Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Banki - mroczni kosiarze (kasy) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/banki-mroczni-kosiarze-kasy-66967/)

Jabba the Hutt 10.08.2006 00:50

Banki - mroczni kosiarze (kasy)

Dziś już nikt prawie nie wyobraża sobie życia bez konta bankowego. W latach 90-tych firmy i zakłady pracy "zmuszały" ludzi do otwierania RORów, aby likwidować kasy u siebie i przelewać płace na konta bankowe. Po jakimś czasie okazało się,że kas w firmach nie zlikwidowano ale konta pozostały. Na początku nie było źle, opłaty były niskie, oprocentowanie może nie najwieksze ale zawsze jakieś. Potem doszedł Internet i darmowe przelewy. Ale to się skończyło.

Okazało sie ,że banki nie zarabiają pieniędzy na obracaniu naszymi pieniędzmi. To znaczy zarabiają ale równie dużo zarabiają na "koszeniu" z nas kasy za opłaty. Mam konto w BPH. Opłata za konto 10 zł , w ramach tego Internet i jeszcze darmowe przelewy. Ale ostatnio coraz więcej opłat dochodzi do tego. I to podstępnych :
- dzieki informacji Kolegi, uwolniłem sie od opłaty 1 zł za konto e-mail w banku, do niczego mi niepotrzebne
- mam zwykłą kartę debetową. Opłata za nią wynosi 2 zł za miesiąc. Ale bank "karze mnie" jeszcze, jesli nie wykonam kartą 4 transakcji miesięcznie. Opłata 3 zł. A człowiek nie zawsze pamięta o tym,zeby płacić kartą (czynię to zwykle na bezobsługowej stacji Neste, kupując paliwo), przyzwyczajony z dawnych lat do gotówki. Za co kufa tu karać ?
- W końcu zapewne i u mnie pojawi sie zwyczajowe 50 groszy za przelew.. Oby jak najpóźniej.
- Jeszcze Belka ukarał nasze oszczędności 20 procentowym podatkiem. Mimo całej odwagi i zapowiedzi rząd PiS nie zlikwidował tego . No bo jak likwidować wpływy do budżetu ? Pomyslec, ze przez jednego gościa (Winietu) nie mamy autostrad, inny nas okradł a jeszcze inny , dawno temu wyzywał od złodziei (Kołodko) za darowizny.

Moje spostrzeżenia potwierdza dzisiejszy Dziennik. Banki kasuja nas, często za nic. Dochodzą podwyższane opłaty za debety na koncie, czy te kredyty w ramach konta. W wszelkie promocje g... znaczą. No bo co mi daje kredyt na karcie kredytowej 100 dni, skoro to trwa miesiąc a oten jest normalnie 55 dni ?

REi 10.08.2006 01:52

No taka jest niestety prawda ale bank to tez firma i tez zarobic musi. Moze przyszlosc jest w bankach internetowych? Ja np kozystam uslug mBanku, nie place nic poza 50gr za przelew na rachunek innego banku, jasne ze sa jakies ukryte oplaty jak tajemnicze 2% prowizji od tranzakcji zagranicznych... nie wiem co to znaczy ale placac za gry w sieci Steam nie zauwazylem zeby bylo naliczane - ilosc kasy ktora ubyla z kata zgadzala sie z cena w dolarach * aktualny kurs + vat. Ogolnie jestem zadowolony.

Kris 10.08.2006 05:59

Jabba - zmie***324; bank... U mnie w PKO BP nie ma jakich 'nakaz***243;w', przelewy robi***281; przez internet. Jestem og***243;lnie zadowolony.

PS. Ciesz si***281;, ***380;e nie masz konta 'firmowego' w***243;wczas wiedzia***322;by***347; co to znaczy kosi***263; kas***281; przez bank... to jest dopiero chore...

andrzejj9 10.08.2006 06:51

Szkoda, ***380;e nie wiedzia***322;em o tym artykule w "Dzienniku", ch***281;tnie bym poczyta***322;.

A co do op***322;at w naszych bankach to ju***380; jaki***347; czas temu by***322;o o tym g***322;o***347;no. Jak r***243;wnie***380; o tym, ***380;e w***322;a***347;nie na tych op***322;atach du***380;o zarabiaj***261;, zamiast na obracaniu pieni***281;dzmi. Prawdopodobnie te***380;, ale nie jestem ju***380; tego pewien, mamy te op***322;aty bankowe jedne z najwy***380;szych w Europie. Mamy si***281; wi***281;c czym pochwali***263; ;)

A co do twojej osoby, to zgadzam si***281; z rad***261; Krisa - poszukaj innego banku. Fakt, ***380;e wi***281;kszo***347;***263; jest podobna do twojego, ale czym***347; si***281; jednak r***243;***380;ni***261; i mo***380;na znale***378;***263; co***347; bardziej dostosowanego do naszych potrzeb.

Oktawian89 10.08.2006 11:00

Ja rowniez mam darmowe konta w mbank-u i jestem bardzo zadowolony :), place tylko 50 gr. za przelew do innego banku i to wszystko . Ostatnio gdy po***322;ama***322;em karte platnicza i chcia***322;em wyrobi***263; duplikat , pani ktora mnie obslugiwa***322;a powiedzia***322;a ze sie to nie oplaca ,lepiej wyrobi***263; nowa karte za darmo niz placi***263; za duplikat 18 z***322; ;p
Wiec Mbank nie jest az taki zachlanny :P

Predi 10.08.2006 11:25

na cale szczescie mam konto studenckie (2zl na miesiac) + inteligo (1zl na miesiac)
wiec az tak bardzo mnie nie zdzieraja (na razie :| )

Prezesik 10.08.2006 11:53

Ja mam w Inteligo i jestem bardzo zadowolony. Nie zdzieraj***261; ze mnie kasy, prowadzenie konta jest darmowe i tylko za przelew do innego banku 0,50z***322; prowizja. Mi si***281; to op***322;aca :spoko:

Adalis 10.08.2006 11:58

Cytat:

Napisany przez Prezesik
Ja mam w Inteligo i jestem bardzo zadowolony. Nie zdzierają ze mnie kasy, prowadzenie konta jest darmowe i tylko za przelew do innego banku 0,50zł prowizja. Mi się to opłaca :spoko:

tez mam inteligo ale przelewy kosztują mnie 0,99zł ;),
wczesniej miałem konto w pkobp z usługą pkointeligo
i tam fakt faktem przelewy były za 0,50zł :)
A co do samego konta inteligo to
naprawde jest jak dla mnie rewelacyjne

Prezesik 10.08.2006 12:18

Cytat:

Napisany przez Adalis
tez mam inteligo ale przelewy kosztują mnie 0,99zł ;),
wczesniej miałem konto w pkobp z usługą pkointeligo
i tam fakt faktem przelewy były za 0,50zł :)
A co do samego konta inteligo to
naprawde jest jak dla mnie rewelacyjne

Faktycznie, pomieszało mi się. Jest odwrotnie. W PKOBP z inteligo jest po 0,50zł, a w "normalnym" ;) Inteligo jest po 0,99zł. No, ale to nie zmienia faktu, że jestem zadowolony :)

nimal 10.08.2006 12:19

a kto Ci kaze siedziec w BPH czy innym badziewiu?
mBank - polecam
sa jeszcze inne tanie i duze banki
masz powody do narzekan? ZMIEN BANK
mialem konto w PKO BP - najpierw mnie okradli, interwencja Visa Poland okazala sie potrzebna by mi kase zwrocic (A WINA BANKU!), podniesli oplaty - zmiana banku trawala... dwa dni :P

andrzejj9 10.08.2006 12:31

Cytat:

Napisany przez nimal
mBank - polecam
mialem konto w PKO BP - najpierw mnie okradli, interwencja Visa Poland okazala sie potrzebna by mi kase zwrocic (A WINA BANKU!), podniesli oplaty - zmiana banku trawala... dwa dni :P

A propo - ile kosztuje i trwa zamknięcie konta? Kwota jest uzależniona od rodzaju rachunku i banku?

nimal 10.08.2006 12:36

zamkniecie konta nic nie kosztuje - idzesz do banku i zamykasz konto - naliczaja Ci odstetki od posiadanych srodkow (albo zadluzenia :fiu: ) co regulejesz natychmiast w kasie, dostaejsze wydruk zamkniecia konta i koniec
teoretycznie - w moim przypadku zle naliczone odsetki regulowali jeszcze tydzien || ale bylem bardzo zlosliwy ||
a w przypadku Zony ktora rownoczesnie zamykala konto okazalo sie, ze NIGDY nie wyslali powiadomien o zakonczeniu zlecen stalych - co jest ich zasranym obowiazkiem - musielismy to zrobic sami...

podsumowujac - PKO BP jest najgorszym bankiem z jakim mialem kiedykolwiek do czynienia
moj Brat to mowi o WBK || podobnie jak np. wlascicel pasazu 222 z Poznania :fiu:

rycho 10.08.2006 12:37

Cytat:

Napisany przez nimal
mBank - polecam

O żesz Ty!!!
Strata kolosalna.
Wiesz ile Schumacher by stracił, przez Ciebie?
Jak byś mu polecił ten bank?
]

nimal 10.08.2006 12:45

ale wez pod uwage, ze te dwa dni to bylo: 46h zastanawiania sie, 2h zamykania konta w pko (grrr) i okolo 5min otieranie konta w mBanku :D

rycho 10.08.2006 12:57

Cytat:

Napisany przez nimal
ale wez pod uwage, ze te dwa dni to bylo: 46h zastanawiania sie, 2h zamykania konta w pko (grrr) i okolo 5min otieranie konta w mBanku :D

Znaczy idzie w miliony...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:54.