Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   Jaki telewizor HD? (https://forum.cdrinfo.pl/f108/jaki-telewizor-hd-67298/)

mensir67pl 26.03.2009 09:33

jeśli teraz Tv nie posiada tunera Mpeg4 ... mija się to z celem kupowanie chyba ze będzie pracował po AV lub w kablowce

lub ewentualnie do dołożenia później [ w slocie CI ]

http://www.dvb-t.cz/detail.php?sid=4...1b&wid=nempeg4

NeoFighter 26.03.2009 22:42

@sobrus
czyli moge spokojnie uzywac telewizora LCD do codziennej pracy na komputerze?
w gre wchodzi oczywiscie tylko Full HD
myslalem nad czyms nie wiekszym wlasnie jak 32", ale czy i to nie bedzie za duzo do np. przegladania stron?
martwie sie o to czy czcionka bedzie nadal ostra i czytelna

marynarz 26.03.2009 22:50

Jezeli ustawisz 1080p po VGA albo HDMI to czcionka bedzie jak zyleta.

sobrus 27.03.2009 07:49

Raczej HDMI, ponieważ jakoś na VGA bedzie zależała od jakości VGA na karcie graficznej - a te nie są teraz zbyt dobre. Przy Full HD mogą pojawić się odbicia, pasy i inne zakłócenia.

Jeżeli będziesz używać telewizora jako monitora to będziesz miał znacznie lepsze kolory, kontrast i kąty niż w typowym monitorze z matrycą TN.
Jednak matryce TN zazwyczaj są szybsze, więc możesz się spotkać z lekkim smużeniem
Aha - telewizory potrafią świecić znacznie jaśniej niż monitory. Trzeba troche przyciemnić, bo po pewnym czasie oczy wyjdą z orbit ;)

icemac 27.03.2009 15:03

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1013856)
Raczej HDMI, ponieważ jakoś na VGA bedzie zależała od jakości VGA na karcie graficznej - a te nie są teraz zbyt dobre. Przy Full HD mogą pojawić się odbicia, pasy i inne zakłócenia

mam w lapku radka hd2600 i tv podpięty po d-sub i obraz bardzo dobry (moviesy w fullHD - czysta poezja) :)

P.S.
ból, że nie mam hdmi bo bym z tego złącza korzystał, choć grafika super obraz "wypluwa"

sobrus 27.03.2009 16:07

Mam... to znaczy miałem ;) w lapku GF8400MG i też jakość była super, poza tym że mam TV HD ready i robiło downscaling.

Niestety mam też Della GX280 który służy za media PC i jakość obrazu ponad 1280x1024 jest na nim podła.

Nawiasem mówiąc na moim TV przy sygnale VGA czasem źle reguluje sie obraz (wychodzi poza ekran). Pewnie to wina TV, regulacji nie ma. Dlatego puszczam FullHD bo wtedy akurat jest OK.

Musze kupić jakiegoś radeona z DVI do della, ale low profile są drogie :(. Najlepszy byłby HD2400.
Cału komputer z windowsem kosztował 300zł, nie wsadze do niego karty za 150 żeby poprawić jakość obrazu :ysz:

NeoFighter 27.03.2009 20:27

dzieki za wsparcie fachowa wiedza :]
w ktorych producentow najlepiej celowac?
z wstepnej selekcji wylonilem Sony, a konkretniej Telewizor 32" LCD Sony KDL-32W4000K (Bravia) (Full HD, 3 HDMI)

demek 27.03.2009 20:52

sharp, panasonic, samsung a potem sony

M@X 29.03.2009 04:15

W4000 to wyjatkowo udana seria :-)!

DejaVu 29.03.2009 13:26

http://www.chip.pl/news/sprzet/wyswi...m-juz-na-rynku a może coś takiego?? szkoda że to takie małe!

sobrus 29.03.2009 15:51

Monitory z tunerami to zazwyczaj najgorsza opcja. Bardzo prawdopodobne że jest na matrycy TN, a to do telewizji odpada (zmiana odcieni kolorów przy zmianie kąta, tzn każda osoba widzi inne kolory :szczerb:).
Chyba że to jest na S-IPS, ale monitory na S-IPS można policzyć na palcach jednej ręki.

Arepo 02.04.2009 14:46

Cytat:

Napisany przez mensir67pl (Post 1013642)
jeśli teraz Tv nie posiada tunera Mpeg4 ... mija się to z celem kupowanie chyba ze będzie pracował po AV lub w kablowce

W chwili obecnej mam C+ i ich standardowy dekoder Mediasat Pioneer-a. Są tam kanały nadawane w HD i jak rozumiem do ich odbioru potrzebny jest TV z tunerem mpeg4.

Zastanawiam się czy nie taniej wyjdzie kupić telewizor bez tunera mpeg4 a w cyfrze wymienić po prostu dekoder, który sobie z tym poradzi. Jak sądzicie ?

pozdrawiam

superrrmario 02.04.2009 15:55

Nie warto kupować TV bez dekodera mpeg4. To niedługo będzie standard wszelkiego nadawania, naziemnego też.

mensir67pl 02.04.2009 16:12

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1015243)
W chwili obecnej mam C+ i ich standardowy dekoder Mediasat Pioneer-a. Są tam kanały nadawane w HD i jak rozumiem do ich odbioru potrzebny jest TV z tunerem mpeg4.

Zastanawiam się czy nie taniej wyjdzie kupić telewizor bez tunera mpeg4 a w cyfrze wymienić po prostu dekoder, który sobie z tym poradzi. Jak sądzicie ?

pozdrawiam

mpeg4[w tym kanałów HD]
tuner a raczej system nadawani naziemnej telewizji cyfrowej na zwykłej antenie np.[siatka]

jeśli ktoś będzie tylko używał [dekoderów] bierze od operatora tuner[HD] który załatwia cała robotę

sobrus 03.04.2009 13:05

Nie napalałbym się na MPEG4 i DVB-T.
W polsce darmowa telewizja praktycznie nie istnieje.

Co można obejrzeć z nadajników naziemnych? 4 kanały? Toż to nawet nie warto się fatygować z montowaniem anteny na dachu. Operatorzy tacy jak Polsat, TVN czy Cyfra+ nie będą zainteresowani robieniem konkurencji dla platform satelitarnych (a jeśli nawet - taniej raczej nie bedzie, to po co sie fatygować part II).

Widać po rozwoju FTA w Polsce, że za darmo sobie raczej nic nie pooglądamy.

Tuner zawsze mozna sobie dokupić, telewizja naziemna rozwija sie miernie, do czasu jak wejdzie moze jeszcze telewizory powymieniamy.

Mój LG ma tuner MPEG2, ale i tak mam n-kę bo na moim zadupiu nawet TVP ledwo odbiera :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:23.