![]() |
Można jeszcze czasem kupić nowe tv kineskopowe:
http://www.mixelectronics.pl/crt-28-29 ;) |
Za jakiś czas będę szukał telewizora również dla dziadków, rozmiar albo 46" lub 52".
Teraz nie wiem czy szukać plazmy, czy lcd ? Cena myślę to maksymalnie ok 3 tyś. zł, ale lepiej było by coś tańszego. Na pewno musi posiadać MPEG4, full hd to wiadomo :) Może ktoś się lepiej orientuje i coś doradzi :) |
Cytat:
SAMSUNG LE46C550,SAMSUNG LE46B530,SHARP LC-46DH66 |
Cytat:
|
Cytat:
@ georg To nie wygląda źle i wezmę pod uwagę, chociaż podobny Daewoo właśnie się definitywnie teraz zepsuł (a wcześniej psuł kilka razy). Ale może. @ Pierwszy Cenowo jest ok, wygląd także. A jak z dźwiękiem - można liczyć na to, że bez głośników będzie się dało tego słuchać? |
Cytat:
|
No właśnie później sprawdziłem jeszcze rozdzielczość. Że mało to mniejszy problem, ale czy ma sens 3:2 w LCD (plaźmie).
|
a gdzie taki ekran znalazles? :>
|
Cytat:
@andrzejj9 posiadam lg 42pq200r dźwięk jest dobry tzn. czysty, wyraźne tony niskie i wysokie, parę możliwości regulacji ale z poziomem maksymalnej głośności jest średnio... dla ludzi ze słabym słuchem może być niewystarczająco. Trzeba to sprawdzić na własne/przyszłego użytkownika uszy. Cytat:
|
Cytat:
@ Pierwszy Jeżeli obraz ma rozdzielczość jak w starych, 'kwadratowych' monitorach, a fizyczną wielkość ekranu jak w panoramicznych, to jak obraz może nie być rozciągnięty, a tym samym raczej kiepskiej jakości? Te prostokątne piksele to coś powszechnego? |
tak, to normmalne
spotykane w kinskopach i plazmach nie ma znieksztalcen wynikajacych z prostokatnych pikseli ew. znieksztalcenia wynikaja zawsze z elektroniki wyswietlacza i nie maja nic wspolnego z ksztaltem pikseli |
Rozejrzę się w takim razie za tym telewizorem, żeby gdzieś na żywo zobaczyć. Może faktycznie będzie to lepsze rozwiązanie od szukania na siłę jakiegoś kineskopowego.
|
Cytat:
720p=1280×720 |
Dokladnie. 1280x720 to rozdzielczosc od ktorej mozna mowic o HD - niestety jest dziwny pomysl, by robic matryce "numer wieksze" (1366x768) przez co obraz musi byc delikatnie rozbity do rozmiaru matrycy (strata jakosci). 1024x768 nijak nie aspiruje do osiagniecia HD Ready.
|
Cytat:
Cytat:
@andrzejj9 polecam zobaczyć tv na żywo - ma świetny dizajn, cieniutkie ramki (imo panasonic i samsung się chowają), też jestem zdania, że w kineskop nie ma się co pchać, a dla dziadków im większy tv tym lepszy ;) edit: czytać ze zrozumieniem |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:14. |