rezultaty.Im wyższa wartość tym dłuższy czas oczekiwania


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:29.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.