Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   Jaki telewizor HD? (https://forum.cdrinfo.pl/f108/jaki-telewizor-hd-67298/)

demek 03.04.2009 13:07

w uk tez mowili,ze dvb-t nie ma szans bo jest satelita, a wyszlo z tego cos fajnego, wiekszosc kanalow tam jest, sa nawet platne i kodowane jak np sky sports...

sobrus 03.04.2009 13:15

ale wiesz jak u nas jest. Zobacz sobie niemieckie stacje na FTA. Jest ich cała masa.
A w polsce było nawet nieźle w roku 2003-2004 ale potem FTA stało sie chyba zbyt konkurencyjne dla plaftform i zostało udupione (TVN i Polsat zabrały swe kanały).

Dobrze by było gdyby Polsat TVN itp były na DVB-T za darmo. Ale jakoś w to nie wierze - mimo ze wiecej na nich głupich reklam niz powiedzmy filmu, są traktowane niemalże jak kanały premium - są kodowane na satelicie :rotfl:.
Po co je kodować? Nie mogłby być dalej w FTA?

Nie

bo kto kupiłby wtedy Nkę.

A co dla mnie za różnica czy zapłace za odbiór DVB-T czy z satelity? Żadna. Nawet satelitka lepiej na dachu wygląda niż zestaw masztów z antenami siatkowymi, yagi i dookólnymi.
Na przykład w lublinie te kilka marnych stacji które są w naziemnej są nadawane z uwaga TRZECH nadajników. Każdy w innym kierunku - z TVP Lublin, Piask i bodajże z Ryk.
I ustaw tu kurde antene :rotfl:.

edit:
widze ze Polsat i TVN obecnie na DVB-T nawet się trafia ;) I bardzo dobrze. Tylko zeby ich nie zabrali jak system sie upowszechni...
http://www.dipol.com.pl/dane_nadajni...lsce_bib07.htm

demek 03.04.2009 13:24

w dvb-t i tvn i polsat sa nadawane za free i od zapowiadaja, ze tak pozostanie
tam jest podobnie, kilka ciekawych kanalow kodowanych przez satelite a z naziemnej juz nie

http://www.emitel.pl/telewizja/nazie...-cyfrowa-dvb-t

sobrus 03.04.2009 13:37

Miejmy nadzieje ze tak zostanie :)

W takim razie jak ktoś mieszka w miejscu gdzie dociera nie tylko satelita - niech bierze MPEG4 :)

joujoujou 03.04.2009 20:10

Kanały analogowe będą wyłączane - nieprędko, ale na pewno (bodaj nawet kalendarz już jest). Aczkolwiek skłonny jestem się zgodzić, że na razie nie ma co sobie (w PL) głowy zawracać MPEG4 - niewykluczone, że do czasu przełączenia na DVB-T cośtam nowego wdrożą i MPEG4 się zda psu na budę. :mruga:

Zaś mieszkańcy południowej Polski mogą sobie dodatkowo oglądać sporą już ilość kanałów DVB-T z Ostrawy. :tv:

rysiek79 07.04.2009 13:19

od dłuższego czasu przeszukuję internet w poszukiwaniu odpowiedzi na nękające mnie pytanie. Wszyscy zastanawiają się jak wybrać odpowiedni telewizor, a czy ktoś sobie zadał na czym ten telewizor postawić? :P Jestem szczęśliwym posiadaczem Sharp Aquos LC-46DH65E. Na początku z kuzynek cieślą chciałem sam dla siebei zrobić jakąś ładną gablotę, która miała dać upus mojej smykałce desingerskiej :DW końcu doszedłem do wniosku, że lepiej jest kupić jakiś gotowy mebel, dzięki któremu mój salon świetnie komponowałby się z telewizorem. Myśle o modelu STZIN421455/BK ze sklepu http://www.standland.pl. Teraz pytanie do osób, które przerabiały juz podobną bolączkę z wyborem odpowiedniej "bazy" dla swojego TV. Czy brytyjski standard hartowania szkła BS6206A jest także uwzględniany w Polsce?

Pozdrawiam

sobrus 07.04.2009 13:32

Ja mam jakieś takie szklane cośtam kupione w sieci JYSK. Ładnie się komponuje i nie było drogie. :spoko:

romanesco 07.04.2009 13:35

No, niestety aktualnie strona jest niedostępna, w związku z czym nie można obejrzeć tego, co wybrałeś. Jak rozumiem, płyta na którą chcesz postawić telewizor jest ze szkła :pytanie: A nie może być z płyty MDF :pytanie: Wiadomo, że szkło jest mniej wytrzymałe. Poza tym trudniej jest je utrzymać w należytej czystości, bardziej kurz jest widoczny. No, ale jeśli upierasz się koniecznie przy szkle, to z tego co mi wiadomo, taka szklana płyta powinna wytrzymać ciężar telewizora LCD.

rysiek79 07.04.2009 13:37

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 1016104)
No, niestety aktualnie strona jest niedostępna, w związku z czym nie można obejrzeć tego, co wybrałeś. Jak rozumiem, płyta na którą chcesz postawić telewizor jest ze szkła :pytanie: A nie może być z płyty MDF :pytanie: Wiadomo, że szkło jest mniej wytrzymałe. Poza tym trudniej jest je utrzymać w należytej czystości, bardziej kurz jest widoczny. No, ale jeśli upierasz się koniecznie przy szkle, to z tego co mi wiadomo, taka szklana płyta powinna wytrzymać ciężar telewizora LCD.

Z tego co sie orientuje to snadard BS6206A oznacza, że szkło jest specjalnie wzmocnione. Nie chciałbym postawić telewizora na czymś, co mi pęknie :P
Odnośnie szkła to mój salon jest zrobiony dość futurystycznie, dlatego idę w tym kierunku :)

romanesco 07.04.2009 13:49

Cytat:

Napisany przez rysiek79 (Post 1016105)
Z tego co sie orientuje to snadard BS6206A oznacza, że szkło jest specjalnie wzmocnione. Nie chciałbym postawić telewizora na czymś, co mi pęknie :P
[...]

Być może jest tak jak piszesz z tym standardem. Nie wiem. Na Twoim miejscu, przed zakupem, skontaktowałbym się z producentem i zażyczył sobie certyfikatu na to szkło, pod kątem wytrzymałości. Powinno być tam napisane ile kg jest w stanie wytrzymać ta płyta. A jeśli nie mają typowego certyfikatu, to niech choć na piśmie dadzą gwarancję, że to wytrzyma. Chyba, że w gwarancji, którą myślę że dają, jest to napisane. Poza tym sądzę, że jeśli ktoś produkuje mebel typowo z przeznaczeniem pod sprzęt RTV, musi zdawać sobie sprawę z tego, że musi on wytrzymać obciążenie TV.

sobrus 07.04.2009 13:54

Te hartowane szkła są bardziej wytrzymałe niż sie może wydawać.
Mam w domu stół (normalny duży szklany stół). Blat jest podparty na ramie w zaledwie 4 punktach.
A przecież stawia sie na nim nieraz ciężkie naczynia.
Zazwyczaj jest przykryty obrusem, toteż nawet nikt nie pamieta że to szkło..

Stojak na TV ma zdecydowanie mniejszą powierzchnię, wiec mysle ze ciężar płaskiego TV spokojnie uniesie.

frog 08.04.2009 09:49

Bylem ostatnio w Black Red White i kolega ktory tam pracuje pokazywal mi jeden stolik przeszklony wlasnie na czterech drewnianych nogach. Pytam go czemu to takie drogie... (cos kolo 500zl czy 700zl chyba lub wiecej kosztowal). A on wskoczyl sobie na ten stolik i przebiegl po nim i potem spowrotem jeszcze raz to samo.. a wazy cos 90kg. I powiedzia ze DLATEGO ;) Mowil ze wlasnie jakies szklo po tuningu i drewno z jakiegos bog wie drzewa ;) takze no sa fane stoliczki tylko trzeba miec $$ ;>

Arepo 08.04.2009 10:39

telewizorek kupiony, nie lubię za długo wybierać więc padło na Samsunga LE32B530

pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, szczególnie jakość obrazu z PC, można spokojnie używać jako monitora :)

pozdrawiam

mensir67pl 08.04.2009 11:34

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1016267)
Samsunga LE32B530

:spoko: no no niezły wybór :fiu:

bolo67 12.04.2009 19:22

Co kupić?

Co sądzicie o Sharp LC-32DH77E?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:14.