![]() |
Czy ktoś mógłby wyjaśnić od czego zależy jakość nagranych płyt?
Od kilku miesięcy, po kupieniu nagrywarki Bluray (czytając to forum) zacząłem sam sprawdzać jakość nagranych płyt. Stwierdzam, że duży procent nagranych płyt BD 50GB, pomimo że samo nagrywanie i weryfikacja odbyło się bez błędów, po sprawdzeniu jakości (Opti Drive Control) nie spełnia norm LDC i BIS:( Problem jest o tyle złożony, że wszystkie filmy dają się bez problemu odtworzyć w stacjonarnym odtwarzaczu bluray. Błędy pojawiają się, w połowie przy zmianie warstwy (problem ten nie dotyczy DVD9!) Używam płyt (Verbatim,Panasonic), programu Imgburn, firmware w nagrywarce jest najnowszy, system windows 7 zainstalowany w całkiem nowym komputerze (kupiłem ostatnio płytę + procesor+pamięć). Ze starego komputera pozostały jedynie karta graficzna, zasilacz Chieftec 400W i kable SATA. Nie mam pojęcia już gdzie szukać przyczyn i dlatego proszę o pomoc. Piszę w tym dziale, bo dotyczy to nagrywarki Liteon212. |
Verbatim BD 25GB 4x
http://i1129.photobucket.com/albums/...rpnia-2011.png |
Ilość załączników: 2
|
Ilość załączników: 1
Chyba mi się jakaś słabsza płytka trafiła... wypalane x4, Panasonic Printable BD-R 25 GB.
Załącznik 58044 |
Taa ,tylko jak koniec płytek to do września nie doczekam ;)
Widzę jakiś gościu na Allegro sprzedaje parę złotych więcej więc jak piszesz że nasz dostawca do września nie będzie miał to trzeba zamawiać :) |
Mi napisali, że dopiero we wrześniu będą te płytki dostępne. W sumie ich jakość jest świetna, więc warto czekać. :mruga:
|
Kris nie masz namiarów na te płytki Panasa w podobnej cenie jak kupiliśmy ostatnio bo kończy mi się szpindel
a gościu z Allegro od dłuższego czasu nie wystawia ich (zarówno na Allegro jak i w sklepie internetowym) ;) ?? |
Cytat:
a ilość zależy od wielu czynników. Testować i nie narzekać. :> |
Te Panasy jak wino ...
.. czym starsze tym lepsze ;) |
Ilość załączników: 2
Ta sama płytka na drugi dzień...
Czyli drugi skan: Załącznik 57985 I trzeci skan tej samej płytki. Jak to interpretować? Wyniki można obić o kant d...? Za każdym razem coraz lepiej? O co chodzi? Załącznik 57986 |
|
Verbatim BD-R DL 6x wypalany 4x
http://i1129.photobucket.com/albums/..._ME_DEADLY.png |
|
W opcjach imgburn'a taka opcja jest inaczej wypala weryfikując ech... (jeżeli chodzi o ramy i rzecz jasna BD)
Z tego co czytam nie jest zalecane wyłaczenie tej opcji przy zabrudzonych/porysowanych nosnikach BD. W soft'cie do litka jest możliwość wyłączenia tej opcji jeżeli ktoś chcę. Pozdrawiam |
Nie o to chodzi, to jest tzw Verify-On-Write, tzn robione już podczas wypalania. Prędkość spada o połową, bo zaraz po wypaleniu dane są czytane.
W DVD takie coś było jedynie w DVD-RAM (i nie da sie zazwyczaj wyłączyć), wygląda że w BD można to włączyć nawet dla BD-R. Poza tym nie tylko Pioneer ma ten problem, ale LiteOn i LG również ;) http://forum.cdrinfo.pl/f107/liteon-...ml#post1171431 Ja testowałem na Verbatimie, nagrywarka raportowała 2x a wypalaliła 0.9x. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:18. |