![]() |
Cytat:
|
Coś koledzy nie chcą pomóc ;)
Cytat:
|
Nero 11. Ostatnia aktualizacja 11.2.10300.0.0. Wszystkie płytki BD-R DL 50-128 GB.
|
Tak przy okazji zrobiłbym małą sondę dotyczącą używanego przez Was oprogramowania ..
Przez kilkanaście lat jest to mój jak dobrze pamiętam już czwarty napęd LiteOn`a (iHBS 112) i zawsze napędy tego producenta miały mniejsze czy większe problemy z płytami dwuwarstwowymi . Nagrywarkę używam już dwa lata i od początku do nagrywania płyt BD używam - ImgBurn . Ostatnimi czasy doczytałem że istnieją problemy z nagrywaniem w programie ImgBurn - brak pełnej zgodności z UDF2.5, który jest w pełni wymagany przy zapisie płyt BD 50GB oraz UDF2.6 dla płyt 100GB i 128GB. Do nagrywania używam VERBATIM BD-R 50GB x4 i faktycznie nie zawsze wyniki nagrywania są zadowalające a kilka razy przy sprawdzaniu jakości nagrywania (tym samym programem - ImgBurn) pokazuje error chociaż na szczęście płytki szło odtworzyć na stacjonarnym odtwarzaczu :spoko: Jako że po dłuższej przerwie (ze dwa miesiące - a rzadko zdarzają mi się takie przerwy ;)) zamówiłem i czekam na dostawę nowych płytek BD DL a cena ich jest nadal wysoka :( prosiłbym abyście napisali jakich programów używacie i jak się sprawują przy nagrywaniu płyt BD DL . |
Cytat:
|
Cytat:
A tak serio ....może i uwalony , ale DVD DL bez problemów... a jak BD 50 GB przy 56% to mi wygląda na "cóś " z warstwą. Cyry jak nagrywa dobrze , tylko weryfikacja zła :D |
Cytat:
Tak na serio, albo uwalony albo niech się eksperci wypowiedzą. |
A tak wracając Panowie do tematu wątku ...
no i mój Litek (PL06) zaczął w BD 50 ... "Nagranie zakończyło się powodzeniem" i weryfikacja kompliacji od 56% error..... i tak na Nero , Img Burn i na płytkach Ritek , TDK i TDK DL RE 60 zeta znowu w plecy... Drogo mnie wynosi ten Litek :D |
Cytat:
Osobiście jak pisałem wolę przenośne dyski USB 3.0. Byle małe, nie te "kobyły" z zasilaczami które nadają się tylko do archiwizacji w domu a potem do szafy. :) |
Cytat:
No to chyba prędzej padnie przenośny dysk, niż np. dwa dyski "spięte" w RAID1. Co do mobilności - mam NAS i dostęp do danych, wszędzie tam, gdzie jest internet, a jaka jest mobilność płyty BD-R, praktycznie żadna, bo musisz mieć urządzenie które to będzie odczytywać. || |
Cytat:
Może za kilka lat potanieją 3 i 4 warstwowe nośniki, będzie leszcze fajniej. Na dzień dzisiejszy dobrym rozwiązaniem z którego korzystam, są przenośne dyski 2,5 cala USB 3.0. |
Archiwizacja ważnych danych na płycie to archaizm.
W tej chwili - RAID1. |
Cytat:
producenci sprzętu maja użytkowników w głębokim poważaniu zgadzając się na ciągłe pogarszanie sprzętu i płyt ważne dane trzymam na kilku w miarę dobrych płytach , jakbym miał testować każdą płytę która wypalam to by mnie emerytura zastała póki co te philipsy czytają się bardzo dobrze na kilku odtwarzaczach stacjonarnych, żadnego myślenia,mulenia przeskakiwania za to podobnie wypalony nowy sony na jednym tnie a drugi odtwarzacz myśli myśli ... era płyt dvd się kończy a w dzisiejszych czasach nie ma czegoś takiego jak bezpieczne archiwizowanie danych na płytach mam kilka płyt 7 lat i starszych których wykresy wyglądają jak giewont a są czytane normalnie |
Cytat:
Cytat:
Przypominam wysoki Jitter to możliwość występowania błędów odczytu. Płytki tanie, dobre do testów a nie do archiwizowania. Wzorcem jest Panasonic, śr. Jitter 8.7 %. :) |
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:18. |