Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   Jaki telewizor HD? (https://forum.cdrinfo.pl/f108/jaki-telewizor-hd-67298/)

romanesco 14.04.2009 09:44

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1017310)
PIP??

Można to tak nazwać. Z tym, że ta funkcja w niektórych TV wygląda tak, że na ekranie masz jeden program, a drugi widoczny jest w małym okienku w narożniku ekranu. U mnie, ekran podzielony jest na dwie równe części - w jednej widać jeden program, a w drugiej części ekranu - drugi program.

zene_k 14.04.2009 10:26

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 1017309)
Mam taki :P Co prawda nie LCD, tylko CRT. Fajna sprawa, można jednocześnie oglądać dwa programy, czekając na ten wybrany, bez potrzeby przerzucania co chwilę kanałów. Nie wiem czy taką funkcję posiada jakiś telewizor LCD czy plazma :hmm: Do tej pory, czytając różne testy, nie spotkałem się z taką funkcją.

Mój posiada:taktak:

Samsung LE40A756

sobrus 14.04.2009 10:52

Szkoda tylko ze jak sie korzysta z dekodera satelitarnego to sie z tego nie skorzysta.. :(
Chyba ze jakis hardcorowiec gra na x360 podczas gdy mama ogląda ulubiony serial :D

Arepo 14.04.2009 11:59

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1017244)
Ale to nie jest seria najwyższa, prawda ?

ten model to jest chyba najtańsza wersja 32-ki Full HD z tunerem mpeg-4, nie ma najnowszych bajerów ale w taki właśnie celowałem ...

po kilku dniach użytkowania dostrzegłem również kilka wad :
- obudowa jest z plastiku tak delikatnego, że przetarcie szmatką powoduje zarysowania,
- głośniki grają bardzo słabo, trzeba podłączyć coś lepszego aby efekt był znośny,
- ekran bardzo odbija światło słoneczne,
- model ten nie ma wejścia S-Video a urządzeń z takim podłączeniem mam w domu trochę, myślałem że wepnę się przejściówką przez SCART-a, niestety obraz jest czarno biały.

pozdrawiam

romanesco 14.04.2009 12:27

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1017333)
[...]
po kilku dniach użytkowania dostrzegłem również kilka wad :
- obudowa jest z plastiku tak delikatnego, że przetarcie szmatką powoduje zarysowania,
- ekran bardzo odbija światło słoneczne,
[...]

Co to za plastik albo... co to za szmatka :hmm: Jeśli naprawdę taki wrażliwy, to używaj ściereczki z mikrofibry. Ona nie powoduje zarysowań. Takich zaleca się do wycierania płyt CD/DVD a ich powierzchnia jest również wrażliwa na rysy.
Jeśli chodzi o ekran, to niestety jest to często spotykana rzecz. I raczej nic nie poradzisz, poza tym że jedyna rada to zaciemnienie pokoju.

sobrus 14.04.2009 12:42

@Arepo
Scart ma od cholery połączeń do koloru. Można podłączyć kable na wiele sposobów i co ważniejsze nie zawsze firmowe kable są dobrze połączone!. Kiedyś musiałem sam przelutowywać kabel zeby uzyskać efekt.

Spójrz na schemat SCART i zobacz czy odpowiednie piny są przylutowane. Nie pamietam co to było dla SVideo - Y/Cr/Cb albo coś..
Najwyraźniej tylko Y działa a reszta jest pochrzaniona i masz BW.

Arepo 14.04.2009 21:23

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 1017337)
Co to za plastik albo... co to za szmatka :hmm:

zwykła szmatka z płótna starego prześcieradła, nie sądziłem że ta którą dodali do TV (w dotknięciu jak aksamitna) to jedyna jakiej można używać :szczerb:

@sobrus
piny podłączone są prawidłowo, niestety wygląda na to że jedyne tutaj złącze EURO nie obsługuje sygnału S-Video :(

w telewizorach często jest tak, że albo działa RGB albo S-Video na SCART-cie, akurat trafiło na RGB - sprawdziłem działa

pozdrawiam

romanesco 15.04.2009 11:30

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1017413)
zwykła szmatka z płótna starego prześcieradła, nie sądziłem że ta którą dodali do TV (w dotknięciu jak aksamitna) to jedyna jakiej można używać :szczerb:
[...]

A więc sam jesteś sobie winny. Tylko nie rozumiem, czemu zamiast dedykowanej ściereczki, używałeś innej :pytanie:

Arepo 15.04.2009 11:52

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 1017497)
A więc sam jesteś sobie winny. Tylko nie rozumiem, czemu zamiast dedykowanej ściereczki, używałeś innej :pytanie:

a no dlatego że to moja domowa szmatka do kurzu :taktak:

wycieram nią wszystkie sprzęty, łącznie z ekranami monitorów i na niczym ślady nie zostają, nie spotkałem się jeszcze z tak słabym plastikiem, nawet boję się go dotykać ręką bo paznokieć też go załatwi, tandeta i tyle ...

pozdrawiam

Reetou 15.04.2009 12:19

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 1017497)

Może dlatego, że żadna normalna osoba nie wpadłaby na to, że przez dołączenie "dedykowanej ściereczki" producent sprzętu chce ukryć mierną jakość stosowanych materiałów. No chyba, że w instrukcji użytkowania napisał:

Cytat:

Z uwagi na zastosowanie super ściereczko-degradowalnego materiału na obudowę sprzętu, czyszczenie tejże można wykonywać JEDYNIE za pomocą załączonej ściereczki. W przypadku zużycia w/w ściereczki można u nas dokupić ściereczki zapasowe jako materiał eksploatacyjny.
No, wtedy Arepo jesteś sam sobie winny.

grzeniu 15.04.2009 13:04

Najlepiej zawołać serwisanta, nie będzie problemów gwarancyjnych :D

nimal 15.04.2009 13:07

czyli co kupiles? zeby nie popelnic tego samego bledu :D
znaczy sie firmy unikac, bo co jak co, ale sciereczka od kurzu rysyjaca obudowe... toz soczewki w obiektywie w ten sposob nie uszkodzisz, a to jest dopierow delikatne ustrojstwo :)

Arepo 15.04.2009 14:02

nie ma co przesadzać, wielkiej tragedii nie ma ;)

to są po prostu te nowoczesne plastiki ala kolorowe laptopy Toshiby, których nie sposób nie porysować

mam już dysk zewnętrzny WD z takiego czegoś, generalnie nie wpływa to na funkcjonalność - tylko na efekt wizualny

pozdrawiam

sobrus 15.04.2009 14:15

A co powiecie na telefon samsunga w kolorze srebrnym który się wyciera.
Ponoć po paru miesiącach wygląda jakby sie po nim czołgiem jeździło.
Nawet w salonie od razu powiedzieli ze lepiej wziąć czarny :D

nimal 15.04.2009 14:25

pikus - Citroen Xsara Picasso (czy jak sie to pisze) - to juz naprawde dosc droga zabawka
jechalem 3 latkiem - WSZYSTKIE plastiki w srodku wytarte... wygladalo to naprawde ochydnie, gorzej niz w dowolnym 20- 30-letnim dowolnym innym aucie

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:49.