Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f104/)
-   -   Nagrywanie / kopiowanie gier na PS2 (https://forum.cdrinfo.pl/f104/nagrywanie-kopiowanie-gier-ps2-54391/)

Berion 21.12.2004 12:28

Cytat:

Napisany przez hymek
Jejq mam problem S*******...em duuzo płyt i dalej nie wiem dlaczemu. Sciagnalem obraz spakowany rarem, rozpakowalem i dostalem dwa pliki jeden to bin drugi to cue. Jest to cd nie dvd wiem ze tego nie polecacie ale chociaz wyjasnijcie mi dlaczego jak zamontuje bina w virtualnym cd i go skopiuje na plytke to w konsoli nie chodzi, jak plik bin i cue przegram nero to nie chodzi, jak przegram samego bina to nie chodzi i jak otworze bina i skopiuje to co jest w srodku i nargam to tez nie chodzi. Jednym slowem nie wiem jak to zrobic zeby chodzilo. Za zadnym razem nie wykryl plyty. Aaaa mam nowiuska konsole z R3

Markowy nośnik. To po pierwsze... Weź Alcohol 120%, wybierz profil dla PS2 i wybierz *.cue
Powinno pójść... ...

Cytat:

Napisany przez Luppo
Witam mam pytanie czy konsola PS2 SCPH 390004 jest to jedna z gorszych wersji czy jedna z leprzych ???

Jedna z najlepszych :) Weź jednak pod uwagę fakt, że nowej już nigdzie niedostaniesz - conajwyżej używaną

Czy to się opłaca? Musiałbyś sprawdzić tą konsolę katując z 10h non-stop. Czy FMV się nie tną, czy gry się szybko wczytują, za którym razem sie boot'uja itp... ... Na giełdzie nie masz takiej możliwosci, więc sam rozważ czy Ci się opłaca...

PS: SCPH-39004, a nie 390004 8 )

hymek 21.12.2004 14:50

Bergion zrobilem tak zanim przeczytalem Twoja odpowiedz Dziala wszystko Dzieki mam kolejne pytanie skoro mowimy o robaczkach seryjnych to powiedzcie mi bo nie znam sie na tym kompletnie co oznacza numer 50004

mar98 21.12.2004 17:39

Czy da się podłączyc HDD do PS2 SLIM a jeżeli tak to jaki i w jaki sposób? :smutny:

Berion 21.12.2004 18:39

Cytat:

Napisany przez hymek
[...] co oznacza numer 50004

Oznacza wpływ księżyca w nowiu na stojący rower przed lodówką na balkonie, w chacie w Nairobii :kreci_gl: :idea:

Tak naprawdę to niewiele. To tylko numer seryjny, jeden z kilkudziesieciu... ... Oznacza przedewszystkim jaką płyte główną itp. posiada konsola (co każda seria jest zmieniany rozkład ścieżek na MOBO -> zabezpieczenie antypirackie, które zostaje złamane w tydzień ;))

Cytat:

Napisany przez mar98
Czy da się podłączyc HDD do PS2 SLIM a jeżeli tak to jaki i w jaki sposób?

Ponoć jedynie przez USB 2.0 (potrzebny mod-chip, aby konsola go wykryła). Więcej nie wiem na ten temat... ...

Berion 21.12.2004 18:42

Cytat:

Napisany przez Tommasini
Mam wielką prośbę,proszę o udzielenie porady jak skopiować gre z PS2??

Ja bym zaczął od opcji szukaj :piwo:

sight 21.12.2004 20:23

Alcohol 120

pRzeKop 21.12.2004 21:04

znowu Playstation2

Witam, nowy jestem :D
Wiem, ze bylo wiele razy pisane o PS2. Ale nic w ciagu ostatniego miesiaca.

Sprawa wyglada nastepujaco:
Mam kilka gierek na PS2. Niestety juz sie na tyle porysowaly, ze nie zawsze sie poprawnie czytaja. Postanowilem je skopiowac i uruchamiac kopie kozystajac z SwapMagica. Jestem zupelnym laikiem jesli chodzi o DVD.
Przegladalem CDRinfo i forum i dowiedzialem sie zeby nagrywac jak najwolniej na firmowych nosnikach.

Nie jednak wiem jaki sprzet kupic i jakich plyt uzywac (chodzi mi o format).
--
pozdrawiam
Michal Przekopowski

zalev 21.12.2004 21:08

Kwestię sprzętu pozostawiam tobie. Nie chcę się wtrącać bo zaraz powiedzą że entuzjastą BenQ'a jestem :D (taka delikatna sugestia)
Format płyty (+ albo -) nie ma znaczenia o tyle, o ile kupisz nagrywarke z obsługą bit-settingu. Chodzi o to że po zmianie powiedzmy DVD+R na DVD-ROM przez bit-setting konsola będzie myślała że w napędzie jest tłoczona CD i nie będzie problemu z odczytem :)

pRzeKop 21.12.2004 21:19

hm ... pisalem, ze jestem laikiem
kombinowalem na rozne sposoby, ale co to jest BenQ? :|

Jesli konsola bedzie myslala, ze to DVD-ROM tzn. ze nie trzeba juz zadnych przerobek i swap'ow?

zalev 21.12.2004 21:24

BenQ - firma produkująca napędy optyczne, monitory i inne...
Model o który mi chodzi to model BenQ DW1620 którego jutro stanę się posiadaczem. Naczytałem się wiele dobrego na temat tej nagrywarki i dlatego mój wybór padł na nią :taktak:

Cytat:

Napisany przez pRzeKop
Jesli konsola bedzie myslala, ze to DVD-ROM tzn. ze nie trzeba juz zadnych przerobek i swap'ow?

No niestety z tego co mi wiadomo (miałem tą konsolę ale dawno temu, jak nagrywarki DVD to był rarytas za bardzo duże pieniądze) to niestety trzeba przerobić konsolę. Zmiana book-type na DVD-ROM pozwala głównie na bezproblemowy odczyt płytek na napędach które nie potrafią odtwarzać DVD+R lub DVD-R. Czytnik PS2 nie czyta DVD+R więc gdy chcesz nagrać na ten rodzaj płytki to potrzebna będzie zmiana na DVD-ROM lub DVD-R (te chyba czyta)

martivip 21.12.2004 21:30

wtrące się i powiem że konsolka ps2 od modelu v.9 czyta dvd+r i rw :)

pozdr

zalev 21.12.2004 21:33

dziękuję za info :) będę pamiętał
moja konsola to była v1, później v2, a na końcu v3. na tym się skończyło więc wybacz moją nieznajomość tematu :piwo:

pRzeKop 21.12.2004 21:55

Myslelem wczesniej o NEC'u, ale teraz mam dylemat.
Widze ze OEM DW1620 jest w porownywalnej cenie do Liteon'a i NEC'a
1szy raz slysze o tej firmie, ale faktycznie duzo dobrego o niej pisza.

Nie pomyslalem jeszcze o jedym: mam Mandrake'a 10 (taki linux).
To chyba nie problem? Wielkich czarow nie chce robic - tylko kopie gier

zalev 21.12.2004 22:01

na Mandrake'u powinno działać. u kolegi na Aurox'ie działają bez problemu wszystkie napędy, łącznie z nagrywarką DVD więc inny linux nie będzie sprawiał problemu :)

pRzeKop 21.12.2004 22:15

chyba sie zdecyduje, znalazlem za 250, 2 lata gw door-to-door

AleX69 21.12.2004 22:25

do ps/ps2 kopiowanie plyt nowych/uzywanych nec'a 3500 napewno ci moge odradzic ... :(

EDIT: dlaczego
mam oryginalna plytke na PSX SoulBlade ... plytka troche przeszla - stad troche rys na czrnej powierzchni plyty
na trzy napedy ktorymi probowalem robic back'up alco 120%
- LG CD/RW GCE-8481B
- PIONEER DVD-+R/RW DVR-108
- NEC DVD-+R/RW ND-3500AG

tylko nec sobie nie dal rady ...

Tommasini 22.12.2004 00:04

Dzięki za pomoc,wlasnie rozkminiam sprawe :piwo:

anx239 22.12.2004 00:53

Witam.
Mam nagrywarkę LiteOn 1653s. Zrobiłem kilka kopii gier na PS2 i zero problemu. Kopiowałem programem Alcohol 120% na płyty DVD-R firmy Sony z prędkością x 4. Nagrywarka kosztowała 269 zł + dwa lata gwarancji a płytki były po 3 zł. Polecam ten zestaw. :idea:
PS. to co wypaliłem ostatnio to Metal Gear Solid 3: Snake Eater - miód!!!! :wow:

dj infi 23.12.2004 01:53

a wiec teraz moze glos zajme ja jako iz jestem w temacie konsol obezanany
powiem tak , jesli konsola nie ma zabezpieczenia lasera kazda nagrywarka bedzie dobra (z poczatku) gdyz laser wlaczy kazda i slabo nagrana i dobrze. ale jesli mamy nowy model z zabezpieczeniem lasera to moge juz wam odradzic nagrywarki LiteOn i LG gdyz te bardzo slabo wypadaja przy odpalaniu gier na ps2, niestety jakos zapisu jest za slaba. Polecam wam Pioneera lub Plextora, i nie mowie tego z sympati do tych marek ale dlatego iz sam testowalem na wlasnej skorze 4 nagrywarki i odpowiednio Liteon i Lg niestety nie wypali nam plytek ktore beda idealnie odtwarzane na najnowszych modelach PS2 (czytaj te z zabezpieczeniem lasera) mimo iz konsola jest nowa. filmy i muza czesto sie zacinaja.
tak wiec wybor jest twoj jesli masz starsza konsole to byle co na pocztek jest dobre ale z wiekiem laser konsoli slabnie i wtedy zobaczysz ze warto zainwestowac troche wiecej z lepszy sprzet (Pioneer, Plextor)|
W razie pytan chetnie sluze pomoca nr gg 755694 (w branzy konsolowej jesli mozna tak to nazwac jestem od 7 lat, wiec swoje doswiadczenia mam)

AleX69 23.12.2004 15:40

no i poszlo ... wczoraj kupilem

- PlayStation***174;2 SCPH-70004 CB
- DualShock2 SCPH-10010 E
- Memory Card 8MB SCPH-10020 GB
- DVD Remote Control SCPH-10420 ESS
- i 3 gierki: Burnout 2 - Point of Impact, Ratchet & Clank ... Soulcalibur II

testy sieci i dysku na USB porobie po 'mikolaju' (24.12) ...
Wesolych $wiat ... :D

Berion 23.12.2004 20:18

Cytat:

Napisany przez AleX69
no i poszlo ... wczoraj kupilem

- PlayStation***174;2 SCPH-70004 CB
- DualShock2 SCPH-10010 E
- Memory Card 8MB SCPH-10020 GB
- DVD Remote Control SCPH-10420 ESS
- i 3 gierki: Burnout 2 - Point of Impact, Ratchet & Clank ... Soulcalibur II

testy sieci i dysku na USB porobie po 'mikolaju' (24.12) ...
Wesolych $wiat ... :D

No to wypas gierki :D A czemu akurat B2? Burnout 3 już jest i postokroć lepszy od prequel'a... ... Gdzie nowe GTA? :] Dobrze, że kupiłeś oryginalną memorkę, z podróbami zdarzają się problemy.

PS: A co to jest DVD Remote Control ??? Pierwsze słyszę... ...
PPS: R3?

Maciej 23.12.2004 20:39

Cytat:

Napisany przez Berion
[...]
PS: A co to jest DVD Remote Control ??? Pierwsze słyszę... ...
PPS: R3?

http://www.ultima.pl/itemnfo.php?id=1573

:)

Berion 23.12.2004 20:54

Cytat:

Napisany przez Maciej

o_O Pilot? Ale ma groźną nazwę ;), wręcz mylącą :D
A cena? Oł dżizas! ~70zł za pilocik? AleX69 ty chyba naprawdę miałeś $więta :D

hymek 23.12.2004 21:08

Cytat:

Napisany przez Berion
Oznacza wpływ księżyca w nowiu na stojący rower przed lodówką na balkonie, w chacie w Nairobii

Spoko tylko zapomniales jeszcze podac kata padania :) Dzieki za info o tych numerkach

AleX69 23.12.2004 23:44

Cytat:

Napisany przez Berion
o_O Pilot? Ale ma groźną nazwę ;), wręcz mylącą :D
A cena? Oł dżizas! ~70zł za pilocik? AleX69 ty chyba naprawdę miałeś $więta :D

to dla moich dziewczyn .. :D

te dwie kupilem z mysla o nich (Burnout i Ratchet) ... Soulcalibur 4me :mruga:

konsole po przejsciach ... w wawie byly problemy MM i Saturn, jak ich nie bylo to byly w kompletach promocyjnych z jakimis 'niechcianymi' grami

... rzutem na tasmie kupilem wszystkie graty 'sotte' w saturnie w jankach - ostatia sztuka

konsola jest 'pure' zero lekarstw/slodzikow/rodzynkow - jak mi sie znudza te (ktorych oczywiscie kopie bezpieczenstwa zrobie :mruga: ) ... moze ...

narazie przebadam network (jak to mowia "tam jest tylko modem" <- :D ) i dysk na USB - wogle co to USB potrafi :)

Berion 24.12.2004 12:33

Cytat:

Napisany przez AleX69
to dla moich dziewczyn .. :D
te dwie kupilem z mysla o nich (Burnout i Ratchet) ... Soulcalibur 4me :mruga: [...]

Uuu... One ich nigdy nie skończą :D

Cytat:

Napisany przez AleX69
[...] przebadam network (jak to mowia "tam jest tylko modem" <- :D ) i dysk na USB - wogle co to USB potrafi :)

Jeśli chcesz grać przez sieć musisz mieć łącze conajmniej 256 (nie dzielone rzeczjasna).

Co do USB: Podłączasz pod "to" różne urządzenia peryferyjne ;) takie jak: kierownica (np. Logitech Driving Force Pro -> polecam), myszka (rzecz raczej zbedna - mało gier z niej korzysta), klawiatura (jeśli bawisz się Linux'em itp. raczej niezbedna), pendrive'y i HDD (wymagany mod-chip), mata do tańczenia (kto to wymyslił ?), kamera z EyeToy (fajna sprawa dla młodszych)... ... wiecej mi do głowy nie przychodzi

Berion 24.12.2004 12:44

Cytat:

Napisany przez dj infi
[...] w branzy konsolowej jesli mozna tak to nazwac jestem od 7 lat, wiec swoje doswiadczenia mam

Phi... tylko 7 ;)

@pRzeKop
Kup sobie pionka :) Jestem mega zadowolony... ...

jacek210274 25.12.2004 22:33

Jesli chcesz nagrywac z dowolna predkoscia max 8 i chcesz aby ci to chodzilo to oprocz obowiakowego przerobienia konsoli chipem mesiah lub najlepiej ripper to musisz zmienic nageyware. Optymalne rozwiazanie to nagrywarka PIONEER nosnik z koncowka + to powinno rozwiazac twoj problem
PZDR

Berion 26.12.2004 10:49

Cytat:

Napisany przez jacek210274
Jesli chcesz nagrywac z dowolna predkoscia max 8 [max x4 - dop. Berion]i chcesz aby ci to chodzilo to oprocz obowiakowego przerobienia konsoli chipem mesiah lub najlepiej ripper to musisz zmienic nageyware. Optymalne rozwiazanie to nagrywarka PIONEER nosnik z koncowka + to powinno rozwiazac twoj problem
PZDR

Mesiash [?] Nie wiem czy sobie zdajesz z tego sprawę, ale mesjasz to właśnie rozpruwacz (niemal identyczne punkty lutu/ten sam kod). Pozatym to już starocie i do nowych modeli tego sobie nie wlutujesz :P
Najlepsze mod'y do Ripper2/3, DMS3/4... ... Sam mam R2Gold, nie posiadam zabezpieczeń przeciw spaleniu cewki i nie narzekam. Gram na dobrych nośnikach i dobrze wypalonych. Cała folozofia... ...
A co do nagrywarki: Trzeba dobrać dla niej prędkość i nośnik (+ewentualnie bios'ik). Kiedyś kolega mi nagrywał na 812S@832S i płyty śmigają aż miło (konsola też nie krzyczy)... ...
A co do +: Nie każda PS2 lubi takie płyty... ...

pRzeKop 27.12.2004 10:11

Cytat:

Napisany przez Berion
Phi... tylko 7 ;)

@pRzeKop
Kup sobie pionka :) Jestem mega zadowolony... ...

A jak z oprogramowaniem pod linuxa? Mam mandreakowy K3b, wiem ze obsuguje CD i DVD. Czy bedzie sie nadawal do kopiowania DVD PS2? Jak wyglada sprawa z bit-setting'iem?

Berion 27.12.2004 20:38

Cytat:

Napisany przez pRzeKop
A jak z oprogramowaniem pod linuxa? Mam mandreakowy K3b, wiem ze obsuguje CD i DVD. Czy bedzie sie nadawal do kopiowania DVD PS2? Jak wyglada sprawa z bit-setting'iem?

Pod linem to ja jedynie odpalam emu lub proste programy, których odpowiedników nie ma na Win ani Dos'ie... ... Płyt nie palę to i Ci pomóc w tym aspekcie nie mam jak.

Co do bit-setting'u: Osobiście gram na minusach i konsola nie narzeka od przeszło 2 lat (a zanim miałem palarkę grałem na syfie ze stadionuXX'cia). Nie masz się o co martwić :)

jarqu 27.12.2004 23:09

POMOCY ???
Jestem początkujący o kopiowaniu gier ps2....Trochę czytalem co napisaliście i próbowałem zrobić kopie gry z ps2 na cdr-80 programem Alcohol...na początku utworzyłem obraz na hdd dzieląc na 700mb,ponieważ mam tylko nagrywarke CDRW LG(powstało mds zawierający 4,2GB, i mdf -700mb), przed nagraniem wskazałem obraz mdf przy profilu ps2 z prędkością 2x....po 40min.nagranie powodzeniem...wkladam do pleya, płyta startuje ładnie, znika napis na ekranie ps2 płyta nadal cały czas czyta i nie chce wejść dalej..mam nowy ps2 model 50004 przerobiony duo2se+zabezpieczenie lasera...inne gry spoko wchodzą bez problemu....pliki na nagranej płycie niby są takie jak na innych(irx,ioprp...i inne)....czy to wina płyt za 0,66gr "HAWK"...czy ustawień programu.Próbowalem też nagrać obraz w DVD Decrypter..i ten sam skutek. Mam trochę gier na cdr które kupiłem i działają . Nagrywarę mam z 3,5 roku i jest dobra bo przecięż mając wcześniej ps1 kopiowałem płytki i działały zawsze,teraz też kopiowałem gre z ps2 MidnightClub zawierala 644mb na płycie dvd i miód(nagrywalem też na plycie 0,66gr..hihih i w nero 6.1...I GRA...Spróbuje na tdk,verbach i zobacze ale nie wiem czy to ta wina...Co mam robić... :\ myślę że przez ustawienie odpowiednich funkcji programu Alcohol,które pojawiają się przed nagraniem tj.( format scieżki-data track mode1,data track mode2 from1,,,,,wielkość sektora w bajtach-2048,2352,2336,do zaznaczenia jeszcze może być:dane były już zakodowane,dane zawierają sekcję z informacji EDC/ECC.. ??? CZARNA MAGIA ,a potem tylko tryb zapisu RAW SAO+SUB pod profil ps2..... :smutny: przy nagraniu pliku np. 2,5GB nie ma tych głupich opcji ale co z tego jak nie mam DVDRW.....musze zbierać ale póki co....ach można odtworzyć dvixa czy mp3 na ps2 bo nie widzi formatu......DZIĘKUJE Z GÓRY.... :piwo:

Berion 28.12.2004 11:44

Cytat:

Napisany przez jarqu
POMOCY ???
Jestem początkujący o kopiowaniu gier ps2....Trochę czytalem co napisaliście i próbowałem zrobić kopie gry z ps2 na cdr-80 programem Alcohol...na początku utworzyłem obraz na hdd dzieląc na 700mb,ponieważ mam tylko nagrywarke CDRW LG(powstało mds zawierający 4,2GB, i mdf -700mb), [...]

I w tym momencie nie rozumiem co chciałeś zrobić ???

1. Chciałeś zgrać "wersje" DVD na CD ?
2. Jak rzekomo podzieliłeś obraz ???
3. Jakim cudem *.mds zajmuje ~4GB ? To jest arkusz dyrektyw i nie może zajmować więcej niż ~5KB. Zapewne pomyliło Ci się z *.mdf, jednak nawet gdyby, to *.mdf nie może zajmować, ani 700MB, ani 700Mb (jak napisałeś).

Cytat:

Napisany przez jarqu
[...] przed nagraniem wskazałem obraz mdf przy profilu ps2 z prędkością 2x....po 40min.nagranie powodzeniem [...]

To ile Ci wyszło tych obrazów? Nic nie rozumiem... ...
Jakim cudem nagrywałeś tą płytę 40min ? Włącz sobie lepiej DMA ;)

Cytat:

Napisany przez jarqu
[...] wkladam do pleya, płyta startuje ładnie, znika napis na ekranie ps2 płyta nadal cały czas czyta i nie chce wejść dalej..mam nowy ps2 model 50004 przerobiony duo2se+zabezpieczenie lasera...inne gry spoko wchodzą bez problemu....pliki na nagranej płycie niby są takie jak na innych(irx,ioprp...i inne)....czy to wina płyt za 0,66gr "HAWK"...czy ustawień programu.Próbowalem też nagrać obraz w DVD Decrypter..i ten sam skutek. Mam trochę gier na cdr które kupiłem i działają . Nagrywarę mam z 3,5 roku i jest dobra bo przecięż mając wcześniej ps1 kopiowałem płytki i działały zawsze,teraz też kopiowałem gre z ps2 MidnightClub zawierala 644mb na płycie dvd i miód(nagrywalem też na plycie 0,66gr..hihih i w nero 6.1...I GRA...Spróbuje na tdk,verbach i zobacze ale nie wiem czy to ta wina...Co mam robić... :\ myślę że przez ustawienie odpowiednich funkcji programu Alcohol,które pojawiają się przed nagraniem tj.( format scieżki-data track mode1,data track mode2 from1,,,,,wielkość sektora w bajtach-2048,2352,2336,do zaznaczenia jeszcze może być:dane były już zakodowane,dane zawierają sekcję z informacji EDC/ECC.. ??? CZARNA MAGIA ,a potem tylko tryb zapisu RAW SAO+SUB pod profil ps2..... :smutny: przy nagraniu pliku np. 2,5GB nie ma tych głupich opcji ale co z tego jak nie mam DVDRW.....musze zbierać ale póki co....

Co do MidnightClub:
Skoro była na DVD, nie możesz od tak sobie nagrać tego na CD (nawet jeśli obraz "mieści się" w 80min. to program się nie zgodzi)

Hawki to straszne goowno.

DVDecrypter nie nagrywa CD (??? przynajmniej moja wersja)... ...

Jeśli Alcohol tak się zachowuje i po wyborze obrazu nie jest w stanie go rozpoznać, pyta się o te "duperele". Dzieje się tak wtedy, kiedy próbujesz zapodać mu obraz w nie obsługiwanym przez niego formacie lub gdy obraz był robiony pod innym systemem operacyjnym. W twoim przypadku to zje.bane iso... ...

Zadałeś mi niedokładnie pytanie. Napisz coś wiecej...

PS: A może chcesz zrobić rip'a z DVD ?

M@X 28.12.2004 13:04

Berion : DVD Decrypter nagrywa obrazy ISO i to juz od bardzo dawna ;-D

seriea 28.12.2004 17:18

Witam wszystkich. Zamierzam nagrywac gierki na ps2 do tego musze kupic nagrywarke dvd po ktora wybieram sie w tygodniu tylko mam kilka pytan z tym zwiazanych:
1.jaka najlepiej kupic nagrywarke (glownie bede nagrywal gierki na ps2 i czasami filmy tez na ps2)
2.ze programem alcoholem 120% mam nagrywac to juz wiem i sobie sciagnelem ale co ja tam mam poustawiac zeby plytka sie wypalila?
3. czy na pewno na mojej przerobionej konsoli bede mogl grac w te gierki nagrane na domowej nagrywarce dvd poniewaz kupuje ta nagrywarke tylko dla grania na ps2 i jezeli okaze sie ze nie moge grac na tych plytkach to pieniadze w bloto jak dla mnie.
4.i ostatnie pytanie: majac tylko nagrywarke i odtwarzacz w jednym musze najpierw wlozyc plytke skopiowac na komputer i pozniej z dysku twardego na czysta plytke dvd-r? z gory dziekuje komus kto zechce poswiecic mi troche czasu i to wytlumaczyc. pozdro.

child_91 28.12.2004 19:05

Ej ale jak ustawię aby płytki nagrane były widoczne jako tłoczone to i tak nie będą działały na nieprzerobionym ps2 ??

Berion 28.12.2004 19:27

@seriea
Ad1. - Jest odpowiedni temat w "ogólnie o DVD"
Ad2. - A ja wywaliłem już spirytus (Alcohol120%) i palę w DVDecrypter.
W A120% przy rip'ach profil PS2, a dla DVD nic (Qrwa! a ja kiedyś miałem wybór profili przy DVD - jak mi to ktoś wytłumaczy stawiam browara).
Ad3. - Zależy od mod'a...
Napewno możesz grać na "-" na:
Duo/2SE, R2/3/3.1, DMS3/4, M3
Ad4. - Tak czy siak, musiałbyś tak zrobić. Program zrobiłby iso i dopiero potem je wypalił. Wychodzi na to samo.

@M@X.666
A czy ja mówiłem, że nie? Chodziło mi o CD (chyba, że Tobie chodzi o *.iso, które jako jedyne nagrywa na CD :D). Mój DVDDec. nie wykrywa GCE-8400B

loki7777 28.12.2004 19:30

Nie nie beda dzialaly:)Ja z konsolami jestem za pan brat od ponad 10 lat:). A z kompami od 8 roku zycia:). Teraz kolekcjonuje gry na PSX'a, taka mala mania, pakuje i po 2-3 wrzucam na jedna plytke cd-r:).Co do NEC'a i odczytu plyt, jak to ktos kiedys zaznaczyl, to jest nagrywarka dvd a nie cd-rom, stad slaby odczyt plytek, a zwlaszcza porysowanych:).

Berion 28.12.2004 19:36

Cytat:

Napisany przez loki7777
[...] A z kompami od 8 roku zycia:). [...]

Buu... a ja dopiero ~3 :(

Cytat:

Napisany przez child_91
Ej ale jak ustawię aby płytki nagrane były widoczne jako tłoczone to i tak nie będą działały na nieprzerobionym ps2 ??

To chyba oczywiste, nie? Ludzie! Co wy się tak boicie tych mod-chip'ów. [?]

child_91 28.12.2004 19:49

Niue, nie boję się bo w styczniu odrazu przerobioną biorę, ale jak by ten sposób działał to po co chipa kupować, ale tak mi się wydawało że to zaproste by było.

jarqu 28.12.2004 21:36

Witaj Berion :)
Mam napęd dvdrom i cdrw, gra MidnightClub zobaczłem że zajmuje 644mb to ją poprostu skopiowałem w nero i działa(inne też,które się mieszczą na cdr700)...Dvd Decrypted też nagtywa cd,dvd(mode>iso>write W)...hhmmmm? W opcjach Alcohol jest możliwość dzielenia obrazy na dane wielkości,np.80min. Po dzieleniu powstają pliki mds ok.5kb sorry za pomyłkę..mdf 80min. oraz podpliki md1...4...po 80min. w alcoholu biorę mdf80min., bo po zaznaczeniu mds rozmiar plików wychodzi w alcoholu tak jak z oryginalnego krążka dvd i wtedy tylko potrzebna nagtywarka dvd.PYTANIE? ???Jak nagrać grę na krążku cdr, bo przecież jakoś można skoro sam mam z 20 gier na cdr np.(teken4 czy GT3A-spec),a MOH mam na 3cdr...Hymmm...Jak to zrobić.....Acha jak odtworzyć mp3, dvix na ps2 bo nie widzi mi formatu płyty, a chyba można... coś potrzeba dodatkowo do tego jakiegoś softu czy coś ??? Pozdrawiam.... :spoko:

M@X 28.12.2004 22:29

Berion : Zwracam honor... Niedokladne czytanie (jako ze w sylwestra nie pije to nadrabiam na zapas) spowodowalo umniejszenie Twoich zaslug ;-D

arik24 29.12.2004 00:18

Cytat:

Napisany przez AleX69
do ps/ps2 kopiowanie plyt nowych/uzywanych nec'a 3500 napewno ci moge odradzic ... :(

Wlasnie mam w naprawie TEAC'a i jak bedzie calkiem zwalony to mam zmiar kupic NEC'a 3500, z tego co czytalem na forum to NEC slynie z solidnego zapisu wiec troche dziwne ze nie radzi sobie z ps/ps2, no i mam teraz dylemat

rafson 29.12.2004 00:23

Siemka mam do was pytanie mam orginalna grez na ps2 i chcialbym ja nagrac jak mam to zrobic bo juz probowalem nero i alkocholem i nie dalo razy i niewiem o co chodzi jak mozecie to napiszcie jak to sie robi dokladnie.A walsnie jesli wam to pomoze mam ripera 2 i nagrywalem na dvd minusach prosze o pomoc z gory dzieki

Esiek 29.12.2004 00:34

Cytat:

Napisany przez arik24
Wlasnie mam w naprawie TEAC'a i jak bedzie calkiem zwalony to mam zmiar kupic NEC'a 3500, z tego co czytalem na forum to NEC slynie z solidnego zapisu wiec troche dziwne ze nie radzi sobie z ps/ps2, no i mam teraz dylemat

Oj radzi sobie radzi moge ci to zapewnic. Zapis perfekto, nie zdarzyla mi sie jeszcze konsolka ktora by neca nie lubiła. Alex miał na mysli ze sie nie nadaje pod wzgledem odczytu(chyba dobrze zrozumiałem?) Jak masz jakis dvd-rom to nie ma problemu a jak nie to... tez nie ma problemu gdyz wedlug mnie nec 3500a mam bardzo dobra korekcje na plytach DVD(nie cd bo tu jest baardzo roznie, ale kto majac ps2 patrzy na odczyt cd a nie dvd). Takze nec'a moge z czystym sumieniem polecic (ps2 bardzo milo czyta nawet ostatnio nagrane przez neca plytki x16 co o czyms swiadczy ;)

arik24 29.12.2004 13:42

Milo to czytac :), rzeczywiscie chyba mu chodzilo o odczyt

Berion 29.12.2004 16:08

@jarqu
??? To może zacznijmy tak:
Jeśli coś kopiujesz to pisz z jakiego nośnika [!] To nie jest wcale takie oczywiste, nawet jak podasz tytuł gry...

Midnight Club był na CD-R ??? Prawda? Rip'ów w życiu nie kopiowałem, ale WYDAJE mi się, że wystarczy Alcohol120% z odpowiednim profilem [!] Jeśli masz problem z kopiowaniem rip'a to może być kilka przyczyn:
1. - do doopy laser (ale skoro inne u Ciebie czyta to raczej nie to)
2. - do doopy płyta, na której nagrywasz
3. - być może twój rip był zabezpieczony i to jest przyczyną. Zaznaczam "byćmoże"... Trafiło mi się kiedyś kilka gier na PSX'a, których nie mogłem skopiować np. Soul Blade czy Chrono Cross. A-Ray Scanner czy Copy Protection Detection nie wykrywały libcrypta jako typu zabezpieczenia [!] tylko nieznane lub żadne [!]. Może dlatego niemożna poprawnie zrzucić obrazu ? - nie wiem.

PS: Jeśli Midnight Club był "oryginalnie" wytłoczony na CD (intensyny, niebieskofioletowy spód płyty) to nie powinno być problemu z jego backup'em... ...

Tyle na temat Midnight Club (i analogicznie do pozostałych rip'ów) ... ...

Wracając do tematu przewodniego twojego postu:
Faktycznie można dzielić "w spirycie" powstałe iso z DVD, ale czy w ten sposób nagrana płyta powinna działać tego nie wiem (ale wydaje mi się, że właśnie nie powinna) :P

... ... ... ...

Teraz już wiem czego chciałes "dokonać" :) Chciałeś z "fullDVD" zrobić "DVD-Rip'a"? Napewno nie w ten sposób jak ty. W którymś topic'u rozmawiałem na ten temat z M@X.666'em. Nawet podesłał mi parę narzędzi do tego (@ M@X.666 ale *.iml to chyba trzeba samemu napisać? co? - a może można skądś zassać dla danej gry?)...

Twoje drugie pytanie:
Było już na ten temat - poszukaj. Ja znam np. Playtation Media Player (czy jakoś tak). Lub, nie wiem czy już można, bezpośrednio z PSOS'a (ostatnio widziałem v0.3 beta).

@rafson
Po pierwsze: dobry nośnik - to podstawa.
Po drugie: dobra nagrywarka ;)

A tu przepis (z pamięci):
1. Wciśnij guzik przy swojej nagrywarce w celu wysunięcia przez nią "podajnika" :P
2. Włóż płytę, którą chcesz skopiować :P
3. Wybierz "kreator odczytu"
4. Ustaw prędkość odczytu (jeśli przy CD to również profil Playstation2)
5. Kliknij "dalej" :P
6. Wybierz miejsce w którym progs ma utworzyć obraz
7. Kliknij "start" (masz teraz ~10 min dla siebie) :P
8. Kiedy już Alcohol dokończy dzieła wyjmij płytę :P
9. Włóż teraz w jej miejsce czystą :P
10. Wybierz "kreator nagrywania"
11. Wybierz obraz, który chcesz nagrać (*.mds/*.mdf)
12. Wybierz prędkość nagrywania (jeśli przy CD to również profil Playstation2)
13. Kliknij "Dalej" i ... ... masz dla siebie teraz ~10/20 min.

Sorry, że napisałem jak dla ćwoka, ale sądze, że "będzie też służyć przyszłym pokoleniom" ;)... ...

Sądzę, że w twoim przypadku to lipna płyta i laser manifestuje swoja obecność ;)

Berion 29.12.2004 16:17

Oczywiście, że odczyt. Ale też bez przesady. Jeśli masz zamiar kopiować z oryginałów to nie widze przeciwskazań (z piratów ciężko, ponieważ są palone na najtańszym syfie i napewno nie x4 ;))

Rokipat 29.12.2004 16:38

Cytat:

Napisany przez martivip
wtrące się i powiem że konsolka ps2 od modelu v.9 czyta dvd+r i rw :)

pozdr

No i tu się mylisz. Ja mam v7 i nagrywam wyłacznie na DVD+R, nie tylko zresztą mi odczytuje. V7 napewno odczytuje, z młodszymi nie wiem.

seriea 29.12.2004 17:32

Dzieki Berion widze ze trudna filozofia to nie jest moze sobie poradze niedlugo wybieram sie po zakup nagrywarki jeszcze raz WIELKIE dzieki! pozdro!

arik24 29.12.2004 17:57

Mi akurat chodzi tylko i wylacznie o bardzo dobry zapis, tak wiec moj wybor jednak padnie na NEC'a ;)

M@X 29.12.2004 22:56

@Berion : z tego co mi wiadomo to samemu... Nie mam zadnych informacji, aby istniala jakas internetowa baza danych *.iml' :-(...i

rafson 30.12.2004 02:08

berion@siemka zrobilem jak mowiles zrobilem te lustro zgralo na dysk i chcialem nagrac na plytke i lipa.Wyskoczylo mi takie cos jak: 02:03:32 Procesor: AMD Sempron(tm) (1580MHz)
02:03:32 Pamięć dostępna dla systemu: 523*760 KB
02:03:32 Rozmiar bufora pamięci: 128 MB
02:03:33 Ładowanie obrazu płyty: F:\psx2\KILLZONE.mds
02:03:33 DVD Informacje o źródle: Sesja: 1, Ścieżka: 1, Rozmiar: 4.32 GB / 503:55:07
02:03:33 Ładowanie obrazu płyty: F:\psx2\KILLZONE.mdf
02:03:33 (H:) SONY DVD RW DRU-700A (1:0): Tryb zapisu/Prędkość
02:03:33 Symulacja zapisu - DVD DAO - 2.0X (2760 KB/s)
02:03:42 (H:) SONY DVD RW DRU-700A (1:0) - [Write ERROR] LBA: 16, Length: 16
S:KEY - 03/0C/00 - "Write Error"
02:03:45 (H:) SONY DVD RW DRU-700A (1:0): Zapis nie powiódł się!
02:03:45 Błąd: [03/0C/00] - Write Error
02:03:45 (H:) SONY DVD RW DRU-700A (1:0): Symulacja zapisu nie powiodła się!
02:03:45 Ładowanie obrazu płyty przerwane!
02:03:46 Błąd w procedurze zapisu!
Sprawdź plik z logiem i wyślij informacje o błędach
o co chodzi.a i mam jeszze jedno pytanie czy alkochol odrazu sciaga kody zplytek czy cos trzeba robic???A i na jakich nagrywac plytkach bo jak wiem to na minusach dvd tak???jak mozesz to odpisz co i jka wielkie dzieki

rafson 30.12.2004 02:09

berion@siemka zrobilem jak mowiles zrobilem te lustro zgralo na dysk i chcialem nagrac na plytke i lipa.Wyskoczylo mi takie cos jak: 02:03:32 Procesor: AMD Sempron(tm) (1580MHz)
02:03:32 Pamięć dostępna dla systemu: 523 760 KB
02:03:32 Rozmiar bufora pamięci: 128 MB
02:03:33 Ładowanie obrazu płyty: F:\psx2\KILLZONE.mds
02:03:33 DVD Informacje o źródle: Sesja: 1, Ścieżka: 1, Rozmiar: 4.32 GB / 503:55:07
02:03:33 Ładowanie obrazu płyty: F:\psx2\KILLZONE.mdf
02:03:33 (H:) SONY DVD RW DRU-700A (1:0): Tryb zapisu/Prędkość
02:03:33 Symulacja zapisu - DVD DAO - 2.0X (2760 KB/s)
02:03:42 (H:) SONY DVD RW DRU-700A (1:0) - [Write ERROR] LBA: 16, Length: 16
S:KEY - 03/0C/00 - "Write Error"
02:03:45 (H:) SONY DVD RW DRU-700A (1:0): Zapis nie powiódł się!
02:03:45 Błąd: [03/0C/00] - Write Error
02:03:45 (H:) SONY DVD RW DRU-700A (1:0): Symulacja zapisu nie powiodła się!
02:03:45 Ładowanie obrazu płyty przerwane!
02:03:46 Błąd w procedurze zapisu!
Sprawdź plik z logiem i wyślij informacje o błędach
o co chodzi.a i mam jeszze jedno pytanie czy alkochol odrazu sciaga kody zplytek czy cos trzeba robic???A i na jakich nagrywac plytkach bo jak wiem to na minusach dvd tak???jak mozesz to odpisz co i jka wielkie

rafson 30.12.2004 06:06

a wlasnie jeszcze jedno jesli nic nie bedzie z tego to jakim jeszcze moge zrobic programem jak ten nie zadziala.odpisz co i jak oki

rafson 30.12.2004 06:22

a walsnie ja sie nie znam za bardzo na tym alkocholu ale moze tam trzeba ustwic ale niemam pojecia co wiec jak mozesz to napisz jak tam ustaic i co to jest ten problem co ci napisalem tam wczesniej czekam na odpowiedz z gory dzieki za pomoc

Berion 30.12.2004 12:44

@rafson
1. Nie bardzo wiem czemu wyskoczyło Ci takie coś ... ???
2. Jakie kody? O co Tobie dokładnie chodzi?
Napewno nie skopiujesz DNAS'u (żadnym progsem - awykonalne)
3. Skasuj tych kilka postów i napisz w jednym (jest opcja edytuj)

@ M@X.666
Na eDonkey'u znalazłem coś takiego:

"IML Editor" ~ 9KB (*.zip'owany)
"SLES_999.99.iml" ~53KB
"IML 2 ISO Tool" ~39KB (*.zip'owany)

Szkoda, że pod DOS'a, ale jak zassam to dam znać co to daje :piwo:

@jarqu
PS: Nawet jak w Alcohol'u podzielisz obraz na 700MB to i tak nadal będzie to obraz DVD i nie nagrasz tego na CD.

skiller 30.12.2004 13:23

Cytat:

Napisany przez Berion
4. Ustaw prędkość odczytu (jeśli przy CD to również profil Playstation2)
5. Kliknij "dalej" :P
6. Wybierz miejsce w którym progs ma utworzyć obraz
7. Kliknij "start" (masz teraz ~10 min dla siebie) :P
8. Kiedy już Alcohol dokończy dzieła wyjmij płytę :P
9. Włóż teraz w jej miejsce czystą :P
10. Wybierz "kreator nagrywania"
11. Wybierz obraz, który chcesz nagrać (*.mds/*.mdf)
12. Wybierz prędkość nagrywania (jeśli przy CD to również profil Playstation2)
13. Kliknij "Dalej" i ... ... masz dla siebie teraz ~10/20 min.

:) piszesz tu o CD a jak jest DVD to jak to ugrysc :P skoro w alcoholu jak jest DVD to znika zakladka profili zabezpieczen :P :D Teraz masz pole do popisu :) bo tak szczerze gry na PS2 to 90% DVD :)

devil003 30.12.2004 14:09

Mam pytanie jak nagrywac filmy z komputera na ps2 zeby je muc potem ogladac (najlepeiej na DVD)[B]

skiller 30.12.2004 14:11

Nero, Dvd Decryptor....

devil003 30.12.2004 14:17

:polska:probowalem tak w czesniej i nie dzialalo pytalem sie innych i muwili ze trzeba jakis program miec zeby je ogladac i zmienic format napisow Prosze o dokladne wyjasnienie (pozdro) :polska: :polska: :polska: :polska: :polska: :polska:

rafson 30.12.2004 14:21

@Berion:siemka kurna ja juz naiemam pojecia ocb zgralem ta gre na dysk tak jak mi napisales i nie da sie nagrac.Mam do ciebie prosbe jak mozesz to podeslij mi na maial jakis program zeby ta gre nagralo jak mozesz moj mail to rafson@go2.pl.A jeszcze jedno moze trzeba cos ustaic w tym allkocholu czy cos ???A jakim ty wogule nagrywales programem chodzi mo o te orginalne gry bo to mnie interesuje.odpisz jak mozesz

Berion 30.12.2004 17:05

@rafson
Nie wiem co jest z twoim Alcohol'em... ... Swojego czasu też w nim nagrywałem, a jeśli chodzi o ustawienia to default'owe (czyt. takie jak po zainstalowaniu). Teraz korzystam z DVDDecrypter... Uprzedzając pytanie:
Mode/ISO/Read -> powinien utworzyć *.iso/*.mds
Mode/ISO/Write -> wybrać obraz i prędkość - po prostu

Cytat:

Napisany przez skiller
piszesz tu o CD a jak jest DVD to jak to ugrysc skoro w alcoholu jak jest DVD to znika zakladka profili zabezpieczen Teraz masz pole do popisu bo tak szczerze gry na PS2 to 90% DVD

Cytat:

[...] 12. Wybierz prędkość nagrywania (jeśli przy CD to również profil Playstation2) [...]
:wow: :sciana: Zgadnij

@devil003
Albo zmieniając *.avi na VideoDVD, albo Playtation Media Player (jak wypalić itp. jest w readme) -> zresztą... ja się na tym nie znam

=----------------------------------------------------=
Drobny cytat:
Cytat:

[...] siemka kurna ja juz naiemam pojecia ocb zgralem ta gre na dysk tak jak mi napisales i nie da sie nagrac. [...]
Ludzie! Ja was błagam... piszcie po Polsku. Ja nie rozumiem po Senegalsku [!]
I to nie jest tylko jakieś moje widzimisię. Styl postu świadczy między innymi o szacunku danego user'a w stosuku do innych itp. Pisząc dialektem narzecza mozambijskiego plemienia Unu-takamaki, zmuszasz mnie to wysiłku umysłowego ;) aby to zdekodować ... ...

skiller 30.12.2004 17:25

Berion :)

Ty chyba tego na oczy nie widziales skoro tak piszesz to moze ci zademonstruje :)

1. mam ISO na liscie w Alcohol 120%
2. Daje prawa mysz na to ISO i wybieram "Kreator nagrywania..." (CTRL+B)
3. Widze cos takiego:
http://www.koszuta.soho.pl/_inne/A_1.jpg

4. I jak dam dalej mam to:
http://www.koszuta.soho.pl/_inne/A_2.jpg

Jak widac NIE MA ZAKLADKI takiej jak tu:
http://www.koszuta.soho.pl/_inne/A_3.jpg

Wiec prosze mi tu nie sciemniac :P

rafson 30.12.2004 17:36

@berion a w tym programie jak tam wszystko ustawic????Bo wiesz co zgralem tez tym programem i zagralem go na dysk i chcialem nagrac ta gre 2 szybkoscia i pulta i wyskakuje jakis dziwne rzeczy ze jakis blad i nie nagrywa:(Wiec jak ty przegrywasz te orginaly ????jak mozesz to napisz jak mam go ustawic ten program DVD Decrypter.bo musze niedlugo oddac ta gre a chce ja nagrac bo jest fajna

Berion 30.12.2004 18:17

Cytat:

Napisany przez skiller
[...] Ty chyba tego na oczy nie widziales skoro tak piszesz to moze ci zademonstruje :) [...]

No i ... ?
Co w tym takiego niesamowitego?

Nie zrozumiełeś mnie. Napiszę jak dla amerykanów ;) :
Przy DVD NIE MA WYBORY PROFILU - i wszystko jest ok.
Przy CD jest (musi nawet)

PS: Uważaj na tego PoP (zostały puszczone w sieć beta, których się nie da ukończyć -> za'bug'owane)

Cytat:

Napisany przez rafson
[...] zgralem [...] tym programem [...] na dysk i chcialem nagrac ta gre 2 szybkoscia [...] i wyskakuje jakis dziwne rzeczy ze jakis blad i nie nagrywa [...]

Coś nie tak z twoją nagrywarką... A inne DVD pali bez problemu? Bo chyba nie chcesz nagrać iso DVD na CD i vice versa?

skiller 30.12.2004 18:20

Cytat:

Napisany przez Berion
Przy DVD NIE MA WYBORY PROFILU - i wszystko jest ok.
Przy CD jest (musi nawet)

Jak moze nie byc ??? To jak wypalac mam gry na PC na DVD np MoH:PA ktory jest chroniony Safedisc 3???

Jak to mam wypalic bez profilu by dzialalo :)

Berion 30.12.2004 18:22

Cytat:

Napisany przez skiller
Jak moze nie byc ??? To jak wypalac mam gry na PC na DVD np MoH:PA ktory jest chroniony Safedisc 3???

Jak to mam wypalic bez profilu by dzialalo :)

Huh! Nie mam pojecia. Ja nie kopiuje/nagrywam gier na PC'ta. Więc mam prawo nie wiedzieć... ... Napisałem jak się program zachowa w przypadku płyt/obrazów na PS2.

Jeśli jest tak jak piszesz, w jakiś sposób program musi wykrywać, to że akurat ta płyta jest dla PS2.
Myślisz, że ja się na tym, aż tak znam? Wiem jedynie jak palić. Ot, po prostu

skiller 30.12.2004 18:23

To PC to przyklad w sumie ale faktem jest ze niezaleznie czy to jest DVD na PC,PS2,XBOX to i tak nie mozna wybrac profili :)

devil003 31.12.2004 13:10

a jakim programem sie zmienia z avi. na VideoDVD ??

Berion 31.12.2004 13:23

Cytat:

Napisany przez devil003
a jakim programem sie zmienia z avi. na VideoDVD ??

Jest dział na forum temu poświęcony...

devil003 31.12.2004 14:16

Thx

rafson 31.12.2004 17:09

berion wiesz co nagralem ta verbatinka tym dvd decrypter i nagrywalem szybkoscia 4 i nie smiga.Konola laduje ta plytke pokazuje sie czarny obraz a puzniej wraca do glownego meni gdzie jest karta i puzniej wyskakuje czerwony obraz tam gdzie jest napisane gdzie pisze ze to nie jest plyta ps2!!O co chodzi???Jak mozesz to odpisz

devil003 31.12.2004 18:27

w jakim dziale jest napisane jak zmienic i jakim programem z avi. na VideoDVD lub SVCD??

Berion 31.12.2004 19:59

@rafson
Musi działać... Mint może nie działać, ale Verrbatim musi. Zrobiłeś dokładnie tak jak Ci napisałem, więc nie widzę powodu dla którego miałoby "nieśmigać" [?]. Ja tak samo zgrywam/nagrywam i zero problemów... ...

Sprubój kilka razy, czasem konsola nie'boot'óje za pierwszym, drugim razem... ... Powiedzmy, że sprubójesz z pięć razy i możesz być wtedy w 100% pewien, że nie wczytuje.
Jeśli jednak ani razu nie zechce, sprubój na innej konsoli... ... Może masz słaby laser (a inne piraty czyta?).

@devil003
Mógłbyś się trochę wysilić :/ Wchodzę do działu DVD-Video i już mam dwa tematy (niewspominając już nawet o opcji szukaj).

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=21085
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=45238

rafson 01.01.2005 22:54

@Berion wiesz co ci powiem szczerze ze niewiem najlepiej ta konsola trybi cd ps2 piraty a jesli chodzi o dvd to nieraz zatrybi odrazu a nieraz nie.A jesli chodzi o orginalne to tez tak trybi ze trzeba z pare razy zresetowac konole.Mi sie tez zdaje ze laser jest juz slaby wiesz co myslalem zeby podkrecic laser tak jak np w jedynce sie podkrecalo tak i wiem ze sie w dwojce tez da tylko niewiem gdzie dokladnie moze ty wiesz jak to sie robi???

anx239 02.01.2005 00:22

Gran Turismo 4 DL DVD ?

Witam.
Mam obraz gry Gran Turismo 4 JAP. Obraz ma wielkość ok 6 GB. Z tego co wiem jest to obraz do wypalenia na płycie DVD DL. Problem jest w tym, że mam starszą konsolę (2001 rok produkcji), która nie czyta płyt DVD+R (czyli DVD+R DL chyba też?). Mam nagrywarkę LiteOn 1653s i nagrałem już kilkanaście obrazów na płytach DVD-R (TDK i SONY najczęściej) które działają wyśmienicie. Tak więc zastanawiam się czy na płycie DVD+R DL odpali sie moja konsola? Ostatecznie mógłbym spróbować w ciemno ale ok 40 zł za płytkę DVD DL, która może mi nie działać to trochę dużo. Może ktoś miał już jakieś doświadczenia z płytami DVD DL na PS 2 ? :sciana:

Berion 02.01.2005 14:21

@anx239
To nie zależy od lasera, a od mod-chip'a. Jeśli twój obsługuje takie płyty to nie widze problemu.
Osobiscie nigdy nie grałem na DL, z powodu braku takiej możliwości (DVR-107D). A gier na DL też nie za wiele (MGS2-Substance, Xenosaga e-I czy wspomniane przez Ciebie GT4).
Wejdź na stronę producenta twojego mod'a i sam zobacz.

PS: Swojego czasu były puszczone w sieć beta i fake'i GT4, szczególnie na torrent'ach (podobnie zresztą jak PoP-WW). Czyżby nowy sposób walki z piractwem ?

@rafson
W PS2 możesz zmienić pozycję laser'a, kalibrować jego moc (ale odradzam), a najlepiej przeczyść najpierw "oko", tudzież nasmaruj prowadnice (jeśli chodzi o ostatnie to Ci nie pomogę -> nigy tego nie robiłem).

Co do pozycji to poszukajna forum, wiem że było 8 )

KanePL 03.01.2005 18:07

@anx239

Gran Turismo 4... Na razie wyszly dwa realesy (jap i chinski) i zaden nie dziala, wiec mozesz osczedzic na DLu poki co.

Berion 03.01.2005 20:27

@KanePL
Ponoć już jest. release z 01.01.05. -> ponoć... ...To nie ripDL tylko normalny obraz. Ponoć... ...

Ja i tak zaczekam na NTSC-US i kupię oryginała. Jest mój wymarzony Mercedes CLK-GTR, więc oryginał musi być :D

hymek 03.01.2005 23:12

Jedna rzecz - gierki na cd na ps2 nagrywam i smiga bez problemu natoiast jak pobralem fulldvd rozpakowalem i zamontowalem nba.cue do alca 120% to mi pokazalo najpierw w tym miejscu wszedzie zera w opcjach a potem po przejsciu i okresleniu profilu wykazalo ze mam za malo miejsca. Gra ma 3 gb a plytki to verb + ktore maja ponad 4,7. Probowalem nero normalnie przekopiowac przerzucajac wszystkie pliki ale po wypaleniu pokazal mi sie czarny ekran na konsoli i nie dzialalo wiec co moze byc przyczyna?
A... z druga gra mialem tak samo. Oba obrazy sciagnalem z netu i rozpakowalem.

hymek 04.01.2005 10:10

Rozpakowalem front mission 4 i dostalem jeden plik o nazwie system i pliki w rozszerzeniach dat i irx. Nie da sie tego zamontowac do virtualnego cd-romu i jak to skopiuje do nero i wypale to play tego nie czyta. Tysiac razy sprawdzilem czy ktorys nie jest spakowany rarem i podaje ze nie wiec jak to nagrac zeby chodzilo.

Berion 04.01.2005 14:14

Cytat:

Napisany przez hymek
[...] natoiast jak pobralem fulldvd rozpakowalem i zamontowalem nba.cue do alca 120% to mi pokazalo najpierw w tym miejscu wszedzie zera w opcjach [...]

No właśnie... w jakim miejscu? jakie zera?

Cytat:

Napisany przez hymek
[...] a potem po przejsciu i okresleniu profilu wykazalo ze mam za malo miejsca. [...]

Sorry, może głupie pytanie... ale wybrałeś nagrywarkę DVD?
W spirycie nie ma profilów przy DVD (może masz podobny przypadek co ja kiedyś?).

Cytat:

Napisany przez hymek
[...] Probowalem nero normalnie przekopiowac przerzucajac wszystkie pliki [...]

Tak napewno nic nie zdziałasz... ...

Cytat:

Napisany przez hymek
Rozpakowalem [...] i dostalem jeden plik o nazwie system i pliki w rozszerzeniach dat i irx. [...]

Rozpakowałeś *.iso
Odznacz najlepiej w WinRAR'rze obsługe tego formatu i nie będziesz miał potem podobnych problemów.

PS: Nie pisz dwóch postów pod rząd

SMJ_Lębork_PL 04.01.2005 18:37

''Jestem na wózku inwalidzkim i nie mam tylu znajomych (i pieniędzy, by kupować płyty od "zawodowca" co mi sprzedawał a teraz podniósł ceny)''

Otóż drogi piracie. Najlepszym sposobem jest zakup oryginalnej gry... jeżeli stać cię na PS2, to stać też cię chyba na gre za 100zł (czasami są tańsze) - nieprawda? I nie usprawiedliwiaj się kalectwem.

Berion 04.01.2005 19:53

Cytat:

Napisany przez SMJ_Lębork_PL
Otóż drogi piracie. Najlepszym sposobem jest zakup oryginalnej gry... jeżeli stać cię na PS2, to stać też cię chyba na gre za 100zł (czasami są tańsze) - nieprawda? I nie usprawiedliwiaj się kalectwem.

nie pitol :\

Masz na myśli chyba 200zł :/ "Platyny" są po 30-120zł... ...

hymek 04.01.2005 22:04

No wlasnie problem jest taki ze nba nie wypalilem gdyz jak wybieram nba.cue to on do niczego nie prowadzi. Natomiast front mission nie wiem jak nagrac. Na bank wypakowalem a dowodem na to jest to ze tym samym dzialaniem nagralem devil may cry. We front mission nie ma ani jednego pliku w formacie obslugiwanym przez nagrywarki. Są tylko dat, irx no i jeden plik system, jak wybieram te dat to pokazuje mi ze albo jest niewlasciwy format albo archiwum jest uszkodzone.
Zadnych iso cue bin ccd czy nrg zupelnie nic. Nie wiem co z tym zrobic

Forebode 04.01.2005 23:32

Cytat:

Napisany przez Rokipat
No i tu się mylisz. Ja mam v7 i nagrywam wyłacznie na DVD+R, nie tylko zresztą mi odczytuje. V7 napewno odczytuje, z młodszymi nie wiem.

Jesteś pewien? Bo to dla mnie ważne, też mam V7 tyle że NTSC. Jak je czyta?
Widzę że zachwalacie do PS2 wypalarkę NECa, a co sądzicie o Benq 1620 z perspektywy tej konsoli? Chodzi mi głównie o przegrywanie kopii zapasowych nagranych na niedużych prędkościach i nagrywanie obrazów .bin/.cue z internetu.

Rokipat 05.01.2005 09:07

Cytat:

Napisany przez Forebode
Jesteś pewien? Bo to dla mnie ważne, też mam V7 tyle że NTSC. Jak je czyta?
Widzę że zachwalacie do PS2 wypalarkę NECa, a co sądzicie o Benq 1620 z perspektywy tej konsoli? Chodzi mi głównie o przegrywanie kopii zapasowych nagranych na niedużych prędkościach i nagrywanie obrazów .bin/.cue z internetu.

Ja mam nagrywarke LiteOn 1633S i nagrywam płytki sobie i kumplowi który ma taką samą PS2 co ja. Mam model SCPH-39004 a jak sie nie myle to to jest V7, podobno te modele maja najlepsze lasery więc dlatego czytaja takie płytki. Nie wiem jak jest z NTSC gdyż moja konsola to PAL.

Berion 05.01.2005 10:23

Cytat:

Napisany przez hymek
No wlasnie problem jest taki ze nba nie wypalilem gdyz jak wybieram nba.cue to on do niczego nie prowadzi. [...]

Może jest uszkodzonoy albo fake - no cóż zdarza się. Poszukaj na forum, był jakis progs który tworzy *.cue do *.bin'a od nowa (niestety nazwy nie pamiętam, ale było na 100%).

Cytat:

Napisany przez hymek
[...] Natomiast front mission nie wiem jak nagrac. Na bank wypakowalem a dowodem na to jest to ze tym samym dzialaniem nagralem devil may cry. [...]

Skoro po wypakowaniu wysypały się pliki oznacza to, że rozpakowałeś *.iso -> i nie ma ch...a na biedronki. Musiałeś tak uczynić.
Po rozpakowaniu powinieneś otrzymać obraz do nagrania, jeśli tak nie było i plik ten miał ikonkę (w twoim przypadku WinRAR'a) to znaczy, że obraz nie był spakowany, a ty rozpakowałeś to iso. Napisze jeszcze raz: WinRAR obsługuje format *.iso i potrafi go wypakować. Odznacz tą opcję w WinRAR i zniknie na nim ikona WinRAR'a. uff... ...

Cytat:

Napisany przez hymek
[...] We front mission nie ma ani jednego pliku w formacie obslugiwanym przez nagrywarki. Są tylko dat, irx no i jeden plik system, jak wybieram te dat to pokazuje mi ze albo jest niewlasciwy format albo archiwum jest uszkodzone. [...]

plik system (wygląda jak skrót) to plik dzięki, któremu konsola boot'uje płytę. *.irx to format w którym są zapisywane wstawki liczone, czasem FMV. Dat to chyba wiadomo itd... ... To są pliki gry, a nie obraz.
Nagrywaka sama w sobie nie obsługóje danych farmatów obrazy płyty, tylko program nagrywający ;)

Cytat:

Napisany przez hymek
[...] Zadnych iso cue bin ccd czy nrg zupelnie nic. Nie wiem co z tym zrobic

A ja wiem... wypalić iso (czyli ten twój plik, zanim go rozpakowałeś -> TO BYŁ OBRAZ). Nie zawsze w sieci obrazy są pakowane... ...

Berion 05.01.2005 10:35

Cytat:

Napisany przez Rokipat
Ja mam nagrywarke LiteOn 1633S i nagrywam płytki sobie i kumplowi który ma taką samą PS2 co ja. Mam model SCPH-39004 a jak sie nie myle to to jest V7, podobno te modele maja najlepsze lasery więc dlatego czytaja takie płytki. Nie wiem jak jest z NTSC gdyż moja konsola to PAL.

Mylisz się :P V4 (a pewność uzyskasz jeśli sprawdzisz czy masz na spodzie konsoli etykietkę :caution : risk of electric shock")... ... Ale możesz być spokojny, począwszy od tego modelu, aż do V7, to maszyny nie do zdarcia (ofkoz jeśli będziemy je szanować :D)... ...
PS: NTSC US/J-PAL jeśli chodzi o trwałość to nie ma żadnej różnicy... ...

Rokipat 05.01.2005 11:47

No to tym bardziej! Wczesniej ktos mowil ze dopiero V9 czyta DVD-r i DVD+R.

hymek 05.01.2005 12:14

No i trzeba bylo tak od razu. Tylko co teraz mam zrobic skoro uzylem WinRara i mam juz ten plik niby rozpakowany a tamto wywalilem do kosza, musze od poczatku sciagnac te gre czy moge to jakos doprowadzic do iso, lub jakiegos innego formatu obslugiwanego przez alcohol?

M@X 05.01.2005 13:24

Przywroc z kosza ;-D. A jezeli nie ma w koszu to posluz sie jakims programem do tworzenia ISO na PS2 (Berionowi cos takiego wysylalem zanim wywaliuem)!

hymek 05.01.2005 13:26

W koszu nie ma a slowo jakims programem mnie nie ratuje :(

Forebode 05.01.2005 14:17

No właśnie słyszałem że model v7 ma najlepszy laser, sam nie narzekam, działają mi dobrze nawet płytki słabszej jakości. Tak a propos, w jakim formacie lepiej nagrywać "-" czy "+"? Jak się nagrywa to jest to RAW DAO czy może RAW DAO 96?

loki7777 05.01.2005 14:56

Program d tworzenia *.cue, to cuemaker lub notatnik.Nie za wielka filozofia

Berion 05.01.2005 19:01

Cytat:

Napisany przez Forebode
No właśnie słyszałem że model v7 ma najlepszy laser, sam nie narzekam, działają mi dobrze nawet płytki słabszej jakości. Tak a propos, w jakim formacie lepiej nagrywać "-" czy "+"? Jak się nagrywa to jest to RAW DAO czy może RAW DAO 96?

Ja nagrywam na "-" i nie narzekam, ale jak chcesz nagrac na "+" to nie powinno być żadnego problemu.
RAW-DAO 96 na PSX'ie, a czy na PS2? Napewno RAW-DAO ;)

Rokipat 05.01.2005 19:29

Cytat:

Napisany przez Berion
Ja nagrywam na "-" i nie narzekam, ale jak chcesz nagrac na "+" to nie powinno być żadnego problemu.
RAW-DAO 96 na PSX'ie, a czy na PS2? Napewno RAW-DAO ;)

Potwierdzam, RAO-DAW, przynajmniej ja w takim nagrywam bo w alkoholu wybieram profil PS2

Forebode 06.01.2005 10:37

Cytat:

Napisany przez Rokipat
Potwierdzam, RAO-DAW, przynajmniej ja w takim nagrywam bo w alkoholu wybieram profil PS2

No właśnie i w tym problem, bo jaką tu nagrywarkę wybrać skoro ani NEC ani Benq nie obsługują trybu zapisu RAW DAO. Chodzi mi o nagrywanie obrazów .bin/.cue z netu.

hymek 06.01.2005 12:55

Jeszcze jedno. Sciagnalem FFX-a w 4 czesciach, rozpakowalem go pliki sie ladnie polaczyly jeden moglbym dalej rozpakowywac ale dostalbym ten system i irx-y wiec zostawilem tak. Chcialbym to wypalic ale problem jest tego typu ze rozszerzenie tych plikow to gi. Jak takie cos wypalic???????

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:01.