![]() |
Uruchom RadShella (najnowsza wersja do 0.6) i wpisz:
run <np. mass:ps2psxe/ps2psxe.elf> -cdimage=<np. mass:/kasia/zosia/krysia/obrazgry.bin> biospath=<np. mass:/ps2psxe/bios/SCPH-1000.BIN> <dodatkowe parametry> RSH nie przyjmuje znaku "/" po urządzeniu, to nie błąd. Jeśli masz SCPH-10000 lub 15000 musisz skopiować z rom0:/ z "wyższego modelu" moduł IOMANX i wrzucić do katalogu z emulatorem. |
No i wyszła wersja preview http://psx-scene.com/forums/showthread.php?p=493243 . Niestety nie mogę jej uruchomić, ponieważ nigdy nie miałem styczności z radshellami itp., pomoże ktoś?
|
@dziukers
To pytanie już padło wcześniej. Nie, nie ma takiej potrzeby. Gdziekolwiek chcesz na PFS, a nie na surowo, a więc wystarczy no. uLE. @Desden Obecnie chyba nie ma takiej opcji, ale oczywiście będzie. Czy ESR dla PSXa jest możliwy to nie wiem, na pewno dla PS2CD, tyle tylko że nikt go pisać nie będzie (a w każdym razie nie zanosi się na to). Po za tym UMCDR to temat tabu. ;] |
@Berion No żyje, a kobiety potrafią tak wpędzić człowieka do grobu że nie polecam żadnemu śmiertelnikowi :))
wracając do tematu: najważniejsze żeby by się dało odpalić gre jeśli ta jest np. na 4 płytach...bo wiadomo jak to jest z jakimś fajnalem...a potem...ciach. Nieraz sie wkurzałem gdy grałem oddworlda exodusa, i nie dało sie wrzucic kopi(backupa) rzecz jasna...bo wołał oryginał. Najlepszy byłyby esr dla psx'a tylko czy to jest bardziej pracochłonne? Zdrugiej strony..te dźwięki jak zasówa CD w ps2 wołają o pomste do nieba i namyśl przychodzi hdloader...:)) |
jakim sposobem będziemy wrzucali gry na HDD ? tym samym programem co gry do HD loadera ?
|
Tak czy siak beda sprzedawali.
|
Wiem czym jest otwarty kod źródłowy, chodzi mi o to czy nie będzie udostępniany dlatego, że ktoś może wpaść na pomysł usunięcia informacji o np. licencji i autorze itp i sprzedawać tak zmodyfikowaną wersję.
|
Cytat:
Otwarty kod oznacza udostępnienie źródeł programu. Sądząc po Twoim komentarzu chyba coś Ci się pomyliło. ;] - - - Fw PSXa w PS2 jest mocno okrojony i różni się w obrębie wersji, więc jak by było z ewentualną kompatybilnością to nie wiem. Na pewno można używać zew. z SCPH-1000 i SCPH-7502. Są customowe biosy np. HLE, ale nie wiem czy jest możliwość implementacji. Nielegalne. No niestety. |
Aha, czy to za sprawą sprzedawców z allegro/ebaya? (podobnie jak było z FMCB?)
Cytat:
|
Nie będzie.
A co do biosów to już było o tym w tym temacie, przejrzyj go. ;] |
Ja jestem ciekaw dwóch rzeczy:
-czy kod źródłowy będzie otwarty? -czy emulator będzie używał biosu psx tego z ps2, czy trzeba będzie użyć zewnętrznego? |
Nie widzę problemu dać użytkownikowi wyboru w opcjach. Skoro zysk jest rzędu 30% to na pewno warto. Prędzej czy później nie unikniesz specyficznych opcji pod konkretne gry. Oswajał bym już z tym ludzi. ;]
|
Powalczył i poległ. No, może nie do końca.
Z obliczeń wynikało mi, że o ile dostęp do sprzętu będzie wolniejszy, to wszystko nadrobi się na znacznie szybszej emulacji cpu. Tak jest, ale tylko w niektórych grach, głównie tych prostszych (przeważnie 2D). Tutaj zysk jest nawet 30%. Jednak w grach bardzo mocno korzystających z pełnego dobrodziejstwa sprzętu jest -15 do -20% nawet... Pomyślę, może zrobię dwa jądra. Jedno dla 2D, drugie dla 3D z możliwością wyboru przez użytkownika wersji rekompilatora (chociaż niezbyt mi się to podoba - ciężko utrzymywać taki ifdefowany kod, a nie chcę jądra z obydwoma na raz, bo powiększa to niepotrzebnie rozmiar i komplikację... no w sumie to tylko podmiana tablic jest konieczna, a rozmiar wzrasta o 15-17kB... tak czy inaczej, zastanowię się, czy w ogóle warto). Po prostu przy przeliczaniu dwa tygodnie temu nie wziąłem pod uwagę kilku spraw. Wyszło to w trakcie pisania kodu i późniejszych testów. Gdybym to wszystko wziął od razu pod uwagę, to nie traciłbym czasu (11 dni siedzenia po nocach w plecy dla zysku w grach 2D, które i tak chodzą całkiem dobrze... w sporej części przypadków przynajmniej ;) ). W****iony jestem, bo zmarnowałem kupę czasu. GUI pod release byłoby już gotowe i mógłbym w poprzedniej formie publiczną betę już puszczać... A teraz czasu będę miał nieco mniej,. to się na kilka tygodni odwlecze. |
O, Desden żyje. Co te kobiety robią z ludźmi... ;)
Nie, wcześniej. Wiem tyle ile na psx-scene sam ffg napisał. Nie dopytuję się co 5min. ;] Na chwilę obecną wiadomo tyle, że walczy z rekompilatorem a pierwsza publiczna beta będzie bez obsługi dźwięku i z gui w trybie tekstowym. |
1st Public Release ma "jakoś" się ukazać :]
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:58. |