Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

Halas19 27.02.2014 23:32

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1277008)
Szczecin to ZLO! :-)

Haha, zapiłeś tu kiedyś czy co ? :D

Alucard1989pl 30.03.2014 14:28

Witajcie :). Po długiej przerwie w graniu na ps2 i obserwowaniu waszego forum znalazłem ciekawą informację na temat FMCB v1.93. Aktualnie posiadam wersję v1.8b i chciałbym zrobić update do v1.93. Od razu mówię, że nie posiadam innej przerobionej ps2-ki czy adaptera MC do ps3 by wgrać za pomocą komputera (a jest taka możliwość). Mam już paczkę z FMCB v1.93 tylko nie wiem jak uruchomić instalację nowej wersji exploita i czy muszę formatować kartę. Prosiłbym o mały tutorial z waszej strony i pewne rady.

Berion 30.03.2014 17:49

Uruchamiasz tak samo jak każdy inny program, czyli managerem plików np. uLE. Jak uruchomić uLE? Tak samo jak każdy inny program, czyli managerem plików np. uLE. :czar:

Jeśli nie masz podpiętego do menu to możesz go odpalić jako rescue, czyli "mass:/RESCUE.ELF" (FMCB przed startem OSDh odpali plik o tej nazwie z pendrive'a).

Nie musisz, ale jest to wskazane. Jeśli nie chcesz stracić save'ów to je przekopiuj za pomocą uLE (copy -> psu paste) na np. pendrive.

Alucard1989pl 30.03.2014 18:18

Znalazłem filmik na yt jak zainstalować tą wersję FMCB, ale wydaje mi się dziwny ten instalator. Dlaczego? zauważyłem, że jest inne menu, w 1.8 było typu GUI a w 1.93 jest takie proste. Czyżby inny developer wziął się za ten exploit?. Teraz nie wiem czy instalować go od razu czy po sformatowaniu karty.

Berion 31.03.2014 13:26

Jest inne, brzydkie i ubogie bo nie zrobiłem nowego, a SP193 go nie zaimplementował. ;) I tak instalator ogląda się tylko przez kilkanaście sekund.

Sformatuj.

Alucard1989pl 31.03.2014 16:18

Wczoraj wykonałem upgrade FMCB z 1.8 do 1.93 i nie żałuję :). Oczywiście bałem się, że po formacie karty poprzednia wersja FMCB mi zniknie, ale wszystko poszło ok :).

P.S: Ma ktoś może tłumaczenie polskie dla OPL v0.9.2?. Mam tylko dla v0.9 i dziwnie nachodzą tłumaczenia z tej wersji. Prosiłbym też tłumaczenie polskie dla SMS 2.9.

Berion 06.04.2014 18:42

Oczywiście że poprzednia znika. Czy aby na pewno wiesz o czym piszesz? ;)

Tłumaczenie do SMS 2.9 rev4 jest w ELF-Packu na stronie.

deathfrenzy 23.06.2014 04:19

Drodzy gracze jestem tu nowy ale zagadnienie zgłębiłem dziś w nocy , jeżeli odpalamy program z pamięcią usb i otwartą klapą to będzie się tak działo należy zamknąć klapę wyjąć usb włączyć konsolę i odpalić USBA i po problemie , testowałem i mogę powiedzieć że miałem ten sam problem , po prostu jak zostawiamy otwartą klapę to konsolka zeruje rejestry elektroniki kontrolera cd/dvd a reszta logiczna uważa że trzeba wyłączyć część odpowiedzialna za między innymi kontrole usb i
część portów i/o , niestety ale tak jest skonstruowana jak dla mnie jako elektronika z zawodu jest to całkiem sensowne rozwiązanie aby wyłączać nie używane części konsoli w celu zaoszczędzenia energij

dla mało kumatych wkładamy pendraka dopiero jak wystartuje USBA puzniej sam odczyta pena
do kolegi alucard1989pl tutorial jak zrobić kopię na pendraka lub inne be usb szukaj w guglach

do kolegi hałas19
Ap ropo problemu z czytaniem cd/dvd polecam wymienić mechanikę silniki napędu płyty to zwykłe komutatorowe i często się wycierają szczotki i wywal modchipa tfuj morze mieszać w sterowniku cd/dvd i bedą z tego jajka na twardo jak się zjara sterownik

Berion 23.06.2014 11:46

Nie rozumiem tego co napisałeś. Dlaczego ktoś miałby instalować FMCB przy otwartej klapie lub wysuniętej tacce? I dlaczego miałby to robić przez obraz odpalony za pomocą np. USBA? Przecież to kompletnie bez sensu, instalator uruchamia się z "mass:/" managerem plików, uruchomionym w dowolny sposób lub jeśli modchip/użyty exploit pozwala, od razu instalator z "mass:/".

W kilku modelach PS2, wraz z modchipem stosuje się dodatkowe układy zabezpieczające LA/BA. Modchip to najlepsze i najwygodniejsze rozwiązanie, które nie wyklucza możliwości używania osd update (tak jak np. na mojej konsoli był Ripper 2 Gold, a z memorki wstawał FMCB).

Halas19 26.06.2014 16:30

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1286247)
Modchip to najlepsze i najwygodniejsze rozwiązanie, które nie wyklucza możliwości używania osd update (tak jak np. na mojej konsoli był Ripper 2 Gold, a z memorki wstawał FMCB).

Strzał w dziesiątkę ;)

Posiadanie moda i exploitu to świetna sprawa, bo:
1. Można włączać wszelakie kopie zapasowe nośników (właśnych oczywiście ;)) nie martwiąc się o to, że któryś się nie uruchomi
2. Tu ukłon w stronę FMCB - można uruchomić wszystkie szatańskie (scenowe ;) ) programy bez potrzeby używania dziwnych sztuczek jak w przypadku np. chipa H20... :P

Meanthord 02.07.2014 11:59

Witam.

Mam pytanie, mianowicie czy w FMCB da się jakoś wyłączyć automatyczny boot płyty-filmu DVD po włączeniu konsoli? Mam ustawione Skip boot disc na ON w konfiguracji, ale pomimo tego, gdy odpalam konsole z grą w środku (spatchowaną ESR) najpierw wywala mi komunikat "DVD disc is not set up", muszę wyjść do głównego menu FMCB kółkiem i dopiero stamtąd odpalić grę.

Jakieś pomysły?

Pozdrówka.

Iskander 02.07.2014 16:10

sprobuj wylaczyc fastboot w konfiguratorze.

Meanthord 02.07.2014 17:11

Różnica po wyłączeniu tej opcji jest taka: o ile wcześniej od razu na dzień dobry wchodził do browsera wyboru memorki/płyty, tak teraz na sekundę faktycznie pojawia się moje menu FMCB, po czym znika (tak, jakby zaczynał wczytywać płytę - i chyba właśnie tak robi ;)) i wrzuca do browsera wyboru memorki/płyty. Znowu muszę ręcznie wychodzić do głównego menu i dopiero stamtąd odpalać ESR.

Iskander 02.07.2014 23:04

w nowszych modelach konsol ,OSDSYS nie pozwala na uruchomienie go w "glownym" menu,tylko wlasnie w browserze. nic z tym nie zrobisz.

szczuru 03.07.2014 01:11

A czy w konfiguracji FMCB masz podana ścieżkę do ESR? Tzn nie jako item OSDSYS, tylko jako "Path to ESR"?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:36.