Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pytanie do Warszawiaków (komunikacja w mieście) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pytanie-warszawiakow-komunikacja-miescie-83414/)

andrzejj9 17.09.2009 20:40

Pytanie do Warszawiaków (komunikacja w mieście)

No, ewentualnie też do 'niewarszawiaków' ale znających miasto ;)

Będę się musiał we wtorek rano dostać z Dworca Centralnego na Wiśniową (w pobliżu skrzyżowania z Narbutta). Pierwsze pytanie, to czy wystarczy mi na to pół godziny (z zapasem 15-20 minut, ale będę jechał pociągiem z Wrocławia, więc ten zapas obawiam się mogę tu zużyć ;) ), a drugie to jak najlepiej jechać?

Sprawdziłem na internecie i wychodzi mi, że poza metrem (trzeba kawałek przejść, ale przynajmniej często jeździ), wchodzą w grę tramwaje: 17 i 33. Co lepiej wybrać? (tak od praktycznej strony, żeby się nie zmachać biegnąc na metro, ale też nie czekać 15 minut na przystanku jeśli akurat nie trafi się na tramwaj, z tego co widzę na mapie, przystanek metra i tramwaju jest mniej więcej w tym samym miejscu) A może jest jeszcze jakaś linia, której wyszukiwarki nie znajdują?

Aha, i czy później na Polu Mokotowskim jakoś trudno dojść na Wiśniową? Nie znam tej części Warszawy, a nie chciałbym żeby moje wyliczenia trafił szlag, bo nie będę mógł znaleźć jakiejś małej uliczki...

DejaVu 17.09.2009 21:28

Dlaczego chcesz wysiadać na głównym? z Centralnego na Stary Mokotów jest bliżej :taktak: co prawda ostatnio w Stolicy byłem 9lat temu-ale zajrzałem na Zumi i tak to wygląda :D Ja bym na Centralnym szukał autobusu czy tramwaju na Plac Unii Lubelskiej-zapytał jakiegoś ''krawaciarza'' o park Piłsuckiego i zaraz masz swoją Wiśniową :czytaj: A jak Twój pociąg dojeżdżał by do dworca wschodniego to nawet pieszo jest blisko.

andrzejj9 17.09.2009 21:39

Sorry, o Centralny oczywiście mi chodziło (pomyłka z Wrocławia, tu jest główny :) ). Zresztą z tego, co pamiętam z dojazdów, to Dworzec Główny w Warszawie nie jest już czynny.

No ale z tym Wschodnim to chyba przesadziłeś, to zupełnie inna część miasta.. (przynajmniej tak mi się wydaje)

yahol 17.09.2009 21:39

Trasa z dworca centralnego, na wisniowa
Wysiadzasz na centranym, wychodzisz na Al. Niepodleglosci, wsiadasz w tramwaj, jedziesz do Wiktorskiej, wysiadasz, cofasz sie kawalek, w prawo i prosto. :)

andrzejj9 17.09.2009 21:58

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1047412)
Trasa z dworca centralnego, na wisniowa
Wysiadzasz na centranym, wychodzisz na Al. Niepodleglosci, wsiadasz w tramwaj, jedziesz do Wiktorskiej, wysiadasz, cofasz sie kawalek, w prawo i prosto. :)

No generalnie to jest jedna z wymienionych opcji.. ale chyba jednak lepiej jest wysiąść na przystanku Pola Mokotowskie. Wiktorska, z tego co widzę na mapie, to dobry kilometr dalej.

yahol 17.09.2009 22:08

Mozna i tak :) Metrem.

Berion 17.09.2009 23:45

W 20min. to wątpię. Nie wiem o której będziesz jechać, ale są też bilety między szczytowe. Trochę taniej to zawsze wyjdzie.

ed hunter 18.09.2009 06:21

Przejście z Centralnego do metra - 10 minut z palcem w....
Metro jeździ co 3 minuty, najrzadziej
Dojazd do Pola Mokotowskiego - mgnienie (niech będzie 10 minut z wchodzeniem i wychodzeniem)
Dojście na Wiśniową - 10 minut z palcem w...
Nie ma żadnych problemów z dojściem, nawet wykopków nie widziałem w tej okolicy :D

rycho 18.09.2009 07:02

Nie szarżowałbym z tym palcem w...

andrzejj9 18.09.2009 07:45

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1047443)
Przejście z Centralnego do metra - 10 minut z palcem w....
Metro jeździ co 3 minuty, najrzadziej
Dojazd do Pola Mokotowskiego - mgnienie (niech będzie 10 minut z wchodzeniem i wychodzeniem)
Dojście na Wiśniową - 10 minut z palcem w...
Nie ma żadnych problemów z dojściem, nawet wykopków nie widziałem w tej okolicy :D

No i właśnie o to mi chodziło (może nie o tego palca w.. ;) ). Tak mi to na mapie wyglądało, ale wolałem się upewnić, żeby później z wywieszonym językiem nie biec, jak to już kiedyś przez błędne zaplanowanie zrobiłem.

To jeszcze się tylko zastanowię, czy jednak będę szedł na Metro tracąc te kilka minut, ale mając pewność, że długo nie będę czekał, czy jednak na przystanek tramwaju, który jest dwa kroki od dworca, ale teoretycznie mogę akurat źle trafić i chwilę czekać. To tylko kwestia ile linii dojeżdża stąd na Pole Mokotowskie, jeśli dwie to teoretycznie możliwe jest, że akurat obydwa mi uciekną, jeśli więcej to mało prawdopodobne. Poszukam jeszcze dokładnych rozkładów.

Dzięki :)

Piterniel 18.09.2009 14:05

Ja polece strone: www.jakdojade.pl ;-)

Agusia 18.09.2009 14:10

Można jeszcze od biedy wziąć taksówkę

romanesco 18.09.2009 14:15

Cytat:

Napisany przez Agusia (Post 1047516)
Można jeszcze od biedy wziąć taksówkę

Z taksówkarzami w nieznanym mieście trzeba bardzo uważać. Można trafić na nieuczciwego, objedzie z Tobą pół miasta i jeszcze słono skasuje :szczerb: Jeszcze najbezpieczniej brać "taryfę" z korporacji, ci raczej nie oszukują...

Wawelski 18.09.2009 14:20

Nie ma sensu taksi. Na nogach szybciej w szczycie.

Z Centralnego to do metra jest kawałeczek - lepiej pod wiadukt na tramwaj pójść i cokolwiek stronę mokotowa (10, 33, 17, 16 i jeszcze kilka). Pewnie z Pola Mokotowskiego albo spacerek, albo jakiś autobus. Pół godziny, jak nie pobłądzisz (AM i trasa piesza dla pewności nie zaszkodzi ;) ) spokojnie wystarczy.

MapmuH 18.09.2009 15:37

Tak naprawdę nie ma żadnej różnicy, o ile nie trafisz na jakiś kataklizm, awarię metra, strajk. Pół godziny swobodnie wystarczy. Po tym, jak wysiądziesz na stacji Metro Pole Mokotowskie, idź ul. Rakowiecką w kierunku aresztu śledczego, który miniesz po prawej stronie, potem druga przecznica to Wiśniowa. Skręć w prawo, za 200m dojdziesz do skrzyżowania z Narbutta. Pani w koszuli nocnej, która będzie Cię zaczepiać w sprawie zapomogi finansowej ma na imię Basia. Pozdrów ją serdecznie :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:16.