Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   Jaki telewizor HD? (https://forum.cdrinfo.pl/f108/jaki-telewizor-hd-67298/)

sobrus 15.06.2009 07:53

Ja też jeszcze rok temu twierdziłem że HD jest mi niepotrzebne, drogie i w ogóle będzie za 20 lat :D A już z 9 miesięcy mam telewizor HD (32LG3000) i nie wyobrażam sobie teraz SD...

Nawet do oglądania SD ten telewizor jest lepszy niż bardzo porządne CRT 25'' Thomson Black Matrix które miałem. Obraz SD (z cyfrowych dekoderów TV i DVD, analogowego nie sprawdzałem) może troche "miękki" ale nic nie miga i nie męczy wzroku. Do tego mnogość złącz (3 HDMI, Scart, Component, Composite, VGA) ułatwia podłączanie urządzeń. CRT zazwyczaj mają tylko Euro i chinch.

Poza tym mam x360, podłączony komputer i pare kanałów w HD (np TVN).
Także HD warto mieć, natomiast moim zdaniem nie warto mieć teraz FullHD .
Chyba że ma służyć jako monitor do komputera albo TV jest większy niż 37 cali.
Poza tymi przypadkami jest to po prostu przepłacanie.

M@X 14.06.2009 23:51

Cytat:

Napisany przez adbok (Post 1029469)
(w ciagu najblizszych 5lat nie planuje przejscia na HD)

Pogadamy za rok, maksymalnie 2 lata ;-). Przejscie na HD jest nieuniknione i nie dasz rady sie od tego odciac, mozesz opozniac ale bedzie to tylko ze strata dla Ciebie...

@ro29 - jesli chodzi o sygnal SD to faktyczie elektornika w LCD LG jest lepsza niz w Samsungach. I jestem obiektywny, bo mam Samsunga ;-)... Tyle ze w SD to juz nie gram/ogladam...

ro29 14.06.2009 17:54

Cytat:

Napisany przez mdfire (Post 1028381)
Myślę, że w Twoje potrzeby nieźle wpasowuje się Samsung LE22B450 dostępny np tu.
O ile wiem charakteryzuje się niezłym poziomem czerni, ma wbudowany tuner MPEG-4 i pobór mocy ok. 40W

Dzięki za radę :)
Tak się składa, że model jaki podałeś jest bardzo podobny do tego nad którym ja myślałem - chyba różni się tylko wielkością ekranu (a co za tym idzie wielkością całości i zużyciem energii).
A w sumie przeglądnąłem trochę Internet i np. Forum Elektrody ... i mam totalny dylemat - ponoć z sygnałem analogowym większość TV LCD (zwłaszcza tych mniejszych i tańszych bez "super" dodatkowych technologii) radzi sobie kiepsko - a niektórzy piszą, że wręcz fatalnie ... u mnie szans na sygnał cyfrowy w najbliższym czasie praktycznie nie ma (tzn. w kablówce jest dostępny, ale Rodzice nie wykupią pełnego pakietu - a ja aż tak go nie potrzebuje, żebym sam dokładał z 40 zł na miesiąc ... pomijam już, że gdybym sam tego nie płacił, to byłby dylemat gdzie ma stać dekoder - tzn. pod jaki TV ma być podłączony ;)).
Aha - i jeszcze sporo znalazłem opinii, że ogólnie TV LCD LG są lepsze niż Samsung - prawda to czy mit ?

Pozdrawiam
ro29

EDIT: Jak LG to może LCD 19LH2000 - http://pl.lge.com/prodmodeldetail.do...LH2000&model=1
?
Tylko prawie nie ma o nim żadnych opinii w Internecie :(

adbok 14.06.2009 13:49

Polecicie mi jakiegos LCD 32-37 do ok 1450zl ? nie wiecej! Znalazlem na allegro kilka atrakcyjnych ofert :) TV oczywiscie HD Ready (chcialbym aby TV mial port D-SUB)

LG 32LH2000 http://allegro.pl/item660939093_lg_3...ncja_24_m.html

FUNAI LT6-M32BB http://allegro.pl/item653858069_tych...gwarancji.html

LG 32LC52 http://allegro.pl/item655196850_tv_l...ata_gw_pl.html

SAMSUNG 32A430 http://allegro.pl/item661568907_sams...lska_fv22.html

i jeden 37" calowiec
TOSHIBA AV500P http://allegro.pl/item661147930_lcd_...37_av500p.html

Odrazu mowie ze sprzet bedzie podlaczony do tunera SD - Dreamboxa 500s i do DVD (w ciagu najblizszych 5lat nie planuje przejscia na HD). Tuner moze byc podpiety przez euro zlacze a dvd przez hdmi (lub euro)

EDIT: Mysle ze najlepszym wyborem dla mnie bedzie LG 32LH2000. Co o tym sadzicie ?
EDIT2: Kupilem tego LG

sobrus 09.06.2009 10:21

Pobór pocy zależy w dużej mierze od ustawionej jasności lamp (to co innego niż jasność obrazu, można powiedzieć ze telewizory LCD mają dwie różne jasności).
Mój telewizor 32'' pobiera max 150W (faktycznie tyle - sprawdziłem), natomiast podczas normalnej eksploatacji (40-50% mocy) ok 70-80W.
Nawet 30% starcza, ale jest ustawiony zapas na słoneczne dni ;)

Czyli podejrzewam że w typowych zastosowaniach telewizor o którym piszesz weźmnie ze 20-25W :)

Niektóre telewizory automatycznie regulują moc w zależności od jasności otoczenia, więc w nocy zużywają mniej energii

mdfire 09.06.2009 10:19

Myślę, że w Twoje potrzeby nieźle wpasowuje się Samsung LE22B450 dostępny np tu.
O ile wiem charakteryzuje się niezłym poziomem czerni, ma wbudowany tuner MPEG-4 i pobór mocy ok. 40W

ro29 09.06.2009 09:10

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1028318)
ja oglądam 32" z 2 - 2,5 metra i jest super, a jak się walnę na kanapę w odległości 5 metrów, to mógłby być spokojnie ze 40"...
wzrok mam jeszcze dobry...
także upieranie się przy 19" jest moim zdaniem bez sensu...
format 16:9 jest nieunikniony, sygnał cyfrowy będzie tak nadawany, więc...

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.

Tylko, że ... w miejsce w którym stoi mój aktualny 14'' CRT - to większego niż 26 cali LCD nie wstawię po prostu (nawet nie mam pewności czy te 26 wejdzie - musiałbym zmierzyć - chodzi oczywiście o szerokość).
Będę oglądał na dzień dzisiejszy i w najbliższej przyszłości sygnał z kablówki analogowej - a nie oszukujmy się - oglądanie takiego z podawanych przez Was odległości to oglądanie ... pikseli. Oczywiście co innego sygnał cyfrowy.
Cena - te 1000 zł to na telewizor kwota praktycznie graniczna - mam inne wydatki w najbliższej przyszłości - a chyba większego za tę kwotę się nie dostanie.
I na koniec - czegoś jak widać niektórzy nie mogą zrozumieć ;) - przyzwyczajenie :) - mi naprawdę te 14 cali CRT wystarcza - i naprawdę w moim małym pokoju (3,8 na 2,55 metra) nie wyobrażam sobie telewizora 32 cale :D).
Pominę już, że Rodzice chyba szoku by dostali jakby taki duży telewizor zobaczyli - Ojciec do dużego pokoju kiedyś mówił o 21 calach ... 25 stwierdził, że za duży .... o większych nie wspomnę ;)
I jeszcze kwestia zużycia energii - naprawdę zależy mi, aby zużywał mniej niż mój aktualny - i to znacznie ...
Wiem, wiem .... mam specyficzne wymagania ;)

A co do formatu 16:9 - to jak napisał kolega - jest niestety nieuniknione ... dlatego też myślę właśnie o takim ... z 2 lata temu upierałbym się twardo przy 4:3 ;)
Pozdrawiam
ro29

EDIT: spojrzałem na przykładowy model 26 cali Samsunga ... pomijając inne wady ... to nie zmieści mi się - nawet jakbym zmienił stolik (na aktualny to zupełnie bez szans).

EDIT 2: Dodam jeszcze - co jeden z kolegów napisał ... dziś duże LCD są ... modne - i może to też ma wpływ na to, że niestety - tak jak kiedyś w 14-17 calowych telewizorach kineskopowych wybór był mały (a z czasem bardzo mały) - tak teraz praktycznie poniżej 26 cali to też z wyborem i jakością jest słabo ... niestety

nimal 09.06.2009 07:55

wielokrotnie juz na temat czerni pisalem to samo, i nadal zdania nie zmienilem
1. nie ma filmow o murzynach w sieni bez zarowki
2. ogladanie filmu w calkowiecie zaciemnionym pomieszczeniu (a tylko wtedy widzimy szarosc zamiast czerni na dobrej matrycy) to najszybsza droga do okulisty
:)

wiec rozwazania o roznicach ilus tam miejsc po przecinko co do glebi czerni mozna miedzy bajki wlozyc imho

mam CRT, mam LCD - jest OK
byle wybrac z glowa :)

sobrus 09.06.2009 07:41

Czy ja wiem, sam kineskop nie jest czarny tylko często ciemnoszary więc o czerni idealnej mowy być nie może. Mój LCD ma kontrast 15k:1 i czerń nie jest żadnym problemem.
Nie mówie że jest idealna (szczerze to nawet nie testowałem) ale nie przeszkadza.

romanesco 09.06.2009 07:31

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1028338)
[...]co do jakosci obrazu - pozadny LCD bije na glowe nastoletnia konstrukcje CRT
[...]

Oj, nie zgodzę się pod jednym względem. Żaden telewizor plazmowy czy LCD nie dorównuje jeszcze poziomem czerni telewizorowi CRT. Choć już pewnie niedługo.

nimal 09.06.2009 07:16

z 2 m to zdecydowanie 32" - teraz sa tanie, bo wieksze sa modne
sam mam 32", siedze okolo 2,5m, jak go kupowalem to myslalem, ze to spory telewizor, teraz bym myslam raczej o czyms podhcodzacy pod 50"... tlyko nie widze powodu zmieniac :D
a panorama - bylo, bylo,bylo - to nieuniknione i o wiele, wiele wygodniejsze i bardziej ergonomiczne
tylko jelopy z TVP tego nie dostrzegaja i nawet pseudopanoramicznych transmisji u nas malo... ale wiesz - 2012 i ponoc ma sie zmienic :haha: choc pewnie bedzie jak zwykle ^_^
co do jakosci obrazu - pozadny LCD bije na glowe nastoletnia konstrukcje CRT
fakt, ze dobry CRT sprzed kilku lat ma wiele lepsza jkosc od czegokolwiek dzisiaj (pisze o popularnych rzeczach - nie wyskakiwac mi tu z modelami pokazowi wartymi po set tysiecy $), ale tez kosztowal 2-3x wiecej niz dzisiejszy LCD o tej samej wielkosci ekranu i lepiej wyposazony...

no i za kafla to faktycznie nie poszalajesz

ed hunter 09.06.2009 04:54

ja oglądam 32" z 2 - 2,5 metra i jest super, a jak się walnę na kanapę w odległości 5 metrów, to mógłby być spokojnie ze 40"...
wzrok mam jeszcze dobry...
także upieranie się przy 19" jest moim zdaniem bez sensu...
format 16:9 jest nieunikniony, sygnał cyfrowy będzie tak nadawany, więc...

ro29 09.06.2009 01:16

Witam !
Nie wiem czy to najlepszy temat do tego pytania ... ale widzę, że dyskusja dość żywa ;)

Ktoś spotkał się z tym modelem: Samsung 19" LCD LE19B450 (http://www.agito.pl/agitopl/samsung-....1.342248.html)

Lub ew. zna jakiś lepszy LCD do około 1000 zł w rozmiarze 19-max 22 cale ?

Wiem, wiem ... jeszcze z dwa lata temu o LCD nie myślałem, a format 16:9 uznawałem za kino a nie telewizor - i w sumie niewiele się zmieniło - jakością obrazu LCD jest gorszy niż CRT, format kinowy to raczej do kina się nadaje - ale wybór w TV LCD 4:3 jest bardzo mały ... głównie jakieś starsze modele.

A o LCD TV pytam bo mój CRT Goldstar 14 z 1992 roku chyba padł dziś totalnie :( ... co prawda może się zdecyduję naprawić ... ale myślę też o zakupie LCD choć 1000 zł to jednak sporo kasy ... a jakość obrazu gorsza, te kąty, ten format 16:9 :( ... ale ma też LCD zalety - dużo mniejsze zużycie energii (zwłaszcza ten model), txt (mało dziś potrzebny ale czasem mi go brak), pełna głowica telewizji kablowej (na moim CRT nie mam chyba z 10 kanałów), gniazdo słuchawkowe (nie wiem jak z mocą - ale może będzie wystarczająca i nie będę musiał podłączać go do wzmacniacza - więc kolejne parę watów zaoszczędze); oprócz tego LCD jest mniejszy, lżejszy ....

Aha - co do wielkości - telewizję oglądam z odległości około 1,8-1,9 metra (a czasem nawet z 1,3-1,4) - więc rozmiar 19 wydaje się tutaj optymalny (a 22 maksymalny). I do małych rozmiarów ekranu jestem przyzwyczajony - praktycznie 95 % telewizji oglądałem u siebie w pokoju właśnie na tym 14 cali CRT - i naprawdę nie jest mi za mały :)).

Z góry dziękuje za rady i opinie !

Pozdrawiam
ro29

ed hunter 28.05.2009 12:32

Chwile tylko byłem, włączyłem automatyczne strojenie z kablówki i się zmyłem. Po pierwsze to na pewno nie ma kabla do gniazdka antenowego zbiorczej, bo od zawsze ma kablówkę, więc kabel na pewno jest zgubiony. :szczerb: Jak będę miał więcej czasu, to pojadę i się pobawię.

demek 28.05.2009 11:59

a nie sprawdzales na dvb-t?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:57.