Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   PS3 "Jailbreak" (https://forum.cdrinfo.pl/f105/ps3-jailbreak-86545/)

wa2 12.09.2010 10:08

Wygląda jak Teensy 2.0 (atmega32u4)
w ww.pjrc.com/teensy/

szabalek 11.09.2010 20:24

Allegrosz

Witam. Na allegro znalazlem cos takiego : allegro.pl/teensy-usb-development-board-i1226193946.html

Moze mi ktos powiedziec czy to zadziala? Na ktoryms z forum widzialem

Że działają te modele
Kod:

Teensy 1.0
Teensy 2.0
Teensy 1.0 ++
Teensy 2.0 ++
AT90USBKEY

Jestem dosyc zielony wiec pytanie do ekspertow czy ta aukcja ktora wam pokazalem dziala?
Pozdro;p

LeonR 11.09.2010 17:10

Cytat:

Napisany przez Br0k3R (Post 1117282)
czy wystarczy kupić tylko to seguro.pl/sklep/?zobacz=5192 i to jest cała płytka z wszystkimi elementami, podpinam pod kompa, programuje wsadem i śmiga? czy to sam mikrokontroler?

Czesc, to jest sam mikrokontroler.
Pltyka testowa raczej ponizej stowy nie schodzi. Byla szansa znalesc jakies malenstwo (klucz), na ktorym by sie tak dalo zrobic. Ale wszystko zostalo globalnie wykupione! :D Rok 2010 zostanie zapamietany dosc dobrze w branzy elektronicznej :)
Pzdr.

Diabolique 11.09.2010 14:42

jaka masz wersje fw? co odpaliles i skad. opisz troche sytuacje :)

armorsnake 11.09.2010 00:09

Panowie udało się! Wgrałem exploita na mojego slima. Pozłużył mi so tego telefon SE Xperia X1. Jeśli ktoś chce sam spróbować to polecam tutorial z poniższeo linku, oraz slużę swoją wiedzą;)

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=778986

PSFreedom for ALL ;)

Br0k3R 10.09.2010 19:25

czy wystarczy kupić tylko to seguro.pl/sklep/?zobacz=5192 i to jest cała płytka z wszystkimi elementami, podpinam pod kompa, programuje wsadem i śmiga? czy to sam mikrokontroler?

arcade 10.09.2010 18:46

Cytat:

Napisany przez LeonR (Post 1117115)
Witam, jezeli ktos sobie chce potestowac to prosze:
Sklep Seguro Elektronik (Polska)
Plyta: AVRXPLAIN

Do mnie juz jedzie, a pani ze sklepu zapewnia, ze jeszcze sa dostepne.

No widze ze to nie jest zły pomysł szkoda ze ta pani nie jest taka miła i nie wysyła za granice .:D
Niestety u mnie wygląda to wszędzie tak>shop.avr-praxis.de/development-tools/avr-boards/xplain.html

Berion 10.09.2010 11:30

Cytat:

Napisany przez jarek123 (Post 1117190)
Takie coś nagrał m.in jakiś polak na yt: watch?v=Uo7v2iFZ6ts

A samemu sprawdzałeś? No właśnie. Więc dopisz chociaż słowo *podobno*.

I jeśli chodzi o PS2 to oczywiście model konsoli musi być wstecznie kompatybilny z PS2.

Cytat:

na scenie coś piszą o tym, że można za pomocą psp grać w każdą grę..
Nie rozumiem. W każdą z PSXa? Prawie każdą.

Cytat:

Osobiście czekam aby jak na PSP (które sprzedałem za 600zł) można było robić własne gry psx dla PS3 i wgrywać je za pomocą FTP ;)
"Robić własne gry"? Eee, gry z PSXa, które uruchamiasz na PSP/PS3 to są obrazy płyt spakowane do archiwów *.pbp razem z ikonkami, tłem, instrukcją (która notabene w wersji PAL tak się nie powinna nazywać ;]). Można spokojnie wypakować te gry i nagrać na płytę, włożyć do PSXa i grać.

Do czegoś takiego, podobnie jak w przypadku gier dla PS3 nieprędko dojdzie. Trzeba by znaleźć jakiś sposób na aktywację tych gier, czyli obejść w jakiś sposób PDDRM.

Cytat:

Co do FW 3.41 to ściągnąłem wersję kiedy już był ten pendrive w necie, więc chyba mam wersję v2?
Raczej tak. Sony podmieniło te wpisy cichaczem, a wersji "v3" nie ma i nie będzie. ;]

Sony nie wgrywa póki co żadnych patchy i póki co na update trzeba wyrazić zgodę. Jeśli podłączysz PS3 do sieci i zechcesz się zalogować/zarejestrować to zapyta najpierw o update do 3.42, który niektórym loopuje konsole...

Cytat:

Napisany przez Symeonius
spróbował bym raczej użyc GB bądź GBC ;P

A GB/GBC mają jakieś urządzenia wyjścia (po za słuchawkami ;])?

itd. ;]

jarek123 10.09.2010 10:38

Co do odpalania PSX i PS2 z płyt kopi zapasowych to już dawno można to zrobić bez żadnego swapa i przeróbki. Konsola PS3 po włożeniu oryg płyty z tych, że starszych konsol kręci ją około 10-15munut następnie zaprzestaje tego na rzecz oszczędzania energii. wtedy można podminić grę i konsola tego nie widzi. Oczywiście musi być konsola otwarta lub jakiś hack na usb zatrzymujący i bez wiedzy konsoli wysuwający ów oryginalną płytę.

Takie coś nagrał m.in jakiś polak na yt: watch?v=Uo7v2iFZ6ts

PS. na scenie coś piszą o tym, że można za pomocą psp grać w każdą grę..
Osobiście czekam aby jak na PSP (które sprzedałem za 600zł) można było robić własne gry psx dla PS3 i wgrywać je za pomocą FTP ;)
PSX też posiadam w wersji czarnej tej yaroze, ale bez płyt do niej (jeśli to coś zmienia).
Co do FW 3.41 to ściągnąłem wersję kiedy już był ten pendrive w necie, więc chyba mam wersję v2? W każdym razie słyszałem o dwóch i bałem się wgrać poprzez psn 3.41 bo mogło sony dać v3 (kto ich wie). Mam nadzieje, że powstanie po polsku faq dla osób co nie mają jeszcze 3.41 aby wgrać odpowiednią tego wersję... ;)

witek80 10.09.2010 07:08

Cytat:

Napisany przez LeonR (Post 1117115)
Witam, jezeli ktos sobie chce potestowac to prosze:
Sklep Seguro Elektronik (Polska)
Plyta: AVRXPLAIN

Do mnie juz jedzie, a pani ze sklepu zapewnia, ze jeszcze sa dostepne.

Tutorial do instalacji:
psx-scene/ps3 general discussion/Jailbreak PS3 with ATAVRXPLAIN Board -Flashing Guide (przyklejony)

Pozdrawiam.

Też to zamówiłem , zobaczymy co z tego będzie.

Symeonius 10.09.2010 01:00

A co do robienia jakiś wyczynow z PSX i PS2 spróbował bym raczej użyc GB bądź GBC ;P chodź to i tak było by za duże urządzenie jakie bym chciał oglądać przy konsoli, można by obadać na jakich dokładnie płytkach są robione te "cudne" mp3/4 z hipermarketów i je przeprogramować

Berion 10.09.2010 00:56

@LeonR
Myślałem raczej o samym hoście i aplikacji, która by cudowała z pakietami. Niestety hw wszystko psuje. ;] Czyli o czymś co jeszcze miało by sens.

@Symeonius
Hmm pseudo? Nie, to w ogóle nie jest wirtualna maszyna. To emulator (wirtualizator?).

Nie przeskoczy się. Niestety.

Symeonius 10.09.2010 00:47

Czyli domyślam się że ta emulacja PS2 sprowadza się do stworzenie pseudo wirtualnej maszyny której ograniczeń nie przeskoczysz ?

LeonR 10.09.2010 00:47

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1117146)
Akurat nie da się. Już prędzej PSX (parallel ;]).

Wydaje mi sie, ze sie da - jednak bylo by to bez sensowne, bo miedzy nimi musiala by byc plytka taka jak do psgroove. Prawdopodobnie 2 lub 3 mikrokontrolery - obslugujaca 2 hosty na raz. Dwa gniazda USB w takim razie (czyli cenowo takie cos bylo by jeszcze drozsze). Mozna by oszczedzic na pamieci flash, bo pobierala by program z pc-eta. Ale zamysl bez sensowny w sumie (a jeszcze ktos wpadnie na pomysl polaczenia ps3 i kompa i bedzie glupio:P )

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1117146)
Zablokowali już wraz z fw. 3.42 ;]

No tak :) Ale ja licze, ze to zostanie w upgradzie psgroove zrobione i pozniej bedzie mozna bezpiecznie zainstalowac 3.42. Tak na szybko to przypuszczam, ze sony zmienilo "haslo" do handshake'u miedzy donglem serwisowym i konsola (teraz musi byc nie zla zabawa, bo serwisom trzeba wyslac nowe klucze :P).
Z ciekawostek to, zauwazyliscie ze w kodzie komunikacji dongla i ps3 (w handshake'u) jest ukryty tekst w hexie: "FACEBOOK AABBCCDD", ciekawe ze taki profil - aabbccdd, istnieje (nawet dwa) :D

Pzdr.

Berion 10.09.2010 00:45

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1117147)
Zapis licencyjny uniemozliwiajacy ingerencje w oprogramowanie jest jednak jasny i chyba do nikogo tutaj poza mna nie dotarlo ze kupujemy sprzet do uzywania go zgodnie z przeznaczeniem (licencja) i wydajac 2000 PLN na konsole wcale nie mozemy z nia zrobic co nam sie podoba. Jesli ktos tego nie akceptuje, to kupowac nikt nie kaze...

Do Ciebie M@X nie dociera, że konsola jest Twoja i o tym co z nią możesz robić nie decyduje jakaś tam sobie licencja zrodzona w umyśle spasłego krawaciarza, tylko etyka. ;)

Cytat:

Napisany przez Symeonius (Post 1117149)
Czyli SM----> OPL z USB i gra np z pena bądź HDD ? ;>

Z HDD to na pewno nie, bo Sony nie udostępniło wirtualnego dysku twardego w swoim emulatorze. Z USB owszem, ale tam transfer też jest "hamowany" do 1.1. Jak nic po złości. ;]

Cytat:

Czyli teoretycznie używając "starego" kodowania dla PS2 można by napisać nowe aplikacje którym na PS2 mogło by brakować mocy np emu PSP, czy samego PSX'a oraz inne emulatory np DS'a plus np media player który by odpalał MKV
Jeśli napiszesz aplikację działającą w dwóch, różnych środowiskach - emulującym, czyli tym które emuluje to w którym jest emulowana - to osobiście Ci wręczę tego Noble'a. :D

Przeczytaj więc sobie to teraz na głos i zastanów się czy to jest możliwe.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:17.