Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ortografia (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ortografia-43928/)

mallow 04.12.2004 22:33

Ortografia

Witam!
Na dzialach organizacyjnych nie ma posluchu wiec na offtopie daje :) Moze tutaj cos do kogos trafi... A wiec chodzi o pisownie na forum... dokladnie o rzeczy typu "puki co, morzna, poniewarz" itp itd etc .... czas cosik z tym zrobic...
@administracja: nie da sie jakiego dopisku do okienka z wpisywaniem odpowiedzi i tworzeniem tematow "dbaj o styl forum, pisz poprawnie" czy cos takiego?
@all starajcie sie pisac popraweni, bo otrografia na forum to jedna z najslabszych punktow tego forum...
oczywiscie nie mowie ze wszyscy robia bledy, tym co nie robia :piwo:, a i tym co robia :piwo: zeby sie poprawili
pozdro ;)

Patrixs 04.12.2004 22:38

Żeczywiście masz całkowitoł racjeł, ja od dziś bendeł sie starał pisać bez błenduf. Obiecóję :)

Pozdrawiam

gallus 04.12.2004 22:42

Ja też objecuje, ale raczej nie uda mi się tego wykonać, ponieważ poprostu nie zauważam swoich błedów :|
Chyba mam dysortografie, bo zawsze mam w swoich pracach same ort'y ;\

czero 04.12.2004 22:44

Popieram :spoko:

Macio.Men 04.12.2004 22:44

A ja przy okazji chciałbym poruszyć inną kwestię, mianowicie pisanie z polskimi znakami, lub bez nich.

Przy czytaniu ok, nie przeszkadza. Ale kiedy używa się wyszukiwarki na forum to bardzo często trzeba wpisywać wyraz z i bez polskich znaków.

Wiadomo, nie da się użytkowników zmusić do jednego sposóbu pisania (co innego ortografia), np. mnie nikt nie zmusi do pisania bez polskich znaków, więc może w wyszukiwarce wykombinować coś takiego żeby wyraz szukany był od razu sprawdzany pod kątem polskich znaków. Przykład: szukam "lędźwie" (pierwsze co mi do głowy wpadło z kilkoma ogonkami, nie śmiać się), to automatycznie szuka też wyrazu "ledzwie" i odwrotnie.

Pewnie tylko ja mam takie dziwne pomysły, nie zdziwię się więc jak to nie przejdzie, rzucam tylko wolną myśl.

pozdrowienia

Patrix 04.12.2004 22:47

ja staram się pisać poprawnie i chyba mi to wychodzi....:)

Patrixs 04.12.2004 22:47

Cytat:

Napisany przez Macio.Men
Przykład: szukam "lędźwie" (pierwsze co mi do głowy wpadło z kilkoma ogonkami, nie śmiać się), to automatycznie szuka też wyrazu "ledzwie" i odwrotnie.

Ale wtedy musiało by szukać "lędzwie, lendźwie" itp. bo być może ktoś zapomniał lub nie napisało mu się którejś polkiej literki w wyrazie.

Macio.Men 04.12.2004 22:55

Cytat:

Napisany przez Patrixs
Ale wtedy musiało by szukać "lędzwie, lendźwie" itp. bo być może ktoś zapomniał lub nie napisało mu się którejś polkiej literki w wyrazie.

Właśnie wiem. I to powoduje, że ten pomysł może pozostać tylko pomysłem, rzecz niemożliwa do zrealizowania :).

pozdrowienia

Turboni 04.12.2004 22:58

a ja tak jak gallus :D

i mam na to zaswiadczenie ze mam dysortografie :)

Bartez 04.12.2004 22:59

Cytat:

Napisany przez mallow
Witam!
Na dzialach organizacyjnych nie ma posluchu wiec na offtopie daje :) Moze tutaj cos do kogos trafi... A wiec chodzi o pisownie na forum... dokladnie o rzeczy typu "puki co, morzna, poniewarz" itp itd etc .... czas cosik z tym zrobic...
@administracja: nie da sie jakiego dopisku do okienka z wpisywaniem odpowiedzi i tworzeniem tematow "dbaj o styl forum, pisz poprawnie" czy cos takiego?
@all starajcie sie pisac popraweni, bo otrografia na forum to jedna z najslabszych punktow tego forum...
oczywiscie nie mowie ze wszyscy robia bledy, tym co nie robia :piwo:, a i tym co robia :piwo: zeby sie poprawili
pozdro ;)

Jak uda mi się znaleźć miejsce, w którym można to dodać, to będzie. Kto widział template'y w vB ten wie, że to nie takie proste ;)

Jeżeli chodzi o wyszukiwarkę, to raczej jest to problematyczne. Za dużo możliwości do przeszukiwania za każdym razem, co skutecznie zamuliłoby forum, poza tym, przy podobnych słowach zwracane byłyby wyniki niezwiązane z szukanym słowem.

Patrixs 04.12.2004 23:00

Cytat:

Napisany przez Turboni
a ja tak jak gallus :D

i mam na to zaswiadczenie ze mam dysortografie :)

To prosimy przedstawić na forum z podpisem osobu upoważnionej do potwierdzenia autentyczności rzekomego zaświadczenia nie później niż 6 grudnia bieżącego roku.

Poprawione ;)

Bartez 04.12.2004 23:06

Cytat:

Napisany przez Patrixs
To prosimy przedstawić na forum z podpisem osobu upowarznionej do potwierdzenia autentyczności rzekomego zaświadczenia nie później niż 6 grudnia bierzącego roku.

skoro już się czepiamy ;)

Patrixs 04.12.2004 23:09

Cytat:

Napisany przez Bartez
skoro już się czepiamy ;)

Hehe, a w pierwszym moim poście nikt nie zauważył błędów ??:)

Turboni 04.12.2004 23:11

Cytat:

Napisany przez Patrixs
To prosimy przedstawić na forum z podpisem osobu upowarznionej do potwierdzenia autentyczności rzekomego zaświadczenia nie później niż 6 grudnia bierzącego roku.

chyba bym ci musial faxem przeslac :) bo scanera nie mam teraz :)
a do 6 to malo czasu i musialbym do starych pojechac po nie :D bo mi teraz nie potrzebne :D

gallus 04.12.2004 23:13

Ja w pierwszym Twoim poście widziałem, ale nie wszystkie, a w tym: nie, poprostu dla mnie nie ma różnicy co jak sie pisze... :|
Cytat:

Napisany przez Patrixs

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:11.