Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   Jaki telewizor HD? (https://forum.cdrinfo.pl/f108/jaki-telewizor-hd-67298/)

romanesco 08.02.2010 12:01

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1079704)
Oczywiście, że każdy ma prawo mieć własne zdanie. Tylko że to nie specjaliści będę siedzieć u mnie w domu przed telewizorem, tylko ja. Więc telewizor musi spełniać moje wymagania, a nie ich. I cóż z tego, że Samsung ma może i większe możliwości regulacji, gdy tą całą regulacją nie da się ustawić takich kolorów, jak na soniaku?

Tylko że jest jedno ale. Specjaliści oceniają nie na podstawie własnych wymagań, tylko na podstawie określonych wzorców. Są wzory gamutu kolorów, są tablice testowe. I taka powinna być profesjonalna ocena. Jeśli telewizor da się wyregulować tak by spełniał te warunki, wtedy można powiedzieć że jest bardzo dobry. I na tej podstawie Samsung otrzymał pochlebne recenzje. Nie ma mowy o jakichś osobistych upodobaniach. I uważam, że nie powinno. Każdy bowiem może mieć inne preferencje. Jeśli podchodzić do tego w takim aspekcie, to właściwie każdy telewizor może być wtedy dobry. Ale z kolei czy będąc w sklepie i widząc że jeden z telewizorów ma bardziej soczyste kolory aniżeli ten stojący obok, można stwierdzić że ten który ma bardziej soczyste, to jest lepszy? Nic bardziej błędnego. Niejeden już się sparzył na takiej subiektywnej ocenie. Wszystko zależy od ustawień fabrycznych (a te rzadko kiedy są ustawione obiektywnie). Dopiero profesjonalna kalibracja daje podstawę do oceny danego telewizora. I ja podchodzę do tego w ten właśnie sposób.

ro29 08.02.2010 10:41

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1080199)
padłem na cycki... Samsung serii 6 spełnił moje oczekiwania, a nawet więcej. No i ten design.
(...)

pozdr

;)
Dla mnie wygląd ma 3-4-rzędne znaczenie ... ok - nie chciałbym białego TV bo brud na nim widać co chwilę ... jakość obrazu, dźwięku, odświeżanie i inne sprawy są najwazniejsze

@Reetou - dzięki za ostatnią wypowiedź - a w przedstawionej sytuacji rozumiem Twoją decyzję bo miałeś okazję naocznie porównać ..

Poszukałem też opinii w necie o tych LG i Sony ... niestety nie ma ich dużo więc trudno na ich podstawie coś wnioskować ... z tego co znalazłem gorsze opinie ma Sony ale niektórzy też byli z niego zadowoleni ... LG trochę lepiej ale jak napisałem na 3-4 opiniach trudno do końca polegać ...

CIAPEK 08.02.2010 00:29

padłem na cycki... Samsung serii 6 spełnił moje oczekiwania, a nawet więcej. No i ten design.

Mam tylko jedno pytanie do Was. Może ktoś będzie wiedział.
Telewizor posiada wewnętrzną pamięć i coś takiego jak "content library". Są to aplikacje typu wygaszacze ekranu, gry i inne prezentacje multimedialno-użyteczne.
Patrzyłem na stronie Samsunga, ale nic nie ma. Tak samo nie mam pojęcia jak rozbudować wigdżety.

pozdr

ed hunter 07.02.2010 13:06

To był dysk twardy i 4 kilowy młot. :D

Ale już nie gotuję zupy z koników polnych i nie pompuję żab. :szczerb:

Reetou 07.02.2010 13:04

Bez przesady. Nie dalej jak kilka lat temu widziałem jakiś napęd traktowany przez Ciebie siekierą na podwórku. To nie były testy? ;)

ed hunter 07.02.2010 13:01

Też robiłem różne testy na podwórku, ale ze 30 lat temu mi przeszło. :>

Pierwszy 07.02.2010 12:51

gratuluję podwórka:spoko:

nimal 07.02.2010 12:37

opinie o specjalistach i robionych przez nich testach w calej rozciaglosci potwierdzam i podpisuje sie pod slowami Reetou
dokladnie to samo jest na podworku, ktorych sie akurat zajmuje

testy w gazetach sa o kant d rozbic

Reetou 07.02.2010 01:36

Wiesz, nie mam pewności, czy 'specjalista' przed puszczeniem tv na allegro, chociaż wyjął go z pudełka, za to jestem pewny, że ciotka codziennie ogląda Złotopolskich, Klan, czy co tam jeszcze leci :D

Pierwszy 07.02.2010 01:21

'specjaliści' to przekupieni stronniczy amatorzy, a ciotka to guru mvp hi-tec tv quality lcd pewnie :D

Reetou 06.02.2010 21:41

Cytat:

Napisany przez ro29 (Post 1079937)
Bo prawda jest taka - że mimo iż zgadzam się ogólnie z większością opinii i rad ... to chyba szkopuł polega na tym, że żaden z Was nie ma ani nawet nie miał okazji oglądać choć przez chwilę któregoś z tych modeli ...

Czuję się przywołany do tablicy, więc postanowiłem coś wyjaśnić. Mogę rzucić coś w dyskusji na podstawie specyfikacji, czy jakiś testów, ale wtedy nie upieram się przy swoim zdaniu. Ale pisałem już gdzieś, że wiem jak się przeprowadza takie testy i porównania sprzętu, którym bezkrytycznie wierzy romanesco. Wiem, bo swego czasu dostarczałem sprzęt do tego typu zestawień. Dlatego mam wyrobione zdanie o tego typu 'specjalistach'. Może i są teraz uczciwi (choć nie przypuszczam) i obiektywni, jednak dla mnie te testy mogą służyć jedynie jako zestawienie w jednym miejscu parametrów testowanych urządzeń. Dlatego zawsze wyżej będę cenił sobie (także w odróżnieniu od romanesco) opinię zwykłego użytkownika, niż tych specjalistów. Jeśli 10 zwykłych użytkowników mówi, że sprzęt jest OK i wart zakupu, to dla mnie jest najistotniejsze. Choć później zawsze idę przetestować sprzęt osobiście przed zakupem. W końcu taki tv, czy monitor, to jednak sprzęt na który będę się patrzył przez najbliższych kilka lat - przynajmniej w założeniach.

Nie mam też uprzedzeń, czy jakiś dziwnych nalotów lanserskich. Bardzo bym chciał, żeby marka typu LG, czy Daewoo robiła świetny sprzęt, bo są znacznie tańsi od uznanych marek i za pieniądze przeznaczone na tv mógłbym zamiast 40 Soniaka kupić 52" LG. Ale niestety tak nie jest.

Tak jak mówiłem oglądałem tv LG - co prawda tylko w markecie, podłączone do ściany monitorów, obok marek typu Samsung, Philips, Sony, czy Sharp. I wiem, że ściana monitorów w markecie to nie jest odpowiednie miejsce do testowania sprzętu, ale pierwsze wrażenie można sobie wyrobić. I na podstawie tego wrażenia twierdzę, że LG to złom. Bo jeśli np. jakość obrazu na większości tv (np. Samsung vs. Sony) jest mniej więcej porównywalna, to LG, Daewoo znacznie od nich odstają - pojawia się tam jakiś szum, ziarnistość, obraz jest jakby niewyraźny. Oczywiście może być to kwestia samego podłączenia, czy regulacji, ale efekt ten zauważyłem nie w jednym, ale w kilku sklepach. Dlatego skreśliłem ten sprzęt.

Nie znam natomiast segmentu tv 19" - nigdy mnie nie interesował, więc może znajdziesz tam jakiś niezły model.

Co do wcześniejszych pytań: nie wiem, czy wszystkie (nie jestem PM soniaka), ale gros ma 8ms. Mimo tego nie widzę efektu smużenia, nawet na bardzo szybkich scenach. Owszem, widzę różnicę jakościową pomiędzy sygnałem analogowym, a cyfrowym na korzyść tego ostatniego. Z drugiej jednak strony ciotka u której też pracuje soniak na analogowej kablówce jest zachwycona jakością obrazu. Więc chyba nie jest tak źle. Tuner MPEG-4 nie stanowił dla mnie najmniejszego kryterium wyboru, ale rzeczywiście przypadkowo go ma ;)

ro29 06.02.2010 19:08

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1079826)
Magia nazwy Sony działa jak widać na wzrok ;)

(...)

No właśnie ;)

Bo prawda jest taka - że mimo iż zgadzam się ogólnie z większością opinii i rad ... to chyba szkopuł polega na tym, że żaden z Was nie ma ani nawet nie miał okazji oglądać choć przez chwilę któregoś z tych modeli ... więc w sumie oceniamy na zasadzie suchych faktów i teorii o marce i innych modelach - i tutaj macie 90 % racji - ja też uważam, że Sony nadal jest jedną z najlepszych marek a na pewno lepszą od LG ... tylko pytanie jest takie - czy na pewno dotyczy to wszystkich modeli ? Bo tutaj już miałbym spore wątpliwości ...

Ale podsumowując to i tak nieźle mi w głowie namieszaliście bo już byłem prawie pewny na zakup tego LG a teraz to już kompletnie sam nie wiem :(

Pozdrawiam

Jabba the Hutt 06.02.2010 01:46

Magia nazwy Sony działa jak widać na wzrok ;)

Inn sprawa,że na razie chyba nie warto kupować bardzo drogiego TV. Jak nei mamy dużo kasy. technologia szybko idzie do przodu. Jeszcze na dobre nie zagościło u nas w świadomości HD i LCD a już mamy 3D. Nie ma wielu kanałów telewizji HD a już zapowiadają telewizję w trzech wymiarach ;)

loki7777 05.02.2010 20:05

No tak, ale chodzi o TV crt a lcd w analogu.

czary2mary 05.02.2010 19:50

Jest bardzo duża różnica w jakości obrazu miedzy kablówką analogową a cyfrową przynajmniej u mnie.Analog podłączony do antenówki ,cyfrowa przez dekoder HD(HDMI).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:28.