Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaki zasilacz? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaki-zasilacz-34519/)

czero 05.06.2004 12:15

Ja niestety nie mialem mozliwosci kupna za az tak niska cene :(.
Mialem do wyboru: albo kupie w sklepie po normalnej cenie - cos kolo 240zl, albo tam gdzie go wlasnie kupilem, po 180 zl.
Szczerze, to nad wyborem zbyt dlugo sie nie zastanawialem ;).

-Update-
No i oczywiscie chcialbym podziekowac wszystkim za pomoc w wyborze zasilacza.
:piwo: dla wszystkich ;).

memorando 05.06.2004 08:46

Cytat:

Napisany przez czero
No i kupilem, zasilke.
Nie do konca taka jaka chcialem, no ale glupota byloby nie skorzystac z takiej okazji jaka mialem ;).
Wypadlo na tego Chieftec'a 360W (HPC-360-302DF), o ktorym czytalem, ze robi sie glosny i nie odprowadza dobrze napiecia.
No ale podlaczylem go dzisiaj rano i do tej pory chodzi cichutko, praktycznie nieslyszalny w porownaniu to Codegena, ktrego mialem do dzisiaj. Takze nie jest zle ;).
Jezeli chodzi o odprowadzanie ciepla to rzeczywiscie, robi sie cieplo w obudowie. Temp. procka wzrosla mi o okolo 2'C. No ale z tym sobie poradze, bo mam zamiar wmontowac dodatkowy /cichy/ wiatrak w obudowe, wiec mysle ze bedzie dobrze ;).
Ogolnie mowiac jak na razie (po pierwszym dniu) jestem zadowolony :spoko:.
Tym bardziej, ze jak juz pisalem trafila mi sie nie lada okazja i nabylem go za 180zl - nowka, pieknie zapakowana ;).

160 płacę w Action za te Chiefteci:)

czero 05.06.2004 03:07

No i kupilem, zasilke.
Nie do konca taka jaka chcialem, no ale glupota byloby nie skorzystac z takiej okazji jaka mialem ;).
Wypadlo na tego Chieftec'a 360W (HPC-360-302DF), o ktorym czytalem, ze robi sie glosny i nie odprowadza dobrze napiecia.
No ale podlaczylem go dzisiaj rano i do tej pory chodzi cichutko, praktycznie nieslyszalny w porownaniu to Codegena, ktrego mialem do dzisiaj. Takze nie jest zle ;).
Jezeli chodzi o odprowadzanie ciepla to rzeczywiscie, robi sie cieplo w obudowie. Temp. procka wzrosla mi o okolo 2'C. No ale z tym sobie poradze, bo mam zamiar wmontowac dodatkowy /cichy/ wiatrak w obudowe, wiec mysle ze bedzie dobrze ;).
Ogolnie mowiac jak na razie (po pierwszym dniu) jestem zadowolony :spoko:.
Tym bardziej, ze jak juz pisalem trafila mi sie nie lada okazja i nabylem go za 180zl - nowka, pieknie zapakowana ;).

lopus 01.06.2004 16:22

Nie czytałem wszystkich postów z tego tematu,ale widze Weron że masz podobny konfig co ja i poleca Chiefteca 360 W bo mam takiego ponad pół roku i bardzo dobrze sie sprawuje.(jedno wentylatorowy=200zł)

Weron 31.05.2004 20:46

Dodam jeszcze, ze na tej 200 to mialem D1300, Barracude IV 40Gb, karte sieciowa, muzyczna SB 5.1 Live, graficzna GF3Ti200 (Gainward), modem, Karte tv Winfast200xp, Trzy napedy optyczne.
W sumie to myslalem, ze mam 230 zawsze to troche wiecej.
Ale jak rozkrecilem bo wymienialem na nowy to wtedy zobaczylem, ze to taki slabiutki zasilacz.
I na dodatek w sklepie mnie wykrecili bo mial byc 230.A ja nie sprawdzalem bo byl z cala buda
Dodam jeszzce, tak offtopic, ze tak trzeba tym ludziom(sprzedawcom) patrzec na rece w tych sklepach bo na wszystkim cie wykreca swego czasu wyrolowali mnie na kosci pamieci dawne czasy teraz juz by to nie przeszlo :D
Ale podsumowujac oczywisce, ze markowe zasilacze sa lepsze.
Chociaz i tak pewnie wszystko made in taiwan itp. :)

memorando 31.05.2004 20:26

Cytat:

Napisany przez AleX69
ostatnia sytuacja ktora ma miejsce wzbudza moja frustracje :blee:

kiedyś były super mity dysków IBM'a, mówią to do dzisiaj nawet ci co go nie mieli :>
jak by lamie tłumaczyć zdalnie skonfigurowanie hardware'owego router'a

włos sie na głowie jeży ... za taka diagnostykę ... nic tylko zapłakać
rzeczywiście jak by mi cos świrowało i nie wiedział bym gdzie jeszcze szukać - najłatwiej będzie zwalić na zasilke

codegeny (czasem spotykany jako 'box'owany IMPET) dzielą sie na dwa ... te co nie padają i te co padają :mruga:
te co padają z mojej autopsji były w większości sprzedawane z obudowami - padły mi ze cztery paląc nawet napęd DVD ... ale to tyle
teraz mam w pięciu domowych kompach takie dwa ziółka i działają od około 1,5 roku ...

a teraz konfiguracja obu piecy:

-=1=-
IMPET model 350x1 400W ATX2.03(P4) - 'BOX'owany - wymieniony wentyl na Arctic'a
case Enlight'a
Asus A7N8X-Deluxe
AthlonXP 2500@3200
Kingston 2x256
IBM/Hitachi Deskstar 7K250 RAID 2x80GB 8MB SATA 16K model HDS722580VLSA80
DVD ROM Hitachi GD-3000
GigaXCube 9600PRO

-=2=-
CODEGEN model 300x 300W ATX2.03(P4) - kupiony z serwerowa obudowa - wymieniony wentyl na Arctic'a
MSI K7T266 Pro2-RU
AthlonXP 1800+
6x Western Digital Caviar Special Edition 120GB 8MB ATA model WD1200JB
CREATIVE Riva TnT CT6710

powtórzę <- mam rożne zasilacze w komputerach Chieftec'ki, HuntKey'e, Codegen***8217;y ... nie to ze polecam 'kupujcie tanie!!!' lub 'jak kupisz droższy będzie lepiej'
ale apeluje o zdrowy rozsadek ... :peace:

ja niemówię zasilacz do zmiany ale sprawdzam jaka jest usterka i tym się cgharaktyeryzuje normalność:>

memorando 31.05.2004 20:23

zasilacze niemarkowe nienadążają za rozwojem technologicznym :)

AleX69 31.05.2004 20:22

ostatnia sytuacja ktora ma miejsce wzbudza moja frustracje :blee:
Cytat:

pyt desperata
"komputer mi sie zawiesza"
odp fachowca na forum
"zmień zasilacz"
Cytat:

pyt desperata
"gram, gram i zwis"
odp fachowca na forum
"eee codegen sam sobie odpowiedziałeś ... zmień zasilacz"
Cytat:

pyt desperata
"cos mi sie chrzani w PieCu"
odp fachowca na forum
"to na pewno zasilacz ... weź miernik sprawdź napięcia"
kiedyś były super mity dysków IBM'a, mówią to do dzisiaj nawet ci co go nie mieli :>
jak by lamie tłumaczyć zdalnie skonfigurowanie hardware'owego router'a

włos sie na głowie jeży ... za taka diagnostykę ... nic tylko zapłakać
rzeczywiście jak by mi cos świrowało i nie wiedział bym gdzie jeszcze szukać - najłatwiej będzie zwalić na zasilke

codegeny (czasem spotykany jako 'box'owany IMPET) dzielą sie na dwa ... te co nie padają i te co padają :mruga:
te co padają z mojej autopsji były w większości sprzedawane z obudowami - padły mi ze cztery paląc nawet napęd DVD ... ale to tyle
teraz mam w pięciu domowych kompach takie dwa ziółka i działają od około 1,5 roku ...

a teraz konfiguracja obu piecy:

-=1=-
IMPET model 350x1 400W ATX2.03(P4) - 'BOX'owany - wymieniony wentyl na Arctic'a
case Enlight'a
Asus A7N8X-Deluxe
AthlonXP 2500@3200
Kingston 2x256
IBM/Hitachi Deskstar 7K250 RAID 2x80GB 8MB SATA 16K model HDS722580VLSA80
DVD ROM Hitachi GD-3000
GigaXCube 9600PRO

-=2=-
CODEGEN model 300x 300W ATX2.03(P4) - kupiony z serwerowa obudowa - wymieniony wentyl na Arctic'a
MSI K7T266 Pro2-RU
AthlonXP 1800+
6x Western Digital Caviar Special Edition 120GB 8MB ATA model WD1200JB
CREATIVE Riva TnT CT6710

powtórzę <- mam rożne zasilacze w komputerach Chieftec'ki, HuntKey'e, Codegen***8217;y ... nie to ze polecam 'kupujcie tanie!!!' lub 'jak kupisz droższy będzie lepiej'
ale apeluje o zdrowy rozsadek ... :peace:

Edwardo 31.05.2004 20:21

Cytat:

Napisany przez memorando
rok 2002 każdy sprzęt stracił swoją wytrzymalość dlaczego?? obniżenie kosztów produkcji mniejszy nadzór nieporównuj roku 1999 do okresu od 2002 do 2004 to są inne realia weronie

wlasnie, tez o tym mialem pisac...
swego czasu jak 386sx bylo na topie to niby jakie zasilacze byly?
a teraz co to sie nie porobilo....

Edwardo 31.05.2004 20:20

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Skonczcie juz ta dyskusje jezeli macie obrazac ludzi a nie krytykowac i wymieniac argumenty.

przedciez nikogo nie obrazamy...
ktytykujemy i wymieniamu argumenty:)

memorando 31.05.2004 20:19

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Skonczcie juz ta dyskusje jezeli macie obrazac ludzi a nie krytykowac i wymieniac argumenty.

nikogo nieobrażam zacytowalem tylko opinię grappy jako jego zdanie o o nim, zapytanie dlaczego siebie tak ceni niejest obrażaniem ale zwróceniem uwagi że musi siebie szanować i zmienic posta pozdrawiam

Edwardo 31.05.2004 20:18

Cytat:

Napisany przez Weron
Znowu zaczynacie pilowac?

A tak jako ciekawostke to uzywam myszki na coma, ktora ma no bedzie z 5 lat.
Jakos nie padla nie wiem czemu, z tego co piszecie powinna i to nie raz.
Mam oczywisce na ps2 ale ta jako bezprzewodowa zre mi za duzo bateri wiec sobie ja darowalem i wrocilem do starej.
Nastepna ciekawostka.
Zasilacz 200 noname ciagnal mi kompa 3 lata i tez jakos nie padl.Pozniej wymienilem bo rozbudowa jest planowana.
Zreszta duzo znajomych ma tez zwykle zasilacze i nikt nie marudzi, ze mu cos sie spalilo.

lol

no przeciez mowilem ze to jest loteria z zasilkami, sam w pII mam codegona ktory wciaz chodzi a juz swoje lata ma...
tez mam znajomych, nawet w pokoju obok co maja codegony i ryczal nieznosnie... wlasnie jednemu po roku czasu zaczyna sie resetowac komputer - przyczyna - najprawdopodobnie zasilacz...
mnie samemu poszed zasilacz codegona,
znam ludzisak ktorym dzialaja, znam ktorym dzialaly ale juz nie beda dzialaly...

memorando 31.05.2004 20:16

Cytat:

Napisany przez Weron

Mam oczywisce na ps2 ale ta jako bezprzewodowa zre mi za duzo bateri wiec sobie ja darowalem i wrocilem do starej.
Nastepna ciekawostka.
Zasilacz 200 noname ciagnal mi kompa 3 lata i tez jakos nie padl.Pozniej wymienilem bo rozbudowa jest planowana.
Zreszta duzo znajomych ma tez zwykle zasilacze i nikt nie marudzi, ze mu cos sie spalilo.

lol

rok 2002 każdy sprzęt stracił swoją wytrzymalość dlaczego?? obniżenie kosztów produkcji mniejszy nadzór nieporównuj roku 1999 do okresu od 2002 do 2004 to są inne realia weronie

pawelblu 31.05.2004 20:14

Weron 31.05.2004 20:13

Nastepna ciekawostka.

lol

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:42.