Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray (https://forum.cdrinfo.pl/f11/)
-   -   Safe Disc 3.20.0.2 (https://forum.cdrinfo.pl/f11/safe-disc-3-20-0-2-a-35473/)

Luis 28.03.2005 13:45

witam!
To mój pierwszy post wiec jak coś nie tak to przepraszam.
dołączam sie dp pytania o safedisc 4.00.002 Posiadam kopię gry football manager 2005.Kopia zrobiona na litku 52327s i najnowszym alc 120 195 2722.
Pierwonte zabezpieczenie tej gry to safedisc 3.2.Jednak po zainstalowaniu łatki eliminującej błędy z gry zabezpieczenie zmienia sie z safedisca 3.2 na 4.00.002 i gra kompletnie nie odpala sie ani z wcześciej nagranej płyty ani nawet z virtuala:( (łatka prawdopodobnie podmienia głównego exe chyba?)
Nie wiem czemu tak sie dzieje moze mi ktoś wyjaśni,gdyz myślałem że jak chodziło z safediscem 3.2 to i z 4.00.002 pójdzie gra a tu lipa.

downloads 27.03.2005 22:14

Cytat:

Napisany przez cube10000
A co powiecie na zabezpieczenie gothic 2 : noc kruka ( safe disc 4.00 )
czy da sie zrobić chociaż dokładny obraz. Bo ja byłem zmuszony pomóc sobie rodzynkiem.
Mój sprzęt:
Lite-on SOHW 1653s
Alcohol 120 % wersja 195 Build 2722

Na cdfreaks.com sa informacje o tym, że 1633S kopiuje SD 4 a 1653 ma ten sam chip więc tez kopiuje. Pamietaj o odinstalowaniu A 120%- na ogół jest blacklistowany w SD 4. Poza tym zasady te same co w SD 3.2 i profile też.

==>wolf Mnie sie kiedys nagrało sheep3 (test EFM) i działało do pierwszego restartu (chociaż to chyba była kwestia zawieszonego A 120 w tle) Jeżeli masz inny czytnik/nagrywarke to sprawdź w niej- często to co nagra potem nie czyta a jakis mniej wybredny napęd nie ma problemu.

wolf 27.03.2005 18:56

ok już skończyłem wniosek LG 8526B nie potrafi wykonać kopii w/w zabezpieczenia zawsze gra wykrzacza się z komunkatem ze program wykonał nieprawidłową operację jedynie co udało mnie się uzyskać to na A120% z zaznaczoną opcją odczyt danych subkanałowych i przy zapisie korekta danych subkanałowych gra się uruchamiała dowolną ilość razy ale po restrarcie kompa już nie jedyne co pozostał to mini - image do gry oraz odczyt robiony CloneCD i zapis A120% ale to działa do pierwszego restartu kompa

wolf 27.03.2005 14:27

Ok udało się wykonać kopię gry zabezpieczonej SD3.20 tylko jest trochę kombinowania odczyt i zapis w programie A120% 1.9.5 kopia gry niedziała tzn wywala komunikat że program wykonał .... ale ci ciekawe odczyt był przeprowadzany profil SD2/3 ale na max prędkości nie wiem dlaczego ale ustawiałem odczyt x8 ale A120% zawsze odczytwał przy max prędkości , ale co ciekawe odczyt i zapis zrobiłem programem CloneCD 5.1 profil ProtectedCD i dupa bład ten sam , prędkości x8 odczyt, dorwałem CD RW odczyt zrobiłem programem CloneCD profil protectedCD a zapis programem A120% z profilem
SD 2/3 i kopia działa !!! zapis jako że CD-RW x4 w A120% odczyt w CloneCD x8 trochę dla mnie jest to dziwne ale grunt ze jest kopia

edit
Pospieszyłem się gra uruchomiła się tylko 2 razy i teraz niedziała niestety

cube10000 27.03.2005 13:54

A co powiecie na zabezpieczenie gothic 2 : noc kruka ( safe disc 4.00 )
czy da sie zrobić chociaż dokładny obraz. Bo ja byłem zmuszony pomóc sobie rodzynkiem.
Mój sprzęt:
Lite-on SOHW 1653s
Alcohol 120 % wersja 195 Build 2722

wolf 27.03.2005 11:24

to by się zgadzało ponieważ płyta zrobiona przy pomocy CloneCD jest weryfikowana tak jak oryginał ( w takim samym czasie) zresztą będę miał dzisiaj CD-RW to na niej jeszcze zobaczę

downloads 26.03.2005 23:38

Witam.
Jeżeli obraz działa w wirtualu to juz wiesz, że jest dobrze zrobiony. Co do zabezpieczenia to SD 3.2 jest dużym skokiem w stosunku do SD 3.15 (mniej wiecej takim jak kiedyś SD 2.51-taki kamien milowy dla wielu nagrywarek).
W nagraniu nic dodatkowo nie zrobisz ale możesz przy odczycie- w profilu SD 2/3 dodaj odczyt danych subkanałowych. Nie mam pojecia dlaczego ale wiele "autorytetów" to poleca i to dla zabezpieczeń od SD 3.2 (nie wiem czemu bo subkanały to w SecuROMie są :blee: ) Możesz tez zrobić obraz CloneCD ze wzmacnianiem błędnych sektorów i nagrac Alcoholem z korekcją EFM- takie podwójne uderzenie- często pomaga.
Powodzenia.

wolf 26.03.2005 22:34

Trochę odgrzeję temat mam od kumpla grę zabezpieczoną SD3.2 Call of Duty United Offensive i próbuję ją przegrać włąsnie nagrywarka to LG 8526B programy to CloneCD 5.1 i A120% 1.9.5 do tej pory myślałem że na LG da się skopiować ale.. ( właśnie do SD3.15 palił bezproblemowo) odczyt i kopia wybrana z profilu SD2/3 podczas uruchamiania napęd mieli płytą około 1 min po czym komunkat że program wykonał .... kopia wykonana
Clone CD weryfikacja płyty przebiega sprawnie tak jak oryginału i .. dupa program wykonał ( i 2 płyty poszły do kosza) troszkę mnie to zdziwiło, jak wyczytałem jednej osobie ukało sie to na w/w modelu czy moze podać jak to zrobiła ?

A i jeszcze jeden problem nie mogę ustawić w A120% predkości odczytu jak ustawię np. x8 to program to pomija i odczytuje x30 może tu jest problem ?

xone 08.03.2005 20:57

Cytat:

Napisany przez downloads
Widziałem w innym Twoim poscie, że masz Lite-ONa SOHR-5238S- on jest o wiele lepszy do kopiowania. używaj dobrej płytki CDRW (na CDR trudniej nagrać)Powodzenia

Lite-ONa mam w pracy... wiec moze sprawdze jak pojdzie z tym na tamtej nagrywarce...

--
Pozdrawiam,
xOne

downloads 08.03.2005 17:48

Cytat:

Napisany przez xone
Witam..
Temat juz troche stary, ale dla mnie aktualny...
Chciałem zrobic mojej dziewczynie backupa orginału The Sims 2..
Czytajac posty doszedlem do tego jak zgrac na dysk (dziala z virtuala).
Po nagraniu na plyte (Alcohol 1.9.2.1705 z profilem A-Ray 1.0.0.0) dlawi sie, gra uruchamia sie strasznie dlugo. Jak odinstaluje Alcohola to w ogole sie nie uruchamia.
Nagrywalem na nagrywarce Teac CD-W552E z predkoscia x4 (program i profil jak napisalem wczesniej), na plycie RW Dysana.
Czy na tej nagrywarce mozna w ogole zrobic kopie 1:1? Czy to jest zalezne od nosnika?
--
Pozdrawiam,
xOne

Witam. TEAC jest taki sobie- potrafi skopiować 1:1 SafeDisc 2.8 a reszta idzie juz przez emulację. Jak odinstalujesz Alcohol a uruchamiasz z nagrywarki to nic nie ukrywa ATIPu- więc gra może sprawdzić, że jest nagrana a nie tłoczona- to wyklucza oryginał. Widziałem w innym Twoim poscie, że masz Lite-ONa SOHR-5238S- on jest o wiele lepszy do kopiowania. używaj dobrej płytki CDRW (na CDR trudniej nagrać)

Powodzenia

xone 08.03.2005 12:23

Witam..
Temat juz troche stary, ale dla mnie aktualny...
Chciałem zrobic mojej dziewczynie backupa orginału The Sims 2..
Czytajac posty doszedlem do tego jak zgrac na dysk (dziala z virtuala).
Po nagraniu na plyte (Alcohol 1.9.2.1705 z profilem A-Ray 1.0.0.0) dlawi sie, gra uruchamia sie strasznie dlugo. Jak odinstaluje Alcohola to w ogole sie nie uruchamia.
Nagrywalem na nagrywarce Teac CD-W552E z predkoscia x4 (program i profil jak napisalem wczesniej), na plycie RW Dysana.
Czy na tej nagrywarce mozna w ogole zrobic kopie 1:1? Czy to jest zalezne od nosnika?
--
Pozdrawiam,
xOne

markurek 20.12.2004 02:30

Też bym poczytał

Cytat:

Napisany przez Maciej
a u mnie coś ten link działa,,,

Też bym poczytał ale widzę taki napisik :"Invalid Post specified. If you followed a valid link, please notify the webmaster".

DaRealOdi 16.12.2004 12:26

ups - sorki -juz wszystko w porzadku. image dal sie spokojnie zrobic - hm. a myslalem ze caly dzien to zajmie...:P

DaRealOdi 16.12.2004 12:16

Jedno pytanko drobne

Czesc! Chce sobie zrobic virtuala oryginalnego CD z tej racji, ze moj cedek slabiutko juz dziala i ciagle sie krztusi, dusi a program sporo z niego doczytuje. Poczytalem dyskusje na forum, bo okazalo sie ze plytka zabezpieczona jest safedisc'iem 3.20.22 .Sciagnalem alcohola 1.9.2.1705 i wlasnie tworze image.

Pytanie jest dosc naiwne, ale szczerze mowiac z alkoholem stykam sie po raz pierwszy, bo nawet nie mam przegrywarki:

Wlasnie tworzy mi sie obraz plytki. Zaznaczylem 8x predkosc, safedisc 2/3 i w opcjach przy nagrywaniu bind EMS costam costam (chyba to mialem zanzaczyc,nieprawdaz?). Problem jest taki, ze podczas tego procesu robienia image pokazuja sie ciagle w okienku informacyjnym komunikaty w rodzaju:
"disc read error at: 3367" etc - rozne numerki. Co to znaczy? To tak ma byc (w zwiazku z zabezpieczeniem), czy to komunikat o tym ze, ze cos nie tak i image'u nie da sie zrobic?
Prosilbym o rychla odpowiedz, bo jak widze to robienie image'a moze potrwac caly dzien - szkoda cedeka i procka jakby cos nie tak mialo pojsc

Maciej 04.12.2004 09:36

Cytat:

Napisany przez Ignacy
Chetnie bym poczytal ale cos ten link nie dziala ???

a u mnie coś ten link działa,,,

Cytat:

to jest dział o kopiowaniu zabezpieczonych płyt, czyli jak zrobić backup oryginalngo nośnika,
a nie nagrywaniu pirackich kopii ściągniętych z internetu...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:41.