Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV)

Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) Tematy poświęcone stacjonarnym nagrywarkom, odtwarzaczom audio/video oraz sieciowym odtwarzaczom multimedialnym.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.06.2009, 22:53   #661
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
ok
wiec, nowa seria panasa, tansza niz topowe tosie i soniacze, a zachwalaja wszedzie...ze nastepca kur
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.06.2009, 23:06   #662
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
nie tansza, tylko drozsza, chyba, ze ciagle bedziemy przeciwstawiac fullhd przeciwko hdready
ale juz tylko o 50%
a jako wzorzec dla lcd przyjolem Regze 42" - to i tak wyjatkowo drogi model z uwagi na swoja unikatowosc

ale wracajac do meritum - plazma to wymierajaca technologia, czy Ci sie podoba czy nie
lubisz i Ty i wielu innych - mozecie sobie kupowac
ale wiekszosc ludzi wybiera LCD - tansze, nie migocze (dla wielu ludzi plazma tez nie migocze, ale dla wielu oznacza po prostu bol oczu/glowy), lzejsze, mniejpradozerne... wiem wiem - do kazdego z tych argumentow masz gotowy kontr argument
a ja moge na nie odpowiadac i tak at mortem defecatam
nikt nikogo nie przekona

a ja ciagle TV ogladam na CRT
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.06.2009, 23:11   #663
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Pomijajac oczywiscie ze DLA MNIE Kuro jest ciulatym TV - olbrzymi input lag wyklucza na nim jakiekolwiek sensowne Granie...

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.06.2009, 23:20   #664
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
jesli u siebie nie uzywasz dodatkow to czemu chcesz na kurze?

@nimal
plazmy 42 fullhd sa od 2600zl do 5k ...
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
Stary 25.06.2009, 23:34   #665
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez nimal Podgląd Wiadomości
tylko 2x wiecej od jakiegos bardzo dobrego lcd...
Też tak myślałem, i się zdziwiłem.
A tak konkretnie, to które modele porównujesz?
Stary 25.06.2009, 23:50   #666
Pierwszy
Guru

Data rejestracji: 26.09.2002
Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
ciagle kura kura kura
ile kosztuje?
i to by bylo na tyle

w sumie nie tak zle... tylko 2x wiecej od jakiegos bardzo dobrego lcd... no i kuro hd ready kontra full hd lcd oczywscie
wg Ciebie ci co kupili kuro to idioci bo przecież mogli mieć lcd fullhd 2x taniej?
Stary 26.06.2009, 00:19   #667
M@X
Get a Mac!

M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
@demek - dodatkow? Nie rozumiem pytania...

Nie mowie ze Kuro jest zlym TV. Mowie tylko ze jest drogi i do Grania sie nie nadaje... Tyle...

Stary 26.06.2009, 07:06   #668
nimal
Author
Zlotowicz

nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
@demek - pisales o Pasikoniku, a ten troche kosztuje
@Wawelski - patrz wyzej, Regza z upscalerem w LCD vs Kuro i potem Pasikonik, ceny wg google shopping dla UK (z uwagi na brak ww Regzy w PL, a jak juz jest to w z deka absurdalnej cenie - a ze to jeden z najlepszych LCD na rynku i jeden z najdrozszych, to chyba godny przeciwnik dla najlepszych serii plazm)
jezeli uzycie cen UK budzi sprzeciwy - propounje wiec ktoregos z Samsungow w PL - roznica powinna byc jeszcze wieksza (porownywac nalezy modele dostpene na danym rynku)
@Pierwszy - jak ktos kupil i jest zadowolony to jego sprawa, ja tego g. ogladac nie mam zamiaru - KAZDA PLAZMA MIGOCZE i to dla mnie totalna dyskwalifikacja
a jak ktos tego nie widzi, to coz, jedni maja gorszy wzrok, inni lepszy - nie nabijam sie, tylko stwierdzam fakt
na CRT widzialem migotanie az do 95 albo 98Hz - wiec logicznym jest kupienie przeze mnie TV 100Hz (nadal mam CRT i nie widze powodu do szybkiej zmiany)

ja plazmy nie kupie z tego jednego powodu, M@X nie kupi z innego, Kowalski nie kupi bo moze wyrwac LCD taniej a Masztalski bo za duzo pradu zrzera... i co - moze my to idioci?
Stary 26.06.2009, 07:19   #669
romanesco
Guru

Data rejestracji: 01.08.2007
romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez Arepo Podgląd Wiadomości
Nieprawda, można ustawić telewizor fabrycznie prawidłowo. Te tryby, które są w Samsungach Film/Standardowy/Dynamiczny + podstawowe parametry o których pisałem w zupełności wystarczają. Zresztą co za problem dać jeden tryb prezentacji/demo na półki sklepowe ?. Jeśli producent nie potrafi ustawić dobrze fabrycznie telewizora a daje milion opcji, w których nikt się potem nie może połapać (wystarczy poczytać fora) to albo telewizor jest do niczego i nie da się go prawidłowo ustawić, albo robi tak specjalnie w wiadomym celu - kasa.

pozdrawiam
Wiadomo, że telewizor da się ustawić fabrycznie. Niestety, tak jak napisał M@X, producenci celowo ustawiają telewizor tak, by obraz cieszył oko kupującego w sklepie. Najczęściej dotyczy to kontrastu i nasycenia kolorów, tak by nie wypadały one za blado. Większość ludzi lubi bowiem ostre, nasycone kolory. Nie oznacza to oczywiście, że są one naturalne. Naczytałem się o tym w fachowych czasopismach. Dlatego tak ważne są możliwości poprawienia tego tak, by obraz posiadał naturalne kolory. Oczywiście "na oko" nie powinno się tego ustawiać. Do tego celu służą specjalne plansze kontrolne i przyrządy.

Ostatnio zmieniany przez romanesco : 26.06.2009 o godz. 07:39
romanesco jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.06.2009, 10:37   #670
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez M@X Podgląd Wiadomości
@demek - tak jak ed pisze... IMO jest przyjemniejszy dla oka... Moze do filmow plazma jest lepsza, nie wiem... Ale do grania stawiam na LCD.

@Arepo - link do ustawien mojego TV na wspomnianej stronie : http://www.hdtvtest.co.uk/Samsung-LE40A656/Settings.htm
Też mam taki. Sprawdzę .

Ciekawe co będzie w serii C Samsunga w przyszłym roku. Już jest MKV, divix, DLNA, ograniczony dostęp do Internetu, WiFi. Ja postulowałbym - HDD w TV, jako nagrywarka i magazyn filmów, odtwarzacz DVD/BD, lepsze głośniki.

SITH LORD

Ostatnio zmieniany przez Jabba the Hutt : 26.06.2009 o godz. 10:41
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.06.2009, 11:06   #671
M@X
Get a Mac!

GLosniki to pieta achillesowa Samsungow - nie da sie tego sluchac... Ja zamiast wbudowanego dysku (bewnie na odczepnego daliby jakies 60-80 GB) postulowalbym o mala kieszen na dysk 2,5'' ;-)...

Stary 26.06.2009, 11:24   #672
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
@demek - pisales o Pasikoniku, a ten troche kosztuje
@Wawelski - patrz wyzej, Regza z upscalerem w LCD vs Kuro i potem Pasikonik, ceny wg google shopping dla UK (z uwagi na brak ww Regzy w PL, a jak juz jest to w z deka absurdalnej cenie - a ze to jeden z najlepszych LCD na rynku i jeden z najdrozszych, to chyba godny przeciwnik dla najlepszych serii plazm)
jezeli uzycie cen UK budzi sprzeciwy - propounje wiec ktoregos z Samsungow w PL - roznica powinna byc jeszcze wieksza (porownywac nalezy modele dostpene na danym rynku)
Myślałem, że to praktyczna dyskusja o tym, co można kupić i co najlepsze w danej cenie.
Zamierzałem kupić LCD - 42-46". Jak zobaczyłem, że takiej wielkości plazma Panasonica jest w bardzo podobnej cenie to zacząłem brać pod uwagę plazmę.
Jestem na początku procesu decyzyjnego (a takie zakupy trwają u mnie dosyć długo), to żadnej opcji nie eliminuję - ale poproszę o rzeczowe argumenty na temat sprzętu dostępnego teraz (i za trzy miesiące) w Polsce.
Na razie typuję MODELE do oblookania w rzeczywistości.
Z sympatii do firm celowałem w plazmę Panasonic i LCD Samsunga. Myślałem o ekranie podświetlanym ledami - ale cena abstrakcyjna. Tylko coś nie mogę znaleźć - czy Samsung robi fullHD 42" dostępne w PL?

Ceny markowych LCD zaczynają się od 2400 (Toshiba 42X3000PG ) - tylko nie wiem, na ile realne i sprzęt dostępny. Ale to samo założenie przy plazmie, gdzie ceny Panasonica zaczynają się od 2735 (TH-42PZ8).

Te 10% różnicy w cenie nie jest dla mnie krytyczne, przy takiej różnicy. Więc teraz chcę wytypować z 5 modeli i znaleźć sklep w Warszawie, gdzie będę mógł jak najwięcej z nich oblookać i porównać.

Wcześniej zamierzałem poczekać na monitory OLED albo laser - ale chyba 42" w ciągu 5 lat za normalne pieniądze się nie doczekam.

Co do migotania - jak mi się przestawi CRT z wyższego odświeżania do 75 to nie zauważam bezpośrednio, ale po zmęczeniu wzroku po pewnym czasie dochodzę, że coś nie tak. Ale ślepego testu pewnie bym nie zdał porównanie 160Hz vs. 75. A od 85Hz to nie widzę i nie czuję różnicy.

Moje kryteria decyzyjne
1. FullHD
2. Jak najlepsza jakość obrazu przede wszystkim pod kątem filmów.
3. 42-46"
4. Cena do 3600 (no, 100 PLN przy mocnym uzasadnieniu dorzucę).
5. Dostępne na polskim rynku, z legalnego źródła i przynajmniej 24 miesiące gwarancji.
6. DVB-T MPEG-4 (z tego mogę zrezygnować).
7. Jak najmniej innych bajerów tupu USB, SD, HDD, DVB-T MPEG2, dobre głośniki itd. Podpięte będzie i tak do porządnego sprzętu audio (przynajmniej na czas oglądania filmów) i komputera.

Update.
No to sobie porównałem jeszcze ceny 46"
- LCD Samsung najtańszy LE-46A551 3319 PLN
- Plazma Panasonic TH-46PY8P 3444 PLN
Czyli tu jeszcze mniejsza różnica w cenie - wraz ze wzrostem wielkości cena LCD rośnie szybciej, niż plazmy.

Więc cena nie jest tu kryterium, które dyskwalifikuje jedną czy drugą technologią i porównać chcę konkretne modele.

Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 26.06.2009 o godz. 11:46
Wawelski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.06.2009, 11:37   #673
nimal
Author
Zlotowicz

migotanie CRT mozna zlikwidowac wyzszym odswierzaniem i nie ma problemu
w plazmie nie - dlatego przed zakupem radze na niego popatrzec DLUZEJ, szczegolnie widoczne w jasnych scenach (a dlaczego reklamowki plazm to prawie zawsze sztuczne ognie albo inne badziewie, gdzie jest tylko czern )
moze zaliczasz sie do tych, ktorym to nie bedzie przeszkadzac, moze do tych, co tego nie widza, ale potem maja bol glowy/oczu, a moze do tych, co widza odrazu migotanie (ja naleze do tych ostatnich i dla mnie plazma to DNO)

Regze z upscalerem jeszcze niedawno oplacalo sie sprowadzac, ale przy obecnym kursie zlotowki... generalnie jednak Tosia ma bardzo, bardzo dobry obraz, wyrozniajacy sie na plus
ja bym celowal w Tosie, Sharpa lub Pasikonika, oczywscie wszystko LCD (edit: lub Samsung na LEDach oczywscie)
konkretnych modeli nie podaje - trzeba poogladac na zywo, a ja teraz nie planuje kupna TV, wiec nie laze za tym

Ostatnio zmieniany przez nimal : 26.06.2009 o godz. 11:42
Stary 26.06.2009, 11:42   #674
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

za 3800 jest tx-p42g10

http://panasonic.pl/oferta.php?prod=4339
Stary 26.06.2009, 12:48   #675
mensir67pl
***3665;***1769;***1758;

Data rejestracji: 21.04.2004
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
pocukruje trochę .....

http://vieraneopdp.panasonic.eu/html.php?token=pl_PL

mensir67pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: