Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   Jaki telewizor HD? (https://forum.cdrinfo.pl/f108/jaki-telewizor-hd-67298/)

joujoujou 03.04.2009 20:10

Kanały analogowe będą wyłączane - nieprędko, ale na pewno (bodaj nawet kalendarz już jest). Aczkolwiek skłonny jestem się zgodzić, że na razie nie ma co sobie (w PL) głowy zawracać MPEG4 - niewykluczone, że do czasu przełączenia na DVB-T cośtam nowego wdrożą i MPEG4 się zda psu na budę. :mruga:

Zaś mieszkańcy południowej Polski mogą sobie dodatkowo oglądać sporą już ilość kanałów DVB-T z Ostrawy. :tv:

sobrus 03.04.2009 13:37

Miejmy nadzieje ze tak zostanie :)

W takim razie jak ktoś mieszka w miejscu gdzie dociera nie tylko satelita - niech bierze MPEG4 :)

demek 03.04.2009 13:24

w dvb-t i tvn i polsat sa nadawane za free i od zapowiadaja, ze tak pozostanie
tam jest podobnie, kilka ciekawych kanalow kodowanych przez satelite a z naziemnej juz nie

http://www.emitel.pl/telewizja/nazie...-cyfrowa-dvb-t

sobrus 03.04.2009 13:15

ale wiesz jak u nas jest. Zobacz sobie niemieckie stacje na FTA. Jest ich cała masa.
A w polsce było nawet nieźle w roku 2003-2004 ale potem FTA stało sie chyba zbyt konkurencyjne dla plaftform i zostało udupione (TVN i Polsat zabrały swe kanały).

Dobrze by było gdyby Polsat TVN itp były na DVB-T za darmo. Ale jakoś w to nie wierze - mimo ze wiecej na nich głupich reklam niz powiedzmy filmu, są traktowane niemalże jak kanały premium - są kodowane na satelicie :rotfl:.
Po co je kodować? Nie mogłby być dalej w FTA?

Nie

bo kto kupiłby wtedy Nkę.

A co dla mnie za różnica czy zapłace za odbiór DVB-T czy z satelity? Żadna. Nawet satelitka lepiej na dachu wygląda niż zestaw masztów z antenami siatkowymi, yagi i dookólnymi.
Na przykład w lublinie te kilka marnych stacji które są w naziemnej są nadawane z uwaga TRZECH nadajników. Każdy w innym kierunku - z TVP Lublin, Piask i bodajże z Ryk.
I ustaw tu kurde antene :rotfl:.

edit:
widze ze Polsat i TVN obecnie na DVB-T nawet się trafia ;) I bardzo dobrze. Tylko zeby ich nie zabrali jak system sie upowszechni...
http://www.dipol.com.pl/dane_nadajni...lsce_bib07.htm

demek 03.04.2009 13:07

w uk tez mowili,ze dvb-t nie ma szans bo jest satelita, a wyszlo z tego cos fajnego, wiekszosc kanalow tam jest, sa nawet platne i kodowane jak np sky sports...

sobrus 03.04.2009 13:05

Nie napalałbym się na MPEG4 i DVB-T.
W polsce darmowa telewizja praktycznie nie istnieje.

Co można obejrzeć z nadajników naziemnych? 4 kanały? Toż to nawet nie warto się fatygować z montowaniem anteny na dachu. Operatorzy tacy jak Polsat, TVN czy Cyfra+ nie będą zainteresowani robieniem konkurencji dla platform satelitarnych (a jeśli nawet - taniej raczej nie bedzie, to po co sie fatygować part II).

Widać po rozwoju FTA w Polsce, że za darmo sobie raczej nic nie pooglądamy.

Tuner zawsze mozna sobie dokupić, telewizja naziemna rozwija sie miernie, do czasu jak wejdzie moze jeszcze telewizory powymieniamy.

Mój LG ma tuner MPEG2, ale i tak mam n-kę bo na moim zadupiu nawet TVP ledwo odbiera :)

mensir67pl 02.04.2009 16:12

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1015243)
W chwili obecnej mam C+ i ich standardowy dekoder Mediasat Pioneer-a. Są tam kanały nadawane w HD i jak rozumiem do ich odbioru potrzebny jest TV z tunerem mpeg4.

Zastanawiam się czy nie taniej wyjdzie kupić telewizor bez tunera mpeg4 a w cyfrze wymienić po prostu dekoder, który sobie z tym poradzi. Jak sądzicie ?

pozdrawiam

mpeg4[w tym kanałów HD]
tuner a raczej system nadawani naziemnej telewizji cyfrowej na zwykłej antenie np.[siatka]

jeśli ktoś będzie tylko używał [dekoderów] bierze od operatora tuner[HD] który załatwia cała robotę

superrrmario 02.04.2009 15:55

Nie warto kupować TV bez dekodera mpeg4. To niedługo będzie standard wszelkiego nadawania, naziemnego też.

Arepo 02.04.2009 14:46

Cytat:

Napisany przez mensir67pl (Post 1013642)
jeśli teraz Tv nie posiada tunera Mpeg4 ... mija się to z celem kupowanie chyba ze będzie pracował po AV lub w kablowce

W chwili obecnej mam C+ i ich standardowy dekoder Mediasat Pioneer-a. Są tam kanały nadawane w HD i jak rozumiem do ich odbioru potrzebny jest TV z tunerem mpeg4.

Zastanawiam się czy nie taniej wyjdzie kupić telewizor bez tunera mpeg4 a w cyfrze wymienić po prostu dekoder, który sobie z tym poradzi. Jak sądzicie ?

pozdrawiam

sobrus 29.03.2009 15:51

Monitory z tunerami to zazwyczaj najgorsza opcja. Bardzo prawdopodobne że jest na matrycy TN, a to do telewizji odpada (zmiana odcieni kolorów przy zmianie kąta, tzn każda osoba widzi inne kolory :szczerb:).
Chyba że to jest na S-IPS, ale monitory na S-IPS można policzyć na palcach jednej ręki.

DejaVu 29.03.2009 13:26

http://www.chip.pl/news/sprzet/wyswi...m-juz-na-rynku a może coś takiego?? szkoda że to takie małe!

M@X 29.03.2009 04:15

W4000 to wyjatkowo udana seria :-)!

demek 27.03.2009 20:52

sharp, panasonic, samsung a potem sony

NeoFighter 27.03.2009 20:27

dzieki za wsparcie fachowa wiedza :]
w ktorych producentow najlepiej celowac?
z wstepnej selekcji wylonilem Sony, a konkretniej Telewizor 32" LCD Sony KDL-32W4000K (Bravia) (Full HD, 3 HDMI)

sobrus 27.03.2009 16:07

Mam... to znaczy miałem ;) w lapku GF8400MG i też jakość była super, poza tym że mam TV HD ready i robiło downscaling.

Niestety mam też Della GX280 który służy za media PC i jakość obrazu ponad 1280x1024 jest na nim podła.

Nawiasem mówiąc na moim TV przy sygnale VGA czasem źle reguluje sie obraz (wychodzi poza ekran). Pewnie to wina TV, regulacji nie ma. Dlatego puszczam FullHD bo wtedy akurat jest OK.

Musze kupić jakiegoś radeona z DVI do della, ale low profile są drogie :(. Najlepszy byłby HD2400.
Cału komputer z windowsem kosztował 300zł, nie wsadze do niego karty za 150 żeby poprawić jakość obrazu :ysz:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:04.