Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   Jaki telewizor HD? (https://forum.cdrinfo.pl/f108/jaki-telewizor-hd-67298/)

romanesco 15.04.2009 14:42

Kupiłem jakiś czas temu lornetkę. Producent dołączył specjalną ściereczkę do wycierania obiektywów. Jako przezorna osoba używam więc jej do wycierania. I nawet do głowy mi nie przyszło aby używać innej. Po prostu przyjąłem, że jeśli producent taką dołączył, to znaczy że właśnie taka jest najlepsza i takiej należy używać. A co zrobię, jeśli się w końcu zużyje :pytanie: Otóż będę używał ściereczki z mikrofibry, bo skoro dobra jest do płyt CD/DVD, to na pewno obiektywu lornetki nie porysuje ani nie zniszczy.

Reetou 15.04.2009 14:41

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1017530)
A co do samochodów na F to Ferrari i Ford są bardzo spoko ;)
Zwłaszcza to nowe Mondeo :fiu:

Bardzo spoko?

Szwagier pracuje w serwisie Forda - wiesz, co mi doradzał przy kupnie samochodu? "Wszystko, tylko nie Ford... Ford gówno wort, Fiat jego brat." :D

nimal 15.04.2009 14:35

wiem wiem, zawsze to powtarzam :D (aczkolwiek sam Ferrari nigdy nie mialem, to ogladajac programy motoryzacyjne wszyscy twierdza, ze sa to tez bardzo typowie przyedstawiciele samochodow na F, podobnie jak alFa-romeo i inne Floskie wynalazki)

a wracajac to TV - to zabawka na kilka dobrych lat, rzucajaca sie w oczy i stojaca przewaznie w salonie, czyli najbardziej reprezentacyjnym pomieszczeniu
wiec MUSI wygladac
w dodatku jest od uzywania a nie od huhania na nia, wiec MUSI tez znosic dzielnie wszelkie przypadkowe szturchniecia itp

oczywscie kazdy ma prawo do wlasnego zdania
sam znam goscia, ktory TV (ale nie jedyny w jego domu :haha: ) ma powieszony w kiblu

sobrus 15.04.2009 14:28

e bo to francuskie...
szczerze to podobają mi sie francuskie samochody, chociaż akurat taki peugeot w stylistyce strasznie podupadł. ale jakbym miał kupić, to wolałbym Fiata.
Ostatecznie Renault jakby dawali 70% taniej :D.
Brat kupił nowego C5 z salonu i po paru latach użerania się z nim zmienił na starsze wypasione Audi :D Co tydzień w serwisie :fiu:

A co do samochodów na F to Ferrari i Ford są bardzo spoko ;)
Zwłaszcza to nowe Mondeo :fiu:

btw:
to dobrze ze właściciel wytarł plastiki, znaczy się dba o porządek ||

zene_k 15.04.2009 14:28

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1017528)
pikus - Citroen Xsara Picasso (czy jak sie to pisze) - to juz naprawde dosc droga zabawka
jechalem 3 latkiem - WSZYSTKIE plastiki w srodku wytarte... wygladalo to naprawde ochydnie, gorzej niz w dowolnym 20- 30-letnim dowolnym innym aucie

Nie kupuje się samochodów na F:nie:

nimal 15.04.2009 14:25

pikus - Citroen Xsara Picasso (czy jak sie to pisze) - to juz naprawde dosc droga zabawka
jechalem 3 latkiem - WSZYSTKIE plastiki w srodku wytarte... wygladalo to naprawde ochydnie, gorzej niz w dowolnym 20- 30-letnim dowolnym innym aucie

sobrus 15.04.2009 14:15

A co powiecie na telefon samsunga w kolorze srebrnym który się wyciera.
Ponoć po paru miesiącach wygląda jakby sie po nim czołgiem jeździło.
Nawet w salonie od razu powiedzieli ze lepiej wziąć czarny :D

Arepo 15.04.2009 14:02

nie ma co przesadzać, wielkiej tragedii nie ma ;)

to są po prostu te nowoczesne plastiki ala kolorowe laptopy Toshiby, których nie sposób nie porysować

mam już dysk zewnętrzny WD z takiego czegoś, generalnie nie wpływa to na funkcjonalność - tylko na efekt wizualny

pozdrawiam

nimal 15.04.2009 13:07

czyli co kupiles? zeby nie popelnic tego samego bledu :D
znaczy sie firmy unikac, bo co jak co, ale sciereczka od kurzu rysyjaca obudowe... toz soczewki w obiektywie w ten sposob nie uszkodzisz, a to jest dopierow delikatne ustrojstwo :)

grzeniu 15.04.2009 13:04

Najlepiej zawołać serwisanta, nie będzie problemów gwarancyjnych :D

Reetou 15.04.2009 12:19

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 1017497)
A więc sam jesteś sobie winny. Tylko nie rozumiem, czemu zamiast dedykowanej ściereczki, używałeś innej :pytanie:

Może dlatego, że żadna normalna osoba nie wpadłaby na to, że przez dołączenie "dedykowanej ściereczki" producent sprzętu chce ukryć mierną jakość stosowanych materiałów. No chyba, że w instrukcji użytkowania napisał:

Cytat:

Z uwagi na zastosowanie super ściereczko-degradowalnego materiału na obudowę sprzętu, czyszczenie tejże można wykonywać JEDYNIE za pomocą załączonej ściereczki. W przypadku zużycia w/w ściereczki można u nas dokupić ściereczki zapasowe jako materiał eksploatacyjny.
No, wtedy Arepo jesteś sam sobie winny.

Arepo 15.04.2009 11:52

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 1017497)
A więc sam jesteś sobie winny. Tylko nie rozumiem, czemu zamiast dedykowanej ściereczki, używałeś innej :pytanie:

a no dlatego że to moja domowa szmatka do kurzu :taktak:

wycieram nią wszystkie sprzęty, łącznie z ekranami monitorów i na niczym ślady nie zostają, nie spotkałem się jeszcze z tak słabym plastikiem, nawet boję się go dotykać ręką bo paznokieć też go załatwi, tandeta i tyle ...

pozdrawiam

romanesco 15.04.2009 11:30

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1017413)
zwykła szmatka z płótna starego prześcieradła, nie sądziłem że ta którą dodali do TV (w dotknięciu jak aksamitna) to jedyna jakiej można używać :szczerb:
[...]

Arepo 14.04.2009 21:23

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 1017337)
Co to za plastik albo... co to za szmatka :hmm:

zwykła szmatka z płótna starego prześcieradła, nie sądziłem że ta którą dodali do TV (w dotknięciu jak aksamitna) to jedyna jakiej można używać :szczerb:

@sobrus
piny podłączone są prawidłowo, niestety wygląda na to że jedyne tutaj złącze EURO nie obsługuje sygnału S-Video :(

w telewizorach często jest tak, że albo działa RGB albo S-Video na SCART-cie, akurat trafiło na RGB - sprawdziłem działa

pozdrawiam

sobrus 14.04.2009 12:42

@Arepo
Scart ma od cholery połączeń do koloru. Można podłączyć kable na wiele sposobów i co ważniejsze nie zawsze firmowe kable są dobrze połączone!. Kiedyś musiałem sam przelutowywać kabel zeby uzyskać efekt.

Spójrz na schemat SCART i zobacz czy odpowiednie piny są przylutowane. Nie pamietam co to było dla SVideo - Y/Cr/Cb albo coś..
Najwyraźniej tylko Y działa a reszta jest pochrzaniona i masz BW.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:38.