![]() |
zaraz ide do sklepu zobaczyc te telewizory.
To w takim razie jak o tym Samsungu wypowiadacie się "różnie" to powiedzcie na jakie modele warto zwrócić uwagę? |
Witam ponownie !
Po ponad pól roku znów wraca temat zakupu TV LCD ... męczę się jakoś z tym moim starym Goldstarem CRT, ale ostatnio polega to głównie na tym, że ... nie oglądam TV ... był nawet w naprawie ale tylko niektóre usterki się dało usunąć - facet co naprawiał stwierdził, że TV jest wyeksploatowany i ma same zimne luty ..cóż 18 lat już ma ... teoretycznie może i dało by go jeszcze porządnie naprawić ale jak mam pakować w niego kasę ... sam już nie wiem ... I teraz kwestia ew. zakupu TV LCD - trochę poczytałem, pooglądałem w necie - i wybrałem takie dwa modele 19 LCD (większy nie może być - nie zmieści się - zresztą mam teraz CRT 14 więc 19 LCD będzie chyba wielkościowo dobrym "odpowiednikiem"): LG - LCD 19LH2000 - o tym modelu już kiedyś wspominałem - znalazłem kilka niezłych opinii ... choć trochę mało aby były obiektywne ... jego dane to: http://www.oleole.pl/telewizory-led-...tml#content_2c Zainteresował mnie też taki SONY - KDL-19L4000: http://www.video-top.pl/index.php?mo...&pid=996#tab-3 Krótkie porównanie: LG: + chyba nowszy technologicznie model + MPEG4 + czas reakcji 5 ms + mniejsze zużycie energii + cena niższa o prawie 200 zł - mniejsza moc głośników bo 3 W+ 3W - tylko 2 lata gwarancji SONY: + marka SONY + większa moc głośników bo 5W+5 W + 5 lat gwarancji - MPEG2 - czas reakcji 8 ms - starszy model chyba wyprzedawany (dlatego chyba niecałe 1000 zł) - cena około 200 zł wyższa niż LG Dodam jeszcze - TV będzie współpracował z analogową kablówką (może później także z DVD ale to uboczne zastosowanie) Co byście z tych dwóch wybrali ? Pozdrawiam ! |
Jeżeli ma współpracować z analogiem, to bierz model, który lepiej wykonuje upscaling analogowego obrazu.. Posiadam KDL-37S5600 który radzi sobie z tym znakomicie.
LG wygląda tu lepiej, ale go sprawdź przed zakupem, a najlepiej porównaj nie tylko parametrami na papierze ale w praktyce. |
Jeśli chodzi o producentów LCD-ków to uważam że stawka jest wyrównana. No... może Samsung nieznacznie przewodzi stawce (duża możliwość opcji korekcji obrazu). Inna sytuacja jest w plazmach, gdzie zdecydowanie najlepsze (ale i najdroższe) telewizory produkuje Pioneer.
No ale wracajmy do tematu. Gdybym ja miał wybrać, to zdecydowałbym się jednak na LG. Choćby z jednej prostej przyczyny. Jeśli telewizor ma służyć dłuższy czas, to warto pomyśleć o cyfrowej telewizji naziemnej, która będzie nadawana w standardzie MPEG-4. Taki dekoder posiada właśnie LG. |
Z tego co sie orientuje 5lat gwarancji sony dawalo tylko do konca stycznia(o przedluzyli do konca lutego;)
|
Cytat:
choć i Panasonic wziął się na ten chwyt i Sharp z seria LE |
Cytat:
Masz rację ... też ten MPEG4 powoduje, że składaniam się ku temu LG ... tylko taka jedna kwestia mnie zastanawia - czy mając kablówkę to mi się w najbliższych latach przyda ? Bo jakoś wątpię abym na zwykłej pokojowej antenie (bo za oknem żadnej nie będę montował) z tej naziemnej cyfrówki uzyskał lepszy obraz niz z analogowej kablówki ? A po drugie - w tej naziemnej będzie kilka kanałów ... coś wątpię aby poza ew. testami pojawiły się jakieś takie, których nie mam w pakiecie pośrednim kablówki ? |
Zawsze obraz cyfrowy będzie lepszy niż analogowy :taktak: A poza tym nigdy nic nie wiadomo, co kiedyś może Ci się przydać. Teraz korzystasz z kablówki ale możesz przecież zmienić zdanie lub inne przyczyny skłonią Cię do podłączenia anteny naziemnej. Jak już kupować to wybrać model lepszy, przyszłościowy.
|
Cytat:
W praktyce z mojego punktu widzenia jest tylko dwóch producentów popularnych tv których warto rozważać: Sony i Sharp. Żaden Samsung nie dorównuje im jakością obrazu. A LG to złom. |
Cytat:
brał bym też pod uwagę Toshibe i JVC |
Cytat:
Cytat:
Oczywiście są TV dobre, przeciętne i kiepskie ... ale opinia typu LG to złom to raczej mało wnosi konkretów - może masz na to dowody, porównania, wyniki fachowych testów ? Jak ponad 18 lat temu dostałem w prezencie TV 14 cali Goldstar to też koledzy się śmiali, że to badziewna marka - i owszem swoje małe wady miał ... ale przez ponad 15 czy nawet 16 lal bez żadnej naprawy ... a nie jeden lepszy TV już w tym czasie przeszedł ich kilka ... OCZYWIŚCIE - ja nie porównuję dziś Goldstara do LG (choć to przecież ta sama firma) bo czasy się niestety zmieniły .... trwałość 90 % sprzętu jest niższa albo nawet dużo niższa niż kiedyś ... ale nie bądźmy śmieszni i nie rzucajmy takich dziecięcych opinii ;) A Sony - owszem - nadal uważam tą markę za jedną z lepszych - ale wiadomo przecież, że to nie ta Sony co kiedyś ... gdyby ten Sony co podawałem miał MPEG4 i czas reakcji 5 ms a nie 8 to bym go brał bez zastanowienia ... Cytat:
Niestety nie mam możliwości pojechać aktualnie do sklepów, nawet jakbym się wstrzymał z zakupem to takie porównywanie w sklepach to jak dla mnie to g... warte - nie znam sklepu gdzie znajdziesz wszystkie albo nawet większość modeli zwłaszcza tych 19 calowych ... po drugie w sklepie masz inne oświetlenie, TV stoi na innej wysokości niż będzie stał w domu, masz inny sygnał ... nie wiesz jakie ma ustawienia, masz duże pomieszczenie więc dźwięk sie inaczej rozchodzi ... ja tam w sklepie takiej rzeczy jak TV wybrać na podstawie porównania nie potrafiłbym :( Mam jeszcze takie konkretne pytanie - według mnie różnica w czasie odświeżania pomiędzy 8 ms a 5 ms będzie chyba zauważalna - a według Was ? Pozdrawiam i liczę na jeszcze jakieś rady - ja wiem, wiem - że jakbym pytał o TV 32-37-42 cale to by się znaleźli użytkownicy konkretnych marek modeli ... ale cóż ... mam "niepopularne" wymagania :( |
Cytat:
|
W teście Płaskie Ekrany Najlepszym 40 calowym TV LCD okazał się Samsung LE40A656 czyli model już nie produkowany (posiadam). W którymś z pism komputerowych, kolejny ranking wygrał Samsung LE37B651. TV Samsunga są OK i mają przystępne ceny. Sony -kolega miał dwa TV LCD Sony Bravia 32 cale - oddawał je po 3 dniach, ponieważ w każdym buczał zasilacz. Obecnie ma LE32B651 i jest zadowolony. Z obrazu i obsługi multimediów.
Swojego LE32B651 używam jako monitora do kompa. oglądam na nim filmy i bardzo go sobie chwalę. Co mi w nim brakuje - normalnej przeglądarki internetowej. Takiej jak IE czy Opera. podobno w jakimś Sharpie to już funkcjonuje. Samsungi na razie łączą się z kilkoma serwisami tylko - pogoda, YouTube. Inny brak to nie odtwarzanie w plikach mkv audio DTS. Ale chyba inne telewizory też tak mają. Przyznam,że przy zakupie TV (szczególnie poprzedniego 40 cali) dużą rolę grała cena. 5000 za Sony było zbyt wysoką. |
Witam.
@romanesco A ja się w znacznym stopniu z Tobą zgodzę .. oczywiście nie jest tak, że liczą się tylko testy bo też czasem są robione na zamówienie - a co ważniejsze - w przypadku oceny w jakimś stopniu indywidualnej - bo tak trzeba oceniać np. obraz TV - dwie osoby mogą wydać dwie różniące się trochę opinie ... natomiast mi też się teoretycznie wydaje, że dziś stawka producentów TV LCD jest dość wyrównana ... czyli ogólnie średnio-niska :( ... no chyba, że weźmiemy produkty z najwyższej półki ... A opinie ... z każdego źródła są warte uwagi czy to z testów czy od użytkowników/znawców ... jeśli są konkretne i coś wnoszące :) Zresztą ... ta sytuacja się powtarza ... kiedyś też w telewizorach mniejszych niż 20 cali wybór był słaby a modeli z dodatkowymi funkcjami i lepszych było bardzo mało ... a dziś wybór w przypadku TV LCD zaczyna się tak naprawdę od 26 cali ... I jeszcze jedna kwestia ... jakbym miał na ten TV 1500-1600 zł to nie miałbym dylematu ... są modele 19 cali SONY które parametrami są prawie idealne ... ale ta cena :( |
Wybór to jest od 32 cali. 26 cali to można sobie monitorek do kompa kupić ;)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:31. |